|
![]() |
#2401 |
Premium
Datum registracije: Nov 2008
|
Ok, hvala na preporuci. Još ću uzeti preporuka, ali taj sony je u extreme digital oko 3100kn, što mi je ok ![]() Samo mi se ne sviđa taj objektiv. Htio bi fotić gdje mogu tu i tamo zamjeniti objektiv. |
![]() |
![]() |
![]() |
#2402 |
The mighty pirate
Datum registracije: Sep 2007
|
Ako ti se ulaže dalje u opremu, onda gledaj DSLR. Jednostavno je ![]()
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#2404 |
Premium
|
A zašto? Jer mi je preporučio jedan fotić? I to dobar fotić? |
![]() |
![]() |
![]() |
#2405 |
The mighty pirate
|
Ajde pogledaj namjenu i reci mi razlog zašto je za tu namjenu DSLR bolji i u jednom pogledu? U superzoom kategoriji ima još modela, ovo je jedini koji je naveo u užem izboru.
![]() |
#2406 |
Premium
|
Ako pitaš mene, ne znam iskreno. Čisto zato jer mislim koristiti fotić i u druge svrhe, pa možda bolji izbor. Ali nisam ništa loše rekao o tvom prijedlogu, dapače, super je. |
![]() |
![]() |
![]() |
#2407 |
The mighty pirate
|
Ma ne tebi, nego ovom specijalcu koji ne zna napisati konstruktivan post, nego mu smeta sve što nije Canon. Teško je priznati da Canon godinama kaska na video polju. Činjenica je da ti je za fotke svejedno kupiš li Canon, Nikon, Sony ili Pentax. Svi imaju senzore iste veličine i objektive za svaku namjenu. Kad je video u pitanju, Sony je ispred svih u toj, pa i višim cjenovnim kategorijama. Ako baš hoćeš DSLR i objektive, kupi rabljeno za iste novce. Dobiješ i bolji objektiv i bolje tijelo više klase, bez obzira na brand
![]() |
#2408 |
SCSI Freak, deda :P
Datum registracije: Sep 2009
|
prvo i osnovno ja sam olympus fan, a ne canon... al objektivno gledajuci sa strane covek bi dobio dojam da ti sony placa neku pinku za svaki post...
![]() |
#2409 |
The mighty pirate
|
Trebaš samo biti dovoljno objektivan da vidiš da za iste ili manje novaca kod Sonya dobiješ: Uz klasičan MP4, ima i FHD AVCHD snimanje u više formata (50i 24M, 50i 17M, 50p 28M, 25p 24M, 25p 17M, 1440x1080 i VGA) - Canon ima ČAK 3 opcije - 1920x1080 (25), 1280x720 (60) i VGA. Ne trebaš biti ekspert da zaključiš da Canon nema što tražiti u video snimanju I Nikon je bolji od Canona, FHD 50p, 30p, 24p 1280 x 720 50p 640 x 424 25p Okej, nudi samo progressive, a ne i interlaced kao Sony. S vremenom će se možda htjeti više posvetiti video editingu, a onda ove gore stvari postaju jako bitne. Čovjek je pitao za video i za tu svrhu, Sony nema konkurenciju... DSLR-i kaskaju u mogućnostima snimanja. Znaš i sam konstrukciju DSLR-a i zašto je tome tako...
![]() |
#2410 |
humanware
Datum registracije: Mar 2009
|
Boli Canon kita za video od kad su izbacili C-seriju kamera, a tome ima vec dobrih par godina ;D |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#2411 |
|
isto tako sam davno naglasio da NE podrzavam snimanje video materijala FOTO aparatom, bio on mirrorles ili DSLR i uopce me ne zanimaju video mogucnosti bilo kojeg FOTO aparata...
![]() |
#2412 | |
The mighty pirate
|
Citiraj:
https://pro.sony.com/bbsc/ssr/cat-broadcastcameras/ I kako se onda uklapaš u raspravu o aparatu koji bi bio korišten za snimanje videa?
![]() |
![]() |
#2413 | |
humanware
|
Jedna stvar je ne podrzavati i izbjegavati koliko god zelis, a druga je gledati price/performance i uzeti u obzir da ljudima trebaju dobri all-around uređaji. Svatko bi snimao filmove sa 8K RED-om ili Alexom da za to ima novaca ;D Citiraj:
Zadnjih par godina gledam napredak svih ostalih proizvodjaca i nije mi nikako jasno kakav im je to game-plan. Imali su uzasno dobar pocetak sa 5Dmk2 i tom VDSLR revolucijom, da bi skroz odjebali to kroz par godina. Blackmagic radi cuda u zadnjih par godina, Sony svakih par mjeseci izbaci neku bolesnu glupost itd itd a oni u par verzija dodaju auto-fokus ... ;D Zadnje izmijenjeno od: Wozniak jR.. 04.01.2017. u 23:37. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#2414 |
Premium
|
Znači sony gledam? ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#2415 |
|
![]() |
#2416 |
Premium
|
Rice, nisi nikako pomogao ni meni ni ikom drugom u ovoj temi, zato te lijepo molim da se suzdržiš komentara. Naspamao si cijelu stranicu gluposti, a nigdje ništa korisno. |
![]() |
![]() |
![]() |
#2417 |
Premium
Datum registracije: Jul 2012
|
Kako da ne? Pitao je pitanje koje se nameće svima koji prate ovu temu ![]() Šta se tiče tebe mommistake i tvoje drage ovisi šta misliš na duge pruge i koliko novaca si spreman investirat. Matematika je jednostavna: ako kupiš nekog kompakta nazovimo tako tog sonya ili mu nekog pandana to je onda to što se potrošnje tiče. S druge strane imaš DSLR ove u koje treba investirat. Objektiv 18-55 će ti prvi zasmetat, onda ćeš shvatit da moraš odabrat ić na jeftinije ili skuplje objektive ....itd. Ukratko sa buđetom od oko 3k (pogotovo ako je to konačno) nemaš šta pretjerano tražit u DSLR svijetu. Koliko vidim po reviewovima ovom sonyu je kod canona pandan Powershoot SX60 HS? |
![]() |
![]() |
![]() |
#2419 |
The mighty pirate
|
Da me bar netko od ovih firmi sponzorira... Domaći Sony ured je nezainteresiran za ikakve promotivne aktivnosti, a i slabo do nikako opremljen. Čovjek profesionalac ne može u slučaju kvara od njih dobiti zamjenski aparat u rangu opreme koju ima. Javio sam im se nekoliko puta da bih htio probati neki od skupljih komada opreme...misija nemoguće. U zadnje 2 godine su napravili 2 manja eventa koji su prošli nezapaženo jer su pozive slali samo "odabranima". Sva ta skuplja oprema dolazi iz Mađarske jer je kod nas jednostavno nema. Sad prije par mjeseci su donijeli A7RII i nove GM objektive i eto, imao sam ih prilike probati. Srećom, nemam tih novaca ![]() Korisnik koji razmišlja o kupnji takvog aparata će ga također htjeti probati, no zbog takve politike, neće moći, i uzet će Canon ili Nikon jer ga može vidjeti i probati na svakom ćošku. Panasonic, Nikon, Canon...svi imaju svoj brand store. Od Sonya, sve što možeš vidjeti uživo su RX100 i A6000, koji su daleko od top modela, a često ih se ni ne može probati jer drže prazne baterije u aparatima ili ih ne drže uopće. Zašto sam prešao na Sony? 1. Stabilizacija u tijelu (svi kompakti, superzoom, DSLR, SLT i A7xII serija mirrorless aparata) - svaki objektiv je stabiliziran, bez potrebe da ih plaćam više samo zbog toga. Također, manje elektronike u objektivima, koji su ipak podložniji oštećenjima od samog tijela. 2. Daleko jeftiniji objektivi - Sony koristi Minoltin A-mount, što znači da ima ogromno tržište Minolta objektiva proizvedenih od 1985. Primjera radi, 50mm f/1.7 se može naći od 300-500 kn, 70-210mm f/4 već za 600-800. 3. Veći postotak uspjelih fotki - fotkam koncerte najviše i bitno mi je da imam što manje neuspjelih fotki (kao i u svemu što eventualno radim). Pouzdati se u svjetlomjer na koncertu je hit or miss, nikad ne možeš biti 100% siguran da će fotka uspjeti. Ili je nešto skureno ili je previše u sjeni, ili je taman. Na Sonyu mi je uvijek taman, jer već u tražilu vidim kako će fotka ispasti kad okinem, a svaku promjenu postavki vidim u stvarnom vremenu. Na DSLR-u mi se milijun puta dogodilo da sam bio u situaciji da sam trebao reagirati odmah i aparat je slučajno bio postavljen za druge uvjete. Pogledaš kroz tražilo, promakne ti svjetlomjer zakucan u minus...okineš i imaš mrak. Sony...pogledaš kroz tražilo...imaš mrak, podesiš aparat puno prije i puno preciznije nego DSLR. OK, to ima svaki mirrorless, ali jedino Sony ima u DSLR formatu već 5 godina, što omogućava i više slika u sekundi za sportske fotografe (12 FPS kod A77II kao i kod 6x skupljeg Canon 1DX). 4. Aplikacije - Koristim često timelapse i angle shift aplikaciju. Postavim aparat, odredim postavke i pustim da pofotka. U aplikaciji izaberem željeni set fotki, eventualno fade in/out, tranziciju tijekom trajanja i renderiram video u full hd .mp4 formatu u roku nekoliko minuta. Nakon tog je spreman za upotrebu, mogu ga poslati na smartphone ili računalo i dalje s njim što me volja. 5. AF, eye AF, face recognition i tracking - svadba...pofotkam mladu i mladoženju, te kumove. Zadam lice mlade u aparatu kao #1, i lice mladoženje kao #2 prioritet, kumove kao #3, #4... Nakon tog, kod svake grupne fotke ili fotke na kojoj se netko od njih nalazi, aparat uzima prioritete u obzir i fokusira na njihova lica. Ako mi u kadru nema prioriteta #1 i #2, ali su tamo, #3, #4 i #5, fokusirati će na njih. Ako u kadar uleti #1, bit će fokus na njoj... Portreti...nakon klasičnog fokusiranja, stisnem tipku programiranu za eye AF i aparat mi analizira kadar, nađe zjenicu i dodatno korigira fokus da bude na zjenici. Tracking...kod fotkanja ili kod videa, izaberem lice ili objekt koje želim pratiti fokusom i to radi besprijekorno. Čak i ako mi objekt ili osoba izađe iz kadra i ponovno uđe nakon nekog vremena, nastavit će ga pratiti. 6. Cijena - Aparat koji mi nudi više od konkurencije, te je godinama tehnološki ispred i košta dosta manje. Bez obzira kako se zvao, dat ću mu šansu. Počeo sam s Olympusovim DSLR-om (E-520), da bih prešao na Sony DSLR (A580), pa Sony SLT (A77), Sony FF mirrorless (A7II), i sad zadnje na Sony APS-C mirrorless (A6000) i Sony FF kompakt (RX1R). Cijelo to vrijeme sam paralelno u raznim projektima i asistiranjima koristio i Canon, Nikon, Pentax, Panasonic, Olympus i Fuji opremu. Da sam u nekom od tih brandova prepoznao veći potencijal i da mi za ove potrebe nude bolji omjer cijene i mogućnosti, vjerojatno bih bio korisnik nekog drugog branda. Mogu otići komotno raditi low light evente i koncerte, mogu otići na motokros utrku, mogu otići na nogometnu utakmicu, svadbu...mogu odraditi sve bez da se pitam jel može to moj aparat. Od Sonya senzore kupuju sad već svi osim Canona i dokazano su najbolji na tržištu, objektiva ima dovoljno za svakog, pružaju modernu tehnologiju i to sve po pristupačnim cijenama... Meni čini život lakšim, manje vremena trošim na obradu i spašavanje neuspjelih fotki, a više vani s aparatom u rukama, što mi je i najbitnije. A ni najnagrađivaniji hrvatski fotograf ne koristi Canon ili Nikon ![]() http://emedjimurje.rtl.hr/drustvo/pe...atski-fotograf
Zadnje izmijenjeno od: 1v@n. 05.01.2017. u 13:08. |
![]() |
![]() |
![]() |
#2420 |
|
e tu dolazimo do toga da vise nije bitno poznavati tehnike fotografije... jedan prst u uho, drugi na okidac pa pucaj mile do mile volje i svako sebe naziva fotografom... to mi se ne dopada... ja si necu oprostit sto me zena nagovorila da objedinimo opremu i da predem na canon sa olympusa i opet smo imali sve duplo i bacili hrpu love... canon, nikon, slony nemaju out of the box boje tako dobre kao oly...
![]() |
#2421 |
humanware
|
Sad pricas gluposti. To sto oprema dozvoljava lakse dobivanje zeljene fotke ne umanjuje "vrijednost" te fotografije. Najbolje je slikati s filmom, maknuti i autofokus i sve pa se snadji druze. Mislis da je njegovim klijentima stalo do toga sto on koristi, ako su fotografije dobre? |
![]() |
![]() |
![]() |
#2422 |
The mighty pirate
|
Zašto nije bitno poznavati tehnike fotografije? Kadar je kadar i složit ćeš ga u glavi bez obzira na opremu. Ako mi nešto nudi da svoju zamisao lakše i brže pretvorim u fotku, zašto je to loše? I baš suprotno, više nema pucanja do mile volje. Okineš u početku nešto s čime si zadovoljan, dok naravno znaš što radiš. Ako ću tri puta ponavljati zamišljeni kadar jer imam kombinacije prirodnog i ambijetalnog svjetla takve da mi svjetlomjer divlja i ne može dobro procijeniti adekvatnu eskpoziciju, onda mi tek to ništa ne znači. Vidim kadar i sposoban sam ga zabilježiti u kraćem vremenu, jer odmah vidim što moram primijeniti u postavkama da bih dobio što sam zamislio. Ako imam sjebanu situaciju, kao što sam opisao gore, mogu odlučiti napraviti više ekspozicija već u prvom trenutku kad sam uzeo aparat u ruke. Ne moram gubiti vrijeme na analiziranje testnih fotki, a za to vrijeme mi se kadar mijenja. Boje ti nemaju veze s aparatom, imaju veze s objektivima. Vidim razliku kad stavim novi Sony objektiv i kad stavim staru Minoltu. Svi novi objektivi imaju moderne nano premaze i fotke su sve sterilne. Stariji objektivi imaju premaze koji rezultiraju toplijim i zasićenijim bojama. Nakači neki manualni objektiv na Olympusa i napravi usporedbu.
![]() |
#2423 |
The mighty pirate
|
Što se filma tiče...ovo ljeto sam nabavio prvi analogni SLR za par stotina kuna Nikad nisam fotkao na film, jer me fotografija nije zanimala dok nisam krenuo na faks i dobio fotografske kolegije. Prvi, ikad ispucani film... Minolta SRT-101b i Minolta 58mm f/1.4 https://www.facebook.com/media/set/?...1&l=83649c5bba (zanemarite horizontalnu crtu, to je neka greška do skeniranja u foto studiju))
![]() |
#2426 |
|
Jedno je fotografiranje za novac, a drugo iz hobija... kad se zaraduje za zivot onda ajde, al snimat iz hobija tak na automatici meni nema smisla... Zato je meni draze snimat na film nego digitalno, jer to trazi da uzmes sve varijable u obzir, a ne samo kadar...
![]() |
#2427 |
The mighty pirate
|
Nema tu prevelike razlike... Nedavno sam bio u ZOO-u, išlo mi se, dakle iz hobija/užitka. Došao do nastambe s lavovima i u tom trenutku je počela igra među lavićima koja je trajala max 2 minute. U te dvije minute sam napravio 20-ak fotki te igre, od kojih nijedna fotka nije neispravno eksponirana. Ne bih dao ruku u vatru da bih s DSLR-om uspio to opet napraviti s takvom lakoćom. Dalje, srna koju sam ulovio u pišanju ![]() https://www.flickr.com/photos/138724...57675766542206 Inače, ovo gore i jesam radio s DSLR-om, i to 6 godina starim, nakon dugo korištenja mirrorlessa i namučio sam se puno više nego što sam očekivao. Propustio sam naravno dosta toga, ali ovo što sam uspio zabilježiti me zadovoljava. Uzmi onda jednodnevne turističke izlete. Nemaš nekad vremena okinuti 2 ili 3 fotke. Imaš jednu priliku i trebaš je maksimalno iskoristiti.
Zadnje izmijenjeno od: 1v@n. 05.01.2017. u 14:19. |
![]() |
![]() |
![]() |
#2428 | |
Prečupavi mod
Datum registracije: Mar 2005
|
Citiraj:
![]() ![]()
Member of PCE 100+kg demolition squad Pozz, nezz, ojzz, jbt, owak, onak, inst, bzvz, svst, kuiš, neam, dns, nzm, oc, went, graf, laikam, oču, neču, e ovako, e sad, probo, neče, psmtr, ne beliiwam, ugl probo o5, tkđ neradi, pčkmtrnu, mslm onaak haaalo, reko dbr, stv, dali, jeli, zato jel, jer mi može neko, rispekt, thx......... ...wau, radi, zkn, pozz!?!?11 |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#2429 | |
The mighty pirate
|
Citiraj:
https://www.flickr.com/photos/138724...57674637603300 Rekao sam da je DSLR metering nepouzdan, što je, i da mi je pouzdanije raditi s mirrorlessom ili SLT-om. Naravno da možeš brzo mijenjati postavke, ali realtime ne vidiš na što je ta postavka utjecala ako koristiš DSLR, nego se oslanjaš na svjetlomjer. Od 10 fotki u random uvjetima, na mirrorlessu ću uvijek svih 10 imati pravilno eksponiranih. U većini slučajeva nebitno, ali ako se radi o nečem bitnom gdje moram brzo reagirati, velika razlika...
Zadnje izmijenjeno od: 1v@n. 05.01.2017. u 15:11. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#2430 |
Prečupavi mod
Datum registracije: Mar 2005
|
Krivo sam skuzio valjda... u manualu radis?
Member of PCE 100+kg demolition squad Pozz, nezz, ojzz, jbt, owak, onak, inst, bzvz, svst, kuiš, neam, dns, nzm, oc, went, graf, laikam, oču, neču, e ovako, e sad, probo, neče, psmtr, ne beliiwam, ugl probo o5, tkđ neradi, pčkmtrnu, mslm onaak haaalo, reko dbr, stv, dali, jeli, zato jel, jer mi može neko, rispekt, thx......... ...wau, radi, zkn, pozz!?!?11 |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|