|
![]() |
#241 | ||
Premium
Datum registracije: Feb 2006
|
Citiraj:
Bingo. Citiraj:
Tad ni NE neće biti ništa posebno.
![]() |
![]() |
#242 |
Guest
|
Ja se ne bojim NE. Sada bi otišao za normalne pare živjeti u Smolensk ili St. Petersburg pokraj istih onih reaktora kakvi su se koristili u Černobilu. Ono čega se bojim i što će nas napokon uništiti su nestručni ljudi bez znanja i/ili nafilani propagandom i junk scienceom. Zbog takvih ćemo imati skupu struju, nećemo nikad izvoziti energije i imat ćemo skupine po 5, 6 turbina na vjetar tu i tamo na kojima će neki dobro zaraditi dok će se ovi malograđani najvjerojatnije samoza***ti na samu pomisao "zelene energije". |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#243 |
Premium moderator
Datum registracije: Aug 2005
|
Što se tiče udara manjih meteora, zrakoplova i sl. stvari koje se mogu zaletiti i/ili pasti na zaštitnu zgradu reaktora: . 800 km/h udar F-4 Phantoma (13,5 tona prazan) bez oštećenja zida tj. njegovog puknuća ili raspadanja.
__________________ |
![]() |
![]() |
![]() |
#244 |
3.14zda ®
Datum registracije: Nov 2005
|
Da malo pročačkam temu, kod mene u selu (Orahovici) će gradit kogeneraciju od cca 5MW. E sad, pitanje mase je recimo riješeno, ali ne kužim kakva je iskoristivost kogeneracije na livadi sa 3km ničega u krugu?! Struja još ajde de, ali toplina koje bi trebalo biti oko 80% rada tog postrojenja? Mislim da je neka marisana love u pitanju ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#245 |
Premium
Datum registracije: Mar 2006
|
Ti kao da ne živiš u ovoj lopovskoj državi. Naravno da je lova u pitanju. Proizvodnja pare je tamo sve osim isplativa. Nit je imaš kome prodati (složit ćeš se sa mnom da Orahovica baš i nije velegrad) nit će ti je itko kupiti (ljudi vjerojatno imaju peći na drva/lož ulje) i još si totalno izlociran. Toplinski gubici do prvog korisnika će biti solidni tako da bilo kakva kalkulacija o isplativosti odmah pada u vodu. A 5MW je dovoljno za cijelo naselje, kojeg nema u bližoj okolici. Moje je mišljenje da je neki mutež u điru.
![]() |
#246 |
Nikad sit, uvijek žedan
Datum registracije: Jun 2005
|
Dizel, kod nas grade hidroelektranu na rijeci koja preko ljeta ima ovoliko vode. Nekad i manje. EDIT: Očito se izvlače neke pare iz nekih fondova kad se odjednom grade hidroelektrane i sve ostale dobre stvari u našoj lijepoj Slavoniji ![]()
![]() |
#247 | |
Premium
Datum registracije: Jan 2007
|
Citiraj:
Snaga elektrane proporcionalna je umnožku protoka i visinske razlike. Ne bi bila poput Peruće, ali nekoliko kW ili možda stotinjaka kilovata je sigurno isplativo i bez poticaja iz fondova. Kod hidroelektrana je najveći trošak građevina, a strojarska i elektro oprema je samo 10-20 %. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#248 |
Premium
Datum registracije: Mar 2006
|
Nisam baš siguran da su visokonaponski elementi za hidrocentralu baš jeftini - ispravljači, rastavljači, izolatori, turbinski generator,... Dodaj tome da ti treba i mini TS pa će suma skočiti. A protok kakav je na slici je od qrca za HE - voda je prespora. Tebi treba potok/riječica sa brzim tokom i stalnom količinom vode kroz godinu. Tada ti je građevinski dio kikiriki u odnosu na ostalu opremu.
![]() |
#250 |
Neradnik
|
Ekipa ocu puknuti one sijalice u rigips, sad trebam nesta sto ide na 220 bez adaptera tako sam cuo. Mozda cak i led? |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#253 |
Premium
|
![]() |
#255 |
Premium
Datum registracije: Nov 2005
|
Led opcenito ima najmanju rasvjetnu moc od svih ostalih tako da ako treba za osvijetlit prostor bolje ni pokusat, ukoliko treba osvijetlit neku radnu plocu, policu i tako to onda ok. Najbolje su SMD diode, tj imaju najvise osvetljenje i najbolje cijenu su na ebayu, sada niste rekli za koje grlo vam treba! http://www.ebay.com/itm/Waterproof-P...item231825fabf http://www.ebay.com/itm/E27-52-SMD-5...item19cd7aa6ed http://www.ebay.com/itm/GU10-48-3528...item41623a5ea5
![]() |
#256 |
Premium
Datum registracije: May 2008
|
LED za osvjetljenje još uvijek nije upotrebljiv. One "kukuruz" led žarulje-puno ledica koje griju jedna drugu-nisu dugog vijeka. Osobno u uštedi energije sam učinio slijedeće-imam 10tak rasvjetnih tijela sve štedne žarulje, fasada 5-10cm stiropor, zamjena stare plinske peći kombi bojlerom-ušteda je je i više nego osjetna, minimalno 30% Slijedeće što bih htio nabaviti je Mitsubishi klima uređaj visoke iskoristivosti, našao sam jedan koji npr u modu grijanja sa 700w uložene struje daje 2000w topline na izlazu i radi do -10 vanjske temperature, uređaj košta 5000kn al i vrijedi Kad bi njega pogonio sa par solarnih panela, bilo bi odlično, a i koliko gledam cijene tih panela u ovome trenutku nikad nisu bile niže Ova kogeneracija me "drži" već jedno vrijeme, ali za kućnu upotrebu, benzinski motor do 1000ccm( tiši je od dizela, manje vibracija, daleko jednostavnija konstrukcija i održavanje) koji bi na nekih 3000rpm-a na koliko bi radio konstanto (oko tih okretaja imaju najčešće najveći zakretni moment), imao barem 10kW snage da pokreće generator do te snage-on se napravi od običnog trofaznog elektromotora, a sve navedeno se da jeftino nabaviti, najveći problem je u cijeloj priči da se održavaju stalni okretaji bez obzira na opterećenja-al i to se riješi Pogon na plin, i imaš struju, grijanje, pa čak i vodenu paru koja nastaje na ispuhu pretvoriš hlađenjem u tehničku vodu, ispušne cijevi izvedeš tak da isto iskoristiš toplinu-i dobio si sklop koji je iskoristiv u visokom postotku Al opet dok neki imaju kompjutore sa kilowatnim napajanjima s kojim uzalud troše vrijeme na igranje-nema smisla pričati o štednji hihihihihihihihihi Kad malo razmisliš, da nedajbože dođe do nečega, a eto neki su i u ovim trenucima bez struje, vode, plina radi vremenskih uvjeta rijetko tko ima kakvu alternativu za struju i grijanje, a o tome bi vrijedilo malo razmisliti |
![]() |
![]() |
![]() |
#257 |
Guest
|
Možeš malo opisati taj uređaj koji za 700W daje skoro tri puta više energije na izlazu? |
![]() |
![]() |
#258 |
Premium moderator
Datum registracije: Aug 2005
|
I mene zanima kako je moguće dobiti više energije nego što si uložio ![]() A Otto motor je inače poznat po visokoj efikasnosti i radio bi inače za što? ![]() Fulao si bit kogeneracije ![]() EDIT: čisto da bude jasno, ovo pitanje je retoričko pitanje. Za generaciju el. energije u slučaju nužde - OK, no s obzirom na to koliko su nestanci (ne)česti u urbanim sredinama i na to koliko bi motor + izmjenjivač(i) topline koštali te generator...Ne znam baš. Kupiš onog iz Peveca ako te već strah nestanka, ali govoriti o nekakvoj efikasnosti i uspješnoj kogeneraciji u ovom slučaju je malo...Bezveze IMHO. Da imaš motor koji radi često ili općenito nekakav proces u kojem se generira velika količina topline koja se onda samo disipira u okoliš kao otpadna toplina, tu nekakva zafrkancija možda i ima smisla da tu toplinu koristiš za predgrijavanje nečega, no i u tim slučajevima je efikasnost niska (10-20%) za klasične izmjenjivače topline dok je efikasnost veća s toplinskom pumpom, koja je doduše složeniji zalogaj od običnog IT. Tih 10-20% nije puno, ali kada se radi o znatno kW onda i ima smisla. Dobra izolacija kuće, možda solarni kolektor, možda kakva vjetroturbinica i to je to.
__________________ Zadnje izmijenjeno od: Swarm dude. 07.02.2012. u 16:14. |
![]() |
![]() |
![]() |
#259 |
Premium
Datum registracije: May 2008
|
Učinkovitost otto motora u odnosu na uloženo i dobiveni rad je nekih 20-30%, zaboravih točno, ostalo otpada na trenje a najviše na toplinu koju treba odvoditi radi hlađenja-tu kogeeneracija povećava njegovu iskoristivost upravo s korištenjem te topline za zagrijevanje recimo vode. Ak nestane plina za grijanje, ili crkne nešto u toplani-Pevecov agregat o 800w te neće ugrijati. U prvu si, toplinske crpke su najbolja ali i nažalost skupa investicija. Ovaj klima uređaj radi na tom principu nešto učinkovitije. Ne nije overunity-oduzima toplinu iz okoline da bi radio. Zato jer mu je max COP 5 tj iz uticnice 1KW daje 5KW topline (toplinske pumpe) C/P e-vozila: Mitsubishi ZGX serija C20 A++ klasa COP 5.45 EER 5,41 2/2,4 kw Potrošnja pri grijanju 100Wh do 440 Wh Cijena 4834 kn Mitsubishi ZGX serija C25 A++ klasa COP 5.08 EER 5,0 2,5/3 kw Potrošnja pri grijanju 100Wh do 590 Wh Cijena 5340 kn Mitsubishi ZGX serija C35 A++ klasa COP 4.2 EER 4,02 3,5/4,2 kw Potrošnja pri grijanju 100Wh do 1000 Wh Cijena 6275 kn Najbitnije Visoki COP 5,45 EER 5,41 Energetska učinkovitost je odnos uložene električne energije i rashladne/ogrjevne snage. Oznake EER i COP u biti predstavljaju istu stvar. EER - energy efficiency rating i COP - coefficient of performance. Ipak, po dogovoru oznaka EER je oznaka učinkovitosti uređaja na hlađenju, a COP na grijanju. EER = izražena snaga hlađenja (kW) / potrošnja struje kod hlađenja (kW) COP = izražena snaga grijanja (kW) / potrošnja struje kod grijanja (kW) Što je veći COP i EER to je veča iskoristivost uređaja, odnosno uređaj troši manje struje za istu snagu hlađenja/grijanja. Evo pdf: http://st-sunpower.com/pdf/SRC_K_20_...ine_juhend.pdf A što s tiče panela 7-8kn/w je super cifra. Za otprilike cijenu novog Peugeota 207 od 84000kn, možeš složiti 10kW solarne elektrane, pa ako uspiješ i svu silnu papirologiju nabaviti, možeš truju i HEP-u prodavati |
![]() |
![]() |
![]() |
#260 |
čudovište
Datum registracije: Dec 2007
|
![]() |
#261 |
Premium
Datum registracije: Jan 2005
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#262 |
Registered User
Datum registracije: May 2006
|
Kompletan stan mi je u ledu i to vec 3 godine.Niti jedna ledica nije izgorila, a upotrbljavam sve modele e25,e14 i gu 10.Rasvijeta je odlicna a i struje se dosta ustedi,Uz to svi elektricni uredaji u stanu su klase A ili vise ( AAA+ ).Tako da tvoja teza bas i ne stoji. |
![]() |
![]() |
![]() |
#263 |
Premium
|
Trebam GU10, 230V, imaš kakav konkretan prijedlog?
![]() |
#264 | |
Too much busy
Datum registracije: Nov 2009
|
Citiraj:
Nego, daj bubni koju fotku da vidimo kako led osvjetljava prostor ![]()
![]() |
![]() |
#265 | |
Bee-do Bee-do Bee-do, TUP
Datum registracije: Aug 2009
|
Citiraj:
![]() ![]() ![]() ![]() Slušao sam jedno njegovo predavanje vezano za tu tematiku i oduševila me njegova gorljivost i entuzijazam, a malo je i komičan u toj svojoj frustriranosti birokracijom i općenito sustavom, al' bar se bori da nešto promjeni na bolje. Inače, ako me sjećanje ne vara, on od instaliranih panela dobiva nekih 17kW/h, a dnevne potrebe njegovog domaćinstva ne prelaze 8, tako da ovu razliku šalje u sustav...
![]() |
![]() |
#266 |
Guest
|
Meni je drago da je takva birokracija u ovom pitanju. Šteta poreznih para za neš toliko neisplativo. Ajde još da je za vjetar, ali solarni paneli su glupost! |
![]() |
![]() |
#267 |
Registered User
Datum registracije: May 2006
|
Dogovoreno, ali krajem sedmice jer nisam doma.Ono za e 27 imas pravo, krivo sam napisao. Ebay. SMD i sto vise ledica.Cuvaj se carine i nemoj narucivati vise od 160 kuna ![]() Zadnje izmijenjeno od: RAUL. 08.02.2012. u 16:17. |
![]() |
![]() |
![]() |
#268 | |
Premium
|
Citiraj:
![]()
![]() |
![]() |
#269 |
Premium
Datum registracije: Feb 2011
|
http://www.energetskikutak.com/ Zovi i pitaj... Uzeli smo mi u zgradi kod njih 4 LED žarulje za lift prije više od dvije godine. Žarulje rade 24/7 u kabini od lifta i sve 5 za sada! Mislim da su Philips partner. |
![]() |
![]() |
![]() |
#270 |
Premium
Datum registracije: Oct 2009
|
ah, svi o led rasvjeti pricaju ko da je nesto a ona tako neisplativa... led je samo izreklamirano do bola i kul je jer je novo (dobro nije novo samo je sad izreklamirano do bola) led se treba koristiti kao ukras ponajprije a ne kao osnovna rasvjeta svatko tko da uzmimo primjer: 135kn fluo rasvjeta (1 prigusnica za 2x 58W) (+koliko kabla vam treba za postaviti gdje zelite, ali njega ne brojimo) 116W ukupne potrosnje jedna 58w fluo cijev = 5200 lumena 2x58W=116W 10400 lumena 71kn 3x1w led (+grla i ostalo sto vam treba za jednu zarulju od 3w sto ne brojimo) 3w led = 200 lumena 10400 lumena / 200 lumena = 52 znaci trebalo bi vam 52 takve led za jednaku kolicinu rasvjetljenosti 52 komada x 3W = 152W 52x71kn = 3692kn e, tko je toliki biser onda stvarno mu svaka cast ako ne moze obicnu matematiku primjeniti ako mi netko moze docarati iskoristivost u cijeloj prici i kada ce mu se isplatiti sve to, svaka cast evo ja cu jedna obicna zarulja 100W = 1380 lumena 3w led = 200 lumena zaokruzimo da treba 7x3w da bi bilo jednako lumena obicna zarulja 3kn 3w led 71kn x7= 497kn 7x3W =21W potrosnje sto bi znacilo dnevno ustede 100w-21w = 79W po satu recimo da vam radi rasvjeta 0-24 cijena kwh u kucanstvima s dvije tarife (0,9150 s pdv-om) skupa 14h dnevno (0,4636 s pdv-om) jeftina 10h dnevno 14h x 79w = 1106W = 1.106kwh x 0,9150 = 1,01199kn dnevno skupe struje 10h x 79w = 790w = 0,79kwh x 0,4636 = 0,366244kn dnevno jeftine struje ukupno 1,378234kn dnevno znaci cijena led-a 497kn cijena obicne zarulje 3kn, znaci treba nam ustediti 494kn / 1,378234 = 358.43 dana non stop rada dakle godinu dana uzmimo sad koliko imate potrebu lumena i koliko je to pocetno ulaganje je li vam dosta 1400 lumena, hoce li raditi non-stop u slucaju da radi pola dana otplacuje se za 2 godine fluo zarulja 18w kosta 5kn (posto smo iskljucivali iz cijene dodatnu opremu kod prosle dvije jednako je fer da se iskljuci i ovdje) daje 1180 lumena sto bi evo bez racuna ikakvog da ne kompliciram ustedilo 1kn dnevno zakljucak isplati se nakon par dana (problem kod fluo rasvjete je prigusnica koja kosta 119kn, a jednako kosta prigusnica za 18w 2x18w 36w 2x36w 58w ili 2x58w) da uracunamo i cijenu prigusnice opet se isplati za 120 dana za jednu 18w ukoliko vam treba vise lumena tj vise rasvjete, tj vise wata prije ce se isplatiti uzmimo prostor 4x4m = 16m2 1 lux = 1 lumen po m2 uredska rasvjeta = 320-500 lux-a znaci 320-500 lumena po metru kvadratnome 16m2 x 500 lumena = 5120-8000 lumena je potrebno za takav prostor 4x 100w obicna zarulja = 5520lumena 12kn 1x 58w fluo = 5400 lumena 5kn prigusnica 119kn 124kn ukupno 27x3w =81W led= 5400 lumena 1917kn ukupna potrosnja 400w obicna zarulja 81w led 58w fluo pocetna cijena 12kn obicna zarulja 124kn fluo 1917kn led ako mi netko nakon ove racunice i dalje moze tvrditi da se led vise isplati od fluo onda stvarno samo mogu reci "prestanite lagati ovaj napaceni narod" da se led isplati bio bi svuda, a ne kao ukrasni detalj u birtiji ili di god je vec postavljen nadam se da sam razrijesio stvari po pitanju led-a jednom za svagda ako pucanstvo odbija savjet sta ja tu mogu... |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|