Forumi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Storage > Diskovi SSD/HDD
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 05.05.2008., 16:39   #61
Vuco
Moderator
Moj komp

Vuco's Avatar

Datum registracije: Dec 2004
Citiraj:
Autor tintin Pregled postova
Koliku temp može podnjeti hitachi?
Imam 2 kom od 160gb i penju se na 50 do 52 °C.
Dosta su ti visoke temperature, no trebali bi izdržati i više. Što nikako ne možeš staviti ventilator ispred/iza njih ? Jesu ti normalno poslagani ili si ih okretao u nestandardne položaje ?
Staro 05.05.2008., 16:50   #62
yedwy
Beskorisna bitanga...
Moj komp

yedwy's Avatar

Datum registracije: Aug 2004
Moja barica je oko 50 vozila prošlo ljeto, nije joj nimalo naškoddilo (za sad) pa pretpostavljam da neće ni hitachiju, ali s obzirom da većina ljudi ovdje dobije tikove kad HDD pokaže preko 35C ne sumnjam da ćeš i ti tako...
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 05.05.2008., 17:28   #63
Vuco
Moderator
Moj komp

Vuco's Avatar

Datum registracije: Dec 2004
Da, samo kaj će doći toplije vrijeme, ljeto, a onda se lagano zaboravi na temperature u kompu

Nego, što ne piše za HDD-ove da mogu raditi do ~55°C ambijentalne temperature ?
Staro 05.05.2008., 17:37   #64
Optik
________

Datum registracije: Dec 2006
Citiraj:
Autor Vuco Pregled postova

U mene su par dana radila dva diska na 65, cisto ugodno przenje ruke. Nakon toga izvadjeni iz "komore" i vraceni u normalu. Kao takvi i danas rade bez ikakvih problema
Optik je offline   Reply With Quote
Staro 05.05.2008., 18:43   #65
yedwy
Beskorisna bitanga...
Moj komp

yedwy's Avatar

Citiraj:
Da, samo kaj će doći toplije vrijeme, ljeto, a onda se lagano zaboravi na temperature u kompu
Mene to ne muči, kad proc lupi u 60 ide na full okreteja ventova, radi savršenoo i hladi ko bog, 4x120mm može jako brzo spustiti temprature u kantikad sa 500 ode na 1200RPM...

Citiraj:
Upavo tako...
Staro 06.05.2008., 07:42   #66
tintin
Premium

tintin's Avatar

Datum registracije: Aug 2007
Citiraj:
Dosta su ti visoke temperature, no trebali bi izdržati i više. Što nikako ne možeš staviti ventilator ispred/iza njih ? Jesu ti normalno poslagani ili si ih okretao u nestandardne položaje ?
Diskovi su na gumama u 5,25" utorima i u vodoravnom su položaju, premalo mjesta je ispred i iza za ventilator.
Imam Centurion C5 kućište pa ak neko ima isto molim nekakvu ideju kak to srediti.
tintin je offline   Reply With Quote
Staro 06.05.2008., 18:52   #67
xvx1
Premium

Datum registracije: Jun 2007
Citiraj:
Diskovi su na gumama u 5,25" utorima i u vodoravnom su položaju, premalo mjesta je ispred i iza za ventilator.
Te gume ti vjerojatno smetaju odvodu topline, pa si probaj staviti bilo kakav vent bilo gdje.

BTW disk na 50C bi morao prezivjeti bar 2-3 godine.
xvx1 je offline   Reply With Quote
Staro 06.05.2008., 19:11   #68
Matesonik
prcknedl
Moj komp

Matesonik's Avatar

Datum registracije: Dec 2005
Citiraj:
Imam Centurion C5 kućište pa ak neko ima isto molim nekakvu ideju kak to srediti.
Nekako ih pomaknuti vise otraga? Ili cak skeljiti spuzvu/gunu na prednju stranu diska pa nek se nasloni na vent...
Matesonik je offline   Reply With Quote
Staro 06.05.2008., 21:55   #69
m4dm4n
Does youer dewg byte?
Moj komp

m4dm4n's Avatar

Datum registracije: May 2006
Citiraj:
Autor xvx1 Pregled postova
BTW disk na 50C bi morao prezivjeti bar 2-3 godine.
Kaj drugo da kažem osim tog smajlića?
50C disku ne znači apsolutno ništa i radit će isto koliko bi radio pri 35C . Kaj mislite, kojem dijelu diska jako smeta temperatura?
Staro 07.05.2008., 02:25   #70
xvx1
Premium

Citiraj:
Autor m4dm4n Pregled postova
Kaj mislite, kojem dijelu diska jako smeta temperatura?
Elektronici koja voli pregoriti na višim temperaturama, ležajevima koji na višim temperaturama postaju mekši pa se više habaju, aluminiju i čeliku od kojih je sastavljen disk, a koji imaju različite koef. rastezanja pa se mijenjaju dosjedi, magnetnom premazu koji se mora rastezati kao aluminijske ploče iako bi se on htio rastegnuti manje,....

Istina, 50-60C i nije neka temp. na kojoj bi elektronika trenutno pregorila, promjer osovine postao veći od ležišta pa HDD zaribao, ali sigurno mu se nešto skraćuje radni vijek i povisuje rizik otkazivanja.

U principu elektronici pogoduje što niža temperatura, a mehanici predviđena radna (na koju su baždareni dosjedi), a to je kod novih diskova 35-40C.
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 07.05.2008., 13:07   #71
yedwy
Beskorisna bitanga...
Moj komp

yedwy's Avatar

Citiraj:
Autor xvx1 Pregled postova
Elektronici koja voli pregoriti na višim temperaturama, ležajevima koji na višim temperaturama postaju mekši pa se više habaju, aluminiju i čeliku od kojih je sastavljen disk, a koji imaju različite koef. rastezanja pa se mijenjaju dosjedi, magnetnom premazu koji se mora rastezati kao aluminijske ploče iako bi se on htio rastegnuti manje,....

Istina, 50-60C i nije neka temp. na kojoj bi elektronika trenutno pregorila, promjer osovine postao veći od ležišta pa HDD zaribao, ali sigurno mu se nešto skraćuje radni vijek i povisuje rizik otkazivanja.

U principu elektronici pogoduje što niža temperatura, a mehanici predviđena radna (na koju su baždareni dosjedi), a to je kod novih diskova 35-40C.
NHF ali tavrljaš diskovi su deklarirani os strane proizvođača na 0 do 55 tj 60 (kako koji) i ako su tako deklarirani tako moraju i raditi i gotovo...
Staro 07.05.2008., 13:15   #72
Mr.Ex.President
Torrent freek

Mr.Ex.President's Avatar

Datum registracije: Mar 2005
Neznam zašto, al ja se ugodnije osjećam kad su oni na nižoj temperaturi
I moj stari Athlon ide i do 100, al mi9 ga jhe ugodnije vidit na 60 °C

Nije mi problem stavit jedan 12 ili 14 mm ventilator koji će bešumno vrtit na 5 ili 7V i s tim bez ikakvog većeg problema držat diskove na oko 30-40 °C

CPU: AMD Ryzen 5 1600X MHz - cooling: Corsair H100x
MBO: MSI B450 Gaming Plus
RAM: 2x 8 GB DDR4 G.SKILL 3000 MHz (Aegis F4-3000C16D-16GISB)
VGA: Asus GeForce 970 4 GB STRIX
HDD: SSD Kingston 256 GB [KC400] || Toshiba 3 TB [DT01ACA300]
Case: NZXT S340 - Rear exhaust 120mm - 7V
PSU: Corsair RM550X 550W

Periferija

LCD: HP ZR24w
Keyboard: Logitech Illuminated Keyboard
Mouse: Logitech G400
Gaming Wheel: Driving Force™ Pro
Sound: Genius SP-HF1201A
Printer: HP LaserJet 1020
Scanner: HP ScanJet 4300
Headphones: Philips SHC 2000
ADSL: Siemens Gigaset SX763 router [T-com Flat - 10/640]
Switch: D-Link DGS-1005A 5-port giga

CPU: AMD X2 A4-5300 cooling: BOX
MBO: Gigabyte GA-F2A85XM-HD3
RAM: Kingmax 1x4GB DDR3, 1600 MHz CL9 [FLGF]
HDD: WD Green 2TB [WD20EZRX]
PSU: Antec SU380
Case: Antec NSK2400 (ispuh: 120mm - 5V)

TV: Samsung 43E450 @HDMI
Remote: Logitech K230 + Logitech M180 mouse

LINK

Mr.Ex.President je offline   Reply With Quote
Staro 07.05.2008., 13:21   #73
Enter Sandman
dark paradise
Moj komp

Enter Sandman's Avatar

Datum registracije: Sep 2007
Fakat ne kužim kak većina vas ima tako visoke temperature hdd, moji stalno barem za sad kad još nisu velike temp. rade na 27 do 30 a samo je jedan vent ispred njih na 1000o/min (nova barica nema vent pa je na 30-31).. Pa čak i kad je ljeto ne idu puno gore..

Što se tiče do kud bi trebao normalno raditi, pa do deklariranog a čisto sumnjam da itko želi da uvijek bude na max, zar ne? Isto tako sumnjam da su oni držali hdd na 60 i tak 5g ga testirali.. moš mislit!
Enter Sandman je offline   Reply With Quote
Staro 07.05.2008., 13:22   #74
yedwy
Beskorisna bitanga...
Moj komp

yedwy's Avatar

Citiraj:
Autor Mr.Ex.President Pregled postova
Neznam zašto, al ja se ugodnije osjećam kad su oni na nižoj temperaturi
I moj stari Athlon ide i do 100, al mi9 ga jhe ugodnije vidit na 60 °C
E to je već nešto drugo, psihološki faktor ovdje nije predmet rasprave...

Citiraj:
Nije mi problem stavit jedan 12 ili 14 mm ventilator koji će bešumno vrtit na 5 ili 7V i s tim bez ikakvog većeg problema držat diskove na oko 30-40 °C
Bešumni ventilator ne postoji, i upravo zato jer takav ne postoji ima smisla ne staviti ga tamo di nemoraš, ja imam 4 komada 120mm ali su složeni tako da hlade cjelu kantu, stavljati dodatni vent samo radi jedne komonente (ako nemoram) mi je glupo, zapravo boli me i kaj imam vent na grafi i razmišljam da ga se rješim ali s obzirom da nije toliko problem (za sad) neka još stoji...

Citiraj:
Autor Enter Sandman Pregled postova
Fakat ne kužim kak većina vas ima tako visoke temperature hdd, moji stalno barem za sad kad još nisu velike temp. rade na 27 do 30 a samo je jedan vent ispred njih na 1000o/min (nova barica nema vent pa je na 30-31).. Pa čak i kad je ljeto ne idu puno gore..
Tako da nemamo ventilatore ispred njih i svoje diskove čak i koristimo za nešto, nije niti moj stalno na 50 ovdje se govori o vršnim temperaturama i temperaturama u radu, kad "ništa ne rade" moj 250GB ima 33 a 200Gb 37 i ne penje se bitno a po ljeti ćemo vidjeti ali prošlo ljeto je bio (kao i mnogima tu) u spužvi i išao je na 50+ standardno (dakle svaki dan kad si nekaj radio je lupio preko), sad imam bolji case pa mi spužva netreba...

Citiraj:
Što se tiče do kud bi trebao normalno raditi, pa do deklariranog a čisto sumnjam da itko želi da uvijek bude na max, zar ne? Isto tako sumnjam da su oni držali hdd na 60 i tak 5g ga testirali.. moš mislit!
Naravno da nisu ali to nije niti bitno, nisu ih 5g držali niti na 35 C i testirali...

Ukratko time što ćeš frentično držati disk u intervali 25-35 ti neće nimalo pomoći da isti ne krepa ako misli krepat niti će ga 50 ubit ako ne misli krepat...
Staro 07.05.2008., 13:38   #75
Enter Sandman
dark paradise
Moj komp

Enter Sandman's Avatar

Datum registracije: Sep 2007
Citiraj:
Autor yedwy Pregled postova
i svoje diskove čak i koristimo za nešto...

ova ti je odlična, inače mi hdd služi samo da mi popuni prazninu u kućištu
Enter Sandman je offline   Reply With Quote
Staro 07.05.2008., 13:43   #76
yedwy
Beskorisna bitanga...
Moj komp

yedwy's Avatar

Citiraj:
ova ti je odlična, inače mi hdd služi samo da mi popuni prazninu u kućištu
A čuj ako tebi služi tome ne znači da je tako svima...

Nemoj me krivo shvatiti, ja govorim o hardcore roštanju 24/7 sa npr kodanjem DivXa preko noći i torrentima non stop i sl aktivnostima koji tjeraju disk da se stalno vrti, većina ljudi to ipak ne radi, čak niti oni koji posjećuju forum...
Staro 07.05.2008., 14:01   #77
xvx1
Premium

Citiraj:
NHF ali tavrljaš diskovi su deklarirani os strane proizvođača na 0 do 55 tj 60 (kako koji) i ako su tako deklarirani tako moraju i raditi i gotovo...
Na žalost fizika ne čita deklaracije proizvođača.

Proizvođači deklariraju radnu temperaturu na način da se za max radna temperatura uzima ona koju će HDD s vrlo velikom vjerojatnošću preživjeti garantni rok, a sve kako ne bi ugrozili profit direktno (zamjena u garantnom roku) ili indirektno (reputacija).

Disk (kao i svaki drugi proizvod) koji je deklariran do 60C će sasvim sigurno izdržati i 70C, a u kraćim periodima i daleko više.

Jesi li se nikad zapitao, zašto se gubi garancija ako temp pređe deklariranu i za 1 stupanj. Pa nije valjda da se na 60 osjeća savršeno dobro kao na 35, a na 61 je gotov. I zašto baš okruglih 60? Zašto nije npr. 63,45678? Čisto sumnjam da fizika zna za SI sustav.
Staro 07.05.2008., 14:07   #78
yedwy
Beskorisna bitanga...
Moj komp

yedwy's Avatar

Da to što kažeš je istina ali ključno je ovo što si i sam rekao...

...za max radna temperatura uzima ona koju će HDD s vrlo velikom vjerojatnošću preživjeti garantni rok, a sve kako ne bi ugrozili profit...

Dakle to je dio deklaracije proizvoda i (kao što iggy voli napomenuti ponekad) to je jedino bitno u cjeloj priči, ako je temperatura prešla i za 1C deklarirane radne uvjete proizvođač ne garantira za ispravan uređaj i to je jasno samo po sebi, isto kao što je obavezan garantirati tako dugo dok je unutar parametara...

A već se x puta di x teži beskonačnosti razglabalo o tome (i pametniji od mene su sudjelovali u raspravama) i došlo se svaki puta do zaključka da dok je temperatura unutar deklaracije nema nikakvog ujecaja na crkavanje, tj to je čisto stvar (ne)sreće da ti disk otegne...

Evo samo da ti dam primjer...
zadnji disk koji je meni crknuo je bio 1.6GB WD a nikad nisam posebno hladio diskove, kad nisu bili posebno stišavani jednostavno su visi u casu okačeni na normalne šarafe, godinama i to u smećima od caseova...
Staro 07.05.2008., 14:52   #79
xvx1
Premium

Citiraj:
Evo samo da ti dam primjer...
zadnji disk koji je meni crknuo je bio 1.6GB WD a nikad nisam posebno hladio diskove, kad nisu bili posebno stišavani jednostavno su visi u casu okačeni na normalne šarafe, godinama i to u smećima od caseova...
To je zato jer je HDD valjda pored avionskih motora jedan od najpouzdanijih mehaničkih proizvoda na planeti. Ako nema mehaničkih grešaka pri proizvodnji, pa ne crkne u roku par mjeseci, vrlo vjerojatno će preživjeti nekoliko puta više od predviđenog roka trajanja, koji je debelo veći od stvarnog (veliki broj korisnika će i prije 3 godine starosti diskove mijenjati zbog nedostatka prostora).

I meni radi još Seagate od 80 MB iz 1992, a nedavno sam postao i HDD Tune test WD-a od 1.3 GB.

Uzmi recimo CD-ove, očekivani životni vijek 70 godina, a ako ga ne paziš i maziš teško de će preživjeti i 5 i nikom ništa. Kod HDD-a je očekivani životni vijek nekih 6-7, a teško da ćeš pronaći primjerak mlađi od 10 godina koji ne radi.

No bez obzira koliko HDD-ovi bili pouzdani, povišenjem temperature se ipak povisuje rizik otkazivanja, a koji za razliku od svih ostalih komponenata može biti užasno bolan i skup.
Staro 07.05.2008., 14:54   #80
Bubba
E Pluribus UNIX
Moj komp

Bubba's Avatar

Datum registracije: Oct 2002
Citiraj:
Nemoj me krivo shvatiti, ja govorim o hardcore roštanju 24/7 sa npr kodanjem DivXa preko noći i torrentima non stop i sl aktivnostima koji tjeraju disk da se stalno vrti, većina ljudi to ipak ne radi, čak niti oni koji posjećuju forum...
A kada se torrenti i p0rnici ne vrte, disk onda... stoji? Hard core rostanje je kodiranje DivX-a i torrenti?

Ovaj zadnji SCSIć je dobio svoju dnevnu dozu hard core rostanja. Nije bilo ni blizu torrenta ili '0rna - diskovi su u kavezu, hladjeni 12cm ventilatorom, s time da su prva dva "u sendvicu" dok zadnji disk ima "lufta" oko sebe...

Programer
Rok od dva mjeseca u stvari znači četiri, ali nikako ispod šest.
Bubba je offline   Reply With Quote
Staro 07.05.2008., 14:58   #81
Mr.Ex.President
Torrent freek

Mr.Ex.President's Avatar

Citiraj:
Bešumni ventilator ne postoji, i upravo zato jer takav ne postoji ima smisla ne staviti ga tamo di nemoraš, ja imam 4 komada 120mm ali su složeni tako da hlade cjelu kantu, stavljati dodatni vent samo radi jedne komonente (ako nemoram) mi je glupo, zapravo boli me i kaj imam vent na grafi i razmišljam da ga se rješim ali s obzirom da nije toliko problem (za sad) neka još stoji...
Oš doć na demonstraciju iz nečujniosti?

A za dodatni vent, na 90% kućišta se može "usis" iskoristit i kao nekakav tunel koji hladi diskove. Upravo to je u mene i napravljeno Vuk sit, a ovce na broju...

Periferija

LINK

Staro 07.05.2008., 15:06   #82
yedwy
Beskorisna bitanga...
Moj komp

yedwy's Avatar

Citiraj:
Autor Bubba Pregled postova
A kada se torrenti i p0rnici ne vrte, disk onda... stoji?
Ne ali kad je komp ugašen (a ako se na njemu ništa ne radi u kućnog usera je za pretpostaviti da je ugašen ili u standbyu - valjda, makar sam disk ako i nije ostatak kante) onda valjda ne radi...

Citiraj:
Hard core rostanje je kodiranje DivX-a i torrenti?
Za kućne uvjete rada da, ja neznam kako je s tobom ali ja ne vrtim nikave database servere i sl perverzije na svom stroju i baš nisam siguran kolko to ljudi doma ima...

Citiraj:
Oš doć na demonstraciju iz nečujniosti?
Nečujno != bešumno...

Primjer - za moju babu od 77g nečujno je sve ispod 30dB...

Inače niti moje ventove ne čuješ na defaultu, nebi niti onog dodatnog vjerojatno ali čemu kad nema potrebe za njim?

Citiraj:
A za dodatni vent, na 90% kućišta se može "usis" iskoristit i kao nekakav tunel koji hladi diskove. Upravo to je u mene i napravljeno Vuk sit, a ovce na broju...
Istina ali (kao i sa ovim ventom) pravi problem nije (samo) u buci nego i u tome da ti to mjenja smjer zraka u kanti i onda manje zraka ulazi na nekom od otvora jer ga ventilator "krade" time da aktivno pumpa i onda isti ne prolazi do je zamišljeno...
Staro 07.05.2008., 15:17   #83
Bubba
E Pluribus UNIX
Moj komp

Bubba's Avatar

Citiraj:
Ne ali kad je komp ugašen (a ako se na njemu ništa ne radi u kućnog usera je za pretpostaviti da je ugašen ili u standbyu - valjda, makar sam disk ako i nije ostatak kante) onda valjda ne radi...
A procitaj sto si ti napisao, da ne citiram...

Citiraj:
Za kućne uvjete rada da,
Kodiranje Divikza i leech/seed Jenne je gotovo uvijek manje vise linearan posao za disk koji ga ne opterecuje nesto previse. IOW, nema mu se zasto dizati (temperatura, jel).

Citiraj:
ja neznam kako je s tobom ali ja ne vrtim nikave database servere i sl perverzije na svom stroju
Ni ja isto. Tome sluze serveri. Ali i "za po doma" mozes uspijeti opteretiti disk puno, puno jace nego s "torrentima i kodiranjem".

Citiraj:
i baš nisam siguran kolko to ljudi doma ima...
Ja, recimo, niti torrentujem niti kodiram na ovom racunalu s kojeg sam ti poslao temperature a to mi je primarni workstation na kojem provodim 90% vremena. Istom mjerom, mogao bih te upitati koliko "to ljudi doma ima", buduci da ja nemam. Vjerojatno manje nego sto mislis (naravno, bez implikacije o nekakvim DB serverima "za po doma" te da istih ima manje ili vise)...

Programer
Staro 07.05.2008., 15:23   #84
yedwy
Beskorisna bitanga...
Moj komp

yedwy's Avatar

Citiraj:
A procitaj sto si ti napisao, da ne citiram...
Da shvaćam te moja krivica, nespretno sam se izrazio - htio sam reć da rade više nego kod raje koja ne radi takve stvari (samo o kućnoj uporabi se priča), i to uvjerljivo više, već samim brojem radnih sati koje se vrte...

Citiraj:
Kodiranje Divikza i leech/seed Jenne je gotovo uvijek manje vise linearan posao za disk koji ga ne opterecuje nesto previse.
Znam nisam niti rekao da nije tako ali opet npr Vista po defaultu (ako ne ugasiš to) u idleu defraga disk, pa onda razni AV software itd, ali opet sve se to radi samo kad je kanta upaljena...

BTW kako ti znaš što seedam ako ne leechaš...

Citiraj:
Ni ja isto. Tome sluze serveri. Ali i "za po doma" mozes uspijeti opteretiti disk puno, puno jace nego s "torrentima i kodiranjem".
Istina ali opet - koliko to ljudi radi, naravno postoji ovo kaj sam gore napisao o Visti i ostalim napastima koje uvjek nešto melju...

Citiraj:
Ja, recimo, niti torrentujem niti kodiram na ovom racunalu s kojeg sam ti poslao temperature a to mi je primarni workstation na kojem provodim 90% vremena. Istom mjerom, mogao bih te upitati koliko "to ljudi doma ima", buduci da ja nemam. Vjerojatno manje nego sto mislis (naravno, bez implikacije o nekakvim DB serverima "za po doma" te da istih ima manje ili vise)...
Pa dobro ok, nisi rekao čim si opteretio disk ali pretpostavljam da ima i inače veće grijanje od standardnih (10k RPM?) i očito je da je radio, neznam jel ti to sistemski ili backup ili što, ne kužim baš na što ciljaš s tim, ja nisam rekao da je 44C neka temparatura za sekiranje...

Zadnje izmijenjeno od: yedwy. 07.05.2008. u 15:35.
yedwy je offline   Reply With Quote
Staro 07.05.2008., 15:37   #85
Mr.Ex.President
Torrent freek

Mr.Ex.President's Avatar

Citiraj:
Nečujno != bešumno...

Primjer - za moju babu od 77g nečujno je sve ispod 30dB...

Istina ali (kao i sa ovim ventom) pravi problem nije (samo) u buci nego i u tome da ti to mjenja smjer zraka u kanti i onda manje zraka ulazi na nekom od otvora jer ga ventilator "krade" time da aktivno pumpa i onda isti ne prolazi do je zamišljeno...
Ajde, nećemo se sad potezat za svako slovo
Naravno da nije bešumno, ni da povadim sve ventilatore ne bi bilo bešumno, al da se ne čuje, ne čuje se. Ili ako baš hoćeš, čuje se kad staviš uho na ležaj

Da, možda malo mijenja smjer, a malo i hdd "krade" ali ti gubitci su meni osobno zanemarivi i nebitni

Periferija

LINK

Staro 07.05.2008., 15:43   #86
Bubba
E Pluribus UNIX
Moj komp

Bubba's Avatar

Citiraj:
Znam nisam niti rekao da nije tako ali opet npr Vista po defaultu (ako ne ugasiš to) u idleu defraga disk, pa onda razni AV software itd, ali opet sve se to radi samo kad je kanta upaljena...
Hm. Iskreno, nemam takve rezidentne programe (online defragmentacija diska? AV niti ne koristim) i kad kao korisnik nista ne radim na racunalu, tada se u pozadini zaista nista ni ne dogadja...

Eto, iz prilozenog - ne dogadja se nista vrijedno spomena (IO).

Citiraj:
Istina ali opet - koliko to ljudi radi, naravno postoji ovo kaj sam gore napisao o Visti i ostalim napastima koje uvjek nešto melju...
Yebesh takav OS onda...

Citiraj:
Pa dobro ok, nisi rekao čim si opteretio disk ali pretpostavljam da ima i inače veće grijanje od standardnih (10k RPM?)
Ne pretjerano topliji od manjeg brata (5 vs. 3 plattera), no temperatura se zna podignuti za dobrih 5-6C od one kada je u idleu a posteno mu zadam posla.

Citiraj:
i očito je da je radio, neznam jel ti to sistemski ili backup ili što, ne kužim baš na što ciljaš s tim, ja nisam rekao da je 44C neka temparatura za sekiranje...
Nije problem u temperaturi koje je 44C, samo sam ti zelio reci da torrenti i ekipa nisu bas najzasluzniji za "visoka" podizanja temperature a najmanje za "24/7 hardcore klanje diska".

Programer
Staro 07.05.2008., 15:45   #87
yedwy
Beskorisna bitanga...
Moj komp

yedwy's Avatar

Citiraj:
Ajde, nećemo se sad potezat za svako slovo
A čuj moramo se malo flejmati i trollati inače bi se posjet forumu sveo na čitanje postova o tome kaj je izašlo u prodaju i postanje odgovora na troubleshooting teme i zahtjeve za slaganje konfa...

Citiraj:
Naravno da nije bešumno, ni da povadim sve ventilatore ne bi bilo bešumno, al da se ne čuje, ne čuje se. Ili ako baš hoćeš, čuje se kad staviš uho na ležaj
Da istina, onda bi skužili da nam zuje zavojnice na ploči ili nešto...

Pa bi bilo...

Citiraj:
Da, možda malo mijenja smjer, a malo i hdd "krade" ali ti gubitci su meni osobno zanemarivi i nebitni
Mda istina, možda previše polazim od načina na kojeg sam sebi složio stvari, kod mene je na CPU pasivnjak i da bi on što bolje radio nužno mi je da ima što hladniji zrak preko sebe (fanovi su iza i iznad njega a neću da mi od tamo pušu jer mi tovare prašinu u case s obzirom da nema tamo filtera nego je filter samo naprijed na prednjoj masci) dakle sredio sam da se kroz cjelu prednju stranu "jednakomjerno" usisava zrak a fanovi samo ispuhuju...
I to kroz stranicu - da evakuiraju iz okolice grafe zrak koji ona ugrije, iako bi sa accelerom i njegovim kosim finovima možda išlo i bez venta jer on bi točno preko njega izvlačio) i iza tj iznad proca iza proca da njega hlade, e sad ako stavim fan na HDDe "krade mi zrak" (jer je prilično odjeljen gornji od donjeg djela casea od maske nadalje - pregradom izmežu 5.25 i 3.5 utora) CPU cooleru jer isti doazi do njega već zagrijan ostatokom krame umjesto da dolazi ravno od naprijed kroz masku fino haldan zato je meni taj vent za HDDe naddasve nepraktičan...

Citiraj:
Hm. Iskreno, nemam takve rezidentne programe (online defragmentacija diska? AV niti ne koristim) i kad kao korisnik nista ne radim na racunalu, tada se u pozadini zaista nista ni ne dogadja...

Eto, iz prilozenog - ne dogadja se nista vrijedno spomena (IO).
Vjerujem ti...

Citiraj:
Yebesh takav OS onda...
Ima tu istine, ali jbga kad se ja volim igrati...
Inače kod mene je to ugašeno naravno da nebi bilo zabune...

Citiraj:
Ne pretjerano topliji od manjeg brata (5 vs. 3 plattera), no temperatura se zna podignuti za dobrih 5-6C od one kada je u idleu a posteno mu zadam posla.
Nije problem u temperaturi koje je 44C, samo sam ti zelio reci da torrenti i ekipa nisu bas najzasluzniji za "visoka" podizanja temperature a najmanje za "24/7 hardcore klanje diska".
Hmm da kužim (sad) na što ciljaš...

Zadnje izmijenjeno od: yedwy. 07.05.2008. u 16:08.
yedwy je offline   Reply With Quote
Staro 07.05.2008., 16:02   #88
Mr.Ex.President
Torrent freek

Mr.Ex.President's Avatar

Citiraj:
Da istina, onda bi skužili da nam zuje zavojnice na ploči ili nešto...

Pa bi bilo... :hitthewall:
Baš to

Citiraj:
Mda istina, možda previše polazim od načina na kojeg sam sebi složio stvari, kod mene je na CPU pasivnjak i da bi on što bolje radio nužno mi je da ima što hladniji zrak preko sebe (fanovi su iza i iznad njega a neću da mi od tamo pušu jer mi tovare prašinu u case s obzirom da nema tamo filtera nego je filter samo naprijed na prednjoj masci) dakle sredio sam da se kroz cjelu prednju stranu "jednakomjerno" usisava zrak a fanovi samo ispuhuju...
I to kroz stranicu - da evakuiraju iz okolice grafe zrak koji ona ugrije, iako bi sa accelerom i njegovim kosim finovima možda išlo i bez venta jer on bi točno preko njega izvlačio) i iza tj iznad proca iza proca da njega hlade, e sad ako stavim fan na HDDe "krade mi zrak" (jer je prilično odjeljen gornji od donjeg djela casea od maske nadalje - pregradom izmežu 5.25 i 3.5 utora) CPU cooleru jer isti doazi do njega već zagrijan ostatokom krame umjesto da dolazi ravno od naprijed kroz masku fino haldan zato je meni taj vent za HDDe naddasve nepraktičan...
Znan ja šta je kod tebe, a znan i koje kućište imaš
Davno smo pričali ako se sjećaš

Al zato sam i u gornjoj rečenice naglasio ono meni osobno. Jer ono, svak od nas ima svoju teoriju, svoju šemu, Svak sebi složi onako kako misli da je najbolje

Da ti buden iskren, ja mislin ovo ljeto po najgorim uvjetima u mojoj sobi skinit skroz taj vent, pa ostat bez ikakvog upuha, te vidjet kako će se ponašat komp, odnsono bitne kompoinente (CPU, NB, VGA) samo s 120m ispuhom...
Al to je već za drugu temu

Periferija

LINK

Staro 18.05.2008., 15:02   #89
TomG
®

TomG's Avatar

Datum registracije: Jan 2006
da vas cujem.
walja li ovo što? links mi otvara vrata,a malo bi stisao i oladio seagathea...
http://links.hr/index.php?naziv=Hlad...kl=050.909.130
fala
TomG je offline   Reply With Quote
Staro 18.05.2008., 15:28   #90
yedwy
Beskorisna bitanga...
Moj komp

yedwy's Avatar

Umpf hmm... Da odma velim - nisam imao niti taj box niti išta slično... Što se hlađenja tiče vjerojatno je dobra stvar, što se buke tiče e to neznam, morao bi čovjek vidjeti testove toga i tako, uglavnom nebi se kladio da će ti neznam kolko pomoć tišini (samo) trpanje diska u takav box, možda malo ubit prijenos vibracija na case ako su ono gunice sa strane ali opet ostaje ostala buka koja se ne ubija tako...
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno
[IMG] kod je Uključeno