Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Ostalo > Svaštara
Ime
Lozinka

Rezultati ankete: Hože li avion poletjeti?
Da. Poletjeti će. 43 45.26%
Ne. Neće poletjeti. 52 54.74%
Glasači: 95. Ne možete glasati na ovoj anketi

Zaključane teme

Uređivanje
Staro 23.02.2007., 09:52   #181
domy_os
EMP moderator

domy_os's Avatar

Datum registracije: Apr 2005
I dalje mislim da avion neće poletiti i gotovo. Da poleti, nosači aviona bi bili puno manji jer im ne treba pista i onaj akcelerator, kak se više zove, nego traka, lol.

Nisu slomili u kratko vrijeme. Slamali su godinama, desetljećima pa i stoljećima. Svaka odgledana epizoda Big Brothera, svaki dečko koji ne zna niti promijeniti žarulju, a kamoli uzeti sjekiru i pocijepati drva, svaka cura koja misli da je briga za vlastitu obitelj robija, ali rad za par tisuća kuna u korporaciji 12 sati dnevno blagodat, svako promicanje terora političke korektnosti, svaka podrška promociji svih oblika poremećenosti… Sve to nas je dovelo do ovdje. Korona je samo zakucavanje lopte u gol nakon što je obrana već izigrana i golman odletio u prazno.

Lenovo ThinkPad T14 Gen 2 + Lenovo ThinkPad Universal Thunderbolt 4 Dock

CPU: Intel Core i7-1165G7 @ 2.8 GHz
RAM: 2 x 16 GB DDR4-3200
SSD: Samsung 970 EVO Plus 2 TB NVMe M.2
LCD: 14" FHD IPS 400nits Low Power
WLAN: Intel Wi-Fi 6 AX201
WWAN: Quectel EM120R-GL 4G LTE CAT12

LCD monitor: AOC AG493UCX
Keyboard: Razer Huntsman V2 Analog
Mice: Logitech G502 Proteus Spectrum
SB: Mackie Onyx Producer 2x2
Speakers: 2 x JBL LSR305
MFP: Canon Pixma MP240
NAS: Synology DS420+ with 4 x WD Red Pro 8 TB
HDD Dock: LC Power LC-DOCK-U3-CR + 12 x Hitachi/Samsung/Seagate/WD 1/2 TB

domy_os je offline  
Staro 23.02.2007., 09:53   #182
frANZi
Dr. Gonzo
Moj komp

frANZi's Avatar

Datum registracije: Dec 2005
Citiraj:
Autor Tuna Pregled postova
hm!
da avion ima idealne ležajeve u točkovima nikakva sila nebi trebala da ga održi na mjestu dok ispod njega se okreče traka! jel tako!?!
e sad pošto ima neki otpor ležajeva, avion treba samo malo upaliti motore da se održi na mjestu a kada bi upalio motore da sile motora i trake budu jednake on bi odletio sa te trake kao da je nema
Upravo tako. Idealna situacija bi bila kad bi imao idealne ležajeve, ali i idealne gume i idealnu podlogu, tj. kad bi svima njima faktor trenja bio 0.
Citiraj:
Autor domy_os
I dalje mislim da avion neće poletiti i gotovo. Da poleti, nosači aviona bi bili puno manji jer im ne treba pista i onaj akcelerator, kak se više zove, nego traka, lol.
Ali, domy, avion neće s mjesta poletjeti. Poletjet će kao što i normalno polijeće, tj. da ga ti promatraš sa udaljenosti od 100m vidio bi avion kao i svaki drugi kako polijeće.
frANZi je offline  
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 23.02.2007., 09:54   #183
rib@
Premium

rib@'s Avatar

Datum registracije: Oct 2006
Citiraj:
Autor Vido Pregled postova
2. Stalno vam govorim razliku između aviona na tlu i u zraku. Kreće se drgačije. Na tlu motor gura naprijed, ali kotači su ti koji ga mogu usporiti ili zaustaviti bez obzira na motor na tlu, a u zraku je sve na motorima.
Kotaci na tlu sluze smo da smanje trenje i sacuvaju avion od ostecenja, jer za drugo pri polijetanju ne sluze isto kao i skije za avione koji slijecu i polijecu sa snijega. Nadalje kocnice mogu sluziti za skracivanje zaleta i to na taj nacin da su zakoceni dok motori ne dobe punu snagu, te se onda otpustaju i avion starta ko lud . Dozivio sam to u antonovu an 32.
Na tlu se neki avioni mogu kretati i unatrag bez pomoci kotaca, tj samo snagom svojih propelera, sto znaci i da mogu kociti samo snagom propelera.
cpu e4300/sonictower+nexus120; mbo gigabyte p35-ds3-l; ram kingmax1024/667x2; vga hd3850; psu corsair hx 520w; dvd benq 1655; hdd wd1200jd&samsung hd321kj&ST3160021A; ZM-MFC1; lg22ws; btc6300; mx 518 i sve u chiefu s nekoliko nexusa
rib@ je offline  
Staro 23.02.2007., 09:54   #184
Tuna
Unregistered User
Moj komp

Tuna's Avatar

Datum registracije: Aug 2006
oni na osaćima aviona imaju "pračku" koja ga doslovno ispali sa broda
to baš i nije isto kao i traka

Tuna je offline  
Staro 23.02.2007., 09:55   #185
Vido
[SW]'V^idO
Moj komp

Vido's Avatar

Datum registracije: Dec 2006
Citiraj:
Autor frANZi Pregled postova
A joj... pa naravno da je ne moguća traka koja ide brzinom 5000000km/h. Ali si ti rekao bi usporio traku jer ne možeš imati toliku silu. Ta "ogromna" sila je sila ekvivalentna onoj kad staviš prst na stol. Eto tolika je to sila.

Treba ti MNOOOGO veća sila da nešto guraš 5000000...km/h nego da ga guraš 5km/h tako da ne znam o čemu pričaš.

F=ma ----- F=v/t *m ako je t npr 1s, v1= 5km/h=1.39m/s, v2= 500km/h=138.89m/s, m=20t=20000kg

F1= 27800N
F2=2777800N

Pa ti reci što hoćeš. Formule se odnose na ubrzano gibanje po pravcu.

Member of [SW]' CoD2 clan. Join us!

Moji DIY projekti i sl.: http://vidosprojects.freei.me/
Vido je offline  
Staro 23.02.2007., 09:57   #186
domy_os
EMP moderator

domy_os's Avatar

Pa šta misliš čemu služi ta "praćka"? Da avion dobije brzinu zbog koje će se stvorit strujanje zraka preko krila, a time i uzgon koji ga diže gore.

Nisu slomili u kratko vrijeme. Slamali su godinama, desetljećima pa i stoljećima. Svaka odgledana epizoda Big Brothera, svaki dečko koji ne zna niti promijeniti žarulju, a kamoli uzeti sjekiru i pocijepati drva, svaka cura koja misli da je briga za vlastitu obitelj robija, ali rad za par tisuća kuna u korporaciji 12 sati dnevno blagodat, svako promicanje terora političke korektnosti, svaka podrška promociji svih oblika poremećenosti… Sve to nas je dovelo do ovdje. Korona je samo zakucavanje lopte u gol nakon što je obrana već izigrana i golman odletio u prazno.

domy_os je offline  
Staro 23.02.2007., 09:59   #187
rib@
Premium

rib@'s Avatar

Citiraj:
oni na osaćima aviona imaju "pračku" koja ga doslovno ispali sa broda
to baš i nije isto kao i traka
Da i ta pračka (djeluje na paru) je zakvacena za avion (kod prvog kotaca).
Da je tako s trakom nebi trebali imati te pracke, a ni sajle za zaustavljanje nego samo jednu traku koja bi se vrtila cas u jednom, cas u drugom smjeru
cpu e4300/sonictower+nexus120; mbo gigabyte p35-ds3-l; ram kingmax1024/667x2; vga hd3850; psu corsair hx 520w; dvd benq 1655; hdd wd1200jd&samsung hd321kj&ST3160021A; ZM-MFC1; lg22ws; btc6300; mx 518 i sve u chiefu s nekoliko nexusa
rib@ je offline  
Staro 23.02.2007., 10:00   #188
Tuna
Unregistered User
Moj komp

Tuna's Avatar

pa da!
ali ti ne kužiš da avion i njegov pogon nemaju niakakve veze sa zemljom i podlogom na kojoj stoji!
uzmi si neki točkić i stavi na list papira. pa ljepo guraj točak u jednu stranu a papir u drugu pa pogledaj dali će se kretati ili češ do beskonačnosti gurati taj točkić po papiru

Tuna je offline  
Staro 23.02.2007., 10:01   #189
Vido
[SW]'V^idO
Moj komp

Vido's Avatar

Citiraj:
hm!
da avion ima idealne ležajeve u točkovima nikakva sila nebi trebala da ga održi na mjestu dok ispod njega se okreče traka! jel tako!?!
e sad pošto ima neki otpor ležajeva, avion treba samo malo upaliti motore da se održi na mjestu a kada bi upalio motore da sile motora i trake budu jednake on bi odletio sa te trake kao da je nema
Ako su sile u suprotnom smjeru vrijedi: Fr=F1-F2
Kako su sile jednake onda je Fr=0 To uvrstimo u formulu F=ma di je m=5000kg
a=F/m iz toga dobijemo a=0/5000 --- a=o, a ako avion nije imao i početnu brzinu i v=0. Znači nema gibanja, nema uzljetanja.

Vido je offline  
Staro 23.02.2007., 10:02   #190
frANZi
Dr. Gonzo
Moj komp

frANZi's Avatar

Datum registracije: Dec 2005

Ne znam više kako bih objasnio. Zaboravio sam napisati da ovaj autić guramo rukom.
frANZi je offline  
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 23.02.2007., 10:02   #191
Tuna
Unregistered User
Moj komp

Tuna's Avatar

zaboravio si točak!
ti stalno računaš kao da je avion učvrščen na podlozi
ako malo razmisliš vidit češ da avion i traka vrte točak u istu stranu a ne u spurotnu!

Tuna je offline  
Staro 23.02.2007., 10:04   #192
Vido
[SW]'V^idO
Moj komp

Vido's Avatar

Citiraj:
pa da!
ali ti ne kužiš da avion i njegov pogon nemaju niakakve veze sa zemljom i podlogom na kojoj stoji!
uzmi si neki točkić i stavi na list papira. pa ljepo guraj točak u jednu stranu a papir u drugu pa pogledaj dali će se kretati ili češ do beskonačnosti gurati taj točkić po papiru
Točkić će u odnosu na mene i sve nas ostati na istom mjestu jer vr=v1-v2 ako su u suprotnom smjeru. v1=v2 vr=0

Vido je offline  
Staro 23.02.2007., 10:05   #193
Vido
[SW]'V^idO
Moj komp

Vido's Avatar

Citiraj:
zaboravio si točak!
ti stalno računaš kao da je avion učvrščen na podlozi
Kako se kreće ako je učvršćen?

Vido je offline  
Staro 23.02.2007., 10:07   #194
Tuna
Unregistered User
Moj komp

Tuna's Avatar

ti stalno koristiš formule u kojima nije predviđen točak!

Tuna je offline  
Staro 23.02.2007., 10:08   #195
Kvaka22
Registered abuser
Moj komp

Datum registracije: Feb 2007
Citiraj:
Autor buljo Pregled postova
@Kvaka

Pošto si mlad nemoj tako sigurno donosit takve odluke

I da pročitaj cijeli topic

Nije tako.
Ako se avion u odnosu na neku fiksnu tocku krece, cemo unda pokretna traka?

I ako se krece, onoda ce i poletiti.

Cista logika i zakoni fozike... Ako mi se bude dalo, naci cu neke formule od tamo kad sam isao u skolu, pa cu to i izracunat...

Avion da bi poletio, mora imat otpor zraka preko krila, da bi se taj otpor zraka stvorio, avion se mora kretati kroz zrak nekom brzinom, da potisak bude toliki da se ponisti sila graviracije. Nema eze koliko se brzo tockovi vrte, aego je bitan protok zraka preko krila.

Da se napravi taj protok zraka preko krila, moze i vjetar puhat, a avion stajat na mijestu...

Ako je avion fiksan na neku tocku na zemlji nema protoka zraka preko krila, i nema otpora zraka kao takvog, samo djelovanje sile teze. I zbog te sile teze se avion nece od zemlje odlijepiti. Ista stvar i da se krece brzinom svijetlosti u vakuumu, kad nema otpora zraka i nece poletiti...

A ako se taj avion krece kroz zrak, ne vidim svrhu pokretne trake u toj zagonetci...

Mozda sam neke stvari krivo skuzio, ali jasno pise da pokretne traka sluzi da se ponisti brzina kretanja aviona, dakle AVION STOJI!

BTW, buljo, pise ti u šprvom postu da avion stoji mirno u odnosu na neku tocku na zamlji, jer traka ponistava njegovu brzinu. Kad netko sa strane gleda avion, izgleda mu kao da stoji...

Dakle, ja sam sad milijun % siguran da taj avion ne ide nikuda s te trake, a pogotovo u zrak...

Molim da citate s razumijevanjem, pa se onda javljajte.
Kvaka22 je offline  
Staro 23.02.2007., 10:08   #196
Tuna
Unregistered User
Moj komp

Tuna's Avatar

Citiraj:
Točkić će u odnosu na mene i sve nas ostati na istom mjestu jer vr=v1-v2 ako su u suprotnom smjeru. v1=v2 vr=0
ta ti formula nevalja zato što točak vrte traka i avion u jednakom smjeru tj. točak će imati 2v

Tuna je offline  
Staro 23.02.2007., 10:10   #197
rib@
Premium

rib@'s Avatar

Citiraj:
Da ponovimo.
1. Ako se avion ne krece nema ni gibanja trake.
2. Ako se avion krece, krece se i traka, a kotac se krece s avionom (nadamo se da nije otpal), pa ce se i kotac pomaknuti u odnosu na tebe. Jedina iznimka je da se nalazis u avionu, tada si u pravu, kotac ce ostati na mjestu u odnosu na tebe, ali ces se ti kretati u odnosu na neku drugu tocku.
rib@ je offline  
Staro 23.02.2007., 10:11   #198
Vido
[SW]'V^idO
Moj komp

Vido's Avatar

To je Newtonow zakon i vrijedi sa točkom ili bez njega. Glavno je da imamo tijelo na koje djeluje ili ne djeluje sila. Kotači kao što je netko rekao služe za smanjenje trenja i nemaju veze sa osnovnim zakonom gibanja u ovom slučaju. Ako ti znaš nešto što ja ne znam napiši da i ja naučim. Ako nemaš onda prihvati ovo kako je.

Ovo je vrlo zabavna rasprava ali ipak mislim da bi trebalo pitati stručnjaka jer bi ovako mogli još 100 godina.

Vido je offline  
Staro 23.02.2007., 10:12   #199
Tuna
Unregistered User
Moj komp

Tuna's Avatar

ajde samo priznaj da će točak od aviona imati 2v a traka 1v!
tj. traka i avion zajedno okreću točak u istom smjeru!

a pošto točak ima 2v a traka samo 1v jasno je da će točak ići naprijed jer mu ostane još 1v za kretanje

Tuna je offline  
Staro 23.02.2007., 10:14   #200
Vido
[SW]'V^idO
Moj komp

Vido's Avatar

Citiraj:
Autor rib@ Pregled postova
Da ponovimo.
1. Ako se avion ne krece nema ni gibanja trake.
2. Ako se avion krece, krece se i traka, a kotac se krece s avionom (nadamo se da nije otpal), pa ce se i kotac pomaknuti u odnosu na tebe. Jedina iznimka je da se nalazis u avionu, tada si u pravu, kotac ce ostati na mjestu u odnosu na tebe, ali ces se ti kretati u odnosu na neku drugu tocku.
2. Neće jer ga traka vraća gdje je bio prije. I da sam u takvom avionu ja se ne bih kretao u odnosu na npr. kontrolni toranj jer mi kao što sam prije rekao traka ne dopušta da se pomaknem bez obzira kako se kotač brzo okretao, ako traka prati avion i kotač ostaju na mjestu.

Vido je offline  
Staro 23.02.2007., 10:16   #201
Tuna
Unregistered User
Moj komp

Tuna's Avatar

evo ako toliko razumiješ fiziku onda će ti ovo biti dosta

Tuna je offline  
Staro 23.02.2007., 10:18   #202
domy_os
EMP moderator

domy_os's Avatar

Točno tako, kotač neće nikad imat 2v...

domy_os je offline  
Staro 23.02.2007., 10:18   #203
Vido
[SW]'V^idO
Moj komp

Vido's Avatar

Citiraj:
ajde samo priznaj da će točak od aviona imati 2v a traka 1v!
tj. traka i avion zajedno okreću točak u istom smjeru!

a pošto točak ima 2v a traka samo 1v jasno je da će točak ići naprijed jer mu ostane još 1v za kretanje
Moguće i vjerojatno, ali ipak ako traka prati brzinu aviona onda se kotač ne može okretati brže i onda dolazimo do zaključka da je problem krivo postavljen i
da je sustav u stvarnosti nemoguć, tj kako traka može pratiti brzinu aviona ako je on uvijek duplo brži? Riješeno. Nemouguće u stvarnosti gdje vrijede ovi naši zakoni fizike.

Vido je offline  
Staro 23.02.2007., 10:22   #204
Vido
[SW]'V^idO
Moj komp

Vido's Avatar

Citiraj:

evo ako toliko razumiješ fiziku onda će ti ovo biti dosta
Zaboravio si otpor zraka

@domy_os: kotač će se stvarno okretati duplo brže, ali onda nije moguće da traka prati brzinu aviona.

Znači koliko god traka ubrzavala avion je uvijek duplo brži. Nemoguće je odgovoriti na problem jer nije moguće da traka ima istu brzinu kao avion. Krivo postavljen problem. Gotovo, over.

Vido je offline  
Staro 23.02.2007., 10:22   #205
Tuna
Unregistered User
Moj komp

Tuna's Avatar

ako avion okreče točak u jednom smjeru brzinom 400km/h a traka isto okreće točak u tom smjeru brzinom 400km/h! točak se onda giba brzinom 800km/h!
tj točak se giba duplo brže nego traka i evo ti dokaz da se avion ustvari giba

Tuna je offline  
Staro 23.02.2007., 10:22   #206
Tuna
Unregistered User
Moj komp

Tuna's Avatar

hahahah!
skontao si!

Tuna je offline  
Staro 23.02.2007., 10:23   #207
Boopsy
Premium
Moj komp

Boopsy's Avatar

Datum registracije: Jan 2006
Citiraj:
2. Neće jer ga traka vraća gdje je bio prije. I da sam u takvom avionu ja se ne bih kretao u odnosu na npr. kontrolni toranj jer mi kao što sam prije rekao traka ne dopušta da se pomaknem bez obzira kako se kotač brzo okretao, ako traka prati avion i kotač ostaju na mjestu.

Daj mi reci da imas jednu usku pokretnu traku i ti si na rolama, ako ja sa strane stojim na cvrstom tlu i pocnem te gurati hoces li se ti kretati naprijed ili ces i dalje stajati na mjestu?
HDD Hitachi 80Gb
4x1Gb DDR2 800
Corsair 450
Boopsy je offline  
Staro 23.02.2007., 10:24   #208
rib@
Premium

rib@'s Avatar

Citiraj:
Traka djeluje jedino na kotace, drugim rijecima na brzinu okretanja, sto nema nikakve veze s kretanjem aviona.
Traka moze vratiti ciglu koja stoji na njoj i ne mjenja polozaj na traci, a da cigla ima idealne kotace (nema otpora trenja izmedju podloge i kotaca i idealne lagere u kojima nema trenja) nebi se pomakla, jer nema prijenosa sile bez obzira na brzinu trake.
Tijelo pokusava zadrzati svoj polozaj - tromost tijela.
rib@ je offline  
Staro 23.02.2007., 10:30   #209
panoramix
driver
Moj komp

panoramix's Avatar

Datum registracije: Oct 2004
Uzmimo sljedeću pretpostavku: u trenutku kad motori počnu davati potisak i pomaknu avion za 1 metar naprijed ( gledano u odnosu na neku zamišljenu čvrstu točku na zemlji ), senzor pokreta će pomaknuti traku za 1 metar unatrag a posljedica će biti okretanje avionskih kotača, koji će napraviti put od 1 metra te tako kompenzirati pomak aviona i traka NEĆE vratiti avion na nultu poziciju. Avion će bit pomaknut 1 metar dalje. Povećavajmo snagu potiska, povećati će se i brzina kretanja trake kao i brzina okretanja kotača a naš će aviončić juriti sve brže i brže, kotači će se sukladno povećanju brzine kretanja trake vrtjeti sve brže. U trenutku polijetanja ( Cessna cca. 160 km/h ) traka će juriti jednakom brzinom. Ispravite me fizičari ako griješim...
Staro 23.02.2007., 10:31   #210
Vido
[SW]'V^idO
Moj komp

Vido's Avatar

@Tuna:A jesi li ti skontao da je problem krivo postavljen pošto traka ne može imati istu brzinu kao avion ako se avion kreće duplo brže? Nitko od nas u stvari nije bio u pravu jer je nemoguće riješiti. Vi koji ste tvrdili da može uzletjeti ste se preračunali jer ste odstupili od zadanog pravila da traka ima istu brzinu kao avion, a mi koji smo tvrdjeli da ne može smo se držali zadanog pravila koje je u stvarnosti nemoguće. Svi smo pogriješili, samo svatko na svoj način.

@Boopsy: Nisi specificirao, ali ako je kao ovo prije onda ću ići naprijed, ali već sam objasnio da je krivo postavljen ovaj zadatak sa avionom i nema veze sa stvarnošću.

@rib@: Ali trenje je uvijek tu.

Vido je offline  
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Zaključane teme

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge