Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Ostalo > Svaštara
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 20.03.2014., 17:56   #151
RAUL
Registered User

Datum registracije: May 2006
Citiraj:
Autor Valley7 Pregled postova
Što je s opijatima koji se po nikakvom vanjskom znaku ne mogu skužiti, je li i to nekako testiraju?

Testiranje na droge - sastavni dio redovite kontrole prometa

30. srpanj 2004. objavljeno u 00:00 U Zagrebu večeras počinje prvo pokusno testiranje vozača na droge i to na predviđenih 5 punktova. Testiranje vozača na terenu obavljat će za te poslove obučeni policijski službenici koji su u tjedan dana prošli teorijski dio seminara o načinu uporabe testova na terenu. Ukupno je obučeno 20 policajaca iz 5 policijskih uprava koji će danas imati priliku teorijsko znanje primijeniti i u praksi. Tim povodom danas je u prostorijama Policijske akademije održana i tiskovna konferencija na kojoj su predstavnici medija upoznati sa načinom rada uređaja za testiranje vozača na prisutnost droga u organizmu, a posebno im je i demonstrirana praktična primjena uređaja. Radi se o uređaju naziva Cozart Rapiscan i do sada je u praksi primjenjivan u Italiji i Velikoj Britaniji. Aparat radi na principu testiranja putem sline, tako da se štapić s vatom stavlja pod jezik i za 10- tak minuta se može očitati rezultat. Uređaj otkriva prisutnost amfetamina, raznih lijekova za smirenje, opijata, kanabisa i kokaina u organizmu.
Za vozače kojima se utvrdi pristunost droga u organizmu, prema najnovijem Zakonu o sigurnosti prometa na cestama koji 20. kolovoza stupa na snagu, propisane su pooštrene mjere - 3000 kuna, pet kaznenih bodova i 6. mjeseci zabrane upravljanja vozilom, a u slučajevima prometnih nesreća koje su uzrokovane zbog utjecaja opojnih droga predviđena kazna je 6000 kuna, 7 kaznenih bodova i oduzimanje vozačke dozvole na period od 6. mjeseci. No kao i teži prekršaj smatrat će i odbijanje testiranja i odbijanje liječničkog pregleda.
Testiranje vozača na prisutnost droga u organizmu jedna je u nizu akcija koja je sukladna sa Nacionalnim programom suzbijanja zlouporabe droga ali također predstavlja i potrebu prilagodbe odredbama nadolazećeg Zakona o sigurnosti prometa na cestama. Cilj takve i sličnih akcija je u konačnici generalna prevencija problema droge u svakodnevnom društvu.
RAUL je offline   Reply With Quote
Staro 20.03.2014., 19:39   #152
Valley7
Banned

Datum registracije: Apr 2012
Citiraj:
Autor RAUL Pregled postova
Testiranje na droge - sastavni dio redovite kontrole prometa

30. srpanj 2004. objavljeno u 00:00 U Zagrebu večeras počinje prvo pokusno testiranje vozača na droge i to na predviđenih 5 punktova. Testiranje vozača na terenu obavljat će za te poslove obučeni policijski službenici koji su u tjedan dana prošli teorijski dio seminara o načinu uporabe testova na terenu. Ukupno je obučeno 20 policajaca iz 5 policijskih uprava koji će danas imati priliku teorijsko znanje primijeniti i u praksi. Tim povodom danas je u prostorijama Policijske akademije održana i tiskovna konferencija na kojoj su predstavnici medija upoznati sa načinom rada uređaja za testiranje vozača na prisutnost droga u organizmu, a posebno im je i demonstrirana praktična primjena uređaja. Radi se o uređaju naziva Cozart Rapiscan i do sada je u praksi primjenjivan u Italiji i Velikoj Britaniji. Aparat radi na principu testiranja putem sline, tako da se štapić s vatom stavlja pod jezik i za 10- tak minuta se može očitati rezultat. Uređaj otkriva prisutnost amfetamina, raznih lijekova za smirenje, opijata, kanabisa i kokaina u organizmu.
Za vozače kojima se utvrdi pristunost droga u organizmu, prema najnovijem Zakonu o sigurnosti prometa na cestama koji 20. kolovoza stupa na snagu, propisane su pooštrene mjere - 3000 kuna, pet kaznenih bodova i 6. mjeseci zabrane upravljanja vozilom, a u slučajevima prometnih nesreća koje su uzrokovane zbog utjecaja opojnih droga predviđena kazna je 6000 kuna, 7 kaznenih bodova i oduzimanje vozačke dozvole na period od 6. mjeseci. No kao i teži prekršaj smatrat će i odbijanje testiranja i odbijanje liječničkog pregleda.
Testiranje vozača na prisutnost droga u organizmu jedna je u nizu akcija koja je sukladna sa Nacionalnim programom suzbijanja zlouporabe droga ali također predstavlja i potrebu prilagodbe odredbama nadolazećeg Zakona o sigurnosti prometa na cestama. Cilj takve i sličnih akcija je u konačnici generalna prevencija problema droge u svakodnevnom društvu.
Hm. Moja poanta jeste da netko radi lijeka (kojeg legalno uzima i posjeduje) može dobit lažni alarm na drogu. Nije idealno vozit u tom scenariju, ali svašta se ljudima može desiti. Npr. dok su na putu da moraju posegnuti za lijekom etc etc. I kaj sad, pa neće valjda 12 sati čekat na autocesti da mu organizam razgradi taj lijek i tek onda nastavit vožnju... Tako da ne znam razlikuje li milicija takve slučajeve od klasičnog drogiranja. Ništa u autoškolama ne vele za to, tamo valjda pretpostavljaju da će svi polaznici vječno bit mladi & zdravi
Valley7 je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 20.03.2014., 19:57   #153
domis
Premium
Moj komp

Datum registracije: Sep 2006
Postoje lijekovi pod kojima se NE SMIJE voziti, označeni su nekim znakom, isto mislim da je u pitanju trokutić

Policija/milicija/cajkani/plavci/štrumfovi (kak god hoćeš) te smiju udaljiti iz prometa ukoliko prema njihovoj procjeni nisi sposoban za vožnju, tu spada sve od droga do umora...

tako da su tu ograđeni
domis je offline   Reply With Quote
Staro 20.03.2014., 22:12   #154
RAUL
Registered User

Datum registracije: May 2006
Citiraj:
Autor domis Pregled postova
Postoje lijekovi pod kojima se NE SMIJE voziti, označeni su nekim znakom, isto mislim da je u pitanju trokutić

Policija/milicija/cajkani/plavci/štrumfovi (kak god hoćeš)
Zandari
RAUL je offline   Reply With Quote
Staro 20.03.2014., 22:16   #155
Princ288
Premium
Moj komp

Princ288's Avatar

Datum registracije: May 2012
Znaci po tebi je bolje sjest pod tabletama koje imaju utjecaj na voznju i ugrozit svoj zivot i zivot ostalih nego se strpit 12 sati, ako je vec uzeo lijek koji mu treba za zdravlje pa ne zeli valjda zbog njega i izgubit zivot!? Koja mu svrha uzimanja lijeka onda? Tak da ne vidim tvoju poantu
Princ288 je offline   Reply With Quote
Staro 20.03.2014., 22:43   #156
morbid_angel
Premium
Moj komp

Datum registracije: Jun 2008
Citiraj:
Zašto me tjeraju da na semaforu stojim sa stisnutom spojkom? Krije li se iza toga neka crna magija ili kaj? Pa noga mi otpadne dok 5 minuta grčevito stišćem to čudo, nemam pojam zašto ne smijem izbaciti iz brzine kao sav normalan narod...
Možda će se neki uvrijediti, al, zbog hrpe tog "normalnog naroda" koji voli držati auto u leru dok su prvi/drugi/eventualno treći na semaforu (ovi kasnije bez pol frke stignu ubaciti u brzinu) kroz jedan ciklus semafora prođu npr. 5 auta umjesto 8. Često se desi da dok se oni sjete pritisnuti spojku, dok prebace u prvu brzinu, dok počnu otpuštat spojku već bi dva auta prošla kroz semafor. Zaredaš više takvih i dobiš ono kaj se često desi u ZG-u. Jedino ako poznaš semafor i znaš otprilike kad bi ti došlo zeleno onda ok, al nemoj da se desi da kočiš promet zbog tog. Zato je mene moja instruktorica učila da ako sam među prva dva/tri auta i ne poznajem semafor nek držim pritisnutu spojku i da sam u prvoj brzini da mogu krenuti kad mi se okreće zeleno.
Tu bi dobro došli semafori kakvi su u Varaždinu jer tamo skoro svaki semafor ima svoj timer gdje ti pokaže koliko dugo će biti zeleno, odnosno crveno. Šteta što takvih nema u Zagrebu.
morbid_angel je offline   Reply With Quote
Staro 20.03.2014., 22:58   #157
1v@n
The mighty pirate
Moj komp

1v@n's Avatar

Datum registracije: Sep 2007
Manji problem na semaforu smo mi normalni koji ubacimo u ler od onih koji se gledaju u ogledalo i šminkaju, onih koji traže nešto po autu, onih koji zure u cure u tajicama i one koji kreću samo otpuštanjem kuplunga.

Najgori su oni koji se okreću polukružno pa prvo uđu skoro u pola trake koja nastavlja ravno jer misle da voze tegljač s prikolicom, i onda umjesto da ciljaju što udaljeniju traku, oni ciljaju odmah unutarnju i blokiraju put ostalima koji skreću normalno.

Ja ne kužim ekipu koja vidi da je na 200m udaljenom semaforu crveno i svejedno ubrzavaju. Ubacim u ler i kotrljam se do semafora, a ovi nadrkani otraga ili trube ili blicaju. Dok oni sljedećih desetak sekundi čekaju na semaforu, ja se dokotrljam do njih taman kad se semafor pali, ubacim u brzinu i vozi dalje.
Priča se ponavlja idućih par semafora

CPU: Intel Core i7 8809G
MBO: Intel NUC8i7HVK
RAM: 2x16GB Crucial DDR4 2400
GPU: Radeon™ RX Vega M GH

SSD: 2x Samsung 970 Evo Plus 500 GB M.2
LCD: BENQ PD3200Q
Periferija: Microsoft Sidewinder X6, Logitech Performance MX
1v@n je offline   Reply With Quote
Staro 20.03.2014., 23:08   #158
morbid_angel
Premium
Moj komp

Datum registracije: Jun 2008
Al šta je, je, tajice možeš smatrati najboljim izumom čovječanstva

ontopic:
Zaboravio si na one koji svaki put upoznavaju okolinu ili one koji mašu rukama po zraku dok objašnjavaju, ti su mi još i najbolji.

Dobro dok idu polukružno, što s onima koji kad skreću lijevo ili desno zauzmu dio središnjih traka jer drugačije nemogu smotat?
morbid_angel je offline   Reply With Quote
Staro 21.03.2014., 13:35   #159
Valley7
Banned

Citiraj:
Autor Paradajzer Pregled postova
ej valley u koju si ti autoškolu išla?Brijem upisat Oryx jel moze ko predlozit kakvog ok instruktora?
Miramare, ali ne preporučam ih nikom.

Citiraj:
Autor Princ288 Pregled postova
Znaci po tebi je bolje sjest pod tabletama koje imaju utjecaj na voznju i ugrozit svoj zivot i zivot ostalih nego se strpit 12 sati, ako je vec uzeo lijek koji mu treba za zdravlje pa ne zeli valjda zbog njega i izgubit zivot!? Koja mu svrha uzimanja lijeka onda? Tak da ne vidim tvoju poantu
Nemaju utjecaja na vožnju, nego samo daju lažne rezultate na tim glupim testovima, u tome je nezgoda.
Staro 21.03.2014., 13:44   #160
domis
Premium
Moj komp

eh...dušice draga, manje filozofiranja i lakše ti bu pred organima reda dok te ćope
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 21.03.2014., 16:23   #161
Valley7
Banned

Citiraj:
Autor domis Pregled postova
eh...dušice draga, manje filozofiranja i lakše ti bu pred organima reda dok te ćope
Ako nemaju ono reflektirajuće oblačilo na sebi (prsluk ili šta već to jest) onda se niste dužni zaustaviti. To mnogi ne znaju.
Staro 21.03.2014., 20:47   #162
domis
Premium
Moj komp

lizalica uvijek svijetli, ali kao što napisah, čim manje filozofiranja, to bolje
Staro 17.05.2014., 15:55   #163
Valley7
Banned

Bhh...

Idući tjedan imam ispit iz prve pomoći i totalno su mi nejasne slijedeće stvari:

1 - zavoj koljena trokutastom maramom
2 - zavoj lakta t. m.
3 - zavoj ramena t. m.

U knjizi su samo slike onoga kako to treba izgledati na kraju, bez ikakvih dodatnih komentara i objašnjenja o točnom postupku. Uzalud gledam u te slike, ali ne mogu to prokljuviti...

Također googlanjem nalazim samo ono što je već u knjizi...

Može neki help?
Staro 17.05.2014., 16:00   #164
panda505
(╯°□°)╯︵ ┻━┻

panda505's Avatar

Datum registracije: Apr 2010
To su ti trebali pokazati na predavanjima iz prve pomoći

I'm only here to see how the story unfolds. Any self-respecting leading man would do the same.

panda505 je offline   Reply With Quote
Staro 17.05.2014., 16:06   #165
Valley7
Banned

Citiraj:
Autor panda505 Pregled postova
To su ti trebali pokazati na predavanjima iz prve pomoći
Jesu, i koja korist kad to zaboravim za 2 dana?

Baš su se pretrgli da naprave knjigu iz koje se može učiti.
Staro 17.05.2014., 16:07   #166
panda505
(╯°□°)╯︵ ┻━┻

panda505's Avatar

E hebiga onda, drugo ti nemam ni ja što za reći. Ja se više skoro ničeg ni ne sjećam od svega toga

I'm only here to see how the story unfolds. Any self-respecting leading man would do the same.

Staro 17.05.2014., 16:16   #167
Valley7
Banned

Citiraj:
Autor panda505 Pregled postova
E hebiga onda, drugo ti nemam ni ja što za reći. Ja se više skoro ničeg ni ne sjećam od svega toga
Pomoglo bi bar da znam kako se te tri stvari vele na engleskom, pa da onda odem njušiti na youtube... Možda tako nešto nađem.

Ako me to pitaju na ispitu, stavit ću im sliku iz knjige pod nos i pitati na koju foru da išta iz toga naučim.
Staro 19.05.2014., 07:01   #168
rodney
only fool, not a horse
Moj komp

rodney's Avatar

Datum registracije: Apr 2008
First aid YOUR_BODY_PART_HERE triangular bandage.
Example.

job security - example
rodney je offline   Reply With Quote
Staro 19.05.2014., 07:43   #169
domis
Premium
Moj komp

Staro 19.05.2014., 19:04   #170
Valley7
Banned

Yep, internet spašava. Mislim da sad shvaćam sve te zavoje.

Neka mi bog sutra pomaže na ispitu. Koliko muke za ništa.
Staro 19.05.2014., 20:27   #171
TheEmpress
Premium
Moj komp

TheEmpress's Avatar

Datum registracije: Nov 2007
Velike su šanse da to pitanje uopće ne buš izvukla, kad sam ja polagala nitko od nas 20 nije to pitanje izvukao, a bome ni od drugih ljudi kaj sam čula, većinom nitko nije to baš dobio.
Staro 20.05.2014., 20:28   #172
Valley7
Banned

Beskorisna prva pomoć uspješno je zbačena sa grbače.

Novo pitanje: kakva su iskustva sa onim liječničkim čitabama za motorna vozila, odnosno trajanjem istih? To zaista traje samo 6 mj? Ima li tu neke tolerancije dok ne nabavim novu čitabu, ili baš oni rigorozno inzistiraju da to produžim taman da mi je ispit iz vožnje samo jedan dan nakon isteka te bedastoće?
Staro 20.05.2014., 20:34   #173
panda505
(╯°□°)╯︵ ┻━┻

panda505's Avatar

Lječnička potvrda ti nema nikakve veze sa ispitom iz vožnje već sa zahtjevom za izdavanje vozačke dozvole odnosno sa policijom

I da, oni jesu rigorozni. Tako je i meni bilo. Ponedeljak istekao liječnički, u srijedu bio ispit iz vožnje. Položio sam i onda morao sam ići produžiti tu čitabu (platio nekih 80 kn ako se ne varam) da bih podnio zahtjev.

Inače, uz liječničko uvjerenje trebat ćeš uplatit novac za izradu u državni proračun (150kn ti je redovni postupak i čekaš dozvolu 3-4 tjedna, 202 kn ti je žurni postupak i vozačku moraš podignuti u ZG. ne znam koliko traje izrada, ali mislim da je 2 dana), trebat će ti jedna manja slika, 35 kn u biljezima i naravno potvrda o položenom vozačkom ispitu

Imaš to sve i na stranicama mupa pa si možeš detaljno provjerit što će ti sve trebati

Staro 20.05.2014., 20:43   #174
TheEmpress
Premium
Moj komp

TheEmpress's Avatar

Ne znam kolko traje lječnički dok polažeš, ali produživala sam nedavno vozačku (tj radila novu jer su sad ove EU vozačke, jelte) i morala na lječnički ponovno, potvrda vrijedi 3 mjeseca, ako ne produljiš vozačku u tom roku, moraš ponovno na lječnički. Tako da, ako ti ističe makar samo dan nakon ispita, morat ćeš ponovno prije dizanja vozačke na lječnički.

To ti je 437,50kn, 151kn izrada vozače, 35kn biljega i slike. Pljunula sam preko 600kn na izradu jebene vozačke, šlag me sterfil. -.- Ali bili su dobri i nisu mi pisali ograničenje zbog vida ovaj put, pa ko sav normalan svijet, imam vozačku na 10 godina. Yey!
Staro 20.05.2014., 21:06   #175
Valley7
Banned

Sa žandarmerijom i birokracijom ću se baviti kad položim. Sad samo strahujem da me ovi u autoškoli ne počnu yebat oko te potvrde uoči ispita, da mi ne zabrane vožnju/ispit dok ne pribavim novu potvrdu. Uopće ni ne znam prema kojem zakonu to vrijedi navodno 6 mj i na što se točno odnosi.

Danas mi čak netko rekao da ispitivač provjerava tu potvrdu i automatski ruši ako ima preko 6 mj.

Neću autoškoli ništa ni spominjati ako me ne pitaju. Glava me boli od svega ovoga.
Staro 20.05.2014., 21:11   #176
panda505
(╯°□°)╯︵ ┻━┻

panda505's Avatar

Citiraj:
Sa žandarmerijom i birokracijom ću se baviti kad položim. Sad samo strahujem da me ovi u autoškoli ne počnu yebat oko te potvrde uoči ispita, da mi ne zabrane vožnju/ispit dok ne pribavim novu potvrdu. Uopće ni ne znam prema kojem zakonu to vrijedi navodno 6 mj i na što se točno odnosi.
Ja sam to baš pitao svog instruktora, najbolje da onda i ti svog pitaš.
Meni je moj rekao da nema veze sa vožnjom nego samo sa papirima na policiji

Citiraj:
Potrebni dokumenti

I. Za izdavanje vozačke dozvole (prvi put):

liječničko uvjerenje – ne starije od šest mjeseci
http://www.mup.hr/5338.aspx

Citiraj:
Danas mi čak netko rekao da ispitivač provjerava tu potvrdu i automatski ruši ako ima preko 6 mj.
Ja polagao sa uvjerenjem koje je bilo isteklo pa sam prošao

Staro 20.05.2014., 21:13   #177
Juice
Fresh Juice

Juice's Avatar

Datum registracije: Sep 2007
@Valley7 - A ti odbijaš čitati s razumijevanjem?
Liječnička potvrda je samo bitna prilikom izrade vozačke dozvola i u to vrijeme mora biti valjana. Sada sve do izrade vozačke ti neće trebati.
Juice je offline   Reply With Quote
Staro 20.05.2014., 22:09   #178
TheEmpress
Premium
Moj komp

TheEmpress's Avatar

Kaj im to neka nova fora da provjeravaju lječnički pri polaganju? Meni nikakve papire nisu gledali, kolko se sjećam. Sjela u auto, odvozila i to je to.
Staro 20.05.2014., 22:14   #179
domis
Premium
Moj komp

Citiraj:
Beskorisna prva pomoć uspješno je zbačena sa grbače.

treba ta prva pomoć biti puno stroža i od propisa i od vožnje...
Staro 20.05.2014., 22:25   #180
Valley7
Banned

Citiraj:
Autor Juice Pregled postova
@Valley7 - A ti odbijaš čitati s razumijevanjem?
Liječnička potvrda je samo bitna prilikom izrade vozačke dozvola i u to vrijeme mora biti valjana. Sada sve do izrade vozačke ti neće trebati.
E onda odlično ako je to tako.

A trebam li prije novog pregleda od dra opće prakse opet tražiti onu notu o općenitom zdravlju?
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno