|
![]() |
#31 |
Premium
Datum registracije: Nov 2009
|
Pa piše 18A po railu tj. max 216w po jednom 12v railu. A ako se kombiniraju sva 3 12v raila onda je maksimalna snaga koju napajanje može isporučiti na 12v railovima 480w tj. max može isporučiti 40A na sva 3 raila. Npr. ako 1 i 2 rail isporučuje 216w a 3 onda može isporučiti samo 48w (216+216+48=480). EDIT: Wolv je bio brži |
![]() |
![]() |
![]() |
#32 |
Señor Audiophile
Datum registracije: Jan 2007
|
Za početak jedan ... ![]() ... za sve njabove koji čovjeku dijele savjete bože me oslobodi ![]() ![]() Slobodno nekaj rečem? ![]() Zamarate se oko marketinškog trika jedne tvrtke i samo gubite vrijeme. Dakle, napajanje nema odvojene +12V railove i nema pojedinačne zaštite na pojedinim "railovima", bolje rečeno kablovima u ovom slučaju. Ali naravno, prije su se "furala" multi-rail napajanja i naravno lijepo je bilo za vidjeti da napajanje ima nekakvu zaštitu na pojedinim railovima, a ne da odmah opali 50/100/200A na jednom railu i uništi vaše raspoloženje (a i računalo usput ![]() Ove 18-ice na HX 520/620 deklaraciji snage slobodno zaboravite, jer ne vrijede pišljivog boba (ne znače apsolutno ništa). Daleko korisnija informacija je ukupna snaga +12V raila (480W za HX 520, tj. 600W za HX 620), premda se mora naglasiti da i ovdje proizvođači često nisu ni približno precizni (neka napajanja slabije kvalitete daju osjetno manje od toga, dok kvalitetnija često isporučuju i daleko više). O čemu ovisi snaga na +12V railu? O namještenoj strujnoj zaštiti na sekundaru napajanja (i naravno kvaliteti korištenih komponenti). O čemu ovisi snaga na pojedinačnom railu (ukoliko ih je doista više od jednog)? O tzv. strujnom senzoru na sekundaru, kod svakog od railova. Ovo zvuči komplicirano, ali se u stvari radi o skupini malo debljih žica zalemljenih na pravo mjesto (tiskana pločica - PCB). Zašto koristiti zaštitu na pojedinačnim railovaima? Ograničavanjem struje dobivamo dozu sigurnosti u slučaju kuršlusa i neželjenih situacija tj. kratkih spojeva. Drugim riječima napajanje se sigurno gasi. A koja je mana strujne zaštite na pojedinim railovima? - Imamo napajanje koji ima stvarnu zaštitu na 18A (rail #1), a grafa vuče 19A - komp se gasi pri opterećenju, a snage na drugim railovima ima na bacanje. - Spajamo na jedan rail dvije grafe ukupne amperaže 25A, a rail je nariktan na 20A - komp se gasi, a snage na ostalim railovima ima na bacanje. Ovo se može riješiti pametnim spajanjem i raspoređivanjem railova (2 raila za jednu grafu i sl.). Koje su mane single rail napajanja? Nema ih ... barem dok je potrošač ispravan. Ukoliko nešto pođe po zlu i stvori se npr. stanje koje graniči sa kratkim spojem (ali nije potpuni kratki spoj) događa se sljedeće: Grafa vuče ogromnu struju (daleko većeg iznosa od potrebnog), topi se izolacija na vodičima i plastika na konektorima, povećava se temperatura potrošača, potrošač crkava i eventualno dolazi do opasnosti od strujnog udara na kućište računala, a s time i na samog korisnika. Na kraju postoji mogućnost izbijanja požara (daleko rjeđe, ali moguće). Ukratko ![]()
The Secret ... Zadnje izmijenjeno od: dh41400. 25.11.2010. u 23:07. |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#33 |
Premium
Datum registracije: Mar 2003
|
OK. Recimo da shvacam, WOLW, ali da te pitam. Kako bi ti iz 3x18A dobio 480W? Lako je podijelit snagu sa naponom pa dobiti struju, ali odakle su dobili pobogu tih 480w? Tj s kojom formulom su to dobili ako je cinjenica da napajanje ima 18A (tj 3*18A) Snaga je jednaka umnosku napona i struje. Taj dio mi nije jasan. Ako pomnozim 18A sa 12 V dobijem 216W sto neodgovara. Kada bi zbrojio 216W+3=648W- opet banana. Vidim ima jos odgovora ali nastavljamo sutra, nemogu vise citati treba zaklat sovu. ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#34 |
Moderator
Datum registracije: Apr 2005
|
Ali ja zbilja ne kužim di ti vidiš problem. Pa i nacrtao sam ti a još uvijek ne kužiš. Držiš se te deklaracije ko pijan plota a ne znaš je čitat. ![]() Konkretno HX520 ![]() Lijepo piše Max Current 18A za svaki +12V rail - dakle maksimalna struja koju će pustiti kroz taj rail je 18A, i ako potrošać potegne više napajanje će se gasiti. Tu vrijesnost ne brkati s ukupnom snagom u kombiniranom radu! Te se vrijednosti ne zbrajaju jer nemaju veze s max kombiniranom snagom! Dalje piše Max Combined Watttage 480W za +12V - Dakle napajanje je u stanju isporučiti max 480W odnosno 40A u kombiniranom radu (opterećenju) i to je to, to je njegova snaga na +12V. Njihova distribucija po railovima nije važna. Napajanje daje 480W i to je E.O.D. Odakle su ih dobili? Pa napajanje je projektirano valjda na 480W, dobili su ih testiranjem. Ovdje podvlačimo crtu jer je tu kraj priče za one malo manje upučene. __________________________________________________________________ Za one koji kuže kako napajanje radi njima nije potrebno ni objašnjavat no evo da se nađe. Dakle onoh 3x 18A sa početka priče govori da napajanej ima odvojene +12V railove čiji su OCP (Over Current Protection) sklopovi postavljeni na 18A. Kada bi potrošnja prešla 18A napajanje bi se ugasilo - kao što recimo kd vas doma osigurać izbaci kad žena prišteka na isti osigurać štednjak, peglu i vešmašinu. Dalje osim OCP-a svo bi ožićenje trebalo biti odvojeno. No kod HX-a kao i kod većine Seasonica to nije tako. Oni nemaju OCP za svaki rail, niti imaju odvojeno ožićenje što se jednostavno vidi iz ovoga testa. U biti ovdje je to mnogo bolje objašnjeno a i vidi se iz rezultata testova (Taj M12 je isto napajanje ko i Corsair HX520/620) Obratiti pozornost na max opterećenje +12V raila koje je iznosilo i do 35A dok na napajanju lijepo piše da je max 18A => dakle napajanje nema OCP, barem ne na 18A. Eto toliko po tom pitanju, mada ne znam zašto se uopće ekipa zamara time.
![]() |
#36 |
Premium
|
Nakon posla da nastavimo raspravu ![]() I ove zadnje postove nisam jos procitao. Ma ljudi kuzim neke stvari nisam toliki tuljan i shvacam da se 3 raila nezbrajaju po struji koju mogu konstantno davati. Mene zanima ako proizvodjac ne navede (u ovom slucaju za 520wmodel ) snagu na 12V izlazu od 480W, kojom formulom bi vi dobili maksimalnih 40 A ukupne struje? Dakle snaga je nepoznanica a imamo navedeno napon od 12V i 3x 18 A. Kako to dobiti? |
![]() |
![]() |
![]() |
#38 |
Premium
|
Necu se pravit pametan, ali znao sam da ces mi to odgovoriti. Ubiti taj dio i je bio pain in the ass od pocetka. Ukratko: Ako proizvodjac nenavede ukupnu snagu od xx Watta, mnozenjem napona i struja neces dobiti nikakav podatak. Zadnje izmijenjeno od: >>>KUKY<<<. 26.11.2010. u 20:54. |
![]() |
![]() |
![]() |
#39 |
Moderator
Datum registracije: Apr 2005
|
U velikom broju slučajeva nećeš, iako velika većina ozbiljnih brandova uz iznose struja po railovima daje i informaciju o max kontinuiranoj snazi. A postoje i dobri ljudi koji su recenzirali napajanja i sve to bacili na net. ![]() Još ako se radi o ekipi kakva je na JonnyGuru, HardwareSecrets, SPCR-u korisnim informacijama nema kraja.
![]() |
#40 |
Premium
Datum registracije: Aug 2005
|
imam dotično napajanje, i ono uredno radi na slijedećoj konfiguraciji: Intel Core i7 875K 8 Gb DDR3 Corsair (2*4gb) GF GTX 275 3 HDD-a Da li će isto napajanje imati problema ako GTX 275 zamijenim sa HD5870? Ili moram kupiti jače? hvala! |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#43 |
Premium
Datum registracije: Oct 2006
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#45 |
Premium
Datum registracije: Jun 2004
|
s obzirom da 5870 ima manju potrosnju, ne bi trebao imati problema preteko me, ali i dalje stoji ![]()
baaaa baaaa ba ba Zadnje izmijenjeno od: Tarjan. 01.12.2010. u 13:18. Razlog: preduhitren |
![]() |
![]() |
![]() |
#46 |
Premium
Datum registracije: Mar 2006
|
Eto, dosao mojoj tisini kraj ![]() Moj HX620 poceo ispustati cudne zvukove, ventilator malo prolupao, napajanju nije nista ![]() Pokusao sam ga podmazat, ali nije nista pomoglo. Sad bi ja mijenjao ventilator u njemu, pa me zanima ima li tko kakvu preporuku sta strpat unutra umjesto postojeceg ![]() Garancije nemam, morao sam ga rastaviti jer mi je saraf upao unutra ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#47 |
Premium
Datum registracije: Sep 2006
|
evo nedavno sam otvaral napajanje i ispala je neka komponenta na kojoj pise H82 IN5406 nemam nikakvih problema s napajanjem, ali me cisto zanima cemu to sluzi ![]() na guglu nalazim samo da je to nekakva dioda, al to mi nist ne znaci |
![]() |
![]() |
![]() |
#49 | |
Premium
Datum registracije: Sep 2006
|
Citiraj:
prema ovom ispada da može isporučiti i 40A na jednom railu ![]() |
|
![]() |
![]() |