|
![]() |
#61 |
Moderator
Datum registracije: Dec 2004
|
![]() |
#62 |
Beskorisna bitanga...
Datum registracije: Aug 2004
|
Moja barica je oko 50 vozila prošlo ljeto, nije joj nimalo naškoddilo (za sad) pa pretpostavljam da neće ni hitachiju, ali s obzirom da većina ljudi ovdje dobije tikove kad HDD pokaže preko 35C ne sumnjam da ćeš i ti tako...
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#63 |
Moderator
Datum registracije: Dec 2004
|
Da, samo kaj će doći toplije vrijeme, ljeto, a onda se lagano zaboravi na temperature u kompu ![]() Nego, što ne piše za HDD-ove da mogu raditi do ~55°C ambijentalne temperature ?
![]() |
#64 |
________
Datum registracije: Dec 2006
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#65 | |
Beskorisna bitanga...
|
Citiraj:
![]() Upavo tako... ![]()
![]() |
![]() |
#66 | |
Premium
Datum registracije: Aug 2007
|
Citiraj:
Imam Centurion C5 kućište pa ak neko ima isto molim nekakvu ideju kak to srediti. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#67 |
Premium
Datum registracije: Jun 2007
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#68 |
prcknedl
Datum registracije: Dec 2005
|
Nekako ih pomaknuti vise otraga? Ili cak skeljiti spuzvu/gunu na prednju stranu diska pa nek se nasloni na vent... |
![]() |
![]() |
![]() |
#69 |
Does youer dewg byte?
Datum registracije: May 2006
|
![]() |
#70 |
Premium
|
Elektronici koja voli pregoriti na višim temperaturama, ležajevima koji na višim temperaturama postaju mekši pa se više habaju, aluminiju i čeliku od kojih je sastavljen disk, a koji imaju različite koef. rastezanja pa se mijenjaju dosjedi, magnetnom premazu koji se mora rastezati kao aluminijske ploče iako bi se on htio rastegnuti manje,.... Istina, 50-60C i nije neka temp. na kojoj bi elektronika trenutno pregorila, promjer osovine postao veći od ležišta pa HDD zaribao, ali sigurno mu se nešto skraćuje radni vijek i povisuje rizik otkazivanja. U principu elektronici pogoduje što niža temperatura, a mehanici predviđena radna (na koju su baždareni dosjedi), a to je kod novih diskova 35-40C. |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#71 | |
Beskorisna bitanga...
|
Citiraj:
![]() |
![]() |
#72 |
Torrent freek
Datum registracije: Mar 2005
|
Neznam zašto, al ja se ugodnije osjećam kad su oni na nižoj temperaturi ![]() I moj stari Athlon ide i do 100, al mi9 ga jhe ugodnije vidit na 60 °C Nije mi problem stavit jedan 12 ili 14 mm ventilator koji će bešumno vrtit na 5 ili 7V i s tim bez ikakvog većeg problema držat diskove na oko 30-40 °C ![]()
![]() |
#73 |
dark paradise
Datum registracije: Sep 2007
|
Fakat ne kužim kak većina vas ima tako visoke temperature hdd, moji stalno barem za sad kad još nisu velike temp. rade na 27 do 30 a samo je jedan vent ispred njih na 1000o/min (nova barica nema vent pa je na 30-31).. Pa čak i kad je ljeto ne idu puno gore.. Što se tiče do kud bi trebao normalno raditi, pa do deklariranog a čisto sumnjam da itko želi da uvijek bude na max, zar ne? Isto tako sumnjam da su oni držali hdd na 60 i tak 5g ga testirali.. moš mislit! |
![]() |
![]() |
![]() |
#74 | ||||
Beskorisna bitanga...
|
Citiraj:
Citiraj:
Citiraj:
Citiraj:
![]() Ukratko time što ćeš frentično držati disk u intervali 25-35 ti neće nimalo pomoći da isti ne krepa ako misli krepat niti će ga 50 ubit ako ne misli krepat...
![]() |
![]() |
#76 | |
Beskorisna bitanga...
|
Citiraj:
![]() Nemoj me krivo shvatiti, ja govorim o hardcore roštanju 24/7 sa npr kodanjem DivXa preko noći i torrentima non stop i sl aktivnostima koji tjeraju disk da se stalno vrti, većina ljudi to ipak ne radi, čak niti oni koji posjećuju forum... ![]()
![]() |
![]() |
#77 | |
Premium
|
Citiraj:
Proizvođači deklariraju radnu temperaturu na način da se za max radna temperatura uzima ona koju će HDD s vrlo velikom vjerojatnošću preživjeti garantni rok, a sve kako ne bi ugrozili profit direktno (zamjena u garantnom roku) ili indirektno (reputacija). Disk (kao i svaki drugi proizvod) koji je deklariran do 60C će sasvim sigurno izdržati i 70C, a u kraćim periodima i daleko više. Jesi li se nikad zapitao, zašto se gubi garancija ako temp pređe deklariranu i za 1 stupanj. Pa nije valjda da se na 60 osjeća savršeno dobro kao na 35, a na 61 je gotov. I zašto baš okruglih 60? Zašto nije npr. 63,45678? Čisto sumnjam da fizika zna za SI sustav. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#78 |
Beskorisna bitanga...
|
Da to što kažeš je istina ali ključno je ovo što si i sam rekao... ![]() ...za max radna temperatura uzima ona koju će HDD s vrlo velikom vjerojatnošću preživjeti garantni rok, a sve kako ne bi ugrozili profit... Dakle to je dio deklaracije proizvoda i (kao što iggy voli napomenuti ponekad) to je jedino bitno u cjeloj priči, ako je temperatura prešla i za 1C deklarirane radne uvjete proizvođač ne garantira za ispravan uređaj i to je jasno samo po sebi, isto kao što je obavezan garantirati tako dugo dok je unutar parametara... A već se x puta di x teži beskonačnosti razglabalo o tome (i pametniji od mene su sudjelovali u raspravama) i došlo se svaki puta do zaključka da dok je temperatura unutar deklaracije nema nikakvog ujecaja na crkavanje, tj to je čisto stvar (ne)sreće da ti disk otegne... Evo samo da ti dam primjer... zadnji disk koji je meni crknuo je bio 1.6GB WD a nikad nisam posebno hladio diskove, kad nisu bili posebno stišavani jednostavno su visi u casu okačeni na normalne šarafe, godinama i to u smećima od caseova... ![]()
![]() |
#79 | |
Premium
|
Citiraj:
I meni radi još Seagate od 80 MB iz 1992, a nedavno sam postao i HDD Tune test WD-a od 1.3 GB. Uzmi recimo CD-ove, očekivani životni vijek 70 godina, a ako ga ne paziš i maziš teško de će preživjeti i 5 i nikom ništa. Kod HDD-a je očekivani životni vijek nekih 6-7, a teško da ćeš pronaći primjerak mlađi od 10 godina koji ne radi. No bez obzira koliko HDD-ovi bili pouzdani, povišenjem temperature se ipak povisuje rizik otkazivanja, a koji za razliku od svih ostalih komponenata može biti užasno bolan i skup. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#80 | |
E Pluribus UNIX
Datum registracije: Oct 2002
|
Citiraj:
![]() Ovaj zadnji SCSIć je dobio svoju dnevnu dozu hard core rostanja. Nije bilo ni blizu torrenta ili '0rna - diskovi su u kavezu, hladjeni 12cm ventilatorom, s time da su prva dva "u sendvicu" dok zadnji disk ima "lufta" oko sebe...
![]() |
![]() |
![]() |
#81 | |
Torrent freek
|
Citiraj:
![]() A za dodatni vent, na 90% kućišta se može "usis" iskoristit i kao nekakav tunel koji hladi diskove. Upravo to je u mene i napravljeno ![]()
![]() |
![]() |
#82 | |
Beskorisna bitanga...
|
Ne ali kad je komp ugašen (a ako se na njemu ništa ne radi u kućnog usera je za pretpostaviti da je ugašen ili u standbyu - valjda, makar sam disk ako i nije ostatak kante) onda valjda ne radi... ![]() Za kućne uvjete rada da, ja neznam kako je s tobom ali ja ne vrtim nikave database servere i sl perverzije na svom stroju i baš nisam siguran kolko to ljudi doma ima... ![]() Nečujno != bešumno... ![]() Primjer - za moju babu od 77g nečujno je sve ispod 30dB... ![]() Inače niti moje ventove ne čuješ na defaultu, nebi niti onog dodatnog vjerojatno ali čemu kad nema potrebe za njim? Citiraj:
![]()
![]() |
![]() |
#83 | ||||
E Pluribus UNIX
|
Citiraj:
Citiraj:
Citiraj:
Citiraj:
![]() |
![]() |
![]() |
#84 | |||
Beskorisna bitanga...
|
Da shvaćam te moja krivica, nespretno sam se izrazio - htio sam reć da rade više nego kod raje koja ne radi takve stvari (samo o kućnoj uporabi se priča), i to uvjerljivo više, već samim brojem radnih sati koje se vrte... ![]() Citiraj:
BTW kako ti znaš što seedam ako ne leechaš... ![]() Citiraj:
Citiraj:
-- Have a nice day... Zadnje izmijenjeno od: yedwy. 07.05.2008. u 15:35. |
|||
![]() |
![]() |
![]() |
#85 | |
Torrent freek
|
Citiraj:
![]() Naravno da nije bešumno, ni da povadim sve ventilatore ne bi bilo bešumno, al da se ne čuje, ne čuje se. Ili ako baš hoćeš, čuje se kad staviš uho na ležaj ![]() Da, možda malo mijenja smjer, a malo i hdd "krade" ali ti gubitci su meni osobno zanemarivi i nebitni ![]()
![]() |
![]() |
#86 | ||||
E Pluribus UNIX
|
Citiraj:
![]() Eto, iz prilozenog - ne dogadja se nista vrijedno spomena (IO). Citiraj:
Citiraj:
Citiraj:
![]() |
![]() |
![]() |
#87 | ||||
Beskorisna bitanga...
|
A čuj moramo se malo flejmati i trollati inače bi se posjet forumu sveo na čitanje postova o tome kaj je izašlo u prodaju i postanje odgovora na troubleshooting teme i zahtjeve za slaganje konfa... ![]() Citiraj:
![]() Pa bi bilo... ![]() Citiraj:
I to kroz stranicu - da evakuiraju iz okolice grafe zrak koji ona ugrije, iako bi sa accelerom i njegovim kosim finovima možda išlo i bez venta jer on bi točno preko njega izvlačio) i iza tj iznad proca iza proca da njega hlade, e sad ako stavim fan na HDDe "krade mi zrak" (jer je prilično odjeljen gornji od donjeg djela casea od maske nadalje - pregradom izmežu 5.25 i 3.5 utora) CPU cooleru jer isti doazi do njega već zagrijan ostatokom krame umjesto da dolazi ravno od naprijed kroz masku fino haldan zato je meni taj vent za HDDe naddasve nepraktičan... Citiraj:
Ima tu istine, ali jbga kad se ja volim igrati... ![]() Inače kod mene je to ugašeno naravno da nebi bilo zabune... Citiraj:
-- Have a nice day... Zadnje izmijenjeno od: yedwy. 07.05.2008. u 16:08. |
||||
![]() |
![]() |
![]() |
#88 | ||
Torrent freek
|
Citiraj:
![]() Citiraj:
![]() Davno smo pričali ako se sjećaš ![]() Al zato sam i u gornjoj rečenice naglasio ono meni osobno. Jer ono, svak od nas ima svoju teoriju, svoju šemu, Svak sebi složi onako kako misli da je najbolje ![]() Da ti buden iskren, ja mislin ovo ljeto po najgorim uvjetima u mojoj sobi skinit skroz taj vent, pa ostat bez ikakvog upuha, te vidjet kako će se ponašat komp, odnsono bitne kompoinente (CPU, NB, VGA) samo s 120m ispuhom... Al to je već za drugu temu ![]()
![]() |
![]() |
#89 |
®
Datum registracije: Jan 2006
|
da vas cujem. walja li ovo što? links mi otvara vrata,a malo bi stisao i oladio seagathea... http://links.hr/index.php?naziv=Hlad...kl=050.909.130 fala |
![]() |
![]() |
![]() |
#90 |
Beskorisna bitanga...
|
Umpf hmm... Da odma velim - nisam imao niti taj box niti išta slično... Što se hlađenja tiče vjerojatno je dobra stvar, što se buke tiče e to neznam, morao bi čovjek vidjeti testove toga i tako, uglavnom nebi se kladio da će ti neznam kolko pomoć tišini (samo) trpanje diska u takav box, možda malo ubit prijenos vibracija na case ako su ono gunice sa strane ali opet ostaje ostala buka koja se ne ubija tako...
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|