|
![]() |
#811 |
Premium
Datum registracije: Feb 2007
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#812 |
.
Datum registracije: Dec 2005
|
Koje provale.... OC potencijal ovisi najčešće o samim čipovima, a ne o proizvođačima kartica, u slučaju referentnih kartica, dok je situacija malo (a ponekad i ne) drukčija u slučaju ''nabrijanih'' verzija kartica... Zadnje izmijenjeno od: Razer. 03.03.2008. u 16:49. |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#813 |
Premium
Datum registracije: Feb 2008
|
Malo sam novi na forumima i moje isprike zbog postanja na istu temu i to. Pitam, jer kad pregledavam graficke, one imaju i tvornicke sifre koje prodavaci ne navode. Npr. kod XFX-a postoje po nazivu iste kartice 8800 GT 512DDR3...., ali se ne spominju sifre koje navodi proizvodac PV-T88P-YDQ4, a koje rade razliku u perfomansama (barem u brojkama). Isao sam u Vemil vidjeti koju oni imaju i ispada prema naljepnici na grafickoj da je ta koju oni nude PV-T88P-YDQ4. Na slici im je neka druga (barem meni tako izgleda). I sad sam totalno zbunjen i volio bi da mi netko ukratko objasni sto se dobije ako je Cloc rate 600, 650 ili 700 Mhz i zbog cega je to bitno(ako je)?. Ili jos bolje sto je kod graficke bitno i na koji nacin (Clock rate, brzina i kolicina RAM-a i dr.) Hvala |
![]() |
![]() |
![]() |
#814 |
.
|
Zamaraš se sa totalno navažnim stvarima... Moj savjet, pusti brojke na miru i uzmi karticu od bilo kojeg proizvođača želiš (po mogućnosti najjeftinijeg i sa najviše garancije), imao on brojke po sebi xxx ili yyy ili žžž, sve ti to nakraju dođe na više-manje, isto. |
![]() |
![]() |
![]() |
#815 | |
Premium
|
Citiraj:
to sam danas i napravio ![]() tj. zbog nekih deal-ova koje ima fendova tvrtka, kupio sam XFX za 1.249,00kn bez PDV-a,jer mi se neda cekat Gigabyte-ovu zbog 100 kn ustede. Ali me stvarno zanimaju, jednostavnim rijecnikom, osnovne razlike koje cine te "brojke". |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#816 | |
Premium
|
Citiraj:
a zasto se onda kaze da gainward ima odlicne clockerske grafe?????? |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#817 |
.
|
Nisam to baš čuo u zadnje vrijeme... Tih nabrijanih verzija u zadnje vrijeme imaš cijelu hrpu, sve sa nekim aftermarket coolerima, i ''hand-picked'' čipovima, tak da je teško reći ''taj je najbolji'', ili ''taj se najbolje clocka'', jel ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#818 |
Avocado
Datum registracije: Aug 2005
|
![]() |
#819 | |
Premium
|
Citiraj:
![]() aj bar sam nesto novo naucio. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#820 |
Premium
|
Ukljucite i mene:)
Malo ste mi prebrzi ![]() Molim vas rijec dvije za n00b-a. Citao sam razne postove ovdje, ali nisam skuzi te relacije Clock rate/RAM/ostalo. Ako vam se da, plz brzi tecaj za neuke. |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
Oglasni prostor
|
![]() |
#821 |
.
|
Ne razumijem što tebe toliko buni? Kakav clock rate, što tebe točno zanima? Što očekuješ da ti se pojasni na relaciji gpu, mem, ''i ostalo''? Nejasan si... |
![]() |
![]() |
![]() |
#822 |
Premium
|
Dakle kako bas ne znam puno o tim detaljima, valjda sam zato nejasan ![]() Zanima me sto se dobije s vecim Clock rate-om, Memory (tipa vise, detalja, brzina, fps ili sto god vec), a sto se dobije brzom i vecom memorijom. (nudili su mi i 1GB-ne kartice pod to je vrhunac GT serije i sl.) Tj. koje su razlike zbog kojih jedne kartice iste serije (npr. 8800GT) ne preformaju i ne kostaju isto. Mislim, skuzio sam da nemaju isti Clock Rate, Memory clock , Bus Taype (i ostalo meni strano nazivlje) Kad su brendovi u pitanju da li veca cijena (npr Gainward) ovisi li iskljucivo o brendu ili i kvaliteti materijala i dijelova ugradenih u samu karticu (s obzirom da je chip isti). Do sad sam uspio shvatiti da meni kao obicnom korisniku vjerojatno nece biti vidljiva razlika u prosjecnoj igri izmedu GT i GTS (za GTX, Ultra i dr. nemam novaca)te svih njihovih nabrijanih inacica. |
![]() |
![]() |
![]() |
#823 |
.
|
Pa idemo po nekoj logici ![]() Većim taktom bilo koje komponente (jezgra, shaderi, memorija), u usporedbi sa referentnim taktovima kartice, dobivaš bolje performanse u 3D aplikacijama (ovisno o clocku - veći taktovi, više FPS-a, jednostavno.) U vezi tih razlika. Imaš razlike u samim karticama (širina sabirnice, količina memorije, broj stream procesora itd) Na službenoj stranici imaš to sve uspoređeno. I onda imaš razlike između proizvođača. Većina ih slijedi referentni dizajn, dok neki idu korak dalje, te mijenjaju hlađenje, i tvornički OC-aju te kartice, te samim time iste više koštaju. U suštini, sve kartice (iste serije) dolaze sa istim čipovima, samo neki imaju bolji, a neke lošiji OC potencijal. A zašto se te skuplje ''nabrijane'' verzije kartica bolje clockaju jest razlog što se biraju čipovi koji su bolji i koji mogu raditi na većim radnim taktovima od referentnih (određenih od strne proizvođača - u ovom slučaju nVidije). Također je znana praksa da se stavljaju bolje/brže memorije. Evo najbolji slučaj Gigabyteica, EVGA SSC, Gainward GS, Galaxy 8800GT modela, iste koštaju dosta no i dolaze sa više goodiesa nego ostale (bolja memorije, jača regulacija napona i sl). Na kraju se sve svodi na to što sam i gore rekao (ne samo ja, već i ostali u drugim temema), najbolje je uzeti najjeftinije modele sa najviše garancije (najčešće 2g+), tako da lijepo odeš na Nabavu.net, upišeš karticu koju želiš, vidiš u kojoj je trgovini najjeftinija, nazoveš, naručiš, platiš i uživaš uz istoj nakon 2-3 dana kasnije ![]() Valjda si shvatio sada? Ili sam opet fulao što si htio reći? |
![]() |
![]() |
![]() |
#824 |
-------
|
To govore isti oni kojima su puna usta da su ATi-evi driveri smeće, da je AMD za igre, a Intel za multimediju, da IGP šteti matičnoj, da za HD 3850 treba napajanje od 500W+ i slične pizdarije kojima pune net (i peru mozak kome stignu) iz dana u dan. Sve u svemu, hrpa emo vandala koji ne znaju za bolje od IT priloga u Jutarnjem i nalajavanja o novom GTXu s frendovima na MySpaceu. |
![]() |
![]() |
![]() |
#825 |
Premium
|
sad sam vec dosadan, ali zanima me ![]() Ok. visi taktovi, vise fps. e sad sto dobijem s vise fps-a? Bolju sliku?Brzu?Lijepsih boja ili detalja. Mislim da je to FrameratePerSecond, ali sto je to meni za oko? Ako je meni dosta najpovoljnija (ne proturjecim ![]() Ne ulizujem se, ali mi se cini da ti i McG kuzite stvari (iako mi nekad djelujete strogi) pa sam si htio rijesiti vjecnu misteriju s tim serijama grafa i njihovim "brojkama". |
![]() |
![]() |
![]() |
#826 |
-------
|
FPS ti je najbitniji na ugodno igranje, tj. čim je viši FPS tim je samo igranje i uživanje u igri bolje i ugodnije. Clockanjem između ostaloga postižeš i viši FPS, ali ako ti kartica na tvorničkim taktovima daje zadovoljavajući broj FPSa, recimo 60, onda nema potrebe da clockaš bilo kaj. Ako si ti zadovoljan fluidnošću same igre i ako ne primjećuješ trzanje i slično, nema smisla da se zamaraš s clockanjem. |
![]() |
![]() |
![]() |
#830 |
-------
|
Ako igra ima mogućnost da se pomoću konzole prikaže FPS, onda moreš na taj način. Pogledaj na netu/forumu dal Witcher ima tak nekaj. Ako nema, onda moreš iskoristiti programčeke ala Fraps, ATi Tray Tools ili Riva Tuner. |
![]() |
![]() |
![]() |
#832 |
Premium
|
Ok. Izmjerit cu FPS ![]() Hvala vam na udjeljenom znanju i savjetima. Pogotovo McG-u, koji mi je slozio konfu ![]() Na kraju, nisam imao strpljenja cekati (a sto da kazem, ko dijete kad je komp u igri) Gigabyte koju si mi preporucio i uzeo sam XFX 8800 GT 512Mb Alpha bla, bla edition, i nadam se da se nisam zeznuo (osim za 100 kn ![]() Sutra konfu isprobavam, pa se javim s dojmovima. |
![]() |
![]() |
![]() |
#833 |
dev
Datum registracije: Nov 2007
|
"cudne" frekvencije na 8800gt
pogledajte core clock i memory clock. zasto je to tako i kako to popraviti... grafa je nova, driveri 2 mj stari... ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#834 |
Premium
Datum registracije: Dec 2007
|
Nije nikaj čudno, pogledaj kaj ti u Everestu piše... Standard 2D... Prebacila se u niže frekve kako bi manje struje povlačila... Kada pokreneš neku 3D aplikaciju grafulja odmah pali 3D mod na kojem su više frekve... ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#835 |
dev
|
lol. pametna grafa. ak je to tocno onda mozete brisat temu ![]() edit: evo provjerio sam. tocno je. fakat pametna grafa. moze lock ili brisat edit2: a fan speed je ostao na 30%. to pak ovisi o temp jezgre? |
![]() |
![]() |
![]() |
#836 |
Premium
Datum registracije: Sep 2007
|
Pa fino ti pise u everstu... Standby mod 450/700 i dole ispod 3D mod 700/920... Tj kada se nalazis u 2d modu kartica ti tj driveri automatski obaraju taktove da bi kartica ostala hladnija i tisha jer nema potrebe da radi punom parom... kada pokrenes neku 3D aplikaciju tipa igre taktovi se vracaju na normalne frekve i kartica opet radi punim kapacitetom... nadam se da si shvatio.. pozz |
![]() |
![]() |
![]() |
#837 |
dev
|
ma shvatio sam odma nisi trebo detaljno objasnjavat ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#839 |