|
![]() |
#902 |
Premium
Datum registracije: Sep 2011
|
8320 pa bi ga apgrejdal na 9590 s tim da bi ploča bila Asus M5A99FX PRO rev 2.0 a kako mi je kraken prebučan išel bi ipak za zračnim ali Noctua D15. Kak mi je osnovna primjena kompa CAD/CAM neće se puno oc-ati. 8320 imam od njegove pojave na tržištu pa se već lagano istrošil no za media station bude taman još koju godinu.
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#905 | |
Premium
Datum registracije: Jul 2012
|
Citiraj:
To ti je u biti skoro pa isti fx 83xx na 4.7 ghz. Nema smisla to gledati pored fx 8300, 8320, 8320E, jako neisplativ cpu, pogotovo s obzirom kakvu matičnu bi trebao uzeti i hlađenje rješiti da sve bude kako je zamišljeno. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#906 | |
Omicron Alpha resident
Datum registracije: Jun 2009
|
Citiraj:
@lutherus - tebi je jedina opcija, ako želiš osjetni boost, prelazak na Intel. Al to maaaalčice više košta.
![]() |
![]() |
#907 | |
Split resist itself!
Datum registracije: Feb 2009
|
Citiraj:
![]() Zayebajem se, može također neki link za ovo, thx.
![]() |
![]() |
#908 | |
Banned
Datum registracije: Nov 2014
|
Citiraj:
Do migracije elektrona NEUMITNO dolazi u svakom el. uredjaju. To je proces koji se ne moze zaustaviti. Degradacija chipa se ubrzava toplinom i voltazom,ocanjem. Molim te da mi objasnis koji ce osjetni boost dobiti sa Intelom za ono sto on radi? Ako nije problem neke usporedne testove za tocno ono za sto lutherus koristi komp. Sveto pismo: Overvolting anything will accelerate electromigration as it causes faster degradation of the electrical pathways. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#910 |
Split resist itself!
Datum registracije: Feb 2009
|
Može kratka opservacija na dizanje samo freq. čipova dakle bez diranja voltaže = isti dreq ili nema nikakve degradacije (CPU,GPU,RAM)?!
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#911 | |
Banned
|
Citiraj:
Samo je brza sa overvoltanjem. Degradacija kao takva se ne moze zaustavit niti sprijecit. Mozes je samo usporit ili ubrzat. Jasno da ce undervoltani CPU biti dugovjecniji od overvoltanog. Medjutim,mnogima to nije ni bitno jer ionako mjenjaju chipove svakih 4-5 godina. Npr,stock voltaza takodjer dovodi do degradacije ali sporije nego kad dignes voltazu. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#913 | |
Banned
|
Citiraj:
CPU ti sigurno nece trajat 50 godina. Ali,slazem se da se ne treba previse zamarat s time. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#914 | |
Omicron Alpha resident
Datum registracije: Jun 2009
|
Citiraj:
A najveći pomak može doživjeti prelaskom na LGA 2011 koji je "maaalčice" (objašnjenje - puno) skuplja solucija ali će zato sa takvom količinom threadova i Intelovim IPC-om rasturiti AMD.
![]() |
![]() |
#915 |
Avocado
Datum registracije: Aug 2005
|
Degradacija poluvodičkih materijala je poznata od vajkada. Aproksimacija na onom grafu je puko nagađanje. Pristojno je linkati izvor kad se već razbacuješ takvim informacijama: link Koje studije o utjecaju degradacije procesora mi možeš citirati, a da nisu spekulacije? -- S današnjim ~20nm proizvodnim procesom degradacija procesora bi bila toliko brza da bi procesori stvarno krepali u roku par godina da je situacija tako drastična. Osim smanjivanja udaljenosti kolektor-baza-emiter kod tranzistora smanjivanjem proizvodnog procesa radi i na unaprijeđivanju čistoće materijala od kojih se oni izrađuju. Degradacija poluvodiča ovisi direktno o tome, a vjeruj mi da se koristi vrlo vrlo velika tampon zona. 15 godina star Celeron tualatin radi OC-an od prvog dana, još uvijek, bez potrebe za dodanim naponom. Pentium star 20 godina radi i dalje bez problema, a rade bome i brojne 286ice. Da ne spominjem još starije procesore. Ostaje samo pogledati hoće li G3258 raditi za 20 godina ako je OC-an za 50%. ![]()
![]() |
#916 | |
Banned
|
Citiraj:
Pa AMD i nema nista komparativno sa LGA 2011. Koliki ce mu bit dobitak sa LGA 2011 za ono sto njemu treba u odnosu na 9590? Isplati li se platiti 500 eura vise? Koliko je to "puno"? |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#917 | |
Banned
|
Citiraj:
![]() Zadnje izmijenjeno od: Hawker. 13.02.2015. u 21:57. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#918 | |
Guest
|
Citiraj:
PS. Ne znači ako ti pali 6 jezgri da on koristi za proračune 6 jezgri , jednostavno odrađuje običan posao. Većina igara i dan danas koristi 2 jezgre ... |
|
![]() |
![]() |
#920 |
Guest
|
|
![]() |
![]() |
#921 |
Guest
|
Vidi meni ne odgovara (a i Vama...) SIGURNO DA INTEL OSTANE SAM i JA NAVIJAM ZA AMD i POJAVU TREĆEG (čitam da Rusi nešta počeli prčkati, a Kinezi već se odavno žele uključiti ali američka vlada po meni ne da AMD...) jer će to dovesti do rapidnog dizanja CIJENA, a već sada su oni digli cijene ... (i5-ama samo rastu cijene i to je sramota !) Ja samo kažem AMD ima dosta poklonika , a da ih nitko nije uputio na to pregrijavanje i kraći vijek procesora. Pa evo ovo ti pišem sa traljavog Intela , ali on radi ... Za razliku od njega većina AMD-a u tim godinama kaže papa... Ovi su mi se procesori svidjeli (ova dva nabrojana...), ali još uvijek ih prijateljima kod konfa ne mogu preporučiti jer vidim većina stavlja posebna hlađenja , a onda normalno cijena procesora raste ! |
![]() |
![]() |
#922 |
Banned
|
To je iz prve namjestena voltaza,a vjerojatno moze jos i nize. Probacu sutra. Zakljucak: 8320 se moze dovesti na razinu 8370,ali se mora napumpati puno vise volti za taj achievement. 8370 se moze spustiti na razinu 8320 sa stock hladnjakom na zalosnim plocama bez puno ulaganja. Govorimo o stock brzinama. Tako da u konacnici nije neisplativo ici na taj proc. Pozdrav,
ponukan pricama da su Vishere 8350,8370 samo tvornicki ocani primjerci i da se 8320 moze dovesti na razinu 8370 dizanjem voltaza odlucio sam napraviti mali test sa FX8370. Spustio sam frekvenciju na stock frekvenciju FX8320,znaci 3,5Ghz. FX8370 @3,5Ghz sa 1.05 vcore. Max core temp. 20,9 stupnjeva 10 passova IBT-AVX na high. To je iz prve namjestena voltaza,a vjerojatno moze jos i nize. Probacu sutra. Zakljucak: 8320 se moze dovesti na razinu 8370,ali se mora napumpati puno vise volti za taj achievement. 8370 se moze spustiti na razinu 8320 sa stock hladnjakom na zalosnim plocama bez puno ulaganja. Govorimo o stock brzinama. Tako da u konacnici nije neisplativo ici na taj proc. |
![]() |
![]() |
![]() |
#923 | |
Banned
|
Citiraj:
Mozemo li sad mi AMD jadnici nastavit testiranja i rasprave o nasim jadnim procevima bez upadica. Imas topic posvecen Intelu pa tamo mudruj. Koga boli kuki koliko jezgri treba za igre. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#924 |
Premium
Datum registracije: Jan 2008
|
Vidim da busola29 jos jedan padobranac koji nit je procito temu malo opsirnije niti nist ![]() Onak pricat o tome kak je amd topliji u ovo vrijeme, samo daje do znanja da vec neko vrijeme nisi procito recenziju ili pogledo toplotne vrijednosti ni kod intela ni kod amd. Da jesi vidio bi da svaki posteniji intel proc gori skoro duplo vise od amd-a. Tu sada ne pricamo o perfomansama nego cisto o temperaturi koju si ti spomenuo. Hawker je barem ispamo ovu temu sa masu rezultata, te i neki drugi gdje mozes vidjet prosjecne temperature korisnika sa ne tak skupim hyperom i slicnim hladnjacima. Da ne trazis sada po temi jer ocigledno ti se to ne da, jedan primjer cisto koji imam doma. Intel bas ima stock cooler jer nisam nabacio jos hladnjak za njega. 4770k occt 10 minuta def clock sa turbom, 95 stupenjeva. Ocan AMD 8350 na 4.4 sa h100i 50 stupnjeva occt 10 minuta, 60 sa hyper 212. A o ovim vertijama proceva kaj imaju hawker te jos nekolicina ljudi ovdje na forumu, gutaju jos manje struje i griju se jos manje od moje "grijalice 8350" ... Sada slobodno mozes preporucit kolegama amd-a jer dobis proc, cooler i plocu za negdje oko 2000kn, sve ovisi kolko odlucis dat za plocu :P ( naravno uracuno sam 8 core proc, ak ides na manje onda je jos jeftinise :P ) EDIT: Cisto sam se zaboravio osvrnut na tvoje pisanje o miljun proceva bla bla. Kako komentiras to kaj intel za svaki proc radi novu cijelu platformu( u zadnjih par godina kolko ih se promjenilo? ), te kod vecina chipova ovisi dali si dobio "golden chip" ili smece, dok svaki AMD se clocka jednako. Neki kupe 4770k npr pa ne mogu prec preko 4.2 a neki mogu sa istim procom ic 4.8, jer su dobili "golden chip", ista stvar i sa pentium G serije itd itd. Da je to AMD slucajno napravio, ne zelim niti znat sta bi bilo ![]() Zadnje izmijenjeno od: ravkan. 14.02.2015. u 03:44. |
![]() |
![]() |
![]() |
#925 |
Premium
|
Ajd da se završi svađa AMD vs Intel jer su to ionako fanbojizmi i osobni stavovi i iskreno nije me briga za par lipa struje koliko AMD poždere više nego Intel niti za pola stupnja višu temperaturu. Realno gledano igrice ne igram jer komp koristim za zarađivanje pa su mi performanse u CAD-u jako važne. Većinu radnog vremena provodim u Inventeru, Aliasu, Revitu, nešto sitno u Mayi, Autocadu i Mudu pa mi je količina rama jako važna kao i matematika a ne grafika, za grafiku ima firepro. Realno gledano idealan workstation za mene je dual 12 core opteron sa firepro s8000 no nemam 6000€ za konfu. Fino tražil malo više informacija o 9590 i iskustva ljudi koji ga koriste a ne i prepucavanja oko amd vs intel. Stoga hvala kolegi Hawqakeru na pokušaju davanja informacija, a za sve amd hatere, well no body cares.
![]() |
#926 |
Propali Amigaš
Datum registracije: Jan 2003
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#927 | |
Propali Amigaš
Datum registracije: Jan 2003
|
Citiraj:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#928 |
Guest
|
A u čemu sam pogriješio ... Mislim stvarno čak nisam podigao glas. Realno sagledati stvari volim. Ja sam pitao samo koliko se griju , slažem se oko gore navedenog da su AMD-ovi procesori bolji , ali za igre baš i ne. http://www.cpu-world.com/Compare/443..._i5-4670K.html Ovo je ono što je meni zapelo ZA OKO kod ovih procesora... Citiram za AMD FX-8320 : The CPU has 45% better price/performance ratio. E sada i da se malo više grije lako bi se uzeo dobar hladnjak , ali ipak ne bi volio da bude ono baš previše... Subjektivno ili ne... Ja sam provjeravam i dosta puta sastavljam prijateljima konfu. U Hrvatskoj sa ovim procesorima za današnje stanje ovo su sigurno high end konfe (izuzmimo tajkune i tatine i mamine sinove...) , pa sada me par prijatelja pitalo (a kod takvih konfi ne bi volio preporučiti lošije...) , ali ja nisam naišao na ono realan prikaz. Hvala Hawkeru na nekim informacijama , a sa ovima koji onda krenu ne lupetaj , neću ni diskutirati , nema smisla... Zadnje izmijenjeno od: Busola29. 14.02.2015. u 12:26. |
![]() |
![]() |
#929 |
Premium
|
Osobno nisam primjetil nešto veliku razliku naspram Intela. Neznam, svi pričaju ko da je razlika 100° a kad ono par stupnjeva, skoro pa nebitno.
![]() |
#930 | |
..starija garda
Datum registracije: Dec 2002
|
Citiraj:
nagađaš i generaliziras ![]() oba su procesora i previse za vecinu kupaca , oba nemaju problema sa temperaturama kao ni sa stabilnoscu ili neznam kakvi jos duhovi ti padaju na pamet.. razlika u gejmingu je kako su tamo napisali 2% ![]() ukoliko igras wot, koji koristi samo jednu jezgru, onda ces razmotrit mozda i5 kao neki, ili ukoliko kao bubba radis u nekim posebnim radnim okruzenjima, onda ces se prilagoditi tome i nabaviti si nesto za to posebno radno okruzenje po svojim potrebama, ali ukoliko ti je svejedno kao meni jer oba proca sve igre vrte bez problema , onda ces ici na pametniju odluku u smislu jeftinije a uz to i vise jezgri ![]()
__________________ MojSkuter ---------------------------------PEACE |
|
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|