Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Ostalo > Svaštara
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 03.01.2014., 14:43   #121
zubich
Premium
Moj komp

zubich's Avatar

Datum registracije: Jun 2006
ali je i čestica...

CPU: Intel i7 3770 (be quiet! Dark Rock 3)
MBO: ASRock z68 extreme3 gen3
RAM: 16GB (4x4) DDR3 1600mhz HyperX
GPU: GTX 960 (Gigabyte Windforce OC, 2GB)
SSD: Kingston K3 120GB
SSD: Samsung 850 EVO 512GB
PSU: be quiet! Straight Power 480W
Case: Corsair 330R (2x140 + 120 be quiet! Silent Wings 2)
Monitor: 27" Dell U2715H
Periferija: few custom keyboards and few different mouse

Macbook Pro 13" (mid 2014)
CPU: Intel i5
RAM: 8GB
SSD: 512GB
zubich je offline   Reply With Quote
Staro 03.01.2014., 14:43   #122
m4dm4n
Does youer dewg byte?
Moj komp

m4dm4n's Avatar

Datum registracije: May 2006
Citiraj:
Autor fanATIk
Khm, jesi cuo za pojam valna duljina svjetlosti? Svjetlost je val.
To je isto kao da mi kažeš da je model atoma vodika koji smo učili u školama točan.

http://www.wired.com/images_blogs/wi...photonRev1.pdf

I još jedan super citat koji vrijedi za puno tehničkih grana a ne samo za fiziku :

"But then why is the photon model in textbooks? I would say it is because of educational inertia. Who writes the textbooks? If you answer “people”, then you are correct. But where do these “people” learn physics? If you said “textbooks”, that would be a fairly nice answer. So, people learn from textbooks that have photons. Next they write a textbook, so clearly they will have photons in their books. Simple."

Citiraj:
Autor Neo-ST
Kako misliš?
To je više bila šala. Definitivno ne mislim da onog trenutka kada izađemo iz solarnog sustava "all hell breaks loose". No definitivno čim se objekt makne van atmosfere, postavi na mjesec, u orbitu Jupitera, pošalje van galaksije (itd) , svaki taj specifičan prostor ima svoja pravila na koja se mora razmišljati. Naravno, govorim o objektu zvan čovjek, fkors.

Zadnje izmijenjeno od: m4dm4n. 03.01.2014. u 14:56.
m4dm4n je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 03.01.2014., 14:51   #123
Neo-ST
Buying Bitcoin
Moj komp

Neo-ST's Avatar

Datum registracije: Feb 2007
Kako misliš?

Citiraj:
Autor m4dm4n Pregled postova
To je više bila šala. Definitivno ne mislim da onog trenutka kada izađemo iz solarnog sustava "all hell breaks loose". No definitivno čim se objekt makne van atmosfere, postavi na mjesec, u orbitu Jupitera, pošalje van galaksije (itd) , svaki taj specifičan prostor ima svoja pravila na koja se mora razmišljati. Naravno, govorim o objektu zvan čovjek, fkors.
Aha, katkad je teško po pisanju zaključiti tko šta i kako misli...

btw. simulacija/rekonstrukcija kako crna rupa "jede" zvijezdu:

Zadnje izmijenjeno od: Neo-ST. 03.01.2014. u 15:16.
Neo-ST je offline   Reply With Quote
Staro 03.01.2014., 15:34   #124
fanATIk
NITKOV
Moj komp

fanATIk's Avatar

Datum registracije: Oct 2004
Citiraj:
Autor zubich Pregled postova
ali je i čestica...
Nisam reko da nije. Ali je i val.

Asrock FM2A78M-DG3+
Athlon II 860k + Lc Power Lc-cc-120
G.SKILL RipjawsX series 8 GB
Palit GTX 460
Samsung SSD 850 EVO 250 GB, WD 640GB, Hitachi 500GB
Corsair VS550
Thermaltake Core V21
22"LCD LG W2242T
MX Revolution
Logitech X-230
Logitech K740
Canon CanoScan 4400F
Win 10

Unique case by fanATIk

fanATIk je offline   Reply With Quote
Staro 03.01.2014., 15:49   #125
Josipva
Registered User

Datum registracije: May 2008
Citiraj:
Autor fanATIk Pregled postova
Al nisam dosad znao da se svemir širi brzinom većom od svjetlosne.
To je pojam koji je dobrom dijelu ljudi čudan. Cijelo nas vrijeme uče da je nemoguće putovati brzinom većom od brzine svijetlosti pa onda ljudi stanu i pitaju se kako se može onda svemir širiti većom brzinom ?

Svodi se na to da prostor možemo nazvati "sredstvom" kao što je na primjer zrak sredstvo kroz koji se širu zvučni valovi. E sad, ono što nas fizika uči je da ništa što putuje kroz "sredstvo" ,koje poimamo kao prostor, nemože putovati brzinom većom od brzine svjetlosti. No isto ne vrijedi za sami prostor. Obzirom da je pokazano da se prostor ponaša na neki način kao guma tj. može biti sabijan i proširivan, svemir se može zamisliti kao sredstvo koje se širi većom brzinom od svjetlosti dok materija u njemu ne mže postići veću brzinu od navedene.

Upravo u tome leži najveća nada čovječanstva za istraživanje svemira. Takozvani warp drive radi upravo na tom principu sabijanja prostora ispred letjelice i širenja prostora iza letjelice, pritom postižući brzine višestruke brzini svjetlosti. Jedna od najboljih stvari u warp driveu je u tome što nemoramo brinuti o famoznim G silama. U takvom warp "bubble-u" brod u principu miruje dok u praksi "surfa" na valovima sabijanja i širenja prostora.

Meksički fizičar Alcubierre je pokazao teoretski model takvog pogona koji je zahtjevao brutalne količine energije. Na svu sreću nedavno su u NASA-i napravili dosta napretka u smanjenju potrebne energije te su u procesu daljnjeg istraživanja na tom polju.

Ukratko držeći se striktno fizike u standardnom prostor-vremenu (spacetime) veće brzine od svjetlosti nisu moguće no zahvaljujuci genijalnim posljedicama teorije relativnosti te uvidu u ponašanje prostora fizika nam dopušta određene trikove. Ostaje jedino pitanje hocemo li i kada cemo uspjeti to iskoristiti?
Josipva je offline   Reply With Quote
Staro 03.01.2014., 16:25   #126
m4dm4n
Does youer dewg byte?
Moj komp

m4dm4n's Avatar

Citiraj:
Autor Josipva Pregled postova
To je pojam koji je dobrom dijelu ljudi čudan. Cijelo nas vrijeme uče da je nemoguće putovati brzinom većom od brzine svijetlosti pa onda ljudi stanu i pitaju se kako se može onda svemir širiti većom brzinom ?
Ispravak : Ništa ne može ubrzavati brzinom većom od brzine svjetlosti. Nitko nije rekao da nije moguće putovati tim brzinama. Razlog ove male semantičke, ali ključne , ispravke jest u detaljima formule. Naime, što je veće ubrzanje, to je potrebno uložiti više energije - logično. No, pri brzini svjetlosti, potrebno je uložiti ili beskonačno veliku količinu energije, ili nemati nikakvu masu. Teoretski, ako bi mogao ubrzati do brzine veće od brzine svjetlosti, ne postoje pravila zašto ti ne bi mogao nastaviti ploviti tom brzinom.
Staro 03.01.2014., 16:32   #127
Josipva
Registered User

Citiraj:
Ispravak : Ništa ne može ubrzavati brzinom većom od brzine svjetlosti.
Nope . Ništa ne može ubrzati na brzinu veću od brzine svjetlosti.

ako mi ne vjeruješ. A i bolje uvijek provjeriti što ti je sumnjivo
Staro 03.01.2014., 16:41   #128
m4dm4n
Does youer dewg byte?
Moj komp

m4dm4n's Avatar

Citiraj:
Nope . Ništa ne može ubrzati na brzinu veću od brzine svjetlosti.

ako mi ne vjeruješ. A i bolje uvijek provjeriti što ti je sumnjivo
Upravo sam si pročitao rečenicu, da, može se krivo protumačiti. Dakle, ako tijelo putuje brzinom svjetlosti, neće moći ubrzati.
S druge strane, nitko ne sprečava da tijelo putuje duplo većom brzinom.
Staro 03.01.2014., 16:52   #129
Josipva
Registered User

Citiraj:
Upravo sam si pročitao rečenicu, da, može se krivo protumačiti. Dakle, ako tijelo putuje brzinom svjetlosti, neće moći ubrzati.
S druge strane, nitko ne sprečava da tijelo putuje duplo većom brzinom.
Nije samo u tome problem, krivo si shvatio cijeli taj dio. Što tijelo putuje većom brzinom to treba više energije da bi ga se ubrzalo na još veću brzinu. Na brzinama koje su blizu brzine svijetlosti, energija koju je potrebno uložiti da bi se postigla još mrvu veća brzina raste toliko eksponencijalno da na samoj brzini "c" postane beskonačnost. Dakle ne, bez savijanja prostora nije moguće ići brže od svjetlosti.

EDIT:

U slici zamjeni v sa c i onda dobiješ 1 - 1 u nazivniku, tj brojnik/0 što je u limesu jednako beskonacno.
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	27432eae4c0eef1f9e0ee01c6198f204.png‎
Views:	388
Size:	1.5 kB
ID:	12790  

Zadnje izmijenjeno od: Josipva. 03.01.2014. u 16:59.
Staro 03.01.2014., 17:44   #130
fanATIk
NITKOV
Moj komp

fanATIk's Avatar

Citiraj:

Svodi se na to da prostor možemo nazvati "sredstvom" kao što je na primjer zrak sredstvo kroz koji se širu zvučni valovi. E sad, ono što nas fizika uči je da ništa što putuje kroz "sredstvo" ,koje poimamo kao prostor, nemože putovati brzinom većom od brzine svjetlosti. No isto ne vrijedi za sami prostor. Obzirom da je pokazano da se prostor ponaša na neki način kao guma tj. može biti sabijan i proširivan, svemir se može zamisliti kao sredstvo koje se širi većom brzinom od svjetlosti dok materija u njemu ne mže postići veću brzinu od navedene.

Upravo u tome leži najveća nada čovječanstva za istraživanje svemira. Takozvani warp drive radi upravo na tom principu sabijanja prostora ispred letjelice i širenja prostora iza letjelice, pritom postižući brzine višestruke brzini svjetlosti. Jedna od najboljih stvari u warp driveu je u tome što nemoramo brinuti o famoznim G silama. U takvom warp "bubble-u" brod u principu miruje dok u praksi "surfa" na valovima sabijanja i širenja prostora.

Meksički fizičar Alcubierre je pokazao teoretski model takvog pogona koji je zahtjevao brutalne količine energije. Na svu sreću nedavno su u NASA-i napravili dosta napretka u smanjenju potrebne energije te su u procesu daljnjeg istraživanja na tom polju.

Ukratko držeći se striktno fizike u standardnom prostor-vremenu (spacetime) veće brzine od svjetlosti nisu moguće no zahvaljujuci genijalnim posljedicama teorije relativnosti te uvidu u ponašanje prostora fizika nam dopušta određene trikove. Ostaje jedino pitanje hocemo li i kada cemo uspjeti to iskoristiti?
OK, recimo da kužim princip na kojem se teorija širenja prostora zasniva.
Na razini cijelog svemira, svemir se širi nadsvjetlosnom brzinom. No zna li se neka prosječna brzina širenja? Naime, Proxima Centauri nije iz godine u godinu dalja za npr 1 svjetlosnu godinu, nego je i dalje tu, na cca 4,3 LY.

Asrock FM2A78M-DG3+
Palit GTX 460
Corsair VS550
Thermaltake Core V21
22"LCD LG W2242T
MX Revolution
Logitech X-230
Logitech K740
Canon CanoScan 4400F
Win 10

Unique case by fanATIk

Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 03.01.2014., 18:03   #131
Josipva
Registered User

Citiraj:
Naime, Proxima Centauri nije iz godine u godinu dalja za npr 1 svjetlosnu godinu, nego je i dalje tu, na cca 4,3 LY.
To se najviše odnosi na međugalaktički svemir, proksima centauri je unutar naše galaksije. Ono što će se dogoditi u vrlo dalekoj budućnosti je međusobno udaljavanje galaksija gdje ćemo na kraju ostati "pale sam na svijetu" u svojoj galaksiji. Poanta je u tome što je čak i sama naša galaksija koliko god je u biti brutalno ogromna, u odnosu na cijelu svemir je brutalno mala.

Citiraj:
No zna li se neka prosječna brzina širenja?
http://www.space.com/17884-universe-...-constant.html
Staro 03.01.2014., 18:05   #132
fanATIk
NITKOV
Moj komp

fanATIk's Avatar

Opet, zašto bi se širenje ograničavalo samo na međugalaktički prostor? Zbog čega je nemoguće širenje unutar galaksije? Sve je to prostor svemira...

Asrock FM2A78M-DG3+
Palit GTX 460
Corsair VS550
Thermaltake Core V21
22"LCD LG W2242T
MX Revolution
Logitech X-230
Logitech K740
Canon CanoScan 4400F
Win 10

Unique case by fanATIk

Staro 03.01.2014., 18:20   #133
Josipva
Registered User

Citiraj:
Opet, zašto bi se širenje ograničavalo samo na međugalaktički prostor? Zbog čega je nemoguće širenje unutar galaksije? Sve je to prostor svemira...
Nije da se samo na to ograničava već je to kombinacija faktora kao

1. Širenje brzinom svjetlosti na prostoru promjera od minimum 100 milijardi svjetlosnih godina (dosad vidljivog svemira) je u biti vrlo malo gledajuci na udaljenostima od svega par svjetlosnih godina.

2. Crna rupa u središtu naše galaksije drži na okupu sve u relativnoj blizini nje i "sprječava bježanje". I zbog toga će se to udaljavanje u biti najviše osjetiti između galaksija.

Ovo je naravno sve vrlo pojednostavljeno, rezultat na kraju ovisi o samom gravitacijskom "pullu" naše crne rupe. Zbog toga će u daljnoj budućnosti doći do spajanja andromede i naše mliječne staze. Privlačna sila među te dvije galaksije nadjačava njihovo udaljvanje širenjem prostora u kojem se nalaze.
Staro 03.01.2014., 18:22   #134
fanATIk
NITKOV
Moj komp

fanATIk's Avatar

Pa to sam bio pitao, kolika je ta neka brzina širenja, jel izračunata?

Asrock FM2A78M-DG3+
Palit GTX 460
Corsair VS550
Thermaltake Core V21
22"LCD LG W2242T
MX Revolution
Logitech X-230
Logitech K740
Canon CanoScan 4400F
Win 10

Unique case by fanATIk

Staro 03.01.2014., 19:36   #135
m4dm4n
Does youer dewg byte?
Moj komp

m4dm4n's Avatar

Citiraj:
Da bi izračunao brzinu, moraš imati početnu i završnu točku, ili neke relativne točke u konačnom prostoru. Ljudima je nepojmljiv koncept da nešto nema granicu, ili da se ne nalazi u kocki, kugli.
Sunce drži objekte u orbiti, no to nije statično, neki objekti bježe, a neki se približavaju. U galaksiji se pretpostavlja da se radi o supermasivnoj crnoj rupi koja galaksiju isto drži pod kontrolom.
No, međugalaktički prostor je prazan, totalno, jedino se na nekoj makro priči gledaju klasteri galaksija u kojima djeluju razne sile. Ako se dobro sjećam, sila gravitacije je najslabija od onih 4 osnovnih sila, no utjecaj gravitacijske sile nema granice. Tu ulazi koncept gravitona. Možeš li si pojmiti da masa tvog tijela utječe na neki planet u drugoj galaksiji ?
Možeš li si pojmiti da ako makneš sve galaksije i svu materiju koju vidiš kroz teleskope, svemir neće to niti primijetiti ?
Staro 03.01.2014., 19:56   #136
Josipva
Registered User

Citiraj:
Piše ti u članku što sam linkao poviše. 74 kilometra po sekundi na prostoru od 3 milijuna svjetlosnih godina.

Citiraj:
Sila gravitacije je najslabija od onih
Točno ali opet relativno. Ako gledaš utjecaj gravitacije između dvije molekule u vakuumu, on je uistinu beznačajan u usporedbi s npr. jakom nuklearnom silom ili s elektromagnetskom silom. No ako gledaš supermasivne i superguste predmete kao što su neutronske zvijezde i crne rupe onda je gravitacija glavno ljepilo svemira.

Citiraj:
Tu ulazi koncept gravitona.
Da graviton je teoretska čestica (u pretpostavci da postoje takve elementarne čestice koje stvaraju gravitaciju), no meni osobno je draža teorija gdje se gravitacija predstavlja kao iskrivljenje prostora (predstavljenog kao platno) oko određenog tijela s masom. I što je veća masa, veće "udubljenje u platnu".

http://www.youtube.com/watch?v=MTY1Kje0yLg (Dobra vizualizacija ideje.)

Zadnje izmijenjeno od: Josipva. 03.01.2014. u 20:12.
Staro 04.01.2014., 00:01   #137
Don Kihoty
Banned
Moj komp

Datum registracije: Apr 2011
Ništa se ne može gibati niti približno brzini svjetlosti,
nekakve procjene su da je maksimalna moguća brzina
koja se procjenjuje je 99.7% brzine svjetlosti.

http://en.wikipedia.org/wiki/Mass%E2...gy_equivalence

E = mc^2
E/m = c^2
c = sqrt(E/m)

Problem je taj što je za brzinu svjetlosti potrebna ogromna energija,
a za takvu energiju je potrebna i ogromna masa.

I u principu je nemoguće izvući broj pod korijenom,
tako da se korijenovanjem dobije 1.
Don Kihoty je offline   Reply With Quote
Staro 04.01.2014., 00:41   #138
Josipva
Registered User

Citiraj:
Autor Don Kihoty Pregled postova

c = sqrt(E/m)

I u principu je nemoguće izvući broj pod korijenom,
tako da se korijenovanjem dobije 1.
Par pitanja:

1. Od kada je c = 1 ?
2. Od kada se korijenovanjem broja ne može dobiti 1 kao rezultat?
Staro 04.01.2014., 00:44   #139
Don Kihoty
Banned
Moj komp

Datum registracije: Apr 2011
Krivo sam se izrazio.

Nikad se ne može dobiti c = c'.
Dakle brzina objekta da bude brzina svjetlosti.

Jednostavno kada bi se približili na 99% brzini svjetlosti,
stvari oko nas bi izgledale - usporeno.

Pošto putovanje unatrag u vrijeme ne postoji,
nemoguće je i postići veću brzinu od brzine svjetlosti,
jer bi to značilo da je moguće putovati kroz vrijeme.

Ali da, bilo bi zanimljivo putovati 10s brzinom svjetlosti, i vratiti se na zemlju koja je ostarila
xxxx godina.
Don Kihoty je offline   Reply With Quote
Staro 04.01.2014., 02:08   #140
Flood
Into my head it goes
Moj komp

Flood's Avatar

Datum registracije: Feb 2004
Citiraj:
Ne svjetlost nije niti val niti sila. Svjetlost je posljedica zračenja nekog tijela i izbacivanja čestica imenom fotoni. Ovdje prestraje svo moje razumijevanje za slijedeću hrpicu slova.
Fotoni su čestice koje spadaju u "wave-particle duality" koncept, jednako kao i elektroni ,recimo. U principu to znači da se radi o čestici koja se ponaša kao čestica, no ima i osobine vala.
A val je samo način širenja kroz neki prostor, način reagiranja na ostale objekte i tak.
Isto to vrijedi za čestice, sa naravno drugačijim karakteristikama.
Ima ovdje sveg i svačeg,provjerenog
Staro 05.01.2014., 10:40   #141
Flood
Into my head it goes
Moj komp

Flood's Avatar

Citiraj:
Nije samo u tome problem, krivo si shvatio cijeli taj dio. Što tijelo putuje većom brzinom to treba više energije da bi ga se ubrzalo na još veću brzinu. Na brzinama koje su blizu brzine svijetlosti, energija koju je potrebno uložiti da bi se postigla još mrvu veća brzina raste toliko eksponencijalno da na samoj brzini "c" postane beskonačnost. Dakle ne, bez savijanja prostora nije moguće ići brže od svjetlosti.

EDIT:

U slici zamjeni v sa c i onda dobiješ 1 - 1 u nazivniku, tj brojnik/0 što je u limesu jednako beskonacno.
Bila je još jedna priča,sad je pronašao,pa da završimo priču oko univerzalne svemirske konstante
Kad se 2. Newtonov zakon uzme i kada se stavi da je sila konstantna,brzina raste,akceleracija pada.Kada brzina ide prema c,akceleracija ide ka 0.
Nemože se dosegnuti c
Staro 05.01.2014., 13:33   #142
fanATIk
NITKOV
Moj komp

fanATIk's Avatar

Prvo valja svemirski lift napravit, onda ćemo razmišljat kak preskočit c.

http://en.wikipedia.org/wiki/Space_elevator

Asrock FM2A78M-DG3+
Palit GTX 460
Corsair VS550
Thermaltake Core V21
22"LCD LG W2242T
MX Revolution
Logitech X-230
Logitech K740
Canon CanoScan 4400F
Win 10

Unique case by fanATIk

Zadnje izmijenjeno od: fanATIk. 06.01.2014. u 07:08.
Staro 07.01.2014., 00:37   #143
MadBoY
MadModerator
Moj komp

MadBoY's Avatar

Datum registracije: Sep 2002
Inflation & the Universe in a Grapefruit - dobar video koji objasnjava kako/zasto se svemir na samom pocetku sirio brzinom vecom od brzine svjetlosti.
Staro 07.01.2014., 11:20   #144
Flood
Into my head it goes
Moj komp

Flood's Avatar

Citiraj:
Prvo valja svemirski lift napravit, onda ćemo razmišljat kak preskočit c.

http://en.wikipedia.org/wiki/Space_elevator
To sam bio nekad gledao negdje neku raspravu...kao masa sajli ih hebe itd itd

Zadnje izmijenjeno od: Flood. 07.01.2014. u 11:39.
Flood je offline   Reply With Quote
Staro 07.01.2014., 11:58   #145
Mad_Duke
Guest

A ono, sa usability strane bi bilo idealno za staviti stvari u orbitu i/ili launchati odozgora, šteta što je highly unlikely

Možda bi pomoglo i sa čišćenjem smeća gore
  Reply With Quote
Staro 07.01.2014., 12:05   #146
Flood
Into my head it goes
Moj komp

Flood's Avatar

Citiraj:
Autor Mad_Duke Pregled postova
Možda bi pomoglo i sa čišćenjem smeća gore
To je navodno bila jedna od glavnih vodilja-rješavati smeće u svemir.hjumanz
Staro 07.01.2014., 12:08   #147
Mad_Duke
Guest

Ma ne, to je idiotarija. Mjesta za smeće koje generiramo ima dovoljno da se i plastika stigne razgraditi, a kasnije imaš šumu iznad modernog landfilla. Mislim na čišćenje smeća u orbiti
  Reply With Quote
Staro 07.01.2014., 16:14   #148
fanATIk
NITKOV
Moj komp

fanATIk's Avatar

Citiraj:
Autor Flood Pregled postova
To sam bio nekad gledao negdje neku raspravu...kao masa sajli ih hebe itd itd
Jebe ih samo materijal od kojeg bi lift bio napravljen. Ugljikove nanocijevi bi bile idealne, al još treba tu godina razvoja. Plus kaj bi prvo trebalo dovuć neki asteroid iz kojeg bi se crpila sirovina za to. E da, i tvornicu koja bi radila dizalo treba gore napravit pošto bi se lift radio odozgo prema zemlji.
Dalje je lako.

http://dnevnik.hr/vijesti/znanost-it...ilometara.html

Asrock FM2A78M-DG3+
Palit GTX 460
Corsair VS550
Thermaltake Core V21
22"LCD LG W2242T
MX Revolution
Logitech X-230