Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Mobilno > Prijenosnici
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro Danas, 00:49   #7321
calypso
Premium
Moj komp

calypso's Avatar

Datum registracije: Oct 2002
Citiraj:
Autor SPLiFF Pregled postova
Koje je objašnjenje? Pogrešan kut guranja kabla? Ili prevelika akceleracija kod izvlačenja?
Jesi se bar pokušao boriti i kako je završilo?
Kopipejst sa radnog naloga od ovlastenog servisa:

Dijagnostika uređaja, priključen na priloženi AC adapter i utvrđeno da je USB C DC in konektor dosta klimav. Detektira AC adapter samo u jednom položaju. Drugi USB C konektor radi ispravno u oba pložaja. Rastavljanje uređaja. Pregledom konektora pod mikroskopom uočeno da su polomljeni kontakt između matične ploče i konektora i nekoliko pinova je bilo u kratkom spoju. Jamstvo ne pokriva fizička oštećenja . Potrebno je zmijeniti DCin konektor. Možemo stranci ponuditi uslugu reparacije matične ploče tj. zamjenu USB C DCin konektora.

Mikroskop? Obicna leca koju visemanje svaki servis ima... Imam ja u uredu pravi digitalni mikroskop za digitalije, al sumnjam da oni to imaju... Plus, nikako nije mogao vidjeti pinove koje je spomenuo jer se nalaze ispod konektora...

Imas tu Youtube short koji sam snimio - https://youtube.com/shorts/N5oGBLgBwjw?feature=share, zacudo jedno, ima vec 113.000 viewova i 540 likeova?! Pa to je oslo viral!

Long story short, objasnio mi je kolega koji se poprilicno kuzi u mikroelektroniku u cemu je problem... Naime, USB-C port na laptopu ima 24 pina, 12 pinova je vidljivo, a 12 se nalazi ispod kucista od USB-C konektora... Problem nastaje kada se treba strojno zalemiti ovih 12 pinova koji se ne vide jer ih stroj za lemljenje ne moze direktno zalemiti, vec se dosta topline disipira na samom kucistu USB-C konektora (ipak je od metala)... Tako da, tih skrivenih 12 pinova nikada nije niti ce ikada biti dobro zalemljeni...

Lenovo je na nekim modelima poceo stavljati USB-C konektore na daughterboard tako da kada se desi ovakvo njesra ne moraju mijenjati citavu maticnu plocu, nego karticu od par dolara...

Inace, rjesenje ovog problema je da se koriste USB-C magnetic adapteri... U principu, ako se sjecas MagSafe konektora kod Macbooka, ista stvar se moze postici sa USB-C konektorima, samo moras paziti koji adapter stavljas jer ti nece bas svi raditi na laptopu... Ako ti treba takva stvarica, pingaj me na PM pa ti objasnim detalje...

GMKTec K8Plus
AMD Ryzen 7 PRO 8845HS, 3.80-5.10GHz 8-core
64GB DDR5-5200 (2x32GB), quad-channel
NVMe1 - 512GB Micron 3400, PCI-E 4.0 x4
NVMe2 - 512GB Samsung PM981, PCI-E 3.0 x4
AMD Radeon 780M integrirana grafika

2x EIZO EV2336WFS3-BK
23" 1920x1080 IPS

Dell Latitude 7390
intel i7 8650U, 1.90-4.20GHz, 4-core
32GB DDR4-2666
512GB Samsung PM981a, PCI-E 3.0 x4
intel UHD 620
13.3" FullHD IPS Touchscreen

calypso je offline   Reply With Quote
Staro Danas, 09:22   #7322
SPLiFF
Premium
Moj komp

SPLiFF's Avatar

Datum registracije: Dec 2004
Pa taman i da je mogao vidjeti, od izjave "jamstvo ne pokriva fizička oštećenja" mi krene pjena na usta.
Ta tanka pločica unutar usb-c konektora je suluda, ali naravno da Lenovo to odrađuje extra kvalitetom pa je nemoguć tvornički nedostatak, mora biti korisnik kriv.

Čak imam jedan takav magnetni, koristim ga za punjenje na putu, tipa u hotelu gdje je obično laptop na krevetu ili kabel ide preko sobe, pa ako slučajno zapnem.
Nisam ga isprobao za data, pogotovo ne za spajanje na dock/monitor.
SPLiFF je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno