|
![]() |
#77311 | |
Premium
Datum registracije: May 2006
|
Citiraj:
Znam, i ja sam na svojoj nekadasnjoj 156ici promijenio sve osim straznjih desnih vrata ![]() Nego, kako sada imamo dva ZF 80HP mjenjaca u obitelji, razmisljao sam o zamjeni „lifetime“ ulja u njima. Niti jedan ne pravi probleme, saltaju „k‘o kroz maslac“, a pritisci na kvacilima su idealni. Svejedno bih ja to zamijenio zajedno sa karterima jer je filter integriran. E sad, izgleda da se samo u Njemackoj preporucuje ispiranje getribe, dok se na svim ostalim svjetskim forumima preporucuje cisto - ispusti ulje, promijeni karter, naspi ulje, naravno po ispravnoj proceduri. Cak i ZF kao proizvodjac prodaje setove za izmjenu ulja bez ispiranja, a ispiranje preporucuju samo ako mjenjac pravi probleme. Ima li tu ekipe koja ima iskustva sa tim? |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#77312 | |
Moderator
Datum registracije: Apr 2005
|
Samo zamjena onog kaj je u karteru, nemoj radit flush ako ne treba. Citiraj:
U pravilu ćeš uvijek imat lagani toe-in na obje osovine. Ako je izbačen van ili čak u nuli auto zna biti...''živčan'' ![]()
''Of all the things I've lost I miss my mind the most'' Mark Twain Zadnje izmijenjeno od: Wolverine. 24.11.2024. u 19:22. |
|
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#77313 |
Premium
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#77314 |
Premium
Datum registracije: Sep 2011
|
Ja bi se zakleo da sam na drugom forumu, mislim forum.hr čitao post od čovjeka koji je vozio auto u hidromehaniku (dakle ovlašteni ZF servis), i da se radilo ispiranje, tipa na računu je bila velika količina potrošenog ulja. Mijenjač je bio ok, nikakvih problema sa njim, nego doslovno servis. |
![]() |
![]() |
![]() |
#77315 |
Brat od Đon Vejna
Datum registracije: Nov 2007
|
Da se prva zamjena ulja u ZFu radi na 250k km, radio bi ispiranje dase izmjeni i ulje koje je zaostalo u wandleru.Ako je ulje ikad minenjani, samo bi napravio “običnu” zamjenu…
![]() |
#77316 | |
Premium
Datum registracije: Sep 2011
|
Citiraj:
A po BMW-u ulje u ZF mjenjačju je lifetime, tj nikada se mijenja, a po ZF-u mijenja se na 80-120 k km. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#77317 |
Vocna iglica u mudante
Datum registracije: Oct 2005
|
lifetime u manualima obično ima * zvjezdicu i ispod sitnim slovima piše da lifetime u proizvođača znači nekih 100-150k km.. isto kao servisni interval ulja na 30k, sve su napravili da se što prije sjebe |
![]() |
![]() |
![]() |
#77318 |
Premium
|
Naravno da se i u ZF-ovim servisima na zahtjev klijenta moze napraviti ispiranje, ali to nije nesto sto oni preporucuju. Naruciti cu karter i ulje i promijeniti to. Auto ima 150kkm i vozi se penzionerski. Mislim da je ispiranje nepotrebno. |
![]() |
![]() |
![]() |
#77319 | |
Bazinga
Datum registracije: Nov 2007
|
Citiraj:
![]() |
![]() |
#77320 | |
Premium
Datum registracije: Feb 2010
|
Citiraj:
I ja sam bio u istoj situaciji I frend koji radi u ZF servisu reko Ako je auto ispod 150kkm onda ispiranje ako je iznad onda samo izmjena, jer se ispiranjem ocisti sve i onda najcesce proklizavaju brzine od potrosenosti isto tako razlika u kolicini ulja mislim da je dupla, jer kod izmjene ide ulje iz getribe i filtera, kos ipsiranja sve , iz vandlera, getribe i filtera. Intervali izmjene su 100-120kkm
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#77321 |
Premium
|
I sta sad da ja koji sam na 150kkm radim? Pola ispiranje, pola izmjena?! ![]() Narucio sam vec set za izmjenu, to cu sad napraviti pa cemo vidjeti sta dalje. @Sinisa1989: Kod mene nije xDrive, tj. nemam VTG tako da nemam tu sta dirati. Necu dirati ni "Adaptionswerte" getribe jer nije bas preporucivo koliko sam uspio procitati. Navodno nakon reseta getriba uci "od nule" i onda vise trosi kuplunge i lamele. |
![]() |
![]() |
![]() |
#77322 |
Vocna iglica u mudante
|
https://www.tiktok.com/@autotechal/v...40103380765984 slušaj Borka šta kaže.. ajde vidi u tom ZF setu jel piše šta za zamjenu ulja, Borko kaže da u setu piše da se zamjena radi na 80-120k, a Borko iz iskustva mijenja ulje i na manje km, u video kaže na 150k km zamjena ulja u mjenjaču 2 ili 3 puta je trebala biti odrađena |
![]() |
![]() |
![]() |
#77323 |
Premium
|
A dobro, Borko je malo previse pedantan, to znamo. Moze se ulje u mjenjacu mijenjati i na svakom malom servisu. Nece mu definitivno naskoditi, samo ima li potrebe za tim? Ali da, 80-120k je neki optimum. Ja sam malo presao tih 120k, ali odraditi cu sada pa cemo vidjeti kako ce se ponasati. |
![]() |
![]() |
![]() |
#77324 |
Vocna iglica u mudante
|
ja bi na tvom mjestu napravio komplet ispiranje i zamjenu ulja.. i onda otad samo zamjena ulja svakih 60-80k km.. čisto eto da bude napravljeno kako spada, jer ako sad ne ispereš, ni nećeš kasnije a kilometraža sad ti je taman za ovakav eksperiment ![]() 2. Svakako bi valjalo donekle isprati mjenjac kako bi se zamijenilo sto vise ulja u Wandleru (konvertoru okretnog momenta): - uzeti bar 10L ulja ukupno - ispustiti ulje iz starog kartera (ne skidati stari karter jos!) - natociti ulja koliko stane, vidim da ljudi pisu 3,5-4,5L - zagrijati getribu i proci kroz brzine - provjeriti nivo ulja - odraditi probu - ispustiti ulje, zamijeniti karter - nasuti ponovo ulje (sada u novi karter) - odraditi proceduru saltanja - dosuti ulje - probna voznja - jos jednom provjeriti ulje pošto košta ZF mjenjač? |
![]() |
![]() |
![]() |
#77325 | |
Premium
|
Citiraj:
Isperi ga i onda svakih 100k mjenjaj
![]() |
![]() |
#77326 |
Premium
|
@John Creasy Novi mjenjac kosta puno. Ne vjerujem da bi bilo isplativo kupiti bas nov mjenjac. @mrva_zg, ma samo mi je bilo donekle cudno da svi osim njemackih youtube mestara preporucuju cisto zamjenu ulja bez ispiranja, a i ZF prodaje setove za zamjenu. A nista, moram se raspitati tu u okolici tko to radi kako treba. Mozda cak napravim i ovo sto @John Creasy pise, ali i to mi je nekako polovicno rjesenje onda. Mozda da radije napravim masinsko ispiranje i onda sam na miru. Napominjem, u oba auta mjenjaci rade savrseno i ne prave nikakve probleme niti su ih ikad pravili. Auti se voze poprilicno "penzionerski" tako da nema nekih velikih naprezanja komponenti. Zamjenu/ispiranje bih napravio iskljucivo radi mira u glavi, a i aute ne planiramo tako skoro mijenjati jer jos uvijek nisam nasao dostojnu zamjenu za F11, a F20 je tek dosao. |
![]() |
![]() |
![]() |
#77327 |
Premium
Datum registracije: Jun 2009
|
Koliko se sjećam, Adaptationswerte se trebaju brisati kod svake zamjene/flusha ulja. Mjenjač onda bude živahniji dok ponovo nauči stil vožnje vozača. Inače, na svom F11 sam promijenio tekućinu na (ako se dobro sjećam)180k, sad je na 260k i promijeniti ću opet kad prijeđe 100k km od zadnje zamjene. Da kucnem u drvo, mjenjač radi savršeno. ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#77328 |
Premium
|
Jel ono nije kod tebe rucni mjenjac? Jesi samo mijenjao ulje ili si radio ispiranje? |
![]() |
![]() |
![]() |
#77329 | |
Premium
|
Citiraj:
I obavezno adaptacija Jer drugacije se ponasa sa novim uljem To kaj on uci ponovno kako se vozis to nema veze, brzo on to pokopca 🤣 Sent from my 2211133G using Tapatalk
![]() |
![]() |
#77330 |
Premium
|
Onda cu voziti nekome na ispiranje jer nemam cime to sam napraviti. |
![]() |
![]() |
![]() |
#77331 |
Premium
|
![]() |
#77332 |
Premium
|
A ne idem dole zimi. Nema veze, uradit cu tu negdje. Hvala u svakom slucaju ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#77333 |
Premium
Datum registracije: May 2008
|
Ako jako dugo nije ulje mijenjano, pa kad ispere svu tu prašinu iu ulja, nastalu trošenjem dijelova, pa je takvo ulje bolje zapunilo neke istrošene dodirne površine, nego novo, rjeđe ulje bez svega toga
![]() |
#77335 | |
Premium
Datum registracije: Jun 2009
|
Citiraj:
Radio sam samo zamjenu baš iz razloga što je lowrider napisao. A dvojio sam se između zamjene u 1. Alternativi i flusha u Hidromehanici. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#77336 | |
Premium
Datum registracije: Nov 2006
|
Citiraj:
I ipet imaš kontaminirano ulje! Ispustit svo ulje iz kartera. Nasut novo ulje i filter. Otpustit crijevo koje ide u kiler. Upalit auto da izbaci 1-2lit. Doliti opet novog ulja koliko ga izbacilo. Ponoviti postupak 2-3 puta.. Jbg oni koji imaju šipku za dolijevanje to je čas posla, ovi drugi će jebat mat ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#77337 |
Premium
|
Nasao sam tu blizu specijalizirani servis za mjenjace koji radi i ispiranje ZF mjenjaca pa cu ovih dana otici napraviti termin. Kakve su cijene u HR? Kod ovih stoji na stranici da ispiranje za ZF8HP kosta 580€. |
![]() |
![]() |
![]() |
#77339 |
Premium
|
Automobili
Onda je ok cijena. Ispiranje sa 15l ulja, novi ZF karter sa filterom. |
![]() |
![]() |
![]() |
#77340 |
Premium
Datum registracije: Aug 2004
|
Automobili
Ja sam od gro majstora za automatike cuo da ako predjes 150kkm da je bolje ne ispirati nista. Eventualno zamjena. . Na japancu Aisinu npr (isto sealed for life kobajagi) ako ne mijenjas do 150kkm vise problema se javljaju onima koji ispiru nego onima koji zamijene. Cak na japancu preko 15kkm preporucuju 3 x 3L ulja u razmaku od 3 mjeseca. Valjda zbog cestica unutar mjenjača blablabla Zadnje izmijenjeno od: spawn. 25.11.2024. u 18:29. |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
Oglasni prostor
|
![]() |
|
|