|
![]() |
#2311 | |
Premium
Datum registracije: Apr 2015
|
Citiraj:
Dotok novca uopće nije problem ma od kud da dolazi u državu, problem je što država jako penalizira svakog tko želi od tog novca stvoriti nešto pa se ljudima ne isplati riskirati i ulaziti u poduzetništvo, radije odu u javni sektor gdje im ostane skoro isto kao i kad su sami radili i poplaćali sve državi, i jedino kom se isplati biti poduzetnik u ovoj državi su gazde koji cijede ljude za mizernu plaću a za to moraš biti poseban lik što očito većina nema želudca Zadnje izmijenjeno od: telefunken. 25.01.2025. u 13:04. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#2312 |
Premium
Datum registracije: Sep 2018
|
Isplati se biti poduzetnik i onome tko iskoristi svaku priliku da ne poplaća sve poreze. Ima toga koliko hoćeš, i neka ih, ja ih podržavam ![]() Ovo što kaže lowrider, mislim da ima u tome dosta istine, ovo naše je specifično okruženje u kojem su ljudi stvarno poprilično glupi. Ja ne znam puno ljudi koji roštaju po karticama i kreditima. Od onih koji imaju kredite uglavnom je to za nekretninu, ostali time povremeno financiraju obrte. Od prijatelja svega jedan se bio zajebavao s karticama, revolving kredit je bio u pitanju. Kada je shvatio kolika je to katastrofa, brzo je naučio lekciju, tako da je prošao dosta jeftino. Ali da ljudi troše nerezonski, to mislim da stoji itekako. Trošenje na objektivne budalaštine. Npr. bivši kolega potrošio na dvije godine (bilo je to pred kakvih 7 godina) 2k EURa na srednje telefone i 4 nikakve pretplate. Da je kupio telefone i uzeo tadašnju brutalnu imao bi puno više i platio manje. Isti kolega je bio isto tako odgulio jedan kredit, mislim za stan, i odmah nakon toga uzeo za auto. Ljudi tako razmišljaju i možeš ga hebat, svatko ima svoje prioritete. Isti je na kraju pošao van raditi na brodovima, tako je on svoje financijske probleme riješio na taj način ![]()
Zadnje izmijenjeno od: mkey. 25.01.2025. u 14:35. |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#2313 |
laser
Datum registracije: Oct 2009
|
Dva su problema. Jedan je sta su nasi ljudi generalno sirotinja i zaronit 30 godina u kredit je nekima jedini nacin za kupiti nekretninu. Da imamo uređen sustav dugorocnog najma, to mozda ne bi bilo ni potrebno, ali nazalost nemamo i tako je kako je. Drugi je da smo financijski nepismen narod, u skolama se ne uci o financijama i ljudi o tome nemaju blage veze. Pa evo na informatickom forumu neki ne znaju razlike nominalne i efektivne kamatne stope i onda ni ne cudi sta vecina ljudi zive od place do place i od rate do rate. Ja da dizem milijun+ kuna kredita vrlo dobro bi znao nominalnu, efektivnu i sva mala slova financija. Investiranje je pogotovo stran pojam, donekle i jer su se ljudi generacije nasih staraca opekle na, kako je netko gore spomenuo, raznoraznim fondovima ali generalno jer se ne uci o tome nigdje u obrazovnom sustavu. Rugamo se amerima kad se jebu s oradivanjem svojih poreza, a da se kod nas mora isto sam radit svoje poreze godisnje bia bi jednak fijasko. Vecina ljudi ne bi znala sracunat svoju placu iz bruto u neto i na sta koliko daju mjesecno. |
![]() |
![]() |
![]() |
#2314 | |
Premium
Datum registracije: Nov 2008
|
Citiraj:
Meni je za 0.05% razlike bilo 3EUR mjesečno. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#2315 |
Premium
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#2316 |
Fresh Juice
Datum registracije: Sep 2007
|
Kako muljaju s nazivima kamata? Nazivi kamata su jasno propisani definicijama iz financija. Što muljaju ako možeš pojasniti? Drugo, koliko vidim trajanje otplate je drukčije u izračunima. HPB 274 mjeseca, ZABA 253. Svakako savjetujem educiranje o terminologiji kredita i čitanju dokumentacije. Ako ništa drugo, onda angažiraj nekog stručnog da ti obradi kredit. Također, ako ti primanja to mogu podnijet svakako uzmi otplatu u obrocima, a ne anuitetima. |
![]() |
![]() |
![]() |
#2317 | |
Premium
|
Citiraj:
Nadam se da ne treba napomenuti da se to prvo pita u banci koliko ću to plaćati mjesečno? ![]() Zadnje izmijenjeno od: Mommistake. 27.01.2025. u 10:28. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#2318 | |
Premium
|
Citiraj:
![]() no svejedno sam odlučio prijeći čisto jer mi ne bi samoinicijativno smanjili kamatu već su mi to odlučili ponudiit tek kad sam krenuo s procedurom zatvaranja kredita. Ovako ću opet bit u prilici dobit bolju kamatu ako će bit opet neko smanjenje i kad će me vrbovat da prijeđem. Također razlika do 20 mjeseci itekako puno znači. Ne mislim otplaćivat taj kredit svih 270 mjeseci već ću ga tući i smanjivati anuitet kako mi se oslobode sredstva i zatvoriti za max 10 godina |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#2319 |
Prvoklasni Krkan
Datum registracije: Jan 2006
|
Mene kao laika zanima samo i jedino da mi daju info koliko kamata plaćam na npr 100k€, nisu mi bitne ni godine ni niš drugo. Samo da li ću na kraju banci vratit 130k, 120k, 150k€. Uz fiksnu kamatu naravno. |
![]() |
![]() |
![]() |
#2320 |
Premium
Datum registracije: May 2008
|
Ja ne znam kakve vi to imate bankare u banci. Osobno za sve stvari dobim tolko detaljna pojašnjenja, o svemu što me zanima. Za kredite sam dobivao nekoliko izračuna, sa svim opcijama. Evo neki dan npr mi poslali koliko sam u godinu dana uplatio banci raznih naknada za vođenje računa, transakcije za tekuči račun. Znači ne promet po računima, neko samo koliki je iznos sveg oko vođenja samog računa. I to su mi poslali sami, bez mog traženja
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#2321 | ||
tiki
|
Citiraj:
Citiraj:
|
||
![]() |
![]() |
![]() |
#2323 |
Premium
|
To je pod normalno, sve moraju dati na standardiziranom obrascu. Sve to čak moraju dati i u ponudama na webu na isti način, za neki "primjer". Vjerojatno je htio reći da ga zanima "ukupan trošak kredita" više nego da mu kažu "kamata vam je x posto na toliko godina pa si računajte". |
![]() |
![]() |
![]() |
#2324 | |
Premium
|
Citiraj:
Kad dođeš za stavom, čim prije trebam lovu, kupil sam stan, bankar samo takve čeka, čast izuzecima. Jako ovisi kakvog bankara imaš i da li mu je stalo. Osobno imam odličnu prijateljicu koja mi doslovno kaže šta da uzmem, šta ne, di me žele zeznuti, kako da platim ovo, kako ono, radi pola stvari za mene, niti u banku ne moram. Ali s druge strane, ista banka, puno kolega ima probleme. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#2326 |
Premium
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#2327 |
Premium
|
Štima da, šalim se. Dosta sam čitao tu da su ljudi nezadovoljni s Erste bnakom, no ja nemam primjedbi. Za sve dobim obavijest, ako zovem a bankarica mi se ne javi odmah, nazove me kasnije itd.
![]() |
#2328 |
49%winner
|
Meni je bankarica za stambene u Ersteu tako cudna i arogantna da sam razmisljao o odlasku u drugi grad u banku. S druge strane bankarica za gotovince (koju znam iz osnovne, al se nismo vidjeli 20 godina) sve lijepo obrazlozi ko za debile, sto cijenim.
![]() |
![]() |
#2329 | |
PREMIUM
Datum registracije: Dec 2014
|
Citiraj:
To ti dođe ko kak svako ima nekog "prijatelja" za osiguranje pa mu ga rođo uvalja, umjesto da malo usporedi cijene onlajn ![]() Inače, naravno, i bankari su ljudi pa ovisi na kog naletiš. Jednom prilikom kad sam tražio kredu sam obišao više banaka... Sjećam se da s npr ersteom nisam htio imat posla čisto zbog ultra iritantne bankarice ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#2333 | |
Premium
|
Citiraj:
Zanimljivo pitanje ustvari, teško da će ga itko dati van. Ali ako imaš, karikiram, 1000 ljudi koji trebaju stambeni, tebi je važno da od tih 1000, uzmeš što više ljudi k sebi pod uvjetom da ne ideš ispod one crvene crte EBIT-a. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#2334 |
Premium
Datum registracije: Mar 2018
|
Bio jučer u zabi za stambeni po novoj kamati : - 2,85 za njihove klijente (ne znam kako je ako nisi njihov klijent ) - u prosjek ne računaju nagrade, dnevnice, božićnica, uskrsnica, regres Itd Itd računaju se prijevoz i topli obrok - ako imaš službeni to također ti ništa ne znaci - imam otvoren minus, nemam kreditnu karticu nisu ništa spominjali da bi to trebao zatvoriti ukoliko dižem kredit - iako mi na mzabi kao onaj kalkulator piše da mogu dobiti neki određeni dio, kod njih je zapravo to dosta manje kada dođeš u poslovnicu… - od 4. Mj su rekli da će biti još teze dobiti kredit ali da to ne ovisi o njima nego o hnbu ako se ne varam Vjerujem da iznos koji se može dobiti i dalje dosta ovisi od bankara do bankara… Sent from my iPhone using Tapatalk |
![]() |
![]() |
![]() |
#2335 |
Premium
Datum registracije: Dec 2004
|
Pozdrav. Ima netko da je nedavno predavao papire za uporabnu? Vratili su zahtjev da trebam nadopuniti: – podatke o sudionicima u gradnji – izjava izvođača o izvedenim radovima i uvjetima održavanja građevine (glavni izvođač, izvođač građevinsko-obrtničkih radova, izvođač elekrtoradova i izvođač strojarskih radova) Ima netko možda voljan da mi pokaže samo primjer kako bi trebalo izgledati? Samo koncept me zanima Ovi se naravno ne javljaju na mail/telefon. |
![]() |
![]() |
![]() |
#2336 |
Premium
Datum registracije: Aug 2007
|
Stan u gradu ili ranč u prirodi? Ne mogu se odlučiti... Ej ekipa, trebam malo vašeg mišljenja jer se vrtim u krug s ovom odlukom. Dakle, imam dvije POTENCIJALNE ![]() Prva je POS stan – visoko sam na listi i mogao bih ga dobiti pod povoljnim uvjetima, vjerovatno vrlo uskoro, kroz cca. dvije godine... S financijske strane to ima smisla, tj. nisam siguran koliko mi to ima smisla, praktički ću do svoje 70.-te godine morati plaćati 400-tinjak € / mjesečno za stančić od 44 kvadrata, ali iskreno, ne znam koliko mi se živi okružen hrpom ljudi u betonskoj kutiji, s klasičnim „čarima“ stanovanja – susjedi iz pakla, pričuve, parking ratovi i sve što ide uz to... hebemti... a sada da malo postanem "romantičar"... Druga opcija je nešto totalno drugačije – mobilna kućica na ranču. To bi značilo mir, prirodu, vlastiti komad prostora i puno manje režija (sigurno bi bilo jeftinije kupit komad zemlje + nekakvu polovnjaču kućicu od 35-40-ak kvadrata i staviti je gore na ranč...). Ali isto tako, znači i više brige oko svega, malo izoliraniji život i pitanje koliko bi mi to dugoročno odgovaralo... Iskreno, sve mi se više sviđa ideja da pobjegnem iz gradske vreve, ali ne znam je li to samo trenutni hir (koji traje puno godina, i sve mi je jači i izraženiji) ili realna želja za mirnijim životom. Ima li netko iskustva s ovakvim odlukama? Što biste vi odabrali? I nekakva realna usporedba, znači za mobilnu kućicu na ranču trebao bih ukopati septičku jamu, organiziravati jedanput mjesečno odvoz $hita s vanjskom firmom, struju (?), ne bi imao, čistu vodu iz javne opskrbe također ne bih imao (?), dok bi sve te komunalije u POS stančiću imao... Dali je uopće moguć život u jednoj takvoj mobilnoj kućici u smislu same građevine, tj. objekta, ipak to nisu čvrsti betonski zidovi, upitna je izolacija od buke, vanjskih klimatskih uvjeta, hladnoće, kiše,... itd... ovako, kada fantaziram, sve mi se više sviđa ideja života u mobilnoj kućici, nego u nekom POS stanu, ali problem je u tome - šta nisam isprobao nijedno!
![]() |
#2337 |
Premium
Datum registracije: Sep 2018
|
Ako taj POS stan bude iole sličan drugim stanovima kakvi se grade po istri, budi spreman na to da budeš jedan dio "uštede" morao ulagati - u popravak krova nakon 5 godina (konkretan primjer iz stvarnog života na 200m od mene) - lako moguće da ćeš htjeti maltene renovirati stan prije nego uđeš unutra (ditto) - vjerojatno budeš plaćao kredit i najamnine (ako imaš takvu situaciju) kroz period od godinu-dvije dok zgrada postane useljiva a bez da zadovoljava tehničke uvjete (ditto) To je stvarno dosta nezgodna situacija. Ti stanovi izgledaju kao daleko najprikladniji za pakirati neki novac, ali život u njima je nešto drugo. Što se tiče "ranč" opcije, odvoz otpada mislim da možeš organizirati s lokalnim komunalcima, oni jedva čekaju da se nekome nakaleme. Možeš i u spilji živjeti, mislim da to njima ne igra nikakvu ulogu. Sa strujom je relativno škakljivo pitanje, u takvom scenariju vjerojatno bi ti trebala određena investicija u solarne panele i/ili agregat. Voda, i što se kvalitete iste tiče, ovo što imamo u istri iz javnog vodovoda ja ne bih okarakterizirao kao čisto. Kako gdje, ali na puno mjesta na jugu istre, što se mene tiče, vodu iz slavine nije pametno piti. U okolici dosta ljudi koji imaju nekakvo imanje imaju hidrofore. Makar vode u kršu ima. Što se tiče uvjeta za življenje, izolacije ćeš imati koliko si je staviš. Kućice iz kampova vjerojatno nisu nešto izolirane, ipak je to ljetni turizam u pitanju. Puno veće pitanje ti je, po meni, kako ćeš se grijati u takvoj kućici.
![]() |
#2338 | |
Premium
|
Citiraj:
Do 10. godine života kuća. Od 10. godine života, do prije 3 mjeseca, stanovi. 2 podstanar, 2 sam vlasnik bio. I sad kuća. Kuća nije ni blizu u usporedbi s ovim što si ti naveo, par km od grada, u jednoj od većih općina u RH, sve trgovine na 300m, tako da, nije grad, ali opet je grad + novogradnja. ![]() Ali, to nema veze s tvojom odlukom. Najvažnije ti je način života. Meni je stan odgovara do prije nekih 3 godine. Kutija doslovno, došao doma s posla, možda teretana, ako nije bilo druženja ili izlazaka, doma, netflix, igre i to, tu sam bio zadovoljan. Novogradnja, A+, režije nikakve, uvijek toplo kad je trebalo biti toplo, hladno kad je trebalo biti hladno, klima i uživaš. Ali kad je došlo do toga da bi ispekao roštilj ili ugostio 10-12 ljudi, problemi. Kad smo imali punicu i punca, moje starce, familiju, problem. Kuća sada, preporod. Imaš svoj mir, svoje dvorište, terasu, roštoilj, pranje auta. Evo jučer sam u 21h odlučio karnišu postaviti na zid, uzeo bušilicu koja je doslovno 3m od mene, radio, usisavao, sve spremio i pazi sada, nisam nikoga morao pitati ili razmišljati što će reći susjedi. Sad, kad je to rečeno, ovo što ti kažeš je užasno specifično. Takav "robinzonski" način života u RH živi svega par stotina ljudi. Nisu svi za to. Osobno kad vidim ovo s septičkom, vodom itd. za mene to ni u tisuću godina nije solucija koju bi odabrao. Ali imam razumjevanja da netko to želi. Ako je jedina motivacija novac, koliko ćeš to plaćati, jako dobro razmisli što je za tebe. Evo, frend otišao od staraca iz kuće od 600 kvadrata u nešto slično kao što ti gledaš, on kaže, nema boga da on sada prije 6 se budi da loži vatru ili nešto slično (a to mu je jedini izvor topline). Loži tek oko 16, kad se vrati s posla. I onda je hladno do 18 svakako u ovo doba godine. Sitnica samo, ali jedna od stvari na koje treba misliti. Možda najveća ironija je da je ovo IT forum, znači, bez dobrog interneta, struje, vode, asfalta to neće proći. ![]() Šalu na stranu, dobiti POS je isto tako privilegija. Ja bi ovako razmišljao. Uzmem pos, otplatim što treba, prodam, i onda razmišljam dalje. Ako me za 7-10 godina i dalje drži to, odem van grada. Ovako, hvala ali ne hvala. I za kraj, jako je važno gdje i kako živiš sada. Ako nisi navikao na stanove, ako živiš u 200 kvadrata i sad ideš u 60, biti će problem. Zadnje izmijenjeno od: Mommistake. 26.02.2025. u 09:15. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#2339 |
Premium
|
Pos stan je dobra investicija, uz ovaj rast cijena, za 10 godina koliko ga nesmiješ prodati, vrijedit će duplo, ok, ovisno o otplaćenim kamatama kredita. Život u prirodi, da, definitivno, nemre se mjeriti s bukom i smradom grada. Pričam iz osobnom iskustva jer živim/živio sam u obje opcije. Meni osobno jedini kriterij je buka, ostalo me ne dira
![]() |
#2340 |
Premium
|
Po toj cijeni, da i cijena stanova ostane ista, da se zaraditi 300-500EUR minimalno po kvadratu. Ne znam kakva su pravila trenutno, koliko dugo ne smiješ prodat POS, ali ako je cijena oko 1900EUR, ovisno o lokaciji, to ide za 2500-3000 samo tako. Ja sam zaradio od 2020. nekih 2000EUR po kvadratu. |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|