|
![]() |
#91 |
Adrenaline junkie
Datum registracije: Apr 2006
|
Osram NightBreaker i slične sijalice traju "duplo krace" od "normalnih" što je i naznačeno na poleđini pakovanja.
![]() |
#92 |
Premium
Datum registracije: Jan 2007
|
Prije nego se upustas u bilo kakve zamjene zaruljica pitaj se sto zaista zelis postici? Sminka ili ti stvarno trebaju jace zarulje. Fizikalno gledano princip i kod obicne i kod halogene zarulje je isti. Zarna nit se zazari i emitira svjetlost. Sto je temperatura visa, to je svjetlost "svjetlija", postize bolji stupanj djelovanja ali i zarulja krace traje. Semaforska zarulja od 150 W svijetli jedva kao 100 W obicna zarulja, ali traje 4000h uz velik broj uklopa i isklopa. Isto je i s halogenim reflektorskim zaruljama koje se sada prodaju kao stedljive 120 W umjesto 150 W, uz istu kolicinu lumena, a sitno pise da traju 1000h, dok su one od 150 W trajale 2000-4000h. Tvornicke zarulje su na autima obicno trajnije od zamjenskih da im bude manje reklamacija u servisu. Na nekim autima (npr. Corsa C) je promjena zarulje jednostavna kao i nadolijevanje tekucine za vjetrobrane, a na nekima je to odlazak u servis. Prema mojem iskustvu puno je vaznije kakav je far, nego sama zarulja. Ja sam zadovoljan razinom koliko mi svijetle obicne H7 zarulje na Astri H, dok te iste na Corsi C nisu bas bile tako dobre. Neki stari auti kod kojih aerodinamika nije bila presudna imali su velike farove, a takvi i s obicnim H4 zaruljama svijetle super. Odluka je na tebi, ja osobno ne bi nista dirao. p.s. Na sluzbenim Peugeot autima sam cesce mijenjao zarulje, nego nadolijevao gorivo?!? |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#93 | ||
ČLAN FKTa
Datum registracije: Jul 2004
|
-->
Citiraj:
S druge strane, Fiesta MK4, H7+H1, već na 50-60 km/h triba palit duga jer kratka svitle loše. Citiraj:
|
||
![]() |
![]() |
![]() |
#95 | |
Premium
Datum registracije: Aug 2007
|
Citiraj:
![]() U međuvremenu sam u Sloveniji kupio Osram Cool Blue i to 13 eura po komadu (ni nije toliko skupo, a živo me zanima koliko će dugo trajati) i na njima isto piše da su 60/55W kao i na Philipsovim Extreme Power i na ovim novim Boschovim Plus 90 ( http://cgi.ebay.com/2er-Set-Bosch-Pl...ht_3013wt_1139 )... Koja je razlika i po čemu su jače i jesu li uopće jače Extreme Power i Bosch Plus 90 od Osramovih Cool Blue? ![]()
![]() |
![]() |
#96 |
Moderator
Datum registracije: Apr 2005
|
Sve standardne žarulje su snage 55 vata, osim H4 koja ima dvije niti (dugo 60W i oboreno 55W). Ono po čemu se žrulje razlikuju jest toplina tona izražena u Kelvinima i intenziteta svjetlosti izražena u Candelima.
![]() |
#98 | |
Premium
|
Citiraj:
Zašto? Imaju 4000 Kelvina. A koje su onda "najjače"? Philips Extreme Power ili Bosch Plus 90 ili neke treće? Zašto? Usput, zanima me postoje li neke standardne halogenke koje imaju veću temperaturu od 4000 Kelvina, primjerice 4500 ili 5000 Kelvina ili se standardne rade do maksimalnih 4000K? Za koji dan ću sa Ebaya naručiti Boschove Plus 90 H4, pa sam razmišljao da na Atosu na desnom faru koji je "viši" od lijevog pustim Osramovu Cool Blue a samo na lijevi, koji je kao niži i "slabiji", stavim jednu Boschovu Plus 90, to mi zvuči sasvim u redu ideja? ![]()
![]() |
![]() |
#99 |
Moderator
Datum registracije: Apr 2005
|
Standardne halogenke nemaju 4000K nego su to 3200-3500K zato i sjaje žućkasto. 4000K imaju tzv blu (fake xsenon halogenke s filterom) A ovo +50 i +90 je njihova marketinška oznaka kao +50% bolja osvijetljenost ceste ili +90% bolje osvijetljenost u odnosu na standardnu žarulju. link
![]() |
#100 | |
Premium
|
Citiraj:
![]() ![]() Tako da sam mislio zamjeniti lijevu žaruljicu sa Xtreme Powerom ili eventualno Plus 90 koje navodno bolje osvjetljavaju i više rasipaju snop, a desnu ostaviti Osram Cool Blue, samo ne znam koliko i hoće li to popraviti situaciju??
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#101 |
Premium moderator
Datum registracije: Aug 2005
|
Isprobaj, pa javi dojmove ![]()
__________________ |
![]() |
![]() |
![]() |
#102 |
Premium
Datum registracije: Sep 2007
|
Dizem staru temu, ali nema veze dobra je tema. Jel ima netko konkretna iskustva vezom između žarulja, uv zraka i ostećenje farova iznutra/izvana? Konkretno, vecina danasnjih auta koristi sve losije i losije materijale, tako da se to preslikava na na farovima. Danas uopce nije čudno za vidjet auto star par godina i žuti farovi. Dio toga definitvno ide na nekvalitetu same plastike, a dio ide na žarulje. Dvije su opcije: 1. Nekvalitene kineske zarulje koje nemaju dobru UV zastitu i far iznutra jednostavno matira. 2.Prejaka zarulja (iako su sve recimo H4 deklarine na 50/60w) tipa ove moderne i skupe +80/+100/+130% koje jače svijetle i samim tim tim isijavaju vise uv zraka i samim tim brze ostecuju plastiku fara. Ali s obzirom da recimo ne mozete vidjet Clio PH2 da nema zute (iznutra) farove, ok, dio ide na ne kvalitetnu plastiku, a dio na UV od zarulje. Nekako sam skloniji da su opasnije jeftine kineske zarulje neko kvalitetne jače, jer sigurno da je jako mali postotak stavljao ove jače i skuplje zarulje. Iskustva? |
![]() |
![]() |
![]() |
#104 |
Premium
|
Nije mozda bas reprezentivan uzorak, ali i ja sam skloniji tome da velika vecina ljudi stavi neke čajna zarulje koje nemaju adekvatan UV filter i zarulja "pojede" far iznutra. Nadodamo na to jos uv zrake izvana i za par godina dobijemo žuti mat far ![]() Konkretno imam Hondu Jazz, 2005, original farovi, lijevi je jako mutan iznutra, desni puno manje. Vrlo naivno sam ih ispolirao izvana, i onda skuzio da je ostećenje iznutra. Po tome u lijevom je bila neka osjetno losija zarulja nego u desnom. Planiram sad rijesit te farove, pa istrazujem koje zarulje stavit, tako da budem siguran da nece ostetit far. |
![]() |
![]() |
![]() |
#105 |
Moderator
Datum registracije: Nov 2003
|
kaj da ti velim... eto imam auto već 8+ godina, dakle nije baš malo, sve izgleda ko na dan kad sam ga kupio. stvarno sam imao sve nutra isključivo od philipsa i osrama, a zadnjih par godina isključivo osram. sad imam već skoro 2g one nightbreaker plus ultimate ili koje već - nema problema. |
![]() |
![]() |
![]() |
#106 |
Premium
|
ne znam kako je kod drugih, ja vozim punto iz 2003. - oduvijek, odnosno 5 zadnjih godina kako vozim auto primjetio da obično po ljeti, farovi postaju zamućeni i žuti, više s vanjske strane, nego unutarnje. mislim, tj. uvjeren sam da do toga dolazi zbog izloženosti jakom suncu po ljeti, odnosno auto je parkiran uvijek (blještave površine) da se zrake jakog ljetnjeg sunca lome baš na farove. nisam primjetio razliku da žarulja ima bilo kakvog utjecaja na zamućenost/žutenje farova. tome pridonosim i lošiju kvalitetu izrade valeo fara (desni far koji je originalni se više magli od lijevog koji je nešto noviji)... neko vrijeme sam vozio na regular h1, dok duže vrijeme na 4300K/6000K china xenon hid kit ![]() ![]() ![]() seat ibiza iz 2001. godine - nikada nije imala tih problema, farovi su uvijek bili i ostali briljantno čisti hyundai atos iz 2007. godine - također kia ceed 2009. - također ali, nijedan od tih auta nije ni bio izložen suncu kao šta je punto, za kojeg mislim da je poprilično nekvalitetniji od ostalih + neodržavan (kada je kupljen iz druge ruke imao je 80% zamagljene farove, koje smo naknadno ispolirali i mada su ponovo došli žuti/zamućeni, nikada nisu postali kao prije), sve u svemu - mislim da je prvo mjesto kvaliteta izrade, drugo izloženost suncu, više nisam za stavljanje h4 china bulbova u novije vozilo mislim da SKUPLJI i NOVIJI auti više nemaju/neće imati problema sa zamućenosti farova - žutilom i zamagljenosti
![]() |
#107 | |
Premium
|
Tvoj je definitvno jedan od rijetkih koji ima ok farove ![]() Ja cu na kraju ici na Osram cool blue intense, nije mi potreba neka ne znam kakva osvjetljenost, jer se ionako 99% vremena vozim po gradu gdje je sve osvjetljeno. A posto su sva ostala svjetla otprilike u 4000K boji, onda nek budu i prednja svjetla. Plan je zamjenit prednje farove, pa gledam da izborm zarulja makismalo doprinesem tome da ostanu u stanju novih. EDIT: Citiraj:
![]() ![]() Zadnje izmijenjeno od: srale7. 29.01.2016. u 15:12. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#108 |
Registered User
Datum registracije: May 2006
|
Probelm je u losoj plastici na farovima, soli,kamecicima, suncu.Zarulje nemaju veze sa tim. |
![]() |
![]() |
![]() |
#110 |
Premium
|
Sutra ujutro cu uslikat svoje farove pa bute vidjeli. "Skureni" su iznutra, znači plastika je pozutila i poprilično se zamaglila jedan na 80% drugi na 30%. Izvana sam ih ispolirao ali magla je iznutra ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#112 |
Premium
|
Evo mojh farova: Desni koji je i kritičniji: https://www.dropbox.com/s/50ikjbesln...15.47.jpg?dl=0 https://www.dropbox.com/s/70cuc83qt6...15.44.jpg?dl=0 I lijevi koje malo manje mutan/zut/zamagljen: https://www.dropbox.com/s/vomfqa6ru1...15.53.jpg?dl=0 https://www.dropbox.com/s/9qg7b7j2pt...15.56.jpg?dl=0 Svo ovo zamućenje se nalazi sa unutrasnje strane fara (plastike) i jedini način je po meni uv svijetlo od snopa kojeg daje zarulja. Vidi se dobro na desnom faru, zamagljenje je jedino pristuno na povrsini gdje snom prolazi kroz plastiku. Okolo oko rubova je plastica skroz "clear". |
![]() |
![]() |
![]() |
#114 | |
Premium
|
Ma nista, stavit cu nove farove i stavljat kvalitetne zarulje i problema nece biti. Ovo je bilo za ovu dvojicu ispod koji tvrde da zarulja nema veze sa zamućenosti fara iznutra ![]() ![]() Citiraj:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#115 |
Premium
Datum registracije: Jun 2009
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#116 | |
Extrema Thule
Datum registracije: Feb 2005
|
Citiraj:
__________________ |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#119 |
Premium
|
A yebemu općinu, ako sam visio nad farovima ukupno 3 sata, skidao ih, ispolirao izvana, mjenjao zarulje, onda valjda nema potrebe za sumnjom gdje se nalazi oštećenje, iznutra ili izvana ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#120 |
Extrema Thule
Datum registracije: Feb 2005
|
Iskreno, ne bi polirao svoje farove. Radije ubacio foliju da zaštiti udarce kamenčića
__________________ |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|