Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Ostalo > Razno > Iskustva s IT trgovinama
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 06.01.2023., 22:42   #211
Miki9
Registered User

Datum registracije: Jun 2021
Citiraj:
Autor Lazarus Pregled postova
Njuškalo je postao raj za prevarante,kako za strane tako i za domaće.

Situacija u kojoj sam se našao gdje kupim 3 monitora platim poštarinu, monitor stiže rabijen,fino ljudski cimnem objasnim sve,no na to mi klošar odg da dođem kod njega po zamjenski :/
A kaj ak je frajer poslao 3 ispravna monitora (crt ili lcd?), i ovi u pošti su razbili jedan?, pa onda je korektan da ti je rekao da dođeš po zamjenski. Nemora bit da su svi automatski prevaranti.
---

Inače, nikad ništa ne kupujte s drugog kraja države, jer to mogu bit scamovi, probajte scimat takvog prodavača s pričom "doći ću do vas možda, il poslat nekog", pa gledajte hoće li počet inzistirat samo na pošti i izvlačit se.

Imo sam, falabogu sretno završeni, slučaj na poslu, u korisničkoj podršci prije desetak godina gdje je neka klošarčina koja je lažno prodavala mobitel, pokušala blokirat isporuku paketa kupcu (kupac iz istre, govnar prevarant iz Broda), da kupac ne bi saznao da je prevaren, jer u paketu nije bilo ništa,a dok ovome još nisu novci sjeli, znači htio je da se odugovlači.
Na kraju, nakon par dana natezanja, gdje isprva nije bilo jasno ko tu koga j..e jer su me zvali i taj kobajagi prodavač i kupac,
sam najzad u razgovoru s kupcem saznao da ga je ovaj nazvao i rekao doslovno, dobro se tog sjećam; "gle, ja ću sad doć u Brod do vas po mobitel, ako ga vi stvarno imate kako tvrdite, idemo na ručak i bit ćemo frendovi do kraja života, il mi recite odma u čemu je stvar", na što se prevarant slomio i priznao da nikakav mobitel on poslao nije, no pritom se šupački opravdavao "da je on jadan, branitelj (?), treba mu jadničku lova" itd. ser kenj.

Zadnje izmijenjeno od: Miki9. 06.01.2023. u 22:57.
Miki9 je offline   Reply With Quote
Staro 06.01.2023., 23:04   #212
Lazarus
Premium

Lazarus's Avatar

Datum registracije: Oct 2019
Citiraj:
Autor Miki9 Pregled postova
A kaj ak je frajer poslao 3 ispravna monitora (crt ili lcd?), i ovi u pošti su razbili jedan?, pa onda je korektan da ti je rekao da dođeš po zamjenski.
Za ovakvo razamišljanje stvarno

Po tebi je ok da uređaj koji si platio ispravan dobiješ - neispravan
platiš poštarinu onda ljigavac te traži da dođeš po njega unatoč tome da zna kako si 200km udaljen od njega i da nemam automobil
Lazarus je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 06.01.2023., 23:06   #213
nickross
Budget gamer
Moj komp

Datum registracije: Nov 2017
Pa ako šalješ već nešto vrijedno onda i osiguraš tu pošiljku. Osiguranje je 0.5-1% od vrijednosti paketa u pravilu
nickross je offline   Reply With Quote
Staro 06.01.2023., 23:23   #214
Miki9
Registered User

Da, ak su u pošti oštetili i sjebali, morali bi to njemu pošiljatelju nadoknadit jer on piše prigovor, a on onda kupcu zamjensku stvar ponudit. Ovo kaj je rekao da se dođe po monitor može bit i kao mogućnost da sad bude stvar 100% sigurna da pri novom slanju neće bit potrgana opet od pošte.

S druge strane, možda bi prije slanja trebalo tražit detaljne fotke tih monitora, zajedno s serijskim brojem, da se vidi jesu li u startu bili oštećeni.
Staro 07.01.2023., 00:22   #215
Lazarus
Premium

Lazarus's Avatar

Citiraj:
Autor nickross Pregled postova
Pa ako šalješ već nešto vrijedno onda i osiguraš tu pošiljku. Osiguranje je 0.5-1% od vrijednosti paketa u pravilu
Kod pošte gotovo da možeš zaboraviti na osiguranje,naročito kad su u pitanju polovni/rabljeni uređaji. Nekolicina slušajeva koje znam gdje su ljudi pokušali dokazati štetu nastalu od pošte su završli samo s još dodatnim troškovima i gubitkom vremena.
No,neću vući topic u drugom pravcu,s obzirom da je to više stvar pošte nego njuškala.

Citiraj:
Autor Miki9 Pregled postova
Da, ak su u pošti oštetili i sjebali, morali bi to njemu pošiljatelju nadoknadit jer on piše prigovor, a on onda kupcu zamjensku stvar ponudit. Ovo kaj je rekao da se dođe po monitor može bit i kao mogućnost da sad bude stvar 100% sigurna da pri novom slanju neće bit potrgana opet od pošte.

S druge strane, možda bi prije slanja trebalo tražit detaljne fotke tih monitora, zajedno s serijskim brojem, da se vidi jesu li u startu bili oštećeni.
To je jaaaakooo veliko AKO jer kao što sam predhodno pisao dokazati ovako nešto kod njih je noćna mora. I sam si rekao ON je taj koji mora to riješti. Svoje obaveze kao kupac sam u potpunosti ispoštovao,platio ispravan uređaj i njegovu dostavu i tu je kraj priče.
Sad kao papiga 3. put ponavljam kako zna da živim 200km od njega te da nemam auto uz to još sam platio poštarinu.
Više opcija je bilo ponuđeno tu,da pošalje nešto drugo,vrati dio novca,ali ne,posalo je jednu jedinu poruku nakon što mu je javljeno kako je monitor neispravan i prestao odgovarati.

Opet je malo otišlo offtopic, glavni problem njuškalo je upoznat sa svim i ostavio ga bez ikakvog upozorenja ili ban,sistem business as usual i samo deri dalje
Staro 07.01.2023., 00:40   #216
nepalac
Registered User

Datum registracije: Feb 2022
Citiraj:
Nije ok ako kupuješ novo iz trgovine, ali ako kupuješ polovni drlog (monitor od 200 kn) od nekog anonimusa koji je na drugoj strani države - onda budi spreman na sve.

Mogao ti je stići i potpuno čitav pa crknuti nakon 2 minute rada.
Mogao je raditi dobro kod prodavača pa crknuti na putu do tebe, jer je to elektronika, pa bi ti opet krivio prodavača da ti je poslao neispravan.

Ne možeš ni dokazati da monitor nije tebi ispao kad si ga vadio iz kutije pa se tad razbio, tako da ne znam kako očekuješ da se njuškalo umješa i nešto riješi?
Takvi slučajevi su uvijek problem jer se ne može vjerovati ni jednoj strani.

Ovo ti je škola i to prilično jeftina, drugi puta kupuj takve stvari negdje u svojoj okolici, a ne od tipa koji je 200 km od tebe.
Staro 07.01.2023., 01:11   #217
Lazarus
Premium

Lazarus's Avatar

bilo je kako Exy spomenul živiš u malom mjestu gdje je sve blizu mene preskup pa je ovo bilo jedino rješenje, nažalost ispalo je ovako,nadao sam se da njuškalo ga barem ukloni da spriječi danas/sutra netkom drugom to da uradi.

i sam sam par puta popravljao uređaj koji su došli oštećeni ili vraćao novac kupcu jer nikada nisam htio da kupac ostane oštećen za ono što je platio,da nađem nekako ljudsko rješenje a ne da hladno odj čovjeka s ljiga odgovorom kao što sam ja dobio.

najveći moj propust je što se nisam sjetio doći ovdje na forum naći nekoga tko je blizu da si ode tamo uzeti besplatan monitor naravno ako ga uopće bude,no prošla baba s kolačima
Staro 07.01.2023., 01:15   #218
Miki9
Registered User

S obzirom da njuškalo nije ebay ili aukcije, gdje direktno uzimaju (nemalu) proviziju od prodavača za svaku prodaju, jasno je da nisu zainteresirani da to sve ganjaju.
Ajde, u tom formatu barem nema poluprevaranata koji shillaju na svojim listinzima.

Pitanje je jel bi trebali postat takvi, nešto se u tom smjeru kreće s tim pay prot. shemama.
Staro 07.01.2023., 07:23   #219
chief_wolfinjo
Guest

Citiraj:
Za ovakvo razamišljanje stvarno

platiš poštarinu onda ljigavac te traži da dođeš po njega unatoč tome da zna kako si 200km udaljen od njega i da nemam automobil
Citiraj:
Kod pošte gotovo da možeš zaboraviti na osiguranje,naročito kad su u pitanju polovni/rabljeni uređaji. Nekolicina slušajeva koje znam gdje su ljudi pokušali dokazati štetu nastalu od pošte su završli samo s još dodatnim troškovima i gubitkom vremena.
No,neću vući topic u drugom pravcu,s obzirom da je to više stvar pošte nego njuškala.

To je jaaaakooo veliko AKO jer kao što sam predhodno pisao dokazati ovako nešto kod njih je noćna mora. I sam si rekao ON je taj koji mora to riješti. Svoje obaveze kao kupac sam u potpunosti ispoštovao,platio ispravan uređaj i njegovu dostavu i tu je kraj priče.
Sad kao papiga 3. put ponavljam kako zna da živim 200km od njega te da nemam auto uz to još sam platio poštarinu.
Više opcija je bilo ponuđeno tu,da pošalje nešto drugo,vrati dio novca,ali ne,posalo je jednu jedinu poruku nakon što mu je javljeno kako je monitor neispravan i prestao odgovarati.

Opet je malo otišlo offtopic, glavni problem njuškalo je upoznat sa svim i ostavio ga bez ikakvog upozorenja ili ban,sistem business as usual i samo deri dalje
sve ovisi kako se pošiljka šalje, ako se šalje kao paket ili kao paket24 onda se može
dodatno upisati vrijednost pošiljke. i ako se pošiljke ošteti, ili izgubi imaš tada pravo
odmah tražiti navedenu vrijednost. ali to se radi odmah pisanim putem.
naravno takvo slanje košta više, nego pošiljka bez vrijednosti.

vjerojatno prodavatelj ne želi više slati, da se opet ne ošteti. zato traži da dođeš
osobno.

jasno je da si ljut, ali si trebao odmah reagirati, odnosno žaliti se pošti. kad si vidio
da prodavatelj ne priznajue grešku.

Citiraj:
Autor quazar912 Pregled postova
baš zbog tih 48 sati ne želim prodavati sa pay protect - kupac se iživljava sa tim što je kupio 2 dana i onda javi da je stvar neispravna i da sam ga prevario - how-yes-no

i šta si na kraju rekao - ništa

50:50 šanse da ti uvale.
iz istih razloga i ja ne želim prodavati putem pay protecta.

čak neki dan želio sam nešto kupiti na njuški, i veli meni prodavatalj da mu taj payprotect
čisto reda radi stoji tamo. ali da ne želi prodati putem toga
  Reply With Quote
Staro 07.01.2023., 08:00   #220
Lazarus
Premium

Lazarus's Avatar

Citiraj:
Autor chief_wolfinjo Pregled postova
sve ovisi kako se pošiljka šalje, ako se šalje kao paket ili kao paket24 onda se može
dodatno upisati vrijednost pošiljke. i ako se pošiljke ošteti, ili izgubi imaš tada pravo
odmah tražiti navedenu vrijednost. ali to se radi odmah pisanim putem.
naravno takvo slanje košta više, nego pošiljka bez vrijednosti.

vjerojatno prodavatelj ne želi više slati, da se opet ne ošteti. zato traži da dođeš
osobno.

jasno je da si ljut, ali si trebao odmah reagirati, odnosno žaliti se pošti. kad si vidio
da prodavatelj ne priznajue grešku.
Radilo se paket24,i još sam zvao poštu gdje mi je rečeno kako ja tu nemam nikakva prava jer ja nisam taj koji je platio poštarinu.Između ostalog već sam se izjasnio što se pošte tiče.

daj nemoj te pričati jedne te iste nebuloze iznova na novo
Citiraj:
Autor chief_wolfinjo Pregled postova
osobno.
opet sam papagaj

Kakvo osobno dolaženje kada dogovor napravljen i plaćen uređaj i DOSTAVA
Pa ljudi zdrav razum: ako sam prvobitno u stanju otići tamo nebi niti tražio dostavu,zar ne?
Od samog starta znao je odakle sam te da nemam auto niti druge opcije da dođem do tamo.
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 07.01.2023., 09:23   #221
chief_wolfinjo
Guest

Citiraj:
Radilo se paket24,i još sam zvao poštu gdje mi je rečeno kako ja tu nemam nikakva prava jer ja nisam taj koji je platio poštarinu.Između ostalog već sam se izjasnio što se pošte tiče.

daj nemoj te pričati jedne te iste nebuloze iznova na novo

opet sam papagaj

Kakvo osobno dolaženje kada dogovor napravljen i plaćen uređaj i DOSTAVA
Pa ljudi zdrav razum: ako sam prvobitno u stanju otići tamo nebi niti tražio dostavu,zar ne?
Od samog starta znao je odakle sam te da nemam auto niti druge opcije da dođem do tamo.

pa zašto pošiljatelj nije podnio zahtjev ?

Paket24 normalno ima osiguranje vrijednosti do 66,36 EUR.
a za sve ostale veće vrijednosti se treba unijeti vrijednost, ako je naravno vrijednost veća.

to nisu nikakve nebuloze. nego pošiljatelj treba podnijeti zahtjev putem njihove

web stranice.

pa da, dogovor je bio dostava kod prve kupnje. a sad naknadno slanje više ne želi

jer se očito boji da se može opet oštetit ?

uglavnom, meni nije jasno zašto nije odmah tada pošiljatelj putem web stranice pošte

zatražio povrat...
  Reply With Quote
Staro 07.01.2023., 09:40   #222
Lazarus
Premium

Lazarus's Avatar

napisao sam u postu kojeg si qoutao posalo je jednu jedinu poruku nakon što mu je javljeno kako je monitor neispravan i prestao odgovarati.

To mu je ujedno i jedina poruka koju je ostavio,nakon toga ignorira sve prijedloge da pošalje nekakav drugi dio,vrati dio novca ili bilo kakvu vrstu dogovora.
Toliko o poštenju

Evo da pokušamo ovako dočarati

Potrebna vam je komponeta za koju imate zadnjih 150 kn u džepu.
Nalazite moj oglas,vidite moguće slanje,objasnite cijelu situaciju dogovorite te uplatite da pošaljem gls,ali ja na svoju ruku pošaljem poštom.
Primate uređaj te primjetite kvar,fino me kontaktirate bez dizanja galame ili frke,na što vas laganini otkantam sa porukom da dođete kod mene po zamjeniski uređaj znajući da sam ja iz Varaždina a vi iz Dubrovnika,a uz to nemate kako niti s čim.
I nakon te poruke više vam ne odgovaram ni na što.

Kako je to legit riješenje i dali stvarno tvrdite da bi bili oduševljeni s tim i pucali od sreće?!?
Staro 07.01.2023., 12:00   #223
nickross
Budget gamer
Moj komp

Datum registracije: Nov 2017
Ako je primatelj zaprimio pošiljku on je taj koji je vlasnik pošiljke od trenutka primitka i može zatražiti da mu se isplati od pošte. Radim s poštom preko usluge paket24 preko 2-3 tisuće paketa mjesečno i kada primatelj preuzme paket on mora potpisati da se odriče odštete od osiguranja u koristi pošiljatelja. Ne pričajte pizdarije, molim vas. I osiguranje se može nadoplatiti do 100 000kn maksimalne vrijednosti.
nickross je offline   Reply With Quote
Staro 07.01.2023., 16:12   #224
Lika091
Premium
Moj komp

Lika091's Avatar

Datum registracije: Dec 2007
Scam?
Lika091 je offline   Reply With Quote
Staro 07.01.2023., 16:41   #225
nepalac
Registered User

Datum registracije: Feb 2022
Pa čim kupac naručuje dostavu, umjesto prodavača koji treba brinuti o tome, onda valjda znaš što je posrijedi
Staro 07.01.2023., 17:38   #226
xlr
49%winner
Moj komp

xlr's Avatar

Datum registracije: Sep 2007
Nisam jednom popunjavao gls naloge kao kupac - jer su prodavaci naviknuli na tisak ili postu. Lijepo popunim online nalog, trosak na mene, prodavacu dodje kurir, ovaj ne mora ni iz papuca izaci, platim otkupninom i bok.

Ali nazalost ovo iznad je teski scam. Zasto uopce pustate broj tel na njusci
Staro 07.01.2023., 18:05   #227
Lika091
Premium
Moj komp

Lika091's Avatar

Datum registracije: Dec 2007
Naravno da je scam, a što je najjače sestra mi živi u Gospiću🤣. Pa naravno da ću stavit broj telefona u oglas
Lika091 je offline   Reply With Quote
Staro 07.01.2023., 18:19   #228
Mirkopoter
Mirko, a ne Harry
Moj komp

Mirkopoter's Avatar

Datum registracije: Nov 2009
Ja njima uvijek kažem da baš sutra idem u taj grad i da mi daju adresu da im donesem
Staro 07.01.2023., 18:57   #229
Charles_Bronson
Premium
Moj komp

Datum registracije: Mar 2017
Citiraj:
Autor Lika091 Pregled postova
Scam?
sljedeća je poruka vjerojatno fejk dpd stranica sa unosom podataka kartice da bi mogao dopiti uplatu.
Pravi se blesav, reci da ćeš ti platit dostavu hp-om ili ćeš doć osobno. li da ni ne prolazi uplata dpd-om
iako mislim da scameri izbjegavaju hardware dio, pretpostavljam da više uspjeha imaju na automoto dijelu ili nekom drugom.

Zadnje izmijenjeno od: Charles_Bronson. 07.01.2023. u 19:06.
Charles_Bronson je offline   Reply With Quote
Staro 07.01.2023., 19:18   #230
xlr
49%winner
Moj komp

xlr's Avatar

Citiraj:
Pa naravno da ću stavit broj telefona u oglas
Nemam objavljen broj nego napisem da broj dajem u poruci. Tko je zbilja zainteresiran nece mu biti problem javiti se. Jos nisam imao scam pokusaja, a sve sto sam oglasio sam i prodao.

Ok, da prodajem bacve za vino ili prikljucke za traktor stavio bih broj cisto zbog target skupine koja bi mogla biti zainteresirana za oglas. Ali za IT opremu, nope. Napravi njuskalo acc i javi mi se porukom.
Staro 07.01.2023., 19:22   #231
quazar912
Premium

quazar912's Avatar

Datum registracije: Nov 2008
Citiraj:
Naravno da je scam, a što je najjače sestra mi živi u Gospiću🤣. Pa naravno da ću stavit broj telefona u oglas
ja ne stavljam broj u oglas da me jebivetri zovu u 7 ili 22sata

Citiraj:
Autor xlr Pregled postova
Nemam objavljen broj nego napisem da broj dajem u poruci. Tko je zbilja zainteresiran nece mu biti problem javiti se. Jos nisam imao scam pokusaja, a sve sto sam oglasio sam i prodao. .
Upravo tako

Thule nosač
quazar912 je offline   Reply With Quote
Staro 19.01.2023., 18:41   #232
quazar912
Premium

quazar912's Avatar

evo "stručnjaci" iz uprave njuške obavještavaju da lozinka koju sam godinama koristio više nije "sigurna" te da MORAM mijenjati!!

ali ni riječi da bi pooštrili spamove i prevare prema kupcima

Thule nosač
Staro 19.01.2023., 19:04   #233
xlr
49%winner
Moj komp

xlr's Avatar

Sta im je nesto iscurilo ili kako su dosli do toga da ti lozinka nije sigurna -.-
Staro 19.01.2023., 19:37   #234
Mommistake
Premium
Moj komp

Mommistake's Avatar

Citiraj:
Autor quazar912 Pregled postova
evo "stručnjaci" iz uprave njuške obavještavaju da lozinka koju sam godinama koristio više nije "sigurna" te da MORAM mijenjati!!

ali ni riječi da bi pooštrili spamove i prevare prema kupcima
Meni je takva poruka dolazila jedno 2 godine, svaki put kad sam se ulogirao.

Njušalo account imam valjda 15 godina i naravno mail mi je bio @net.hr koji sam zaboravio/obrisan je taman prije jedno 12 godina.

S supportom riješiti promjenu maila je teže nego prevesti latinski na kineski iz glave.
Mommistake je offline   Reply With Quote
Staro 19.01.2023., 19:53   #235
elzel
Premium
Moj komp

elzel's Avatar

Datum registracije: Apr 2004
Ma to su postavili nove zahtjeve za lozinku u smislu da treba imati najmanje 10 znakova, brojke, veliko slovo, poseban znak...
elzel je offline   Reply With Quote
Staro 19.01.2023., 20:42   #236
quazar912
Premium

quazar912's Avatar

Citiraj:
Autor elzel Pregled postova
Ma to su postavili nove zahtjeve za lozinku u smislu da treba imati najmanje 10 znakova, brojke, veliko slovo, poseban znak...
ma to - mora bit 10 znakova sa brojem i znakom

šta njih boli oću ja imat pass 12345 ili neki random kad preko mog profila nemreju ništa osim oglasit nešto za prodaju

Citiraj:
Sta im je nesto iscurilo ili kako su dosli do toga da ti lozinka nije sigurna -.-

e al kad smo kod ovoga, baš tu na pc expert mi stalno predlaže novi loz kad se logiram

Thule nosač
Staro 20.01.2023., 07:04   #237
viper84
Premium
Moj komp

viper84's Avatar

Datum registracije: Dec 2012
Citiraj:
To je vjerojatno zbog hakiranih računa preko kojih su prevaranti prodavali. Npr. neki dan vidim novi PS5 s GT7 za 450€, neki divlji google translate u opisu i odmah znaš a račun od 2009., masu takvih oglasa sam vidio, najviše za plejke, skupe mobitele i grafe.
Staro 20.01.2023., 10:23   #238
devaa
Banned
Moj komp

Datum registracije: Mar 2013
Citiraj:
I ja dobio poruku.

"Zbog podizanja razine sigurnosti, uveli smo nova pravila duljine i kompleksnosti lozinke.

Tvoja dosadašnja lozinka ne zadovoljava nova pravila i potrebno ju je odmah promijeniti."
devaa je offline   Reply With Quote
Staro 20.01.2023., 10:46   #239
xlr
49%winner
Moj komp

xlr's Avatar

Uvijek sam mislio da ti servisi drze POSTOJECE passworde u nekom sigurnom formatu i da ih ne bi smjeli vidjeti - bilo duzinu ili kombinaciju znakova. Ajde da kreiras novi password pa ti sustav ne da dalje jer ne zadovoljavas kriterije, taj dio je jasan. Ali ovo, kao da je netko skrolao po bazi i gledao tko ima los password.

Mene valjda ne budu kontaktirali, 20 random znakova... Za slucaj da im je iscurio .txt fajl s passwordima, budem promjenio. Sve za mir u kuci

Zadnje izmijenjeno od: xlr. 20.01.2023. u 10:56.
xlr je offline   Reply With Quote
Staro 20.01.2023., 12:26   #240
Ivo_Strojnica
PRO
Moj komp

Ivo_Strojnica's Avatar

Datum registracije: Apr 2010
pa da, passwordi apsolutno ne smiju biti u nekriptiranom obliku u bazi.
No često znaju napraviti base64 enkripciju, koju sa abacusom dekriptiraš.
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno
[IMG] kod je Uključeno
HTML je Isključeno