|
![]() |
#181 |
Registered User
Datum registracije: Feb 2009
|
Dell 2209wa (crni)
Da malo oživim topic. Imao sam monitor nekoliko dana, ali sam ga vratio, jer nisam bio zadovoljan s 3 stvari: 1. Boje na ekranu nisu homogene. Desni dio je topliji nego lijevi. To se primjećuje samo kad je homogena pozadina na ekranu. Isto tako, na web stranicama poput ovog foruma desna strana bi bila pomalo drukčije nijanse boje nego lijeva. 2. Vide se vertikalne crte, ne izrazito izražene, i pri normalnom radu, čitanju teksta ih se i ne primjećuje. Najizraženija je ona na desnoj trećini ekrana. Ipak, ako imate svijetlu sliku, crta se primjećuje, pogotovo ako malo pogledate u stranu. 3. pozadinsko osvjetljenje, doista probija, iako se u testovima na pradu može pročitati da ne. kao dokaz prilažem slike U servisu su me uvjeravali da oni ove mane ne vide. Pogledajte i vi slike i sami zaključite. Ipak, da ne ispada da pljujem po monitoru, nije on loš. Bolji je od TN-aca, a tako je i cjenovno, dobro odmjereno smješten. Pogotovo su lijepe fotografije, s dobrim, zasićenim i ne prenaglašenim bojama, a vidi se mnoštvo nijansi u tamnim prelazima, što je često na fotkama važno. Zadnje izmijenjeno od: lovor. 08.05.2009. u 14:51. |
![]() |
![]() |
![]() |
#182 |
Premium
Datum registracije: Apr 2007
|
Ovo nije probijanje pozadinskog osvjetljenja vec white glow ips matrice! Homogenost mi se cini OK za tu cijenu monitora. Ipak mislim da si pogrijesio sto si vratio ![]() |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#183 |
Registered User
|
Ok, kako god se to zvalo, efekt je isti: kad je na ekranu crna pozadina, a soba bar malo zamračenija, vidi se svjetlo na ekranu. I to ne kad se gleda pod kutem, nego kad se gleda ravno u monitor. |
![]() |
![]() |
![]() |
#184 |
Premium
|
Pa ne vidi se to osim iz ugla. Dok kada slikas aparatom dobijes ovakav prikaz kao sto si ti poslao (fotografija to nekako uvelica). De mi samo reci je li taj "efekat" nestane kada glavu pomjeris prema cosku ili dijelu gde ga vidis? |
![]() |
![]() |
![]() |
#185 |
Registered User
|
Upravo ti o tome i pričam, da se to vidi i to ne iz ugla, nego ravno u bulju pod kutem od 0°. Fotografija to približno realno opisuje, zato sam je i izabrao. Naravno da to ovisi o duljini ekspozicije, otvoru blende i ISO osjetljivosti, pa je teško dobiti realnu sliku, kakva se zaista opaža. Međutim, efekt se vidi, i to približno tako kako sam poslao. naravno, kad gledaš ekran pod kutem, efekt je još jači, odnosno, veći dio ekrana ti "svijetli" |
![]() |
![]() |
![]() |
#186 |
Premium
|
Ipak sam uvjeren da je ovo white glow i da ga aparat preuvelica i primjeti se samo u potpuno tamnoj prostoriji. Jer bas ovakav oblik se dobije da je u 4 coska osvjetljeno. Imas li mozda i fotke iz ugla? Jer da je probijanje ono bi uvjek isto prostora zauzimalo i ne bi se mijenjalo u zavisnosti od ugla gledanja. |
![]() |
![]() |
![]() |
#187 |
Registered User
|
Možemo se ovako do sutra raspravljat. Ovo je white glow, ali se vidi na ćoškovima i to vrlo primjetno i kad ne gledaš monitor pod kutem. Dokazao si mi da to nije probijanje, kao što sam napisao, jer se površina ekrana koja svijetli povećava kad gledaš pod kutem. Sasvim mi je svejedno je li to probijanje ili white glow kad se vidi. Kad gledaš pod kutem, ovo vuče na ljubičasto, tako da je to definitvno glow IPS matrice. Ali se ne bi smio vidjeti pod kutem od 0°. Ako mi ne vjeruješ, idi pronađi monitor, zamrači malo prostoriju, ne mora ni biti potpuno, i vidjet ćeš i sam. Osim ako ovo nije bila neka posebno loša serija. |
![]() |
![]() |
![]() |
#188 |
Premium
|
Ne vjerujem da se taj ips dell puno razlikuje od ostalih ips monitora, a opet ko ce ti ga znat ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#189 | |
Registered User
|
Citiraj:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#190 |
Premium
|
Pa de nek jos neko potvrdi ovo, ko ima taj dell. |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#191 |
Premium
Datum registracije: May 2006
|
Ja sam svoje slike stavio i na njima nema ništa slično. http://forum.pcekspert.com/showpost....&postcount=110 Slikano po noći, pogašena sva svjetla, bez blica, iso na foticu mislim da nisam uopće dirao, na auto. |
![]() |
![]() |
![]() |
#192 |
Premium
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#193 |
Registered User
|
Dečki, imate pravo da je glow na mojim fotkama prenaglašen, to vidim sad kad je pao mrak i kad zamračim sobu, a fotke koje sam postao stavim preko cijelog ekrana. postavke fotića su na prvoj fotki bile ISO 200 (Auto), a na drugoj ISO 100. Obje fotke su slikane s otvorom blende 2.8 i brzinom zatvarača 1, što je razlog da je uhvatio više svjetla. Pri dnevnom svjetlu su mi izgledale realistično kako monitor izgleda u mraku. Dakle, u igri je dakako i faktor naše "blende", odnosno otvora zjenice, koji je manji kad je dnevno svjetlo jače i tada slike izgledaju tamnije. A onda opet ulogu igra i koliko je podešena svjetlina i kontrast na monitoru. To samo dokazuje da je vjerno prenijeti sliku nečega znanost za sebe. Okačio sam novu sliku, koja mi je u zamračenoj sobi sličnija stvarnom stanju. No, najbitnije je kako monitor izgleda u stvarnim uvjetima. Ja sam na svojem vidio svjetlost na rubovima gledajući ravno u sredinu, okomito, pri danjem svjetlu, s navučenim zavjesama na sobi, a pri zamračenoj sobi mi je ekran bio vidljivo svijetao. Budući da većinu stvari radim sa svjetlim pozadinama, to mi nije posebno smetalo, zato sam to naveo tek kao treće po redu. No, da je uočljivo, uočljivo je. Mikey, gdje si ti kupio svoj? Baš me zanima radi li se o drugoj seriji ili su svi takvi, ali ja više uočavam ove nedostatke? Da li je i kod tebe desni dio ekrana "toplijih" nijansi? |
![]() |
![]() |
![]() |
#194 |
Premium
Datum registracije: May 2006
|
Čuj, ja nisam primjetio nikakve promjene svjetline po ekranu ili linije. Iskreno nisam ni tražio nešto, ali u ovih mjesec i po dana korištenja nisam primjetio neke nedostatke. Obratit ću malo pažnju kada dođem kući na te detalje, ali do sada nisam primjetio nikakve probleme sa slikom. Kakve su ti postavke monitora? Ja sam svoj spustio brightness drastično, na 10, bio je 70 mislim, dok je kontrast na 68. Mislim da sam to pokupio sa hardware foruma. Kupio sam ga kod uvoznika Kodeks-a, u prvoj seriji koja je došla u HR. |
![]() |
![]() |
![]() |
#195 |
Premium
|
Ma ako mu smeta white glow onda ips bez polarizatora i nije za njega. White glow se moze primjetiti na svakom ips monitoru ako potpuno zamracis prostriju i gledas crnu podlogu i bas se napregnes da to vidis. |
![]() |
![]() |
![]() |
#196 | |
50g / 1.7 oz
|
Citiraj:
Slazem se! Ja imam Della, i mogu reci da nisam primjetio nista priblizno prvoj slici. Ova druga mozda i daje nesto slicno, ali opet, napominjem, gledoa sam u mraku i sve mi lici kao sto je slikao Mikeyy. Stvarno nikakvih problem sa monitorom nisam imao, kad se kalibrira, po meni vrijedi novaca itekako. Jedino sto sam primjetio, i vidim da to masu ljudi primjeti je, da na svijetloj podlozi, na desnoj cetvrtini ekrana primjeti se malo odstupanje. Recimo, kao da mi taj dio ide na zuckasto (ako je bijela pozadina npr). Medjutim, s obzirom da mi tu uglavnom stoje razni playeri i IM agenti, to mi i nije presudno. Sto se tice fotografija i rada sa bojama, stvarno sam prezadovoljan, jako dobar prikaz. Takodjer nije imao mrtvih piksela. Kupio sam ga prije cca mjesec dana. Mozda si lovor dobio stvarno los primjerak, ko zna ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#197 |
Registered User
|
vicarious, to što ti opisuješ da monitor ide na "žućkasto" sam i ja opisao kao grešku koja mi je najviše smetala. To je efekt promjene "temperature" slike. A koji si HP planirao uzeti? Zanima me ima li kakve razlike u slici između silver i black modela (osim boje kućišta). Ima li netko silver model da ponešto napiše? Gdje su proizvedeni? Moj crni je bio napravljen u češkoj. |
![]() |
![]() |
![]() |
#198 | |
50g / 1.7 oz
|
Citiraj:
Mislio sam ozbiljno uzeti HP 2475w. Nazalost, nisam ga uzivo vidio na djelu, u ducanima ga naravno nema da bi ga mogao viditi (u vemila bio 2465 model, koji je opet druga prica), ali ono sto citam po netu, da je stvarno dobar, posebno za novce. Ovo za promjenu temperature, hebiga, citao sam i prije kupnje, mislim da su i tu pisali, ja sam svjesno kupio, najveca mi briga nisu bili ni pixeli nego neki overall osjecaj. Ja tim overall ja sam stvarno zadovoljan. Taj pomak boje, nemogu reci da se ne primjeti, ali meni je vidljiv samo na desnoj strani i pri svijetlim podlogama. Neznam zasto se to dogadja. Valjda boljka ovog modela. Enivej, nadam se da ce posluziti dok ne uleti HP jednog dana ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#199 |
Registered User
|
Vicarious, svaka čast na brzom odgovoru. I ja bih išao na 2475 da imam love. Imam još jedan problem s 2209wa. Za vrijeme dok sam ga imao, radio sam puno na njemu, oko 12 sati na dan dva dana za redom, i primijetio sam kao da vidim "mrežu" kad maknem pogled od ekrana. Slično poput efekta kad dugo gledaš tv program sa smetnjama. Ne znam imaš li i takvih iskustava. Razmišljao sam uzeti HP LP2275w, ali ne znam je li s njim situacija bolja. Čini mi se da je to zbog toga što primjećujem "mrežu" pixela na ekranu. Također nisam pronašao trgovinu gdje bi se HP LP2275w mogao vidjeti uživo. Zna li itko? A čak i to mi ne bi bila neka velika pomoć, kad sam shvatio da se treba provesti bar nekoliko sati za monitorom (naravno uz pravilno podešavanje) da se dobije objektivniji dojam o njemu. |
![]() |
![]() |
![]() |
#200 | |
50g / 1.7 oz
|
Citiraj:
Neznam, dali si kalibrirao monitor? Osim samog profila, potrebno je opako smanjiti brightness, a i kontrast. Ja mrezu iskreno nisam primjetio. Vjerujem da to ima veze sa blizinom gledanja. Ja gledam sa barem pola metra udaljenosti, tako da takav efekt zbilja nisam primjetio. To sto kazes da vidis piksele vjerojatno ima veze sa blizinom, ja ih vidim tek kad se priblizim ispod cca pola metra...(nisam mjerio udaljenost). Hebga, u nas je takva situacija da je tesko naci gdje se moze monitor pogledati, posebno testirati, a posbeno ako su zesceg kalibra (citaj skuplji). Ja sam ovoga kupio na nevidjeno samo radi cijene, jer mi je tada pasao. Inace bi razmislio (razmisljao sam) o lenovu... |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#201 | |
Registered User
|
Citiraj:
Inače, fotke koje sam gledao na njemu, a koje sam do tada gledao na crt-u i na tn-ekranu su mi bile tako lijepe, "pune", bili su vidljivi tamniji detalji, da sam s tim bio očaran. Još kad bi mi toliko pasao i za rad s tekstom... |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#202 | |
50g / 1.7 oz
|
Citiraj:
Ovako, ja u komadu nisam nikad radio preko 2-3h, to mi je top, nakon toga mora usljediti 10minutna pauza jer jednostavno vise nemogu. Ali da sam radio i po 12 h (sa tim pauzama svako malo) - jesam, i zbilja nisam vidio problem, jos k tome da nosim plus jedan dioptriju dok radim. Profil koji sam koristio, je onaj sa hardforuma, u medjuvermenu mi je vrstan poznavalac kalibrirao kalibratorom, i bilo je, mom laickom oku, prilicno slicno. Sa tim da je brihtness sada na 3, kontrast na 77, smanjena zelena i crvena (malo), i takodjer sharpness na 40. I sada imam sliku koja mi je oku ugodna, iako pazi, nisam freak koji ludi za tocnoscu boja (kalibraciju sam napravio vise radi bolje polovice, koja ponekad nabrzaka treba obaviti nesto na mom kompu, pa su joj boje manje vise vazne). Kazem ti, eto zbilja, ni curenja svjetlosti ni nista osim tog prijelaza boje na desnom dijelu ekrana. Zbilja, navikao sam se sada, tako da uopce niti ne primjetim. Takodjer, sa tekstom radim dosta, a opet problema nisam imao... ...ko zna, mozda je individualno. Ipak, pogledaj tog HP-a, ako imas novaca, mislim da je super monitor, neznam meni je bio mezimac, ali nisam mogao toliko odvojiti, lenovo mi je za dlaku izmakao (pogledaj njega - njemu su sitniji pixeli pa mozda nebudes vidio mrezu ![]() ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#203 |
Registered User
|
Ne znam gdje da ga pogledam ![]() Što se tiče lenova, ne paše mi, jer su mi s njegovom rezolucijom na toj dijagonali presitna slova. |
![]() |
![]() |
![]() |
#204 | |
50g / 1.7 oz
|
Citiraj:
Najbolje bi ti bilo da stavis negdje, ili u onaj thread o 2475 na ovom forumu, da bi ga htio viditi, mozda ti se javi dobra dusa ![]() Svejedno, ako si avanturist, mislim da tu nema previse avanture, da je relativno sigurna kupnja (sto se tice value-a, opet kazem da sam imao tad, vjerovatno bi i njega na slijepo kupio), jedino sto kazu, a to se svi slazu da je za njega potrebna opaka kalibracija prije nego sto zablista, jer onako tvornicki, vuce na plavo (ili neku drugu, nesjecam se sad tocno)... ...uglavnom, sretno! ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#205 |
Registered User
|
koji primjerak della imaš, srebrni ili crni? |
![]() |
![]() |
![]() |
#206 |
50g / 1.7 oz
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#207 |
Registered User
Datum registracije: Feb 2003
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#209 |
Premium
Datum registracije: Mar 2004
|
Uzeo sam i ja svoj pred nekih tjedan dana, presao sam sa samsunga 930BF, uglavnom zadovoljan sam ! super boje kontrast, kutevi, primjeti se malo taj white glow iz nekih kuteva, ili kako bi to nazvao, ovisi na kakvoj podlozi se gleda. Gaming je super, nema laga ghostinga nicega, usporedivo je ako ne i bolje od najbrzih tn matrica ! uglavnom isplativa kupnja. |
![]() |
![]() |
![]() |
#210 | |
Banned
Datum registracije: Feb 2005
|
Citiraj:
![]() Nego sad taj monitor ima white glow,a mrski i zloČasti TN ima backlight bleeding.Koliko ja vidim na slikama efekt je isti,ili ja nešto propuštam? Hrvatski sindrom izbjegavanja nazivanja stvari pravim imenom?Igra riječi tipa demarš != ultimatum?Ili nešto treće? |
|
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|