Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Internet i mrežne tehnologije > Mreže
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 15.02.2014., 19:10   #1411
Prezime
Premium

Datum registracije: Aug 2013
99% sam siguran da ne postoji neki (kao) stock firmware za 763 koji podrzava 3G USB modeme.
Kao sto sam vec napisao, obje verzije firmware-a opisane u ovoj temi podrzavaju neke 3/4G modeme.
Od pojedinih Huawei modema znam sigurno da OpenWrt verzija firmmwarea za SX763 podrzava E180 i E3131 3G modeme, a ni jedna verzija ne podrzava E3276 4G modem. Zato osim verzije firmwarea, trebas saznat i jel doticna verzija podrzava tvoj E160 model, prije nego krenes u akciju.
Prezime je offline   Reply With Quote
Staro 16.02.2014., 08:18   #1412
chief_wolfinjo
Guest

Hvala na odgovoru. Gdje bi mogao provjeriti dal je moj stick podrzan ili ne. Inace moj stick nije najnoviji model pa po nekoj logici bi trebao raditi. Te mi molim vas recite dali ce moj jedan voip telefon raditi koji ce biti prikopcan na router nakon sto stavim ovaj fw? Ja jedino moram ukucati podatke u voip telefon od voip providera kao sto su username i pass i nakon toga ga spojim na router da dobije internet.... Hvala
  Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 16.02.2014., 11:47   #1413
Prezime
Premium

Ne znam gdje mozes provjerit tocno koji su USB modemi podrzani...
Kako si do sad koristio telefon, tj u koji port routera spajas taj VoIP telefon? Ako u LAN port, onda ce sigurno radit...
Staro 16.02.2014., 19:48   #1414
Hrky15
Registered User

Datum registracije: Feb 2009
kolko je složeno napraviti image koji će moć koristiti pakete iz novog repozitorija?

jel netko slučajno našao image da se ne gnjavim sad s tim
Hrky15 je offline   Reply With Quote
Staro 17.02.2014., 09:21   #1415
chief_wolfinjo
Guest

Citiraj:
Autor Prezime Pregled postova
99% sam siguran da ne postoji neki (kao) stock firmware za 763 koji podrzava 3G USB modeme.
Kao sto sam vec napisao, obje verzije firmware-a opisane u ovoj temi podrzavaju neke 3/4G modeme.
Od pojedinih Huawei modema znam sigurno da OpenWrt verzija firmmwarea za SX763 podrzava E180 i E3131 3G modeme, a ni jedna verzija ne podrzava E3276 4G modem. Zato osim verzije firmwarea, trebas saznat i jel doticna verzija podrzava tvoj E160 model, prije nego krenes u akciju.
bok,

znači ovaj stick bi radio 100% http://www.bonbon.hr/ducan/uredaji/i...internet-stick ?

te koja je razlika između OpenWrt i DD-WRT ?

Reply With Quote
Staro 17.02.2014., 12:04   #1416
Prezime
Premium

Da, takav E3131 kupljen u HT-u koristi moj kolega na SX763 sa OpenWrt. Koja je tocno razlika izmedju DD-Wrt i OpenWrt ne znam, ali znam da se doticni USB modem moze jednostavno besplatno otkljucati da radi na svim mrezama pomocu koda koji se nabavi/generira na internetu.
Staro 17.02.2014., 14:54   #1417
chief_wolfinjo
Guest

onda ću staviti OpenWrt i kupiti taj stick. inače što se tiče unlocka to znam
nego, dali mi možet reći sljedeće, gledam upute na prvoj stranici,
gdje ja biram ADSL annex A i B ? dali je a ili b ... dali to kasnije podesim nakon što ubacim image ili ne ?
je koliko vidim ima jedan secondary image i dva glavna, sa i bez voipa.... za openwrt. pa da nekaj ne zeznem.. znači u principu ja sam ti redosljedom ubacim te image i onda podesim u postavkama routera ?

hvala
  Reply With Quote
Staro 17.02.2014., 15:49   #1418
Prezime
Premium

Ne kuzim se previse u tematiku, pa ti ne mogu nista vise savjetovat od onog sto tamo pise. Skidas s oznacene adrese firmware za anex A i B! Kasnije nakon sto je firmware uredno instaliran preko SSH konzole (za to ti je potreban neki terminal program kao "Putty Terminal") biras koji anex trebas. I za A i za B su tamo napisane komande...
Staro 17.02.2014., 16:19   #1419
Nikky
Moderator

Nikky's Avatar

Datum registracije: Sep 2006
Uz mali dodatak da nije bitno koji adsl pod - standard (A ili B) je aktivan kad i tako neće na net preko integriranog adsl modema nego preko 3G stick - a na usb - u.
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 18.02.2014., 09:41   #1420
chief_wolfinjo
Guest

znači to meni nije onda bitno, jedino podešavam postavke za stick ?

te kada podesim postavke, dali onda pristup internetu od sticka mogu normalno share-ati putem wifi-a i mrežnih utora od routera ?

hvala
  Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 18.02.2014., 11:32   #1421
.Delboy
Premium

.Delboy's Avatar

Datum registracije: May 2008
Svi ti 3g modemi su slični, tako da bilo koji img koji ima podršku za 3g modem, trebao bo podržavati ove huawei/zte modeme od naših operatera.

Ukoliko se modem ne detektira, onda treba napraviti update usb-modeswitch i usb-modeswitch-data paketa jer se preko modeswitch modem prebacuje iz onog storage moda u modem mode, pa ako je neki noviji stick moguće je da starija verzija paketa nezna kako ga prebaciti u modem mode.
.Delboy je offline   Reply With Quote
Staro 18.02.2014., 12:04   #1422
Prezime
Premium

Na Huawei USB modemima se taj detalj, da prijavljuje svoj "lazni CD", moze jednostavno komandom preko terminala iskljucit. Nakon toga se uvjek prijavljuje samo kao modem.

Mene zanima jel se na svim hardverskim verzijama SX763 treba dovesti 5V napajanje na USB konektor, ili je na novijim verzijama to vec tvornicki napravljeno?

Druga stvar koja me sprijecava da to pokusam su moji Huawei HiLink modemi (E3131 i E3276) koji ne rade kao klasicni modemi, tj ne trebaju dodatne modem drivere niti programe za spajanje na 3G mrezu. HiLink modemi se automatski spajaju na 3G, te se prijavljuju i rade kao mrezni adapteri. U windows okruzenju koriste interni mrezni driver (Remote NDIS driver napisan 2006). Jel bi OpenWRT znao s takvim USB modemom radit?

Zadnje izmijenjeno od: Prezime. 18.02.2014. u 12:16.
Staro 18.02.2014., 13:57   #1423
Nikky
Moderator

Nikky's Avatar

Citiraj:
Autor Prezime Pregled postova
Mene zanima jel se na svim hardverskim verzijama SX763 treba dovesti 5V napajanje na USB konektor ...
Ovaj detalj smo utvrdili da se rješava odgovarajućim drajverom / postavkama, pisali su negdje u temi.
Kada je oboje postavljeno kako treba onda usb port ima napajanje, sw se uključuje.
Staro 18.02.2014., 14:13   #1424
chief_wolfinjo
Guest

Citiraj:
Autor .Delboy Pregled postova
Svi ti 3g modemi su slični, tako da bilo koji img koji ima podršku za 3g modem, trebao bo podržavati ove huawei/zte modeme od naših operatera.

Ukoliko se modem ne detektira, onda treba napraviti update usb-modeswitch i usb-modeswitch-data paketa jer se preko modeswitch modem prebacuje iz onog storage moda u modem mode, pa ako je neki noviji stick moguće je da starija verzija paketa nezna kako ga prebaciti u modem mode.
odlično hvala

samo još jedno pitanje, koja je točno razlika između image-a
sa voipom i bez ?

hvala
  Reply With Quote
Staro 18.02.2014., 15:13   #1425
Prezime
Premium

Citiraj:
Autor Nikky Pregled postova
Ovaj detalj smo utvrdili da se rješava odgovarajućim drajverom / postavkama, pisali su negdje u temi.
Kada je oboje postavljeno kako treba onda usb port ima napajanje, sw se uključuje.
Jel moze neka pobliza informacija, kljucna rijec.., jer pretrazivat cijelu temu je kao prelistavat Bibliju?
Staro 18.02.2014., 16:35   #1426
Nikky
Moderator

Nikky's Avatar

Ajde, ajde, čini mi se da Biblija ima malo više stranica od ove teme
Za precizan detalj pitaj ekipu koja je dublje apsolvirala wrt na SX - u,
ako se ne varam, ovisi o pojedinom Bulid - u, jeli uključeno šta treba ili ne.
Pretpostavljam da usb i wlan rade ok u ovome sa prve stranice.
Razvoj je malo zamro otkad je kolegu Delboy - a više oteo posao / poslodavac.
Staro 18.02.2014., 19:17   #1427
Prezime
Premium

Citiraj:
Autor .Delboy Pregled postova

Ukoliko se modem ne detektira, onda treba napraviti update usb-modeswitch i usb-modeswitch-data paketa
Od kuda napraviti update za usb-modeswitch-data? Ne nalazim to na repository-u; vidim samo usb-modeswitch.

Edit: nasao.., gledao sam na krivom mjestu :-D

Zadnje izmijenjeno od: Prezime. 18.02.2014. u 23:57.
Staro 24.02.2014., 18:39   #1428
chbr2a
Registered User

Datum registracije: Feb 2014
haj ovom veselom društvu. naime imam jedan super dobar setup wrt mašine na koja je evo online već više od 30 dana i prezadovoljan sam s mogućnosti rutera.

i tako ja frendu bacio bubu u uho da ću mu spojit njegov stik na ruter. on nabavio ruter a ja si napravio probleme.

naime, radi se o usb internet stiku huwei e173 koji je kupljen u bonbon a radi s tmobile simom (znači otključan) ...

i sad nikako nemogu naći riješenje kako da ga nateram da radi ... jel ima netko neku ideju šta da radim ... imam image na njemu onaj što je s neke naše stranice skinut ... jel ima netko neki dobar savjet

hvala.
chbr2a je offline   Reply With Quote
Staro 24.02.2014., 19:41   #1429
Prezime
Premium

Prvo tom stiku iskljuci interni SD i lazni CD, tako da se pri ukljucenju prijavljuje samo USB modem. Ako ne znas kako slijedi ove upute: "Disable Huawei cd rom and sd card"
http://3g4gmodem.blogspot.com/
Staro 24.02.2014., 20:53   #1430
chbr2a
Registered User

vrlo sam se brzo počeo radovati da će svi moji problemi biti riješeni .. ako disjeblam te funkcije, no nije tako izgleda

dmesg mi ne pokazuje ono što treba. ne dobijem ttyUSB naziv.

kad utipkam
Code:
insmod /lib/modules/`uname -r`/usbserial.ko vendor=0x12d1 product=0x1d35
odradi

utipkam
Code:
echo 'vendor=0x12d1 product=0x1d35 ff' > /sys/bus/usb-serial/drivers/option1/new_id
ništa osim toga da nemože kreirati ovaj direktorij /sys/bus/usb-serial ...

čak ga nemogu ni ja ručno kreirat preko winscp-a.

kaže mi da editiram /etc/rc.local a ja toga nemam ....

eto i tako stalno u krug ... bitno da usb lampica naprijed svijetli

jel ima ko kakvih ideja ?
Staro 24.02.2014., 21:29   #1431
Prezime
Premium

Veselju jos nema mjesta dok ne proucis: http://wiki.openwrt.org/doc/recipes/3gdongle
i uspjesno primijenis
Staro 24.02.2014., 21:43   #1432
domis
Premium
Moj komp

@wolfinjo
razlika između ddwrt i openwrt ti je mala ali nije zanemariva.
openwrt - mogućnost korištenja carneta (na ddwrt nisam našao kako isključiti ostale enkripcije) ali zato je sama konfiguracija mukotrpna ako prvi put to radiš. Kasnije se sve pohvata
ddwrt - praktički radi out-of-the box, ali kao što sam naveo, nisam našao kako upogoniti carnet preko sticka

@chbr2a
ako ako bonbon stick prima tekom, ne znači da je otključan
domis je offline   Reply With Quote
Staro 25.02.2014., 16:23   #1433
chbr2a
Registered User

imam još sto novih problema.

opkg install kmod-usb2 i ostalo mi se neće instalirati

comgt sam uspio instalirati

i sad po novom , kad uštekam stik u port imam proublem jel se ruter neda pingat pa nemogu ni prek puttija prić njemu .. kad nije uštekan, da se resetirat i normalno se boota.
Staro 25.02.2014., 16:47   #1434
Prezime
Premium

Tvoje nevolje su razlog zasto se (jos) nisam upustao u ovu igru gubljenja zivaca

Koliko sam citajuci, bez isprobavanja, uspio shvatiti, bitno je da koristis isti "build" i repozitorij predvidjen za njega. Ako se te verzije ne poklapaju, obicno dolazi do poteskoca na kakve nailazis.

Zadnji build za SX763 sam vidio ovdje kao i cijeli repozitorij kojeg si skines na komp za buduce nadogradnje. Momci koji su ga stavljali su uspjeli upogonit 3G USB modeme, medjutim napominjem, nisam to isprobao!

Edit: Dodatna zbunjola glede 3G USB modema mi je da su ranije verzije build/repozitorija sadrzavale i "usb-modeswitch" i "usb-modeswitch-data", dok u novijim verzijama nema posebnog usb-modeswitch-data, nego je integriran u novi usb-modeswitch...

Zadnje izmijenjeno od: Prezime. 25.02.2014. u 17:06.
Staro 25.02.2014., 23:21   #1435
chbr2a
Registered User

ja sam skinuo s ovog linka: http://www.vrsho.com/openwrt-firmware-for-sx763/

jel to isto ?
Staro 25.02.2014., 23:49   #1436
Prezime
Premium

To je, po datumima starija verzija od ove gore koju sam ti spomenuo, ali s novijim verzijama usb-modeswitch (1.2.3-2/1.2.4-1) i usb-modeswitch-data, dakle nije isto

Najnoviju verziju, za koju mislim da nisu radili momci iz ovih krajeva, mozes naci na OpenWRT sajtu. U njihovom repozitoriju (http://downloads.openwrt.org/snapsho...ntiq/packages/) nema vise paketa usb-modeswitch-data, vec kazu da je integriran u usb-modeswitch paket. Ja se ne mogu snac u svim tim verzijama kernela i build-ova, pa ti ni neki savjet ne mogu dat
Staro 27.02.2014., 00:38   #1437
chbr2a
Registered User

eheehej !! hvala ide mi , napredujem poolako poolako. stavio sam verziju jednu od one dvije s ovog linka gore...

uglavnom, došao sam do: switching USB mode dijela. tamo sam instalirao usb-modeswitch_2014-01-17-575c8e8dec6d1f544debe867ebc0bde051209c17_lantiq.ipk paket ali prilikom
Code:
usb-modeswitch -c /etc/usb_modeswitch.d/12d1:1d35
kaže usb-modeswitch: not found.

hmmmmmm neznam koju glupost krivo radim ...
Staro 27.02.2014., 01:28   #1438
Prezime
Premium

Vrati Huawei na defolt (AT^U2DIAG=276 ili AT^U2DIAG=255, ne sjecam se tocno) jer izgleda da ti sad sistem ocekuje nemodificirani/originalani modem sa svim njegovim portovima i ID-ima...

Ovako bi taj modem trebao biti prijavljen u sistemu.
Staro 27.02.2014., 18:41   #1439
chbr2a
Registered User

vratio uspješno ali i dalje kaže
Code:
-ash: usb_modeswitch:: not found
a instalirao sam najnoviji usb_modeswitch .......
Staro 27.02.2014., 19:13   #1440
Prezime
Premium

Neznam u cem je problem...

Zadnje izmijenjeno od: Prezime. 27.02.2014. u 21:19.
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno