Forumi


Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Konfiguracije
Ime
Lozinka

Odgovori
 
Uređivanje
Staro 16.02.2010., 14:55   #1
Wolverine
Moderator
Moj komp
 
Wolverine's Avatar
 
Datum registracije: Apr 2005
Lokacija: Vancouver, BC // Zabreg, Maximir
Postovi: 12,277
Arrow CAD, CAM i 3D modeling konfiguracije

U ovoj temi možete slagati konfiguracije namijenjene za CAD, CAM, 3D modeliranje i slične namjene. Preporučuje se da se prije postavljanja pitanja vezanog za slaganje nove konfiguracije pročitaju postovi u barem prethodne dvije stranice ove teme.
__________________
''Of all the things I've lost I miss my mind the most''
Mark Twain



Asus P6T SE w/P6T WS Pro BIOS mod
Intel Xeon X5650 @ 4,0 GHz + TT Frio OCK
4x 2GB Mushkin SilverLine Stiletto 1600
Gigabyte GTX 560Ti
Kingston V300 120GB + 640GB WD AAKS + 1TB WD EARS + 2,5'' Hitachi 500GB
DVD-RW LiteOn SATA
Corsair HX520
TT Chaser MK-1
Philips 200WP7ES / LG 32LG6000 Scarlet
Samsung ML-2160 / CL I-Trigue 5600
Logitech MX3200
Windows 10 Pro x64



Intel DP67BG
Intel G1610
2x 2GB Kingston HyperX Limited Edition 1600 MHz
Hitachi 250GB
VTX3D HD6670
DVD-RW Asus SATA
FSP 350 PNF
CoolerMaster Cavalier
ViewSonic VX922
Win7 x64 SP1



Zadnje izmijenjeno od: Razer. 28.01.2012. u 00:02.
Wolverine je offline   Reply With Quote
Staro 26.02.2011., 10:42   #2
llepu
Premium
 
Datum registracije: Feb 2011
Lokacija: VG
Postovi: 67
Civil 3D CAD konfiguracija

Dan,

laptop Toshiba Tecra A8 mi ne zadovoljava potrebe za pokretanjem navedenog software-a pa slozio bi neku CAD konfiguraciju iskljucivo od rabljenih komponenti ( posto mi je budzet skroz suzen 1000 -1200kn)

Radi se o tome da bi trebao kupiti MBO, CPU, VGA i memoriju (4 GB).

Otprilike sam zamislio dati po 300 kn za komponentu.

Od sadasnjih komponenti imam DVD citac Plextor PX-116 (IDE) , LG dvdrw 4163b (IDE), kuciste i napajanje Chieftec atx 12, v2.0, 410W , monitor Samsung LCD 19".

U moru tih danasnjih komponenti vise niti sam ne znam kaj uzet pa ako imate kakav prijedlog bio bih zahvalan.

Pozdrav,
d.

p.s.
Zaboravih napomenuti, bavim se iskljucivo vektorskim 3D modeliranjem.

Zadnje izmijenjeno od: llepu. 26.02.2011. u 10:56.
llepu je offline   Reply With Quote
Oglas
 
Oglas
Oglasni prostor

Staro 26.02.2011., 18:08   #3
6Finger
mr. sr. fr. Br. Vr.
Moj komp
 
Datum registracije: Aug 2004
Lokacija: Zagreb
Postovi: 1,145
Pošto nemaš pristup tržnici najlakše bi ti bilo ići na nove komponente:
računao si potrošiti oko 1200kn

Procesor AMD Athlon II X2 250 BOX, s. AM3, 3.0GHz, 2MB cache, Dual Core
Memorija PC-10600, 2 GB. G.SKILL DDR3 series, F3-10600CL9S-2GBNT, DDR3 1333MHz x2
Matična ploča ASROCK 880GM-LE, AMD 880G/SB710, DDR3, zvuk, S-ATA, RAID, G-LAN, PCI-E, CrossFire, DVI, mATX, s. AM3

Sve iz linksa, 1372,kn
Grafa je integrirana na Mbo i sasvim je solidna, ako kada budeš ima potrebe za nečim jačim uvjek možeš ubost novo.
6Finger je offline   Reply With Quote
Staro 26.02.2011., 20:36   #4
llepu
Premium
 
Datum registracije: Feb 2011
Lokacija: VG
Postovi: 67
Citiraj:
Autor 6Finger Pregled postova
Pošto nemaš pristup tržnici najlakše bi ti bilo ići na nove komponente:
Da, trznica... pustite me unutra!

Inace, integrirana graficka, 2 GB rama i CAD modeliranje ne idu bas skupa.

Svejedno hvala!

Zadnje izmijenjeno od: llepu. 26.02.2011. u 20:54.
llepu je offline   Reply With Quote
Staro 26.02.2011., 21:02   #5
riceburner
SCSI Freak, deda :P
Moj komp
 
riceburner's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2009
Lokacija: ZEGEIZABREGE
Postovi: 635
potrazi malo po njuskalu mislim da se prodavalo tako za cca 1000 kn fujitsu siemens celsius radna stanica...
__________________
don't use ATA/SATA, it's bad for your health
use SCSI/SAS and live longer!


riceburner je offline   Reply With Quote
Staro 26.02.2011., 21:36   #6
llepu
Premium
 
Datum registracije: Feb 2011
Lokacija: VG
Postovi: 67
Ma pretrazio sam vec sve lega, samo ove cjene nisu normalne. Nekad je covjek mogao kupiti komponentu staru godinu-dvije za 50% cjene. Danas su komponente postale kao i vino, sto starije to skuplje.
llepu je offline   Reply With Quote
Staro 26.02.2011., 21:45   #7
riceburner
SCSI Freak, deda :P
Moj komp
 
riceburner's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2009
Lokacija: ZEGEIZABREGE
Postovi: 635
evo, nabavis samo neku kvalitetniju AGP graficku, dodas memorije i imas cisto solidnu radnu stanicu
eventualno na ebayu jos jedan cpu...

evo, maknes monitor za manje para...
__________________
don't use ATA/SATA, it's bad for your health
use SCSI/SAS and live longer!



Zadnje izmijenjeno od: McG. 27.02.2011. u 19:53.
riceburner je offline   Reply With Quote
Staro 26.02.2011., 21:55   #8
llepu
Premium
 
Datum registracije: Feb 2011
Lokacija: VG
Postovi: 67
@ riceburner

Hvala lega na trudu, budem jos malo pricekao. Valjda bude netko za razumne novce nekaj prodavao.
llepu je offline   Reply With Quote
Staro 27.02.2011., 09:55   #9
6Finger
mr. sr. fr. Br. Vr.
Moj komp
 
Datum registracije: Aug 2004
Lokacija: Zagreb
Postovi: 1,145
Gore je 4gb memorije u konfiguraciji što sam napisao, znam da integruša nije idealno riješenje ali za 1200kn nemožeš očekivat bolje, ova će ti biti dovoljna koji mjesec dok neskupiš koju kintu i ubodeš neku polovni grafu tipa g92 za 400tinjak kn
6Finger je offline   Reply With Quote
Staro 28.02.2011., 14:56   #10
llepu
Premium
 
Datum registracije: Feb 2011
Lokacija: VG
Postovi: 67
Aaaa....tek sam sada vidio da pise x2


Jedna komponenta manje, kupio sam VGA MSI ATi Radeon R4870-T2D512-OC, 512 MB.

Cijena 350 kn, rabljena.

Smatram da bi ona trebala izdrzati modeliranje uz ostale odgovarajuce komponente.

Jos mi nedostaju memorija, cpu i mbo pa dalje u potragu..
llepu je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas
 
Oglas
Staro 01.03.2011., 16:24   #11
llepu
Premium
 
Datum registracije: Feb 2011
Lokacija: VG
Postovi: 67
Kupljeno jos Athlon II x3 445 (400 kn), ASR 880 extreme3 (450 kn), ddr3 4 gb 1333 (200kn).

I taman kad sam mislio da sam sve nabavio nemrem to pokrenut jer mi Chieftec 410W nema drugi 6 pina izlaz

Ukupno gledajuci smatram da bi to trebalo biti dovoljno za 3D vektorsko modeliranje....
llepu je offline   Reply With Quote
Staro 02.03.2011., 11:31   #12
thunderbird
Premijum AMDebil
Moj komp
 
thunderbird's Avatar
 
Datum registracije: Mar 2004
Lokacija: jastrebarsko
Postovi: 786
Kupi si molex-> 6pin adaptere
__________________
X

Zadnje izmijenjeno od: McG. 02.03.2011. u 16:26.
thunderbird je offline   Reply With Quote
Staro 02.03.2011., 19:33   #13
llepu
Premium
 
Datum registracije: Feb 2011
Lokacija: VG
Postovi: 67
Kupio bi ali se bojim da mi napajanje nece imati dosta snage. Prema nekim izracunima trebalo bi mi oko 409W buduci da graficka zdere W kao luda.
llepu je offline   Reply With Quote
Staro 09.03.2011., 20:22   #14
vidDa1989
Registered User
Moj komp
 
Datum registracije: Jun 2010
Lokacija: Zagreb
Postovi: 17
oj društvo. trebala bi mi jedna konfiguracija u rangu DO 7800 kuna. znači to je max cijena i da ne ide iznad toga.
računalo bi služilo za CAD/CAM programe, poneku igricu, filmove.
Monitor i periferija nije potrebna.

Sad, vidim da dosta ljudi ide na i5 2400 i 2500 varijantu, a vidim da je to Sandy Bridge tech i u zadnjem Bugu sam čitao neke probleme vezane za to. Nemojte me popljuvat sad, jel laički pričam, pošto se nisam stigao posve posvetiti broju od gužve.
hard bi trebao biti od 1TB, kućište cm690, a grafička 6870 ili možda čak i 5870.
to je neš kaj sam ja sebi tako zamislio, naravno sve je podložno promjenama, sad samo bacam ideje.
Hvala unaprijed društvo!
__________________

^sa torrentom upaljenim

Zadnje izmijenjeno od: McG. 10.03.2011. u 01:55.
vidDa1989 je offline   Reply With Quote
Staro 09.03.2011., 22:01   #15
Den@
Premium
Moj komp
 
Datum registracije: Feb 2011
Lokacija: Split
Postovi: 262
problem kod sandya je sa mbo, a to je riješeno sa B3 revizijom
  • Gigabyte GA-PH67-UD3-B3, Socket 1155,CPU:Sandy Bridge,Intel® H67
  • Procesor Intel Core i5-2500K 3.3GHz,1MB/6MB,95W,Socket 1155
  • DDR3 8GB (2x4GB) Kingmax, 1600MHz, CL9.0
  • HDD SAMSUNG SpinPoint F3 1Tb 7200rpm 32MB cache Serial ATA II
  • Sapphire HD 6870, 1GB GDDR5 256bit, Dual Link DVI + HDMI + DP
  • Napajanje SEASONIC 520W, SS-520GB, S12 II, aktivni PFC
  • DVD upisivač LG GH24NS, DVD±RW, 24x DVD±R ,8x DL , 40x CD-R
  • Coolermaster CM690 II Advanced, crno, 214.5 x 511.8 x 528.8 mm
6.706,99Kn sve iz adm-a
ima mjesta za ssd, bolju grafu, bolji cooler...

Zadnje izmijenjeno od: McG. 10.03.2011. u 01:54.
Den@ je offline   Reply With Quote
Staro 10.03.2011., 14:59   #16
vidDa1989
Registered User
Moj komp
 
Datum registracije: Jun 2010
Lokacija: Zagreb
Postovi: 17
da se stavi 5870 i napajanje corsair 650W? cijena bi okvirno skočila za +/-500 kn + da se stavi neki offstock cooler za cca 300 kn?
__________________

^sa torrentom upaljenim
vidDa1989 je offline   Reply With Quote
Staro 10.03.2011., 15:20   #17
Den@
Premium
Moj komp
 
Datum registracije: Feb 2011
Lokacija: Split
Postovi: 262
cors ti je skuplji 100kn
ja bi radje išao na
Sapphire HD 6950, 2GB GDDR5 256bit i još ako imaš sreće otklj.je u 6970
to je još 400kn više
i cooler
ZALMAN CNPS10X Extreme 500kn
ovo i ono prije 7700kn

edit:
ili recimo 5850 u protisa 1100kn pa prodješ 1000kn jeftinije

Zadnje izmijenjeno od: Den@. 10.03.2011. u 15:25.
Den@ je offline   Reply With Quote
Staro 10.03.2011., 20:57   #18
vidDa1989
Registered User
Moj komp
 
Datum registracije: Jun 2010
Lokacija: Zagreb
Postovi: 17
kako misliš 6950 pa ju otključam u 6970?
__________________

^sa torrentom upaljenim
vidDa1989 je offline   Reply With Quote
Staro 10.03.2011., 21:42   #19
Den@
Premium
Moj komp
 
Datum registracije: Feb 2011
Lokacija: Split
Postovi: 262
Den@ je offline   Reply With Quote
Staro 11.03.2011., 02:37   #20
vidDa1989
Registered User
Moj komp
 
Datum registracije: Jun 2010
Lokacija: Zagreb
Postovi: 17
ok. hvala bum još istražio!
puno si mi fakat pomogao.

edit:
4xDDR3 1066/1333 piše za matičnu koju si specificirao. a dao si mi 1600MHz? il to nije to?
__________________

^sa torrentom upaljenim

Zadnje izmijenjeno od: vidDa1989. 11.03.2011. u 15:16.
vidDa1989 je offline   Reply With Quote
Staro 11.03.2011., 21:17   #21
Den@
Premium
Moj komp
 
Datum registracije: Feb 2011
Lokacija: Split
Postovi: 262
onda će raditi na 1333
recimo sada te ploče više ni nema
svako malo se mijenjaju...bit će di ih malo imaju
možda bi bio najbolji izbor
Asrock P67 PRO3...treba ih pitati jel B3..pretpostavljam da je ako je u ponudi
Den@ je offline   Reply With Quote
Staro 16.03.2011., 19:03   #22
llepu
Premium
 
Datum registracije: Feb 2011
Lokacija: VG
Postovi: 67
Ne bi se toliko oko graficke zamarao, meni 4870 radi savrseno. Kaj se mene tice ubacit radje brdo memorije (min 8 GB) i brz disk (min. 7200, 64 mb).
llepu je offline   Reply With Quote
Staro 16.03.2011., 20:26   #23
morbid_angel
Premium
Moj komp
 
Datum registracije: Jun 2008
Lokacija: Tokyo
Postovi: 196
Imam pitanje za vas koji preporučujete grafičke kartice tipa ATI HD, zar nebi bilo bolje uzeti neku pravu grafičku za CAD? Grafička koja i je namjenjena za rendering? Tipa Nvidia Quadro / FireGL?

Imam prijenosnik koji ima više od 4 godine, sa Nvidia Quadro FX 1500m grafičkom, i brže obavi rendering nego grafičke novijeg doba, iako je starija od 4 godine? Nvidia Quadro FX4800 je 10 puta brža u renderingu od Nvidie 280, iako su bazirani na istom chip-u, s tim da 280 radi na višem taktu?
Postoji razlog zašto se u workstatione stavljaju quadro grafičke, ipak su optimizirane za rendering, i plus što kod njih dobiš performance drivere za programe tipa AutoCAD, Maya...
morbid_angel je offline   Reply With Quote
Staro 16.03.2011., 21:29   #24
llepu
Premium
 
Datum registracije: Feb 2011
Lokacija: VG
Postovi: 67
Istina, medjutim ta serija Quadro kosta skoro 5x vise nego jedna bolja komercijalna kartica.
llepu je offline   Reply With Quote
Staro 16.03.2011., 23:45   #25
Max Rockatansky
Premium
Moj komp
 
Datum registracije: Feb 2005
Lokacija: Zg/Zd
Postovi: 236
Citiraj:
Autor morbid_angel Pregled postova
Imam pitanje za vas koji preporučujete grafičke kartice tipa ATI HD, zar nebi bilo bolje uzeti neku pravu grafičku za CAD? Grafička koja i je namjenjena za rendering? Tipa Nvidia Quadro / FireGL?
Ovo o čemu ti pričaš (a posebno prije 4 godine) bi se prije odnosilo na preview/redraw, odnosno nekakav real-time shading pri samom crtanju (2D CAD) ili modeliranju (3D). I da, tu su "profi" kartice bile bolje ali obično se radi o istom hardveru (GPU) kao i na običnim, gamerskim karticama samo uz drukčije drivere i ono što je i najskuplje u cijeloj priči, support. Međutim, zadnjih par godine su i "obične" dovoljno moćne, a bilo je i par trikova moddanja običnih Radeona u FireGL, naravno, i dalje slabije od punokrvne FireGL kartice ali zato i 4-5 puta jeftinije.

Ako misliš na finalni rendering, većina render-enginea su još uvijek "CPU based" (Mental, VRay, FinalRender, FryRender, Maxwell ...), odnosno, koriste samo CPU (ili više njih, odnosno sve raspoložive jezgre). Tek zadnjih godinu, dvije se pojavljuju i GPU render-enginei kao što je Arion (Random Control, autori FryRendera), Octane ili pak Twinmotion koji opet imaju i drukčiji pristup (umjesto OpenGL-a, tu su Cuda i OpenCL razvojne platforme).

Uglavnom, uz današnju snagu "običnih" procesora (CPU ili GPU), čini mi se puno efikasnije uložiti u više njih (kompova i/ili grafičkih) nego slagati uber workstation sa profi grafičkom kao što se to radilo nekad.
Max Rockatansky je offline   Reply With Quote
Staro 22.03.2011., 20:03   #26
d4rk_ch1ld
Premium
Moj komp
 
d4rk_ch1ld's Avatar
 
Datum registracije: Aug 2007
Lokacija: Krapinske Toplice
Postovi: 693
Konfiguracija za 3D modeliranje i video obradu

Prijateljica treba konfiguraciju za rad u LightWave 3D, Maya, Adobe after effects i adobe premiere programima. Trenutno ima C2D E6600, 4GB RAM, GeForce GT 430 1GB i 500GB hard. Kako bi joj ti programi radili na takvoj konfi? I što bi bilo najpametnije nadograditi za bolje performanse. Pretpostavljam da bi neki quad dobro sjeo vjerojatno ni rama nikad dosta. Najviše sam nesiguran za ovu grafičku, jel to preslabo za 3D modeliranje?
__________________

Zadnje izmijenjeno od: McG. 22.03.2011. u 20:32.
d4rk_ch1ld je offline   Reply With Quote
Staro 23.03.2011., 00:15   #27
Max Rockatansky
Premium
Moj komp
 
Datum registracije: Feb 2005
Lokacija: Zg/Zd
Postovi: 236
Za Lightwave će ti najbolje odgovorit Lewis (kad pročita ), posebno dio o real-time previewu na nVidia grafičkim, a za ostalo ukratko vrijedi što više to bolje (... jezgri, RAMa, brzih hardova (RAID 0)). Radit će to i na postojećoj makini ali sporo, posebno danas kad sve ide u smjeru HD videa (720 ili 1080, svejedno)

Što se tiče nadogradnje, jeftinija varijanta bi bila, kao što si i rekao, quad-core + 4GB a to je ujedno i maksimum koji ima smisla za soc.775.

Generalno, za modeliranje i grafičku, ovisi što modelira ... ako su neke statične vizualizacije (product design, arhitektura ...) onda i nije problem "razbiti" scenu na manje dijelove gdje će se i sa "slabijom" karticom moći ugodno raditi (modelirati). Međutim ako je u pitanju animacija, gdje je bitno imati real-time preview kompletne scene, onda je i grafička jako bitna. Drugi dio priče je rendering, ono što sam pisao u prošlom postu ... uglavnom, većina produkcijskih render-enginea je još uvijek CPU, dakle, što jači procesor.

Odgovor koji je vjerojatno neće veselit je nova makina ... al time vjerojatno nisam otkrio toplu vodu
Max Rockatansky je offline   Reply With Quote
Staro 23.03.2011., 16:51   #28
mitja
Premium
Moj komp
 
mitja's Avatar
 
Datum registracije: May 2009
Lokacija: zagreb
Postovi: 73
Citiraj:
Autor d4rk_ch1ld Pregled postova
Kako bi joj ti programi radili na takvoj konfi?
Premiere prihvatljivo, ako se radi o SD videu, HD dosta sporo; After Effects bi radio, ali nakon neke (vrlo niske) granice kompleksnosti bi se usporio praktički do neupotrebljivosti (4gb rama pojede u roku odmah). po 3d programima sam tek počeo napikavat, tu nisam informiran.
koliko novaca je spremna potrošiti? za nadogradnju osobno i nisam baš, što god složila od te 775 konfe, brzo će postat premalo.
meni su ovo preporučili u drugom topicu, osobno bih stavio još rama samo (što je u planu); sve skupa 3700tinjak kn+još neku grafičku kvalitetnu (koja, što se tiče premiere i ae dijela workflowa može pričekati- mi smo dosad radili s integrušom bez većih problema )

DDR3 8GB (2x4GB) Kingmax, 1600MHz, CL9.0
Napajanje SEASONIC 520W, SS-520GB, S12 II, aktivni PFC
Asrock P67 PRO3-B3 - Intel P67, ATX, 4xDDR3 2133MHz, Gigabit LAN
Procesor Intel Core i5-2500K 3.3GHz,1MB/6MB,95W,Socket 1155
mitja je offline   Reply With Quote
Staro 30.05.2011., 12:38   #29
padobranac
Registered User
 
padobranac's Avatar
 
Datum registracije: May 2011
Lokacija: Zagorje
Postovi: 24
I kaj je onda bolje, kupit neku Quadro, ili neku "normalnu"? (do cca 1.500 kn)

PNY Quadro FX600 1GB DDR3 128 bit, DVI-I, Dual DisplayPort , PCI-Express, Max. Resolution: 2560 x 1600
1.380 kn

HD6959
1.600 kn

AutoCad, SolidWorks, Catia...
padobranac je offline   Reply With Quote
Staro 08.06.2011., 08:01   #30
llepu
Premium
 
Datum registracije: Feb 2011
Lokacija: VG
Postovi: 67
Evo , nakon par mjeseci korištenja, mogu reći da ATI 4870 u Civil Acadu radi sasvim zadovoljavajuće u 2D i 3D modeliranju.
llepu je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas
 
Oglas
Odgovori


Uređivanje

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno
[IMG] kod je Uključeno
HTML je Uključeno

Idi na