Forumi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Audio, Video, Foto
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 04.05.2012., 18:08   #1201
coconut
Premium
Moj komp

coconut's Avatar

Datum registracije: Mar 2006
Mislim da nije toliki problem u receiveru nego u routerima koje imamo po kući jer materijal mora 'proći' preko njega da bi stigao na WD TV. Sve dok to ne budu N routeri, zaboravi na slanje HD-a bežično.
Staro 04.05.2012., 18:23   #1202
Sa_Stilom
Premium

Sa_Stilom's Avatar

Datum registracije: May 2006
Citiraj:
Autor Lewis Pregled postova
Pa ovisi o bandwithu tj. FullHD video ima preveliki bandwith u odnosu na kolko tj bezicni reciever moze "protjerat".
Tako je, treba se pozabaviti razumjevanjem istoga i propusnosti... Razrada slijedi niže...

Citiraj:
Autor coconut Pregled postova
Mislim da nije toliki problem u receiveru nego u routerima koje imamo po kući jer materijal mora 'proći' preko njega da bi stigao na WD TV. Sve dok to ne budu N routeri, zaboravi na slanje HD-a bežično.
Nužno ne mora zaboraviti, treba se samo pozabaviti matematikom i prema tome birati koje filmove će skidati, kao i testirati svoju WLAN mrežu.

Evo moj odgovor:

Teorija:
1. 100Mbps LAN veza ostvaruje max propusnost od 12,5MB/s
2. 1GBps LAN veza ostvaruje max propusnost od 125MB/s
3. 54Mbps WLAN veza ostvaruje max propusnost od 6,75MB/s

Praksa:
1. 10-11MB/s
2. Najčešće ovisi u brzini hard-diska odnosno medija, pošto su to cca 40-50MB/s, naravno ako je s jedne strane medij koji čita 100MB/s, a s druge drugi koji piše 100MB/s u tom slučaju propusnost će biti oko 100MB/s. Osobno to nisam još istestirao.
3. 2-4MB/s, u mom slučaju 2.5MB/s

Što će reći:
3. Da WLAN veza ima propusnost od nekih 16-20Mbps

Što opet u praksi daje nekih čistih, sigurnih:
10-12Mbps (računajući zračne smetnje, u mom testu 3-4m čistog zraka, bez zidova)

Ako uzmeš u obzir FullHD film, nije bitna reza nego njegova "propusnost", bandwidth, evo primjer ovog filma:

Video: 17Mbps
Audio: 2Mbps
= 19Mbps, što će reći da nema šanse da prođe preko WLANa

Zatim, ovaj film, koji je HD reze:

Video: 4Mbps
= 6Mbps

Što će reći da bi ovaj video trebao raditi putem WLANa.

Naravno, postoje i HD filmovi koji imaju propusnost npr: V=9Mbps, A=2Mbps, dotični će vrlo vjerojatno predstavljati problem za većinu WLANa.

Uz sve to treba uzeti u obzir i nevidljive smetnje u zraku, tako da možda na papiru i izračunamo da određeni film bi trebao raditi, odnosno da zadovoljava matematiku, ali moramo uzeti u obzir i to da se pojave razne smetnje u zraku zbog koji ZRAČNA propusnost nije konstantna, odnosno ima padove koji u tom slučaju uzrokuju trzanje slike. Kod filmova koji zadovoljavaju matematiku - pause/play riješava problem i po mom iskustvu navedena "anomalija" se pojavi 3-7 puta po filmu, naravno, ovisi o količini smetnji u zraku.

Riješenje: N mreže

Napomena: Obrati pažnju na razliku između MB/s i Mbps, 1MB/s = 8Mbps

Zadnje izmijenjeno od: Sa_Stilom. 04.05.2012. u 18:42.
Sa_Stilom je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 04.05.2012., 18:34   #1203
kreso0808
Registered User

Datum registracije: Apr 2012
Citiraj:
Autor Sa_Stilom Pregled postova
Tako je, treba se pozabaviti razumjevanjem istoga i propusnosti... Razrada slijedi niže...

Nužno ne mora zaboraviti, treba se samo pozabaviti matematikom i prema tome birati koje filmove će skidati, kao i testirati svoju WLAN mrežu.

Evo moj odgovor:

Teorija:
1. 100Mbps LAN veza ostvaruje max propusnost od 12,5MB/s
2. 1GBps LAN veza ostvaruje max propusnost od 125MB/s
3. 54Mbps WLAN veza ostvaruje max propusnost od 6,75MB/s

Praksa:
1. 10-11MB/s
2. Najčešće ovisi u brzini hard-diska odnosno medija, pošto su to cca 40-50MB/s
3. 2-4MB/s, u mom slučaju 2.5MB/s

Što će reći:
3. Da WLAN veza ima propusnost od nekih 16-20Mbps

Što opet u praksi daje nekih čistih, sigurnih:
10-12Mbps (računajući zračne smetnje, u mom testu 3-4m čistog zraka, bez zidova)

Ako uzmeš u obzir FullHD film, nije bitna reza nego njegova "propusnost", bandwidth, evo primjer ovog filma:

Video: 17Mbps
= 19Mbps, što će reći da nema šanse da prođe preko WLANa

Zatim, ovaj film, koji je HD reze:

Video: 4Mbps
= 6Mbps

Što će reći da bi ovaj video trebao raditi putem WLANa.

Naravno, postoje i HD filmovi koji imaju propusnost npr: V=9Mbps, A=2Mbps, dotični će vrlo vjerojatno predstavljati problem za većinu WLANa.

Uz sve to treba uzeti u obzir i nevidljive smetnje u zraku, tako da možda na papiru i izračunamo da određeni film bi trebao raditi, odnosno da zadovoljava matematiku, ali moramo uzeti u obzir i to da se pojave razne smetnje u zraku zbog koji ZRAČNA propusnost nije konstantna, odnosno ima padove koji u tom slučaju uzrokuju trzanje slike. Kod filmova koji zadovoljavaju matematiku - pause/play riješava problem i po mom iskustvu navedena "anomalija" se pojavi 3-7 puta po filmu, naravno, ovisi o količini smetnji u zraku.

Riješenje: N mreže

Napomena: Obrati pažnju na razliku između MB/s i Mbps, 1MB/s = 8Mbps
IDEŠŠŠŠ!!! Fala
kreso0808 je offline   Reply With Quote
Staro 04.05.2012., 18:44   #1204
Sa_Stilom
Premium

Sa_Stilom's Avatar

Najčešće na netu piše info o filmu, tipa:

TITLE............: The Woman In Black
IMDB.............: http://www.imdb.com/title/tt1596365
RATING...........: 6.7
RETAIL DATE......: 2012-05-22
DURATION.........: 01:35:19.720
SIZE.............: 6715.54 MB
VIDEO BITRATE....: 8 345 Kbps
RESOLUTION.......: 1920x816
SUBTITLES........: None
AUDIO FORMAT.....: DTS
AUDIO BITRATE....: 1 510 Kbps
SOURCE...........: R1 BluRay
= 9855 Kbps

Ovaj film bi na mojoj mreži još i radio, ali vjerojano bi zatrzao par puta.

No prije matematike baci se na monitoring WLANa, prebacuj simo-tamo velike fajlove i računaj si propusnost, tako ćeš točno znati na čemu si.

EDIT:
Također u ovom postu sam opisao svoju konfu: http://forum.pcekspert.com/showpost....postcount=1196

Zadnje izmijenjeno od: Sa_Stilom. 04.05.2012. u 18:56.
Staro 04.05.2012., 19:15   #1205
kreso0808
Registered User

Citiraj:
Najčešće na netu piše info o filmu, tipa:

TITLE............: The Woman In Black
IMDB.............: http://www.imdb.com/title/tt1596365
RATING...........: 6.7
RETAIL DATE......: 2012-05-22
DURATION.........: 01:35:19.720
SIZE.............: 6715.54 MB
VIDEO BITRATE....: 8 345 Kbps
RESOLUTION.......: 1920x816
SUBTITLES........: None
AUDIO FORMAT.....: DTS
AUDIO BITRATE....: 1 510 Kbps
SOURCE...........: R1 BluRay
= 9855 Kbps

Ovaj film bi na mojoj mreži još i radio, ali vjerojano bi zatrzao par puta.

No prije matematike baci se na monitoring WLANa, prebacuj simo-tamo velike fajlove i računaj si propusnost, tako ćeš točno znati na čemu si.

EDIT:
Također u ovom postu sam opisao svoju konfu: http://forum.pcekspert.com/showpost....postcount=1196
S koje stranice skidaš filmove?
Staro 04.05.2012., 19:28   #1206
kreso0808
Registered User

I još jedno pitanje. frend ima PS3 i nema takvih problema. Kako je to moguće?
Staro 04.05.2012., 20:05   #1207
coconut
Premium
Moj komp

coconut's Avatar

Otkad PS ima wlan? Žicom će i najveći rip ići bez problema.
Staro 04.05.2012., 20:55   #1208
Sa_Stilom
Premium

Sa_Stilom's Avatar

Citiraj:
Autor kreso0808 Pregled postova
S koje stranice skidaš filmove?
torrenti, googlaj: tpb.se

Citiraj:
Autor kreso0808 Pregled postova
I još jedno pitanje. frend ima PS3 i nema takvih problema. Kako je to moguće?
Ako tvrdiš da je preko WLANa, onda jedino ukoliko taj isti video odgovara matematici koju sam ti naveo. Postoje i FullHD filmovi koji imaju AV=6-8Mbps i to će s WLANom raditi. U protivnome, ukoliko je "frend" pustio FullHD film bandwidtha 12-50Mbps onda ili ima N mrežu ili se radi u LAN konekciji.

Kod filma nije najvažnije da je on rezolucije 1920x1080, ako je AV bandwidth 5-6Mbps, u tom slučaju je bolje pogledati film koji je 1280x720, a AV bandwidth 10-12Mbps, slika će biti kvalitetnija. Na kraju ukoliko nemaš TV od 50 inča pa na više, razliku između HD ili FullHDa nećeš primjetiti.

Citiraj:
Otkad PS ima wlan? Žicom će i najveći rip ići bez problema.
Žicom će sve ići bez problema, pošto je čisti Blu-ray bandwidth 48-54Mbps, a LAN je u 99% kućanstva 100Mbps.
FullHD ripovi se u najčešće rade po size-u mkv fajla, tako da stane na DualLayer DVD što je 7,93GiB odnosno po widowsima 7,93GB.
Rijetko tko radi FullHD ripove preko toga, i najčešće rijetko da takvi ripovi imaju AV BW preko 15Mbps.

Naravno, ja sretan uvijek kad postoji što bolji rip, bio on 30Mbps, veličine 20GB, tada najsretniji iako na svom TVu ne vidim razliku.

Daljnje raspravljanje o ovoj temi je OffTopic, stoga pošto je sve rečeno, držimo se teme.

Zadnje izmijenjeno od: Sa_Stilom. 04.05.2012. u 21:05.
Staro 05.05.2012., 18:10   #1209
Sa_Stilom
Premium

Sa_Stilom's Avatar

Još jedna važna stvar koju bih želio naglasiti, na koju sam totalno zaboravio, mnogi filmovi imaju varijabilni bitrate, odnosno njegova propusnost varira npr za video 6-14Mbps, ako piše da je prosječan bitrate npr 9Mbps, zato neki filmovi koji opet odgovaraju matematici, znaju štekati kod akcija i puno promjena scena putem WLANa.
Staro 06.05.2012., 22:14   #1210
Prijateljski
ex manki1
Moj komp

Prijateljski's Avatar

Datum registracije: Aug 2008
Stavio sam custom firmware na WDTV Live pa me zanima da li je netko uspio riješiti da se eksterni disk gasi kada se WDTV ugasi?

EDIT: http://wiki.wdlxtv.com/S00custom-opt...Bus_on_standby
Testiram ovo popodne.....

Zadnje izmijenjeno od: Prijateljski. 07.05.2012. u 07:03.
Prijateljski je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 06.05.2012., 23:02   #1211
RaneZ
Vršni visioc
Moj komp

RaneZ's Avatar

Datum registracije: Jun 2005
Doma sam slozio da sve radi na N. Ali PRAVI N (300mb/s)

Praxa: ima dana kad prebacivanje ide sa 2-3MB/s ali vecina je oko 15-23..

pa sad reci da nije brze od 100mb zice...
Staro 07.05.2012., 09:45   #1212
Sa_Stilom
Premium

Sa_Stilom's Avatar

Nego, pošto WDTVLive ima 100Mbps mrežu, šta ima adapteri za njega koji su N i da to sve dela lijepo?
Staro 07.05.2012., 09:57   #1213
RaneZ
Vršni visioc
Moj komp

RaneZ's Avatar

Citiraj:
Nego, pošto WDTVLive ima 100Mbps mrežu, šta ima adapteri za njega koji su N i da to sve dela lijepo?
http://wdc.custhelp.com/app/answers/...and-wd-tv-live

Staro 07.05.2012., 11:36   #1214
Sa_Stilom
Premium

Sa_Stilom's Avatar

I veliš, to dela, samo ponekad ne baš kako treba?
Ja sam bio razmišljao ubaciti N AP koji će biti spojen na GigaLAN Switch ili da ne opterećujem Switch, spojit ga na Router, a Router onda na switch, tako da svi uređaji imaju pristup NETu.

No nisam gledao da li ću morati i za laptope kupovati nove kartice, ili ovo što piše da su oni b/g/n, dela čist dobro.
Staro 07.05.2012., 13:24   #1215
RaneZ
Vršni visioc
Moj komp

RaneZ's Avatar

Citiraj:
na Router, a Router onda na switch, tako da svi uređaji imaju pristup NETu.

No nisam gledao da li ću morati i za laptope kupovati nove kartice, ili ovo što piše da su oni b/g/n, dela čist dobro.
Najcesce su laptopi draft N. Znaci "prodajnih" 150 mbps.
Pravi N sa svim featurima (i 300mbps) ima barem 2 antene i to u radu 2T2R. Onda mozes ocekivat da radi i onaj MIMO ili kak se vec zove..sto je kul, jer inace paljenjem mikrovalne u kuhinji izgubim 10MB/s

Eto, meni radi kako si reko. Od susjeda ide net kablom do mog rutera doma. Kablom do 2 kompa, bezicno salje dalje u N-u na xbox, mini pc, mobitel, tv.

Ruter, neka jeftinjava Airlive 350 R. Iako je radilo i sa kinezom kojeg sam ubo preko ebaya za 120 kn

Bitno je da stavis rad u N only nacin, i da se niko ko nema N ne moze spojit. Samo onda mozes ocekivat pure 300 mbps (naravno lažnih)

Eto. Vise neam wdtv ali radilo je sa d-linkovim stikom kolko se sjecam..

Fora je kod wirelessa sto moras prtpostavit da svi brojevi i mega(kojigot bajti, biti i slični) moraju bit umanjeni za algoritam "manje od pola ako ne i jos manje"
Staro 09.05.2012., 06:53   #1216
Prijateljski
ex manki1
Moj komp

Prijateljski's Avatar

Ekipa imam slijedeći problem:
Uspio sam podesiti da se usb port gasi kada WD Live ide u standby, da se usb pali kad WD Live izađe iz standby (ponovno se upali) međutim kad se upali idući put unatoč tome što je usb dobio napon, upalio se disk, nije mountan i WD Live ga ne vidi. Ako ištekam iz struje onda ga tek vidi, tj mounta.

Ima netko da je riješio ovo?
Koristio sam slijedeće:
Turn off 5V to USB Bus on standby

(when you press power off on remote)
This action is prevented by the following:

root.bin active
OSD Theme active
Optware active
app.bin active
rtorrent or NZBget enabled

config_tool -c USB_POWER_OFF=1
Staro 09.05.2012., 08:26   #1217
schetz
Premium

schetz's Avatar

Datum registracije: Jul 2008
glupo pitanje, ali da li unmountaš HD prije gašenja ?
schetz je offline   Reply With Quote
Staro 09.05.2012., 08:37   #1218
coconut
Premium
Moj komp

coconut's Avatar

Ne znam šta si uopće išao podešavati jer je meni tako po defaultu. Kad upalim WD, pali se i hard (2,5" spojen na usb). Kad ga ugasim, i hard se ugasi.
Staro 09.05.2012., 11:38   #1219
schetz
Premium

schetz's Avatar

Nekako mi se čini da je riječ o tome da je na custom FW..

Koliko sam čitao svi iza 0.4.7.3 custom FW imaju tu boljku tako da možda ni eject neće to riješiti..meni je čak zadavao i problem, na kraju mi je ispalo bolje pustit da je HD uvijek on, boot je napravljen u 2 sec u tom slučaju a i fileovi su mi dostupni i kad je WD off..
Staro 09.05.2012., 16:52   #1220
Prijateljski
ex manki1
Moj komp

Prijateljski's Avatar

Citiraj:
Ne znam šta si uopće išao podešavati jer je meni tako po defaultu. Kad upalim WD, pali se i hard (2,5" spojen na usb). Kad ga ugasim, i hard se ugasi.
Koristim custom FW. Usb disk je stalno radio i kad bi wd bacio u standby!

Citiraj:
Autor schetz Pregled postova
Nekako mi se čini da je riječ o tome da je na custom FW..

Koliko sam čitao svi iza 0.4.7.3 custom FW imaju tu boljku tako da možda ni eject neće to riješiti..meni je čak zadavao i problem, na kraju mi je ispalo bolje pustit da je HD uvijek on, boot je napravljen u 2 sec u tom slučaju a i fileovi su mi dostupni i kad je WD off..
S obzirom da pogledam tek 3-4 filma tjedno mislim da mi nije pametno da mi disk vrti stalno (da se ne pokvari)...ili?
Citiraj:
glupo pitanje, ali da li unmountaš HD prije gašenja ?
Koristim samo naredbu "config_tool -c USB_POWER_OFF=1" koja gasi disk kad wd ide u standby.
Staro 09.05.2012., 18:43   #1221
Sa_Stilom
Premium

Sa_Stilom's Avatar

Ne kužim sta se hebete, pa najbolje je da se disk ne gasi/pali.
Moj je na LANu i dela danonoćno već 2-3godine. Tek kad sam ga počeo gasit palit, počeo me hebat, a onda sam mu se ispričao i sad opet dela uredno.
Staro 09.05.2012., 18:49   #1222
schetz
Premium

schetz's Avatar

e sad,ja imam onaj neki vulgaris eksterni WD elements bez prekidača, i on mi ode sam u standby nakon nekog vremena nekorištenja, cca 10 min, tako da me recimo taj dio ne brine..nadam se da ne bi ni trebao..

za gašenje postoji neka skripta, ili popis opcija koje se trebaju uključiti da bi ferceralo ali toliko im je zbrkan taj custom FW forum da će mi trebat vremena da nađem,čak možda lakše preko gugla...

jednostavniji način je svakako instalirati raniji FW na kojem to nije zezalo a to je 0.4.7.3,tamo opcija USB power off kažu radi bez problema, i mountanje diska ide bez problema..

a možeš probat i ono što sam te prije pitao..dakle normalno staviš opciju USB power off, ali prije toga Eject hard drive,čini mi se da ova skripta koju sam spomenuo gore radi baš to automatski..samo meni je taj eject nekad funkcionirao, nekad ne..
Staro 09.05.2012., 19:30   #1223
Prijateljski
ex manki1
Moj komp

Prijateljski's Avatar

Citiraj:
e sad,ja imam onaj neki vulgaris eksterni WD elements bez prekidača, i on mi ode sam u standby nakon nekog vremena nekorištenja, cca 10 min, tako da me recimo taj dio ne brine..nadam se da ne bi ni trebao..

za gašenje postoji neka skripta, ili popis opcija koje se trebaju uključiti da bi ferceralo ali toliko im je zbrkan taj custom FW forum da će mi trebat vremena da nađem,čak možda lakše preko gugla...

jednostavniji način je svakako instalirati raniji FW na kojem to nije zezalo a to je 0.4.7.3,tamo opcija USB power off kažu radi bez problema, i mountanje diska ide bez problema..

a možeš probat i ono što sam te prije pitao..dakle normalno staviš opciju USB power off, ali prije toga Eject hard drive,čini mi se da ova skripta koju sam spomenuo gore radi baš to automatski..samo meni je taj eject nekad funkcionirao, nekad ne..
U biti možda i nije loše ako disk stalno radi pod uvjetom da se ne vrti...tj da stane nakon što wd ode u standby...ili?
Idem baš probat dal će stat šrotat....
Staro 09.05.2012., 20:12   #1224
schetz
Premium

schetz's Avatar

Citiraj:
Autor Prijateljski Pregled postova
U biti možda i nije loše ako disk stalno radi pod uvjetom da se ne vrti...tj da stane nakon što wd ode u standby...ili?
Idem baš probat dal će stat šrotat....
meni disk stane bez obzira da li je wd u standby ili ne..glavno da se ništa ne čita s njega..a pali se recimo kad čitam s kompa a wd je u standby..kažem, meni to super paše, a i stvarno mislim da nije problem da radi na taj način..
Staro 10.05.2012., 06:57   #1225
Prijateljski
ex manki1
Moj komp

Prijateljski's Avatar

Citiraj:
meni disk stane bez obzira da li je wd u standby ili ne..glavno da se ništa ne čita s njega..a pali se recimo kad čitam s kompa a wd je u standby..kažem, meni to super paše, a i stvarno mislim da nije problem da radi na taj način..
Isprobao sam tvoju metodu i čini mi se dobra. Disk stane nakon što nije aktivan neko vrijeme....samo svijetli ledica iza al ne vrti se.
Još moram proučit pristup disku preko kompa spojenom na istu mrežu....
Staro 11.05.2012., 18:24   #1226
novi1
Registered User

Datum registracije: Feb 2010
Citiraj:
Autor Prijateljski Pregled postova
Isprobao sam tvoju metodu i čini mi se dobra. Disk stane nakon što nije aktivan neko vrijeme....samo svijetli ledica iza al ne vrti se.
Još moram proučit pristup disku preko kompa spojenom na istu mrežu....
Uf, na to sam izgubio dosta vremena koliko se sjećam jer sam htio baš power off diska kako po defaultu radi orig. wdtv sw., ali kako je netko gore rekao, to je do verzije customa iznad 0.4.7. Međutim, taj standby se s vremenom pokazao kao prednost, jer disk miruje sve dok ne upališ wdtv ili dok mu ne pristupiš preko mreže (pa u biti glumi jedan fini nas). Smeta me malo što ga rtorrent uvijek drži budnim (aktivnim), pa čak i ako su svi torrenti stopirani. Al opet ništa strašno jer mu mogu pristupiti od bilo kud pa ručno ugasim rtorrent i nakon 10min ode u standby.

Ne kužim proučavanje pristupa preko kompa? Pa samo ukucaš njegov ip u run window ili win explorer, pitati će te default user i pass, mapiraš disk i bok.
novi1 je offline   Reply With Quote
Staro 03.06.2012., 11:33   #1227
coconut
Premium
Moj komp

coconut's Avatar

Imam problema sa WD TV Live (gen. 1). Jučer sam normalno pogledao neke filmove sa sticka, a danas kad sam pokušao isto - neće. Pokaže koji su filmovi na sticku i kad pritisnem play počne ga učitavati i stalno vrti onaj krug kao kad učitava materijal. Čak neće ni mp3 muziku puštati. Slike se mogu vidjeti. Pokušao sam staviti film od jučer, kao i externi hard na kojem ima već pogledanih filmova, ali 0 bodova.
Napravio sam factory default, ali ne pomaže. FW je najnoviji 1.06.15. Gara istekla.
Staro 03.06.2012., 11:46   #1228
zdravko_c
Premium

Datum registracije: Jun 2006
jel si ga probao isključit iz struje, meni se takodjer nekad znalo to desit kad bi pokušao
pokrenuti neku oštećenu ili loše kodiranu datoteku, nakon toga ništa dok ga ne isključim
zdravko_c je offline   Reply With Quote
Staro 03.06.2012., 13:36   #1229
coconut
Premium
Moj komp

coconut's Avatar

Jesam, ali ništa se nije promijenilo.
Staro 03.06.2012., 14:19   #1230
schetz
Premium

schetz's Avatar

a jedino da probas instalirat stariji fw, 1.05 ili možda custom fw ..pa ako proradi i baš želiš nazad 1.06,probaš opet..
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno