|
![]() |
#1531 |
Prvoklasni Krkan
Datum registracije: Jan 2006
|
Ne znam što si zapeo za w11 kada ti garantirano neće radit fluidno ako ih i uspiješ upogoniti. Puno više ćeš se usrećit sa w10 iot ili linux koji će ti raditi kako treba. Imaš neku posebnu potrebu za w11? Nešto što neće raditi na ova druga 2 OS-a? |
![]() |
![]() |
![]() |
#1532 |
Premium
Datum registracije: Mar 2006
|
Imam komp sa i5 3350 i 16Gb DDR3 u officeu. Sva leti na njemu sa W10P.
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#1533 |
Premium
|
Trebam pomoć u vezi jedne stvari koja nadilazi moje znanje. Za novi specijalizirani softver moram nabaviti komp na kojem će biti W11P i koji bi bio file server sa tim programom te mora imati RAID1 za spremanje podataka na 2 druga diska. Na njega bi bila priključena 2 terminala koji bi koristila taj program. Može li se nekako podesiti da ne moram svaki dan ručno paliti i gasiti taj file server? Nešto tipa da nakon x sati neaktivnosti ode u hibernaciju i da se drugi dan uključi kada upalim terminal, nešto kao Wake on LAN. I da ne treba upisivati nikakav user/pass kada izađe iz hibernacije. Iako možda zvuči bogohulno, nekako bih volio da taj komp bude nekakav mini PC/SFF tipa HP EliteDesk 600 G6 Mini ili HP Elite Mini 800 G9, znači komp veličine kutije keksa.
"Dvije stvari su beskonačne - svemir i ljudska glupost. Za svemir nisam siguran." A. Einstein Zadnje izmijenjeno od: coconut. 11.11.2024. u 17:03. |
![]() |
![]() |
![]() |
#1534 |
Moderator
Datum registracije: Sep 2006
|
Jeli ima u toj mreži još neki PC, nije nužno da radi 24/7 nego samo "ujutro prije nego ima potrebe za tim budućim / novim PC + "terminal" da ga se fizički upali (za pročitati novine) ? Ako je javno problematično, možeš na pvt napisati / dati link na taj "terminal". Aludiram ako taj "terminal" može nakon paljenja poslati WoL na novi (server) PC ? Ako ima taj neki PC koji se ručno pali ujutro (za pročitati novine), onda na njemu složi dva cmd / bat fajla koji će raditi: 1 - Paljenje > ima više WoL programčića (bilo da su samo za console, bilo da imaju i GUI), npr. NirSoft WakeMeOnLan može sa i bez GUI: https://www.nirsoft.net/utils/wake_on_lan.html napišeš bat file da pošalje WoL komandu na ime ili još bolje IP adresu tog novog PC. Naravno da se trebaš malo poigrati dok nađeš programčić koji uredno radi, treba kod novog PC u Bios - u i winsima network adapter upaliti WoL, .... 2 - Gašenje > opet je cmd / bat file, samo sada zoveš windows shutdown komandu, https://learn.microsoft.com/en-us/wi...mands/shutdown ili možda bolja varijanta i sa više opcija je PsShutdown iz čuvenog Sysinternals paketa alata, https://learn.microsoft.com/en-us/sy...ads/psshutdown Između ostalih opcija ima mogućnost da stavi poruku na ekran o nadolazećem gašenju / sleep / reboot (ovisno šta staviš kao komandu). Kad sve isprobaš i složiš, ta dva bat fajla staviš na dektop ... dalje znaš. Za žuntu: Lako moguće da winsi pametuju pa neće da prime / pošalju ove komande, tada treba malo kopati po registry - ju, jedan od info: https://www.eightforums.com/threads/...emotely.56409/ To be continued ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#1535 | |
Premium
Datum registracije: Oct 2002
|
Citiraj:
![]()
![]() |
![]() |
#1536 |
Premium
|
Poanta je u tome što će se program koristiti samo tokom radnog vremena. Zašto da radi 24/7, vikendom i praznikom kada za to nema potrebe?
![]() |
#1537 |
Moderator
|
Da nije "terminal" za evidenciju radnog vremena ? ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#1538 | |
Premium
|
Citiraj:
![]() Moderni kompovi imaju jako dobro slozen power management, tako da ce on spustit frekvenciju procesora na najnizu, ugasit diskove i sve sto mu ne treba kada se ne koristi... Automatski ce i potrosnja pasti na neku bezveznu... Ionako planiras uzeti neki obican desktop da ti bude taj server, imat ces jedan ventilator koji se moze vrtit beskonacno...
![]() |
![]() |
#1539 |
Premium
|
Nope. Na terminalima će se unositi podaci u taj specijalni program tokom radnog vremena, uglavnom knjigovodstveni podaci.
![]() |
#1540 | |
Premium
Datum registracije: May 2006
|
Citiraj:
S obzirom na problematiku koju si u drugoj temi opisao imas 2 mogucnosti: 1. Ako zelis to napravit kak spada nabavis kak spada server na kojem mozes HW RAID poslozit i pomiriti se sa cinjenicom da guta struju (jel bi HP Microserver Gen10 bio ok?) ili PC sa HW Raid kontrolerom i deri misko. Software RAID na Windowsima bas nebih koristio kao takav. 2. Zeznes OS i sve virtualiziras kroz (npr) Proxmox. Virtualni diskove poslozis kak hoces , slozis virtualni RAID kak hoces da zadovoljis Windows i tu aplikaciju i ak odradis kak spada radit ce skoro jednako kao i barebone instalacija. Na taj nacin imas opet slobodne ruke sve backupirat kak te volja. |
|
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#1541 |
Moderator
|
Podržavam prijedlog Tomek - a, Microserver Gen10, ima mjesta za 4x 3.5" pa se svašta može složiti, možda čak 2x 2.5" SSD (sa adapterima) + 2x 3.5" HDD za neki dupli backup .... To je ako se kupuje novo, a ako može second hand onda ista stvar ali Gen8 sa Xeon - om ... legendarni serverić. |
![]() |
![]() |
![]() |
#1542 | |
E Pluribus UNIX
|
Citiraj:
![]() ![]() ![]() Samo ostavljam ovo ovdje pa procitas jos jednom, cak nije bilo potrebno niti editirati quote... ![]()
![]() |
![]() |
![]() |
#1543 |
DIY DILETANT
Datum registracije: Jan 2009
|
Evo da preduhitrim Tomeka iz Varaždina. Microsoft is sneakily trying to import tabs from other browsers into Edge Nisam postao u W10 thread jer se nadam da je ovaj najnoviji "feature" rezerviran za stoku sitnog zuba koja (još uvijek) nije instalirala LTSC verziju desetke ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#1545 |
EMP moderator
Datum registracije: Apr 2005
|
Ako još nekoga nervira bug sa searchem iz file explorera, rješenje je vratiti stari file explorer. https://answers.microsoft.com/en-us/...c-eecd6cd03d36 Osim navedenog, u mom slučaju se izgubi i focus na tom text boxu. Znači, krenem pisati nešto i lupim space, focus se prebaci dole. Ako ne stisnem space, focus ostane na search boxu i može se dalje pisati.
__________________ "Kako su krojači novog svjetskog poretka uspjeli u tako kratko vrijeme slomiti intelektualne sposobnosti društva, uništiti kritičku svijest i ljudima nametnuti izvrnutu logiku?"
|
![]() |
![]() |
![]() |
#1546 |
Premium
|
Moram priznat da Windows Explorer i File Explorer nisam koristio valjda zadnjih 10 godina, ako ne i vise... ![]() Directory Opus - isprobaj, zaboravit ces na bilokakve File Explorere i slicne gluposti... To je zapravo jedan od rijetkih komada softvera koje sam odlucio kupiti... ![]() Imas ovdje za skinut - https://www.gpsoft.com.au
![]() |
#1548 |
Premium
|
Yup... Everything radi savrseno, brz, a zauzima RAMa ko da ga je @Bubba programiro... ![]() https://www.voidtools.com/downloads/
![]() |
#1549 |
EMP moderator
Datum registracije: Apr 2005
|
Ma nije za mene nego za stariju osobu koja je navikla na Windows Explorer i ništa više. Osobno koristim Total Commander i Everything, na Linuxu FSearch. Što se RAM-a tiče, Everything redovno uzima oko 1 GB, često i više, velika mi je baza. ![]()
__________________ "Kako su krojači novog svjetskog poretka uspjeli u tako kratko vrijeme slomiti intelektualne sposobnosti društva, uništiti kritičku svijest i ljudima nametnuti izvrnutu logiku?"
|
![]() |
![]() |
![]() |
#1550 | |
Premium
Datum registracije: May 2006
|
Stari vuk dlaku mijenja al cud nikad ![]() Citiraj:
P.S.- znam da nije samo Win11 hovewer posto nemamo dediciranu MS temu... |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#1551 |
Premium
Datum registracije: Feb 2007
|
Pozdrav ekipa, vezano uz moju objavu na drugom topicu: https://forum.pcekspert.com/showthre...=1#post3776056 reinstalirao OS na laptopu i stavio Win11 Odmah po prvom logiranju u OS pokrećem speedtest (LAN driver je već bio aktivan bez dodatnih drivera). 903Mbit DL = super! puštam windows update da dohvati sve što ima (jer imam dosta uskličnika u device manageru) i nakon 4 restarta OS je spreman za rad. Pokrećem speedtest... katastrofa 350-611Mbit... Uzimam stari laptop i pokrećem test na istom serveru... 920Mbit.. Ima tko kakvu ideju jer sam već na "rubu" |
![]() |
![]() |
![]() |
#1552 |
Premium
Datum registracije: Jul 2021
|
Možda je napravio updejt drivera koji sroza brzinu.
![]() |
#1553 |
DIY DILETANT
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#1554 | |
Premium
|
Citiraj:
ovo imam na LAN portovima Fritzboxa: PS5 - isključena OMV PC - isključen Synology - isključen Samo taj laptop je fizički spojen na LAN mrežu i aktivan Ponovo sam reinstalirao Win11 i pustio sam da sam dohvati drivere bez ikakve moje interakcije. (na Win10 moraš sam stavit drivere ili kliknuti na windows update da ti ih skine jer inače drugačije neće) Također nisam klikao na Windows update - get update I za sada je ok, pitanje do kada |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#1555 |
Moderator
|
Ako trenutno radi i imaš korektnu brzinu: - Device manager > mrežna > pogledaj koja je verzija drajvera - imaš alata koji mogu izvući i napraviti backup drajvera Kasnije ako bude opet isto onda možeš usporediti verzije, jeli sa potpisom od M$ ili od Intela (jesi rekao da je Intel xxx), ako treba možeš manualno nagurati driver iz backup - a. Zaboravi(te) mantru mora biti zadnja verzija drajvera / programa .... vrlo često novija verzija zna biti lošija od prethodne ... |
![]() |
![]() |
![]() |
#1557 | |
Premium
|
Citiraj:
najgore je što ne radi uninstall ili rollback Gore je Intel I219-LM Driver date 3.8.2015 Driver version 12.19.1.32 e1i68x64.sys i sad mi je čudno da je Edge brži od Chromea i to za 300njak Mbit! evo Chrome 601/97 Mbit, dok Edge ima 925/98 Mbit probao mjeriti 5 puta jedan za drugim i svaki put je Edge brži u mjerenju |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#1558 |
Premium
|
Internet i dalje "leti" jer je cijelo vrijeme autoupdate isključen. Nažalost limitiran je vremenski jer duže od 5 tjedana ne može biti isključen koliko vidim? |
![]() |
![]() |
![]() |
#1559 |
Premium
Datum registracije: Jul 2021
|
Dignuo sam WSUS (test radim) i napravio kemiju za non domain računala. Valjda sada ne bu skidao više update. Moram dignuti još jednu novu virtualku da vidim. Mada je dignut Win server s guiem za početak jer mi se nije dalo trenutno učiti kako to u terminalu sve podesiti.
![]() |
#1560 | |
DIY DILETANT
|
Citiraj:
Pa nije baš preporučljivo imat update isključen. Fino skini ovaj driver za koji znaš da ti ne skrši brzinu, pusti WU da skine problematični driver, instaliraj neproblematični driver i Windowsi (barem je tako na desetki) više neće skidati drivere. Kolko se sjećam moguće je čak i po Device ID u Group Policy konfigurirati da se ne skida driver za zadani device. |
|
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|