Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Kućišta, napajanja i modding > Kućišta i napajanja
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 03.04.2007., 19:20   #31
Bartuc
The All Seeing Eye
Moj komp

Bartuc's Avatar

Datum registracije: Mar 2007
Hvala na objašnjenju

Kao što sam rekel, stari se bavi izradom gitara. Ja ih samo sviram (električne)!
Bartuc je offline   Reply With Quote
Staro 03.04.2007., 19:37   #32
Vuco
Moderator
Moj komp

Vuco's Avatar

Datum registracije: Dec 2004
Citiraj:
Autor De5tr0yer Pregled postova
mislim da bi se trebalo stavit bar jedan vent sprijeda da se ne stvori negativan tlak u kucistu, jer ako samo izvlaci zrak a pasivno ulazi (kroz rupe bez venta), stvara se "potlak". naravno da to nije veliki postotak izgubljenog strujanja zraka, ali kad vec rapsravljamo o hladenju, sam nek se zna. najidelanije bi bilo da protok ubacenog zraka bude jednak protoku izbacenog, ili da je protok ubacenog veci.
Taj podtlak kod mene u mom čifu radi fenomenalno, tako da ne vidim razloga zašto ne staviti samo ventove iza / gore ?

Primjer iz prakse:
Moj case, čif Dragon - 2x80mm ventovi iza na 5V + vent od napajanja koji isto izvlači zrak van.
HDD na 33°-34°C, load 36-37°C

Otvoreni case - HDD na 37°C, load 40°C.

Ostale temperature su se promjenile zanemarivo (1°C) ili se nisu uopće promjenile.

HDD je baš napred di su rupice za vent, sve ostale rupe na kučištu osim te ispred HDD-a su pokrpane sa pik trakom. Čak nisam te rupe izrezao, nego ostavio kako je.
Uglavnom, to bi moglo još bolje na drvenom šljakati jer se s njim može bolje začepiti sve.
Vuco je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 03.04.2007., 19:44   #33
De5tr0yer
Avocado
Moj komp

De5tr0yer's Avatar

Datum registracije: Aug 2005
objasnio sam, ali sam i reko da nema PREVELIKE razlike. dakle razlike ima. npr. primjer kod mene je pretlak (veci protok upuha od ispuha): 3x120mm upuh, ispuh 1x80mm, chief 120mm, silencer na grafi i svi pci bracketi i limic od maticne maknut; hladi se fenomenalno, maticna pod ful opterecenjem ne prelazi 32C, a NB mi je takoder prilicno 'ladan. proc ne mogu spominjat jer je hladen vodeno, dok maxtor od 250GB ne prelazi 40C a svi znamo da se dosta griju.
Staro 03.04.2007., 21:24   #34
domy_os
EMP moderator

domy_os's Avatar

Datum registracije: Apr 2005
Evo kod mene slučaj sa starim Novatronom S9 u kojem sam imao 120 mm naprijed, 2 x 120 mm sa strane i 2 x 80 mm ispod napajanja. 120 mm ventovi su se vrtili na 400 rpm, a 80 mm na 1000 rpm. Diskovi su bili redovito oko 38-40°C, ostale komponente neću spominjati jer svako malo nešto mijenjam pa ni ne pamtim.

Sada imam Sharkoon Rebel 9 Economy Edition na kojem su začepljenje sve rupe. Ostavio sam samo rupu za 120 mm vent ispod napajanja i rupu ispred diskova na koju se nastavlja tunel. Dakle, na cijelom kućištu imam samo jedan 120 mm vent koji je trenutno na 1000 rpm i izbacuje zrak van ispod napajanja. Temp diskova je manja za barem 5-6°C nego prije kad sam imao pet ventova u kućištu.

Potlaka neće biti sve dok postoji neki otvor kroz koji će zrak ulaziti.
domy_os je offline   Reply With Quote
Staro 04.04.2007., 04:08   #35
Vasili
Premium
Moj komp

Vasili's Avatar

Datum registracije: Jul 2006
A ako će bit jednostavno stavim na početku tunela jedan od 120mm-140mm i stvar riješena. Onda ću najvjerojatnije ići na ovaj dizajn. Čini mi se jednostavno i jeftino, a tiho

Vi koji tako imate, koja bi bila optimalna površina tunela ako imam 2*120mm vent i da onda napajanje stavim gore ili dolje?
Vasili je offline   Reply With Quote
Staro 04.04.2007., 16:33   #36
De5tr0yer
Avocado
Moj komp

De5tr0yer's Avatar

Datum registracije: Aug 2005
Citiraj:
Autor De5tr0yer Pregled postova
objasnio sam, ali sam i reko da nema PREVELIKE razlike.
tebi su se domy zracna strujanja u kucistu kosila jedna sa drugim pa zato sad bolje hladi. sve ovisi o tome kako rasporedis komponente i ventove
Staro 09.05.2007., 21:25   #37
Vasili
Premium
Moj komp

Vasili's Avatar

Kučište je sad već u uznapredovaloj fazi, radim tak, mic po mic, kak stignem zbog škole.

Sad mi se je javio jedan problem. Na stražnju stranicu mi najvjerojatnije neće stati 120mm fan (uzet ću Zalmana F3).
I to zbog najveće moguće unutarnje širine od 190mm, a pretanke rubove ne mogu napraviti jer će puknuti drvo.

Što mislite da je u tom slučaju bolje riješenje:
1. Staviti manji vent na stražnju stranicu
2. Staviti 120mm na gornju stranicu odma iznad procesora

Evo kako bi to onda izgledalo:
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	case.GIF‎
Views:	242
Size:	6.4 kB
ID:	7388  
Staro 09.05.2007., 23:05   #38
Vuco
Moderator
Moj komp

Vuco's Avatar

Fino, fino...nek se samo radi

Nego, samo pazi kakav kuler imaš, da ne bi bilo da su ti na 2cm razmaka 2 venta koji svaki puše u svoju stranu. Nadam se da me kužiš što govorim.
Nego, koliko ti je debela stranica ? Ne puca drvo samo tako lako, jedino ako misliš držat monitor ili nešta gore (ako radiš desktop kučište).
Ali ako staviš samo ventove na ispuhu ne buš trebao pred HDD stavljat vent, tako da ti je to super
Staro 09.05.2007., 23:25   #39
Vasili
Premium
Moj komp

Vasili's Avatar

Ventovi idu samo na ispuhe, jedan od napajanja je dolje, a jedan gore samostalni.
2 HDD-a će biti u kao u nekom tunelu s rupom dolje, ali bez venta.

Ne brinem se ja da će drvo poslije puknuti, već kad ću ga piliti jer ostat će 1 cm tanko, ako i toliko.

Uglavnom, sada me zanima jel se vent na gornjoj stranici jako čuje? Još me više brine sama rupa, jer je cooler od procesora najglasniji.

P.S jer je bolje da je držač od matične malo udaljen od stranice ili može biti
prišarafljen i izravno na nju?
Staro 09.05.2007., 23:30   #40
Vuco
Moderator
Moj komp

Vuco's Avatar

A čuj, čuje se sigurno više negoli da je odozada.

Što se nosača tiče, to ovisi o tebi bude li provodio kabele iza kakve pa da si ostaviš centimetar, dva. Inače, držač matične može ići komotno na drvo.
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 10.05.2007., 09:07   #41
rib@
Premium

rib@'s Avatar

Datum registracije: Oct 2006
Ovako sam otprilike ja zamislio
Privitak 7390
DVD se nalazi iznad ST i vent se nalazi ispod njega.
Interesira me bi li mrezice od zvucnika (za auto - one metelne) ubile protok zraka ako bi ih stavio na bocne (usisne) ventilatore?
Edit: kuciste mislim fizicki odjeliti na 2 djela uzduz graficke, pa bi lijevi vent upuhivao zrak koji bi hladio grafu i izlazio kroz napajanje, a desni bi hladio nb i proc i izlazio bi iza st, gdje je jedan vent koji vuce zrak van.
cpu e4300/sonictower+nexus120; mbo gigabyte p35-ds3-l; ram kingmax1024/667x2; vga hd3850; psu corsair hx 520w; dvd benq 1655; hdd wd1200jd&samsung hd321kj&ST3160021A; ZM-MFC1; lg22ws; btc6300; mx 518 i sve u chiefu s nekoliko nexusa

Zadnje izmijenjeno od: rib@. 27.10.2007. u 12:52.
rib@ je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno