Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Konfiguracije
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 03.04.2025., 19:14   #241
Nikky
Moderator

Nikky's Avatar

Datum registracije: Sep 2006
Stavim to u DIY NAS temu.
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 06.04.2025., 02:25   #242
silver_tip
Premium
Moj komp

silver_tip's Avatar

Datum registracije: May 2010
Stigo prekjucer Chatreey T9H sa Alija od ovog sellera:

https://www.aliexpress.com/item/1005...anage-home.0.0

Ja sam platio 136€ tj. bio cupon code -20€ a sad po ovoj cijeni nema sanse da bi uzeo, za te pare sto sad trazi mora biti "jaca igracka".
Dosao sa W11 22 pa se apgrejdo na 23 pa na 24 - ubio me update psihicki. Vjerojatno ce gore W10 LTSC no jos testiram ovo gofno od 11 eto malo iz znatizelje. Kljuc za W11 je Ok.

Zanimljivo da sve sto sam zelio da radi, radi uredno te cak i bolje nego sam ocekivao. 8K, 4K AV1 ili HEVC jede za dorucak bilo u pregledniku ili 4K HEVC kameru sa biratom 8Mbps / 25FPS u Reolink clientu.
Trosi 9-11W kad tjera kameru a tako i u pregledniku. Vulgaris surfanje 3-8W Temperatura dok tjera kameru 52-58C a surfanje 38-55C, ventilator se do 60/62C uopce ne cuje, cujes ga ako doslovce stavis
uho na kuciste a kad i ubrza na 62C to par desetaka sekundi pa opet ga ne cujes. Mislim dok sam sa Aidom oteretio test cpu-a da je onda najduze vrtio taj vent ali temp opet nije isla preko 64C, uglavnom za
sada hladan ko led a i to ubrzanje ventilatora ja cujem jer mi je ~60cm od glave, ako se ustanem na 1-2m onda se ni to ubrzanje ne cuje.

Pakiranje odlicno, 2 kutije i "kuciste" od stiropora, sama plastika tj. kuciste je vrlo cvrsto, nema tu uvijanja ili da krcka nesto kada ga stisnes, plastika kucista je deblja nego sto sam mislio.
Svi USB-ovi stoje "naopacke", zapravo stoje oni dobro samo sto ploca gleda prema dolje pa jel... Evo malo slika:

Moram nekako izmjeriti koliko je mm SSD udaljen od te metalne plocice pa mozda gore staviti termalne padove a i na memoriju jer kada sam rastavio sam utvrdio da su memorijski chipovi
u levelu sa chipovima na SSD-u a vjerujem po visini utora za M.2 Nvme da ce isto biti u levelu pa ta plocica moze posluziti kao heatsink za sve. Inace SSD stoji za sada konstatno na 44/45C.
Uglavnom iznenadio me, za 136€ sam mislio da ce to biti blize nekom drlogu nego sasvim upotrebljivo, nema tu cekanja kod surfanja ili kada otvaras datoteke na njemu nekog laga ko na vecini laptopa, uredjaj je vrlo fluidan i jos mu se ne mogu nacuditi.

E da, BIOS... majko mila, imam jednu china x79 plocu i to je bios sa valjda 150 stavki ali ovaj... nisam u zivotu vidio toliko
stavki u biosu, sigurno jedno 2-3 sata da se sve predje "detaljnije" no ono glavno se lako nadje a za ostalih 70% stavki u biosu u zivotu nisam cuo.
Oglas

Oglas
Staro 06.04.2025., 10:19   #243
1v@n
The mighty pirate
Moj komp

1v@n's Avatar

Datum registracije: Sep 2007
Jako slično iskustvo GMKtec G2.

E sad, isprobao sam taj W11 build s kojim je došao i to je letilo sve da sam ostao jako ugodno iznenađen.
S obzirom da se pričalo da u tim buildovima zna biti koječega (na ranijim modelima ili jednom modelu su našli nekakav spyware), stavio sam čistu instalaciju.

Već u startu se naočigled usporilo, tako da je vjerojatno dosta customiziran build koji daju s njim, da i ovakva igračka može prodisati.
Radi i ovako jako dobro, ali mislim da ću ga vremenom, ako ga nešto u updateova uspori, prebaciti na LTSC.

Pozitivno je da GMKtec daje na support stranicama paket drivera za sve. Ima all in one installer koji nisam htio aktivirati u slučaju da na taj način ne povuče neko sranje.
Srećom, u paketu je svaki driver za sebe u svom folderu, bez installera, pa ih se ručno može staviti di treba.

Malo mi to više daje na povjerenju u njih jer da su šupci, mogli su ili ne dati drivere, ili ih dati samo uz installer koji bi onda povukao raznorazno smeće u sustav.

BIOS mi je isto bio šokantan, nikad više opcija, a 90% toga sam prvi put vidio

CPU: Intel Core i7 8809G
MBO: Intel NUC8i7HVK
RAM: 2x16GB Crucial DDR4 2400
GPU: Radeon™ RX Vega M GH

SSD: 2x Samsung 970 Evo Plus 500 GB M.2
LCD: BENQ PD3200Q
Periferija: Microsoft Sidewinder X6, Logitech Performance MX
1v@n je offline   Reply With Quote
Staro 06.04.2025., 15:05   #244
silver_tip
Premium
Moj komp

silver_tip's Avatar

Citiraj:
Autor 1v@n Pregled postova
Pozitivno je da GMKtec daje na support stranicama paket drivera za sve. Ima all in one installer koji nisam htio aktivirati u slučaju da na taj način ne povuče neko sranje.
Srećom, u paketu je svaki driver za sebe u svom folderu, bez installera, pa ih se ručno može staviti di treba.
Isto je i kod Chatreey-a.

https://www.chatreey.com/support/t9h-mini-pc/

S time da daju i bios "Unlock the computer’s power limit to 25W", medjutim koliko vidim iz Aide i po biosu moj je vec dosao sa tim "unlocked" biosom. Driveri su svi zasebno kada se raspakira... no nisam nista trebao.
Jedino od drivera sto sam stavio je original GPU driver 32.0.101.6732 for Intel sa Intelove stranice za N150 tj. napravio clean install za GPU i to je proslo sasvim OK.

Inace poslje svih ti apdejta na W11 Pro 24H2 sto je sam odradio, kada sam ocistio disk i ostatke od prijasnje instalacije i ostalo, sada je zauzece diska 27.6GB s time da imam 5/6 programa a najveci je Reolink sa ~300MB.
Staro 06.04.2025., 17:30   #245
spiderhr
Premium

spiderhr's Avatar

Datum registracije: Jul 2021
Znači isplati se uzeti tu kutijicu...
Staro 06.04.2025., 18:41   #246
silver_tip
Premium
Moj komp

silver_tip's Avatar

Za svakoga to je individualno, meni je dobar za ono sto meni treba a oce tebi valjati tko zna? Kod mene je bilo presudna podrska za AV1 Decode sto se tice GPU dijela jer da sam
isao na bilo koji HP G4/5/6 koji imaju bolje procesore jednom kada AV1 zazivi kao danas HEVC sve te masine postaju neupotrebljive.

Istina, ima modela M720q, M920q, M920x te P330 Tiny i slicni kao Acer Veriton N4660G te imaju PCIe slot pa problema nema ako se koristi neka grafa ali najjeftinija grafa sa AV1 Decode
krece od ~120€ i to iz DE ako narucim... i sada nadodaj cijenu same mashine pa u mom slucaju prelazim debelo cijenu nekog Reolink snimaca koji sam po sebi je ~200€ + HDD da mi rostilja i sve to u kucistu SFF velicine.

Nadalje kada se i pojave AV1 kamere snimac pada u vodu a ova "kutijica" ce i dalje raditi uz promjenu Reolink clienta. Krenio sam od ovog popisa:

Intel® Iris® Xe MAX Graphics
Intel® Arc™ A-Series Graphics
Intel® UHD Graphics 770
Intel® UHD Graphics 730
Intel® UHD Graphics 710
Intel® Iris® Xe Graphics
Intel® UHD Graphics
Intel® Iris® Xe Graphics
Intel® UHD Graphics 750

Koju god kombinaciju Celerona ili Pentiuma ili mozebitno i3 + ploca + ram + cooler i kuciste pa sastavio nesto u omanjem kucistu cijena je debelo preko 300€ i nije iskljuceno da jednog dana
sastavim nesto slicno no za sada tih 136€ radi svoj posao i ako krepa nece mi biti zao. Vrti kamere, snima uredno na SSD s time da cu staviti nvme i dok to radi u pozadini, moze se normalno surfati ili pustat mjuzu sa youtube, meni vise ne treba.
Ja ga koristim na 4K televizoru 43" incha koji mi sluzi kao monitor za kamere tj. na zidu je i do sada sam morao master PC drzat upaljen non-stop 24h ako sam zelio imati video motiona
jer iako mogu snimati na SD card u kameri, pristup takvim snimkama je tlaka, presporo se ucitavaju snimke itd...

Sad mogu ugasit PC, TV gasim navecer svakako a ova kutijica snima i trosi bijednih ~10W.
Staro 02.05.2025., 09:04   #247
Dac
Premium
Moj komp

Dac's Avatar

Datum registracije: Feb 2007
Ja sam uzeo GMKtec G2 Plus, isto N150 procesor. Služit će samo za surfanje i to radi "kao veliki", stvarno se nema šta prigovoriti.

Malo se je čuo ventilator kod instalacije, tiho zujanje na višoj frekenciji. U normalnom korištenju se mora staviti na uho da se čuje, prosječnog korisnika to ne bi trebalo smetati.

Nisam probavao predinstalirani OS, krenuo sam od nule i uredno je aktiviran Win 11 Pro. Automatska instalacija drivera mi izgleda čisto, to su sve standardni inf fajlovi. Paket došao za 2 tjedna, upakiran čak u neku alu foliju. Ja zadovoljan

Zadnje izmijenjeno od: Dac. 02.05.2025. u 14:17.
Dac je offline   Reply With Quote
Staro 13.05.2025., 01:27   #248
silver_tip
Premium
Moj komp

silver_tip's Avatar

Evo opet je neka akcija na aliju, isti seller gdje sam ja kupio no sada je ipak malo skuplje.

https://www.aliexpress.com/item/1005...anage-home.0.0

Znaci sa kupon kodom, 20€ off orders 159€, malisan sada dodje 143,48€.

Inace moj se nije gasio evo sad mjesec dana ima.., za sada ne primjecujem nikakave devijacije sto se tice temperatura ili potrosnje jer to se uzivo vidi/nadgleda.
Vrti Reolinkov client za kamere ali u konacnici sam ipak stavio Windows 10 IoT Enterprise LTSC 2021 jer na W11 potrosnja je veca za 2-4W konstatno kao i samo zauzece cpu-a koje mi na W11 varira 50/60% dok na W10 imam raspon 45/50%.
Staro 16.05.2025., 14:14   #249
xlr
49%winner
Moj komp

xlr's Avatar

Napokon ulovio vremena i malo preslozio minija, ubacio one cheappo nvme diskove u zfs raid1 i testirao kako se oporaviti od jednog krepanog diska. Puknuo gore (opet) proxmox, ubacio jos jedan ssd ako zatreba za nesto al vjerojatno ce letiti van i to je to. Sve se i ovako backupira na nas preko pbs-a. Ima malo coil whinea kad su dva nvme-a unutra. Protip, ako imate diskove s ovim adapterima stavite nesto izmedju adaptera i mobo. Adapter je vrlo blizu elementima na mobo, imao sam vec jednu iskru... Not fun!

HP Prodesk G4 600
https://imgur.com/a/0q5Zxaz

Pitam se kako kolega srale7 napreduje s minijem i proxmoxom
Staro 16.05.2025., 14:52   #250
c-shadow
Premium
Moj komp

c-shadow's Avatar

Zalijepi thermal pad odispod
Apropo tih jeftinih SSDa, jesu tvoji došli kao novi 0h rada ili?
Meni je jedan došao sa 7h rada, jedno 100GB zapisivano i 15 power cycles
Bi se reklo da su ti laptopi iz kojih su ih vadili ipak radili malo.
c-shadow je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 16.05.2025., 14:54   #251
xlr
49%winner
Moj komp

xlr's Avatar

Svih 5 je radilo, neki 3-4h a neki 10ak sati, isto 30-150GB...
Staro 20.05.2025., 10:13   #252
srale7
Premium
Moj komp

srale7's Avatar

Citiraj:
Autor xlr Pregled postova
Napokon ulovio vremena i malo preslozio minija, ubacio one cheappo nvme diskove u zfs raid1 i testirao kako se oporaviti od jednog krepanog diska. Puknuo gore (opet) proxmox, ubacio jos jedan ssd ako zatreba za nesto al vjerojatno ce letiti van i to je to. Sve se i ovako backupira na nas preko pbs-a. Ima malo coil whinea kad su dva nvme-a unutra. Protip, ako imate diskove s ovim adapterima stavite nesto izmedju adaptera i mobo. Adapter je vrlo blizu elementima na mobo, imao sam vec jednu iskru... Not fun!

HP Prodesk G4 600
https://imgur.com/a/0q5Zxaz

Pitam se kako kolega srale7 napreduje s minijem i proxmoxom

Hvala na pitanju, kao da znas da imam problem

Uglavnom stavio proxmox i malo se igrao s njim, da bi nakon tipa 3 tjedna od početne instalacije jedan dan samo nisam mogao pristupiti. Mislio sam da je provblem do moje mreze, ali nije bio.

Uglavnom moj Prodesk je zakucao i ugrijao je cijeli "server box". Reko ok, nesto se dogodilo. Restartao ga i opet se dogodilo isto (nakon 3-4 tjedna). Prtljao sam nesto po proxmoxu, pa se nadam da ce cista instalacija rijesiti problem.

Odvrtio sam neke logove iz Proxmoxa, bilo je tu svega, vecinom nekih HP errora, tako da postoji mogucnost da je problem do samog racunala, sto mi se nikako ne sviđa

Ideja je staviti novi proxmox i recunalo istestirati sa tipa Hirensom, ili ako imate neki bolji prijedlog kako najlakse utvrditi u cemu je problem, slobodno predlozite

srale7 je offline   Reply With Quote
Staro 20.05.2025., 10:26   #253
tomek@vz
Premium
Moj komp

tomek@vz's Avatar

Datum registracije: May 2006
Citiraj:
Autor srale7 Pregled postova
Hvala na pitanju, kao da znas da imam problem

Uglavnom stavio proxmox i malo se igrao s njim, da bi nakon tipa 3 tjedna od početne instalacije jedan dan samo nisam mogao pristupiti. Mislio sam da je provblem do moje mreze, ali nije bio.

Uglavnom moj Prodesk je zakucao i ugrijao je cijeli "server box". Reko ok, nesto se dogodilo. Restartao ga i opet se dogodilo isto (nakon 3-4 tjedna). Prtljao sam nesto po proxmoxu, pa se nadam da ce cista instalacija rijesiti problem.

Odvrtio sam neke logove iz Proxmoxa, bilo je tu svega, vecinom nekih HP errora, tako da postoji mogucnost da je problem do samog racunala, sto mi se nikako ne sviđa

Ideja je staviti novi proxmox i recunalo istestirati sa tipa Hirensom, ili ako imate neki bolji prijedlog kako najlakse utvrditi u cemu je problem, slobodno predlozite

Pa poprati temperature, to ti je najjednostavnije. Kakve greške baca?
Staro 20.05.2025., 10:32   #254
xlr
49%winner
Moj komp

xlr's Avatar

Skini neki boot tool tipa sergei strelec tool, bootaj u nj, i tamo imas sve moguce i nemoguce appove za test hardveraja i pracenja temp i svega. Ne trebas dirati trenutnu instalaciju proxmoxa.

Mozda je problem samo u losem nalijeganju heatsinka na cpu, to lako provjeris sa ona 3 vijka koja ga drze. Ali ako dobro pamtim ti si njega premazao nanovo i radio ti je ok...
Staro 20.05.2025., 11:06   #255
srale7
Premium
Moj komp

srale7's Avatar

Mislim da je nije problem u hardweru, odnosno da nije neki očiti problem. Jer komp radi najnormalnije 3-4 tjedna, besumno i bez podizanja temperatura, jer vrti samo proxmox.

I onda zglitcha i počne se grijat, vent radi na max i iz njega suklja topli zrak kao da vrti ne znam sta. To je situacija koju zateknem kad primjetim da ne mogu pristupiti proxmoxu, otvorim server ormar, unutra 35C, Prodesk vruc i vent na 100%.

@ tomek, trebao bi ponovo skinut logove pa ih mogu stavit tu

@XLR budem skinuo taj sergei strelec tool pa cu izvrtit sve sa njim

srale7 je offline   Reply With Quote
Staro 20.05.2025., 11:46   #256
tomek@vz
Premium
Moj komp

tomek@vz's Avatar

Datum registracije: May 2006
Citiraj:
Autor srale7 Pregled postova
Mislim da je nije problem u hardweru, odnosno da nije neki očiti problem. Jer komp radi najnormalnije 3-4 tjedna, besumno i bez podizanja temperatura, jer vrti samo proxmox.

I onda zglitcha i počne se grijat, vent radi na max i iz njega suklja topli zrak kao da vrti ne znam sta. To je situacija koju zateknem kad primjetim da ne mogu pristupiti proxmoxu, otvorim server ormar, unutra 35C, Prodesk vruc i vent na 100%.

@ tomek, trebao bi ponovo skinut logove pa ih mogu stavit tu

@XLR budem skinuo taj sergei strelec tool pa cu izvrtit sve sa njim

Najprije istestiraj hardwer just in case. Nakon toga idemo u softweru tražiti problem. Skupi logove od tog dana kad je došlo do problema pa mi šibni na PM ili u Linux temu ako nema ništa problematično sa sigurnosnog stajališta.
Staro 20.05.2025., 11:46   #257
c-shadow
Premium
Moj komp

c-shadow's Avatar

@srale
Ako ti je nedostupan skroz u nekom trenutku, ostaje mogućnost da se hardver zalocka...
Imaš mogućnosti pustiti logove i telemetriju s miniona na neki drugi server pa provjeriti tamo post festum?
c-shadow je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno