|
![]() |
#1471 |
Premium
Datum registracije: Jun 2005
|
posto nisam uspio nac dovoljno dobar odgovor. ![]() vista x64 ili x86, znaci 64 bitne ili 32 bitne, koje da instaliram? kompjuter je vecinom za net, igre, muziku, a manje bitno su programi kao autocad i photoshop. |
![]() |
![]() |
![]() |
#1472 |
Torrent freek
Datum registracije: Mar 2005
|
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#1473 |
Pink Floyd fan
Datum registracije: Nov 2001
|
Da malo odgovorim na postavljenja pitanja i napišem što ima novoga. Gabre: Update sam stavljao samo one koje mi se čine potrebnima. Ne koristim preglednik slika i nemam pojma da je požućivao. Irfan view jako dobro radi. Također ne koristim IE već FF. Nemam Creative karticu, digital out sam djelomično natjerao da radi (stereo radi, ostalo ne). tpm4: Prvo pročitaj pravila (već sam i ja postao umoran od ove rečenice, kako li je samo Toru i ekipi) da bi mogao postavljati pitanja. Meni x64 življe radi i na istoj sam već mjesecima. Pogotovo je preporučeno za 4GB RAM-a ako ga želiš u potpunosti koristiti. Neki programi će možda praviti probleme, ne rade 16 bitni, možda nešto niže performanse u nekim igrama, valjda bolje koristi te 64bitne procesore pa mi zbog toga radi življe/brže, bliska budućnost je 64 bitna a bilo je već i vrijeme... Novosti: Danas sam instalirao Windows Vista SP1 RC Preview v.658 (6001.17042.071107-1618). Već neko vrijeme sam bio na prehodnoj SP1 beti koja je dobro radila. Zanimljivo je da je ovaj drugi SP1 manji od prvoga i to značajno 871,2MB u odnosu na 1778,9MB! Da bi instalirali ovaj drugi prvi je potrebno deinstalirati. Jučer sam čisto iz znatiželje probao Mz Vista Force i ostao ugodno iznenađen! Zaista se brže restarta, boota, radi... Pokušajte besplatan je.
![]() |
#1475 |
Gamer 2 the Bone
Datum registracije: Feb 2007
|
Znam da se malo kasno uključujem u temu, ali ne da mi se čitat 1500 prethodnih stranica pa ak mi neko može na brzaka odgovorit: -imam komp sa 32 btinom Vistom koji mi služi prvenstveno za igranje, dakle cilj je izvuć max FPSova u igrama: 1. Isplati li mi se prelazit sa Home Premium 32bit na Ultimate 64 bit? 2. Ako uzmem još 2 gige rama (4 sve skupa), je li problem ako ostanem na 32bitnoj? Ona detektira koliko ono? 3.2, 3.5 giga maximalno? Mislim, ne isplati mi se nabavljat 64 bitnu, instaliravat, preinstaliravat, tweakat, ovo-ono ako ću na svom sistemu (u moj komp) dobit 1-2 FPSa više u igrama u odnosu na sadašnje postavke. Za 4-5 FPSa više već bih se zamarao...
![]() |
#1476 |
Premium
Datum registracije: Apr 2004
|
Neznam jer je bilo ali bi me zanimalo koju vistu staviti da zamijeni win xp profesional, dakle da ima sve kaj mi treba a ne neke stvari koje necu nikad koristiti tako da ne platim bezveze 700 kn vise za os a nema potrebe |
![]() |
![]() |
![]() |
#1477 |
Lika u mom srcu
Datum registracije: Jan 2004
|
profiler - jao.. pa kud si zabrijao na 4-5 FPS-ova isuse bože... ako ti je to glavni razlog, vrati se na XP. diablo - pomoglo bi da napišeš koji software sve koristiš te koja ti je konfiguracija o kojoj ti najviše ovisi kako će ti Vista radit. |
![]() |
![]() |
![]() |
#1478 | |
Gamer 2 the Bone
|
Citiraj:
![]() Pitanje je bilo samo da li se isplati prelazit sa 32 na 64 bitnu Vistu, i koliko bih time dobio jer sigurno se neću gnjavit reinstalacijom OS-a i svim ostalim za +1 FPS u igrama. Za konstantnih 3-5 FPSa više itekako bih. To je sve što kažem. Sa 64 bitnim XP-ima ljudi su imali samo loša iskustva, koliko sam čitao. Čini se da to sa Vistom nije slučaj.
![]() |
![]() |
#1479 |
Beskorisna bitanga...
Datum registracije: Aug 2004
|
Odgovoor je takav zato jer se zna da 90% igara i benchmarka ima osjetno veće scorove pod XPima nego pod vistom u istim uvjetima rada, eto zato je odgovora takav... I da - ne, nećeš dobiti ništa veći FPS sa x64 osim ako je igra takva da ima x64verziju koja je sama po sebi brža ali takvih igara baš i nema previše...
![]() |
#1480 |
Premium
Datum registracije: Nov 2004
|
4-5 FPS-ova na 20-ak je velika razlika ![]() No, ozbiljno.... smatram da je moj komp relativno OK, ali razlika u FPS-ovima je ipak dosta zamjetna XP vs. Vista (32 i 64-bitna verzija). Igra koju najvise igram je World of Warcraft, i u Vista-i je pad FPS-a oko 15%-tak posto, sto jest zamjetno. U slucaju Crysis-a, situacija je slicna. Naravno, ako se igra u DX10, razlika je jos puno veca. Bioshock, ista prica. Jedina iznimka bi bila World in Conflict - ali na malo cudan nacin. Naime, FPS jest nesto nizi u Vista-i, ali igra djeluje nekako 'gladje'. Sve u svemu, nema razloga za preci na Vistu. XP moze sve sto i Vista, samo brze. Ja volim 'nove tehnologije', isprobavati, i sve to... Vistu sam isprobavao od beta verzija i nadao se da cu moci konstantno koristiti, ali za dnevno koristenje ipak je XP jos bolji. |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#1481 |
Lika u mom srcu
|
jedna stvar mi se gadi kod Viste, a to je da mi je hebena instalacija sa instaliranim Microsoft Office Word i Excell zauzela hebenih 15Gb, odnsono cijelu particiju, i sad se vuče ko krepana krava, disk konstantno rošta, imam osjećaj da radim na pantium 133 a ne na core2duo.. i da, troši oko 700-750mb rama u "idle", a bez problmea vuče i po 800. mislim ono. |
![]() |
![]() |
![]() |
#1482 |
Gamer 2 the Bone
|
Dakle, zaključak bi bio: još 2 gige + prelazak na 64 bita= puno muke nizašto. Ako sam dobro shvatio...?
![]() |
#1484 |
Pink Floyd fan
|
Mislim da sam prilično kompetentan napisati nekoliko riječi. Koristim Vistu x64 tamo još od 1 mjeseca. Subjektivno mi radi brže nego 32 bitna. Još nisam našao program koji mi ne radi na njoj, istina ne zamaram se benchmarcima i ne znam kolika je razlika u FPSima. Pretpostavljam da su manji na Visti, ali imam i dosta staru grafičku koja je u fazi zamjene. Preko mjesec dana koristim SP1 betu, a neki dan sam instalirao i SP1 RC (da si čitao moje postove u ovoj temi mogao si već to vidjeti). Na žalost zbog nesporazuma sam se vratio na SP1 betu. Vista x64 sa SP1 subjetkivno radi bolje, brže se boota, nema nesnosnog roštanja nakon starta... Roštanje nakon starta ima dva razloga više u odnosu na WinXP. Prvi je indeksiranje koje se jednostavno prilagodi da indexira samo ono što želite (kod mene samo start menu). Drugi je super fetch koji preloada u radnu memoriju podatke sa diska koje će te statistički gledano najverojatnije uskoro trebati. Ovo možete i sami vidjeti ako podignete task manager u u njemu resource manager (sad sam na poslu, valjda se tako zove). Lijepo se vidi čemu se pristupa na hardu i što se učitava. Kod Viste bez SP, ovo preloadanje unatoč niskom prioritetu nakon starta dosta usporava sustav, sa SP je praktički neprimjetno ali se vidi da sporije potroši memoriju. Prednost je naravno u vrlo brzom podizanju aplikacije ako ju je Vista već ranije učitala. Također je zamjetno manje trošenje memorije u idle. Imam vrlo veliki broj tutorijala u kojima se objašnjava kako tunirati Vistu, smanjiti broj procesa i sl. U mom prethodnom postu u ovoj temi sam dao prijedlog besplatnog programa koji me iznenadio da doista radi ono što obećava.
![]() |
#1485 |
Lika u mom srcu
|
Lacy, ne znam da li si radio ovo, no meni Acronis Disk direcotr suite pod vsitom jedniostavno neće spojiti dvije particije. odnosno, želim spojiti vistinu particiju sa još jednom praznom kako bih ju povećao, pošto mi je trenutno slobodno 400mb prostora na particiji sa vistom. općenito, neće da mijenja particije, niti da napravi novu na praznom Unalocated prostoru.... ? koristim AcronisDDSuite 10. s čim da spojim particije i napravim prije toga nove, pošto iz Viste ne mogu |
![]() |
![]() |
![]() |
#1486 |
Premium
Datum registracije: Jul 2006
|
Zanima me dali je neko natjerao Canon Lide20 scaner i Xerox 3116 printer da mu rade na Visti x64, ja bih rado presao na x64 posto imam 4GB rama, ali mi fale ovi drajveri i nemogu natjerati da radi ni pod tacku razno.
![]() |
#1487 | |
Premium
Datum registracije: Apr 2004
|
Citiraj:
Imam amd 4200+(330x8.5=2.8 ghz), 2x1gb memorije, x1900xtx grafu, ploca je abit an8 ultra Software: ACDSee za slike, office, macromedia studio, internet, filmovi (bsplayer(divx),power DVD (dvd-filmovi), Imam za ripanje mjuze cd extractor, everest, deamon tools, nero, riva tuner. To je u globalu po potrebi koristim kaj treba ali nemam komp zatrpan sa svim i svacim, uglavnom par korisnih programa i deri igre ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#1488 | |||
Pink Floyd fan
|
Citiraj:
Citiraj:
![]() Imamo sličnu konfiguraciju, pa iz mojih postova (barem prije ovog) možeš otprilike zaključiti što bi dobio. Citiraj:
![]() |
![]() |
#1490 |
Pink Floyd fan
|
![]() |
#1491 |
music freak
|
...pitanje: ..kako maknuti ono kalkuliranje kad se ide nesto kopirati ili prebaciti ....pa treba cekati sto godina da se iskalkulira koliko vremena treba za to..zivcira
![]() |
#1492 |
Varanje na tržnici
Datum registracije: Sep 2007
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#1493 | |
Torrent freek
|
Citiraj:
![]() Doduše to je bija HP laptop koji je unaprijed doša s instaliranom Vistom i programima, tako da san zaključija da je vjerovatno do toga ![]()
![]() |
![]() |
#1494 |
Pink Floyd fan
|
Jedno glupavo rješenje mi pada na pamet, napraviti image particije gdje je Vista. Promijeniti veličinu one particije na manje, formatirati Vistinu, napraviti novu veću i vratiti Vistin image ![]()
![]() |
#1495 | |
Torrent freek
|
Citiraj:
![]()
![]() |
![]() |
#1496 |
Premium
Datum registracije: Nov 2004
|
x86 vs x64 Vista. Probao obje. Subjektivno, u radu - nemaneke primjetne razlike, i stoga je odmah bolje onda staviti x64 da kasnije nema problema s dodavanjem memorije. Vista po defaultu trosivise memorije od XP-a, i to je cinjenica. Ali, to sto pise da trosi 500+mb i je i nije tocno. Naime, Vista koristi taj pre-fetch i sl. fore, pa samim tim alocira vise memorije - ali kad ponestaje realne memorije, onda dobar dio toga oslobodi da aplikacije mogu normalno raditi. No, bez obzira na sve, realno nema razloga jos za prelazak na Vistu, osim fiks ideje da je novije nuzno bolje. |
![]() |
![]() |
![]() |
#1497 |
Lika u mom srcu
|
hehe, nije nikakvo trik pitanje, stvarno sam imao samo 44mb slobodnog prostora na aprticiji pošto je instalacija Viste i Offica progurala 15gb prostora. jučer sam jupobrisao, instalirao XP i sve pripadajuće programe koje korisitm, i to mije pojelo 6gb prostora.. ono 9gb razlike u odnosu na vistu... za tu razliku cijeli OS bi trebao biti u 3D animaciji i ne znam čemu... |
![]() |
![]() |
![]() |
#1500 |
Premium
Datum registracije: Jan 2005
|
opet trzaka s novim driverima,nego gledam brzinu downloada 35 kb/s po vistom dok je pod xp normalna?? |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|