|
![]() |
#151 |
Premium
Datum registracije: Mar 2006
|
Svojevremeno sam pazario Crucial P3 4Tb za 165 EUR na Amazonu. Uzeo 3 kom. Nisu neka brzina, ali za storage dušu dali.
![]() |
#152 |
smeghead
Datum registracije: Mar 2005
|
isto cekam da padnu cijene da uzmem jedan od 4tb za backup |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#153 |
Uptime freak
Datum registracije: Dec 2002
|
A čuj. ako je zbilja takva situacija, onda ću ipak rađe na HDD opet. Treba za storage i treba za kopirat puno GB. A što se SSD-a tiče, gledao sam ovaj Intenso, djeluje OK za te novce Intenso SATA3 Top... piše da ima SLC "turbo cache", da li je to taj DRAM koji treba ili nije? |
![]() |
![]() |
![]() |
#154 | |
Premium
Datum registracije: Jan 2008
|
Citiraj:
Ne, taj cache ima praktički svaki SSD i to je ta brzina koju reklamiraju (500, 1700, 3300 MB/s itd.) kad se to napuni, a to bude jako brzo, onda brzina na tim jeftinima pada drastično, i kako kopija kaže, 2 TB će kopirat par dana (nije strano da kopiraju po 20-30 MB/s, plus zna cijeli komp trokirat dok to radi, ovisi). DRAM je nešto drugo, i nažalost postaje rijetkost. Ovisi koliko je to "puno" za što ti treba, 2.5" provjereni modeli su Crucial MX, Samsung EVO, Kingston KC...ako bi ipak išao na SSD zbog tišine ili štoveć. Za storage i stalno kopiranje veće količine podataka je HDD bolji izbor (a i nerijetko brži), bez obzira jel SSD M.2 Pcie4 ili sata. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#155 |
Uptime freak
|
A niš onda, HDD će biti opet... jedino što mi kod HDD-a smeta je MTBF, odnosno rok trajanja je oko 5-6 godina i za smeće su. SSD evo imam jedan OCZ Vertex 4 star brat bratu 12 godina, možda i više. Radi ko urica. Baš me čudi da ne postoji SSD sa brzinom i cijenom HDD-a... i da traje.... (pustimo TBW) |
![]() |
![]() |
![]() |
#156 |
Premium
|
Krepavaju i jedni i drugi, a mogu godinama bez problema radit i jedni i drugi. Kažem opet ovisi kolika je ta količina podataka za što ti treba, koliko brzo treba kopirat itd. Ovi skuplji SSDovi (980Pro/990Pro, MT600, KC3000/Fury Renegade, P5 plus, SN850X itd) nakon pune cache memorije, kopiraju vrlo brzo, vidi recenzije za tip datoteka koje koristiš, ali to bude preko 1 GB/s u dosta slučajeva, naravno ostatak opreme to mora moć održavat. A ti/takvi SSDovi obično imaju najdulje garancije ako ti je to bitno. |
![]() |
![]() |
![]() |
#157 |
Uptime freak
|
Čuj, M.2 slotovi su mi puni tako da sam ograničen na SATA3 brzinu, pa nema neke logike uzimati SSD koji ide preko 1 GB/s kad sučelje ne dopušta više od 530-550MB/s. Disk kakav trebam je doslovno disk za storage nebitnih stvari... uglavnom su to stvari koje jednom kopiraš i više nikad, tipa muzika. Dalje, osim toga, disk služi kao "temporary" odnosno mjesto za kopirati nešto i zaboraviti na to ili odmah iskoristiti (npr. kao destinacija za transkodiranje videa) .. uglavnom te video datoteke i ostanu na tom disku, jer sam pre lijen brisati. Kopiranje će trebati odraditi jednom... vratiti sve što je bilo na Toshibi koja je vrisnula, ali sam uspio izvući sve što je trebalo... poslje toga disk će se pomalo puniti glupostima. Sad kad sam pojasio use case, jesi i dalje za HDD ili SSD? Ostatak konfe što se diskovlja tiče... M.2 Samsung 970EVO 250 GB je sistemski već godinama, ne da mi se klonirati na brži/noviji. M.2 WD Black SN850 1 TB je za igre SATA3 600: 1x Samsung 850 EVO + 1x OCZ VERTEX4 su u softverskom RAID0 polju za page file i virtualke koje se jako rijetko pale + još jedan 1x Samsung 850 EVO 250 GB SATA3. S obzirom da je cijela konfa orijentirana igranju (iako se vrlo malo igram), ne čudi ovakav setup. Treba eto još samo jedan disk za puniti stvarima ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#158 |
Premium
Datum registracije: Feb 2007
|
Ako imaš free pcie slotova, možeš kupiti jeftini adapter i staviti gore nvme SSD. nvme dramless su obično osjetno brži nego SATA. Računaj da će se dramless SATA SSD jako usporiti kod pisanja veće količine podataka. Primjer: Imam u jednom win kompu jedan 2TB koji služi samo za backup primarnog nvme. Svaki dan Veeam backup radi image, znači par giga diff. Kad se SLC cache zapuni, brzina pisanja pada debelo ispod brzine klasičnog HDDa. Povremeno kad veeam odluči defragmentirati svoj image ili ponoviti full image, to traje satima. |
![]() |
![]() |
![]() |
#159 | |
Premium
|
Citiraj:
Za takve stvari imam i ja taj kalibar SATA SSD-a u svom kompu. Biraš po cijeni za koju ih možeš nać. Ako su novci jako bitni, onda HDD (obavezno CMR gledaš i to je to) |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#160 |
dr. sc. tech. dipl. ing.
Datum registracije: Sep 2003
|
Evo da i ovdje stavim... ako netko traži SATA SSD od 4TB, prilika:https://www.ronis.hr/4tb-ssd-red-sa5...m_medium=click
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|