Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Mobilno > Prijenosnici
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 28.03.2025., 22:17   #7051
bertone
Premium
Moj komp

bertone's Avatar

Datum registracije: Mar 2010
Citiraj:
Autor calypso Pregled postova
IIRC, treba dizat neke posebne drivere kad se stavlja touchpad od x50 serije na x40... Uglavnom, postoje uputstva na webu...
Za penđere se treba zezati s driverima, Synaptics touchpad onda proradi kako treba (geste i ostale điđe, osnovne stvari rade i bez drivera), za Alpsov touchpad ne pomažu ni driveri, rade samo osnovne stvari.

Pod Linuxom rade oba bez ikakvog zezanja sa driverima (korištena oba modela touchpada, jedan na T440p, drugi na T540p, od distribucija Deban, LM, Fedora, Arch, elementaryOS i Kubuntu), ali pretpostavio sam da će na laptop ići Linux pa zato nisam posebno ni navodio ranije.

Evo obojice, jedan pored drugog

Zadnje izmijenjeno od: bertone. 28.03.2025. u 22:26.
bertone je offline   Reply With Quote
Staro 13.04.2025., 22:00   #7052
xlr
49%winner
Moj komp

xlr's Avatar

Datum registracije: Sep 2007
Mali update za x280...

Pokleknuo i ja te ubacio PTM umjesto paste.
Link odakle sam uzeo: https://www.ebay.de/itm/175604663303 Da skratim pricu, preodusevljen sam! Radio sam identican bench od 10min u istim uvjetima. Imam sedam runova. Setup je stock, sa i bez UV-a.

Prije sam neovisno o UV-u imao temperature do 94-95 C u prvih par minuta i onda krece izrazenije trotlanje snage i takta (cpu aktivira prochot flag). Sada imam temp do 82-84 C, a koliko vidim ne prelazi 85 C u najgorem slucaju. Vent vise ne ide do 7000+ okr. nego do 6000.

Triput sam odvrtio bench sa PTM-om i da, prvi run je bio najlosiji kao sto je i za ocekivati, a sljedeca dva su bili podjednako bolji. Gledam iskljucivo temperature, taktove i kako se krece snaga. Prije je boostao na 3.6GHz na 30ak sekundi, sada drzi taj inicijalni boost pune dvije minute prije nego krene sporo opadati.

Pasta MX-4 je bila stara par tjedana, lijepo nanesena i kad sam skinuo cooler sve je izgledalo ok, ali primjecuje se pump-out efekt. Ocito to kod laptopa hoce tako.

Sve u svemu, top!

Sad si slazem par Throttlestop profila i primarno si slazem travel profil za gledanje filmova. Sto sam uspio do sada sloziti mi drzi bateriju na potrosnji oko 20%/h kada gledam film na max osvjetljenju. Taman dovoljno za par filmova (racunam 4,5h autonomije).

Ukratko sad nakon oko mjesec dana koristenja moram priznati da sam hepi. Jedina stvar koja me brine je trajnost usb-c porta jer je dosta wobbly (uzeo sam magnetski adapter i on se pokazao kao pogodak).

Problem koji imam, a dosta je rijedak i nepredvidiv, i vidim da ga jaaako puno ljudi ima i na drugim laptopima (thinkpadi, dell, hp) dogadja se kad je lap na punjacu. Laptop mi je na random odlazio u hibernaciju. Onda sam u event vieweru skuzio da se pojavljuje kernel power event 524 "critical battery trigger met". Laptop na moment registrira kriticnu razinu baterije i hibernira se. To se moze ugasiti u power planu, podesi se "do nothing" za critical battery alert. Sad se vise ne ugasi nego baci windows poruku preko ekrana "critical battery", vidim u trayu da je baterija prikazana kao potpuno prazna, i nakon par sekundi se poruka makne i baterija opet prikazana kao puna. To mi se dogadjalo i prije magnetskog adaptera pa ne povezujem problem s tim. Danas kad sam otvarao lap sam reinsertao bateriju jer neki kazu da hoce biti i do kontakta, pa cemo vidjeti.
Oglas

Oglas
Staro 13.04.2025., 22:22   #7053
geronimo_2
Premium
Moj komp

geronimo_2's Avatar

Datum registracije: Jun 2005
ovo zvuci top. jel zeznuto to nanjeti?

jel se to reze skalpelom ili sa skarama?

vidim pise po netu, prvo freezer na 10min, pa rezanje, pa opet freezer onda aplikacija.

narucujem ovo def, ak je istina kolko svi ovo hvale ovo ce ic svugdje...

al daj mi pojasni, kako si upogonio UV? imas neki prastari BIOS ili si downgrade-ao?

edit: jel imas dimenziju koja treba za x280? kopam po netu al svugdje nalazim samo cijeli proc dim.

Zadnje izmijenjeno od: geronimo_2. 13.04.2025. u 22:58.
geronimo_2 je offline   Reply With Quote
Staro 13.04.2025., 22:30   #7054
1v@n
The mighty pirate
Moj komp

1v@n's Avatar

Citiraj:
Autor xlr Pregled postova
Mali update za x280...
Told you so

Stvarno su složili vrhunsku stvar za tu namjenu. S vremenom dođe na svoje pa očekuj još bolje rezultate kroz koji tjedan

CPU: Intel Core i7 8809G
MBO: Intel NUC8i7HVK
RAM: 2x16GB Crucial DDR4 2400
GPU: Radeon™ RX Vega M GH

SSD: 2x Samsung 970 Evo Plus 500 GB M.2
LCD: BENQ PD3200Q
Periferija: Microsoft Sidewinder X6, Logitech Performance MX
1v@n je offline   Reply With Quote
Staro 13.04.2025., 22:57   #7055
calypso
Premium
Moj komp

calypso's Avatar

Datum registracije: Oct 2002
Citiraj:
Problem koji imam, a dosta je rijedak i nepredvidiv, i vidim da ga jaaako puno ljudi ima i na drugim laptopima (thinkpadi, dell, hp) dogadja se kad je lap na punjacu. Laptop mi je na random odlazio u hibernaciju. Onda sam u event vieweru skuzio da se pojavljuje kernel power event 524 "critical battery trigger met". Laptop na moment registrira kriticnu razinu baterije i hibernira se. To se moze ugasiti u power planu, podesi se "do nothing" za critical battery alert. Sad se vise ne ugasi nego baci windows poruku preko ekrana "critical battery", vidim u trayu da je baterija prikazana kao potpuno prazna, i nakon par sekundi se poruka makne i baterija opet prikazana kao puna. To mi se dogadjalo i prije magnetskog adaptera pa ne povezujem problem s tim. Danas kad sam otvarao lap sam reinsertao bateriju jer neki kazu da hoce biti i do kontakta, pa cemo vidjeti.
Istu stvar sam vidio i na mom bivsem Lenovo P15v Gen3... Krenuo sam ucitavati WoT i puff, laptop se ugasio... 'Critical battery trigger met' u Event logu... No, prije toga mi se bezbroj puta bio ugasio usred Teams sastanka, ali nikada nije bacio nikakav unos u Event log nego se samo ugasio ko da si mu bateriju odspojio...

Na kraju sam ga odnio na servis, tamo su ustanovili nekakav problem sa Power tipkom, zamijenili maticnu plocu u jamstvu, iako su prije toga ponistili jamstvo jer je neki dosjed sarafa na plasticnom donjem poklopcu bio slomljen... Platio 56EUR za novi bottom cover i puff, opet moze popravak u jamstvu... Nakon te epizode sam odje*bo Lenovo, presao na Della i bmk za njih i njihov sugavi servis...

Sto se USB-C adaptera tice, drzi se tog magnetic USB-C adaptera, on ce drzati kontakt, a kabel nece onda opterecivati niti pigati USB-C konektor koji je na maticnoj ploci... Kasnije su se genijalci iz Lenova ipak sjetili da bi mogli USB-C charging port stavljati na daughterboard pa ako se nesto desi sa USB-C portom, da ne moraju cijelu maticnu plocu mijenjati...

A ovo za thermal pad, jesi probao undervolt napraviti na tom X280? On ima specke slicne ovom mom Dellu Latitude 7390... Uspio sam otkljucati undervolting tako da sam u BIOSu napravio 'Reset to factory settings', nakon toga Throttlestop moze kontrolirati voltaze... Give it a try, meni su temperature pale drasticno, a baterija mi sada umjesto pocetnih 3 sata traje nekih 7-8 sati... Na mom i7 8650U sam spustio voltazu na procu za nekih 145mV, cache i intel iGPU sam spustio za 112mV... Laptopic radi stabilno, uredno se dize iz suspenda, nemam nikakvih zamjerki...

GMKTec K8Plus
AMD Ryzen 7 PRO 8845HS, 3.80-5.10GHz 8-core
64GB DDR5-5200 (2x32GB), quad-channel
NVMe1 - 512GB Micron 3400, PCI-E 4.0 x4
NVMe2 - 512GB Samsung PM981, PCI-E 3.0 x4
AMD Radeon 780M integrirana grafika

2x EIZO EV2336WFS3-BK
23" 1920x1080 IPS

Dell Latitude 7390
intel i7 8650U, 1.90-4.20GHz, 4-core
32GB DDR4
512GB Samsung PM981, PCI-E 3.0 x4
intel UHD 620
13.3" FullHD IPS Touchscreen

Zadnje izmijenjeno od: calypso. 13.04.2025. u 23:06.
calypso je offline   Reply With Quote
Staro 13.04.2025., 23:00   #7056
xlr
49%winner
Moj komp

xlr's Avatar

Izgleda da je taj error s baterijom nekako povezan kada vrtim benchmark. Danas sam ga 4 puta trigerao, a mimo toga unazad 7 dana imam zabilježeno 5 errora.

Resetirao sam danas bios, ali nisam dobio neke veće funkcionalnosti, vidi donji quote, UV mi radi na neku foru otkad imam lap.

Citiraj:
Autor 1v@n Pregled postova
Told you so

Stvarno su složili vrhunsku stvar za tu namjenu. S vremenom dođe na svoje pa očekuj još bolje rezultate kroz koji tjedan

Citiraj:
Autor geronimo_2 Pregled postova
ovo zvuci top. jel zeznuto to nanjeti?

koja dimenzija ovog cuda treba? to se reze pretpostavljam?

al daj mi pojasni, kako si upogonio UV? imas neki prastari BIOS ili si downgrade-ao?
Nije teško koliko je pimplavo. Treba dosta mali komad, folija je kruta sa obje strane i taj pad je ful tanak. Preporuka ga je držati u frižideru prije primjene, a pomoglo bi i ako su ti prsti recimo hladni ili da što kraće držiš pad pod prstima dok ga nanosiš. Skinut prvu foliju je lako, zalijepiš ga na cpu i onda treba skinuti drugu foliju bez da potrgaš sve

Rezao sam ga na 10x15mm za x280 s tim da je ispalo da ima viška 1mm u obje dimenzije al bolje tako. Nego da ti se zalijepi za cpu i skužiš da nije skroz precizno sjeo.

Režeš oštrijim skalpelom, nije problem kad je ohlađen pad. Zapravo režeš foliju jer pad je dosta tanak. Možda bi zaobišao škare jer one osim što režu ujedno i guraju to što režu.

Imam valjda zadnji bios jer sam ga povukao s Vantagea (15.10.2024). UV uredno radi, ne znam kako, nisam još skroz u dubinu shvatio taj Throttlestop tool. Mislim da ono što ne radi (još testiram i čitam) je onaj BD PROCHOT flag koji je ukucan u biosu, tj mogućnost da se trajno ugasi. Na njega se mnogi žale, on je valjda zaslužan za trotlanje i zbog toga TS app gubi dio funkcionalnosti na laptopima.
EDIT: mogu sad potvrditi, reset bios-a mi vrati BD PROCHOT kvačicu i nije grayed out, mogu je ugasiti, ali to mogu samo na jednom profilu i ne primjećujem da ima pomaka. Kad je ugasim, zasivi se na svim profilima. Kada resetiram postavke TS-a, više ne mogu dirati tu kvačicu, ostaje siva i defaultno upaljena! Mislim da je to ta stvar koja je zaključana u biosu

Mislim da sami UV nije zahvačen time, vidim u hwinfu da je voltaža niža, sve izgleda uredno po tom pitanju.

Zadnje izmijenjeno od: xlr. 13.04.2025. u 23:17.
xlr je offline   Reply With Quote
Staro 13.04.2025., 23:03   #7057
calypso
Premium
Moj komp

calypso's Avatar

Citiraj:
Probaj 'Reset to factory defaults' u BIOSu napraviti... Na Dellu to tako funkcionira, iako postoji cijela procedura sa editiranjem EFI gdje se to moze sloziti... Pise da podrzava i Lenovo...

https://github.com/tadghh/Dell-unlock-undervolting

GMKTec K8Plus

2x EIZO EV2336WFS3-BK
23" 1920x1080 IPS

Dell Latitude 7390
32GB DDR4
intel UHD 620

Staro 13.04.2025., 23:25   #7058
geronimo_2
Premium
Moj komp

geronimo_2's Avatar

sad mi nis nije jasno.
neki dan kad ste spomenuli opet UV, otiso na brzak proucit i svugdje pise da se nemoze vec neko vrijeme sa novijim BIOS-ima na x280, a ja imam valjda zadnji jer sam flash-ao kad je lap stigao. sad opet nisam pametan koji vrag.
sutra cu proucit malo.

@xlr, to si jedan komad PTM-a zaljepio preko jezgre?
jeli vantage potreban za cijelu tu pricu oko UV-a, jer na LTSC-u ga nemam i ak se dobro sjecam moram stavljat ms store da bi ga mogao imati, a to zelim izbjec.
Staro 13.04.2025., 23:32   #7059
calypso
Premium
Moj komp

calypso's Avatar

Citiraj:
sad mi nis nije jasno.
neki dan kad ste spomenuli opet UV, otiso na brzak proucit i svugdje pise da se nemoze vec neko vrijeme sa novijim BIOS-ima na x280, a ja imam valjda zadnji jer sam flash-ao kad je lap stigao. sad opet nisam pametan koji vrag.
sutra cu proucit malo.

@xlr, to si jedan komad PTM-a zaljepio preko jezgre?
jeli vantage potreban za cijelu tu pricu oko UV-a, jer na LTSC-u ga nemam i ak se dobro sjecam moram stavljat ms store da bi ga mogao imati, a to zelim izbjec.
Probaj ovo sto sam ti rekao - 'Reset BIOS to factory defaults', to je najjednostavniji nacin da se dobije nazad undervolt mogucnost...

Ako ne radi, onda ovaj drugi nacin sa editiranjem EFIja ce upaliti... Samo onda nemoj raditi vise BIOS upgrade...

Vantage ti nema nikakve veze sa undervoltingom... Za UV ti treba ThrottleStop... Imas ovdje dobar video tutorial sto trebas raditi...

https://www.youtube.com/watch?v=QCDIK-nnois

GMKTec K8Plus

2x EIZO EV2336WFS3-BK
23" 1920x1080 IPS

Dell Latitude 7390
32GB DDR4
intel UHD 620

Staro 13.04.2025., 23:45   #7060
xlr
49%winner
Moj komp

xlr's Avatar

Čitao sam i ja prije nego sam probao I onda gledam u čudu, voltaža se smanjuje kako apliciram negativni offset. I ne znam što bi ti rekao jer nisam toliko duboko ušao u TS setup osim tih bazičnih stvari (profili, cpu clock, UV). Možda se prije taj UV spremao na nekakvoj hw razini i to je onda onemogućeno. A sad se aplicira tek kad se Winsi i TS app loadiraju... Zbilja nemam pojma.

Sad sam provjerio, na mom je zadnji bios.
Verzija 1.26 je zadnja koja nema taj microcode, ali kažu na netu da se ne da fleshati nazad na nju.

https://pcsupport.lenovo.com/us/en/p...ry=BIOS%2FUEFI

Po ovom gore videu sam i ja uglavnom slagao profile.
Dodat ću i:
https://www.techpowerup.com/forums/t...iments.283435/
https://www.techpowerup.com/forums/t...-8350u.325654/
https://www.ultrabookreview.com/3138...tlestop-guide/
https://www.reddit.com/r/ThrottleSto...ettings_guide/
Oglas

Oglas
Staro 14.04.2025., 07:02   #7061
domy_os
EMP moderator

domy_os's Avatar

Datum registracije: Apr 2005
Power management su baš ukenjali na Lenovu, meni T14 guta bateriju da to nije normalno, ali još gore su tako te mušice. Nekad neće uključiti ili isključiti monitor kad treba, spajanje/odspajanje s docka redovno uključi laptop iako je to u BIOS-u isključeno, zatvaranje lida ga isto tako povremeno baci u standby što ne želim,...

USB-C punjače koristimo otkad su se pojavili tamo 2018. ili 2019. i nijedan port nije odvaljen, a redovno se povlače po krevetima, hotelima, autu,... Međutim, svi laptopi nam imaju zaštitu preko portova koja očito dosta pomaže jer prije se savije konektor na samom punjaču nego u laptopu.

Nisu slomili u kratko vrijeme. Slamali su godinama, desetljećima pa i stoljećima. Svaka odgledana epizoda Big Brothera, svaki dečko koji ne zna niti promijeniti žarulju, a kamoli uzeti sjekiru i pocijepati drva, svaka cura koja misli da je briga za vlastitu obitelj robija, ali rad za par tisuća kuna u korporaciji 12 sati dnevno blagodat, svako promicanje terora političke korektnosti, svaka podrška promociji svih oblika poremećenosti… Sve to nas je dovelo do ovdje. Korona je samo zakucavanje lopte u gol nakon što je obrana već izigrana i golman odletio u prazno.

Lenovo ThinkPad T14 Gen 2 + Lenovo ThinkPad Universal Thunderbolt 4 Dock

CPU: Intel Core i7-1165G7 @ 2.8 GHz
RAM: 2 x 16 GB DDR4-3200
SSD: Samsung 970 EVO Plus 2 TB NVMe M.2
LCD: 14" FHD IPS 400nits Low Power
WLAN: Intel Wi-Fi 6 AX201
WWAN: Quectel EM120R-GL 4G LTE CAT12

LCD monitor: AOC AG493UCX
Keyboard: Razer Huntsman V2 Analog
Mice: Logitech G502 Proteus Spectrum
SB: Mackie Onyx Producer 2x2
Speakers: 2 x JBL LSR305
MFP: Canon Pixma MP240
NAS: Synology DS420+ with 4 x WD Red Pro 8 TB
HDD Dock: LC Power LC-DOCK-U3-CR + 12 x Hitachi/Samsung/Seagate/WD 1/2 TB

domy_os je offline   Reply With Quote
Staro 14.04.2025., 10:58   #7062
geronimo_2
Premium
Moj komp

geronimo_2's Avatar

sad sam provjerio i bome nemam zadnji bios. imma 1.5, a vidim sad da oni redovito jos uvjek rokaju za taj model. vec ih je 5 izaslo nakon. kolko vidim razlike su samo sto rjesavaju vulnerability-s.

probam danas restore fact settings. pretpostavljam da nakon toga mogu podesavat BIOS postakve neke jer AFAIK nesto jesam mjenjao il to mora sve ostat def?
Staro 14.04.2025., 23:20   #7063
geronimo_2
Premium
Moj komp

geronimo_2's Avatar

daklem klikam vec par sati po throttlestop-u nakon sto sam proucio dosta toga. kolko ja vidim radi sve BEZ ikakvog reset to factory u BIOS-u . ili je svaki x280 za sebe lol, ili ja ne kuzim koji vrag se desava, ali one tvrdnje da se nemoze ispadaju fake .

upravo krenuo sa offset -60mV i prvi test (battery saver, max 2,8ghz). no crash .

bios je 1.50. win10 LTSC. throttlestop v9.7 (stable)

PTM7950 na putu, pretpostavljam iz Kine pa bu potrajalo :-(

@xlr, do kolko si dogurao na voltazi? koji proc imas?

Zadnje izmijenjeno od: geronimo_2. 15.04.2025. u 08:43.
geronimo_2 je offline   Reply With Quote
Staro 14.04.2025., 23:50   #7064
calypso
Premium
Moj komp

calypso's Avatar

Prva liga onda! Sad samo prati koliko dugo ce izdrzati na bateriji... Inace, procesore iz te generacije mozes uredno undervoltat do -120mV pa i jos malo... Nemoj zaboraviti undervoltati CPU Cache (njega malo manje) i intel iGPU (njega jos malo manje)...

GMKTec K8Plus

2x EIZO EV2336WFS3-BK
23" 1920x1080 IPS

Dell Latitude 7390
32GB DDR4
intel UHD 620

Staro 15.04.2025., 00:04   #7065
geronimo_2
Premium
Moj komp

geronimo_2's Avatar

ma da, igram se stime. core i cache sam smanjivao paralelno. gpu nisam dirao za sad. na bat saver sam dosao do -80mV i nema rusenja. onda sam krenuo na normal profile sa -60mV koji mi ide do default 3,6GHz i tamo se vidi da ne ide preko 2,9GHz jer mu baca stalno power limit. e sad jel to vezano za TPL s kojim se nisam igrao jos il SST (128 na normal profile) il nesto drugo neznam. uglavnom nije temp jer je pratim i nije isla preko 80c. uglavnom treba cekat sad PTM pa se onda igrat kak spada jer temp su mi ionak u banani. vjerovatno je pasta nepostojeca (nisam ga nikad ripejstao). razlike u temp medu jezgrama idu i do 10c.
baterija (zamjenska, stara oko godinu dana) je vec na wear level 45,7% tak da necu jos to mjerit nis dok ne sredim ripejst.
Staro 15.04.2025., 00:06   #7066
xlr
49%winner
Moj komp

xlr's Avatar

Isto iskustvo i kod mene, radi jednako neovisno o resetu biosa. Bios 1.56, w10 ltsc i TS 9.7.

Spominjes razlike u temp medju jezgrama. Na pasti sam imao po 5 C. Na PTM-u je mozda par C, ali puno normalnije to sve izgleda sad nego prije. Jezgre 5 i 6 su bile najtoplije prije, mozda je tako by design, ne znam.

Imam isti 8350U. Mislim da ce mom -90mV biti sweetspot (to sam vrtio par tjedana bez problema). Ovih dana sam nesto kemijao sa TS-om i imao sam bsod-ove na -110mV. Testiraj UV kad si na bateriji a ne na napajanju (to sam citao na netu), i testiraj dobro kad je u idleu. Nekad zna pod loadom sve super raditi, a u idleu krkne.

Ako si uzimao PTM sa onog linka, onda ide iz kine. Meni je stiglo kroz ravno 2 tjedna.

Kod mene je sve visemanje slicno, jedino alarm u optionsima nisam palio. Mislim da ti je to mozda i nepotrebno jer cim krene jaci load, power limiti pocnu trotlati i prije nego lupis recimo 95 C kad se aktivira prochot limit. Mislim da se vec i na 85 C aktivira edp i power limit 2 i onda on postepeno rusi TDP prema 15W. To je taj interni termalni "switch" kojeg ne mozemo overrideati.
Staro 15.04.2025., 00:17   #7067
calypso
Premium
Moj komp

calypso's Avatar

Citiraj:
ma da, igram se stime. core i cache sam smanjivao paralelno. gpu nisam dirao za sad. na bat saver sam dosao do -80mV i nema rusenja. onda sam krenuo na normal profile sa -60mV koji mi ide do default 3,6GHz i tamo se vidi da ne ide preko 2,9GHz jer mu baca stalno power limit. e sad jel to vezano za TPL s kojim se nisam igrao jos il SST (128 na normal profile) il nesto drugo neznam. uglavnom nije temp jer je pratim i nije isla preko 80c. uglavnom treba cekat sad PTM pa se onda igrat kak spada jer temp su mi ionak u banani. vjerovatno je pasta nepostojeca (nisam ga nikad ripejstao). razlike u temp medu jezgrama idu i do 10c.
baterija (zamjenska, stara oko godinu dana) je vec na wear level 45,7% tak da necu jos to mjerit nis dok ne sredim ripejst.
Ovo gore napisano zvuci ko kad ja pocnem s*rat o RTjcu (ertejac), lemilicama za stroncij od 2W kojih nema za kupit u Chipoteci, kabelima kojima spajam RTjac sa zvucnicima da dobijem svilenkaste visoke tonove i slicne baljezgarije...

Jbt, rijec ne razumijem sto si napisao, a nisam bas padobranac u ovim stvarima...

GMKTec K8Plus

2x EIZO EV2336WFS3-BK
23" 1920x1080 IPS

Dell Latitude 7390
32GB DDR4
intel UHD 620

Staro 15.04.2025., 08:41   #7068
geronimo_2
Premium
Moj komp

geronimo_2's Avatar

@xlr,
da da, testiram na batt, i iskljucio alarm dok radim ove testove. tako je u guide-evima.
samo procitat ovo, ovo i pogledat ovo, i manje vise se skuzi vecina :-).
primjer razlika max temp under load (iz hwinfo):
core 0 - 84
core 1 - 75
core 2 - 84
core 3 - 81

@calypso, prije neg sam prosao ovu gore "naobrazbu" jedan dio ni meni nebi bio jasan. al ima tu jos prostora za ucenje .
Staro 15.04.2025., 09:04   #7069
xlr
49%winner
Moj komp

xlr's Avatar

Malo grafova prije i poslije PTM-a.
Testirano na punjacu, best performance profil rada, 10 min cpu-z stress test, sobna temp 21 C. Long story short, UV se ne pokazuje kao neki drasticni korak naprijed u stres testovima, tj ne skida temperaturu (ako uopce i utjece na nju).

Pasta, stock setup: https://imgur.com/a/HBjLY7l

Pasta, UV -100mV: https://imgur.com/a/FhzKgq7

PTM 3rd run, UV -100mV: https://imgur.com/a/EQ8ZRrh
Staro 15.04.2025., 10:52   #7070
calypso
Premium
Moj komp

calypso's Avatar

Citiraj:
Malo grafova prije i poslije PTM-a.
Testirano na punjacu, best performance profil rada, 10 min cpu-z stress test, sobna temp 21 C. Long story short, UV se ne pokazuje kao neki drasticni korak naprijed u stres testovima, tj ne skida temperaturu (ako uopce i utjece na nju).

Pasta, stock setup: https://imgur.com/a/HBjLY7l

Pasta, UV -100mV: https://imgur.com/a/FhzKgq7

PTM 3rd run, UV -100mV: https://imgur.com/a/EQ8ZRrh
Uhhh, UV kod mene skida temperaturu dobrih 10 stupnjeva na Dell 7390... Onako, u normalnom radu mi CPU temp ne prelazi nekih 45C sto u zivotu nisam vidio...

Pogledaj prvi dio grafa i skuzit ces da sa UV temp procesora ide dobrih 5-6 stupnjeva nize u idlingu...

U full loadu je vjerojatno nesto drukcije, ali sam trenutno glup za razmisljanja zasto jer mi je rano jutro...

GMKTec K8Plus

2x EIZO EV2336WFS3-BK
23" 1920x1080 IPS

Dell Latitude 7390
32GB DDR4
intel UHD 620

Staro 15.04.2025., 10:55   #7071
geronimo_2
Premium
Moj komp

geronimo_2's Avatar

max temp su malo bolje. 3-4c na core-u nije malo bome imo.
u iscekivanju PTM-a .
nije mi jasna "max cpu temp." sta je to, ako nije max temp po nekom core-u sto nije jer su navedene manje. ili je "cpu cores max" nekakav average u biti pa to ne treba ni gledat?

sve u svemu meni se cini da ovo nije los napredak. potrosnju i fan speed bi zanemario obzirom da se radi o testu pod load-om, a siguran sam da ces u idle-u dobit bolje rezulteta i duzu bat.

sve u svemu TS i PTM se itekako isplati kolko ja vidim, bar za laptop gdje temp idu u nebo i gdje je batt bitna stavka.
a siguran sam da je PTM the way to go kad su grafe u pitanju. neznam koji klinac to vec nije default postavka. u biti znam, pare.

hvala svima koji su me po 3. put naveli da krenem, ovajput malo zesce, istrazit ovo sve za x280 i skuzim da se "moze" i da mi je net "lagao" prva 2 puta .

Staro 15.04.2025., 11:14   #7072
DSA
Premium

Datum registracije: Jul 2008
Lenovo ThinkPad kutak

Zaboli me glava od ovih grafova 😂
Sta je najbolje onda od pobrojanih za svakodnevni rad? Performanse i trajnost me zanimaju..Surf, office itd
Masina je t480s
DSA je offline   Reply With Quote
Staro 15.04.2025., 11:26   #7073
geronimo_2
Premium
Moj komp

geronimo_2's Avatar

pitas za pastu? po meni def je PTM prava stvar za grafe i laptope. to govorim bez iskustva stavljanja. vidjet cemo koji je to PITA, ali vjerujem da cu uspjet. kad se uzme u obzir kolko dugo to traje i nije sad neka pretjerano velika cijena u odnosu na pastu IMO.
Staro 15.04.2025., 11:31   #7074
DSA
Premium

Datum registracije: Jul 2008
Da, za pastu pitam
DSA je offline   Reply With Quote
Staro 15.04.2025., 11:36   #7075
xlr
49%winner
Moj komp

xlr's Avatar

Citiraj:
Autor calypso Pregled postova

Pogledaj prvi dio grafa i skuzit ces da sa UV temp procesora ide dobrih 5-6 stupnjeva nize u idlingu...

U full loadu je vjerojatno nesto drukcije, ali sam trenutno glup za razmisljanja zasto jer mi je rano jutro...
Imas pravo, kako se nisam uopce fokusirao na idle, totalno sam ga ignorirao u ovim testovima. Zato sam spominjao samo full load. Sa idleom cu se zabavljati ovih dana makar necu raditi usporedbu s pastom jer nema smisla. Sad gledam te chartove, UV i PTM ladno oko 10C dolje u idleu, nije lose.

Citiraj:
max temp su malo bolje. 3-4c na core-u nije malo bome imo.
Ako citas temperature dolje lijevo, to nije max temp. To su trenutne temperature na krajnjoj desnoj strani grafa u trenu uzimanja screenshota kad sam zavrsavao test i kad je cpu bio limitiran i stabiliziran na 15W.

Usporedi podatke u prvih par min kada ide na 25-28W i vidi temp na Y osi

Onda primjeti da u tom pocetku stabilnije drzi boost kad ima apliciran PTM jer ne udara prochot limit (nikad ga ne udari btw, to je ogroman napredak)

Imho, nije ti samo 2-3 C razlike, ima tu dosta vise napretka.

Citiraj:
nije mi jasna "max cpu temp." sta je to, ako nije max temp po nekom core-u sto nije jer su navedene manje. ili je "cpu cores max" nekakav average u biti pa to ne treba ni gledat?.
Max cpu temp dolje desno crvena slova je maksimalna temp neke jezgre koja je postignuta na vidljivom chartu (prikazano iscrtkanom crvenom vodoravnom linijom na chartu). To je ono sto sam gore spominjao, prije je cpu udarao temp. limit od 95 C, a poslije jedva da takne 85 C.

Barem se ni fan ne mora vise znojiti na 7000+ okr. sto je isto ok za njegovu dugovjecnost valjda. A i malko je tisi.
Staro 15.04.2025., 13:36   #7076
geronimo_2
Premium
Moj komp

geronimo_2's Avatar

ma odlicno je to. vrijedi truda.
jesi dirao/smanjivao GPU V?
Staro 15.04.2025., 13:47   #7077
xlr
49%winner
Moj komp

xlr's Avatar

Nisam, samo cpu i cache kako si i ti napravio (takav setup sam vidio na vise mjesta na thinkpad redditu).
Staro 15.04.2025., 14:24   #7078
domy_os
EMP moderator

domy_os's Avatar

Datum registracije: Apr 2005
Da li PTM stavljate preko cijelog chipa ili samo na središnji dio gdje je jezgra?

Nisu slomili u kratko vrijeme. Slamali su godinama, desetljećima pa i stoljećima. Svaka odgledana epizoda Big Brothera, svaki dečko koji ne zna niti promijeniti žarulju, a kamoli uzeti sjekiru i pocijepati drva, svaka cura koja misli da je briga za vlastitu obitelj robija, ali rad za par tisuća kuna u korporaciji 12 sati dnevno blagodat, svako promicanje terora političke korektnosti, svaka podrška promociji svih oblika poremećenosti… Sve to nas je dovelo do ovdje. Korona je samo zakucavanje lopte u gol nakon što je obrana već izigrana i golman odletio u prazno.

Lenovo ThinkPad T14 Gen 2 + Lenovo ThinkPad Universal Thunderbolt 4 Dock

CPU: Intel Core i7-1165G7 @ 2.8 GHz
RAM: 2 x 16 GB DDR4-3200
SSD: Samsung 970 EVO Plus 2 TB NVMe M.2
LCD: 14" FHD IPS 400nits Low Power
WLAN: Intel Wi-Fi 6 AX201
WWAN: Quectel EM120R-GL 4G LTE CAT12

LCD monitor: AOC AG493UCX
Keyboard: Razer Huntsman V2 Analog
Mice: Logitech G502 Proteus Spectrum
SB: Mackie Onyx Producer 2x2
Speakers: 2 x JBL LSR305
MFP: Canon Pixma MP240
NAS: Synology DS420+ with 4 x WD Red Pro 8 TB
HDD Dock: LC Power LC-DOCK-U3-CR + 12 x Hitachi/Samsung/Seagate/WD 1/2 TB

domy_os je offline   Reply With Quote
Staro 15.04.2025., 14:34   #7079
geronimo_2
Premium
Moj komp

geronimo_2's Avatar

na jezgru samo. ak zavalis preko cijelog samo zaseres sve IMO i jos mozda izoliras da zrak ne ventilira, a nikakve koristi bar ja to tak vidim.
al mislim da je dobro da se odrese 1mm vise od potrebnog jer ce taj rub sigurno bit onak dosta los i izdeformiran radio sa skarama ili skaplelom.
kolko sam vidio po netu rade sa oboje.
Staro 15.04.2025., 14:38   #7080
xlr
49%winner
Moj komp

xlr's Avatar

Koliko sam zguglao, pasta/PTM ide samo na jezgru. Mali chip (PCH) ne trazi hladjenje i kazu da se ne grije, a i kada pogledas heatsink vidi se da taj mali chip nije ni u planu za hladjenje jer heatsink nema obradu na tom mjestu. Vjerojatno ga niti ne dodiruje.
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno
[IMG] kod je Uključeno
HTML je Isključeno