|
![]() |
#31 |
Banned
Datum registracije: Oct 2007
|
Ma baš tako...meni je ovaj Coolermasterov dizajn kutija izvrstan,te ledice i prozori su meni nepotrebni no ipak nema svatko isti ukus pa eto dobra stvar šta se ti ventovi lako porazmjeste,ionako imam tu jednog 120 Xilencea koji će na usis naprijed. A za PSU...nadam se i ja da će bit dobro ![]() Edit:ima i E-sata vidim što je još jedan dodatni plus. |
![]() |
![]() |
![]() |
#40 |
sam svoj aka
|
ma predobar je taj Cm690, totalno sam ga zavoljel, osiječam neku toplinu u sobi..... ....bojim se, da ne dodje do kakve kemije kad ga dofuram doma... ![]() |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#41 |
|
Moram se nadovezati na ovu temu. Naime, nedavno sam se dvoumio između ovog kućišta i Chiefteca BA-02B-B-B (pogledaj http://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=95866). I uzeh CM 690 sa prozirnom stranicom. Kućište je OK osim par stvari. Bilo bi dobro da je malo veće visine (big tower bi bio idealan), odnosno volumena. Dosta vremena sam potrošio na slaganje kablova od napajanja (jer su dugački), a koristim samo par njih. Kablovi se uz malo muke moraju progurati kroz rupu na limu koji drži matičnu ploču. Veći volumen bi omogućio bolje hlađenje i promjenu položaja napajanja (gore ili dolje, ovako ga se može staviti samo dolje). Druga stvar je dosta savitljiva prozirna stranica (kombinacija lima i pleksiglasa). Treba pažljivo s njom rukovati, paziti da se ne savija previše prilikom manipulacije. Inače, hlađenje sa coolerima koji po defaultu dolaze sa kućištem je OK. Moje temperature: CPU E2200@3.15 GHz, stock cooler - Idle:22-24C, Load:do 50C GPU Gigabyte 8800GT - Idle:38C, Load:do 60C HDD WD 320GB - Idle:26C, Load:do 30C Ventilatori se vrte na oko 1000 RPM (nije previše bučno, a niti njihov zvuk nije iritantan). Sve je mjereno na sobnoj temperaturi, oko 20C. Softver za testiranje je Prime95, Orthos, 3DMark06, Intel TAT, Super PI Mod 1.5 XS. Prime95 se vrtio oko 6-7 sati (bez greške, blend test). Zadnje izmijenjeno od: Dr. Faustus. 08.02.2008. u 16:16. |
![]() |
![]() |
![]() |
#43 |
The mighty pirate
Datum registracije: Sep 2007
|
Ok Faustus, u ovu temperaturu od 8800 GT u idleu ne mogu povjerovati. Imam G80 320 GTS koja se manje grije od G92 GT, a dok ništa grafički zahtjevno ne radim, držim je na 200/300 i temperatura u istom i totalno rashlađenom kućištu je 34/44/33 ( GPU/GPU Diode/GPU ambient. |
![]() |
![]() |
![]() |
#44 |
Beskorisna bitanga...
Datum registracije: Aug 2004
|
@Faustus Pa ovo nije BIg Tower ako si htio big tower visinu i volumen (koji uzgred rečeno veze nema s hlađenjem jer velik case ne znači da se bolje lufta naprotiv) onda si trebao kupiti big tower... ![]() Sa hlađenjem se nema kaj poboljšavati ako ti nije dosta stock stave se ventovi gore jedino Antec nine Hundred ima isto/bolje zračenje od ovoga, bar u ovoj kategoriji caseova... ![]() Ja neznam kakve si to probleme imao ja sam lako progurao kablove iza i smotao ih iza traya a imamo iste caseove i iste PSUe... Da staviti veću matični je tricky - ako ne odvrneš prije toga nosače za kablove... ![]() Ventilatori se vrte na 1200RMP ako su na 12V a samo je prednji (LED) nešto sporiji oko 1000-1100 na 12V... @1v@n 8800GTS na G80 se NE grije manje od G92 samo ima veći cooler ali proizvodi daleko više topline od G92 i vjeruj ja imam VF1000 na svojoj i ima temperaturu za par C veću od ambijentalne u caseu u idleu, a pod loadom je možda 50ak C grafa a njegova Gigabyte ako se ne varram ima na sebi bolji hladnjak od referentnog ali ionako je problem na G92 i sa stock coolerima samo u loadu ne u idleu...
![]() |
#45 | |
|
Citiraj:
![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#46 | |
|
Citiraj:
Hlađenje je dobro, nema jake buke, a uvijek se može dodati još neki ventilator. Za sada mi ne treba. ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#47 |
Beskorisna bitanga...
|
Ja sam dodao jedan i preraspodjelio ostatak tako da je ispuh 3x a upuh 1x i to radi jako dobro, tolko dobro da netreba vent na sonicu... 10cm visine bi već bilo previše za midi tower, to je već tower domena, bogte pa već ima 5 25 utora a ti bi još dva... ![]() Nema straha oko onog utora neće ništa rasparati ali istina j da ima i par oštrih rubova na caseu, nije sve tako savršeno glatko kako se čini na prvi pogled, posebno na rupama za vijka ali je malo caseova na svjetu kojima se rašpaju rupe... ![]()
![]() |
#48 |
|
Jesi li ostavio CM ventilatore ili si stavio neke druge? Kako si napravio konfiguraciju ventilatora (bočno, gore i straga)? Imaš li mjesta staviti onaj donji ventilator (u vodoravnom položaju)? Kod mene neće biti previše mjesta za njega (ako ga uopće budem stavljao). |
![]() |
![]() |
![]() |
#49 |
Beskorisna bitanga...
|
Imam CM iza di je i stajao 1200RPM i iznad proca u stražnjem mjestu je isto CM 1200 (onaj sa stranice), ispred njega je Sharkoon Systemfan-s 1000RPM, na stranici je onaj LED od naprijed on ima oko 1000-1100RPM... Sve to na 12V naravno kod mene su spojeni na 5V na regulirane portove na ploči sva 4 komada preko 3pin Y splittera na dva regulirana porta i na 60C CPUa se dižu na full rotacije, na 5V rade na oko 500RPM (tj nešto manje Sharkoon i ovaj sporiji CM) a kad se to desi temperatura odma pada i uglavnom se i ugase opet ventovi tj vrate na 5V ako CPU baš nije konstantno na full loadu, ako je onda temperratura ostaje oko 60 cjelo vrijeme, 62-63 max max i to samo nakon dužeg kuhanja...
![]() |
#50 |
The mighty pirate
|
Nisam imao priliku uživo proučiti G92 GT, ali sam vođen nekom logikom zaključio da se više grije zbog single slot hladnjaka, a i što sam viđao teme gdje se žale na visoke temperature. Što se tiče CM690, ja sam svog ( s običnim stranicama ) uzeo u Linksu. Napajanje sam imao otprije, a verziju s napajanjem nisu ni imali. Moj raspored ventova je ovakav: Prednji: CM koji je bio na boku Prednji 2: CM 4in3 modul s ventom koji je užasno bučan pa ga sad nemam upaljenog Donji: LED CM koji je bio naprijed Gornji: 2*Xilence Red Wing, spojeni na Zalman ZM-MC1 multi konektor Bočni: 2*Xilence Red Wing Stražnji: CM koji je tamo i bio Svi ventovi osim gornja 2 su spojeni na matičnu i regulirani preko uGuru-a i vrte se na 960 RPM-a |
![]() |
![]() |
![]() |
#52 |
sam svoj aka
|
pa dobro 1van koliko ti to imaš ventova, 8 ili 9 ??? .... to je ako se mene pita, u svakom slučajju previše, jer jedni ti ispuhuju zrak iz casea, dok ti ga drugi vuku unutra.... |
![]() |
![]() |
![]() |
#53 |
The mighty pirate
|
Ukupno 8, ali ovaj koji je na HDD modulu nije trenutno u funkciji jer je prebučan. Kad malo frka oko ispita prođe, krećem s testiranjem optimalne kombinacije broja ventova/smještaj ventovaa/buke. Još planiram i ubost 80mm za ispod matične da vidim pomaže li to što. A što nije bit zračnog hlađenja, stvorit što veći propuh. Što se buke trenutno tiče, jedini koji je stvara je bočni koji je na običnim metalnim šarafima. Kad sam kupovao gumene, imali su samo jedan paket, a sad nikako da nađem vremena da prošećem do Formela |
![]() |
![]() |
![]() |
#56 |
sam svoj aka
|
a super, ljepo si ti to isplaniral, nego nešto sad ne kužim..... po takvome postoje 2 vrste ventova, jedni za uvlačenje zraka, a drugi za ispuh.... ako sam to dobro skopčal ??? |
![]() |
![]() |
![]() |
#58 |
sam svoj aka
|
aha vidiš ti to, pa da..... a čovijek uči dok je živ, to je bar jasno na mom primjeru... ![]() ...nisam se nikad pretjerano bavio sa hlađenjem sistema, tak da nisam tu doma, ali ovo je još jedna korisna stvar.... ....meni se čini ok, to kako je 1van složio svoje ventove...kaj vi mislite...? |
![]() |
![]() |
![]() |
#59 |
Beskorisna bitanga...
|
Ja sasm rekao kakvo je moje mišljenje - upuh samo ako iza njega stoji nešto što treba taj zrak direktno iskoristiti npr red hardova ili grafa, CPU, radijator ili nekaj deseto... Ja samo i samo onda stavljam ventove da upuhuju, tako da ja imam samo na stranici (moja ima prozor pa ima samo jedno mjesto za vent iznad grafe onaj iznad CPUa ne postoji jer je tamo prozor) i to za grafu i to je sve - 3x120mm ispuhuju a zraku podtlakom ulazi na ostale otvore, najviše kroz 5.25 utore naravno ali sasma dosta zraka šiba i preko harda, sa jednim ili dva mislim da nebi trebalo bit problema u radu - posebno kad se fanovi ubrzaju...
![]() |
#60 |
sam svoj aka
|
a rpm fanova reguliraš preko Rivatunera ili imaš neke potenciometre ??? |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|