|
![]() |
#121 | |
Premium
Datum registracije: Aug 2004
|
Privatnost i sigurnost podataka i korisnika
Citiraj:
A odakle je google firma na androidu? Btw, alternativni rom ako imas google usluge, totalno svejedno koji je. Ako nemas google usluge i ne ovisis o google-u, pa cak ni trazilici, unutar si 1% korisnika android mobitela. Privatnost i online ne idu u istu recenicu, tako da je sasvim svejedno sto koristis. Sve sto mozes je odabrati neke blokade za reklame i mozda neki vpn za manje smetnji. Ja sam na iosu, obrisao gmail, koristim proton kao free mail i ne koristim nista od google-a osim youtube-a i trazilice. Imam 1blocker i app 1.1.1.1. 0 reklama i 0 smetnji. Ne racunam na privatnost dokle god imam smartphone ili neki phone. Ako zelis najbolju privatnost, ni nokia sa 2g-om te nece spasiti jer se sms-ovi danas probijaju kao meki sir a pozivi prisluskuju, tj gasi internet i bilo koju mrezu i preseli se u sumu zivjeti sam.Kazem sam, jer ako odes sa zenom, bacit ce selfie s tobom na svoj fejs pa ti je sve uzalud ![]() Zadnje izmijenjeno od: spawn. 05.06.2025. u 14:40. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#122 | |
Premium
Datum registracije: Oct 2008
|
Citiraj:
Ovo boldano i si sam pobio u idućim rečenicama ![]() Postoji golema razlika između stock OSa koji recimo dođe sa Samsungom i Graphenea naprimjer. Dok taj stock mob dođe sa gomiletinom bloatwarea koji se pokušava dokopati svakog tvog podatka ovaj drugi OS je napravljen sa privatnosti u vidu, dođe sa minimalno aplikacija i sa puno bolje granuliranim postavkama čemu aplikacije imaju pristup. Primjerice i da ti trebaju Google services on ih vrti sandboxane sa minimalnim pristupom ostalim resursima. Također kao i ti Google sam odavno otpisao kao mail i koristim Proton Plus, također njihov Drive i VPN. Samo već to je ogromni korak naprijed što se privatnosti i prikupljanja podataka tiče. Od Googlea koristim samo Youtube, i to sa dummy accountima. Tako je mogućnost bezobraznog prikupljanja podataka dosta smanjena. |
|
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#123 |
Premium
Datum registracije: Nov 2004
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#124 | |
Premium
|
Citiraj:
Stvar je u tome sto Google prikuplja i prodaje korisnicke podatke i to ne mozes izbjeci s nicime. “Minimalan” znaci da ustvari nitko ne zna sto tocno iako nesto pise. A customOS nije garancija privatnosti te moras vjerovati developeru na riječ kao i google-u. Danas jedan smart usisavac salje podatke na čajniz server a kamoli ne nešto “smart”. Pitanje je samo da li vjerujes u ono sto ti kazu ili ne. Ja sam skeptik po pitanju toga jer je bezbroj puta nađen neki backdoor, “slucajno” procurili podaci itd. I proton je upitan, bio je nekad siguran sad je pitanje koliko je siguran jer je,koliko se sjecam, prodan nekoj firmi. Tamo imam free mail ali ne tvrdim da je privatan. Sve sto mislimo da je sigurno je upitno. Upravo se sjetio cyanogenmod-a ciji developer sada radi nothingphone a prije toga oneplus, i cak sigurnog lineageos-a koji je u modem firmware-u imao rupu zbog tadasnjih RIL bugova kroz kojeg su se skupljali razni podaci korisnika a slovili su kao full safe modovi ![]() IMHO, treba napraviti maks sto mozes protiv reklama i bloat-a i ne brinuti previse , takoder ne oslanjati se previse na online sigurnost. Zadnje izmijenjeno od: spawn. 05.06.2025. u 18:55. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#125 |
....
Datum registracije: Nov 2009
|
Proton je navodno siguran kad saljes mail s jedne proton mail adrese na drugu proton mail adresu, navodno. Ljudi koje pratim po pitanju sigurnosti kazu da je proton honeypot.
![]() |
#126 |
Premium
|
Što se maila tiče uvijek možeš izgenerirati svoj privatni i javni ključ i koristiti PGP enkripciju pa da ti bilo kakav mail bude siguran. I imaš li kakvih konkretnijih informacija što se tiče Protona kao honeypota? |
![]() |
![]() |
![]() |
#127 | |
McG
Datum registracije: Feb 2014
|
Citiraj:
![]()
AMD Ryzen 9 9950X | Noctua NH-U12A chromax.black | MSI MAG B650 Tomahawk Wi-Fi | 128GB Kingston FURY Beast DDR5-5200 | 256GB AData SX8200 Pro NVMe | 2x4TB WD Red Plus | Fractal Define 7 Compact | Seasonic GX-750 AMD Ryzen 5 7600 | Noctua NH-U12A chromax.black | MSI MAG B650 Tomahawk Wi-Fi | 128GB Kingston FURY Beast DDR5-5200 | 256GB AData SX8200 Pro NVMe | 2x12TB WD Red Plus | Fractal Define 7 Compact | eVGA 650 B5 |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#128 | |
Premium
|
Citiraj:
OK, to je sasvim normalno, ne može Švicarska firma operirati van švicarskog zakona, kao što ne može u nijednoj zapadnoj državi neka firma odbiti dati informacije koje organi zakona smiju zakonski zatražiti. Ali velika je razlika između toga hoćeš li dati konkretan podatak Interpolu kad ga zatraži i toga da konstantno prikupljaš sve podatke o korisniku i prodaješ ih za vlastitu korist. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#129 |
McG
|
Da, nema potrebe se uopće zavaravati da postoji ikakva privatnost na Internetu, samo nijanse manjeg zla u spektru ovih koji prikupljaju i(li) preprodaju korisničke podatke.
AMD Ryzen 9 9950X | Noctua NH-U12A chromax.black | MSI MAG B650 Tomahawk Wi-Fi | 128GB Kingston FURY Beast DDR5-5200 | 256GB AData SX8200 Pro NVMe | 2x4TB WD Red Plus | Fractal Define 7 Compact | Seasonic GX-750 AMD Ryzen 5 7600 | Noctua NH-U12A chromax.black | MSI MAG B650 Tomahawk Wi-Fi | 128GB Kingston FURY Beast DDR5-5200 | 256GB AData SX8200 Pro NVMe | 2x12TB WD Red Plus | Fractal Define 7 Compact | eVGA 650 B5 |
![]() |
![]() |
![]() |
#130 | |
Premium
|
Citiraj:
Nisu to nijanse nego su to drastične razlike. Kao da kažeš da je nijansa ako te netko pogodi nerf gunom u odnosu na pogodak Tomahawk krstarećom raketom. ![]() |
|
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#131 | |
McG
|
![]() ![]() Namjerno sam tak sročil rečenicu, jer ... Citiraj:
|
![]() |
![]() |
![]() |
#132 | |
Premium
|
Citiraj:
Ma OK, ali to ovisi od osobe do osobe. Konkretno ne dajem baš sve podatke svakome tko traži, gledam ih što više zaštititi u granicama praktičnosti, izbjegavam hardver i softver koji je poznat kao nesiguran i neprivatan. Nekome to uopće nije bitno pa će dati bilo što bilo kome. Ali nismo svi u istom košu ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#133 |
McG
|
Da, zato velim, jer makar uopće ne koristim društvene mreže i minimalno toga dijelim po Internetu (PcE forumu), nisam u iluziji da sam anoniman ili da se o meni ništa ne zna.
![]() |
![]() |
![]() |
#135 | |
Premium
|
Citiraj:
Nešto se bilo šuškalo oko toga, ali dobro da je fejk njuz. Što se legalnih zahtjeva tiče, nemam ništa protiv ako je u svrhu zaštite od kriminala ili nekih radikalnih namjera. Veliki minus free mailova je što se briše ako se dugo ne ulogiraš a veliki minus paid mailova je što većina nema anoniman način plaćanja kao npr paysafecard. U onom momentunkad platiš karticom, ostaje neki log s tvojim podacima koji opet nekad mogu procuriti ili se trguje njima. Neki imaju bitcoin placanja a li neki nemaju. Postoje i dobra mail rijesenja, npr. tuta ima cak svoju enkripciju, nemaju klasican pgp uopce, garantiraju anonimnost ali placanje ide karticno ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#136 | |
....
Datum registracije: Nov 2009
|
Citiraj:
Neda mi se vadit linkove i razgovore iz signal grupe, ugl proton vise smrdi nego kaj mirisi. A i uostalom mail ne treba koristiti za nikakve bitne stvari jer nije siguran.
![]() |
![]() |
#137 |
Premium
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#138 |
Premium
Datum registracije: May 2006
|
Gle...kod takvih stvari uvijek su 2 vrste ljudi. Oni koji imaju aluminijsku foliju na glavi i najradije bi zivjeli u sumi i oni kojima se zivo fucka jer nemaju kaj skrivati. Pravi put je uvijek negdje na sredini ako zelimo zivjeti kolko tolko "normalan" zivot. Po meni je jedna od pozitivnih stavki cuvanja vlastite privatnosti online - smanjiti digitalni otisak gdje je moguce - dakle imati Account samo gdje je zbilja potrebno i "na provjerenim stranicama" na kojima su podaci relativno...sigurni i gdje je iza ekipa koja moze rijesiti korisnicke probleme ako do njih dode. Sve ostalo - ne ( na primjer sve one ducanske aplikacije na mobovima gdje se regas pa dobivas "popuste"). Pamet u glavu i ne pretjerivati. I uvijek imati backup plan ako ti netko hakira online Account - ako je ikako moguce. Ja u meduvremenu ne vjerujem nikome tko tvrdi da ce cuvat moje podatke privatnima (ukljucujuci Proton). Problem je da kad su jednom moji podaci online na tim serverima - onda su tamo i ako firma kaze da brisu podatke sve super ali cesto se dogada da ne brisu jos xy vremena. Eno neki dan bilo da firma ce koristiti i izbrisane podatke za trening AI-a. Izbjeci sto se moze - za ostalo pamet u glavu. Svijet je takav kakav je, ici ce samo na gore, jedino sto mozemo jest sebe i svoje bliznje osvjestiti kako se u tom svijetu ponasati.
Lenovo LOQ 15AHP9: AMD Ryzen 5 8645HS / 16GB DDR5 / Micron M.2 2230 1TB / Sandisk Extreme Pro 1TB / Intel AX210 / Radeon 760M + Geforce RTX 4050 / Windows 11 Pro Acer Aspire V3-574G: Intel i3 5005U / 8GB DDR3 / Seagate 1TB HDD / Geforce GT 940M / OpenSuse Tumbleweed XFCE |
![]() |
![]() |
![]() |
#139 | |
Premium
|
Citiraj:
Lenovo LOQ 15AHP9: AMD Ryzen 5 8645HS / 16GB DDR5 / Micron M.2 2230 1TB / Sandisk Extreme Pro 1TB / Intel AX210 / Radeon 760M + Geforce RTX 4050 / Windows 11 Pro Acer Aspire V3-574G: Intel i3 5005U / 8GB DDR3 / Seagate 1TB HDD / Geforce GT 940M / OpenSuse Tumbleweed XFCE |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#140 |
Premium
Datum registracije: Sep 2018
|
![]() |
#141 |
#erase startup-config
Datum registracije: Nov 2001
|
Ima jedna dosta zeznuta činjenica a to je da Android i iOS mogu čitati i analizirati sadržaj ekrana. Taj “feature” već neko vrijeme postoji na svakom Android TVu “u svrhu boljeg profiliranja kod oglašavanja”…. Drugim riječima i da se potpuno izoliraš od ne znam čega operativni sustav zna što gledaš i slušaš. Dolaskom i proširivanjem AI funkcija na samim uređajima znat će bolje i preciznije a Apple već zna pratiti i u koji dio ekrana gledaš. |
![]() |
![]() |
![]() |
#143 |
Buying Bitcoin
Datum registracije: Feb 2007
|
Rješenje bi, kao i uvijek, moglo biti u open source-u, ali koliko vidim Linux mobiteli su nažalost - srednja žalost. Šteta. https://www.youtube.com/watch?v=wP2-6Z74W44 |
![]() |
![]() |
![]() |
#144 | |
E Pluribus UNIX
Datum registracije: Oct 2002
|
Citiraj:
Android je Linux baziran. Android je OpenSource. I to nije problematican dio privatnost/sigurnost/demagogija problematike.
![]() |
![]() |
![]() |
#145 | |
Buying Bitcoin
|
Citiraj:
Mene bi više zanimala neka odvažna verzija OS-a za mobitele kao šta je nekoć bio Symbian, ali da ovaj ima ekvivalent npr. Archu na mobitelu ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#146 |
DIY DILETANT
Datum registracije: Jan 2009
|
Pa kupiš neki mob tipa Motorola/Nokia sa stock Androidom i debloataš sa gorenavedenim programćićem Google điđe-miđe. Easy-peasy. Ili dumphone koristiš ko ja ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#147 | |
Premium
|
Citiraj:
Nije baš tak jednostavno. O Linuxu na mobitelima se priča već malo duže i sve je to samo bajka. Jedini "Linux" bazirani OS koji je zaživio je Android i to samo zato što jedan gigant imena Google sa dovoljno resursa (lova, programeri...) skužio da ima u tome potencijala. Primjeti da nemaš slobodu kao na klasičnom Linux OS-u na desktopu i to je po meni doprinjelo prihvaćanju Androida kao onog sto je danas. Sve ostalo možeš zaboraviti. To je činjenica koju je teško prihvatiti ali za globalni uspjeh Linux-a na Desktopu treba doza konzervatizma. E sad uzmi također u obzir da bi Windows mogao biti također OS koji stavlja privatnost korisnika na prvo mjesto - da MS to želi. Isto tako nitko ne jamči da će Linux uvijek biti tako fokusiran na privatnost korisnika. Exploatacija trenutnog SystemD baziranog Linux sustava je u teoriji jednostavnija nego što mnogi misle iako su u ovom trenutku šanse za to 0,00000000000000000000000000001 %.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#148 | |
Buying Bitcoin
|
Citiraj:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#149 | |||
E Pluribus UNIX
Datum registracije: Oct 2002
|
O cemu ti baljezgas? Android je baziran na Linux kernelu, sto znaci da mu je kernel GPL v2 a userspace Apache 2.0. Da ti pomognem i prisjetim te na vlastiti post: Citiraj:
Cak se ni Huawei ne slaze s tobom, jer su kineski hladno krseci sve moguce licencije bazirali HarmonyOS na Androidu, a uredno ga koristi i Amazon na FireOS platformi, ocito ne misleci da je "pre Google-izirana verzija Linuxa". Citiraj:
Citiraj:
Code:
repo init --partial-clone --no-use-superproject -b android-latest-release -u https://android.googlesource.com/platform/manifest I to sto nije jednostavno nema nikakve veze s Linuxom ili Androidom. PS Imam dva u uredu - https://puri.sm/products/librem-5/ - iskustvo koristenja jednako je posjeti proktologu s debelim prstima, a AFAIR, mislim da i dalje postoji nekoliko binary blobova unutra, tako da taj deluzionalni mokri san o "apsolutnoj privatnosti" opet nisu u potpunosti realizirani. Jer tko o cemu, privacy warriori o stvarima koje ne kuze, a kada bi ih imali, jedva bi cekali pokrenuti GMail, Facebook i Instagram na tome. Hol'up! O tempora, o mores.
![]() |
![]() |
![]() |
#150 | |
EMP moderator
Datum registracije: Apr 2005
|
Citiraj:
https://news.ycombinator.com/item?id=43485950
__________________ "Kako su krojači novog svjetskog poretka uspjeli u tako kratko vrijeme slomiti intelektualne sposobnosti društva, uništiti kritičku svijest i ljudima nametnuti izvrnutu logiku?"
|
|
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|