Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Periferija > Ostalo
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro Jučer, 16:13   #781
Igorr
Flajing super šiiiip
Moj komp

Igorr's Avatar

Datum registracije: Aug 2006
Pozdrav ljudi, da ne filozofiram previše - kupio bih svoj prvi volan, ali nije šema "probao bi prvo nešto pa vidio da li je to nešto što će me držati" nego je "volim to i želim nešto što neću imati želju i potrebu upgradeati za 6-12 mjeseci".
Tako da bih izbjegao neke entry level solucije.

Prvih godinu/dvije bih igrao na PS5 + telki, a možda naknadno spojio i PC ako vidim potrebu.
Prvenstveno bi igrao GT7.

Da li je ovo dobro i ne moram gledati dalje, ili imate nekih komentara i preporuka ->
https://www.fanatec.com/eu/en/p/sim-...le-for-xbox-eu

Također, da li ima smisla čekati black friday?
Navodno ove bolje setove i ne stavljaju baš na popuste pa i nema smisla čekati, ali možda netko zna iz prve ruke, da ne moram vjerovati random internet informacijama na koje sam naišao?

Također, za početak neću imati dedicated prostoriju za to nego ću koristiti dnevni boravak, tako da za sjedalo moram imati nešto što je sklopivo, te brzo sklopivo.
Znam da je daleko od idealnog, ali da li bi ovako neka "pero laka" opcija bila ok za ovaj fanatec ->
https://www.amazon.de/-/en/PLAYSEAT®...d_i=B0CGVKF54H
?
Igorr je offline   Reply With Quote
Staro Jučer, 16:24   #782
VandaL.pr!
Premium
Moj komp

VandaL.pr!'s Avatar

Datum registracije: Sep 2006
Za BF zna biti dobrih dealova, ja bi pričekao.

Ja imam dosta toga od Fanateca, da se mene pita ja bi se maknuo od Fanateca i gledao Mozu. Dosta toga brzo razvijaju i izbacuju na tržište dok je to kod fanateca jaaaaako sporo.
Meni se jedino nesvidja dizajn volana od Moze.

Ovaj Playseat Challange sam i ja imao dok smo bili u stanu ali je baza bila na remen od Fanateca 2.5, nisan siguran da bi izdržao baš ovu DD bazu
ORIGIN: CR0_VandaL | STEAM: vandalzd | TDU2: VaandaL | R* Social Club: vandal_zd | DayZ: VandaL | battle.net: VandaL #2220
VandaL.pr! je online   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro Jučer, 16:40   #783
Igorr
Flajing super šiiiip
Moj komp

Igorr's Avatar

Nisam za Mozu vidio PS5 support, siguran da ima nešto?

A da, ovo za sjedalo je i mene strah, ali nisam baš naišao na nešto tako a da mi djeluje bolje :/
Staro Jučer, 17:46   #784
RainZG
Premium
Moj komp

Datum registracije: Jan 2008
Citiraj:
Autor Igorr Pregled postova
Pozdrav ljudi, da ne filozofiram previše - kupio bih svoj prvi volan, ali nije šema "probao bi prvo nešto pa vidio da li je to nešto što će me držati" nego je "volim to i želim nešto što neću imati želju i potrebu upgradeati za 6-12 mjeseci".
Tako da bih izbjegao neke entry level solucije.

Prvih godinu/dvije bih igrao na PS5 + telki, a možda naknadno spojio i PC ako vidim potrebu.
Prvenstveno bi igrao GT7.

Da li je ovo dobro i ne moram gledati dalje, ili imate nekih komentara i preporuka ->
https://www.fanatec.com/eu/en/p/sim-...le-for-xbox-eu

Također, da li ima smisla čekati black friday?
Navodno ove bolje setove i ne stavljaju baš na popuste pa i nema smisla čekati, ali možda netko zna iz prve ruke, da ne moram vjerovati random internet informacijama na koje sam naišao?

Također, za početak neću imati dedicated prostoriju za to nego ću koristiti dnevni boravak, tako da za sjedalo moram imati nešto što je sklopivo, te brzo sklopivo.
Znam da je daleko od idealnog, ali da li bi ovako neka "pero laka" opcija bila ok za ovaj fanatec ->
https://www.amazon.de/-/en/PLAYSEAT®...d_i=B0CGVKF54H
?
Za PS si osudjen na Fanatec, Logitech ili Thrustmaster.
Od toga, Fanatec najbolje.

Ono sto bi ti ja preporucio, prati Fanatec refurbished ponudu, proci ces jeftinije nego ovaj bundle. Naravno trebas imati zivaca za to, tj pratiti refurbished ponudu, ali primjer cijena refurbished proizvoda (imas 2 god garancije normalno):
V3 pedale 220€
DD+ 550€

Imas opciju i DD1 koji se javlja za oko 650-700€ na refurbished, ali DD+ je novija baza i ja bi prije nju uzeo nego DD1.

Volan da kupis i regularno je 200€. Sa time si ustedio 500€ koje ulozis u posten rig.

Ovaj playseat ce ti raditi probleme, nije dovoljno cvrst, pogotovo ne za pedale i sve ce ti se savijati kada stisnes kocnicu (prijatelj imao, isprobao sam kod njega i OK je to za tipa 5Nm bazu i CSL tip pedala, ali za bazu od 15Nm i V3 pedale stvarno nije OK).

500€ ustede + 264€ = za tu lovu kupis posteni alu sim rig od GTOmege (rig + caster wheels je 667€ sa svim troskovima na tvoju adresu.
Treba ti jos sjedalo, a to sam odaberi sto ces, nesto sa njuskala iz nekog razbijenog auta, bucket seat ili nesto trece.

E sad, da ja kupujem i da imam strpljenja, isao bi na DD+, nove podium pedale (q1 2026 idu u prodaju), a volan koji vec hoces.
RainZG je offline   Reply With Quote
Staro Jučer, 17:47   #785
RainZG
Premium
Moj komp

Citiraj:
Autor VandaL.pr! Pregled postova
Za BF zna biti dobrih dealova, ja bi pričekao.

Ja imam dosta toga od Fanateca, da se mene pita ja bi se maknuo od Fanateca i gledao Mozu. Dosta toga brzo razvijaju i izbacuju na tržište dok je to kod fanateca jaaaaako sporo.
Meni se jedino nesvidja dizajn volana od Moze.

Ovaj Playseat Challange sam i ja imao dok smo bili u stanu ali je baza bila na remen od Fanateca 2.5, nisan siguran da bi izdržao baš ovu DD bazu
Moza ne radi na PS5.
Moze se koristiti preko emulatora, ali koliko to dobro radi ili ne radi ne ulazim.
Staro Jučer, 18:00   #786
Igorr
Flajing super šiiiip
Moj komp

Igorr's Avatar

E super, hvala ti na preporukama, pročekiram i takve kombinacije sa refurbished.
Nemam ništa protiv toga, ali pod uvjetom da stvarno spuste cijenu. Kad je previše na blizu - onda iz principa idem na novo.

A što se tiče sjedala - ne mogu ići na te masivne alu rigove, pa tko bi to micao i vraćao svaki put kad bi htio nabaciti
Moj use case ti je - dnevni boravak i TV, stavljam tipa navečer u 10 kad mi dijete zaspe i igram sat/dva, pa onda mičem odmah nazad da je dnevni odmah slobodan za ujutro za druge stvari.

Zato sam i gledao ove lagane, sklopive verzije.
Ali da, ako će se sve to rasklimati i raditi više problema nego koristi, radije ću preskočiti playseat.
Staro Jučer, 19:13   #787
VandaL.pr!
Premium
Moj komp

VandaL.pr!'s Avatar

Datum registracije: Sep 2006
Citiraj:
Autor RainZG Pregled postova
Moza ne radi na PS5.
Moze se koristiti preko emulatora, ali koliko to dobro radi ili ne radi ne ulazim.

Aha, nisam isao za tim.
Ima li upce sto simulacija na PS5 osim GT7?

@Igor, naletio sam neki da na cofferacer rig, mislim da je on malo jaci od playseat-a.

Sent from my iPhone using Tapatalk
ORIGIN: CR0_VandaL | STEAM: vandalzd | TDU2: VaandaL | R* Social Club: vandal_zd | DayZ: VandaL | battle.net: VandaL #2220
VandaL.pr! je online   Reply With Quote
Staro Jučer, 19:23   #788
Newmie
Premium

Logitech je prije mjesec dana izbacio novi volan - RS50: https://www.logitechg.com/en-my/prod...41-000267.html
Nisam ga probao ali sam gledao hrpu review i svi se slažu da je odličan. Frend mi je bio jedno vrijeme na Fanatec setupu i jedva je čeka da ga se riješi zbog random problema koje imao.

Kažem, nisam probao novi volan od Logitecha, trenutno vozim T300GT, ali da mijenjam volan išao bi na taj logitech, što mi i je dugoročno plan.

Bojim se da ti niti jedan od ti rigova na principu "kamping stolica" koja se može sklopiti neće biti dobra za DD, jednostavno nije dovoljno čvrstu za tu snagu. Idealno bi bilo kada bi negdje mogao ugurati aluminijski rig koji i ne uzima toliko mjesta koliko mislimo kad ga pogledamo na prvu.

EDIT: Inače, prije mjesec dana sam uzeo https://www.gtomega.co.uk/en-eu/prod...47496244035898 i ne mogu ti opisati koliko sam oduševljen cockpitom, apsolutno drugačije iskustvo od bilo kakvog setupa kojeg sam probao prije toga.
Newmie je offline   Reply With Quote
Staro Jučer, 19:58   #789
RainZG
Premium
Moj komp

ovo sto ti Newmie kaze.
Primjer od prije 2 tjedna. Frend ima Fanatec CSL DD, to je 8Nm baza, montirano na playseat. Imao je i CSL pedale i to sve na playseat rigu.
Kupio je bolje pedale i skuzio da je malo problematicno, tj da se piga sve jer treba jace pritisnuti kocnicu.

Dosao do mene da isproba moj setup jer je razmisljao o jacoj bazi. Kada je isprobao je shvatio da mu jaca baza ne treba, tj da nije tolika razlika, ali je iste sekunde narucio alu rig

EDIT: S time da je on svoj playseaet prilicno pojacao tako da je bio osjetno cvrsci od klasicnog playseata.
Staro Jučer, 23:54   #790
Igorr
Flajing super šiiiip
Moj komp

Igorr's Avatar

Citiraj:
Autor VandaL.pr! Pregled postova
Aha, nisam isao za tim.
Ima li upce sto simulacija na PS5 osim GT7?

@Igor, naletio sam neki da na cofferacer rig, mislim da je on malo jaci od playseat-a.
Iskreno nemam pojma, ali GT7 ima dovoljno sadržaja da me drži dosta dugo.
Ja ću vjerojatno uspjeti nekih 5-6 sati tjedno baciti uvrh glave

E vidiš, nisam čuo za cofferacer, prošvrljam i po njihovom websiteu i pogledam malo reviewe. Thanks!

Citiraj:
Autor Newmie Pregled postova
Logitech je prije mjesec dana izbacio novi volan - RS50: https://www.logitechg.com/en-my/prod...41-000267.html
Nisam ga probao ali sam gledao hrpu review i svi se slažu da je odličan. Frend mi je bio jedno vrijeme na Fanatec setupu i jedva je čeka da ga se riješi zbog random problema koje imao.

Kažem, nisam probao novi volan od Logitecha, trenutno vozim T300GT, ali da mijenjam volan išao bi na taj logitech, što mi i je dugoročno plan.

Bojim se da ti niti jedan od ti rigova na principu "kamping stolica" koja se može sklopiti neće biti dobra za DD, jednostavno nije dovoljno čvrstu za tu snagu. Idealno bi bilo kada bi negdje mogao ugurati aluminijski rig koji i ne uzima toliko mjesta koliko mislimo kad ga pogledamo na prvu.

EDIT: Inače, prije mjesec dana sam uzeo https://www.gtomega.co.uk/en-eu/prod...47496244035898 i ne mogu ti opisati koliko sam oduševljen cockpitom, apsolutno drugačije iskustvo od bilo kakvog setupa kojeg sam probao prije toga.
Dobro, to je stvarno pošten komad riga, vjerujem da je top
A za sad mi stvarno jedino igra sklapanje i rasklapanje... kroz godinu-dvije ću si probati nekako organizirati drugačiji raspored za trajniji setup.

Mislim da ću svejedno ići na fanatec, dosta mi je gledanja reviewa, prodali su mi ga već sa pohvalama.

Citiraj:
ovo sto ti Newmie kaze.
Primjer od prije 2 tjedna. Frend ima Fanatec CSL DD, to je 8Nm baza, montirano na playseat. Imao je i CSL pedale i to sve na playseat rigu.
Kupio je bolje pedale i skuzio da je malo problematicno, tj da se piga sve jer treba jace pritisnuti kocnicu.

Dosao do mene da isproba moj setup jer je razmisljao o jacoj bazi. Kada je isprobao je shvatio da mu jaca baza ne treba, tj da nije tolika razlika, ali je iste sekunde narucio alu rig

EDIT: S time da je on svoj playseaet prilicno pojacao tako da je bio osjetno cvrsci od klasicnog playseata.
Na kraju će ispasti da ću morati ići na onu slabiju DD Pro varijantu sa 5NM, samo da bi mogao ići na onakav kvazi rig, da mi se ne raspadne :/

A ful mi je žao raditi kompromis na tome, jer imam osjećaj da ću kroz x mjeseci htjeti prijeći na DD+.
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro Danas, 09:33   #791
nub
PREMIUM
Moj komp

nub's Avatar

Datum registracije: Dec 2014
Citiraj:
Autor Igorr Pregled postova
Dobro, to je stvarno pošten komad riga, vjerujem da je top
A za sad mi stvarno jedino igra sklapanje i rasklapanje... kroz godinu-dvije ću si probati nekako organizirati drugačiji raspored za trajniji setup.

Mislim da ću svejedno ići na fanatec, dosta mi je gledanja reviewa, prodali su mi ga već sa pohvalama.

Na alu rig možeš montirati kotačiće pa ga pomicati ako imaš mjesta za negdje ga odgurat.
nub je offline   Reply With Quote
Staro Danas, 10:48   #792
RainZG
Premium
Moj komp

realno, mozes ti kupiti 15Nm bazu i koristiti ju na 1Nm ako zelis
Staro Danas, 12:30   #793
Igorr
Flajing super šiiiip
Moj komp

Igorr's Avatar

Citiraj:
Autor nub Pregled postova
Na alu rig možeš montirati kotačiće pa ga pomicati ako imaš mjesta za negdje ga odgurat.
To je super, ali opet bi morao nekako moći svesti taj rig na manju površinu.
Ideja je bila sklopiti i staviti između ormara i zida, jer taman bi ona playsaet kombinacija mogla tako stati.

Citiraj:
realno, mozes ti kupiti 15Nm bazu i koristiti ju na 1Nm ako zelis
Ovo nisam znao, ne znam zašto sam mislio da je fiksna vrijednost. Noob sam još uvijek za to, jbg.
Hvala ti za info!

Ok, ovo je top, onda definitivno idem na 15Nm da ne moram mjenjati kad budem u prilici preći na fiksni rig.
Staro Danas, 16:22   #794
Promo
Registered User
Moj komp

Promo's Avatar

Datum registracije: Jun 2024
Dosta dorbih savjeta ali probat cu dodat koju.
"kupio bih svoj prvi volan, ali nije šema "probao bi prvo nešto pa vidio da li je to nešto što će me držati" nego je "volim to i želim nešto što neću imati želju i potrebu upgradeati za 6-12"

Sorry ali ovo zvuci paradoks. Veliki broj, rekao bih 90% simracera koji kupe volane prodaju iste u roku od par mjeseci jer nije to vise to. Skontaju da igra stara skoro 20 godina je #1 simulacija koja naplacuje mjesecnu pretplatu a na to naplacuje staze i auta.

Tako da je po meni suludo davati 1500-2000€ kao pocetnik. Kupi nesto za male pare ala T300 za 200€, vidi da li ces imati volju za necim bolje. Ako bude, prodaj za istu cijenu i kupi rig po zelji.

Drugo, konzola te puno ogracinava i sa hardwareom a i sa naslovima. Jedina simulacija na konzoli jeste ACC koji je opet osakacen u odnos una PC verzijzu. Ako ide samo konzola, onda ides samo na Fanatec. Logitech je skup a tek je usao u simracing vode tako da je izbor periferije, addona i rimova za volane ne postojeci. Thrustmaster najbolji konzolaski volan ima TGT2 koji licno koristim ali je on pregazen, star i nije DD. T818 i T598 zaobici. Prvi se kvari, drugi nejak sa dinamickim silama. Ostali proizodjaci jos nemaju podrsk uza konzole.

Sto se riga tice, nedavn sam svoj dizaajnirao a onda i sastavio. Alu profili 45x90 i 45x45. Soba mi je u kršu i dalje. Stid me slikati, stimam sve da valja pa evo primjer mog dizajna kojeg sam malo korigovao ovih dana ali to je to:

Sjediste mi je office stolica jer su najlakse za postaviti. Epsku gresku sam napravio sa zeljeznim spojnicama a ne alu. Zeljezo na zeljezo pucketa skripi da izludis. Ove alu nisu ravne. Hrapave su, nisu ravne i nemaju taj problem. Uzmes ih jefitno negdje sa neta.

Ovo sto ti spominju, "simrig wheels" da se moze vozati, potrazi neke koji imaju kočnice. Ali da kočnica, da se ne kotrlja i da se ne vrti oko sebe jer svaki put kad sjednes ces pomjeriti simrig. Ja takve imam ali veze nemam koji je model:

Eh sad, mene je sav taj simrig bez stolice koju sam imao, izasao 350€. Nemoj molim te kupovati brendirane rigove vec napravi sebi sam. Za 350€ mozes kupiti onu stolicu za ribolov, playseat challenge. Alu rig jednom sastavis i trajat ce ti forever ali je aluminijum toliko jeftin da nema logike kupovati ove pipe-based simrigs.

Sta kod da odlucnis, sa srecom. Simracing je rekao bih fin sport. Jeste gaming ali se moze reci sport zbog fizicke aktivnosti.
P.S.
Nasao prvu sliku testiranja na 65" TV-u pa se necu puno sramotit jer je sve u mraku
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno
[IMG] kod je Uključeno
HTML je Isključeno