|
![]() |
#31 | |
N0teb00k n00b
Datum registracije: Jan 2005
|
Citiraj:
Sent from my 2201116SG using Tapatalk
![]() |
![]() |
#32 |
Premium
Datum registracije: Jul 2021
|
Takoc, nabavljeno i drugo napajanje za drugi NUC. Sad se poigrati još s Proxmoxom i staviti ih u cluster.
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#33 |
49%winner
Datum registracije: Sep 2007
|
Planiras i treci node/qdevice za kvorum ili..? Ako ne, mozda bi trebao 👍 https://youtu.be/TXFYTQKYlno?si=Mk2YvkmiBZJbu4qL Inace, malo se igram s tim homelabanjem zadnjih nekoliko godina cisto da si zabavljam mozak i nesto naucim. Od opreme se skupilo svega: NAS: DS220+ (2x12TB, 10GB RAM, vrti se gore Proxmox Backup Server VM). Proxmox: M910q (i7 7700t, 64GB RAM, 1TB NVME, ubacen bakreni heatsink umjesto aluminijskog). Nisam planirao ici u cluster vode. Par RPI Zero 2 glume Pihole (USB-ETH adapteri, podesen virtualni IP preko Keepalived-a u slucaju da jedan RPI crkne - drugi preuzima posao iza uvijek istog IP-a. Syncaju se preko GravitySynca). U procesu sam vrtualiziranja jedne instance Piholea na Proxmoxu i shodno tome izbacivanje jednog RPI-ja iz jednadzbe. Ruter AC86U Merlin fw. Switch SG108E. UPS APC SMT750IC za sve navedeno. U dolasku je mini PC (N100, 16GB RAM, 4x2.5 Gbps) za Opnsense + imam jos jedan SG108E i imam sa strane AC68U pa cu se malo poigrati s firewallom i (nadam se) segmentiranjem mreze (VLAN-ovi i sl.).
Zadnje izmijenjeno od: xlr. 04.01.2024. u 00:00. |
![]() |
![]() |
![]() |
#34 | |
Premium
|
Citiraj:
Imam 2 NUC-a plus NAS QNAP TS-219P II, 2 TB (ovog namjeravan zamijeniti uskoro za veći) + 4 TB HDD. Morat ću se "poigrati" sa svime time. Još da na nekaj mogu prikačiti jedno 6 diskova od 500GB ali to je druga priča. Moram popisati kaj sve imam od opreme.
![]() |
![]() |
#35 |
Premium
|
![]() |
#36 |
Premium
|
Hah... Mislim da bum polako pogasio sve kaj ne trebam imati doma da ne grije bezveze. To da imam kuću onda bi lako bilo u podrum baciti sve potrošače od NAS-a do ovih malih Proxmoxova kaj imam. Vjerojatno od tri NUC-a bude aktivan samo 1 i NAS. Samo radi Nextclouda i WSUS-a. Sve ostalo budem u cloud. Nije VPS ništa skuplji...
![]() |
#37 |
49%winner
|
To si i ja godinama govorim pa se svako malo zajebem kupovinom novog hardvera i upgrejditisom ![]() Ono sto sam davno odlucio i jos sam pri tome je da ne zelim HA i drzim se samo jednog nodea. Za po doma vise nego dosta, tu bas podvlacim debelu crtu. Jedini problem koji oduvijek imam je da sam sav hardver gomilao "pri ruci" hehe, prvo u dnevnom boravku dok sam bio u stanu, a sad kad sam u kuci sve mi je u uredu gdje radim. I grije me i rostilja mi 8+h dnevno ![]()
![]() |
![]() |
#38 |
Premium
|
A gle, na hostbrrr uzeo storagebox 500gb 7,77$/year, a na hostslimu za BF sam ulovio za 30 €/year VPS 4GB rama, 2vCPU, 40GB SSD. Bude dosta za neke servise a doma pogasim što više doma da ne zuje... Mogao bih Nextcloud instalirati na VPS i nekako povezati ovaj storage. Hm... A onda samo napravim rsync na QNAP...
![]() |
#39 |
49%winner
|
VPS mi je bio ful spica dok nisam poceo selfhostati neke elementarne stvari. Zapravo mi je najveci problem bio backup i ajmo reci kontrola svega toga jer se ne smatram iskusnjarom pa da cu se danas-sutra lako izvuci iz problema ako nesto zapne. Drugo, dosta servisa mi je vezana na NAS, bilo storageom bilo backupom. Kad god mogu povezem uslugu sa NAS-om. Nisam bas zagrijan za povezivanje VPS-a s NAS-om, valjda zbog toga jer nisam neki iskusnjara pa me strah nepoznatog. A i povezivanja NAS-a s necim izvan lokalne mreze. I zadnje, servisi su mi dosta fokusirani na lokalno koristenje i nerijetko traze malo vise cpu-a. Jedino sto sam hostao prema van je bio pwd manager i neke sitnice nebitne spomena. S godinama sam odustao od hostanja pwd managera, a i nakon par ispada struje/hardvera shvatis da ne zelis ostati bez tih par usluga u bitnom trenutku. U biti jedino sto jos koristim preko domene su neke Synology usluge najvise zato jer nemam iskustva s ojacanjem sigurnosti selfhosted servisa.
![]() |
![]() |
#40 |
Premium
|
Ja si trenutno hostam Rustdesk na VPS-u jer sam dao pristup i frendu da ne bi bilo da nestane struje doma onda nemožemo ni on ni ja ništa. I da PiHole je gore, možda još dignem i Adguard pa nek se nađe. Vjerojatno budem našao još par servisa koji mogu van laba. Doduše Nextcloud, WSUS bi ostavio na homelabu.
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#41 |
49%winner
|
E da, vec sam zaboravio na to, Pihole sam dugo vrtio lokalno i njega sam primarno htio drzati na VPS-u. Na kraju, opet, zbog jednostavnosti nedavno sam presao full time na NextDNS i rijesio problem DNS leakova, pokrio mobove i kompove nevezano na kojoj su mrezi bez VPN-a/Tailscalea. To su jedine stvari koje zapravo placam da ne moram misliti o njima - NextDNS i Bitwarden ![]() Pihole na VPS-u, neovisan o tvom hardveru, je dovoljan razlog da uopce uzmes VPS. Imho.
![]() |
![]() |
#42 | |
Premium
|
Citiraj:
Još jedino za Rustdesk moram neki installer zmisliti sa svojim postavkama servera. A da, imam i Traccar gore. Trenutno je samo na mobovima ali moram se poigrati sa GPS-om za auto pa da ugradim.
![]() |
![]() |
#43 |
E Pluribus UNIX
Datum registracije: Oct 2002
|
Za one koji ne znaju, zgodan sajt za krenuti istrazivati: A directory of self-hosted software and alternatives for easy browsing and discovery
![]() |
![]() |
#44 | |
Propali Amigaš
Datum registracije: Jan 2003
|
Citiraj:
https://bitnami.com/stacks |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#45 |
Premium
|
![]() |
#46 |
Premium
Datum registracije: Oct 2008
|
Za deployment kontejnera i virtualki na Proxmoxu ima lijepa kolekcija skripti koja uključuje dosta self-hosted aplikacija : https://github.com/community-scripts...oxVE/tree/main (ct su kontejneri, vm su virtualke, pod tools/pve ima još korisnih skripti) |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|