Forumi


Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > VIA, SiS i ostali
Ime
Lozinka

Odgovori
 
Uređivanje
Staro 02.05.2012., 22:08   #1
dj rafaello
Registered User
Moj komp
 
Datum registracije: May 2012
Lokacija: BiH
Postovi: 4
Povećanje VRAM-a?

molim vas dali znate kako sa ram-a prenijet na grficku nekoliko mb,ja imam rama 1 GB a graficka mi 32 MB,pa ako bi mogao prenijet sa rama,da mi graficka bude 128 MB,molim za odgovor,moze i na mail zemir-tigar@hotmail.com

hvala
dj rafaello je offline   Reply With Quote
Staro 02.05.2012., 22:38   #2
Swarm dude
Premium moderator
Moj komp
 
Swarm dude's Avatar
 
Datum registracije: Aug 2005
Lokacija: Zagreb
Postovi: 4,592
Ako je integrirana grafika (vjerujem kako je to gotovo sigurno slučaj kod tebe), u BIOS-u možeš povećati količinu RAM-a.
Kako točno - zavisi od ploče koju imaš. Ako ne znaš koju ploču imaš, skini program kao što je CPU-Z i on će ti reć što točno imaš unutra ili jednostavno zaviriš u kućište.
Nakon toga pronađeš priručnik (manual) svoje ploče na stranicama proizvođača i tamo će ti pisati kako točno to izvedeš.
U načelu, tipkom Delete uđeš u BIOS prilikom paljenja računala i naći ćeš neki izbornik "Chipset settings" ili sl. i u njemu će vjerojatno moći alocirati više RAM-a integriranom grafičkom procesoru.

Ako je diskretna grafička (znači kartica za sebe), tu nema pomoći, osim druge kartice.
Swarm dude je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas
 
Oglas
Staro 03.05.2012., 01:19   #3
Burko
Osobni opis - pitaj me
Moj komp
 
Burko's Avatar
 
Datum registracije: Jul 2008
Lokacija: Zagreb
Postovi: 2,290
ma i upitno je povecanje na 64/128MB, bas ce se integrirana obradovati dodatnom ramu . no ok, u biosu se namjesta kolicina sherane memorije na IGP, Swarm dude lijepo opisao. no diđeju rafaello, mogao si i napisati koja je tocno maticna u pitanju, i da li je integrirana u pitanju .
__________________
Hey love crusader, I want to be your space invader. For you I will descend the deepest moon crater. I is most stronger than darth vapor.
Obey me, I is your new dictator. For you is Venus, I am Mars. With you I is more richer than all the czars. Make a wishes on a shooting stars, then for you I will play on my cosmic guitars!

Burko je offline   Reply With Quote
Staro 03.05.2012., 15:59   #4
Milentije
Adrenaline junkie
Moj komp
 
Milentije's Avatar
 
Datum registracije: Apr 2006
Lokacija: Doboj - Banja Luka / Republika Srpska
Postovi: 3,503
Hajde za početak napiši konfiguraciju (popuni opciju "Moj komp"). Možda uopšte ne možeš to uraditi.
__________________
Lenovo ThinkPad W530 - Core i7 3840QM, 32 GB RAM, SSD Samsung 512 GB, nVidia Quadro K1000M 2 GB, 15.6" 1920x1080 IPS, baterija 9 ćelija
Milentije je offline   Reply With Quote
Staro 04.05.2012., 11:35   #5
darkijas
Premium
Moj komp
 
darkijas's Avatar
 
Datum registracije: Jul 2006
Lokacija: zagreb
Postovi: 1,347
Kad sam imao asus ploču m3n78 sa integriranom nvidia grafikom gf8200 u biosu sam joj povećao pristup sa tvorničkih 64 na 512 mb sistemske memorije i povećanje perfomansi u igrama se osjetilo poprilično. Modern warfare 3 i pes 2012 su išli bez problema (naravno ne na high postavkama)
darkijas je online   Reply With Quote
Staro 05.05.2012., 10:58   #6
dj rafaello
Registered User
Moj komp
 
Datum registracije: May 2012
Lokacija: BiH
Postovi: 4
skinuo sam CPU-Z,i pise da mi je maticna ploca SOCKET 478 mPGA,jel moze jos pomoci,hvala za ovo prije
dj rafaello je offline   Reply With Quote
Staro 05.05.2012., 11:09   #7
Swarm dude
Premium moderator
Moj komp
 
Swarm dude's Avatar
 
Datum registracije: Aug 2005
Lokacija: Zagreb
Postovi: 4,592
To samo govori o socketu. Pogledaj pod karticu "Mainboard":



Nas zanima proizvođač i model matične ploče.
Swarm dude je offline   Reply With Quote
Staro 05.05.2012., 11:34   #8
dj rafaello
Registered User
Moj komp
 
Datum registracije: May 2012
Lokacija: BiH
Postovi: 4
E ovako Model:650 demo Board,proizvodjac SIS,a Chipset SiS 650,jbg amater sam pa neznam toliko
dj rafaello je offline   Reply With Quote
Staro 05.05.2012., 12:24   #9
Swarm dude
Premium moderator
Moj komp
 
Swarm dude's Avatar
 
Datum registracije: Aug 2005
Lokacija: Zagreb
Postovi: 4,592
Službena SiS ploča? to je stvarno neobično. Gdje si uopće nabavio taj komp?

Stvar je malo "teža" (uvjetno rečeno) jer priručnik za ovu ploču 99% ne možeš naći na netu. Uglavnom, pokušaj ovo što je rečeno - tijekom paljenja računala pogledaj što piše na zaslonu, tražiš nešto u stilu "Press Delete To Enter Setup" i slično. Ako ne piše išta na tu foru, u BIOS te moraju odvesti sljedeće tipke: F1, F2, F10, Delete ili Esc. U BIOSU navigiraš pomoću strelica i odabireš stvari pomoću Entera. Potraži "Chipset Settings", "Onboard Devices" ili možda čak "Video" opciju. Malo pronjuškaj pa ćeš naći za povećanje VRAM-a, napamet ne znam, jer se nikad nisam susreo sa službenom SiS pločom
Ne možeš ništa uprskati (dobro, možeš, ako mijenjaš sve i svašta bez ikakvog reda) i ako se bojiš da si nešto krivo postavio, uvijek možeš izaći iz BIOS-a bez spremanja postavki ("Exit Without Saving Changes").
Ta integrirana grafika je slabašna (rekao bih u rangu GeForce2 MX) i gotovo sigurno joj ne možeš povećati frame buffer (drugi naziv za video memoriju, tj. VRAM) na 128 MB, max. 64 MB.
Swarm dude je offline   Reply With Quote
Staro 05.05.2012., 15:59   #10
hardflat
Premium
Moj komp
 
hardflat's Avatar
 
Datum registracije: Nov 2008
Lokacija: Sisak
Postovi: 249
http://www.piriform.com/speccy

Skini si ovaj program instaliraj te ga pokreni, potom odeš na motherboard.
Na tipkovnici pritisni print screen, i zalijepi sliku.
Ako imaš windows 7 i ne znaš kako izrezati sliku pogledaj ovo.
http://infomanka.net/snipping-tool-s...ostavan-nacin/
hardflat je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas
 
Oglas
Staro 06.05.2012., 01:32   #11
Campeonato
Premuim
 
Campeonato's Avatar
 
Datum registracije: Feb 2008
Lokacija: Aschaffenburg, DE
Postovi: 1,697
Ako ploča ima agp utor, zasto ne bi kupio neku agp karticu za 50kn/10km i upiknut je u komp? Nesto tipa ati 9550, ili bar ati9200/fx5200 ak nist drugo i moci ces zaigrat puno vise igrica nego sad i puno bolje ce ici Sumnjam da se ista uopce moze i pokrenut sa SiS real 256 grafikom i mislim da joj je limit 64mb, ak nije i tih 32 mb..
Campeonato je offline   Reply With Quote
Staro 06.05.2012., 12:13   #12
dj rafaello
Registered User
Moj komp
 
Datum registracije: May 2012
Lokacija: BiH
Postovi: 4
e povecao sam na 64 mb,to je maximalno,i sad ocel moci igrice za graficku 64 mb,kod mene,da bezz neskidam,a hvala vam za sve
dj rafaello je offline   Reply With Quote
Staro 06.05.2012., 12:18   #13
Swarm dude
Premium moderator
Moj komp
 
Swarm dude's Avatar
 
Datum registracije: Aug 2005
Lokacija: Zagreb
Postovi: 4,592
Kao što je rekao kolega Campeonato, možda je najbolje da kupiš polovnu AGP grafičku - Radeona 9550, 9600 ili još bolje GeForce 6600 GT. No tu se opet povlači pitanje procesora. Ako imaš npr. P4 1,8 GHz, nema tu neke sreće i sa snažnijom grafičkom.
Prije sam spomenuo, to je jako slaba integrirana grafika - s njom ćeš moći igrati igrice koje su ~ 2000./2001. godina (ili kasnije naslove koji nisu uopće grafički zahtjevni). Sad, sve zavisi što želiš igrati i na kakvim detaljima. Igranje novijih naslova i to onih koji su tada bili grafički zahtjevniji možeš zaboraviti - recimo NFS Underground bi ti vjerojatno bio totalno neigriv.

Zadnje izmijenjeno od: Swarm dude. 06.05.2012. u 12:26. Razlog: Pardon, vidim da imaš 1 GB radne memorije :)
Swarm dude je offline   Reply With Quote
Staro 06.05.2012., 19:27   #14
coconut
Premium
Moj komp
 
coconut's Avatar
 
Datum registracije: Mar 2006
Lokacija: Opatija
Postovi: 28,609
Ne bih želio biti ptica zloslutnica, ali činjenica je da imaš prastaru kramu od kompa. Svaka uložena kuna u nju je bacanje novaca.
Radije radi na tome što imaš dok bude radilo, zaboravi na igranje i skupljaj lovu za nešto novije.
__________________
"Dvije stvari su beskonačne - svemir i ljudska glupost. Za svemir nisam siguran." A. Einstein
coconut je offline   Reply With Quote
Staro 06.05.2012., 20:25   #15
Campeonato
Premuim
 
Campeonato's Avatar
 
Datum registracije: Feb 2008
Lokacija: Aschaffenburg, DE
Postovi: 1,697
A nije bas beznadni slucaj, ako je cpu northwood, uz 1 gb memorije koju ima, doda neku grafu tipa 9550 moci ce zaigrati mali milijun igrica koje je dosad mogao samo gledat na youtubeu, npr underground 2, cod 2, farcry, gta san andreas, vice city, ma svasta..
A trosak samo par desetaka kuna..
Campeonato je offline   Reply With Quote
Staro 06.05.2012., 20:38   #16
Swarm dude
Premium moderator
Moj komp
 
Swarm dude's Avatar
 
Datum registracije: Aug 2005
Lokacija: Zagreb
Postovi: 4,592
Ajde nam još iz CPU-Z-a reci koji je procesor i koja je jezgra (Name i Code Name) pa da donesemo konačan sud - AGP grafa, da ili ne?
Ako je Wilamette jezgra, nisam siguran hoće li biti koristi od diskretne grafe pošto je to poprilično spor proc, no sumnjam da se radi o tome
Swarm dude je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas
 
Oglas
Odgovori


Uređivanje

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno
[IMG] kod je Uključeno
HTML je Uključeno

Idi na