|
![]() |
#1802 | |
Premium
Datum registracije: Oct 2008
|
Citiraj:
Motori su zamrznuti prvi put 2007 godine s tim da je Renault dobio dopuštenje za 2009 da promjeni par stvari na motoru jer su bili iza Merca i Ferrarija po snazi (zanimljivo kako je tim sa Renault motorom osvojio sva prvenstva od 2010-2013 ![]() Newey je počeo raditi na bolidu mislim kada su testiranja počela ,ako ne tad onda u Australiji i tek nedavno su došli neki njegovi dijelovi na Red Bull. I ako očekuješ da će McLaren parirati Mercedesu u nekoj budućnosti (iduće 2-3 godine) moram te razočarati ![]() |
|
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#1803 | |
Premium
Datum registracije: Oct 2006
|
Citiraj:
Ovako, pričam kao netko tko gleda formulu 1 više od 20 godina, pa prema tome iznosim svoje logičko razmišljanje prema iskustvu koje imam. Niti moram biti u pravu, niti ne moram, niti sam stravstveni poznavatelj svega oko F1, niti najpametniji, niti više navijam za ikoga (prije su mi favoriti bili finski vozači i Mclaren čisto da se izjasnim) ali moji postovi su često malo duži ![]() Ajmo opet redom: Niti jedna momčad bez obzira koja to bila ne može osvojiti naslov prvu godinu sa novim motorom s kojim nemaju baš nikakvog iskustva. Nekoliko dana zimskih testiranja u "simuliranim trkačim uvjetima" i razvoj u zračnom tunelu bez isprobavanja na stazi ne može pomoći momčadi sa potpuno novim motorom drugog proizvođača da konkurira za naslov. Možda da, možda ne....po meni su šanse 10% ma kakve inženjere da imaju prvu godinu. Dobri inženjeri će samo pomoći da se što prije snađu, prikupe dovoljno informacija za razvoj bolida kroz sezonu i što bolju pripremu za sljedeću krajem ljeta. Kako sma i napisao u prethodnom postu, prve sezone mogu biti sretni ako osvajaju bodove, završavaju utrke i bore se za pokoje postolje, ali pobjede vjerojatno ne dolaze u obzir osim u specifičnim slučajevima (kiša, monte carlo i safety car......) Dizajnirati kompletno novi bolid oko potpuno stranog motora je vrlo teško. Tehničke informacije koje će dobiti (ako uopće dobiju renaultov motor) su samo pomoć, a nikako realno stanje testirano na stazi kada te netko ganja sa sekundu bržim bolidom ili kad ti isti takav bolid slijediš bez da znaš kakve su mu aerodinamičke sposobnosti. Pogotovo će biti teško jer će Renault opet raziti nešto novo na motoru što će biti drukčije od ove sezone, tako da i ovosezonski parametri dobiveni sa staza od drugih momčadi (ako ih uopće smiju dijeliti) neće biti od pomoći. Priče koje spominješ iz tima - da su rekli da bi s drugim motorom osvojili prvenstvo - nisam upoznat niti sam to igdje pročitao, no takve izjave me ne bi čudile da su istinite jer su britanci takvi. Mercedes šuti, radi, pravi se grbav, stalno "upozorava na konkurenciju" i "kako će biti teško", a onda vozači pregaze cijeli grid u safe modu, a britanci se vole malo hvaliti i uzdizati, no velim - nisam vidio te priče i neću ih komentirati. Ne funkcioniram tako. Moji komentari o smrzavanju motora su se odnosili na turbo eru, a ne na povijest. Moraš biti stvarno debil da gledaš apsolutnu dominaciju jedne momčadi (vjerojatno najveću ikada u povijesti F1) i ne dopuštaš razvoj motora. Shvaćam da se svake sezone momčadi slažu oko pravila, rade se ugovori, vjerojatno su pravne šanse minimalne da se pravilnici mijenajju, ali opet......ako možeš uvesti pravilo ove sezone da momčadi moraju koristiti motore s manjom potrošnjom ulja, onda su mogli i mnoge stvari promijeniti prošlih godina po pitanju razvoja (tokene neću ni spominjati, jer to mi je kao da u need for speedu sakupljam experience i onda moram točno limitiran broj bodova potroššiti na upgrade....to nije razvoj, nego smanjivanje štete). Brko je već nekoliko puta komentirao povijesne dominacije momčadi, pa nema potrebe to ponavljati. Promjene pravila su se uvijek uvodile da se sjebe druge momčadi, poveća gledanost, smanje troškovi i više zaradi, a ne da se (primarno) poveća sigurnost. Jbga, i zabrana promjena guma je uništila ferrarijevu sezonu 2005. jer je Bernie vidio da je vrag odnio šalu nakon 5 uzastopnih naslova prvaka 2000-2004. Ovo je bila jedna od također najglupljih odluka jer je direktno utjecala na sigurnost vozača i gume su pucale kao blesave. Što se tiče Neweya - Red bull je poznat po tome što krene agresivno tek od sredine sezone i sustiže konkurenciju. Ne znam zašto im toliko treba, ali tako je svake godine posljednjih nekoliko sezona. I nisi me razočarao što se tiče pariranja mercedesu, jer je to trenutno nemoguće s Renaultovim motorom. ![]()
![]() |
#1804 | |
Freelancer
Datum registracije: Jan 2007
|
Citiraj:
![]()
![]() |
#1805 |
Premium
|
BrawnGP je bila Hondina momčad, samo su promijeniti ime i vlasništvo za sljedeću sezonu ;-) Već su imali gotov bolid i "ilegalne" difuzore, odnosno po meni nešto sasvim legalno jer su bolje interpretirali pravila. Sakupili su dovoljno bodova kroz sezonu da im kasnija zabrana nije škodila, ali drago mi je zbog Buttona da je digao naslov. Vjerojatno su se neki japanci bacili sa zgrade kad su vidjeli kakvu priliku su propustili. Ross Brawn nikada ne bi imao financijskih sredstava da postigne makar i borbu za postolja u narednim sezonama i prodaja momčadi mu je bila najbolji potez u karijeri. A usput je opet bio boss u Mercedesu. Uglavnom, u pravu si, ali dvostruki difuzor je nešto zaista opako i spada pod onih 10% šanse koje sam naveo ranije no to je bio pogodak u centar s 10 kilometara udaljenosti i sumnjam da će se tako skoro nekome posrećiti :-) Ovo Honda to Mercedes switch nisam shvatio u potpunosti na što misliš ![]() edit: kužim, misliš na promjenu momčadi iz honde u brawngp i na promjenu motora honda to mercedes, a ne na mercedesovu kupnju brawngp-a .
Free your mind and open your eyes Zadnje izmijenjeno od: Morpheous. 06.09.2017. u 08:54. |
![]() |
![]() |
#1806 | |
Freelancer
Datum registracije: Jan 2007
|
Citiraj:
![]() EDIT: Nije da ja vjerujem da McLaren Renault to moze ponoviti ali ono tracak nade postoji ![]()
![]() |
#1807 | |
Premium
|
Citiraj:
![]() Bolid može dobiti na brzini na drugim poljima, ali difuzor je nešto brutalno - onaj tko ga dobro napravi, taj može izlaziti iz zavoja kao da je na tračnicama - ono što je Vettel radio u Red Bullu kada je osvajao naslove. Drugi vozači su se čudili kako može toliko stabilno prolaziti kroz zavoje većom brzinom od drugih. Znači, ajde da netko postavi dodatna krila na nos bolida, na stražnji rep kao što imamo ove sezone, ili da napravi nešto "podlo" poput mass dumpera koje je Renault imao dok je Alonso vozio za njih, no drugačiji difuzor donosi više od sekunde po krugu u odnosu na druge momčadi. Ne vidim gdje bi Mclaren napravio toliku razliku ako dobiju nedovoljno snažan Renaultov motor, a teško da će im pravila dopustiti da naprave....ne znam......trostruki difuzor ![]()
![]() |
#1808 |
Antimićanin
Datum registracije: Aug 2007
|
Ili fleksibilne podnice kao Ferrari 2007 ![]() Nadalje, kad ste se već uhvatili Honde i primjera sa Brawnom. Honda je poznata da se posere u zdjelicu iz koje jede. 2006 su napravili veliki korak naprijed, čak su imali i pobjedu i stalno bili "tu negdje". Tada dolazi pametna ideja "nećemo evoluciju nego novi dizajn". 2007 i 2008 su bile opšti potop. Bez sponzora se Power of Dreams pretvorio u Nigthmare without Limits. Uz to, ulupali su debele pare za razvoj KERSa i motora i šasije za 2009. I onda stiže nova kretenska odluka "gasi sve, daj šasiju Brawnu". Prvo testiranje sa tim bolidima ostavilo je mnoga usta širom otvorena. Mark Webber je pritom izjavio "we're fucked". Mislim da je bilo Harakirija u Sakuri tada. I eto nam Honde opet. Ok, prva godina tako tako i nikako, druga godina dobra, bodovi skoro stalno i race distance se pogađao. I eto onda opet dobre odluke: "idemo na novi koncept motor-sana". Što imamo? To da ih McLaren tjera u Toro Rosso. I nakon ovog malog presjeka povijesti Sakure zadnjih 10tak godina, ima još netko da misli da će honda u 5 mjeseci tako poboljšati motor da će biti bolji od Renaultovog po pitanju performansi i izdržljivosti ![]() @mob |
![]() |
![]() |
#1809 | |
Premium
|
Citiraj:
Tako je, nema šanse, Renault je jednostavno bolji izbor jer im Honda ne omogućava niti da završe utrke, a s tim pristupom nemaju šanse niti za bodove. Bilo bi lijepo opet vidjeti tri ravnopravne momčadi i izmjenu odnosa snaga kroz cijelu sezonu.
![]() |
#1810 |
Antimićanin
|
BTW neko od debila u maFiAi je predložio 3 motora za sezonu po bolidu. Tko god to bio, zaželio bi mu pjesmu od Kawasaki 3pa "Sjekirom u glavu". Majko isusova... pinnacle of motorsport spala na niske "zelene" grane. @mob |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#1811 | |
Premium
|
Citiraj:
Nisi ti čuo izjavu Jeana Todta kako ne bi bilo loše da vodeći u prvenstvu ima HALO drugačije boje od drugih.....najbolje da mu i zastavicu zakače za stražnji spojler da oglupimo sport do kraja.
![]() |
#1812 | |
DD9512
Datum registracije: Jun 2009
|
Citiraj:
3 motora po sezoni, znači da su svi osuđeni na dodatne motore i na kazne. Netko više netko manje. Jer kako drugačije poništiti ovu dominaciju amga. ![]() |
|
![]() |
![]() |
#1813 |
Premium
Datum registracije: Jul 2005
|
|
![]() |
![]() |
#1814 | |
matori
Datum registracije: Feb 2011
|
Citiraj:
I što bi bilo kad bi se bolidi vratili korijenima, tj. da FIA ukine aerodinamične dodatke ala prednje i zadnje krilo, i... da se ukine plava zastava pa da je svatko stvarno u utrci i da je pretjecanje stvarno pretjecanje ? |
|
![]() |
![]() |
#1815 |
PREMIUM
Datum registracije: Dec 2014
|
I eto, još ništa konkretno što se tiče Honde i Mclarena. S druge strane, nešto se huška da bi Sainz mogao u Renault da skrati Palmerove muke, kao neki dio paketa u dealu Honda-TR-Renault-Mclaren, a Kubica bi možda mogao u Williams, ako se Massa opet odluči umirovit. Za sad još sve u zraku, naravno. |
![]() |
![]() |
#1816 |
Premium
Datum registracije: Mar 2007
|
Stvar je jednostavna. Uvesti bolide iz doba Senne. Tisuću i kusur konja sa šasijom koja na jedvite jade to sve drži i uskratiti elektronska pomagala. Da bude više u duhu kartinga. I to je to, biti će izlijetanja, ludih pretjecanja, hvatanja bolida u zavojima i sl. |
![]() |
![]() |
#1818 |
Premium
Datum registracije: Mar 2007
|
Nisam baš upućen no čuo sam od komentatora da su ovi danas bolidi jaaako lagani za upravljati te da je vozačeva "prevaga" minimalna. Sad, ako to nije postignuto elektronikom i aero pomagalima onda onda ne znam ![]() Uostalom, koliko sam imao prilike pročitati, planira se maknuti DRS i neke druge stvari te se bolide "pojednostaviti" kako bi bilo zanimljivije. |
![]() |
![]() |
#1819 | |
DD9512
Datum registracije: Jun 2009
|
Citiraj:
Ja bi rekao da treba više raznolikosti u F1. Više proizvođača motora, više proizvođača guma, dolijevanje goriva.. Treba više opcija za ekipe koje ne mogu pratiti ovaj tempo. Treba pustiti potrošnju goriva pa neka troši tko koliko hoće. To bi bila prava stvar.. |
|
![]() |
![]() |
#1820 |
Premium
|
#1821 | ||
Lika u mom srcu
Datum registracije: Jan 2004
|
Citiraj:
Citiraj:
|
||
![]() |
![]() |
#1822 |
Je suis Schumi
Datum registracije: Nov 2006
|
Ovi bolidi su tezi za voziti nego ovi prije njih. Mislim na par godina, ne na one iz doba Senne. TC, LC i ABS ionako nemaju. Aerodinamika je tu jer je bolid sigurniji kad je dobra tj kad ide brzo nego sporo. Spominjali su ljudi kao zelju rucni mjenjac i slicne gluposti, ali to ne dolazi u obzir. Nemoguce je pri tim brzinama i danasnjem letenju kroz zavoje micati lijevu nogu na kvacilo da promijenis brzinu. Sile su jednostavno prejake. Prvi i osnovni recept je uvodjenje bucnijeg i manje kompliciranog motora od ovoga. ERS je tu zato jer ga guraju veliki da ga mogu uvaljati u cestovne bolide i onda se kurciti s 900+ KS koje ima CR7, boksac, talijanski sexy djedica i sl. V8 su bili odlicni motori, nisu se kvarili, jeben zvuk i svi su bili konkurentni. Mercedes, Ferrari, Renault. Pa i BMW nije bio los, a i Honda i Toyota su se OK drzale. Jedino je po meni Cosworth bio iza njih. Na kraju krajeva, F1 je kao elitni sport samo jedan veliki prodajni izlog velikih igraca kao sto su Ferrari, Mercedes i Renault i donekle McLaren koji ima svoj cestovni program. A ostali, prvenstveno Red Bull je tu samo zbog para, koje su dobro povratili dok su kupili pravila i jos su se uguzili da dobiju status povijesne momcadi lol. Kad bi se srozali na razinu Williamsa tj da nemaju genijalnog dizajnera, zavrsili bi kao Arrows, Jordan, Super Aguri i sl. Treba se pomiriti s tim da je sad na redu Mercedes. I tako ce biti jos najmanje 3 sezone. 2019. svakako ulaze u Formulu E, a DTM su odjebali. Pa ostaje za vidjeti u kojem ce smjeru ici... Sent from my GM 5 Plus d using Tapatalk
#1823 |
Premium
|
Ja bih se samo nadovezao na težinu vožnje današnjih bolida u odnosu na one iz bliže prošlosti. Mi nažalost ne znamo koliko ih je uistinu teže voziti jer ih vozači ne mogu maksimalno pritisnuti do kraja zbog naravno raznoraznih regulativa poput ograničenog protoka goriva, potrošnje ulja, potrošnje guma koje su valjda najosjetljivije od kad pratim F1. Ranih 2000-itih je bilo puno više izlijetanja, zakopavanja, sudara s zidovima.....u posljednjih 10-al godina to je prava rijetkost. Isto tako, aerodinamika današnjih bolida je remek djelo u odnosu na situaciju prije, a što se tiče elektroničkih pomagala......boga pitaj što tko ima skriveno u svojim softverima. Takve stvari je najteže otkriti. Uglavnom, slažem se da bi, gledajući specifikacije na papiru, današnje bolide trebalo biti teže voziti nego prije, ali to je jako teško potvrditi dok god vozači nakon starta i prvih odvoženih 5 krugova, te formiranja poretka u utrci već krenu u štednju svih komponenti na bolidu. A uostalom znate i sami - naganjao Hamilton Vettela, ili bilo obrnuto, ovaj koji je iza će otvoriti dovoljno velik razmak da štedi gume i hladi motor, te onda pred ulaske u boksove stisnuti 2 brza kruga ukoliko želi doći na prvo mjesto i to je to od pritiskanja. Naravno, tyre management i čuvanje komponenti bolida je normalno u svakom sportu, ali današnje limitacije, te štednje motora i komponente su ekstremne jer momčadi ne žele dobiti previše kazni zbog promjena komponenti kroz sezonu. No, bilo bi fora vidjeti recimo par brzih krugova bez ikakvih limita Ferrarija iz 2004. i mercedesa iz 2016 da vidimo kako se bolidi stvarno ponašaju kada ih vozači natjeraju do ruba performansi ![]()
#1824 | |
PREMIUM
Datum registracije: Dec 2014
|
Citiraj:
|
|
![]() |
![]() |
#1825 |
Je suis Schumi
Datum registracije: Nov 2006
|
@Morpheous Gume su ove sezone dosta OK. Prije bi ih odmah pojeli, sad dobro izdrze. Bilo bi fora vidjeti Ferrari iz 2004. i Mercercedes iz 2016. S tim da bi Ferrariju trebalo staviti i slickove. Vjerojatno bi bio brži na stop&go stazama tipa Monza, ali bi ga zato Mercedes ubio di je puno zavoja. Po meni bi još jedan bolid bio zanimljiv, a to je Red Bull iz 2010. Kad se samo sjetim punog gasa u osmici na Istanbul Parku i Webberovog prolaska kroz kompleks bazena u Monacu u šestoj brzini, također punim gasom... @nub Tako nekako. Samo što će prvi uvijek pronaći načina da se održe i dalje upravo zbog cestovnog programa, a privatnici prvom prilikom zbrisati ako im sve krene po zlu koju sezonu u nizu...
#1826 |
Premium
Datum registracije: Feb 2003
|
Današnje bolide je puno lakše voziti nego one iz Senninog vremena. Vrlo je jednostavno, danas znaš da nećeš previše nastradati ako se spičiš u zid sa 200 jer voziš na limitu fizike. U Sennino vrijeme, a da ne pričam o vremenu prije, skoro svaki zavoj na limitu je bio ćaskaje sa gđom smrti. Baš me zanima bi li Max ulazio ko kamikaza u drugi bolid kad bi znao da ga to vrlo lako može doći glave.
#1827 |
Antimićanin
|
Carlos Sainz Jr. potpisao za Renault. To je prvi mileston McLarenovog odjebavanja Honde i time se otvara dolazak Renaulta. Znači da je Toro Rosso praktički pristao pustiti Renault. Dobro je... dobro... https://www.autosport.com/f1/news/13...claren-changes @mob Zadnje izmijenjeno od: Brko. 09.09.2017. u 20:04. |
![]() |
![]() |
#1830 |
Lika u mom srcu
Datum registracije: Jan 2004
|
Treba nam opet jedan Japanac kamikaza u F1, uvijek su mi bili simpatični |
![]() |
|
|
Oglas
|