Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Periferija > Monitori, tipkovnice i miševi
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 06.07.2008., 21:58   #691
BraBUS
Nervozni poštar
Moj komp

BraBUS's Avatar

Datum registracije: Mar 2008
@NJUNJO_HR - to i radim.

..
btw - evo prvi put da mi je windows help koristio. dakle, slova su mutna samo ako koristite Vista Aero izgled (transparent taksbar i sl.). na visti trebate iskljuciti šminkerske efekte i slova na 167%dpi-a neceju biti mutna.

ponovno sam usao u corel i vise ne zeza(ne kuzim zasto, al dobro..bitno da radi). - problem rijesen.
steta sto aero na vecem dpi-u ima mutnija slova.. no, to je mala zrtva u odnosu da prodam monitor.
Staro 06.07.2008., 22:03   #692
Kristijan_7
Just don't give a fuck

Kristijan_7's Avatar

Datum registracije: Dec 2006
Pa da... To sam i mislio, sa niske na vrlo visoku rezu. Inače, osobni doživljaj mene kao vlasnika jest da reza nije previsoka, a nemam baš savršen vid...
Probaj izdurat neko vrijeme, možda se privikneš? Ja sam monitor kupio zbog matrice, bavim se graf. designom i izuzetno sam zadovoljan kupnjom. Sjedim na oko 70cm od monitora...
Oglas

Oglas
Staro 06.07.2008., 22:11   #693
BraBUS
Nervozni poštar
Moj komp

BraBUS's Avatar

@Kristijan_7 - imas pravo prevelika je to reza u odnosu na 17'. sigurno je stvar u navici, valjda bum se priviknuo. drz mi fige
Staro 07.07.2008., 17:26   #694
BraBUS
Nervozni poštar
Moj komp

BraBUS's Avatar

Citiraj:
Autor cRuNk Pregled postova
Sto se tice usb-huba kod mene radi savrseno (imam par stickova i bluetooth koje ne vadim uopce)
neki dan sam prikopcao mp3 player (na L22) i skroz se je zagrijao, bolje receno bio je abnormalno vreo (brijem da ga nisam na vrijeme izvaio da bi riknuo, jer kad sama upalio display mu je izgubio boje..na kaju se sve normaliziralo)....to nije bio slucaj kad sa ga punio a kucistu.

..
dali vi imatepoblem sa zagrijvanjem vanjskih USB ''uredjaja''?
Staro 07.07.2008., 17:29   #695
infinity
Guest

Citiraj:
Autor BraBUS Pregled postova
neki dan sam prikopcao mp3 player (na L22) i skroz se je zagrijao, bolje receno bio je abnormalno vreo (brijem da ga nisam na vrijeme izvaio da bi riknuo, jer kad sama upalio display mu je izgubio boje..na kaju se sve normaliziralo)....to nije bio slucaj kad sa ga punio a kucistu.

..
dali vi imatepoblem sa zagrijvanjem vanjskih USB ''uredjaja''?
Ja tih problema nemam.. vecinu vremena imam tri uredjaja spojena. Jedan je receiver za mis, tv tuner (koji se sam od rada zagrijava) i jos jedna usb stvarcica i sve je normalno.
  Reply With Quote
Staro 08.07.2008., 14:03   #696
hagal
Banned

Evo da se i ja priključim raspravi o Lenovu i dam svoje mišljenje.

S velikim očekivanjima i osmjehom na licu kupio sam ovaj monitor. Kako se u slobodno vrijeme bavim grafičkim dizajnom, kupovao sam ga prvenstveno radi odličnog odnosa uloženo/dobiveno. I stvarno, što se kvalitete izrade i prikaza tiče, nemam ni najmanjih primjedbi. No moram napomeniti da se to sve ipak treba ručno naštimati (brightness na 0, contrast 80 i boje na R=54 / G=48 / B=59) kako bi slika bila odlična.

No koliko god kut gledanja i prikaz boja bili izvanredni, nikako se nisam mogao priviknuti na rezoluciju koja se ipak pokazala kao prevelika za ovu dijagonalu. To je moje mišljenje.
Nakon dva dana rada na njemu (surfanje, photoshop...) redovito me je nakon toga bolila glava, a povećavao sam DPI i igrao se sa ctrl+. No na kraju, mislim da to ipak nema smisla. Dva dana sam se tješio da je to zbog prelaska sa 17'' CRT-a. No budući da nemam ni najmanjih problema s vidom, a moj L220x je srećom došao sa 3 mrtva piksela , nisam htio riskirati i odlučio sam ga zamjeniti, ali ne za novi Lenovo nego za 24'' HP-a, naravno uz moju nadoplatu. Sada čekam LP2465 i nadam se da ću s njim imati više sreće.

Bit ovog posta je da OBAVEZNO provjerite da li vam ova rezolucija odgovara (i ima li bad/dead piksela) prije nego ga kupite. Ako ne možete u trgovini odite kod nekoga tko ga ima! Ako ne možete ni to, onda ga kupite, no očekujte moguće glavobolje i eventualne probleme s vidom. Ja sam se kockao i kupio ga na ćoravo misleći:,,Ma neće mi smetat tolika rezolucija'' i na kraju imao sreće sa mrtvim pikselima pa sam ga mogao zamijeniti.

hagal je offline   Reply With Quote
Staro 08.07.2008., 21:31   #697
Overhaul
Premium
Moj komp

Overhaul's Avatar

Datum registracije: Jun 2008
Citiraj:
Autor hagal Pregled postova

Bit ovog posta je da OBAVEZNO provjerite da li vam ova rezolucija odgovara (i ima li bad/dead piksela) prije nego ga kupite.
Dobar osvrt i savjet Ljudi vole kupovati kao ovce jer je netko to rekao i jer nesto ima te i te brojkice, ali ovdje je najbitnije osobno procijeniti koji kompromisi vam vise odgovaraju. Uzmimo jos i u obzor podatak, da se za jedan 22" lenovo daju dobiti dva 22" TNfilm monitora, koji mnogima cak vise odgovaraju s obzirom na ono za sto ih koriste. Surfanje, filmovi, igrice... tu su moderni tn monitori savrseno zadovoljavajuci. A ruku na srce i bez samozavaravanja, koji postotak ljudi radi nesto drugo na svojim racunalima?
Overhaul je offline   Reply With Quote
Staro 08.07.2008., 22:10   #698
lordVerdranius
Premium
Moj komp

Datum registracije: May 2008
Citiraj:

S velikim očekivanjima i osmjehom na licu kupio sam ovaj monitor. Kako se u slobodno vrijeme bavim grafičkim dizajnom, kupovao sam ga prvenstveno radi odličnog odnosa uloženo/dobiveno. I stvarno, što se kvalitete izrade i prikaza tiče, nemam ni najmanjih primjedbi. No moram napomeniti da se to sve ipak treba ručno naštimati (brightness na 0, contrast 80 i boje na R=54 / G=48 / B=59) kako bi slika bila odlična.

No koliko god kut gledanja i prikaz boja bili izvanredni, nikako se nisam mogao priviknuti na rezoluciju koja se ipak pokazala kao prevelika za ovu dijagonalu. To je moje mišljenje.
Nakon dva dana rada na njemu (surfanje, photoshop...) redovito me je nakon toga bolila glava, a povećavao sam DPI i igrao se sa ctrl+. No na kraju, mislim da to ipak nema smisla. Dva dana sam se tješio da je to zbog prelaska sa 17'' CRT-a. No budući da nemam ni najmanjih problema s vidom, a moj L220x je srećom došao sa 3 mrtva piksela , nisam htio riskirati i odlučio sam ga zamjeniti, ali ne za novi Lenovo nego za 24'' HP-a, naravno uz moju nadoplatu. Sada čekam LP2465 i nadam se da ću s njim imati više sreće.

Bit ovog posta je da OBAVEZNO provjerite da li vam ova rezolucija odgovara (i ima li bad/dead piksela) prije nego ga kupite. Ako ne možete u trgovini odite kod nekoga tko ga ima! Ako ne možete ni to, onda ga kupite, no očekujte moguće glavobolje i eventualne probleme s vidom. Ja sam se kockao i kupio ga na ćoravo misleći:,,Ma neće mi smetat tolika rezolucija'' i na kraju imao sreće sa mrtvim pikselima pa sam ga mogao zamijeniti.

Hm, a tip u Linksu je govorio kako taj Lenovo nemože imati niti jedan dead pixel...??? WTF?
Mislim ono... Gluposti govori... Ko fol da je to ta ne-TN matrica i sl. pa da nema mrtvih pixela...
lordVerdranius je offline   Reply With Quote
Staro 08.07.2008., 22:55   #699
Overhaul
Premium
Moj komp

Overhaul's Avatar

Citiraj:
Autor lordVerdranius Pregled postova
Hm, a tip u Linksu je govorio kako taj Lenovo nemože imati niti jedan dead pixel...??? WTF?
Mislim ono... Gluposti govori... Ko fol da je to ta ne-TN matrica i sl. pa da nema mrtvih pixela...
Hmmm upravo suprotno... manja je mogucnost da naletis na crknut piksel na TN filmu nego na spva, mpva sips i slicno. Obicno su na TN matricama stucked pikseli koje je moguce "upristojiti" laganim pritiskom nokta. Vjerujem da je to vezano i uz rezoluciju, naime "profesionalnije" matrice su u pravilu na vecim rezolucijama (sitnije su i celije i vodovi), pa je veca mogucnost naletiti na crknutu celiju izmedju 2milijuna nego izmedju njih 1milijun

Zadnje izmijenjeno od: Overhaul. 08.07.2008. u 22:55. Razlog: edit
Staro 08.07.2008., 22:57   #700
Overhaul
Premium
Moj komp

Overhaul's Avatar

e da, samo da ne plasim ljude, danas su te celije toliko male da ako je i koja crknuta, covjek ju tek vidi ako je totalno crna slika i ako pazlivo gleda
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 09.07.2008., 10:09   #701
BraBUS
Nervozni poštar
Moj komp

BraBUS's Avatar

Citiraj:

Lijepo receno. Znaci ipak je istina da boli glava. prvog dana me je strasno bolila glava.. ali ipak sam se tjesio da je to od propuha. uglavnom nikada do sada se toliko nisam razocarao u neku ''tehniku'' kao sada sa ovim lenovom. Jos malo cu se probati privikavati.. i ako ne uspijem definitivno ga se rijesavam na bilo koji nacin. Jer nema smisla da oci uništavam na njemu.

..
jel tko zna kako u paintshopu mogu povecati menije-one tool barove?

..

bas usporedjujem fontove mobitela i lenova..dakle lenovo ima velicinu slova kao sta imaju prosjecni mobiteli.

@vlasnici lenova - probajte ovako:
-ako imate vistu stavite si classic windows themu i uvecajte DPI na 160% - jako citko, slova nisu mutna. izgleda da vista ima nekakve bugove.

Zadnje izmijenjeno od: BraBUS. 09.07.2008. u 10:19.
BraBUS je offline   Reply With Quote
Staro 09.07.2008., 10:51   #702
Kristijan_7
Just don't give a fuck

Kristijan_7's Avatar

Hm, sve se više pitam postoje li stvarno različite varijante tog monitora... Čitam sad komentare i relativno sam razočaran modelima sa mrtvim pixelima, modelima koji blješte, modelima sa izraženim bandingom i kuhajućim usb hubom.
Svoj sam primjerak dobio među prvima kod nas, i dobio sam model namjenjen prodaji na UK tržištu... Sa njim nemam apsolutno nikakvih problema, i čak razmišljam o nabavci još jednog. Sliku gotovo nije bilo potrebe korigirati, nemam bad pixela, izražen banding ni ne griju mi se uređaji prištekani u hub.
Rado bih napisao nešto pametno ljudima kojima su slova presitna, no jednostavno ne mogu jer to kod mene nije slučaj. Dapače, većih problema sa "čitljivosti" sam imao na Lg 204WT, 20" sa 1680 x 1050 rezom, imam ih još uvijek sa Samsungom 223BW sa istom rezom, na Acerovom laptopu sa 15.4 ekranom, jer mi dosta više zamaraju oči.
Meni je Lenovo došao kao neki preporod, jer sad mogu dulje buljit u ekran bez glavobolja ili peckanja u očima. Jednostavno mi je slika plastičnija, manje blješti i slova nisu nazubljena... Čak mogu čitat titlove na dvd-u sa 4m udaljenosti, dok istu stvar ne mogu bez problema na 72cm telki. Obzirom da nemam odličan vid (imam dosta osjetljive oči na isijavanje svijetlosti), ne mogu se otet dojmu da kada govorite o presitnom fontu i nečitljivosti, govorite o nekom drugom monitoru... Ili da ste sljepi ko` šišmiši. Pogotovo stoga što mi pored Lenova stoji navedeni Sami, Acer sa 15.4 ekranom i HP sa 17" ekranom i 1440 x 900 rezom, i jedini osjetno čitljivije fontove ima HP, no spram Lenova svi imaju nezgodno nazubljene fontove.

A i inače, nikad - ali nikad ne treba kupovati stvari po preporuci ili ih ne kupovati ako se ne sviđaju Fleksu, a da se u istinitost istih tvrdnji niste uvjerili sami. Pohvale ili pokude određenom proizvodu trebaju služiti samo i isključivo kao smjernica kojom se služite samo da bi suzili izbor. Krajnji odabir proizvoda osjetljve prirode, kao što je monitor, morate napraviti sami.

Inače, dečkima koji su sa crt-a prešli na Lenova - obzirom da sam osobno dugo vremena radio na većim crt-ovima, prelazak na lcd bio mi je pomalo "klaustrofobičan" i to je pretpostavljam normalno i zahtjeva određeno vrijeme navikavanja. Pogotovo kod skoka sa male dijagonale i rezolucije na izuzetno veliku rezu na diskutabilnoj dijagonali kao što je slučaj kod Lenova.
Meni je kao prednost odmah legla jedino karakteristika "mirne" slike na lcd-u i sad kad se sjednem za neki crt, doslovno me disanje slike i "mutnost" spram lcd-a tjeraju na povračanje...

Tako da još uvijek ostavljam prostora da su ove nuspojave kod nekih izazvene isključivo pomalo neprirodnim skokom sa 17" crt-a, na 22" lcd i još sa takvom rezom, te da bi iste nuspojave osjetili i da ste se odlučili na 20" ili 22" lcd sa 1680 x 1050 rezom... Zapravo, nadam se...
Staro 09.07.2008., 11:27   #703
dmr
Premium
Moj komp

dmr's Avatar

Datum registracije: Apr 2007
Pa ne bas sto se tice te zadnje recenice. Ja imam 17"crt (1024x768) na poslu i kuci 22"lcd (1680x1050) i fontovi su otprilike iste velicine!

Zadnje izmijenjeno od: dmr. 09.07.2008. u 12:15.
dmr je offline   Reply With Quote
Staro 09.07.2008., 15:14   #704
BraBUS
Nervozni poštar
Moj komp

BraBUS's Avatar

Citiraj:
Autor dmr Pregled postova
Pa ne bas sto se tice te zadnje recenice. Ja imam 17"crt (1024x768) na poslu i kuci 22"lcd (1680x1050) i fontovi su otprilike iste velicine!
potpisujem.

@Kristijan_7 - mozda ti neuocavas razliku zato sto vec sigurno napamet znas di se sto i koji efekt nalazi u paintshopu..s obzirom da se bavis grafikom, predpostavljam malo duze vrijeme.

..pokusavam nesto raditi u corelu..ali jednostavno ne ide..tool barovi su presitni. sad ne znam da li je normalno da su toolbarovi i ikone sitni?
mislim da je problem u tome sto ljudi ne znaju koja bi trebala biti normalna vidljivost fonta za monitor.

..
dugo sam muku mucio sa internet explorerima, sve dok nisam nasao pravi za ovaj monitor. skinite si Minefield - jedan od rijetkih explorera koji se automatski prilagodjava 16:4lcd-a, a da se fontovi ne deformiraju zoomom.

evo screenshota mojih fontova - ..u nekim grafickim programima

@vlasnici L22 - ajde uplodajte po neki screenshoot pa da komentiramo koja bi bila optimalna velicina fonta.

..
evo upravo sam pretrazio cijeli monitor i pronasao jedan mrtvi piksel i to u gornjem desnom uglu..jedva da se i primjeti zbog reze.

Zadnje izmijenjeno od: BraBUS. 09.07.2008. u 15:41.
Staro 09.07.2008., 15:25   #705
ikolic4
Registered User
Moj komp

Mrtvi pixeli x2

Ne znam što se dešava!!!
Jel' uopće moguće dobit lenovo l220x bez mrtvih pixela?

Prošli četvrtak uzmem u ADM-u monitor i naravno ima 2 mrtva pixela.
Ovaj tjedan ga zamjenim (fala momcima u ADM-u) i novi monitor opet ima dva mrtva pixela na još iritantnijim mjestima i još vidljiviji.

Ma užas!

Izgleda da smo dobili neku crappy seriju koja je jedva zadovoljila pravilo da nema 3 bad pixela.

'Ko je uopće uvoznik za Lenovo?

Mislim, užas. Izgleda da je istina: u Hrvatsku se samo škart roba šalje.

Neću više mučit ljude u ADM-u (ne trebaju zamjenit monitor ako nema min 3 bad pixlea), ali ovo je strava.

OK, valjda je zato ovakav monitor dođe 3K kuna, a ne više...
ikolic4 je offline   Reply With Quote
Staro 09.07.2008., 17:46   #706
dmr
Premium
Moj komp

dmr's Avatar

Datum registracije: Apr 2007
Citiraj:
Autor BraBUS Pregled postova
potpisujem.
Ali sam mislio na rezu 1680x1050 . Na 1920x1200 su ipak sitniji pixeli nego na 17" crt-u @1024x768
dmr je offline   Reply With Quote
Staro 09.07.2008., 18:01   #707
ReNNO
Premium
Moj komp

ReNNO's Avatar

Datum registracije: Nov 2005
Citiraj:
Autor ikolic4 Pregled postova
'Ko je uopće uvoznik za Lenovo?

Mislim, užas. Izgleda da je istina: u Hrvatsku se samo škart roba šalje.
Ja sam kupio u BiH i nemam problema niti sa mrtvim pikselima niti sa bleedingom.
To je nešto skroz strano što dolazi u HR.
ReNNO je offline   Reply With Quote
Staro 09.07.2008., 19:39   #708
hagal
Banned

Citiraj:
Autor Kristijan_7 Pregled postova
...većih problema sa "čitljivosti" sam imao na Lg 204WT, 20" sa 1680 x 1050 rezom, imam ih još uvijek sa Samsungom 223BW sa istom rezom, na Acerovom laptopu sa 15.4 ekranom, jer mi dosta više zamaraju oči.
Meni je Lenovo došao kao neki preporod, jer sad mogu dulje buljit u ekran bez glavobolja ili peckanja u očima. Jednostavno mi je slika plastičnija, manje blješti i slova nisu nazubljena... Čak mogu čitat titlove na dvd-u sa 4m udaljenosti, dok istu stvar ne mogu bez problema na 72cm telki. Obzirom da nemam odličan vid (imam dosta osjetljive oči na isijavanje svijetlosti), ne mogu se otet dojmu da kada govorite o presitnom fontu i nečitljivosti, govorite o nekom drugom monitoru... Ili da ste sljepi ko` šišmiši...

Tako da još uvijek ostavljam prostora da su ove nuspojave kod nekih izazvene isključivo pomalo neprirodnim skokom sa 17" crt-a, na 22" lcd i još sa takvom rezom, te da bi iste nuspojave osjetili i da ste se odlučili na 20" ili 22" lcd sa 1680 x 1050 rezom... Zapravo, nadam se...
Prijatelju, nemoj me krivo shvatiti i protumačiti ovo drugačije osim kao dobronamjeran savjet, ali - možda bi trebao otići pregledati vid.
Nisam siguran da je normalno da monitori sa uobičajenim razmakom točaka od 0.26-0.28mm (Samsung SM 223BW: 0.276mm, LG 204WT: 0.258mm) više naprežu oči od Lenova (Lenovo L220x: 0.247mm), što je kod tebe slučaj (ako pretpostavimo da sjediš na normalnoj udaljenosti).

Na faksu i kod prijatelja dosta vremena provedem na 20'' i 22'' monitorima sa 1680x1050 rezolucijom, tako da mislim da je taj moj prijelaz sa 17'' na 22'' ipak donekle ublažen... Kažem ti, nakon dva dana trljanja sljepoočnice i ispijanja andola, jednostavno nisam htio više riskirati...

Sutra kad mi stigne HP LP2465 ću vidjeti da li će biti problema s privikavanjem na njega (u što čisto sumnjam). No ako ipak bude - onda ćemo zajedno po uputnice i pravac oftalmologu!
Staro 09.07.2008., 19:41   #709
konj
Premium

Datum registracije: Oct 2005
Pa zbog ogromne potraznje mozda su spustili kriterije da proglease monitor dovljno dobrim za prodaju da bi ih vise plasirali na trziste, a takvi obicno zavrse u zemljama kao sto smo mi.
Staro 09.07.2008., 20:01   #710
BraBUS
Nervozni poštar
Moj komp

BraBUS's Avatar

Citiraj:
Autor dmr Pregled postova
Ali sam mislio na rezu 1680x1050 . Na 1920x1200 su ipak sitniji pixeli nego na 17" crt-u @1024x768
heh, razumio sam te sta si htio reci.

frend mi ima 20' 1680x1050 tako da znam koja je razlika.
Staro 09.07.2008., 20:53   #711
Cadash
Registered User

Cadash's Avatar

Datum registracije: Apr 2005
Ako može zamolio bih nekog od vlasnika lenova da izmjeri kolika je visina i širina velikog slova O, font Arial, sa zumom 100% u ms wordu.
Pa bih stavio rezoluciju na svom 17" crt-u tako da veličina slova sa lenova bude jednaka na mojem crt-u.

Dvojim se oko kupnje jer koliko sam pročitao u raznim recenzijama ne skalira dobro pa je najbolja nativna rezolucija pogotovo za tekst.

Probao sam staviti 1280x1024 na 85Hz na svom 17 crt-u od čega me oči počele peckati i suziti.
Inače radim na 1024x768 na 85Hz. Udaljenost od ekrana je 65cm.

Da li to znači da definitivno odustanem od lenova (puno radim u ms wordu, powerpoint, surfanje tj. puno čitam tekstove u wordu i na webu, igranje igara tipa fps, race, rts).

Ako bi rezolucija lenova bila prevelika onda bi na 22" 1680x1050 bilo ok, ako mi 1024x768 na crt-u odgovara?
Staro 09.07.2008., 21:03   #712
hagal
Banned

Citiraj:
Autor Cadash Pregled postova
...puno radim u ms wordu, powerpoint, surfanje tj. puno čitam tekstove u wordu i na webu, igranje igara tipa fps, race, rts)...
Ako ti novi monitor treba samo zbog ovoga, ne vidim razloga zašto davati 3200KN za Lenovo. Za ove stvari ti je dobar i bilo koji 22'' TN monitor koje možeš naći za ispod 2000KN.
Staro 09.07.2008., 22:17   #713
BraBUS
Nervozni poštar
Moj komp

BraBUS's Avatar

Citiraj:

Da li to znači da definitivno odustanem od lenova (puno radim u ms wordu, powerpoint, surfanje tj. puno čitam tekstove u wordu i na webu, igranje igara tipa fps, race, rts).
Odgovor je da ne odustanes. Lako podesis DPI i to ti je to. Jedini problem koji se javlja jest ako koristis corel,paintshop,CAD - tu DPI bas i ne pomaze.

..
U wordu i na internetu slova bi ti bila onakva kakva si postelao u DPI-u.

...
dakle ako najvise koristis word, internet i sl. lenovo je za tebe uz pomoc DPI-a... uostalom ako ti nije vazna kvaliteta monotora uzmi jeftiniji monitor s tn maticom.

Zadnje izmijenjeno od: BraBUS. 09.07.2008. u 22:36.
Staro 09.07.2008., 23:09   #714
Cadash
Registered User

Cadash's Avatar

Datum registracije: Apr 2005
@ hagal

Svjestan sam da bi TN matrica bila dovoljna za moje potrebe.
Ali me smeta što se mijenja kvaliteta prikaza kod micanja.
A nisam baš isklesan od kamena da budem fiksiran točno ispred ekrana.
Tim više što na crt-u toga nema.
Pa sam zato mislio da je lenovo idealan i zbog veličine (22˝), s-pva matrice (kutevi gledanja), input laga oko 30ms (1,86 fps-manje idealno) u slučaju igranja (1680x1050 te zahtjevne igre na 1440x900) te cijene do 3200 kn.
A da i ne spominjem malo stvaranja topline u odnosu na crt-po ljeti je za poludit.

@ BraBUS

Radim na XP-sp2. Jer to s DPI (ms word, powerpoint, internet) kod ovog os-a sve štima.
Jer sam nešto čitao da XP to ne radi dobro dok Vista to radi kako treba.
Što bi značilo da moram na Vistu prijeći. A i neki siteovi i programi imaju nepravilno prikazane elemente kod povećanog DPI-isto pročitao na internetu.

Da, najviše koristim ms word i internet. Manje powerpoint.
Rijetko paintshop-u tom slučaju bi stavio na 1440x900 kako god da loše izgleda.

Znači ako bi štimalo na XP-u to s DPI onda se ne trebam bojat 1920x1200 reze budući da trenutno radim na 1024x768, 85Hz, 96 DPI (normal size) ?

Zadnje izmijenjeno od: Cadash. 09.07.2008. u 23:33.
Cadash je offline   Reply With Quote
Staro 09.07.2008., 23:15   #715
Kristijan_7
Just don't give a fuck

Kristijan_7's Avatar

Citiraj:
Prijatelju, nemoj me krivo shvatiti i protumačiti ovo drugačije osim kao dobronamjeran savjet, ali - možda bi trebao otići pregledati vid.
Nisam siguran da je normalno da monitori sa uobičajenim razmakom točaka od 0.26-0.28mm (Samsung SM 223BW: 0.276mm, LG 204WT: 0.258mm) više naprežu oči od Lenova (Lenovo L220x: 0.247mm), što je kod tebe slučaj (ako pretpostavimo da sjediš na normalnoj udaljenosti).

Na faksu i kod prijatelja dosta vremena provedem na 20'' i 22'' monitorima sa 1680x1050 rezolucijom, tako da mislim da je taj moj prijelaz sa 17'' na 22'' ipak donekle ublažen... Kažem ti, nakon dva dana trljanja sljepoočnice i ispijanja andola, jednostavno nisam htio više riskirati...

Sutra kad mi stigne HP LP2465 ću vidjeti da li će biti problema s privikavanjem na njega (u što čisto sumnjam). No ako ipak bude - onda ćemo zajedno po uputnice i pravac oftalmologu!
Nisi me shvatio. Ne govorim uopće o veličini fonta ili ikona. Govorim o tome da kad se jednom navikneš na izgled slova i "ozubljenost" istih na Lenovu - na ostalima to stvara "veći problem sa čitljivošću" mada isti meni kao stvaran problem ni kod jednog ne postoji. To je bila fraza.
Ja vidim vrlo dobro i nemam problema sa kratko/ dalekovidnošću već su mi oči dosta osjetljive na "isijavanje svjetlosti" gdje u mom slučaju Lenovo bere lovorike spram ostalih monitora koje sam posjedovao (po slobodnoj procjeni oko 20 crt-ova i 10 lcdova, a sa još otprilike stotinjak sam imao prilike raditi). Vjeruj mi, problem nije nepovezan sa "čitljivošću" jer kad vidiš desetak svijetlosnih zraka ispred slike na televizoru, nemožeš k.... pročitati.
Tak da dosad na ni jednom monitoru nisam mogao gledati dvd iz kreveta a sa Lenovom mogu.
Kad tome pribrojiš da ja ne vidim gotovo nikakvu bitnu razliku u veličini fontova između njegovih 22" i njegove reze te još dva 22" monitora sa 1680 x 1050 rezom koja stoje na mom stolu tik do njega...

@ Brabus - ja koristim XP, i nemam problema kao ti - u svim programima (najviše cs3 premim i corel x3), sve radi kao vurica i kao što rekoh, zadovoljan sam do neba...
Staro 09.07.2008., 23:21   #716
BraBUS
Nervozni poštar
Moj komp

BraBUS's Avatar

@Cadash - radilo bi ti i na xp-u, samo sto se po meni vista nekako bolje prilagodjava.

Uglavnom ne bi trebalo biti problema. a za internet bi trebao isprobati razne explorere pa odeberes koji se najbolje prilagodjava sto displeju sto fontovima. - preporuka - Minefield(firefox)

@kristijan - hocer reci da na 22' incnim monitorima nema bas pretjerane razlike izmedju reze 1680/1050 i 1920/1200? - ako nema onda to potiskuje sve ovo nase kukanje.
Staro 10.07.2008., 18:03   #717
hagal
Banned

Citiraj:
Svjestan sam da bi TN matrica bila dovoljna za moje potrebe. Ali me smeta što se mijenja kvaliteta prikaza kod micanja.
A nisam baš isklesan od kamena da budem fiksiran točno ispred ekrana.
Tim više što na crt-u toga nema.
Pa sam zato mislio da je lenovo idealan i zbog veličine (22˝), s-pva matrice (kutevi gledanja), input laga oko 30ms (1,86 fps-manje idealno) u slučaju igranja (1680x1050 te zahtjevne igre na 1440x900) te cijene do 3200 kn.
A da i ne spominjem malo stvaranja topline u odnosu na crt-po ljeti je za poludit.
Pa ne mičeš valjda glavu u radijusu od 1m dok sjediš ispred monitora? Ako primijetiš da ti kut ne odgovara, uvijek možeš nagnuti/okrenuti monitor... U svakom slučaju prije nego kupiš bilo koji monitor pogledaj ga uživo!
Da sam ja na tvome mjestu uštedio bih još malo novaca i za 3700Kn otprilike kupio Samsung T220 i ATI Radeon HD4850.
Staro 10.07.2008., 18:26   #718
hagal
Banned

Citiraj:
Autor Kristijan_7 Pregled postova
Nisi me shvatio. Ne govorim uopće o veličini fonta ili ikona. Govorim o tome da kad se jednom navikneš na izgled slova i "ozubljenost" istih na Lenovu - na ostalima to stvara "veći problem sa čitljivošću" mada isti meni kao stvaran problem ni kod jednog ne postoji. To je bila fraza.
Ja vidim vrlo dobro i nemam problema sa kratko/ dalekovidnošću već su mi oči dosta osjetljive na "isijavanje svjetlosti" gdje u mom slučaju Lenovo bere lovorike spram ostalih monitora koje sam posjedovao (po slobodnoj procjeni oko 20 crt-ova i 10 lcdova, a sa još otprilike stotinjak sam imao prilike raditi). Vjeruj mi, problem nije nepovezan sa "čitljivošću" jer kad vidiš desetak svijetlosnih zraka ispred slike na televizoru, nemožeš k.... pročitati.
Tak da dosad na ni jednom monitoru nisam mogao gledati dvd iz kreveta a sa Lenovom mogu.
Kad tome pribrojiš da ja ne vidim gotovo nikakvu bitnu razliku u veličini fontova između njegovih 22" i njegove reze te još dva 22" monitora sa 1680 x 1050 rezom koja stoje na mom stolu tik do njega...
Oprosti legendo, ali ja sam mislio da govorimo o rezoluciji (za koju i dalje mislim da je prevelika za tu dijagonalu). Da su u Lenovu napravili ovaj monitor sa WSXGA+ rezolucijom mislim da bi im prodaja bila barem dva puta veća od sadašnje...

Danas sam kupio HP LP2465 i ovako na prvu ruku (nakon par sati korištenja) mogu reći da je monitor odličan. Najvjerojatnije ću za nekoliko dana napisati dojmove, no htio bih napomenuti da mi uopće nije žao što sam ga uzeo umjesto Lenova. Cijenom je skuplji za 2000Kn no zato nema glavobolja, mrtvih piksela, pretjeranog zagrijavanja i sl. Hvala Bogu.
Staro 14.07.2008., 09:58   #719
pigo1973
Premium
Moj komp

pigo1973's Avatar

Datum registracije: Sep 2006
Moje dvotjedno iskustvo s L220x... imao sam ga doma na probi...
Odličan monitor, odlične boje, odličan kontrast, odličan za igre i filmove...ali rezolucija je ipak malo prevelika....
Nije me bolila glava, niti ništa slično... sve je bilo dobro dok sam sjedio kako treba i relativno blizu ekrana, slova su bila sitna, ali nisam imao problema u radu, ali kako imam naviku se fino zavaliti u svoj stolac i čitati razne stvari, tu je došlo do problema... jednostavno slova su bila presitna, a ja nisam htio dirati vrijednost DPI ili povećavati font, jer mi to izgleda totalno nakaradno...
IMHO ova reza je za 24" i ništa manje....
Staro 15.07.2008., 14:31   #720
SiaFu
Hardware Bug
Moj komp

SiaFu's Avatar

@hagal @pigo1973
Uvijek me iznova zadivljuje kako ljudi rade problem oko "visoke" rezolucije za L220x-ovih 22". To je vrlo subjektivno i ovisi o navikama korisnika. Ako nekome paše TN-ac 1680x1050, čemu uopće gledati skupe monitore visokih reza?

Meni je kod odabira primarna bila rezolucija zbog poslova koje na monitoru radim. Davno sam radio CAD na EIZOvom 20" FlexScan-u, a Lenovo se pokazao kao solidna zamjena za kućni budžet. TN matrica na mom laptopu ne može se mjeriti ni sa jednim od njih, ali je u trenutku kupnje bila najpovoljnije rješenje.

Kako vjerojatno ima još onih kojima bi WUXGA+ bila OK i na 20", evo grafičke usporedbe prikaza kojeg sam imao doma zadnje 3 god i što je Lenovo promijenio:

P.S. dpi u Windowsima držim na normal. Sada s Lenovom koristim USB tastaturu i držim se malo dalje nego što bi bio slučaj sa laptopom - oko 30-50cm - dovoljno da mi rubovi s toolbarima ne bježe prečesto u periferni vid prilikom normalnog rada.

A oko prodaje Lenova kad bi bio WSXGA+, samo bih napomenuo da se DELL notebooks sa 17" WUXGA+ ekranima prodaju sasvim dobro, koliko se može pročitati po US forumima.

Tako da ako netko brine zbog "velike" rezolucije, svakako preporučam provjeriti (čak se u dućanu ne dobije prava slika kad je negdje na stalaži) i nemojte se previše oslanjati na dojmove drugih.

P.S. Jel' još netko petljao sa clock/phase kad je spojen preko VGA kabela? To mi je jedina zamjerka trenutno - titranje na tamnosivim/moire pattern pozadinama koje se primjeti samo u nekim aplikacijama, a nisam siguran jel to zbog stare Mob.Radeon 9700 s 64Mb ili VGA spoja...
SiaFu je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno