|
![]() |
#961 |
Premium
Datum registracije: Feb 2015
|
Iz brutta se uplaćuje maksimum od 67 eura jer se radi o jednom od boljih načina štednje i šteta ga je ne maksimalno iskoristiti. Max brutto u pepp ili 3. Stup.. 67€ iz brutta umanjuje netto plaću za nekih ~45€ |
![]() |
![]() |
![]() |
#962 |
These go to 11
Datum registracije: Apr 2007
|
@Matijac Nije PEEP nego PEPP ![]() Ostalo sve točno. 3. stup će relativno imati smisla dok god budu davali te poticaje ("relativno" zbog prisile ulaganja u domaće gospodarstvo), i definitivno je dobra ideja na duge staze - oslanjati se samo na HR mirovinu je.. hrabro. Fascinira me koliko malo (mlađih) ljudi uopće razumije bilo kakve financije van uobičajenoga (plaća + eventualno nekakva štednja u banci), i ne samo to, nego se i agresivno odupiru bilo kakvoj ideji i pokušaju razgovora ili tek informiranja o nekakvim investicijama. Osnovno obrazovanje bi itekako trebalo uključivati i nekakvu varijantu predmeta financijske pismenosti.
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#966 |
Premium
|
I ja sam probao objasniti da postoji bolji proizvod od 3. Stupa al u firmi nece ni cut, ne samo da nece ni cut nego nece uplacivat u niti jedan drugi fond osim AZ fonda. Ko ga j, i to je dobro iz brutta nego nista pa sam odustao i dao im podatke svog az fonda u kojem sam srecom i bio.. Cijela ta tema je bauk, ljudi ne vole pricati o financijama, ali da treba promjena - treba. U vidu financijskog opismenjavanja mladih kroz sustav obrazovanja.. |
![]() |
![]() |
![]() |
#967 |
tiki
Datum registracije: Sep 2007
|
Meni se čini da stvari lagano idu na bolje, ali moguće da sam ja u svom bubbleu gdje dosta pratim tu tematiku pa mi se samo tako čini. Došli su Milun, Tetka, Škrti otočanin i izbacili dosta tekstova i objašnjenja pa se ima gdje o tome i naučiti |
![]() |
![]() |
![]() |
#968 |
laser
Datum registracije: Oct 2009
|
Dobra stvar kod PEPP-a je sta u 55. godini mozes podignit 100% iznosa dok kod nasih 3. mirovinskih stupova ne mozes. I bar se nadam da ce radit ulaganje s nesto boljim povratom nego nasa drustva. 3. stup iz bruta je nobrainer ako imate opciju, zajedno sa drzavnim poticajnim sredstvima se godisnje skupi fina cifra koju u neto iznosu ni ne osjetis. |
![]() |
![]() |
![]() |
#969 | |
Torrent freek
Datum registracije: Mar 2005
|
Teško da je kripto (dugoročno) kockanje, pogotovo za dio portfelja ![]() Citiraj:
![]() Al imho i bez toga se isplati čisto zbog poticaja...
![]() |
![]() |
#970 |
Premium
Datum registracije: Jul 2021
|
Kam mjesečno da stavim neke pare a da se dobije neki povrat? Ono mogu odvojiti recimo 100-200€ kako kada. Čitam temu ali ima puno toga.
tomek@vz: ajd nemoj | Mali Čile SAD Češka Peru | Windows Free Zadnje izmijenjeno od: spiderhr. 12.08.2025. u 13:36. |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#971 |
laser
Datum registracije: Oct 2009
|
Na koji vremenski period? Ako je 10-15+ godina onda neki akumulirajuci ETF tipa popularni S&P500, slozit mjesecne uplate na trading212 i zaboravit. Mozda i zlato makar je na ath kao i crypto, ali da si prije 2 godine usa u zlato ili (stable) crypto isto bi dosta profitira. |
![]() |
![]() |
![]() |
#972 | |
Premium
|
Citiraj:
Onak na prvu, trading 212 app i fond vuua ili sxr8 ako ces ameriku ili vwce za svijet.. Samo se ohrabri i kreni i zaboravi na to |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#973 |
Brat od Đon Vejna
Datum registracije: Nov 2007
|
Mene jedino brine sami Trading212 i slične platforme. Kad su došli slučajevi kao AMC i Gamestop, pa su blokirani tradeovi nauštrb "sirotinje" koja je nanjušila krv da bi zaštitili trilijunske fondove....nekako nemam povjerenja. Rado bi to preko svoje banke ili nešto slično...
![]() |
#974 |
Premium
|
Pa optimalno za pasivnog ulagača je trading 212 ili interactive broker s tim da je on i nešto skuplji jer ako se ne varam, imaju naknadu kada postavite nalog za kupnju. Ovo kaj ti veliš sa gamestopom i tim, tu se radi o pojedinačnim dionicama a ovdje pričamo o pasivnom ulaganju u neki od fondova a takvih divljanja tamo baš i nema toliko.. |
![]() |
![]() |
![]() |
#975 |
Premium
Datum registracije: May 2006
|
Ja sam danas ubacio prvu turu ulaganja po onoj shemi gore od cetiri za sada planirane i evo sad svako malo skicnem sta mi rade novci ![]() Bio je lagani sok kada sam provjerio nakon pola sata i skuzio da sam 35€ u minusu, ali evo kako dan odmice, to se lagano priblizava nuli, a mozda ode i u plus. Znam, to treba uloziti i zaboraviti par godina na to, a ne sebe izludjivati stalnim gledanjem, ali za sada mi je zanimljivo pratiti kako to sve izgleda. |
![]() |
![]() |
![]() |
#976 | |
DIY DILETANT
Datum registracije: Jan 2009
|
Citiraj:
Problem je što tih 35€ minus zna bit puno veći, nije dobro za živce. Al ne brini, printaju se novci naveliko da bi se Ponzi održao na životu, zato sam i spomenuo alokaciju prema zlatu. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#977 |
Premium
|
Ma nema brige za zivce. To su novci koje sam spreman prezaliti cak i ako potpuno nestanu. Do prije par dana sam ih bio spreman investirati u novi auto koji mi ali bas nikako nije potreban i sigurno mu ne bi rasla vrijednost. Ovdje se barem mogu nadati da ce za 3-5 godina biti vise na racunu nego sto sam ulozio. |
![]() |
![]() |
![]() |
#979 |
DIY DILETANT
Datum registracije: Jan 2009
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#980 | |
tiki
Datum registracije: Sep 2007
|
Citiraj:
I budi sretan sto se u danasnje doba moze tako lako trgovati dionicama, ETF-ovima, kriptom i ostalim blagodatima. Sjecam se tamo negdje 2015. - 2016. se raspravljalo na ovom forumu kako bi Ryzen trebao biti dobar proizvod i kako ne bi bilo lose kupiti AMD dionice. Cifra po dionici je bila oko 2 dolara. Postupak kupovine dionica je bio tezak, nepraktican, trebalo se uloziti velika cifra i ne znam jel itko na kraju ulozio. Jos su bile zajebancije tipa "sta ako naraste na 10 dolara, onda sam bogat". Nakon godinu dana je bila preko 10 dolara, a sad je 173 dolara. Ja sam prilicno zadovoljan sto sad, kao sirotinja, mogu otvoriti Revolut, instantno prebaciti neku cifru sa tekuceg i kupiti koju god dionicu u svega par tapkanja po mobitelu. Da sam tad mogao, to bih vjerojatno isto napravio. A za AMC, Gamestop i izdrkavanje klinaca sa Reddita koji nisu imali pametnijeg posla u vrijeme korone me bas briga. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#981 |
Registered User
Datum registracije: Apr 2011
|
Buffet kupuje samo great business sa dobrim pokazateljima i još mora imat hrpu održivih konkurentskih prednosti. Sve ono što Intel nema. ![]() No dionica intela je trenutno čak ispod knjigovodstvene equity vrijednosti...ak prežive iduće 2 godine, mislim da to bude išlo gore.... |
![]() |
![]() |
![]() |
#982 |
Premium
|
![]() |
#985 |
Premium
|
![]() |
#986 | |
#erase startup-config
Datum registracije: Nov 2001
|
Citiraj:
Ja uvijek gledam izvaditi na vrijeme :D Hanuma ti je u pravu. Jedino što možeš izgubiti je novac. Ljudi se previše žderu zbog toga a s druge strane troše na daleko gluplje stvari bez imalo ustručavanja. Na izgubljenim novcima se najbolje naučiš ako znaš točno zašto si ih izgubio. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#987 |
Premium
|
Ma ne dira me to. Kako sam ovo zaradio, zaraditi cu opet. A ti novci su svakako samo stajali na banci, bez da imam pojma sto se dogadja sa njima i bez ikakve svrhe. Trenutno nam nista ne treba sto ne mozemo podmiriti iz mjesecnih prihoda, a ne vidim neki pametniji nacin da taj visak pametno uposlim. Evo od jucer sam vec u dobrom plusu, tako da cu danas uloziti i ostatak po istom obrazcu. Kazu nasi istocni susjedi: "Neka ide zivot!" ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#988 |
Moderator
Datum registracije: Jun 2003
|
2010 godine pojavio se Bitcoin. Virtualni novac. Jedan euro cent za jedan Bitcoin. Par mjeseci prije toga bio je još jeftiniji. Dobivali smo ga kao neke nagrade u nekim igricama. Smijali smo se ljudima koji su govorili da će to biti valuta budućnosto. Tko se je odlučio tada kupiti 100 Bitcoina za 1 euro? U to vrijeme si sa nekom kramom od kompa mogao štancati Bitcoine. A 15 godina kasnije netko tko je iz zahebancije kupio Bitcoine je bogataš.
![]() |
#989 | |
Premium
Datum registracije: Sep 2006
|
Citiraj:
Moj savjet ti je da to uopće ne gledaš, pogotovo ne na dnevnoj bazi ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#990 |
mag.math.
Datum registracije: Dec 2021
|
Ako na ovom forumu ima tema gdje sam očekivao osobnog prijatelja izbornika Dalića onda je upravo ova ta tema a dotičnog ovdje ni traga ni glasa. Je li moguće? |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|