Forumi

Povratak   PC Ekspert Forum > Ostalo > Razno
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 26.08.2006., 10:44   #31
Broken Arrow
The Man
Moj komp

Broken Arrow's Avatar

Datum registracije: Sep 2003
ma ja samo keš računam jel lako daš neke stvari da ti procijene i stave kao kapital, tvoj komp, lap,... itd.
znam i ja jer je moj buraz osnovao firmu prije koje godinu, dvije za design... ali zaboravio sam ovo kaj ne treba cashe...
Staro 26.08.2006., 10:49   #32
Pomo
Laughing Man
Moj komp

Pomo's Avatar

Datum registracije: Sep 2005
Citiraj:
Autor blozer Pregled postova
.
i jel ti propao frend?
Početni kapital ako jue ispo 30 000kn nije nikakav problem..
Frend nije propao, ali biti privatnik ima svojih prednosti i mana. Neznaš dok ne probaš. Još treba pripazit dali ti se više isplati otvorit firmu ili obrt, naći dobar knjigovodstveni servis, i najteže od svega naći sam sebi posao. Ti frende kao privatnik MORAŠ svaki dan naći sam sebi posao koji će netko tebi platiti da ga obaviš. Kad malo razmisliš o tome, sranje na kvadrat, da ne spominjem činjenicu da sve to pokrećeš iz minusa. Jer čim nešto otvoriš ti si DUŽAN državi neke novce, a državi nitko ne ostaje dužan. Ali ako tebi netko ostane dužan, misliš da te država štiti? Moš mislit : goood :
I've seen things you people wouldn't believe. Attack ships on fire off the shoulder of Orion. I watched c-beams ... glitter in the dark near Tanhauser Gate. All those ... moments will be lost ... in time, like tears ... in rain. Time ... to die.
Pomo je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 26.08.2006., 10:56   #33
blozer
Doktor znanosti!
Moj komp

blozer's Avatar

Datum registracije: Apr 2005
Možeš reći razlike firma/obrt?
Tu si upravo u vezi države.
blozer je offline   Reply With Quote
Staro 26.08.2006., 11:49   #34
Pomo
Laughing Man
Moj komp

Pomo's Avatar

Datum registracije: Sep 2005
Citiraj:
Možeš reći razlike firma/obrt?
Znam ti neke razlike, ali neznam sve. Glavna razlika ti je u vođenju poslovnih knjiga, kao obrtnik možeš sam vodit, a kao firma moraš imat knjigovođu, odnosno plaćat knjigovodstvenom servisu da ti vodi knjige. Firma nakon godinu dana ulazi u sustav pdv-a, a obrt može ali ne mora ući u sustav pdv-a, već plaća porez paušalno. I obrt i firma su pravne osobe, ali obrt ti u stvari nije ništa drugo nego si samog sebe registrirao kao pravnu osobu (ovo je malo nespretno, ali neznam kako to drugačije objasnit). I nisam siguran (možda se nešto promijenilo u zakonu), ali kao obrtnik čini mi se odgovaraš osobnom imovinom (stan, kuća, auto) za eventualna potraživanja i dugovanja koja bi netko eventualno mogao imati prema tvom obrtu, dok firma odgovara sa imovinom firme (otuda ustvari početni kapital, firma MORA imat neku imovinu).
To su neke osnovne razlike, ali po meni i za obrt i za firmu je NUŽNO naći dobar knjigovodstveni servis, neki koji će pomoć i savjetom kako smanjit porez koji plaćaš, a ne samo izračinat porez koji si dužan platit. Bez toga ti propadaš, jer država jednostavno uzima preveliki komad kolača. I da, NITKO ne prijavljuje sve izdane račune.

EDIT: Disclaimer: ovo baš i nije moje područje, već posljedica mog pokušaja otvaranja obrta, tako da ne garantiram točnost navedenih podataka.
I've seen things you people wouldn't believe. Attack ships on fire off the shoulder of Orion. I watched c-beams ... glitter in the dark near Tanhauser Gate. All those ... moments will be lost ... in time, like tears ... in rain. Time ... to die.
Pomo je offline   Reply With Quote
Staro 26.08.2006., 17:13   #35
alimilano
Premium
Moj komp

alimilano's Avatar

Datum registracije: Jul 2005
amo malo o web-shopu...ima ko iskustva...šta me zanima?....da li moram imat trgovačku školu za web-shop?..kao za običnu trgovinu....mogu li radit preko obrta?..ili moram imat firmu...Kako ide šema sa plaćanjem karticama?...koje provizije?.....
...mogu nabavit robu direktno od proizvođača-veletrgovca...nije informatika..nego nakit ..ručni rad....ciljalo bi se vanjsko tržište....kako dostavljat vani? itd....ako zna neko kakav link?........
alimilano je offline   Reply With Quote
Staro 26.08.2006., 22:22   #36
spawn
Premium
Moj komp

spawn's Avatar

Datum registracije: Aug 2004
Citiraj:
Autor Pomo Pregled postova
Znam ti neke razlike, ali neznam sve. Glavna razlika ti je u vođenju poslovnih knjiga, kao obrtnik možeš sam vodit, a kao firma moraš imat knjigovođu, odnosno plaćat knjigovodstvenom servisu da ti vodi knjige. Firma nakon godinu dana ulazi u sustav pdv-a, a obrt može ali ne mora ući u sustav pdv-a, već plaća porez paušalno. I obrt i firma su pravne osobe, ali obrt ti u stvari nije ništa drugo nego si samog sebe registrirao kao pravnu osobu (ovo je malo nespretno, ali neznam kako to drugačije objasnit). I nisam siguran (možda se nešto promijenilo u zakonu), ali kao obrtnik čini mi se odgovaraš osobnom imovinom (stan, kuća, auto) za eventualna potraživanja i dugovanja koja bi netko eventualno mogao imati prema tvom obrtu, dok firma odgovara sa imovinom firme (otuda ustvari početni kapital, firma MORA imat neku imovinu).
To su neke osnovne razlike, ali po meni i za obrt i za firmu je NUŽNO naći dobar knjigovodstveni servis, neki koji će pomoć i savjetom kako smanjit porez koji plaćaš, a ne samo izračinat porez koji si dužan platit. Bez toga ti propadaš, jer država jednostavno uzima preveliki komad kolača. I da, NITKO ne prijavljuje sve izdane račune.

EDIT: Disclaimer: ovo baš i nije moje područje, već posljedica mog pokušaja otvaranja obrta, tako da ne garantiram točnost navedenih podataka.

Sto se tice sustava pdv-a.
Najbolje ti je radit u sustavu pdv-a ispocetka. Ako ne udjes u sustav pdv-a ,i ako imas prijavljen promet od 85000 (cini mi se nisam siguran) automatski ulazis u sustav PDV-a. A 85000 kuna prometa i nije bas nesto,to se brzo napravi ako redovito prodajes.
Sto se tice prijavljenih racuna.... za robu koju prodajes MORAS izdati racun jer onda nemas robu na lageru a imas na stanju u papirima. Doduse ,i tu postoje cake koje se koriste ali nije bas vrijedno toga (jedino ako puno prodajes). USLUGA je vec nesto drugo .

Citiraj:
Autor alimilano Pregled postova
amo malo o web-shopu...ima ko iskustva...šta me zanima?....da li moram imat trgovačku školu za web-shop?..kao za običnu trgovinu....mogu li radit preko obrta?..ili moram imat firmu...Kako ide šema sa plaćanjem karticama?...koje provizije?.....
...mogu nabavit robu direktno od proizvođača-veletrgovca...nije informatika..nego nakit ..ručni rad....ciljalo bi se vanjsko tržište....kako dostavljat vani? itd....ako zna neko kakav link?........
Imam frenda koji "izradjuje" nakit na nacin kao ti i ako je kolicina malena, za pocetak se upisi u umjetnicko drustvo i na "tvoje" proizvode kad ih prodas placas samo 5%
spawn je offline   Reply With Quote
Staro 27.08.2006., 01:19   #37
stuc
Banned

stuc's Avatar

Datum registracije: May 2005
Dobro je što ova mlađarija ima volje i želje za "poslom" , treba to podržat u svakom slučaju.
Bolje i tako nego da čekaju da im nešto padne s neba.

Samo se vi zezajte, za koju godinu ćete core 4 proc naručivat u nekom od
"blozer web shop-ova" ti bokca, čak i dobro zvuči kao ime za
web shop : lol2 :
stuc je offline   Reply With Quote
Staro 27.08.2006., 03:39   #38
JuVe
Premium

JuVe's Avatar

Datum registracije: Aug 2006
Citiraj:
Koja sam ja budal Kako sam propusti mbo.. aj ostalo ali to...
A šta češ tak ti je to kada ti mensa kaže da Iq neznatno veći od sobne temperature. .Tolko o shpu
Budem probao sa servisem... Šta mislite jel su ovo OK cijene?
Popravak računala ( ak je samo softver) 100kn.

Popravak računala. ( ak je naprimjer grafa otišla).
-Otkrivanje problema 50kn ( mušterija me nazove i kaže komp ne radi blablabla) ja dođem kod nje i vidim kaj ne valja . Pa preporučim šta da kupi i za koliko.. Npr vemil.. ja odem tamo to kupiti iodem mu ugraditi i to naplatim još 50-100kn
Pala mi na pamet jedna ideja... (to se meni češće događa, neke su pametnije a neke ne baš )
Umjesto da budeš još samo jedan dosadni prosješni serviser kompjutera, budi originalan! Kako? Znaš ono kad ti dođe vodoinstalater ili neki drugi majstor i donese ogromnu kutiju s alatom, raznu opremu i dijelove koji bi eventualno mogli zatrebati? Zamisli situaciju... Mušterija te nazove, ima nekakav kvar na računalu. Dođeš na lokaciju (50kn), ustanoviš kvar (50kn), otkloniš kvar (50kn). Ako je kvar hardverske prirode, pregorio proc: prokopaš po aktovci, izvadiš dva modela proca koji odgovaraju slotu na matičnoj i predložiš da ga ugradiš na licu mjesta (besplatna ugradnja+xxxkn proc). Slično s modemom, grafičkom, memorijom... uglavnom, kompletna usluga! : goood :
JuVe je offline   Reply With Quote
Staro 27.08.2006., 09:36   #39
nescuppir
Premium

nescuppir's Avatar

trebat će kupit onda dosta procova da ima za svaki slučaj...lol

sve u svemu dobra ideja ;-)
nescuppir je offline   Reply With Quote
Staro 27.08.2006., 09:58   #40
coconut
Premium
Moj komp

coconut's Avatar

Datum registracije: Mar 2006
Citiraj:
Autor Bruno_Rv Pregled postova
Sto se tice sustava pdv-a.
Najbolje ti je radit u sustavu pdv-a ispocetka. Ako ne udjes u sustav pdv-a ,i ako imas prijavljen promet od 85000 (cini mi se nisam siguran) automatski ulazis u sustav PDV-a. A 85000 kuna prometa i nije bas nesto,to se brzo napravi ako redovito prodajes.
Što se tiče PDV-a, obrtnici imaju jednu veliku prednost - plaćaju PDV tek kad NAPLATE račun, za razliku od firmi koje ga plaćaju kad IZDAJU račun bez obzira naplatili ga ili ne. Dakle, država će naplatiti svoje, a ti se snađi da naplatiš svoj izdani račun. Na taj je način propalo mali milijun firmi, pogotovo onih koji su poslovali s državom jer im ona nikome nije plaćala, a naplaćivala je pdv, poreze, prireze,... Čak nije ni htjela prebiti svoj dug prema firmi s dugom firme prema njoj.
Po mome mišljenu, firmu za prodaju hardwera se ne isplati otvarati osim u slučaju da si u gradu u kojem ima tržišta, a nema neke jake konkurencije. Poželjno je da je taj grad malo udaljen od većih centara.
Najbitnije ti je završit školu.
Oglas

Oglas
Staro 27.08.2006., 10:23   #41
Dawar
OMG, thats the funky shit
Moj komp

Dawar's Avatar

Datum registracije: Aug 2005
Bilo bi kewl kad bi otvorio web shop sa malo rijeđom hardwerskom robom koje kod nas nema tipa neka cool vodena hlađenja psu od kilovata i takve điđe
Staro 27.08.2006., 11:32   #42
blozer
Doktor znanosti!
Moj komp

blozer's Avatar

Datum registracije: Apr 2005
Pa za to postoji vranoga
Sviđa mi se ideja od JuVe-a... Ljepo dođem kod muštreije velim proc ti je riknuo ( a nije ) I onda mu zamjenim njegon intel pentium4 3,0ghz, sa celerom 2,5 I još mu kažem aj za prvi put ti dam to besplatno Šala...Ok je ideja samo postoji uviojek mogučnost da neželi kuzpiti komponentu..
blozer je offline   Reply With Quote
Staro 27.08.2006., 13:40   #43
De5tr0yer
Avocado
Moj komp

De5tr0yer's Avatar

daj mi reci zasto bi ti to radio? pa nisi ni srednju skolu zavrsio... ovo bi mogao raditi samo preko ljeta koje je nazalost iza nas
Staro 27.08.2006., 16:17   #44
alimilano
Premium
Moj komp

alimilano's Avatar

Citiraj:
Pa za to postoji vranoga
Sviđa mi se ideja od JuVe-a... Ljepo dođem kod muštreije velim proc ti je riknuo ( a nije ) I onda mu zamjenim njegon intel pentium4 3,0ghz, sa celerom 2,5 I još mu kažem aj za prvi put ti dam to besplatno Šala...Ok je ideja samo postoji uviojek mogučnost da neželi kuzpiti komponentu..
a koliko raznih komponenti moraš imat sa sobom.....matične: sck a, 370, 478, 775, 754, 939, am2....to su samo matične da ne nabrajam dalje..triba ti kamion za to...zaboravi...to će ostat samo ideja........

Citiraj:
Autor Dawar Pregled postova
Bilo bi kewl kad bi otvorio web shop sa malo rijeđom hardwerskom robom koje kod nas nema tipa neka cool vodena hlađenja psu od kilovata i takve điđe
zašto mora bit web shop u vezi informatike( ako vas i mene to zanima ne znači da zanima ostale surfere..ustvari većinu i ne zanima)..kod nas je više od 50% web shopova takve vrste i tu je konkurencija najveća...
Staro 27.08.2006., 16:52   #45
Dawar
Moj komp

Dawar's Avatar

Ma ima dosta koji nisu informatički tipa adriatica.net no hoću reči pošto blozer završava Ruđer najlogičnije bi bilo to. A i fali nam nekih web shopova s malo drukčijom robom ovi ostali imaju sličnu ponudu. Ja bi napravio neki web shop za modder i ocere kao npr. ti želiš kupit neku grafu za koju si siguran da se može otključat u web shopu imaš 2 izbora kupit grafu za koju neznaš dal ćeš moč ili kupit tu istu grafu ali koju je web shop provjerio da se otključava na toliko i toliko i to platiš jedno 20-30% više
Staro 27.08.2006., 19:56   #46
JuVe
Premium

JuVe's Avatar

Ja sam odnekidan trazio novo kuciste (jos uvijek trazim) i pala mi je na pamet ideja da bi se mogao otvorit obrt - moding kucista. Iskreno, koliko od vas bi htjeli "posebno" kuciste kakvo nema nitko drugi? Ugraviran Ferrari, prorezan u obliku siluete predatora ili sa slikom Majke Terezije (!)
Vi naručite, mi sklopimo (od postojećeg kućišta ili od temelja) i mislim da se može izvuć prihvatljiva cijena i za proizvođača i za kupca
alimilano vidim da si ti iz Splita i imaš neke afinitete prema grafici... idemo u biznis?
Staro 27.08.2006., 20:17   #47
Dawar
Moj komp

Dawar's Avatar

Citiraj:
Autor JuVe Pregled postova
Ja sam odnekidan trazio novo kuciste (jos uvijek trazim) i pala mi je na pamet ideja da bi se mogao otvorit obrt - moding kucista. Iskreno, koliko od vas bi htjeli "posebno" kuciste kakvo nema nitko drugi? Ugraviran Ferrari, prorezan u obliku siluete predatora ili sa slikom Majke Terezije (!)
Vi naručite, mi sklopimo (od postojećeg kućišta ili od temelja) i mislim da se može izvuć prihvatljiva cijena i za proizvođača i za kupca
alimilano vidim da si ti iz Splita i imaš neke afinitete prema grafici... idemo u biznis?
To bi moglo ić jer znam mnogo ljudi koji bi voljeli imat super kučište a nemaju živaca, vremena ili nemaju pojma to sami napravit. Još bi bilo super kada bi ste imali ugovor sa nekim PC shopom pa za njihove mušterije radite
Staro 29.08.2006., 08:34   #48
coconut
Premium
Moj komp

coconut's Avatar

Datum registracije: Mar 2006
Ovo s kućištima je dobra ideja. Vidim da sve više ljudi moda. Jedini bi problem mogao biti nabavka nekih materijala, ali vremenom i malo jačom potragom bi se i to dalo riješiti.
Staro 29.08.2006., 08:42   #49
Vjeko
V.I.P. član
Moj komp

Vjeko's Avatar

Citiraj:
kao znam??? Pogledaj neku konfiguraciju u hgspotu... I gledaj dijelove.. I probaj naći te iste dijelove posebno u hgspotu i ispast če ti 40% manja cijena!! frend mi je rekaqo da namjerava kupiti tamo jednu konf ( koštala je 5000kn ) I ja sam mu složio popuno( 90%) istu.. Razlika je bila u marki modema i pržilice za 3000kn.. ( iz hgspota)
ma naravno...

Citiraj:
Autor Broken Arrow Pregled postova
a jel ti znaš zašto se cijena razlikuje, to nije zato što oni nabijaju cijenu, nego zato što su složeno računalo proknjižili kao poseban artikl (cijena je ona koja je bila prije koji tjedan ili kad je već ažurirano), a nemreš samo tak mijenjati cijenu artikla koji je proknjižen po toj cijeni...
bravo!

Citiraj:
Autor Pomo Pregled postova
kao drugo otkud ti znaš kolika je marža Hg-šrotu?
bolje da neznaš
Vjeko je offline   Reply With Quote
Staro 29.08.2006., 15:46   #50
alimilano
Premium
Moj komp

alimilano's Avatar

ima jedan u Splitu šta radi moding kućišta..oglašava se stalno u malom oglasniku....ja iman jedan podrum na raspolaganju i dosta alata ali uglavnom sebi nešto sklepam kad stignem....baš namjeravam napravit jedno desktop malo više kućište...ali kao šta rekoh kad stignem

@JuVe...odakle ti zaključak da imam afinitet prema grafici
Staro 29.08.2006., 15:55   #51
JuVe
Premium

JuVe's Avatar

Citiraj:
@JuVe...odakle ti zaključak da imam afinitet prema grafici
Eto me u blizini bas citam o iskustvima ljudi s Optimumom...

ma, nesto sam citao kad si pisao al sad kad se bolje sjetim to je bilo u vezi hand-made nakita cini mi se...? uglavnom, tako upecatljiv avatar se ne zaboravlja : goood :
Staro 29.08.2006., 16:12   #52
alimilano
Premium
Moj komp

alimilano's Avatar

evo natira si me na promjenu avatara....ali ne za stalno
Oglasni prostor
Oglas

Oglas