|
![]() |
#31 | ||
Omicron Alpha resident
Datum registracije: Jun 2009
|
Citiraj:
Druga stvar, naravno da poslovni laptop dolazi sa Pro licencom a firma koristi Enterprise licencu. Ništa čudno, niš neočekivano i daleko od budalaština ak ideš na kupnju većeg broja laptopa kod vendora s kojim imaš već ugovor i dobar rabat. Pogotovo ak ti treba specka čini SKU ne dolazi bez Windowsa, a takvih je malo. Iskreno mislim da onaj ko nema Onedrive u korporativnom svijetu je nekompetentan i čak opasan za funkcioniranje firme koju održava. Mislim, o čemu mi pričamo ovde? Imaš rješenje koje je jeftino, dela pouzdano i jednostavno da čak i običan user kuži bez peripetija, omogućuje restore file-a / verzije file-a, zajedničko korištenje, first i second stage recycle bin, audit logove, retenciju na x godina, data loss prevention i labeling, upravljanje pravima i sigurnosti podataka, pristup od bilo kud s bilo kojeg divajsa, sync zajedničkih foldera i slanje mailove bez privitaka, bez dodatnog overheada za IT (čak i oslobađa vreme ak je dobro složeno). Fakat čovek svašta ovde pročita i to na IT forumu. Da, NAS je ok rješenje ak imaš 3-2-1 backup složen, bar rudimentaran on-site support i rezervne delove, integraciju s AD-om, kontrolu pristupa, VPN, enkripcija, IOPS / CPU bandwidth, blablabla. Al ajd metni na papir to sve kak bi trebalo biti složeno i provjeri jel se ušteda vs. cloud isplati s obzirom na vreme potrošeno za održavanje i konfanje tog setupa. Možda za 5 ljudi funkcionira, ali za 100, 500, 5000 ljudi - bome s današnjim zahtjevima i očekivanjima jako jako teško. E da, doma imam Onedrive za članove familije i tu držim bitne informacije i dokumente, dok na NAS-u držim Plex i manje bitne stvari koje ak krepa, ne bum rezal žile. Nedavno mi krepal vent na matičnoj pa me alert scimal, naručil sam novi vent i čekal mesec i pol dana da opet koristim NAS. Citiraj:
E3 licenca daje 1TB po osobi, kaj ne? S tim da kod nas mislim da svatko ima čak 5TB.
95% of the world is retarded, I'm glad I am the 10%. Zadnje izmijenjeno od: Mario92. 30.08.2024. u 08:28. |
||
![]() |
![]() |
![]() |
#32 |
EMP moderator
Datum registracije: Apr 2005
|
Ne daje, 1 TB je po organizaciji + 10 GB dodatno po useru. https://learn.microsoft.com/en-us/of...-online-limits OneDrive povezan sa SharePointom radi probleme kad su u pitanju duži file path i generalno veća količina fileova (100k+). Windowsi i aplikacije same po sebi rade normalno kad je duži file path, ali čim neki file staviš kroz OneDrive na SharePoint site, onda je cirkus. Krši se, neće saveati, neće syncati, u najgorem slučaju negdje cucla prostor, a ne vidiš gdje pa treba lupiti OneDrive reset. To da mi je riješiti, preporodio bih se.
__________________ "Kako su krojači novog svjetskog poretka uspjeli u tako kratko vrijeme slomiti intelektualne sposobnosti društva, uništiti kritičku svijest i ljudima nametnuti izvrnutu logiku?"
|
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#33 |
Omicron Alpha resident
|
A za to treba https://serviceshub.microsoft.com/ onda ![]()
![]() |
#34 |
Registered User
Datum registracije: Jan 2009
|
Ja bih onda molio samo pojašnjenje kako ste zamislili to s MS365, jesu to postojeće legalne Office licence uključene u OneDrive (moramo ih 'spojiti'?), pa se mjesečno plaća samo storage na OneDrive ili? |
![]() |
![]() |
![]() |
#36 |
Registered User
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#37 |
Moderator
Datum registracije: Sep 2006
|
I na kraju će biti bitno jeftinije za 10+ kompova / usera složiti jedan DIY file server aka NAS sa 2 + 2 HDD. |
![]() |
![]() |
![]() |
#38 |
Freelancer
Datum registracije: Jan 2007
|
Sto sam odmah i reko u startu ![]() A da ne govorimo o NDA ugovorima ako imas neke fileove koji nesmiju van firme, ja se nebi usudio to slat na neki cloud da je i džabe a kamo li 500$/godisnje za 10 usera.... Ali svakom svoje, da nema onih koji to zele platit nebi ni postojali ti cloud servisi ![]()
![]() |
#39 |
Premium
Datum registracije: May 2006
|
https://www.microsoft.com/en-us/micr...tainer-uid4d2d Microsoft 365 Business Basic = $6.00 user/month > bez desktop aplikacija Microsoft 365 Business Standard = $12.50 user/month i imas automatski desktop aplikacije uvijek na najnovijim verzijama. |
![]() |
![]() |
![]() |
#40 |
49%winner
Datum registracije: Sep 2007
|
Ne kuzim, kako onda firma sa 11+ tisuca zaposlenika i ogromnim intelektualnim vlasnistvom si smije uopce priustiti koristenje takvog clouda. Nije da iza te odluke stoji jedan IT-jevac... Je moguce da koriste MS platformu na svom hardveru nekako?
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#41 | |
Premium
|
Citiraj:
Kolko znam Azure mozes pogoniti i onprem al to je van aspekta ove cijele price. Gle tu racunaj o milijunima Eura samo za servere + support - svakih 5 godina. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#42 | |
Omicron Alpha resident
|
Citiraj:
Jako veliki popusti ![]() I na kraju ispadne OK financijski
![]() |
![]() |
#43 |
49%winner
Datum registracije: Sep 2007
|
A sigurno da da, ali nisam pitao s aspekta cijene. Pitanje je bilo vise s aspekta sigurnosti clouda i vlasnistva nad podacima - cudno bi mi bilo da tako veliki igraci vjeruju cloudu ako je cloud tako los. Ali kao sto Tomek rece vjerojatno je tu nesto drugo u djiru... Ja kao user vidim samo MS365 alate
![]() |
![]() |
#44 | |
Premium
|
Citiraj:
Kolko god kenjamo po Google-u i MS - sigurnija su opcija nego vecina lokalno skalupljenih NAS rijesenja koje nitko ne nadgleda kak spada - a ni mrezu na kojoj su. Svaka cast izuzecima naravno. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#45 | |||
Premium
Datum registracije: Sep 2018
|
Citiraj:
Za moje potrebe je skroz nebitno što onedrive radi s podacima jer mojih podataka gore nema. Slobodni su raditi što god ih je volja, što se mene tiče. Tko ima daje podatke daje ih na vlastitu odgovornost. Ja na cloud mogu trpati samo smeće u vidu zaključanih arhiva i to samo ako sam iznimno dobro raspoložen. Citiraj:
Citiraj:
Moram se složiti.
![]() |
![]() |
#46 | |
#erase startup-config
Datum registracije: Nov 2001
|
Google Drive kao server
Citiraj:
Iskreno s ovim stavom mislim da si potpuno nekompetentan po pitanju data governancea i opasan za curenje podataka iz firme. I ograničenih pogleda. Da mi ovako nešto izjaviš na razgovoru za posao tu bi ti momentalno bio kraj. Mi ovdje pričamo o tome da neke podatke ne smiješ iznositi iz firme ili granica države npr. Tvrtke u kojima sam radio krajnje ozbiljno shvaćaju čuvanje podataka i upravljanje podacima. Moja reakcija je takva upravo zbog toga. Ti su upravo demonstrirao koliko ti je to nepoznat pojam. Zadnje izmijenjeno od: medo. 31.08.2024. u 00:21. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#47 |
Premium
|
Decki aj mir. Kao sto sam vec napisao - tisucu guzica tisucu prohtjeva i nije svako rijesenje za svakoga i svaku situaciju. Ovdje pricamo o maloj firmi sa 10 korisnika koji samo zele dijeliti svoje dokumente medusobno nista vise. |
![]() |
![]() |
![]() |
#48 |
Registered User
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#49 |
Omicron Alpha resident
|
Medo misli da bankovne transakcije we drže u excelici na onedriveu. Sad znam da radiš za Monopoly banku ![]() I jasno mi je da nemaš iskustva kak cloud uopće funkcionira niti kak funkcionira hendlanje podataka gore. I to je OK, mene bi srušil na intervjuu za posel, ali prije da se ja ne bi javil na takvo radno mjesto. Naravno da ne mislim da sve treba ići gore, onedrive u ovom slučaju pričam za zaposlenike i njihove podatke na računalu, i kolaboracijske stvari kaj su na SharePoint siteovima. Ne budem se vise javljal na ovu temu, ionak je off topic iako je diskusija, jel, interesantna.
95% of the world is retarded, I'm glad I am the 10%. Zadnje izmijenjeno od: Mario92. 31.08.2024. u 09:11. |
![]() |
![]() |
![]() |
#50 |
#erase startup-config
Datum registracije: Nov 2001
|
Istekao mi je Azure Admin cert. Bio sam godinama u cloudu i počeo prije nego se to uopće zvalo Azure i O365. Sve pretpostavke su ti krive. |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|