Forumi


Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Mreže
Ime
Lozinka

Odgovori
 
Uređivanje
Staro 12.04.2016., 21:01   #961
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 17,211
Prekrasno, predvidili su samo za WAN stranu, moš se slikati
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 13.04.2016., 12:27   #962
Hrconja
Premium
Moj komp
 
Hrconja's Avatar
 
Datum registracije: Jul 2005
Lokacija: zagreb
Postovi: 1,431
Citiraj:
Autor Nikky Pregled postova
I opet tvrdoglavo bez razmaka između riječi i interpunkcije, kako ti nije jasno da je tako tekst nepregledan ?

Sa stavom ja se hoću igrat i neću ništa potražiti i naučiti nećeš daleko dogurati.

IP adresa koju tražiš je ona koju ima (koja je postavljena) na kompu, dakle lokalna adresa a ne javna ip adresa.
Dakle, prvo otvori web konfig routera i provjeri kako je podešen DHCP Server,
pametnjakovići kod nekih uređaja po defaultu postavljaju cijeli raspoloživi segment (192.168.1.2 - 192.168.1.254), to ne valja i skrati ga npr. na 192.168.1.100 - 192.168.1.200 (ne zaboravi Save and Reboot).

Kada to riješiš na mrežnoj kompa postavi:
- isključi TCP/IP v6 ako je uključen
- pod TCP/IP v4 ide IP=192.168.1.10, Subnet=255.255.255.0, Gateway=192.168.1.1
- slijedi jedan Reboot

Sa ovim koracima ćeš riješiti brže dolaženje u operativno stanje i vezu na internet nakon boot - a,
to neće riješiti problem sa ping - om jer na to ne možeš nikako utjecati sa svoje strane,
ujedno ćeš ovim odraditi potrebnu pripremu za podešavanje PortForward funkcije.
Dakle, u routeru otvaraš taj i taj port za IP=192.168.1.10 (na lokalnoj strani routera) a to je tvoj komp.
Htio bi si složiti port forward za 2 kompa u kući

Jel si na ovaj način stavljam fixno za to računalo ip 192.168.1.10 ?

Probao sam si staviti port forward za uTorrent pa me ruter pita za točnu adresu mog kompa (koja se naravno svako malo dinamički mijenja )

Na thomson ruteru je to bilo bolje riješeno. Upišeš TCP/UDP port, staviš mrežno ime kompa i čao.

Tu pretpostavljam nema tako lagane opcije ? Thx
__________________
Hrconja je offline   Reply With Quote
Staro 13.04.2016., 13:01   #963
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 17,211
Jesi li pogledao u web konfigu routera dio vezan za DHCP Server, jesu li "slobodne" ip adrese od 192.168.1.2 do cca 192.168.1.49 ?
U properties - ima od mrežne ili CMD > ipconfig /all se lako vidi koju ip adresu komp trenutno ima.
Ovo gore detektiranje "slobodnih" ip adresa je bitno kako se sutra situacija ne bi mijenjala.

Dakle, po primjeru poviše, za jedan komp postaviš IP=192.168.1.10, Subnet=255.255.255.0, Gateway=192.168.1.1,
na drugom IP=192.168.1.11, Subnet=255.255.255.0, Gateway=192.168.1.1.
Obrati pažnju na bold - ano, svaki komp / klijent ima svoju ip adresu.

Potom ide std. procedura, prvo za jedan komp i njegove programe tj. portove, a onda za drugi.
Treba obraditi pažnju kod ovakvih kombinacija (otvaranja portova za više programa i kompova istovremeno), da treba postaviti različite "vanjske" portove za isti program,
sve zavisi o kojem se programu radi te šta "traži".

Za početak prvo riješi jedan komp.
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 13.04.2016., 13:06   #964
A-V
Premium
 
A-V's Avatar
 
Datum registracije: Aug 2004
Lokacija: Zagreb
Postovi: 293
Citiraj:
Autor Nikky Pregled postova
Prekrasno, predvidili su samo za WAN stranu, moš se slikati
Ali nije mi jasno - pa ruta za DNS i ide na WAN stranu. Ili ne?
A-V je offline   Reply With Quote
Staro 13.04.2016., 13:20   #965
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 17,211
Ne mora uvijek,
da bi postigao šta se traži u tvom slučaju / opisu sa onog linka, treba ti na LAN starani.
Zapravo se pokušava postići (spriječiti) da "ne traži" na wan strani nego da gleda u okviru Lan - a.

Slično je kada se rade "kombinacije" sa dva uređaja a drugi u nizu ima problema / nedostataka u pameti ili tvornički nije predviđen takav setup,
tada mu postaviš Destination=0.0.0.0 (u prevodu sve) i Gateway=192.168.1.1 (ip gl. routera).
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 13.04.2016., 14:30   #966
Hrconja
Premium
Moj komp
 
Hrconja's Avatar
 
Datum registracije: Jul 2005
Lokacija: zagreb
Postovi: 1,431
Citiraj:
Autor Nikky Pregled postova
Jesi li pogledao u web konfigu routera dio vezan za DHCP Server, jesu li "slobodne" ip adrese od 192.168.1.2 do cca 192.168.1.49 ?
U properties - ima od mrežne ili CMD > ipconfig /all se lako vidi koju ip adresu komp trenutno ima.
Ovo gore detektiranje "slobodnih" ip adresa je bitno kako se sutra situacija ne bi mijenjala.

Dakle, po primjeru poviše, za jedan komp postaviš IP=192.168.1.10, Subnet=255.255.255.0, Gateway=192.168.1.1,
na drugom IP=192.168.1.11, Subnet=255.255.255.0, Gateway=192.168.1.1.
Obrati pažnju na bold - ano, svaki komp / klijent ima svoju ip adresu.

Potom ide std. procedura, prvo za jedan komp i njegove programe tj. portove, a onda za drugi.
Treba obraditi pažnju kod ovakvih kombinacija (otvaranja portova za više programa i kompova istovremeno), da treba postaviti različite "vanjske" portove za isti program,
sve zavisi o kojem se programu radi te šta "traži".

Za početak prvo riješi jedan komp.
Hvala na pomoći. Pozabavim se ovime ovih dana pa se javim ako zapnem
__________________
Hrconja je offline   Reply With Quote
Staro 13.04.2016., 15:40   #967
A-V
Premium
 
A-V's Avatar
 
Datum registracije: Aug 2004
Lokacija: Zagreb
Postovi: 293
Citiraj:
Autor Nikky Pregled postova
Ne mora uvijek,
da bi postigao šta se traži u tvom slučaju / opisu sa onog linka, treba ti na LAN starani.
Zapravo se pokušava postići (spriječiti) da "ne traži" na wan strani nego da gleda u okviru Lan - a.

Slično je kada se rade "kombinacije" sa dva uređaja a drugi u nizu ima problema / nedostataka u pameti ili tvornički nije predviđen takav setup,
tada mu postaviš Destination=0.0.0.0 (u prevodu sve) i Gateway=192.168.1.1 (ip gl. routera).

Jel bi ovako nešto prošlo: http://lizzi555.dyndns.org/655/StaticRoute.html
A-V je offline   Reply With Quote
Staro 13.04.2016., 16:30   #968
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 17,211
Probaj pa vidi jeli samo štos sa sakrivenim poljem, kod tebe se polje vidi ali nema / neda LAN "vrijednost".
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 18.04.2016., 09:22   #969
johnsmith
Premium
 
Datum registracije: Dec 2007
Lokacija: vž
Postovi: 654
Znam da je malo offtopic, ali jel kojim slucajem netko pokusao koristiti ovaj ruter (zte 931) na iskonu? Internet sam slozio, mucim se s voipom.
johnsmith je offline   Reply With Quote
Staro 19.04.2016., 15:42   #970
mladen273
Registered User
Moj komp
 
mladen273's Avatar
 
Datum registracije: Mar 2007
Lokacija: Zagreb
Postovi: 49
Pozdrav,

posjedujem navedeni ruter ZTE ZXDSL 931VII i sada me zanima da li mogu preko istoga kako povećati brzinu na kučnoj mreži, trenutno ista radi na 100mbs , download i upload 11 mbs. Posjedujem NAS DNS 320, zanima me jel je moguće podići brzinu prebacivanja podataka između NAS-a i ostalih uređaja koji su na mreži.

Kada uključim SpeedTest izbacuje mi download 31.11 mbps upload 5.41 Mbps.

Zahvaljujem unaprijed na odgovoru.
__________________
House je Bog dok Techno ne zasvira !!!
mladen273 je offline   Reply With Quote
Staro 19.04.2016., 15:57   #971
johnsmith
Premium
 
Datum registracije: Dec 2007
Lokacija: vž
Postovi: 654
Hmm, za pocetak da ponovimo, 100mbit je 10Mbyte/s. Znaci unutar mreze raspolazes s 10Mbyte/s cca brzine po portu. Buduci nisi spomenuo koliko je trenutno brzina prebacivanja izmedju Nas-a i ostatka mreze, ako je manje od 10Mbyte/s, onda je 99% do samog Nas-a. Vjerojatno je Dlink dns 320, koji nije bas namjenjen da ga lupas naizmjence s vise mjesta

Ako ciljas na vise od 10Mbyte/s, to je bez stavljanja gigabit switcha/rutera nemoguce postici. I u tom slucaju vise od 20-30Mbyte/s cca prema/od NAS-u neces vidjeti.

Zadnje izmijenjeno od: Nikky. 19.04.2016. u 16:46.
johnsmith je offline   Reply With Quote
Staro 19.04.2016., 16:04   #972
mladen273
Registered User
Moj komp
 
mladen273's Avatar
 
Datum registracije: Mar 2007
Lokacija: Zagreb
Postovi: 49
Trenutna brzina prebacivanja mi je 11Mbyte/s između Nas-a i drugih uređaja.Radi se o Dlink dns 320. Može malo objašnjenje kako bi dobio 20-30Mbyte/s ? Što je potrebno uzeti i postaviti?
__________________
House je Bog dok Techno ne zasvira !!!

Zadnje izmijenjeno od: Nikky. 19.04.2016. u 16:47.
mladen273 je offline   Reply With Quote
Staro 19.04.2016., 16:14   #973
johnsmith
Premium
 
Datum registracije: Dec 2007
Lokacija: vž
Postovi: 654
Znaci, ko sto rekoh, 11Mbyte/s koje sad imas je limit 100Mbit porta jer 8bit=1byte. Da bi dobio vise trebas za pocetak gigabitni (1000mbit) switch. Izracunaj koliko portova ti treba (5-8-16...). Red velicine 100-300kn bude dovoljno za naci nesto.

Ustekas ga na zte ruter (kako bi sve iza switcha moglo na ostatak mreze i internet). Dalje ustekas u njega Dlink nas (ali ponavljam kak je stari i spori, nemoj ocekivati 100Mbyte/s prijenos ). Dalje mozes stekati uredjaje koji imaju gigabitne kartice/portove u switch.

Naravno, logikom, 100mbit kartica u gigabitnom portu radi na 100mbit. Tak da ne bude nismo znali

E sad, vidi koliko toga imas na zici i koliko bi otprilike ubrzanja mogao dobiti. Ako imas ostalo na wifi, neces nesto previse dobiti. Ako imas na zici i ako je gigabitna kartica u pitanju, mores ocekivati preko 11Mbyte/s.

Cak i da nemas nist osim nasa na gigabitu, barem ces imati "vecu" pipu za Nas, tj nas ce moci vise klijenata odhendlati nego na 100mbit portu.

Nadam se da me mozes pratiti i da nism previse zakompliciral pricu.

Zadnje izmijenjeno od: Nikky. 19.04.2016. u 16:48.
johnsmith je offline   Reply With Quote
Staro 19.04.2016., 16:29   #974
mladen273
Registered User
Moj komp
 
mladen273's Avatar
 
Datum registracije: Mar 2007
Lokacija: Zagreb
Postovi: 49
Nisi ništa zakomlicirao, skužio sam poantu.
Samo me još zanima da li ću osjetit veću brzinu kod prebacivanja sa laptopa na Nas preko wirlessa, radi se o laptopu Asus ZenBook UX501VW isti ima Dual-band 802.11 b/g/n 802.11 ac i 10/100 Base T. Sada kada prebacujem preko wirlessa ista mi je brzina kao i preko kabla
mladen273 je offline   Reply With Quote
Staro 19.04.2016., 16:36   #975
johnsmith
Premium
 
Datum registracije: Dec 2007
Lokacija: vž
Postovi: 654
Ako vec sad kazes da daje 11Mbyte/s preko wifi (cudno ali dobro) moozda bi moglo i jos potegnut. Nisam kopirao nista preko wifi na zte pa ne znam koliko maksimum moze povuc.

Druga opcija je usb 2 ili usb 3 gigabitni adapter - 10usd u kini ili oko 200kn kod nas ako zelis ostat na zici

Zadnje izmijenjeno od: Nikky. 19.04.2016. u 16:50. Razlog: Ne treba quote za post poviše
johnsmith je offline   Reply With Quote
Staro 19.04.2016., 16:48   #976
mladen273
Registered User
Moj komp
 
mladen273's Avatar
 
Datum registracije: Mar 2007
Lokacija: Zagreb
Postovi: 49
Thanks, budem probao pa ću vidjeti kaj će biti od svega na kraju
mladen273 je offline   Reply With Quote
Staro 21.04.2016., 09:10   #977
johnsmith
Premium
 
Datum registracije: Dec 2007
Lokacija: vž
Postovi: 654
Ima kojim slucajem jos koji dostupan firmware osim grckog, ruskog i tcomhr?
johnsmith je offline   Reply With Quote
Staro 21.04.2016., 20:26   #978
Doktor-X
Doktor-X NetWork
Moj komp
 
Doktor-X's Avatar
 
Datum registracije: Jul 2006
Lokacija: .
Postovi: 207
Pitanje? Ima li možda ova nova v4 varijanta 5ghz wi-fi tj. Ima li ijedan ht epitet tu mogućnost
Doktor-X je offline   Reply With Quote
Staro 22.04.2016., 03:58   #979
back2quick
Banned
 
Datum registracije: Jan 2012
Lokacija: righthere
Postovi: 442
za 5ghz neznam, ali 2.4 ima ralink čipset i sudeći po kratkom testu ne djeluje dobro...

web sučelje isto ružno ko na speedportu

stari zte ima ar9223 i solidan wifi
back2quick je offline   Reply With Quote
Staro 22.04.2016., 13:43   #980
Doktor-X
Doktor-X NetWork
Moj komp
 
Doktor-X's Avatar
 
Datum registracije: Jul 2006
Lokacija: .
Postovi: 207
Kod mene je problem jer sam oneplus 2 nadogradio na marshmallow a imam problema sa wi-fi mrežom na 2.4 a kažu da tog problema nema na 5 pa kad bi znao da ovaj novi ima dual band wi-fi bi taj tražio zbog navedenog problema

Zadnje izmijenjeno od: Doktor-X. 22.04.2016. u 13:48.
Doktor-X je offline   Reply With Quote
Staro 30.04.2016., 11:29   #981
stokis
Registered User
Moj komp
 
Datum registracije: Sep 2013
Lokacija: vinkovci
Postovi: 187
jedno možda glupo pitanje
mrežni disk i ovaj ruter to radi bez beda?
stokis je offline   Reply With Quote
Staro 30.04.2016., 11:59   #982
kopija
DIY DILETANT
 
kopija's Avatar
 
Datum registracije: Jan 2009
Lokacija: Čistilište
Postovi: 1,448
Izgleda da mi je suđena zamjena Thompsona koji nemože više vezu držat niti deset minuta.
Jel ZTE V4 bolja opcija od Speedporta?
Koji od ta dva Tcom dijeli ovih dana?
Zahvaljujem.
kopija je offline   Reply With Quote
Staro 04.05.2016., 16:16   #983
OuttaControl
Premium
Moj komp
 
OuttaControl's Avatar
 
Datum registracije: Feb 2007
Lokacija: Trogir
Postovi: 1,952
Ja imam jedan čudan problem sa ovim ZTE-om
Uglavnom na kompu imam sharean folder. Kad sam spojen sa sagema, ili thomsona mogu pristupiti tom folderu bez problema ali ako sam spojen na ZTE ili Tp-link, jednostavno mi ne pronalazi shareani folder, tj ne pronalazi mi računalo uopće.

Nije mi jasno di šteka, jer su svi uređaji u istom subnetu, i Sagem je spojen na mrežu preko ZTE.
Na ZTE-u firewall je stavljen na low, ali i kada je na off isto nisam u mogućnosti pronaći računalo.

OuttaControl je offline   Reply With Quote
Staro 04.05.2016., 20:58   #984
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 17,211
Fali detalja odnosno nisi naveo jesi li probao:
- kako pristupaš tom share, aludiram na dvije varijante
a) //ime_kompa/ ...
b) //ip_adresa/ ...
mada ne vjerujem da je tu štos

- jeli ima razlike kada si spojen žicom (Lan) i kada si spojen bežično (WiFi) na ova dva "problematična" ?

- jeli to TL-WR941ND ?
koji fw vrtiš na njemu ?
ako je stock usporedi verziju u uređaju i na supportu, pazi na hw reviziju.
Po emulatoru za TL-WR941ND, V5, FW:130709 vidim interesantan detalj, WDS link prema drugom uređaju može biti i sa WPA/WPA2 tipom zaštite (klasični WDS može max do WEP tipa).

- vidi jesi li u TP-Linku postavio Default Gateway i DNS - ove (postavlja se pod DHCP Server), uneseš iako je sami DHCP Server ugašen,
po skici bi išlo Default Gateway=192.168.1.1, DNS1=192.168.1.1, DNS2= vidi koje dobiva ZTE ili DNS by ISP

- koji su OS - evi u điru ?
da ne bude neki igrokaz oko novijih winsa ?

- da nije slučajno negdje aktivna / upaljena opcija Client isolation, ako je ima ?

- nije ništa od navedenog ...
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 05.05.2016., 00:54   #985
OuttaControl
Premium
Moj komp
 
OuttaControl's Avatar
 
Datum registracije: Feb 2007
Lokacija: Trogir
Postovi: 1,952
E da, znači nije bitno koji je tip pristupa IP ili name, sa ZTE-a neće sa Sagema oće, a Sagem je kabelom spojen na ZTE.
Na TP-Linku je DD-WRT
Sagem je na Thompsone spojen sa WDS-om, ali TP-Link je sa Wireless bridgeom na ZTE, i na njemu je WPA2, na ostalima WEP
Nazalost sa kabelom se ne mogu spojit jer mi je na laptopu crka ethernet port :/ EDIT: doć će mi sutra jedan laptop za pregledat pa ću njega priključit i vidit radi li priko LAN-a
Ali sam napravio testiranje, kad TP-Linka spojim na Sagema, mogu pristupit folderu na kompu, samo mi to ne paše zbog distribucije signala, dakle sigurno je nešto u ZTE-u i sad kopam po njemu da nađem Client Isolation ili slicnu opciju, al nikako nać :/
OS je Windows 7/Android 4
Baš mi je to čudno, da on doslovno ne nalazi računalo, evo slika, znaci ni pingat nemogu sa ZTE na PC preko drugog uređaja
Vulisha je zte, Vulisha 4 je sagem

Zadnje izmijenjeno od: OuttaControl. 05.05.2016. u 01:07.
OuttaControl je offline   Reply With Quote
Staro 05.05.2016., 13:34   #986
dt125x
Registered User
Moj komp
 
Datum registracije: Jun 2011
Lokacija: Split
Postovi: 6
Molim Vas savjet kojega da izaberem... Speedport ili ZTE od T-com?

Koji je bolji?
Dali oba imaju 4 LAN porta?

Hvala
dt125x je offline   Reply With Quote
Staro 05.05.2016., 19:55   #987
Karlo666
Premium
Moj komp
 
Karlo666's Avatar
 
Datum registracije: Oct 2010
Lokacija: Kaštel Lukšić
Postovi: 765
Citiraj:
Autor dt125x Pregled postova
Molim Vas savjet kojega da izaberem... Speedport ili ZTE od T-com?

Koji je bolji?
Dali oba imaju 4 LAN porta?

Hvala
Svejedno ti je što se tiče portova jer dva su IPTV a ostalo je Internet.
Preporučujem da radije bježiš od SpeedPorta jer je bugovit ko svi vrazi.

Ako nemaš VoIP preporučujem ti neki drugi ruter kao Asus RT ili DSL verzija.
__________________
Pošten trgovac:
1,2,
Karlo666 je offline   Reply With Quote
Staro 05.05.2016., 21:01   #988
Prezime
Premium
 
Datum registracije: Aug 2013
Lokacija: Zagreb
Postovi: 2,992
Na ZTE-u se jednostavno (stavljanjem kvacica na odgovarajuci broj porta) ukljuce sva 4 ethernet porta porta za LAN ili IPTV.
Prezime je offline   Reply With Quote
Staro 07.05.2016., 00:36   #989
Dorotom
Registered User
 
Datum registracije: May 2016
Lokacija: Zagreb
Postovi: 1
Pozdrav svima.
Često pratim ovaj forum, ali sam se tek sada registrirao.
Primjetio sam najavu ZTE 931 VII V4 modema. Danas sam ga dobio, pa samo da prenesem informaciju o kvaliteti linije koju sam ugovorio s HT-om (50/10). Ukratko vrlo zadovoljan i linijom i snagom signala.

http://pho.to/A8esr
Dorotom je offline   Reply With Quote
Staro 08.05.2016., 19:02   #990
smirnoff
Premium
Moj komp
 
smirnoff's Avatar
 
Datum registracije: Dec 2009
Lokacija: nisam u ZG!!!!!!!!
Postovi: 989
Citiraj:
Autor Karlo666 Pregled postova
Svejedno ti je što se tiče portova jer dva su IPTV a ostalo je Internet.
Preporučujem da radije bježiš od SpeedPorta jer je bugovit ko svi vrazi.

Ako nemaš VoIP preporučujem ti neki drugi ruter kao Asus RT ili DSL verzija.
Znaci mi koji smo natjerani na VOIP smo osudeni na t-kom nusproizvode???

Ja bi rado neki Asus DSL modem/ruter ali vidim da nema VOIP
__________________
VAŽNO: 1 2 3 4 5 6 7 8
9 10 11
smirnoff je offline   Reply With Quote
Odgovori


Uređivanje

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno
[IMG] kod je Uključeno
HTML je Uključeno

Idi na