Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Ostalo > Svaštara
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro Jučer, 00:11   #2701
fanATIk
NITKOV
Moj komp

fanATIk's Avatar

Datum registracije: Oct 2004
Da se i ja malo pohvalim.

Radila se sjenica ovo ljeto na viksi u Zagorju pored Varaždina.

U biti, radovi su počeli na proljeće kad je izlivena deka i lokalni meštar djelomično sazidao roštilj.

Drvena građa - lamelirane grede 20 x 10 i 12 x 10 cm naručene kod janeza u Sloveniji. Brodski pod također. Jeftiniji dosta nego kod nas.

Kad je stigla dostava građe, moglo se pristupit farbanju iste.

Nanešena impregnacija za drvo dva puta. Radio s kompresorom i bome, uspio se otrovat dok sam to radio. Slijedeći put maska obavezno.

Nakon toga se išlo na nanošenje lazure. Nanešena je lazura na bazi vode iz razloga što smo mi to radili vikendima. Da sam išao na uljnu lazuru, to bi potrajalo tak da smo to odbacili. Nisam bio sretan zbog toga, al jbg.

Lazura špricana bosch kompresorom, no ženin bratić je odmah nakon špricanja prelazio ofarbano s valjkom, da izjednači boju pošto je bilo dosta overspreya. A lazura na bazi vode na temperaturama koje su bile u lipnju suši u roku keks.

Kasnije kad je sve bilo gotovo, prešao stupove i podroženice još dva puta.

I onda je trebalo nać par dana vremena da to napravimo. Partner iz firme, jedan radnik i ja našli tri dana u nizu i krenuli u akciju.

Ne moram ni napominjat da su temperature ta tri dana bile 30 + C.

Bosch preklopna pila odradila momački posao.

Složena sjenica, podaskano s brodskim podom i stavljena folija.

Majstor koji je zidao roštilj, dozidao ciglu do rogova.

Par dana kasnije došao meštar za limeni krov i odradio isti.

Puknuta gore i privremena rasvjeta s Temua.

Treba još postavit pločice koje su kupljene, provest struju i riješit vodu. Sve je sprovedeno no čekamo meštre.

Još i stol s klupama treba nabavit, 3 - 3,5 m dužine. Mislim da je overkill al žena i bratić tak hoće a mene zabole, ja sam svoje napravio.

Sad radim neki DIY BT 2.1 sustav al sam dobio uvjet da bude u skladu sa sjenicom. Tak da radim zvučnike obučene u jelovinu.

Asrock FM2A78M-DG3+
Athlon II 860k + Lc Power Lc-cc-120
G.SKILL RipjawsX series 8 GB
Palit GTX 460
Samsung SSD 850 EVO 250 GB, WD 640GB, Hitachi 500GB
Corsair VS550
Thermaltake Core V21
22"LCD LG W2242T
MX Revolution
Logitech X-230
Logitech K740
Canon CanoScan 4400F
Win 10

Unique case by fanATIk

Zadnje izmijenjeno od: fanATIk. Jučer u 15:17.
fanATIk je offline   Reply With Quote
Staro Jučer, 00:20   #2702
Cuky
jedan i jedini :D
Moj komp

Cuky's Avatar

Datum registracije: Sep 2005
Koliko vidim, sljedeci korak je zatvaranje sjenice, tako da se moze i po zimi festat 😃

Lijepo slozeno 👍🏻
Cuky je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro Jučer, 08:59   #2703
goran1985
Ili jesi ili nisi

Datum registracije: May 2011
Svaka čast.
Grijeh bi bio to zatvoriti. Kod koga točno ste uzeli građu, koliko je to "dosta" jeftinije nego kod nas?

Ne znam kolike su dimenzije te tvoje ali sličnu sjenicu na 8 stupova sam radio prije skoro dvadeset godina za pare. Od betoniranja ploče i popločavanja kamenom, do pokrova. Naplatio 11k kuna rad, dođe mi da se ranim i dan danas zbog toga. Ito svi spojevi, čak i i kose ukrute, zapilavani da uđu jedan u drugi, stric stolar me navodio što i kako. Građa friška jelova uzeta na pilani nigdje nije ispucala, uvjet strica je bio da se izbaci srčika. Ljudi kojima sam je radio više ne dolaze u tu vikendicu, ne održava se, lak je praktički nepostojići...

Istu grešku smo napravili, iako to ti ne smatraš možda graškom. Prebačaj nosivih greda bi trebao biti veći u odnosu na krajnje stupove da se smanji utjecaj kiše i sunca na te stupove. Tih cca 20cm koje mogu procijeniti je ipak malo po meni.
goran1985 je offline   Reply With Quote
Staro Jučer, 12:52   #2704
mkey
Premium
Moj komp

Datum registracije: Sep 2018
Meni to lijepo izgleda. Što je srčika? Ovo za prebačaj se slažem, bolje da ide preko barem kao i sa strane. Iako ovisi o orijentaciji te s koje strane tipično puše vjetar.
But there’s a reason. There’s a reason. There’s a reason for this, there’s a reason education sucks, and it’s the same reason that it will never, ever, ever be fixed. It’s never gonna get any better. Don’t look for it. Be happy with what you got. Because the owners of this country don't want that. I'm talking about the real owners now, the real owners, the big wealthy business interests that control things and make all the important decisions. Forget the politicians. The politicians are put there to give you the idea that you have freedom of choice. You don't. You have no choice. You have owners. They own you. They own everything. They own all the important land. They own and control the corporations. They’ve long since bought and paid for the senate, the congress, the state houses, the city halls, they got the judges in their back pockets and they own all the big media companies so they control just about all of the news and information you get to hear. They got you by the balls. They spend billions of dollars every year lobbying, lobbying, to get what they want. Well, we know what they want. They want more for themselves and less for everybody else, but I'll tell you what they don’t want: They don’t want a population of citizens capable of critical thinking. They don’t want well informed, well educated people capable of critical thinking. They’re not interested in that. That doesn’t help them. Thats against their interests. Thats right. They don’t want people who are smart enough to sit around a kitchen table to figure out how badly they’re getting f*cked by a system that threw them overboard 30 f*cking years ago. They don’t want that. You know what they want? They want obedient workers. Obedient workers. People who are just smart enough to run the machines and do the paperwork, and just dumb enough to passively accept all these increasingly shittier jobs with the lower pay, the longer hours, the reduced benefits, the end of overtime and the vanishing pension that disappears the minute you go to collect it, and now they’re coming for your Social Security money. They want your retirement money. They want it back so they can give it to their criminal friends on Wall Street, and you know something? They’ll get it. They’ll get it all from you, sooner or later, 'cause they own this f*cking place. It's a big club, and you ain’t in it. You and I are not in the big club. And by the way, it's the same big club they use to beat you over the head with all day long when they tell you what to believe. All day long beating you over the head in their media telling you what to believe, what to think and what to buy. The table is tilted folks. The game is rigged, and nobody seems to notice, nobody seems to care. Good honest hard-working people -- white collar, blue collar, it doesn’t matter what color shirt you have on -- good honest hard-working people continue -- these are people of modest means -- continue to elect these rich c*cksuckers who don’t give a f*ck about them. They don’t give a f*ck about you. They don’t give a f*ck about you. They don't care about you at all -- at all -- at all. And nobody seems to notice, nobody seems to care. That's what the owners count on; the fact that Americans will probably remain willfully ignorant of the big red, white and blue dick that's being jammed up their assholes everyday. Because the owners of this country know the truth: it's called the American Dream, because you have to be asleep to believe it.
mkey je offline   Reply With Quote
Staro Jučer, 15:16   #2705
fanATIk
NITKOV
Moj komp

fanATIk's Avatar

Citiraj:
Autor goran1985 Pregled postova
Svaka čast.
Grijeh bi bio to zatvoriti. Kod koga točno ste uzeli građu, koliko je to "dosta" jeftinije nego kod nas?

Ne znam kolike su dimenzije te tvoje ali sličnu sjenicu na 8 stupova sam radio prije skoro dvadeset godina za pare. Od betoniranja ploče i popločavanja kamenom, do pokrova. Naplatio 11k kuna rad, dođe mi da se ranim i dan danas zbog toga. Ito svi spojevi, čak i i kose ukrute, zapilavani da uđu jedan u drugi, stric stolar me navodio što i kako. Građa friška jelova uzeta na pilani nigdje nije ispucala, uvjet strica je bio da se izbaci srčika. Ljudi kojima sam je radio više ne dolaze u tu vikendicu, ne održava se, lak je praktički nepostojići...

Istu grešku smo napravili, iako to ti ne smatraš možda graškom. Prebačaj nosivih greda bi trebao biti veći u odnosu na krajnje stupove da se smanji utjecaj kiše i sunca na te stupove. Tih cca 20cm koje mogu procijeniti je ipak malo po meni.
Citiraj:
Autor mkey Pregled postova
Meni to lijepo izgleda. Što je srčika? Ovo za prebačaj se slažem, bolje da ide preko barem kao i sa strane. Iako ovisi o orijentaciji te s koje strane tipično puše vjetar.
Građa nabavljena ovdje.

Lamelirane grede su me koštale 630 € po m3.

U Drvoni bi me KVH grede koštale 634 € po m3. Nije da su KVH grede loše, no lamelirane su ipak jače. Grede su bile 20 x 10 cm i 12 x 10 cm.

Brodski pod sm/j AB 19/140mm/4m me kod janeza koštao 10,50 € m2 dok bi me isti u Drvoni izašao 16,80 € po m2.

Drvona je u ponudu uvalila i rezanje greda što je diglo cijenu za još 50 €.

Janez mi je naplatio cca 130 € za dostavu dok su se u Drvoni izmotavali. Sumnjam da bi manje došlo kod njih.

Što se prepusta tiče, je, on je 20 cm. Slažem se bi bilo bolje da je više van, no onda bi ako želim zadržat uporabnu kvadraturu, ulazio prek ruba kuće, a na drugoj strani bi prešao u susjedov zračni prostor.

No, s obzirom da znam kak kiša tam pada u 99% slučajeva, nisam niš pogriješio.

Sjedili već nekoliko puta ljetos dok je padala kiša i sve je suho.

Ak pogledaš sjenicu sprijeda, kiša pada s desne strane. Tu su prepusti rogova ok.

Betonska ploča dok pada kiša je 100 % suha. Sa svih strana. A usput, svi stupovi, podroženice i prepusti rogova preko podroženica su dodatno premazani lazurom još dva puta.

A i mislim nadalje jednom godišnje uzet dvije pikse lazure i proć te izložene dijelove.

Jedini zajeb kaj sam napravio je to što sam išao premazivat ciglu firnisom. Rećeno mi je da štiti ciglu od listanja uzrokovanih vremenskim utjecajima.

Ja uzeo firnis, i premazao cijeli stražnji zid izvana i vanjske bokove s njim. No nije mi vrag dao mira, pa sam malo i sprijeda premazao, lijevi i desni bok.

Lijevi i desni bok roštilja se vidi na predzadnjoj slici, igleda tamnije, mokro.

Rečeno mi je bilo da će cigla poslije dobit originalnu suhu boju, no ovo i dalje izgleda kao mokra cigla.

Nadao se da će se osušit, al evo, već par mjeseci ništa. Dal je razlog što je cigla bila dosta vlažna (jbg, kupljena stara cigla, ko zna kak je skladištena) il je problem u samom firnisu, pojma nemam.

Recimo da vidim nekakve pomake, kao da se suši, al to ide brzinom puža.

Ak niš, na proljeće uzimam kompresor i ispjeskarit bar te male dijelove sprijeda kaj se vide da dobijem suh izgled, bočno i iza me ne tangira previše.

Što se zatvaranja tiče, čak smo iz zajebancije gledali koliko bi koštalo klizno staklo s bočnih strana al smo odustali.

Možda jednog dana kroz x godina kad ću više vremena tam provodit. Sad smo tamo proljeće, ljeto i mali dio jeseni.

Asrock FM2A78M-DG3+
Palit GTX 460
Corsair VS550
Thermaltake Core V21
22"LCD LG W2242T
MX Revolution
Logitech X-230
Logitech K740
Canon CanoScan 4400F
Win 10

Unique case by fanATIk

Staro Jučer, 16:25   #2706
Cuky
jedan i jedini :D
Moj komp

Cuky's Avatar

Datum registracije: Sep 2005
E to, na klizno staklo sam i mislio. Al bit ce da je preskupa ta igra.

Nebi imalo smisla zatvarat u bilo sta osim stakla jer bi onda ubilo taj gust.
Cuky je offline   Reply With Quote
Staro Jučer, 16:41   #2707
fanATIk
NITKOV
Moj komp

fanATIk's Avatar

Je, plus kaj onda nekak moram i s čela zatvorit, što nije problem donji dio, al gornji trokut bi morao bit neki fiksni dio, a to onda više nije sjenica.

Asrock FM2A78M-DG3+
Palit GTX 460
Corsair VS550
Thermaltake Core V21
22"LCD LG W2242T
MX Revolution
Logitech X-230
Logitech K740
Canon CanoScan 4400F
Win 10

Unique case by fanATIk

Staro Jučer, 16:41   #2708
Mar
Suit up!
Moj komp

Mar's Avatar

Datum registracije: Dec 2004
Ne znam za firnis na cigli ali za kamen (a vjerojatno i ciglu) možeš koristiti Chromos kamen protect koji nakon što se aplicira ne mijenja izgled podloge a štiti pogotovo vertikalne površine.
Staro Jučer, 16:54   #2709
fanATIk
NITKOV
Moj komp

fanATIk's Avatar

Je, nakon što sam premazao firnisom i vidio da ostaje mokar izgled, guglao i našao taj kamen protect. Malo prekasno.

Asrock FM2A78M-DG3+
Palit GTX 460
Corsair VS550
Thermaltake Core V21
22"LCD LG W2242T
MX Revolution
Logitech X-230
Logitech K740
Canon CanoScan 4400F