|
![]() |
#31 |
Lost soul still wondering
Datum registracije: Nov 2004
|
Ja sam član najpopularije strane (izvan Koreje) web stranice koja se bavi SC progamingom. U zadnje vrijeme pišem za njih recenzije pro igara u Koreji. Pa evo da malo komentiram. "To su strategije koliko je fifa ili pes simulacija nogometa ili koliko je Ace Combat simulacija borbenih zrakoplova ili Diablo RPG" OMG ne mogu vjerovati što ovdje čitam. Ti očito nikad nisi vidio high level starcraft replay ili vod. Vještina koja je prikazana u jednom takvom replayu je nevjerojatna. Pogotovo ako si pratio pro gaming od njegovog početka. SC i WC su vrlo različiti. Ima toliko strategija koje možeš upotri***iti u SC, mogućnosti su neograničene, toliko se dobrih poteza može vidjeti. Ne rijetko se tijek igre može preokrenuti jednim dobrim potezom. Igra je u pogledu rasa gotovo perfektno izbalansirana. Ako to nije jedna od najboljih RTS igara, onda koja jest? WCG jest najveći turnir ali samo izvan Koreje. Pro gaming je najviše razvijen u Koreji, gdje se održavaju svakih nekoliko mjeseci dva 1v1 turnira i jedan turnir zvan proleague gdje se momčadi bore za pobjedu, odnosno naslov najbolje. Većina mečeva se prenosu uživo na televiziji, postoje dvije mreže koje prenose mečeve. Koliko je samo ljudi zaposleno koji se brinu o tome. Na finalu liga zna se skupiti i po 50.000+ ljudi. Također progameri zarađuju veliki novac. Recimo onaj tko osvoji prvo mjesto u 1v1 turniru odlazi doma sa 30.000$, plus svaki "bolji" igrač prima plaću od tima kojeg je član. Bolji igrači mogu zaraditi i 250.000$ po godini samo od tima. Najbrži igrači starcrafta imaju oko 400 apm (njih nekoliko), njihov micro i macro je nevjerojatan. Naravno uvijek postoje igrači koji imaju recimo oko 200 apm i to maksimalno iskorištavaju. Biti dobar u SC na visokom (pro) levelu nije samo bezvezno klikanje mišem i attack move. Također APM puno ovisi o stilu igre te o rasi koja se igra. SC pruža više nego što ti misliš. Nemoguće je to objasniti nekomu tko to ne prati. Zar stvarno misliš da bi se SC mogao održati sve ove godine kao najpopularija igra u Koreji, da nije tako dobra i relativno dobro izbalansirana. Još će mo se načekati dok blizzard izbaci SC2 jer moraju izbaciti igru koja mora zamjeniti SC a to će po pitanju balansa biti jako teško.
![]() |
#32 |
Suit up!
Datum registracije: Dec 2004
|
@Dragoon, sve to stoji što se tiče progaminga, no ja nikad nisam reka da je StarCraft (koji mi je btw puno draži od warcrafta) loša igra, no kao i što sam kažeš ta profesionalizacija ljudi u toj igri je došla do takve razine da je sve automatizirano. U igrama poput wc i sc-a nemožeš recimo izvesti sneak attack u srce baze, mape su malene, unit cap također, nema ratovanja na velikoj skali, nemože se recimo izvesti zasjeda na vojsku jer se sve vidi itd. Sve je toliko "isprofesionalizirano" da jednostavno nemožeš izvesti ništa novo, sve se "zna", kao i u recimo CS-u. Neznam kako bi ti to objasnio, ali evo savjeta - odigraj supreme commander pa onda sudi ![]()
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#33 |
Lost soul still wondering
Datum registracije: Nov 2004
|
Slažem se da pro igrači igraju kao roboti, ali jedna od najjačih strana SC je to što stalno evoluira. Stvar koju želim istaknuti ovdje je ta da recimo SC progaming traje već recimo barem 6 godina, a način na koji se igra igra je uvijek različit. Igra se igrala putpuno drugačije prije par godina nego što se igra danas. Building orderi (BO) su se potpuno promijenili i još uvijek se mjenjaju. Uvijek se smišljaju novi BO i counteri za njih. Istina je da je mjesta za poboljšanje manje nego prije nekoliko godina ali uvijek postoji. Ponekad se dogodi i potez odnosno BO i egzekucija koju nitko do tada nije vidio i svi ostanu ono paf. Tako je bilo kad je Nal_rA (igrač koji je poznat po tome što ne upotrebljava standardne BO) izveo potez godine sa hallucination/recall strategijom. Strategija je bila toliko čudna i scoutana od protivnika da su i sami komentatori mislili da će se osramotiti. Na njihovo čuđenje strategija je uspjela evo kratki filmić, ispod njega je također jedan Nal_rA highlight ako nekoga zanima. Samo želim reći da je ipak sve moguće ![]() http://www.youtube.com/watch?v=u6BXr26fCZc http://www.youtube.com/watch?v=x-8NxlV1eWg Edit: Zadnju strategiju koju sam igrao je bila Dark Crusade i nije loša. Igram puno druge igre i jedva čekam novi C&C, i sigurno budem probao supreme commandera.
![]() |
#34 | |
Adrenaline junkie
Datum registracije: Apr 2006
|
Citiraj:
![]() Slazem se i sa ovim drugim. U WC-u je ista stvar. Ne znaci da ce covjek koji ima 400 APM-a pobjediti onoga koji ima 200. Ovaj koji ima 200 ih bolje iskoristi i pobjedi, ili counteruje protivnika tako da ovom ni 400 APM-a vise ne pomaze (mada su ovakvi slucaji jako rijetki kada igra PRO vs PRO). O broju taktika mi ne pada na pamet da pricam. Oni koji nisu igrali WC ili SC nemaju pojma o mogucnostima igranja tako da nemaju sta pricati o ovim igrama. I ja sam daleeeeeeeeko od PRO zvanja ali ipak znam kako izgleda fajt u WC-u za razliku od AoE-a u kojem napravih xyzxyzxyz jedinica i krenes, pa ko koga dodje glave. SC i WC su prefinjene igre i moras ih stalno igrati i gledati replaye drugih igraca kako bi ostao u fazonu.
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|