Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Storage > Diskovi SSD/HDD
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 10.11.2009., 09:54   #61
Old Iggy
Premium

Old Iggy's Avatar

Datum registracije: Feb 2006
Citiraj:
Autor dh41400 Pregled postova
Sto kazes na ovako nesto 1, 2

Cini mi se cist ok
Malo je overkill. Nazalost ces u stvarnosti jako rijetko naletiti na takve potrebe u praksi, da ne govorim da postoji mali nesrazmjer izmedju teoretskih performansi sustava, kapaciteta i host port strane.
Staro 10.11.2009., 11:06   #62
Nick7
Premium
Moj komp

Datum registracije: Nov 2004
Malo puno overkill
.. a osim toga dolazi u pitanje da li ima sve feature koji drugi high-end boxe imaju (replikacije - lokalne/remote, snapshotovi, 100% uptime, thin provisioning, ....)
Nick7 je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 10.11.2009., 11:47   #63
dh41400
Señor Audiophile
Moj komp

dh41400's Avatar

Datum registracije: Jan 2007
Istina, ovo su ipak top modeli ... nadje se i pokoji budjet modelcic

Koliko sam skuzio imaju poprilicno sirok spektar postojecih klijenata, pa pretpostavljam da to u praksi vrlo solidno i pouzdano funkcionira.

Ima jos nekoliko firmi na koje sam naletio (Fusion-io, SandForce, STEC, Foremay, BiTMICRO Networks ...), ali ova je izuzetno dugo na trzistu (30-ak godina) sto bi znacilo da ima i pozitivno poslovanje, odnosno da su njezini proizvodi pronasli brojne kupce i namjene poput:

DB pohrane, Web File Sharinga, VoD, identificiranja "Hot" fajlova, ministarstva obrane, e-trgovanja, zabavnih sadrzaja, financijskih servisa, telekomunikacija, podatkovnim akvizicija, podakovnih modeliranja i simulacija, nelinearnog video editiranja, geoloskih istrazivanja, HD reprodukcije, e-mail akceleracije, skladista podataka ...

Tek u ovakvim primjerima se vidi koliko je to zapravo otislo naprijed, sto ne znaci da je postalo standard (daleko od toga).

Ipak je cijena (nazalost) jos uvijek glavna prepreka manjim firmama i ne toliko zahtjevnim poslovnim korisnicima u koristenju ovakvih "stvarcica" uz taj mali nesrazmjer koji si spomenuo
Staro 10.11.2009., 12:01   #64
Old Iggy
Premium

Old Iggy's Avatar

Citiraj:
Istina, ovo su ipak top modeli ... nadje se i pokoji budjet modelcic

Koliko sam skuzio imaju poprilicno sirok spektar postojecih klijenata, pa pretpostavljam da to u praksi vrlo solidno i pouzdano funkcionira.
Ni ne sumnjam da funkcionira. Mislim da je gadan overkill. Imam u glavi samo jednu namjenu takvog sustava.

Citiraj:
Ima jos nekoliko firmi na koje sam naletio (Fusion-io, SandForce, STEC, Foremay, BiTMICRO Networks ...), ali ova je izuzetno dugo na trzistu (30-ak godina) sto bi znacilo da ima i pozitivno poslovanje, odnosno da su njezini proizvodi pronasli brojne kupce i namjene poput:

DB pohrane, Web File Sharinga, VoD, identificiranja "Hot" fajlova, ministarstva obrane, e-trgovanja, zabavnih sadrzaja, financijskih servisa, telekomunikacija, podatkovnim akvizicija, podakovnih modeliranja i simulacija, nelinearnog video editiranja, geoloskih istrazivanja, HD reprodukcije, e-mail akceleracije, skladista podataka ...
Mmmmm... Za nista od toga ne treba SSD. Tj., nema potrebe za njim.

Citiraj:
Tek u ovakvim primjerima se vidi koliko je to zapravo otislo naprijed, sto ne znaci da je postalo standard (daleko od toga).

Ipak je cijena (nazalost) jos uvijek glavna prepreka manjim firmama i ne toliko zahtjevnim poslovnim korisnicima u koristenju ovakvih "stvarcica" uz taj mali nesrazmjer koji si spomenuo
Ne vidim ni jednog velikog da bi to koristio, iskreno. Fali sve ono sto je Nick7 naveo + support nekog velikog.
Staro 10.11.2009., 12:22   #65
dh41400
Señor Audiophile
Moj komp

dh41400's Avatar

Koliko vidim hvale se da imaju tu klijentelu, a sad da li lazu ili ne, tj. da li je to potrebno toj klijenteli ... ne bih znao.

Sto se tice detalja vezanih uz rad, pretpostavljam da to nije za javnost, premda mi se cini da su u tih 30 godina ipak uspjeli sklepati nesto posteno

Sve u svemu, da trenutno trazim vrhunsko rjesenje i da imam potrebu za tolikim performansama, izbor bi bio i vise nego ocit (isplati se ulagati u buducnost).

Naravno vjerojatno bi bio nekakav entry level model, ali poprilicno sam siguran da ne bi isao na standardne HDD-e (koji imaju poprilicno velike energetske zahtjeve, povecano zagrijavanje i relativno nizak odnos perf./W).

Za sada mehanickim diskovima ostaje neprikosnoven omjer GB/$ kao i etabliranost na trzistu i takva ce sitaucija vjerojatno biti jos nekoliko narednih godina, ali ocigledno je u kojem smjeru ide evolucija.

Ovo potvrdjuje i WD kupovinom SSD orijentiranih firmi (kao i Seagate, Samsung i Hitachi) koji se sve vise okrecu u tom smjeru.

Cini mi se da je ovo tek pocetak neceg daleko veceg od ovoga sto sada trenutno vidimo ...

Zadnje izmijenjeno od: dh41400. 10.11.2009. u 12:36.
dh41400 je offline   Reply With Quote
Staro 10.11.2009., 14:43   #66
borgy
kenova

borgy's Avatar

Datum registracije: Sep 2003
@old iggy:

Slučajno znam da se SSD-ovi sigurno koriste za geološka istraživanja koja uključuju potrebu za naftom, da ne govorimo o vojsci. Opet - totalno nebitno za raspravu
borgy je offline   Reply With Quote
Staro 10.11.2009., 15:13   #67
Old Iggy
Premium

Old Iggy's Avatar

Citiraj:
Autor borgy Pregled postova
@old iggy:

Slučajno znam da se SSD-ovi sigurno koriste za geološka istraživanja koja uključuju potrebu za naftom, da ne govorimo o vojsci. Opet - totalno nebitno za raspravu
Znam i ja. No koriste se i HDD sustavi, bez brige.

Pitanje je samo tko ima koliko para i s cim voli raditi.
Staro 11.11.2009., 09:17   #68
Codiac
bycod

Codiac's Avatar

Datum registracije: May 2004
na kraju se sve svodi na najbolji omjer ulozenog dobivenog...

Intel-i5-760 / Cooler-Master-Hyper-212 / Gigabyte P55-USB3
GSkill -2x4gb / MSI R7 370 2GB / Audigy SE Xtreme
Samsung EVO850 250GB / Samsung HD204UI / WDC 1TB/Samsung SH203b
Seasonic-430w / Chieftec-LCX-2x120 / DELL U2412M
Logitech Illuminated Keyboard / Logitech-G9 / Steelpad 4D / Rumble-pad-2 / Logitech-Z4

.i.

Razer Blade 15
Codiac je offline   Reply With Quote
Staro 11.11.2009., 17:58   #69
tomek@vz
Premium

tomek@vz's Avatar

Datum registracije: May 2006
tomek@vz je online   Reply With Quote
Staro 11.11.2009., 20:20   #70
dh41400
Señor Audiophile
Moj komp

dh41400's Avatar

Vrlo solidno

Premda se ne spominje onaj najbitniji dio: kontroler.

Prepostavljam da se radi o najnovijim LSI SAS/SATA PCIe x8 pilama (min. 3-4k kn).

Druga stvar koja se takodjer ne spominje jest maticna ploca, tj. southbridge na njoj :/

Posto je spomenut dual socket Xeon, pretpostavljam da se radi o nekoj od dvostrukih southbridge (Tylersburg) maticnih koje jedine imaju sposobnost progurati takvu kolicinu zahtjeva/IOPS-a (oko 4-5k kn).

Samo za usporedbu ovi ICH10R/SB750/nForce chipseti ne mogu nazalost ni prismrditi tim brojkama.

Kao secer na kraju, zauzece procesora je 50% (dual Xeon 5500) ... u prijevodu jedva bi kloknuti i7 izasao s tim na kraj
Oglas

Oglas
Staro 11.11.2009., 23:12   #71
Old Iggy
Premium

Old Iggy's Avatar

Citiraj:
Vrlo solidno

Premda se ne spominje onaj najbitniji dio: kontroler.

Prepostavljam da se radi o najnovijim LSI SAS/SATA PCIe x8 pilama (min. 3-4k kn).

Druga stvar koja se takodjer ne spominje jest maticna ploca, tj. southbridge na njoj :/

Posto je spomenut dual socket Xeon, pretpostavljam da se radi o nekoj od dvostrukih southbridge (Tylersburg) maticnih koje jedine imaju sposobnost progurati takvu kolicinu zahtjeva/IOPS-a (oko 4-5k kn).

Samo za usporedbu ovi ICH10R/SB750/nForce chipseti ne mogu nazalost ni prismrditi tim brojkama.

Kao secer na kraju, zauzece procesora je 50% (dual Xeon 5500) ... u prijevodu jedva bi kloknuti i7 izasao s tim na kraj
Naveo si najbitnije stvari koje stvaraju danas problem.

Jos bi dodao - u praksi je ovo jako rijetko potrebno, plus sto je za sada neupotrebljivo u bilo kojoj ozbiljnoj svrsi (nema primjenu u clusteringu), plus sto ima mali kapacitet...
Staro 12.11.2009., 04:47   #72
dh41400
Señor Audiophile
Moj komp

dh41400's Avatar

Nazalost, istina za te probleme :/

A za ove entuzijaste s linka ... sta ces, nek se vesele
Staro 12.11.2009., 14:31   #73
Old Iggy
Premium

Old Iggy's Avatar

Citiraj:
Nazalost, istina za te probleme :/

A za ove entuzijaste s linka ... sta ces, nek se vesele
Ma to ti je sve super na prvi pogled, no kad se spuste stvari na nivo prakse nastaju problemi. Oni koji, recimo, imaju zahtjeve za enormnim IOPS-ima, a imaju pare za takvo što, obično imaju i n terabajtne baze, pa ti to spusti na profi SSD-ove (obično SLC), a kad vidiš cifru i shvatiš da je HDD još uvijek dovoljno dobra tehnologija...
Staro 12.11.2009., 21:11   #74
zkljaja
Brat od Đon Vejna
Moj komp

zkljaja's Avatar

Datum registracije: Nov 2007
sori kaj uletavam ko padobranac ali mi je glupo otvarat novu temu

SSD koristi flash tehnologiju citanja/zapisa koliko sam shvatio, i dosta je brzi od obicnih diskova. Dali su i memory kartice (spojene preko card readera na usb 2.0) također brze od standardnih HDD-ova,? jer koliko se ne varam one se isto temelje na flash tehnologiji..
Staro 12.11.2009., 21:30   #75
dh41400
Señor Audiophile
Moj komp

dh41400's Avatar

Ukratko, ne nisu brze (fali im "throughputa").
dh41400 je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno