|
![]() |
#661 |
Premium
Datum registracije: Oct 2008
|
Barracuda je SMR disk, ali za ga tako natrpati sadržajima pa uglavnom čitati s njega nije loš. Ironwolf ima bolje performanse, to je NAS disk pa je optimiziran za dugotrajan rad, a i CMR je pa zapisivanje ide brže nego na Barracudu. Bitno je samo ne uzeti 7200rpm disk jer se jako griju u vanjskim kućištima ako ne puše zrak po njima. |
![]() |
![]() |
![]() |
#662 |
Premium
Datum registracije: Feb 2007
|
Po mojem iskustvu takve eksterne SMR barracude se dosta dobro ponašaju po pitanju inicijalnog punjenja podataka, čak i 2.5" modeli. Dosta dobro to ide, svako malo zastane, napravi pauzu kratko vrijeme dok ne raščisti "cache" po pločama i nakon toga nastavi dalje. Testirano na većim datotekama. Ono što ih ubije je tramakanje malim datotekama , nekakve rewrite sheme ili kad se zapune skoro do kraja. Nakon završene operacije zapisivanja veće količine podataka, iako je prijavio da je gotov, disk još neko vrijeme radi u pozadini pa mu treba dati vremena da se skocka, a ne ga odmah ištekati ![]() |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#663 |
Mirko, a ne Harry
Datum registracije: Nov 2009
|
Znači IronWolf bi bio idealan iako vjerojatno nepotreban jer neće raditi 24/7, ali realno taj posao će odraditi Barracuda ili WD Green (po novome Blue) tj. diskovi namjenjeni za storage samo neka budu 5400rpm?
![]() |
#664 |
Premium
|
Yup. |
![]() |
![]() |
![]() |
#665 |
Premium
Datum registracije: Nov 2008
|
više tu igra sreća nago brqnd i tip diska. imam Toshibu, WD red, purple i blue svi redom 5400 za ext storage (po potrebi ubacim ih u Orico HDD dock kad trebam write/read) , a u PC 24/7 za filmove serije, muziku imam wd blue, wd red i seagate neki, mislim da su svi 5400. nema pravila koji će radit pouzdanije |
![]() |
![]() |
![]() |
#667 |
Registered User
Datum registracije: Feb 2022
|
Odeš na YT i gledaš rastavljanje...
![]() |
#669 |
49%winner
Datum registracije: Sep 2007
|
To ti je sve lutrija i nije uvijek tocno ono sto kazu po netu. Been there... Nekad ne moras cak ni rastaviti disk. Spoji ga na pc i neki app tipa hd sentinel ce ocitati model diska, barem pali za seagate expansion diskove.
![]() |
![]() |
#670 |
Premium
|
Svaki WD i Seagate vanjski prikazuje normalno cijeli SMART kad se spoji USBom na PC. Rastavljati ih ima smisla jedino radi ugradnje u NAS ili komp jer je MyBook jeftiniji od Reda koji je u njemu. Iako ni to ne ide uvijek glatko jer nekad imaju na 3.3V sata power pinu spojen disable pin. |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#671 |
The mighty pirate
|
Nedavno sam rastavljao jedan WD jer sam htio ubaciti veći disk. Ne znam jel stvar u tome da mora biti WD, ali nije radilo s Toshibom i Seageateom. Znam da se mora cvikati jedan pin na adapteru unutra da bi radilo, ali jel to i za WD ili samo ostale diskove?
![]() |
#672 |
Premium
Datum registracije: Aug 2007
|
Seagate Expansion Desktop 12 TB ima unutra ST12000NM000J šta je Seagate Exos X18 HDD, 12TB. Expansion je 50€ jeftiniji od tog diska ![]() Al opet, kako netko kaže, ne moraju svi imati isti disk unutra. Inače je taj Exos glasan pun kufer ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#673 |
49%winner
|
Uspio naci post kad sam uzimao expansione: http://forum.pcekspert.com/showthread.php?p=3694810
![]() |
![]() |
#674 |
Mirko, a ne Harry
|
Zanimljivo, znači lutrija, ali isto tako znači da se ne isplati kupovati posebno 3.5 diskove i posebno eksterna kućišta jer su gotovi eksterni diskovi jeftiniji.
![]() |
#675 | |
Premium
|
Citiraj:
Ovisi što se nudi u određenom trenutku. Primjerice uzmem tu u kolege sa foruma 8TB Barracudu sa nešto sitno sati rada za 100€ i Orico ili Ugreen kućište na Aliju za 20-30€ i ispadne mi povoljnije nego da kupujem gotovi eksterni disk tog kapaciteta. A i polovni eksterni diskovi su često izraubani, pregrijavani i svašta nešto. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#676 | |
The mighty pirate
|
Citiraj:
Kaj misliš da se stavlja u te kutije nego recertified. Nemam ništa protiv recertified diskova, ali za bitne stvari sam kupio ove koji su samo jednom izašli iz tvornice.
![]() |
![]() |
#677 |
Registered User
|
Imaš kakvih dokaza za ove tvrdnje? Jer to bi značilo da proizvođač podvaljuje polovno pod novo, a nema šanse da će se netko igrati s time. Recertified diskovi spadaju pod poseban program i jasno mora biti naznačeno da se radi o takvim diskovima.
![]() |
#678 |
The mighty pirate
|
Da, ako prodaje disk kao disk, ali kutiju s diskom prodaje kao cjelinu i nemaš uvid u to koji je disk unutra. A na naljepnicu može napisati što hoće. Isto kako je lutrija koji ćeš disk dobiti unutra, nemaju apsolutno nikakvu obavezu napisati je li taj disk recertified ili ne. To što to WD radi, to je njihova dobra volja, iako ne znaš što je u tom kompletu recertified. Kućište, PCB/adapter, strujni kabel, USB kabel ili sve od navedenog Usput, recertified nije (nužno) polovno
![]() |
#679 |
Registered User
|
Pa rastavit ću ga jbt, od milijun kupaca hrpa njih će ići rastavljati i analizirati što je unutra. Ono što se može dogoditi je da u kućišta idu diskovi slabije kvalitete, ali ne korišteni. Pošto se protokol odvija preko usba, i pošto takvi diskovi nisu namjenjeni da rade 24h kao ovi koji se prodaju zasebno, nego se pale po potrebi, onda se ne obraća tolika pažnja na spec. i kriteriji su niži. Svakako je bolje kupovati posebno diskove jer je često i jamstvo duže nego kod ovih koji su u encloseru.
![]() |
#680 |
The mighty pirate
|
Jebiga, proizvod je originalno namijenjen da se koristi takav kakav je, a ne da se rastavlja. Samim time se ne kontrolira i ne mora specificirati ništa više od veličine i protokola spajanja s računalom. Nitko WD-u ne brani da u nedostatku svojih diskova ili niže cijene konkurentskih, u svoja kućišta pakira Toshibu ili Seagate. A recertifed može biti i da je u transportu oštećena paleta koja se vratila u tvornicu zbog toga što je viličar u skladištu kod istovarivanja zahvatio tri kutije i oštetio ih. Sve ide nazad u tvornicu na provjeru, prepakiravanje i nazad kao recertified. Isto tako može biti i povrat s Amazona koji je u 13 dana zapisao 500TB podataka i radio na +65 stupnjeva i 87% vlage
![]() |
#681 | |
McG
Datum registracije: Feb 2014
|
Da, ima svega, a WD ima posebno razdvojene recertified i refurbished proizvode, jer su već prije zbog CMR/SMR diskova završili u svim mogućim negativnim kontekstima, tak da su recertified i refurbished diskovi i proizvodi općenito odvojeni od novih. Tak jasno da uvijek može biti ciganluka i pederluka po pitanju muljanja s rabljenim/popravljenim diskovima koji se onda prodaju kao skroz novi i nikad korišteni, ali i to se relativno brzo otkrije, pa opet imaju lavinu sranja i potencijalnih tužbi. Citiraj:
AMD Ryzen 9 9950X | Noctua NH-U12A chromax.black | MSI MAG B650 Tomahawk Wi-Fi | 128GB Kingston FURY Beast DDR5-5200 | 256GB AData SX8200 Pro NVMe | 2x4TB WD Red Plus | Fractal Define 7 Compact | Seasonic GX-750 AMD Ryzen 5 7600 | Noctua NH-U12A chromax.black | MSI MAG B650 Tomahawk Wi-Fi | 128GB Kingston FURY Beast DDR5-5200 | 256GB AData SX8200 Pro NVMe | 2x12TB WD Red Plus | Fractal Define 7 Compact | eVGA 650 B5 |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#682 |
Moderator
Datum registracije: Sep 2006
|
Uvijek sam govorio da je složenac bolje od gotovog, proizvođači namjerno stavljaju cijenu gotovog da složenac bude "ne isplativ". 2.5" varijante gotovih kod nekih modela / proizvođača znaju biti dodatno zahebane jer stave drugi pcb na disk koji nema sata interface nego je odmah usb na njemu. |
![]() |
![]() |
![]() |
#683 |
ODUZIMAM VAM RIJEČ
Datum registracije: Aug 2005
|
samo da pohvalim ovu ladicu https://www.amazon.de/-/en/dp/B07DCR...roduct_details imam dva komada, upiknem HDD unutra i sve radi ko da si USB stick ubacio u komp, preporuka
![]() |
#684 | |
Premium
Datum registracije: Apr 2006
|
Citiraj:
Sent from my SM-S926U1 using Tapatalk |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#685 |
ODUZIMAM VAM RIJEČ
Datum registracije: Aug 2005
|
![]() |
#687 |
Moderator
Datum registracije: Sep 2006
|
Ima tih škatula i sa bližom dostavom > https://www.amazon.de/s?k=usb+3.0+en...ref=nb_sb_noss |
![]() |
![]() |
![]() |
#688 |
Mirko, a ne Harry
|
Ima li netko iskustva s istraživanjem raznih no-name eksternih hdd-ova, naletio sam konkretno na ovo: https://www.reichelt.de/de/de/shop/p...usb_3_0-386920 I sad mi je nedoumica bi li uzeo ili ne s obzirom da nema puno info-a online o ovoj marki.
![]() |
#689 |
#erase startup-config
Datum registracije: Nov 2001
|
Vanjski (eksterni) HDD-ovi i kućišta od 3.5"
Davno prije sam uzimao isključivo Icy Box. Sada imam Delock sa nekim JMS SATA-USB bridgem. Radi dobro SMART očitava samo s prvog diska. |
![]() |
![]() |
![]() |
#690 |
Premium
Datum registracije: Sep 2004
|
Dobra večer forumaši, molim savjet. Polako ostajem bez prostora na storage diskovima i trebao bih još prostora. Do sad sam imao 2 diska ukupnog kapaciteta od 4TB (WD i Seagate) i trebalo mi je skoro 10 godina da ih popunim.. a sad bih otišao na recimo 12 TB (2 x 6TB) Nisam se odlučio da li bi uzeo nešto eksterno ili interno, ovako gledajući ovu temu.. neku predodžbu o eksternim diskovima (što ciljati), imam.. Zanima me više interno.. Što bi kao jedan home user trebao gledati od recimo Toshibe? Koju seriju? Izbjegao bih Seagate i WD jer ovako njuškajući po podforumu vidim da su se ''pohlepizirali'' za lovom pa varaju i obmanjuju ljude... Unaprijed zahvalan,
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|