|
![]() |
#181 |
EMP moderator
Datum registracije: Apr 2005
|
I dalje mislim da avion neće poletiti i gotovo. Da poleti, nosači aviona bi bili puno manji jer im ne treba pista i onaj akcelerator, kak se više zove, nego traka, lol.
__________________ "Kako su krojači novog svjetskog poretka uspjeli u tako kratko vrijeme slomiti intelektualne sposobnosti društva, uništiti kritičku svijest i ljudima nametnuti izvrnutu logiku?"
|
![]() |
![]() |
#182 | ||
Dr. Gonzo
Datum registracije: Dec 2005
|
Citiraj:
Citiraj:
|
||
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#183 | |
Premium
Datum registracije: Oct 2006
|
Citiraj:
![]() Na tlu se neki avioni mogu kretati i unatrag bez pomoci kotaca, tj samo snagom svojih propelera, sto znaci i da mogu kociti samo snagom propelera.
cpu e4300/sonictower+nexus120; mbo gigabyte p35-ds3-l; ram kingmax1024/667x2; vga hd3850; psu corsair hx 520w; dvd benq 1655; hdd wd1200jd&samsung hd321kj&ST3160021A; ZM-MFC1; lg22ws; btc6300; mx 518 i sve u chiefu s nekoliko nexusa |
|
![]() |
![]() |
#185 | |
[SW]'V^idO
Datum registracije: Dec 2006
|
Citiraj:
Treba ti MNOOOGO veća sila da nešto guraš 5000000...km/h nego da ga guraš 5km/h tako da ne znam o čemu pričaš. F=ma ----- F=v/t *m ako je t npr 1s, v1= 5km/h=1.39m/s, v2= 500km/h=138.89m/s, m=20t=20000kg F1= 27800N F2=2777800N Pa ti reci što hoćeš. Formule se odnose na ubrzano gibanje po pravcu.
![]() |
#186 |
EMP moderator
|
Pa šta misliš čemu služi ta "praćka"? Da avion dobije brzinu zbog koje će se stvorit strujanje zraka preko krila, a time i uzgon koji ga diže gore.
__________________ "Kako su krojači novog svjetskog poretka uspjeli u tako kratko vrijeme slomiti intelektualne sposobnosti društva, uništiti kritičku svijest i ljudima nametnuti izvrnutu logiku?"
|
![]() |
![]() |
#187 | |
Premium
|
Citiraj:
Da je tako s trakom nebi trebali imati te pracke, a ni sajle za zaustavljanje nego samo jednu traku koja bi se vrtila cas u jednom, cas u drugom smjeru
cpu e4300/sonictower+nexus120; mbo gigabyte p35-ds3-l; ram kingmax1024/667x2; vga hd3850; psu corsair hx 520w; dvd benq 1655; hdd wd1200jd&samsung hd321kj&ST3160021A; ZM-MFC1; lg22ws; btc6300; mx 518 i sve u chiefu s nekoliko nexusa |
|
![]() |
![]() |
#188 |
Unregistered User
Datum registracije: Aug 2006
|
pa da! ali ti ne kužiš da avion i njegov pogon nemaju niakakve veze sa zemljom i podlogom na kojoj stoji! uzmi si neki točkić i stavi na list papira. pa ljepo guraj točak u jednu stranu a papir u drugu pa pogledaj dali će se kretati ili češ do beskonačnosti gurati taj točkić po papiru |
![]() |
![]() |
#189 | |
[SW]'V^idO
|
Citiraj:
Kako su sile jednake onda je Fr=0 To uvrstimo u formulu F=ma di je m=5000kg a=F/m iz toga dobijemo a=0/5000 --- a=o, a ako avion nije imao i početnu brzinu i v=0. Znači nema gibanja, nema uzljetanja.
![]() |
#190 |
Dr. Gonzo
Datum registracije: Dec 2005
|
![]() Ne znam više kako bih objasnio. Zaboravio sam napisati da ovaj autić guramo rukom. |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#192 | |
[SW]'V^idO
|
Citiraj:
![]() |
#193 |
[SW]'V^idO
|
#195 | |
Registered abuser
Datum registracije: Feb 2007
|
Citiraj:
I ako se krece, onoda ce i poletiti. Cista logika i zakoni fozike... Ako mi se bude dalo, naci cu neke formule od tamo kad sam isao u skolu, pa cu to i izracunat... Avion da bi poletio, mora imat otpor zraka preko krila, da bi se taj otpor zraka stvorio, avion se mora kretati kroz zrak nekom brzinom, da potisak bude toliki da se ponisti sila graviracije. Nema eze koliko se brzo tockovi vrte, aego je bitan protok zraka preko krila. Da se napravi taj protok zraka preko krila, moze i vjetar puhat, a avion stajat na mijestu... Ako je avion fiksan na neku tocku na zemlji nema protoka zraka preko krila, i nema otpora zraka kao takvog, samo djelovanje sile teze. I zbog te sile teze se avion nece od zemlje odlijepiti. Ista stvar i da se krece brzinom svijetlosti u vakuumu, kad nema otpora zraka i nece poletiti... A ako se taj avion krece kroz zrak, ne vidim svrhu pokretne trake u toj zagonetci... Mozda sam neke stvari krivo skuzio, ali jasno pise da pokretne traka sluzi da se ponisti brzina kretanja aviona, dakle AVION STOJI! BTW, buljo, pise ti u šprvom postu da avion stoji mirno u odnosu na neku tocku na zamlji, jer traka ponistava njegovu brzinu. Kad netko sa strane gleda avion, izgleda mu kao da stoji... Dakle, ja sam sad milijun % siguran da taj avion ne ide nikuda s te trake, a pogotovo u zrak... Molim da citate s razumijevanjem, pa se onda javljajte. |
|
![]() |
![]() |
#196 |
Unregistered User
|
|
![]() |
![]() |
#197 | |
Premium
|
Citiraj:
1. Ako se avion ne krece nema ni gibanja trake. 2. Ako se avion krece, krece se i traka, a kotac se krece s avionom (nadamo se da nije otpal), pa ce se i kotac pomaknuti u odnosu na tebe. Jedina iznimka je da se nalazis u avionu, tada si u pravu, kotac ce ostati na mjestu u odnosu na tebe, ali ces se ti kretati u odnosu na neku drugu tocku.
|
![]() |
![]() |
#198 |
[SW]'V^idO
|
To je Newtonow zakon i vrijedi sa točkom ili bez njega. Glavno je da imamo tijelo na koje djeluje ili ne djeluje sila. Kotači kao što je netko rekao služe za smanjenje trenja i nemaju veze sa osnovnim zakonom gibanja u ovom slučaju. Ako ti znaš nešto što ja ne znam napiši da i ja naučim. Ako nemaš onda prihvati ovo kako je. Ovo je vrlo zabavna rasprava ali ipak mislim da bi trebalo pitati stručnjaka jer bi ovako mogli još 100 godina.
#199 |
Unregistered User
|
ajde samo priznaj da će točak od aviona imati 2v a traka 1v! tj. traka i avion zajedno okreću točak u istom smjeru! a pošto točak ima 2v a traka samo 1v jasno je da će točak ići naprijed jer mu ostane još 1v za kretanje |
![]() |
![]() |
#200 | |
[SW]'V^idO
|
Citiraj:
![]() |
#202 |
EMP moderator
|
Točno tako, kotač neće nikad imat 2v...
|
![]() |
![]() |
#203 | |
[SW]'V^idO
|
Citiraj:
da je sustav u stvarnosti nemoguć, tj kako traka može pratiti brzinu aviona ako je on uvijek duplo brži? Riješeno. Nemouguće u stvarnosti gdje vrijede ovi naši zakoni fizike.
![]() |
#204 |
[SW]'V^idO
|
Zaboravio si otpor zraka ![]() @domy_os: kotač će se stvarno okretati duplo brže, ali onda nije moguće da traka prati brzinu aviona. Znači koliko god traka ubrzavala avion je uvijek duplo brži. Nemoguće je odgovoriti na problem jer nije moguće da traka ima istu brzinu kao avion. Krivo postavljen problem. Gotovo, over.
#205 |
Unregistered User
|
ako avion okreče točak u jednom smjeru brzinom 400km/h a traka isto okreće točak u tom smjeru brzinom 400km/h! točak se onda giba brzinom 800km/h! tj točak se giba duplo brže nego traka i evo ti dokaz da se avion ustvari giba |
![]() |
![]() |
#207 | |
Premium
Datum registracije: Jan 2006
|
Citiraj:
Daj mi reci da imas jednu usku pokretnu traku i ti si na rolama, ako ja sa strane stojim na cvrstom tlu i pocnem te gurati hoces li se ti kretati naprijed ili ces i dalje stajati na mjestu?
![]() |
#208 | |
Premium
|
Citiraj:
Traka moze vratiti ciglu koja stoji na njoj i ne mjenja polozaj na traci, a da cigla ima idealne kotace (nema otpora trenja izmedju podloge i kotaca i idealne lagere u kojima nema trenja) nebi se pomakla, jer nema prijenosa sile bez obzira na brzinu trake. Tijelo pokusava zadrzati svoj polozaj - tromost tijela.
|
![]() |
![]() |
#209 |
driver
Datum registracije: Oct 2004
|
Uzmimo sljedeću pretpostavku: u trenutku kad motori počnu davati potisak i pomaknu avion za 1 metar naprijed ( gledano u odnosu na neku zamišljenu čvrstu točku na zemlji ), senzor pokreta će pomaknuti traku za 1 metar unatrag a posljedica će biti okretanje avionskih kotača, koji će napraviti put od 1 metra te tako kompenzirati pomak aviona i traka NEĆE vratiti avion na nultu poziciju. Avion će bit pomaknut 1 metar dalje. Povećavajmo snagu potiska, povećati će se i brzina kretanja trake kao i brzina okretanja kotača a naš će aviončić juriti sve brže i brže, kotači će se sukladno povećanju brzine kretanja trake vrtjeti sve brže. U trenutku polijetanja ( Cessna cca. 160 km/h ) traka će juriti jednakom brzinom. Ispravite me fizičari ako griješim...
#210 |
[SW]'V^idO
|
@Tuna:A jesi li ti skontao da je problem krivo postavljen pošto traka ne može imati istu brzinu kao avion ako se avion kreće duplo brže? Nitko od nas u stvari nije bio u pravu jer je nemoguće riješiti. Vi koji ste tvrdili da može uzletjeti ste se preračunali jer ste odstupili od zadanog pravila da traka ima istu brzinu kao avion, a mi koji smo tvrdjeli da ne može smo se držali zadanog pravila koje je u stvarnosti nemoguće. Svi smo pogriješili, samo svatko na svoj način. @Boopsy: Nisi specificirao, ali ako je kao ovo prije onda ću ići naprijed, ali već sam objasnio da je krivo postavljen ovaj zadatak sa avionom i nema veze sa stvarnošću. @rib@: Ali trenje je uvijek tu.
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|