Forumi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Software > Aplikacije
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 30.08.2024., 08:18   #31
Mario92
Omicron Alpha resident
Moj komp

Mario92's Avatar

Datum registracije: Jun 2009
Citiraj:
Autor mkey Pregled postova
Paše MSu svakako. Ono što je meni najzanimljivije u cijeloj toj priči je što je jedan iskusniji dev koji se slobodno izražava, a za vrijeme tog "meeta" kada su prezentirana nova rješenja, kazao kako u EULA jasno stoji kako je MS vlasnika podataka na onedrive. Nisam provjeravao navod. Nije to nikoga previše sekiralo. Mislim si, OK za dudeke za po doma, ali u tom tzv korporativnom okruženju, pa hebemu mater. I to je IT kompanija.

Meni ovo moje sve što mi je bitno sam stavio u odvojen direktorij i to radim backup ručno. I tako imam nekoliko desetaka MB SQL skripti i nešto excelica u kojima sam si razrađivao stvari. Te nešto pomoćnih nodejs alata. To si sve za backup prebacim na mob A na onedrive bacam gluposti u arhivama sa zaporkom, pa neka majnaju.

Teško bi me bilo razuvjeriti od toga da MS izvlači ogromnu korist iz cijelog tog poduhvata. Renta je tu samo da ekipi ne bude previše sumnjivo Good for them. Glavni devopsac mi je kazao da se raspravljalo puno o tome i da su zaključili da im je to najbolja opcija, sva jaja staviti u istu korpu. Ispada da trošak clouda ne može biti prevelik. Općenito vole štedjeti tamo gdje ne treba i razbacivati se na budalaštinama. Tako su se kupovali laptopi s Win licencom iako imaju volume licence Što manje znam to bolje.

Razumijem ja to što govori tomek, za dudeke je to OK rješenje. Mnogima bi podaci bili nepovratno izgubljeni da im sve nije po defaultu slano na cloud. Ljudi su iznimno nekompetentni, takvo je vrijeme.
Ne znam koji to iskusan dev ima vremena čitati ToS od Onedrive-a da dojde to tog info-a, ali daj ga pitaj jel ima navod sa službenog linka kaj tvrdi da je MS vlasnik podataka na Onedriveu? Vjeruj mi, tam gdje delam bi ljudima glave letjele da je to istina.

Druga stvar, naravno da poslovni laptop dolazi sa Pro licencom a firma koristi Enterprise licencu. Ništa čudno, niš neočekivano i daleko od budalaština ak ideš na kupnju većeg broja laptopa kod vendora s kojim imaš već ugovor i dobar rabat. Pogotovo ak ti treba specka čini SKU ne dolazi bez Windowsa, a takvih je malo.

Iskreno mislim da onaj ko nema Onedrive u korporativnom svijetu je nekompetentan i čak opasan za funkcioniranje firme koju održava. Mislim, o čemu mi pričamo ovde? Imaš rješenje koje je jeftino, dela pouzdano i jednostavno da čak i običan user kuži bez peripetija, omogućuje restore file-a / verzije file-a, zajedničko korištenje, first i second stage recycle bin, audit logove, retenciju na x godina, data loss prevention i labeling, upravljanje pravima i sigurnosti podataka, pristup od bilo kud s bilo kojeg divajsa, sync zajedničkih foldera i slanje mailove bez privitaka, bez dodatnog overheada za IT (čak i oslobađa vreme ak je dobro složeno).

Fakat čovek svašta ovde pročita i to na IT forumu. Da, NAS je ok rješenje ak imaš 3-2-1 backup složen, bar rudimentaran on-site support i rezervne delove, integraciju s AD-om, kontrolu pristupa, VPN, enkripcija, IOPS / CPU bandwidth, blablabla. Al ajd metni na papir to sve kak bi trebalo biti složeno i provjeri jel se ušteda vs. cloud isplati s obzirom na vreme potrošeno za održavanje i konfanje tog setupa. Možda za 5 ljudi funkcionira, ali za 100, 500, 5000 ljudi - bome s današnjim zahtjevima i očekivanjima jako jako teško.

E da, doma imam Onedrive za članove familije i tu držim bitne informacije i dokumente, dok na NAS-u držim Plex i manje bitne stvari koje ak krepa, ne bum rezal žile. Nedavno mi krepal vent na matičnoj pa me alert scimal, naručil sam novi vent i čekal mesec i pol dana da opet koristim NAS.

Citiraj:
Autor medo Pregled postova
Jednostavno. Ne koristimo ga

Sharepoint je money pit za navući ekipu i uzeti im novce. Nisam htio raditi u firmi koja ga koristi.

Radim u banci. Ne koristimo cloud. Uopće. Upravo iz tih razloga.
Ček, ovo ozbiljno? Nemate ni O365??? Exchange onprem?????

Citiraj:
Autor domy_os Pregled postova
1 TB imaju svi skupa + 10 GB po useru koji se dijeli i na OneDrive, znači imaju ukupno cca 1,15 TB. To i je problem, projekti sve veći i veći, zapošljavaju se novi ljudi, a oni daju samo 10 GB po useru.
E3 licenca daje 1TB po osobi, kaj ne? S tim da kod nas mislim da svatko ima čak 5TB.

Ryzen 7 5700G

AsRock B550 Pro4

HyperX Fury DDR4 3000MHz (4 x 16GB)

Kingston A2000 1TB NVMe

Intel 660p 1TB NVMe

Fortron Hexa 400W

Random PC case

Proxmox VE

95% of the world is retarded, I'm glad I am the 10%.
Fujitsu U7311

Intel i5 1135G7

16GB DDR4 3200MHz

SK Hynix P31 Gold 1TB

13.3" FHD IPS

Zadnje izmijenjeno od: Mario92. 30.08.2024. u 08:28.
Mario92 je offline   Reply With Quote
Staro 30.08.2024., 09:23   #32
domy_os
EMP moderator

domy_os's Avatar

Datum registracije: Apr 2005
Ne daje, 1 TB je po organizaciji + 10 GB dodatno po useru.

https://learn.microsoft.com/en-us/of...-online-limits

OneDrive povezan sa SharePointom radi probleme kad su u pitanju duži file path i generalno veća količina fileova (100k+). Windowsi i aplikacije same po sebi rade normalno kad je duži file path, ali čim neki file staviš kroz OneDrive na SharePoint site, onda je cirkus. Krši se, neće saveati, neće syncati, u najgorem slučaju negdje cucla prostor, a ne vidiš gdje pa treba lupiti OneDrive reset. To da mi je riješiti, preporodio bih se.

Nisu slomili u kratko vrijeme. Slamali su godinama, desetljećima pa i stoljećima. Svaka odgledana epizoda Big Brothera, svaki dečko koji ne zna niti promijeniti žarulju, a kamoli uzeti sjekiru i pocijepati drva, svaka cura koja misli da je briga za vlastitu obitelj robija, ali rad za par tisuća kuna u korporaciji 12 sati dnevno blagodat, svako promicanje terora političke korektnosti, svaka podrška promociji svih oblika poremećenosti… Sve to nas je dovelo do ovdje. Korona je samo zakucavanje lopte u gol nakon što je obrana već izigrana i golman odletio u prazno.

Lenovo ThinkPad T14 Gen 2 + Lenovo ThinkPad Universal Thunderbolt 4 Dock

CPU: Intel Core i7-1165G7 @ 2.8 GHz
RAM: 2 x 16 GB DDR4-3200
SSD: Samsung 970 EVO Plus 2 TB NVMe M.2
LCD: 14" FHD IPS 400nits Low Power
WLAN: Intel Wi-Fi 6 AX201
WWAN: Quectel EM120R-GL 4G LTE CAT12

LCD monitor: AOC AG493UCX
Keyboard: Razer Huntsman V2 Analog
Mice: Logitech G502 Proteus Spectrum
SB: Mackie Onyx Producer 2x2
Speakers: 2 x JBL LSR305
MFP: Canon Pixma MP240
NAS: Synology DS420+ with 4 x WD Red Pro 8 TB
HDD Dock: LC Power LC-DOCK-U3-CR + 12 x Hitachi/Samsung/Seagate/WD 1/2 TB

domy_os je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 30.08.2024., 10:08   #33
Mario92
Omicron Alpha resident
Moj komp

Mario92's Avatar

Ryzen 7 5700G

AsRock B550 Pro4

Kingston A2000 1TB NVMe

Intel 660p 1TB NVMe

Fortron Hexa 400W

Random PC case

Proxmox VE

Fujitsu U7311

Intel i5 1135G7

16GB DDR4 3200MHz

SK Hynix P31 Gold 1TB

13.3" FHD IPS

Staro 30.08.2024., 13:33   #34
k1ter
Registered User

Datum registracije: Jan 2009
Ja bih onda molio samo pojašnjenje kako ste zamislili to s MS365, jesu to postojeće legalne Office licence uključene u OneDrive (moramo ih 'spojiti'?), pa se mjesečno plaća samo storage na OneDrive ili?
k1ter je offline   Reply With Quote
Staro 30.08.2024., 13:42   #35
Mario92
Omicron Alpha resident
Moj komp

Mario92's Avatar

Koje licence trenutno imate? Jel su u pitanju Office 365 licence?

Ryzen 7 5700G

AsRock B550 Pro4

Kingston A2000 1TB NVMe

Intel 660p 1TB NVMe

Fortron Hexa 400W

Random PC case

Proxmox VE

Fujitsu U7311

Intel i5 1135G7

16GB DDR4 3200MHz

SK Hynix P31 Gold 1TB

13.3" FHD IPS

Staro 30.08.2024., 16:04   #36
k1ter
Registered User

Citiraj:
Autor Mario92 Pregled postova
Koje licence trenutno imate? Jel su u pitanju Office 365 licence?
Nisu, obične pojedinačne Office 2019. ili 2021. licence...
Staro 30.08.2024., 16:59   #37
Nikky
Moderator

Nikky's Avatar

Datum registracije: Sep 2006
I na kraju će biti bitno jeftinije za 10+ kompova / usera složiti jedan DIY file server aka NAS sa 2 + 2 HDD.
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 30.08.2024., 17:02   #38
Lewis
Freelancer
Moj komp

Lewis's Avatar

Datum registracije: Jan 2007
Sto sam odmah i reko u startu .

A da ne govorimo o NDA ugovorima ako imas neke fileove koji nesmiju van firme, ja se nebi usudio to slat na neki cloud da je i džabe a kamo li 500$/godisnje za 10 usera....

Ali svakom svoje, da nema onih koji to zele platit nebi ni postojali ti cloud servisi .
Staro 30.08.2024., 17:02   #39
tomek@vz
Premium

tomek@vz's Avatar

Datum registracije: May 2006
https://www.microsoft.com/en-us/micr...tainer-uid4d2d

Microsoft 365 Business Basic = $6.00 user/month > bez desktop aplikacija

Microsoft 365 Business Standard = $12.50 user/month i imas automatski desktop aplikacije uvijek na najnovijim verzijama.
tomek@vz je offline   Reply With Quote
Staro 30.08.2024., 17:40   #40
xlr
49%winner
Moj komp

xlr's Avatar

Datum registracije: Sep 2007
Ne kuzim, kako onda firma sa 11+ tisuca zaposlenika i ogromnim intelektualnim vlasnistvom si smije uopce priustiti koristenje takvog clouda. Nije da iza te odluke stoji jedan IT-jevac... Je moguce da koriste MS platformu na svom hardveru nekako?
Oglas

Oglas
Staro 30.08.2024., 18:14   #41
tomek@vz
Premium

tomek@vz's Avatar

Citiraj:
Autor xlr Pregled postova
Ne kuzim, kako onda firma sa 11+ tisuca zaposlenika i ogromnim intelektualnim vlasnistvom si smije uopce priustiti koristenje takvog clouda. Nije da iza te odluke stoji jedan IT-jevac... Je moguce da koriste MS platformu na svom hardveru nekako?

Kolko znam Azure mozes pogoniti i onprem al to je van aspekta ove cijele price. Gle tu racunaj o milijunima Eura samo za servere + support - svakih 5 godina.
Staro 30.08.2024., 18:22   #42
Mario92
Omicron Alpha resident
Moj komp

Mario92's Avatar

Citiraj:
Popusti.

Jako veliki popusti

I na kraju ispadne OK financijski

Ryzen 7 5700G

AsRock B550 Pro4

Kingston A2000 1TB NVMe

Intel 660p 1TB NVMe

Fortron Hexa 400W

Random PC case

Proxmox VE

Fujitsu U7311

Intel i5 1135G7

16GB DDR4 3200MHz

SK Hynix P31 Gold 1TB

13.3" FHD IPS

Staro 30.08.2024., 18:29   #43
xlr
49%winner
Moj komp

xlr's Avatar

Datum registracije: Sep 2007
A sigurno da da, ali nisam pitao s aspekta cijene.

Pitanje je bilo vise s aspekta sigurnosti clouda i vlasnistva nad podacima - cudno bi mi bilo da tako veliki igraci vjeruju cloudu ako je cloud tako los. Ali kao sto Tomek rece vjerojatno je tu nesto drugo u djiru... Ja kao user vidim samo MS365 alate
Staro 30.08.2024., 19:17   #44
tomek@vz
Premium

tomek@vz's Avatar

Citiraj:
A sigurno da da, ali nisam pitao s aspekta cijene.

Pitanje je bilo vise s aspekta sigurnosti clouda i vlasnistva nad podacima - cudno bi mi bilo da tako veliki igraci vjeruju cloudu ako je cloud tako los. Ali kao sto Tomek rece vjerojatno je tu nesto drugo u djiru... Ja kao user vidim samo MS365 alate

Kolko god kenjamo po Google-u i MS - sigurnija su opcija nego vecina lokalno skalupljenih NAS rijesenja koje nitko ne nadgleda kak spada - a ni mrezu na kojoj su. Svaka cast izuzecima naravno.
Staro 30.08.2024., 21:36   #45
mkey
Premium
Moj komp

Datum registracije: Sep 2018
Citiraj:
Ne znam koji to iskusan dev ima vremena čitati ToS od Onedrive-a da dojde to tog info-a, ali daj ga pitaj jel ima navod sa službenog linka kaj tvrdi da je MS vlasnik podataka na Onedriveu? Vjeruj mi, tam gdje delam bi ljudima glave letjele da je to istina.
Kako sam kazao, nisam provjerio navod. Ono što je meni bilo zanimljivo je to da od rukovodećeg kadra (koji su svi bili online u tom trenutku) nitko nije osporio navod nego su samo nastavili po svom. U pravilu samo kažu kako se to bude raspravilo naknadno i onda se jednostavno nikada ne raspravi. Imao sam i sam par puta postavljeno škakljivo pitanje, na koje nije bitno dati odgovor nego je bitno nekako ušutkati onoga tko postavi pitanje.

Za moje potrebe je skroz nebitno što onedrive radi s podacima jer mojih podataka gore nema. Slobodni su raditi što god ih je volja, što se mene tiče. Tko ima daje podatke daje ih na vlastitu odgovornost. Ja na cloud mogu trpati samo smeće u vidu zaključanih arhiva i to samo ako sam iznimno dobro raspoložen.

Citiraj:
Ništa čudno, niš neočekivano i daleko od budalaština ak ideš na kupnju većeg broja laptopa kod vendora s kojim imaš već ugovor i dobar rabat.
U to vrijeme su po tranši kupovali po 2-3 laptopa od Micronisa. Bilo je laptopa bez windowsa. Izboru laptopa s nije pristupalo na studiozan način, bilo je to više kamena s ramena, netko mora pa je netko i napravio.

Citiraj:
Iskreno mislim da onaj ko nema Onedrive u korporativnom svijetu je nekompetentan i čak opasan za funkcioniranje firme koju održava.
Ja smatram da je istina upravo suprotna. Nisi li me upravno ti nedavno pitao na nekom topicu "kako to MS zarađuje do korisnika" na što sam ti ja dao nekoliko linkova koji opisuju detalje tog poslovnog modela? Kognitivna disonanca je jebena stvar.

Citiraj:
Fakat čovek svašta ovde pročita i to na IT forumu.
Moram se složiti.
But there’s a reason. There’s a reason. There’s a reason for this, there’s a reason education sucks, and it’s the same reason that it will never, ever, ever be fixed. It’s never gonna get any better. Don’t look for it. Be happy with what you got. Because the owners of this country don't want that. I'm talking about the real owners now, the real owners, the big wealthy business interests that control things and make all the important decisions. Forget the politicians. The politicians are put there to give you the idea that you have freedom of choice. You don't. You have no choice. You have owners. They own you. They own everything. They own all the important land. They own and control the corporations. They’ve long since bought and paid for the senate, the congress, the state houses, the city halls, they got the judges in their back pockets and they own all the big media companies so they control just about all of the news and information you get to hear. They got you by the balls. They spend billions of dollars every year lobbying, lobbying, to get what they want. Well, we know what they want. They want more for themselves and less for everybody else, but I'll tell you what they don’t want: They don’t want a population of citizens capable of critical thinking. They don’t want well informed, well educated people capable of critical thinking. They’re not interested in that. That doesn’t help them. Thats against their interests. Thats right. They don’t want people who are smart enough to sit around a kitchen table to figure out how badly they’re getting f*cked by a system that threw them overboard 30 f*cking years ago. They don’t want that. You know what they want? They want obedient workers. Obedient workers. People who are just smart enough to run the machines and do the paperwork, and just dumb enough to passively accept all these increasingly shittier jobs with the lower pay, the longer hours, the reduced benefits, the end of overtime and the vanishing pension that disappears the minute you go to collect it, and now they’re coming for your Social Security money. They want your retirement money. They want it back so they can give it to their criminal friends on Wall Street, and you know something? They’ll get it. They’ll get it all from you, sooner or later, 'cause they own this f*cking place. It's a big club, and you ain’t in it. You and I are not in the big club. And by the way, it's the same big club they use to beat you over the head with all day long when they tell you what to believe. All day long beating you over the head in their media telling you what to believe, what to think and what to buy. The table is tilted folks. The game is rigged, and nobody seems to notice, nobody seems to care. Good honest hard-working people -- white collar, blue collar, it doesn’t matter what color shirt you have on -- good honest hard-working people continue -- these are people of modest means -- continue to elect these rich c*cksuckers who don’t give a f*ck about them. They don’t give a f*ck about you. They don’t give a f*ck about you. They don't care about you at all -- at all -- at all. And nobody seems to notice, nobody seems to care. That's what the owners count on; the fact that Americans will probably remain willfully ignorant of the big red, white and blue dick that's being jammed up their assholes everyday. Because the owners of this country know the truth: it's called the American Dream, because you have to be asleep to believe it.
mkey je offline   Reply With Quote
Staro 31.08.2024., 00:15   #46
medo
#erase startup-config
Moj komp

medo's Avatar

Datum registracije: Nov 2001
Google Drive kao server

Citiraj:
Iskreno mislim da onaj ko nema Onedrive u korporativnom svijetu je nekompetentan i čak opasan za funkcioniranje firme koju održava. Mislim, o čemu mi pričamo ovde?
Pitaš o čemu tu pričamo? Da ja stavim tvoje bankovne transakcije i kreditne ugovore na OneDrive kako ne bi bio opasan za funkcioniranje firme? Shvaćaš li razinu gluposti koje pišeš ovdje? I to na IT forumu!?

Iskreno s ovim stavom mislim da si potpuno nekompetentan po pitanju data governancea i opasan za curenje podataka iz firme. I ograničenih pogleda. Da mi ovako nešto izjaviš na razgovoru za posao tu bi ti momentalno bio kraj.

Mi ovdje pričamo o tome da neke podatke ne smiješ iznositi iz firme ili granica države npr.

Tvrtke u kojima sam radio krajnje ozbiljno shvaćaju čuvanje podataka i upravljanje podacima. Moja reakcija je takva upravo zbog toga. Ti su upravo demonstrirao koliko ti je to nepoznat pojam.

Zadnje izmijenjeno od: medo. 31.08.2024. u 00:21.
medo je offline   Reply With Quote
Staro 31.08.2024., 06:57   #47
tomek@vz
Premium

tomek@vz's Avatar

Decki aj mir. Kao sto sam vec napisao - tisucu guzica tisucu prohtjeva i nije svako rijesenje za svakoga i svaku situaciju. Ovdje pricamo o maloj firmi sa 10 korisnika koji samo zele dijeliti svoje dokumente medusobno nista vise.
Staro 31.08.2024., 09:02   #48
k1ter
Registered User

Citiraj:
Autor tomek@vz Pregled postova
Decki aj mir. Kao sto sam vec napisao - tisucu guzica tisucu prohtjeva i nije svako rijesenje za svakoga i svaku situaciju. Ovdje pricamo o maloj firmi sa 10 korisnika koji samo zele dijeliti svoje dokumente medusobno nista vise.
Otprilike je tako
Staro 31.08.2024., 09:06   #49
Mario92
Omicron Alpha resident
Moj komp

Mario92's Avatar

Medo misli da bankovne transakcije we drže u excelici na onedriveu. Sad znam da radiš za Monopoly banku

I jasno mi je da nemaš iskustva kak cloud uopće funkcionira niti kak funkcionira hendlanje podataka gore. I to je OK, mene bi srušil na intervjuu za posel, ali prije da se ja ne bi javil na takvo radno mjesto.

Naravno da ne mislim da sve treba ići gore, onedrive u ovom slučaju pričam za zaposlenike i njihove podatke na računalu, i kolaboracijske stvari kaj su na SharePoint siteovima.

Ne budem se vise javljal na ovu temu, ionak je off topic iako je diskusija, jel, interesantna.

Ryzen 7 5700G

AsRock B550 Pro4

Kingston A2000 1TB NVMe

Intel 660p 1TB NVMe

Fortron Hexa 400W

Random PC case

Proxmox VE

Fujitsu U7311

Intel i5 1135G7

16GB DDR4 3200MHz

SK Hynix P31 Gold 1TB

13.3" FHD IPS

Zadnje izmijenjeno od: Mario92. 31.08.2024. u 09:11.
Staro 31.08.2024., 15:52   #50
medo
#erase startup-config
Moj komp

medo's Avatar

Datum registracije: Nov 2001
Istekao mi je Azure Admin cert. Bio sam godinama u cloudu i počeo prije nego se to uopće zvalo Azure i O365.

Sve pretpostavke su ti krive.
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno