Forumi


Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Ostalo
Ime
Lozinka

Odgovori
 
Uređivanje
Staro 24.04.2008., 12:39   #1
Punio4
Aesthetics Nazi
 
Punio4's Avatar
 
Datum registracije: Aug 2005
Lokacija: Zagreb, Maksimir
Postovi: 416
Koja prenaponska zaštita ili UPS?

Ok, dakle prvo uvod:
Kuća nema baš najbolje riješenu struju, pa ponekad kad radi sušilica i grijalica iskaču osigurači, pa se tu i tamo kad radi puno uređaja čuje šum na liniji (i vidi na telki), etc...

Uglavnom, ne bih htio novokupljenu konfiguraciju mučit u takvoj okolini.

Imam onaj produžni sa "zaštitom" od 50-tak kuna i 20 grama, no sumnjam da to išta vrijedi, tak da bi trebal kupit primarno nešto što ima RFI filter i prenaponsku zaštitu.
Za gubitak napona se ne brinem jer nikad ne iskače osigurač u radnoj sobi, tako da nisam ziher dal bi tu trebao UPS.

E sad, kako nisam baš pri parama da kupujem Belkin, Monster, etc, zanima me što mislite o nečem ovakvom ?:

http://www.hgspot.hr/opis.aspx?ID=031865

Ili da kupim rađe nešto ovakvo:
http://www.links.hr/index.php?naziv=...kl=150.900.004
http://www.links.hr/index.php?naziv=...kl=150.900.001

Zadnje izmijenjeno od: Punio4. 24.04.2008. u 13:11.
Punio4 je offline   Reply With Quote
Staro 24.04.2008., 13:15   #2
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 15,735
Ako se možeš pokrit s dovoljno krznenih ajde na prvu opciju, a ako ne onda na drugu.
Vjerojatno već sam znaš da je UPS (pa kakav god je) je bolje od samo AVR filtera.
Svakako provjeri može li taj UPS "vozit" tvoj komp 5-6 min. Nedavno je netko imao slučaj sa nekim UPS - om od 500W koji nije to mogao.
Nikky je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas
 
Oglas
Staro 24.04.2008., 13:33   #3
Ozi
Premium
Moj komp
 
Ozi's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2007
Lokacija: ZG
Postovi: 295
Ako su ti u kući samo takva tipična trošila, onda moraš samo promijenit osigurače za malo jače da ne iskaču i to je to.
Ozi je offline   Reply With Quote
Staro 25.04.2008., 23:33   #4
Cro=RocK=U=
Premium
Moj komp
 
Cro=RocK=U='s Avatar
 
Datum registracije: Jan 2008
Lokacija: HRV. Zagorje
Postovi: 141
danas se je moj UPS opet iskazao kupio sam ga preko frenda rabljenog iz carneta i drži 20min bez problema

samo sam dobio samo jedan kabel za napajanje tako da mi monitor nema struje pa ako neko ima viška....
Cro=RocK=U= je offline   Reply With Quote
Staro 26.04.2008., 01:50   #5
Rain Man
lone.gunmen
 
Rain Man's Avatar
 
Datum registracije: Feb 2005
Lokacija: KCI
Postovi: 1,446
Ja imam ovaj belkin. 90 000A zastita, RFI filter. Isto rijetko kad imam probleme s isporukom struje pa sam se odlucio za produznu letvu umjesto UPS-a. Vec dugo ga imam, nisam imao problema s strujom u to vrijeme i nije bilo bliskih iznenadnih udara groma da ga isprobam.
Rain Man je offline   Reply With Quote
Staro 26.04.2008., 09:21   #6
Wolverine
Moderator
Moj komp
 
Wolverine's Avatar
 
Datum registracije: Apr 2005
Lokacija: Vancouver, BC // Zabreg, Maximir
Postovi: 12,288
Citiraj:
Autor Ozi Pregled postova
Ako su ti u kući samo takva tipična trošila, onda moraš samo promijenit osigurače za malo jače da ne iskaču i to je to.
Koja je onda svrha osigurača?
Nisu oni tamo iz nekog hira
__________________
''Of all the things I've lost I miss my mind the most''
Mark Twain



Asus P6T SE w/P6T WS Pro BIOS mod
Intel Xeon X5650 @ 4,0 GHz + TT Frio OCK
4x 2GB Mushkin SilverLine Stiletto 1600
Gigabyte GTX 560Ti
Kingston V300 120GB + 640GB WD AAKS + 1TB WD EARS + 2,5'' Hitachi 500GB
DVD-RW LiteOn SATA
Corsair HX520
TT Chaser MK-1
Philips 200WP7ES / LG 32LG6000 Scarlet
Samsung ML-2160 / CL I-Trigue 5600
Logitech MX3200
Windows 10 Pro x64



Intel DP67BG
Intel G1610
2x 2GB Kingston HyperX Limited Edition 1600 MHz
Hitachi 250GB
VTX3D HD6670
DVD-RW Asus SATA
FSP 350 PNF
CoolerMaster Cavalier
ViewSonic VX922
Win7 x64 SP1


Wolverine je offline   Reply With Quote
Staro 26.04.2008., 09:28   #7
TheBEaST
Premium
Moj komp
 
TheBEaST's Avatar
 
Datum registracije: Dec 2007
Lokacija: Varaždin
Postovi: 623
Da, bas...najbolje da zakrpaju osigurač sa čavlom, pa nikad ne pregorel...
TheBEaST je offline   Reply With Quote
Staro 26.04.2008., 09:43   #8
yedwy
Beskorisna bitanga...
Moj komp
 
yedwy's Avatar
 
Datum registracije: Aug 2004
Lokacija: Sesvete (Zg)
Postovi: 6,956
Pa nije baš tako većina kućanstava ima najčešće 10A i tu i tamo 16A unutra što daje 2.3 tj 3.6 kW po jednom osiguraču, a s obzirom da ih prosječan stan ima svega 3-4 komada za cjelu instalaciju nije teško preopteretiti nekog od njih sa pretjeranim tovarenjem trošila na jednoj strani iako je to zapravo mizaran limit, posebno ako imaju još i manje od 6 ili 8 amp...

Ja imam 20+ A osigurače u kući na skoro svim vodovima međutim treba imati i prave instalacije, jer ako su loše i velike struje idu kroznjih mogu napravit paljevinu, tako da ipak nebi bez stručne provjere išao samovoljno mjenjati osigurače za bitno veće, uostalom moraju se promjeniti prisjedni vijci u ležištima osigurača jer oni su sve veći za sve jače osigurače baš zato da se nebi moglo povećavati napamet...
__________________
--
Have a nice day...
yedwy je offline   Reply With Quote
Staro 26.04.2008., 09:53   #9
Wolverine
Moderator
Moj komp
 
Wolverine's Avatar
 
Datum registracije: Apr 2005
Lokacija: Vancouver, BC // Zabreg, Maximir
Postovi: 12,288
fora je ta da ekipa gotovo nikad ne gleda kakava je kvadratura žice na tom osiguraču nego samo puca jači i jači pa sve onda ode u k...

no ok dosta OT-a
__________________
''Of all the things I've lost I miss my mind the most''
Mark Twain



Asus P6T SE w/P6T WS Pro BIOS mod
Intel Xeon X5650 @ 4,0 GHz + TT Frio OCK
4x 2GB Mushkin SilverLine Stiletto 1600
Gigabyte GTX 560Ti
Kingston V300 120GB + 640GB WD AAKS + 1TB WD EARS + 2,5'' Hitachi 500GB
DVD-RW LiteOn SATA
Corsair HX520
TT Chaser MK-1
Philips 200WP7ES / LG 32LG6000 Scarlet
Samsung ML-2160 / CL I-Trigue 5600
Logitech MX3200
Windows 10 Pro x64



Intel DP67BG
Intel G1610
2x 2GB Kingston HyperX Limited Edition 1600 MHz
Hitachi 250GB
VTX3D HD6670
DVD-RW Asus SATA
FSP 350 PNF
CoolerMaster Cavalier
ViewSonic VX922
Win7 x64 SP1


Wolverine je offline   Reply With Quote
Staro 26.04.2008., 23:40   #10
Punio4
Aesthetics Nazi
 
Punio4's Avatar
 
Datum registracije: Aug 2005
Lokacija: Zagreb, Maksimir
Postovi: 416
http://www.diskont24.com/product.php...4&cat=0&page=1
http://catalog.belkin.com/IWCatProdu...duct_Id=135001
A ovakvo rješenje za samo 1 utičnicu, pa na to hititi produžni? Puno mi je jeftinije.
Punio4 je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas
 
Oglas
Staro 27.04.2008., 00:17   #11
Rain Man
lone.gunmen
 
Rain Man's Avatar
 
Datum registracije: Feb 2005
Lokacija: KCI
Postovi: 1,446
Samo da nadodam, ona spomenuta prenaponska ti ima mogucnost spajanja antenskog kabla, RJ45, RJ11. Deklarirana je inace na mislim oko 3500W sto osim ako ne spojis klimu na nju neces vjerujem preci.

Meni nedostaje AVR mogucnost koju imaju UPSovi. Sad bi trebao iskombinirat jos UPS na to pa bi to bila neka ultimativna zastita.
Rain Man je offline   Reply With Quote
Staro 28.04.2008., 15:17   #12
Punio4
Aesthetics Nazi
 
Punio4's Avatar
 
Datum registracije: Aug 2005
Lokacija: Zagreb, Maksimir
Postovi: 416
Eh da... Taj napon gadno fluktuira, najbolje se vidi po žaruljama.
Nisam neki fer-ovac, no dal bi se dalo vidjet sa multimetrom nekim kvalitetnijim koliko to zapravo "felša"?

Izgleda da mi UPS ne gine, jer mi treba AVR + filter.
Punio4 je offline   Reply With Quote
Staro 28.04.2008., 20:36   #13
Rain Man
lone.gunmen
 
Rain Man's Avatar
 
Datum registracije: Feb 2005
Lokacija: KCI
Postovi: 1,446
Ak ti treba AVR, onda uzmi UPS. I ja razmisljam o njemu jer mi se osjeti na naponu kad mi se recimo hidrofor pali.
Rain Man je offline   Reply With Quote
Staro 29.09.2009., 18:27   #14
grabber
Banned
Moj komp
 
grabber's Avatar
 
Datum registracije: Oct 2007
Lokacija: Split
Postovi: 245
Prenaponska letva?

Pozdrav ekipa,

eto kako naslov kaže može preporuka neke letve sa min. 6 utičnica,koji proizvođač(Bandridge,Iskra,Belkin,APC...što već)...cijena reda veličine 200-300 kn?
grabber je offline   Reply With Quote
Staro 29.09.2009., 19:42   #15
Gile
Premium
 
Datum registracije: Oct 2003
Lokacija: Osijek
Postovi: 357
Moje preporuke za APC PH6T3-GR vec par mjeseci mi je sva oprema na njoj i nikakvih problema za sad. No kažu da su i Belkinove dobre, možda netko drugi zna više.
Gile je offline   Reply With Quote
Staro 29.09.2009., 19:43   #16
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 15,735
Kasniš za pi pola
Prije x mjeseci Robot je imao akciju za APC SurgeArrest Essential seriju, osnovni model sa 5 utičnica je bio 110 Kn sada je vjerojatno xy Kn više.
Inače mislim da je sve preko 1xx Kn čista pljačka za ove zaštitne "letve".
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 29.09.2009., 19:49   #17
Mad_Duke
Guest
 
Postovi: n/a
  Reply With Quote
Staro 30.09.2009., 11:23   #18
A-V
Premium
 
A-V's Avatar
 
Datum registracije: Aug 2004
Lokacija: Zagreb
Postovi: 291
Samo pazi - ove od APC sa 5 utičnica imaju ekstremno kratak kabel - samo nekih 1 m. Ja sam kupio pa sam onda morao dodati još jedan prije njega da bude dovoljno dug.
A-V je offline   Reply With Quote
Staro 30.09.2009., 11:48   #19
Gile
Premium
 
Datum registracije: Oct 2003
Lokacija: Osijek
Postovi: 357
Citiraj:
Autor A-V Pregled postova
Samo pazi - ove od APC sa 5 utičnica imaju ekstremno kratak kabel - samo nekih 1 m. Ja sam kupio pa sam onda morao dodati još jedan prije njega da bude dovoljno dug.
Mislim da su im svi modeli sa kablom 1.8m
Gile je offline   Reply With Quote
Staro 30.09.2009., 11:54   #20
A-V
Premium
 
A-V's Avatar
 
Datum registracije: Aug 2004
Lokacija: Zagreb
Postovi: 291
Citiraj:
Autor Gile Pregled postova
Mislim da su im svi modeli sa kablom 1.8m
Moguće, meni je to svejedno bilo prekratko - treba mi cca 3 m. Al nema veze, uzeo sam još i kvalitetniji produžni 1 na 1 (na krajevima jedan utikač i jedna utičnica) od 3 m i sad je OK. Svejedno ne kužim zašto je problem napraviti letvu sa bar 3 m kabela...
A-V je offline   Reply With Quote
Staro 30.09.2009., 12:03   #21
coconut
Premium
Moj komp
 
coconut's Avatar
 
Datum registracije: Mar 2006
Lokacija: Opatija
Postovi: 28,604
Imam Belkina sa 5 (ili 6) utičnica, RJ-45 (lan) i RJ-11 (telefon). Već 2g. nikakvih problema.
__________________
"Dvije stvari su beskonačne - svemir i ljudska glupost. Za svemir nisam siguran." A. Einstein
coconut je offline   Reply With Quote
Staro 30.09.2009., 14:38   #22
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 15,735
Ni nesmije biti problema, ovdje je sad pitanje koliko rupa, dodatnih fičura te za koliko krznenih.
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 30.09.2009., 14:55   #23
syss
Moderator
Moj komp
 
syss's Avatar
 
Datum registracije: Nov 2003
Lokacija: Zagreb
Postovi: 10,574
http://www.links.hr/index.php?naziv=...kl=150.900.002

ovaj ja imam već valjda 4-5 godina i nikakvih problema.
syss je offline   Reply With Quote
Staro 30.09.2009., 17:41   #24
aard
Premium
Moj komp
 
aard's Avatar
 
Datum registracije: Jul 2009
Lokacija: Zagreb
Postovi: 119
Citiraj:
Autor Gile Pregled postova
Moje preporuke za APC PH6T3-GR
Potpis za ovo, meni radi sasvim lijepo
aard je offline   Reply With Quote
Staro 03.05.2011., 10:13   #25
prt scr
Banned
Moj komp
 
Datum registracije: Jan 2011
Lokacija: wild west
Postovi: 322
koju prenaponsku zaštitu da kupim? da li je bolja belkin ili eaton hvala
prt scr je offline   Reply With Quote
Staro 03.05.2011., 11:13   #26
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 15,735
Od ta dva rađe Belkin, pogledaj i APC - ove modele, usporedi brojeve (mogućnosti, novčići, vrsta i nivo zaštite),
http://www.apc.com/products/family/index.cfm?id=219
http://www.apc.com/products/family/index.cfm?id=220
http://www.belkin.com/de/powersolutions/products/
možda ti je dovoljna osnovna verzija:
http://www.comel.hr/katalog/racunaln...o-uticnica-tel
http://www.apc.com/products/resource...e_sku=P5B%2DGR
Nezaboravi da bi zaštita funkcionirala u potpunosti moraš spojit na strujni krug (utičnicu) sa uzemljenjem.
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 03.05.2011., 11:26   #27
prt scr
Banned
Moj komp
 
Datum registracije: Jan 2011
Lokacija: wild west
Postovi: 322
Citiraj:
Autor Nikky Pregled postova
Nezaboravi da bi zaštita funkcionirala u potpunosti moraš spojit na strujni krug (utičnicu) sa uzemljenjem.
nemam uzemljenje,niti utičnicu sa uzemljenjem
prt scr je offline   Reply With Quote
Staro 03.05.2011., 11:47   #28
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 15,735
Onda prvo dovedi struju u sobu (lokaciju kompa) kako treba pa tek onda zaštita i ostalo.
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 03.05.2011., 11:52   #29
prt scr
Banned
Moj komp
 
Datum registracije: Jan 2011
Lokacija: wild west
Postovi: 322
Citiraj:
Autor Nikky Pregled postova
Onda prvo dovedi struju u sobu (lokaciju kompa) kako treba pa tek onda zaštita i ostalo.
šta nije dovoljno da je na prenaponskoj letvi uzemljenje tj. oni pinovi,zapravo imam nekakvo uzemljenje ali neznam na šta je to sve spojeno,neke utičnice imaju dva pina za uzemljenje a neke nemaju ništa
prt scr je offline   Reply With Quote
Staro 03.05.2011., 12:02   #30
Renesis
Gastarbajter
Moj komp
 
Renesis's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2003
Lokacija: Stuttgart / Rijeka
Postovi: 5,246
kakve veze ima uzemljenje na letvi, ako to uzemljenje nije nigdje spojeno...
__________________

Abit IS7-E + TR NB-1
Intel Pentium 4 2.8E@3500(250*14, 1.45V) na vodi
2x512Mb DDR Kingston (2.5-3-3-7, 200Mhz)
ATI Radeon 9800PRO 128Mb @ default (412/385 max)
Audigy 2 ZS, SkyStar 2, Hauppauge WinTV, Hitachi 160Gb
Logitech Z-5500, Xerox XA7-19i
Moja makina - tišina je prednost

A. Einstein - Samo su dvije stvari neograničene, ljudska glupost i svemir, a za svemir baš i nisam siguran.

Homemade custom kanta - projekt
Homemade vodeno part1
Homemade vodeno part2
Renesis je online   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas
 
Oglas
Odgovori


Uređivanje

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno
[IMG] kod je Uključeno
HTML je Uključeno

Idi na