Forumi


Povratak   PC Ekspert Forum > Internet > ISP
Ime
Lozinka

Odgovori
 
Uređivanje
Staro 12.02.2019., 21:45   #5251
Europium
Registered User
 
Datum registracije: Mar 2017
Lokacija: Zagreb
Postovi: 206
Citiraj:
Autor silver_tip Pregled postova
Alaj vas se nakupio, vise nego u Links akciji
A sad pitanjce za sve redom:

Jel itkom od vas palo na pamet smanjit MTU vrijednost u routeru iz postavljenih 1500 po difoltu na recimo 1462 ?
Kako će to pomoći ako je jezgrena mreža optime opterećena. S manjim MTU će samo generirat još veći broj datagrama i dodatno opteretit im mrežu
Europium je offline   Reply With Quote
Staro 12.02.2019., 21:48   #5252
BlackDwarf
Pixels team
Moj komp
 
BlackDwarf's Avatar
 
Datum registracije: Feb 2006
Lokacija: Novska
Postovi: 1,776
Njima bar tehnicar dode, a mene zavlace.

Problem je u izvodu jer po mjerenju odvod je na 3m od kutije na svim paricama. Uzet cu eksercinu i zabit pri zemlji pa onda neka popravljaju.

Sent from my WAS-LX1A using Tapatalk
__________________


MBO: Asrock Z68 Pro3
CPU: Intel i5 3570
RAM: 12GB DDR3 Corsair
VGA: Gainward GTX 1060 3GB
HDD: OCZ Agility 4 128GB, WD640GB Black, WD1TB Black, WD500GB Blue
PSU: Corsair 600W
Case: Antec Three Hundred
OS: Windows 10

LCD monitor: Dell U2412m



MBO: Gigabyte EP43-DS3L
CPU: Intel E7500 @2,9GHz
RAM: 3 x 1 GB Kingmax DDR2 800 MHz, 1GB DD2 Buffalo
VGA: Palit GF210
HDD: Seagate Barracuda 250 GB
PSU: Fortron BS2 400W
Case: Antec Three Hundred
OS: Windows 7 Ultimate

LCD monitor: Samsung 205BW



Laptop: Lenovo G580, 59-366677, Intel, Core i5 3230M 2,60 GHz, 8GB, SATA 1000 GB, Win 7/Mint 15, NVIDIA GeForce GT 635M 2GB

BlackDwarf je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas
 
Oglas
Staro 12.02.2019., 21:54   #5253
silver_tip
Premium
Moj komp
 
silver_tip's Avatar
 
Datum registracije: May 2010
Lokacija: doma
Postovi: 2,230
Kukajte i dalje, od volje vam.... Prije 3 tjedna sam sebi smanjio MTU i problema nema.

Sve to sto ste nabrojali od sporog ucitavanja do laga jednostavne je nestalo... na 1492 jos je podnosljivo mada ponekad vikendom zna zastekati, na 1472 ili nize ja 3 tjedna samo ovdje citam i jedem kokice
Netko je spomenio i Netflix i ista stvar je na vipu ( LTE ) i teletini bila, MTU na 1300 sa 1492 i sve radi kao po spagi.
__________________
trebaš seedbox?
silver_tip je offline   Reply With Quote
Staro 12.02.2019., 22:05   #5254
BlackDwarf
Pixels team
Moj komp
 
BlackDwarf's Avatar
 
Datum registracije: Feb 2006
Lokacija: Novska
Postovi: 1,776
Da li ima jedinstvena admin lozinka za v45?

Sent from my WAS-LX1A using Tapatalk
__________________


MBO: Asrock Z68 Pro3
CPU: Intel i5 3570
RAM: 12GB DDR3 Corsair
VGA: Gainward GTX 1060 3GB
HDD: OCZ Agility 4 128GB, WD640GB Black, WD1TB Black, WD500GB Blue
PSU: Corsair 600W
Case: Antec Three Hundred
OS: Windows 10

LCD monitor: Dell U2412m



MBO: Gigabyte EP43-DS3L
CPU: Intel E7500 @2,9GHz
RAM: 3 x 1 GB Kingmax DDR2 800 MHz, 1GB DD2 Buffalo
VGA: Palit GF210
HDD: Seagate Barracuda 250 GB
PSU: Fortron BS2 400W
Case: Antec Three Hundred
OS: Windows 7 Ultimate

LCD monitor: Samsung 205BW



Laptop: Lenovo G580, 59-366677, Intel, Core i5 3230M 2,60 GHz, 8GB, SATA 1000 GB, Win 7/Mint 15, NVIDIA GeForce GT 635M 2GB

BlackDwarf je offline   Reply With Quote
Staro 12.02.2019., 23:32   #5255
QuidZz
Premium
Moj komp
 
QuidZz's Avatar
 
Datum registracije: Oct 2008
Lokacija: Sinj
Postovi: 3,501
Citiraj:
Autor animATrIx Pregled postova
pa zalite se svi, na tu udaljenost bi trebali imati cca 30mbit realnih

Ja sam se jucer opet zalio SZK i lik mi je doslovno rekao "mjerenja su ok i dobili smo uputu od kolega da vama vise ne otvaramo servisni nalog".

A meni i dalje sve steka. Dno dna.
__________________
"¡Visca Barça! ¡Visca Catalunya! Mi corazón está con el Barcelona siempre"
Pošten trgovac: 1, 2, 3 ,4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ,17, 18, 19
QuidZz je offline   Reply With Quote
Staro 12.02.2019., 23:36   #5256
BlackDwarf
Pixels team
Moj komp
 
BlackDwarf's Avatar
 
Datum registracije: Feb 2006
Lokacija: Novska
Postovi: 1,776
Citiraj:
Autor QuidZz Pregled postova
Ja sam se jucer opet zalio SZK i lik mi je doslovno rekao "mjerenja su ok i dobili smo uputu od kolega da vama vise ne otvaramo servisni nalog".

A meni i dalje sve steka. Dno dna.
Poznato mi. To su mi zadnje napisali na FB.
Moja zadnja da nisu kompetentni da tumace dijagnostiku iako je vidljiva degradacija. Odgovorili su mi s pitanjem u cemu je problem jer njima je to ok.
Njih ce HT pokopati.


A HT ima "super" ideju. U podrucjima gdje je A1 dosao s optikom, zele se rijesit veceg broja korisnika da bi krenuli u cistku po razdjelnicima, izvodima i uvodenjem vektoringa.

Sent from my WAS-LX1A using Tapatalk
__________________


MBO: Asrock Z68 Pro3
CPU: Intel i5 3570
RAM: 12GB DDR3 Corsair
VGA: Gainward GTX 1060 3GB
HDD: OCZ Agility 4 128GB, WD640GB Black, WD1TB Black, WD500GB Blue
PSU: Corsair 600W
Case: Antec Three Hundred
OS: Windows 10

LCD monitor: Dell U2412m



MBO: Gigabyte EP43-DS3L
CPU: Intel E7500 @2,9GHz
RAM: 3 x 1 GB Kingmax DDR2 800 MHz, 1GB DD2 Buffalo
VGA: Palit GF210
HDD: Seagate Barracuda 250 GB
PSU: Fortron BS2 400W
Case: Antec Three Hundred
OS: Windows 7 Ultimate

LCD monitor: Samsung 205BW



Laptop: Lenovo G580, 59-366677, Intel, Core i5 3230M 2,60 GHz, 8GB, SATA 1000 GB, Win 7/Mint 15, NVIDIA GeForce GT 635M 2GB

BlackDwarf je offline   Reply With Quote
Staro 12.02.2019., 23:50   #5257
QuidZz
Premium
Moj komp
 
QuidZz's Avatar
 
Datum registracije: Oct 2008
Lokacija: Sinj
Postovi: 3,501
Moze li tu HAKOM nesto napraviti?
__________________
"¡Visca Barça! ¡Visca Catalunya! Mi corazón está con el Barcelona siempre"
Pošten trgovac: 1, 2, 3 ,4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ,17, 18, 19
QuidZz je offline   Reply With Quote
Staro 13.02.2019., 06:39   #5258
BlackDwarf
Pixels team
Moj komp
 
BlackDwarf's Avatar
 
Datum registracije: Feb 2006
Lokacija: Novska
Postovi: 1,776
Citiraj:
Autor silver_tip Pregled postova
Kukajte i dalje, od volje vam.... Prije 3 tjedna sam sebi smanjio MTU i problema nema.

Sve to sto ste nabrojali od sporog ucitavanja do laga jednostavne je nestalo... na 1492 jos je podnosljivo mada ponekad vikendom zna zastekati, na 1472 ili nize ja 3 tjedna samo ovdje citam i jedem kokice
Netko je spomenio i Netflix i ista stvar je na vipu ( LTE ) i teletini bila, MTU na 1300 sa 1492 i sve radi kao po spagi.

Gledam u krsu tom od routera podesen je 1492. Bas cu stavit nize pa javim dojmove.



@QuidZz
Da, ima metoda koju samo oni uvazavaju - hakometar. Imas brzinu, ali ucitava ko krepano ili istekne odaziv?
__________________


MBO: Asrock Z68 Pro3
CPU: Intel i5 3570
RAM: 12GB DDR3 Corsair
VGA: Gainward GTX 1060 3GB
HDD: OCZ Agility 4 128GB, WD640GB Black, WD1TB Black, WD500GB Blue
PSU: Corsair 600W
Case: Antec Three Hundred
OS: Windows 10

LCD monitor: Dell U2412m



MBO: Gigabyte EP43-DS3L
CPU: Intel E7500 @2,9GHz
RAM: 3 x 1 GB Kingmax DDR2 800 MHz, 1GB DD2 Buffalo
VGA: Palit GF210
HDD: Seagate Barracuda 250 GB
PSU: Fortron BS2 400W
Case: Antec Three Hundred
OS: Windows 7 Ultimate

LCD monitor: Samsung 205BW



Laptop: Lenovo G580, 59-366677, Intel, Core i5 3230M 2,60 GHz, 8GB, SATA 1000 GB, Win 7/Mint 15, NVIDIA GeForce GT 635M 2GB

BlackDwarf je offline   Reply With Quote
Staro 13.02.2019., 09:35   #5259
silver_tip
Premium
Moj komp
 
silver_tip's Avatar
 
Datum registracije: May 2010
Lokacija: doma
Postovi: 2,230
Citiraj:
Autor BlackDwarf Pregled postova
Gledam u krsu tom od routera podesen je 1492.

Valjda ovisi o verziji tj fw routera. Ja svoj ako resetiram na tvornicke postavke kad sve povuce novo za MTU stoji ravno 1500 i to sljaka onda samo radnim danima do navecer. Kako sam smanjio, problema apsolutni nikakvih nema...
__________________
trebaš seedbox?
silver_tip je offline   Reply With Quote
Staro 13.02.2019., 09:38   #5260
Immortalis
Slobodan leni seronja
Moj komp
 
Immortalis's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2007
Lokacija: Zg
Postovi: 479
Gdje se namjesta taj MTU?
Immortalis je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas
 
Oglas
Staro 13.02.2019., 11:09   #5261
Nick7
Premium
Moj komp
 
Datum registracije: Nov 2004
Lokacija: Zagreb
Postovi: 1,046
Citiraj:
Autor BlackDwarf Pregled postova
Da li ima jedinstvena admin lozinka za v45?
Kod mene ja admin pass: VfMR7DyV2bWn8cHY

MTU je podesen defaultno na 1492
__________________
Idiocracy. Kad satira postaje stvarnost.
Nick7 je offline   Reply With Quote
Staro 13.02.2019., 11:31   #5262
BlackDwarf
Pixels team
Moj komp
 
BlackDwarf's Avatar
 
Datum registracije: Feb 2006
Lokacija: Novska
Postovi: 1,776
ja sam iscitao svoju lozinku po onoj uputi kroz linux.

mtu podesite pod wan
__________________


MBO: Asrock Z68 Pro3
CPU: Intel i5 3570
RAM: 12GB DDR3 Corsair
VGA: Gainward GTX 1060 3GB
HDD: OCZ Agility 4 128GB, WD640GB Black, WD1TB Black, WD500GB Blue
PSU: Corsair 600W
Case: Antec Three Hundred
OS: Windows 10

LCD monitor: Dell U2412m



MBO: Gigabyte EP43-DS3L
CPU: Intel E7500 @2,9GHz
RAM: 3 x 1 GB Kingmax DDR2 800 MHz, 1GB DD2 Buffalo
VGA: Palit GF210
HDD: Seagate Barracuda 250 GB
PSU: Fortron BS2 400W
Case: Antec Three Hundred
OS: Windows 7 Ultimate

LCD monitor: Samsung 205BW



Laptop: Lenovo G580, 59-366677, Intel, Core i5 3230M 2,60 GHz, 8GB, SATA 1000 GB, Win 7/Mint 15, NVIDIA GeForce GT 635M 2GB

BlackDwarf je offline   Reply With Quote
Staro 13.02.2019., 13:00   #5263
QuidZz
Premium
Moj komp
 
QuidZz's Avatar
 
Datum registracije: Oct 2008
Lokacija: Sinj
Postovi: 3,501
Citiraj:
Autor BlackDwarf Pregled postova
@QuidZz
Da, ima metoda koju samo oni uvazavaju - hakometar. Imas brzinu, ali ucitava ko krepano ili istekne odaziv?
Da, tocno to. Brzina je odlicna ali se vuce ko krepana macka i istekne odaziv.



Citiraj:
Autor Nick7 Pregled postova
Kod mene ja admin pass: VfMR7DyV2bWn8cHY

MTU je podesen defaultno na 1492

Tnx! Ovaj admin pass radi!!
__________________
"¡Visca Barça! ¡Visca Catalunya! Mi corazón está con el Barcelona siempre"
Pošten trgovac: 1, 2, 3 ,4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ,17, 18, 19
QuidZz je offline   Reply With Quote
Staro 13.02.2019., 19:12   #5264
BlackDwarf
Pixels team
Moj komp
 
BlackDwarf's Avatar
 
Datum registracije: Feb 2006
Lokacija: Novska
Postovi: 1,776
Ocito vecina nas ima isti problem, a oni ignoriraju.

Sent from my WAS-LX1A using Tapatalk
__________________


MBO: Asrock Z68 Pro3
CPU: Intel i5 3570
RAM: 12GB DDR3 Corsair
VGA: Gainward GTX 1060 3GB
HDD: OCZ Agility 4 128GB, WD640GB Black, WD1TB Black, WD500GB Blue
PSU: Corsair 600W
Case: Antec Three Hundred
OS: Windows 10

LCD monitor: Dell U2412m



MBO: Gigabyte EP43-DS3L
CPU: Intel E7500 @2,9GHz
RAM: 3 x 1 GB Kingmax DDR2 800 MHz, 1GB DD2 Buffalo
VGA: Palit GF210
HDD: Seagate Barracuda 250 GB
PSU: Fortron BS2 400W
Case: Antec Three Hundred
OS: Windows 7 Ultimate

LCD monitor: Samsung 205BW



Laptop: Lenovo G580, 59-366677, Intel, Core i5 3230M 2,60 GHz, 8GB, SATA 1000 GB, Win 7/Mint 15, NVIDIA GeForce GT 635M 2GB

BlackDwarf je offline   Reply With Quote
Staro 13.02.2019., 19:15   #5265
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 16,810
Za xDSL PPPoE konekcije i treba biti MTU=1492, to je default po standardu.
Ako je njima default=1500 očito nemaju pojma / ne znaju šta rade / kriva špranca u tom detalju.
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 13.02.2019., 20:08   #5266
silver_tip
Premium
Moj komp
 
silver_tip's Avatar
 
Datum registracije: May 2010
Lokacija: doma
Postovi: 2,230
Citiraj:
Autor Nikky Pregled postova
Ako je njima default=1500 očito nemaju pojma
Nije svima, ja resetiram router onda je 1500, netko je tu napisao da mu je 1492 po difoltu.
Osobno drzim na 1462 evo tri tjedna od kada sam se sreo sa lagom i sporim ucitavanjem, ni jedan incident do sada i ne mislim mrdati vise, dok radi - radi. Ja zadovoljan.
__________________
trebaš seedbox?
silver_tip je offline   Reply With Quote
Staro 13.02.2019., 20:11   #5267
QuidZz
Premium
Moj komp
 
QuidZz's Avatar
 
Datum registracije: Oct 2008
Lokacija: Sinj
Postovi: 3,501
Citiraj:
Autor Nikky Pregled postova
Za xDSL PPPoE konekcije i treba biti MTU=1492, to je default po standardu.
Ako je njima default=1500 očito nemaju pojma / ne znaju šta rade / kriva špranca u tom detalju.
Citiraj:
Autor silver_tip Pregled postova
Nije svima, ja resetiram router onda je 1500, netko je tu napisao da mu je 1492 po difoltu.
Osobno drzim na 1462 evo tri tjedna od kada sam se sreo sa lagom i sporim ucitavanjem, ni jedan incident do sada i ne mislim mrdati vise, dok radi - radi. Ja zadovoljan.
Gdje se to tocno vidi?
__________________
"¡Visca Barça! ¡Visca Catalunya! Mi corazón está con el Barcelona siempre"
Pošten trgovac: 1, 2, 3 ,4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ,17, 18, 19
QuidZz je offline   Reply With Quote
Staro 13.02.2019., 20:16   #5268
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 16,810
Trebalo bi biti gdje su postavke za Internet PPPoE konekciju.
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 13.02.2019., 20:43   #5269
BlackDwarf
Pixels team
Moj komp
 
BlackDwarf's Avatar
 
Datum registracije: Feb 2006
Lokacija: Novska
Postovi: 1,776
U wan.

A gdje je opcija za bridge?

Sent from my WAS-LX1A using Tapatalk
__________________


MBO: Asrock Z68 Pro3
CPU: Intel i5 3570
RAM: 12GB DDR3 Corsair
VGA: Gainward GTX 1060 3GB
HDD: OCZ Agility 4 128GB, WD640GB Black, WD1TB Black, WD500GB Blue
PSU: Corsair 600W
Case: Antec Three Hundred
OS: Windows 10

LCD monitor: Dell U2412m



MBO: Gigabyte EP43-DS3L
CPU: Intel E7500 @2,9GHz
RAM: 3 x 1 GB Kingmax DDR2 800 MHz, 1GB DD2 Buffalo
VGA: Palit GF210
HDD: Seagate Barracuda 250 GB
PSU: Fortron BS2 400W
Case: Antec Three Hundred
OS: Windows 7 Ultimate

LCD monitor: Samsung 205BW



Laptop: Lenovo G580, 59-366677, Intel, Core i5 3230M 2,60 GHz, 8GB, SATA 1000 GB, Win 7/Mint 15, NVIDIA GeForce GT 635M 2GB

BlackDwarf je offline   Reply With Quote
Staro 13.02.2019., 20:49   #5270
silver_tip
Premium
Moj komp
 
silver_tip's Avatar
 
Datum registracije: May 2010
Lokacija: doma
Postovi: 2,230
DSL PTM Interface Configuration

I tu onda definiras wan konekciju ali ne diraj nista, sprckat ces 99% ...
__________________
trebaš seedbox?
silver_tip je offline   Reply With Quote
Staro 14.02.2019., 14:39   #5271
tantrum
direktor
 
tantrum's Avatar
 
Datum registracije: Feb 2013
Lokacija: Blyatovitica
Postovi: 21
Citiraj:
Autor silver_tip Pregled postova
Alaj vas se nakupio, vise nego u Links akciji
A sad pitanjce za sve redom:

Jel itkom od vas palo na pamet smanjit MTU vrijednost u routeru iz postavljenih 1500 po difoltu na recimo 1462 ?

Ajmo postaviti pregled problema u više točaka:





1. Brzina pristupa spuštena je bez ikakve najave sa strane Optime. Cijena ostala je ista.



2. Poteškoće sa učitavanjem stranica nekima, programi u mrežnom radu gube konekciju, igre lagaju.



3. Optima je korisnicima dala unaprijed konfiguriran uređaj i omogućila osnovno podešavanje lokalne bežićne mreže za slučaj da korisnik želi prilagoditi neke stvari.

Prema tome Optima preuzima odgovornost za pravilno konfiguriranje uređaja što je sasvim u redu jer uređaj je njihovo vlasništvo i zato jer krajnji korisnik u najvećem broju slučajeva nema potrebno znanje za konfiguriranje mreže.
- Provjerio sam vrijednost MTU i postavljena je defaultno na 1492. Mogu probati druge vrijednosti da vidim koji je efekt, ali već sada mogu reći da mi to ne rješava problem smanjene brzine i nekako sumnjam da će riješiti problem sa učitavanjem i gubitkom konekcije.





Zaključak je da Tekom i prijatelji u njihovom vlasništvu throttlaju brzinu korisnicima i to iz dva razloga: smanjuju si troškove i povećavaju zaradu jer cijena je ostala ista ili posluju loše i smanjuju si troškove i gubitke.
tantrum je offline   Reply With Quote
Staro 14.02.2019., 23:55   #5272
skalar
Premium
 
skalar's Avatar
 
Datum registracije: Apr 2015
Lokacija: zagreb
Postovi: 1,059
danas sam imao priliku prvi puta razgovarati sa optiminom službom za korisnike,i mogu reći da se divim vama svima,idemo redom brinem se oko kompa starijeg 80 g. ugovor je potpisao na brzinu 20 dobija na speadtest netu između 3,5-4,5 dio dana se otvaraju samo prazne stranice iz szk tvrde da je sve uredu da je puštena brzina 16 i da se router sinhronizirao na tu brzinu i odbijaju poslat tehničara dok im hakom mjerenja ne pošaljem problem je ako se otvaraju prazne stranice ni hakom mjerenja nemremo napraviti,komp je novi ,zamjenjeni i provjereni mrežni kablovi ,brzine i žično i bežično su iste ali to njima ništa neznaći razgovarao sam u toku dana sa 4 djelatnika i kod svih isti rezultat - nema tehničara ostavljaju ljude same sa problemima za koji su oni isključivi krivac.
__________________
skalar je offline   Reply With Quote
Staro 15.02.2019., 02:09   #5273
njOob
Premium
Moj komp
 
njOob's Avatar
 
Datum registracije: Apr 2006
Lokacija: Jug
Postovi: 322
I meni su prodali 20 mbit ugovor i pise ugovorena je brzina ta a isporucena je od minimalno 2.5 do 4.5 mbit?? Samo u rvackoj...

Sent from my SM-G955F using Tapatalk
njOob je offline   Reply With Quote
Staro 15.02.2019., 08:35   #5274
Grof-ZP
Registered User
 
Grof-ZP's Avatar
 
Datum registracije: Feb 2019
Lokacija: Zagreb
Postovi: 17
Pozdrav,

Pridružujem se raspravi kao još jedan nezadovoljni i prisilno prebačeni korisnik H1 Telekoma na Optimu.
Uglavnom, da se ne ponavljam ista katastrofa od veze muči i mene. OK, nije moj bakar neko zlato i ima tu i zračnog voda, ali je H1 kroz to ipak uredno i stabilno gurao 14 Mbps preko Fritzboxa. (vezano uz temu oko MTU-a, pronašao sam jučer u starim config datotekama s Fritza da je on MTU imao na 1500!)
Uglavnom, Optima mi je pri prelasku vezu na routeru bila postavila na 12 Mbps i radilo je možda tjedan-dva dana. Od ove nedjelje veza toliko laga i puca da je nenormalno. HBO GO je negledljiv jer svakih 10 sekundi zašteka i tako stalno i kontinuirano. Optima preko svog automatskog govornog aparata javlja mi na mobitel da su prijavljene smetnje na vezi i spušta mi vezu na 8 Mbps. Efektivno sada imam nekih 4-6 Mbps na Speedtestu (od nekadašnjih efektivnih 10 Mbps).
Jučer odem u router i tamo stoji MTU 1492 kao default. Za probu poštelam na 1462 kako je @silver_tip preporučio, za svaki slučaj resetiram router, pogledam da li se MTU zadržao i mogu reći da sam uredno cijelu večer odgledao HBO, bez ikakvih problema. Štoviše, kvaliteta slike mi je cijelo vrijeme bila konstantno najviše kvalitete koja ide kroz ovu brzinu, što se ranije, čak ni na H1 nije dešavalo nego je kvaliteta skakala.
Da li je baš jučer Optima nešto riješila na mom DSLAM-u ili je tome pridonio ovaj MTU ne znam, trebam pričekati još par dana, ali da je bitno bolje - jest!

I iako veći MTU daje više podataka u manje paketa, pa bi po tome trebalo biti bolje kod zagušenih i sporih mreža izgleda da i prema Wikipediji to nije tako. Citiram:
Citiraj:
Larger MTU is associated with reduced overhead. Smaller MTU values can reduce network delay. In many cases, MTU is dependent on underlying network capabilities and must be adjusted manually or automatically so as to not exceed these capabilities.
I ovo posebno:
Citiraj:
A larger MTU brings greater efficiency because each network packet carries more user data while protocol overheads, such as headers or underlying per-packet delays, remain fixed; the resulting higher efficiency means an improvement in bulk protocol throughput. A larger MTU also means processing of fewer packets for the same amount of data. In some systems, per-packet-processing can be a critical performance limitation.

However, this gain is not without a downside. Large packets occupy a slow link for more time than a smaller packet, causing greater delays to subsequent packets, and increasing network delay and delay variation. For example, a 1500-byte packet, the largest allowed by Ethernet at the network layer, ties up a 14.4k modem for about one second.

Large packets are also problematic in the presence of communications errors.
Stoga ima i teorije koja stoji iza ovog manjeg MTU-a.
Grof-ZP je offline   Reply With Quote
Staro 15.02.2019., 09:07   #5275
xlr
49%winner
Moj komp
 
xlr's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2007
Lokacija: PU
Postovi: 4,314
Gdje tocno gledate te WAN postavke, Device info - WAN? Meni tu ne nudi nista editabilno. Prekopao postavke vise puta i ne vidim nista drugo vezano uz WAN i MTU. Sramota me i pisati jer ocito je lako naci, a ja ne vidim
https://imgur.com/a/JgaDD4s

Imam iza rutera spojen D-linkov AP ako to sta znaci.
__________________
Keep calm and fastboot oem unlock.
xlr je offline   Reply With Quote
Staro 15.02.2019., 09:16   #5276
Grof-ZP
Registered User
 
Grof-ZP's Avatar
 
Datum registracije: Feb 2019
Lokacija: Zagreb
Postovi: 17
Citiraj:
Autor xlr Pregled postova
Gdje tocno gledate te WAN postavke, Device info - WAN? Meni tu ne nudi nista editabilno. Prekopao postavke vise puta i ne vidim nista drugo vezano uz WAN i MTU. Sramota me i pisati jer ocito je lako naci, a ja ne vidim
https://imgur.com/a/JgaDD4s

Imam iza rutera spojen D-linkov AP ako to sta znaci.
Nije baš lako naći. I meni je trebalo.
Odeš pod Advanced Setup -> WAN services i pukne ti tablicu. Kod mene tablica ima tri retka (iptv, nešto i internet) u ovom retku od interneta klikneš u tablici na gumbić EDIT (sasvim desno u tablici) i onda te prebaci na stranicu gdje imaš MTU.
Naravno, moraš ući u router kao admin. Šifra ti je par postova iznad. Meni radi, vrlo vjerojatno će raditi i tebi. (i da, osim tog MTU-a ne diraj ništa drugo da ne napraviše neku štetu u postavkama)
Grof-ZP je offline   Reply With Quote
Staro 15.02.2019., 09:27   #5277
xlr
49%winner
Moj komp
 
xlr's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2007
Lokacija: PU
Postovi: 4,314
Tnx, nisam registrirao da treba admin login, ja se spajao sa user loginom. Sve rijeseno, budem testirao.
__________________
Keep calm and fastboot oem unlock.
xlr je offline   Reply With Quote
Staro 15.02.2019., 09:31   #5278
Grof-ZP
Registered User
 
Grof-ZP's Avatar
 
Datum registracije: Feb 2019
Lokacija: Zagreb
Postovi: 17
Citiraj:
Autor xlr Pregled postova
Tnx, nisam registrirao da treba admin login, ja se spajao sa user loginom. Sve rijeseno, budem testirao.
Ajd super, pa javi na forum ima li kakvih promjena.
Grof-ZP je offline   Reply With Quote
Staro 15.02.2019., 11:38   #5279
BlackDwarf
Pixels team
Moj komp
 
BlackDwarf's Avatar
 
Datum registracije: Feb 2006
Lokacija: Novska
Postovi: 1,776
Mene zanima da li optima uistinu ima annex A na VDSL brzinama ili rade fake s annex M?
Prije zamjene modema u lipnju prosle godine pisalo da je spojeno na annex B.
__________________


MBO: Asrock Z68 Pro3
CPU: Intel i5 3570
RAM: 12GB DDR3 Corsair
VGA: Gainward GTX 1060 3GB
HDD: OCZ Agility 4 128GB, WD640GB Black, WD1TB Black, WD500GB Blue
PSU: Corsair 600W
Case: Antec Three Hundred
OS: Windows 10

LCD monitor: Dell U2412m



MBO: Gigabyte EP43-DS3L
CPU: Intel E7500 @2,9GHz
RAM: 3 x 1 GB Kingmax DDR2 800 MHz, 1GB DD2 Buffalo
VGA: Palit GF210
HDD: Seagate Barracuda 250 GB
PSU: Fortron BS2 400W
Case: Antec Three Hundred
OS: Windows 7 Ultimate

LCD monitor: Samsung 205BW



Laptop: Lenovo G580, 59-366677, Intel, Core i5 3230M 2,60 GHz, 8GB, SATA 1000 GB, Win 7/Mint 15, NVIDIA GeForce GT 635M 2GB

BlackDwarf je offline   Reply With Quote
Staro 15.02.2019., 11:52   #5280
tantrum
direktor
 
tantrum's Avatar
 
Datum registracije: Feb 2013
Lokacija: Blyatovitica
Postovi: 21
Citiraj:
Autor njOob Pregled postova
I meni su prodali 20 mbit ugovor i pise ugovorena je brzina ta a isporucena je od minimalno 2.5 do 4.5 mbit?? Samo u rvackoj...

Sent from my SM-G955F using Tapatalk



Vezano za nenajavljeno smanjenje brzine pristupa internetu, prema aktualnom Pravilniku o načinu i uvjetima obavljanja djelatnosti elektroničkih komunikacijskih mreža i usluga dostupnom na HAKOM stranicama, svi operateri su dužni isporučiti minimalnu brzinu od 50% maksimalne deklarirane brzine, odnosno 70% maksimalne deklarirane brzine za brzine veće od 10Mbit/s.




Drugim riječima, ako je u ugovoru navedena minimalna nominalna brzina npr. 20/4 to znači da moraju isporučiti minimalno 14/2,8.
Svaka izmjena ugovora mora biti ovjerena sa obje strane, dakle u ovom slučaju imamo jednostrano kršenje ugovorenih uvjeta i to može biti valjani razlog za raskidanje pretplate bez plaćanja penala Optimi (za one koji imaju ugovornu obavezu na određeni vremenski period).
tantrum je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas
 
Oglas
Odgovori


Uređivanje

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno
[IMG] kod je Uključeno
HTML je Uključeno

Idi na