|
![]() |
#31 |
Premium
Datum registracije: Nov 2004
|
ZFS se siri tako da se POOL prosiri. Dodaje se novi VDEV. Npr, ako imas RAIDZ (ekvivalent RAID5), mozes ga prosiriti s novim VDEV-om. Taj VDEV moze biti novo RAIDZ polje, moze biti neko mirror polje, ili cak single device (u kom slucaju ako taj disk prdne, gubis SVE u tom pool-u). Primjer kreiranje jednog raidz polja i sirenja (sa po 3 device-a): Code:
root@test:~# zpool create testpool raidz /tmp/z1 /tmp/z2 /tmp/z3 root@test:~# zpool status pool: testpool state: ONLINE scrub: none requested config: NAME STATE READ WRITE CKSUM testpool ONLINE 0 0 0 raidz1-0 ONLINE 0 0 0 /tmp/z1 ONLINE 0 0 0 /tmp/z2 ONLINE 0 0 0 /tmp/z3 ONLINE 0 0 0 errors: No known data errors root@test:~# zfs list NAME USED AVAIL REFER MOUNTPOINT testpool 91.9K 1.96G 28.0K /testpool root@test:~# zpool add testpool raidz /tmp/z4 /tmp/z5 /tmp/z6 root@test:~# zpool status pool: testpool state: ONLINE scrub: none requested config: NAME STATE READ WRITE CKSUM testpool ONLINE 0 0 0 raidz1-0 ONLINE 0 0 0 /tmp/z1 ONLINE 0 0 0 /tmp/z2 ONLINE 0 0 0 /tmp/z3 ONLINE 0 0 0 raidz1-1 ONLINE 0 0 0 /tmp/z4 ONLINE 0 0 0 /tmp/z5 ONLINE 0 0 0 /tmp/z6 ONLINE 0 0 0 errors: No known data errors root@test:~# zfs list NAME USED AVAIL REFER MOUNTPOINT testpool 97.9K 3.91G 28.0K /testpool root@test:~# Zadnje izmijenjeno od: Nick7. 11.05.2015. u 11:45. |
![]() |
![]() |
![]() |
#32 |
konjpjukter
Datum registracije: Oct 2007
|
|
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#33 |
Premium
Datum registracije: Dec 2006
|
NAS Server, i koji OS
Ne razumijem zasto je bolje koristiti FreeNAS ili NAS4Free od recimo xpenology/synology sustava koji je daleko pouzdaniji i ciji je OS DSM napravio synology koji su ozbiljna firma koja se bavi samo NAS sustavima. Na xpenology stroj ide bez problema zadnji DSM 5.1 update 5 koji i ja trenutno imam na serveru i sve sljaka savrseno a imam dignut i itunes server, music i video server, DLNa, torrent client, iSCSI LUN koji koristim svakodnevno jer su mi igre instalirane na njega, time machine server za OSX, Windows file sharing server. Uz to imaju i mobilne aplikacije za iPhone i Android koje rade savrseno i jednostavno kako preko lokalne mreze tako i preko interneta. Uz to mozete napraviti i svoj cloud, web, ftp server i jos puno puno stvari. Kome nije dovoljan jedan server zbog sigurnosti moze se staviti i drugi koji radi kao mirroring, moze se spojiti i UPS od synologya koji nakon nestanka struje preuzima stvar i kada se isprazni daje synologyu automatski komandu za shutdown prije samog praznjenja baterija. A da ne govorim o tome da danas sutra ako se odlucite kupiti nekakav komercijalni NAS da samo te diskove ubodete u kupljeni synology i sve bi trebalo raditi, bez kopiranja i ostalih zavrzlama. Zadnje izmijenjeno od: icanic. 11.05.2015. u 14:49. |
![]() |
![]() |
![]() |
#34 |
Propali Amigaš
Datum registracije: Jan 2003
|
A koju od tih stvari misliš da FreeNAS ne može odraditi? Plus, nekako imam osjećaj da je xpenology nelegalan Zadnje izmijenjeno od: Nikky. 11.05.2015. u 15:31. Razlog: Ne treba quote za post poviše. |
![]() |
![]() |
![]() |
#35 |
Premium
|
NAS Server, i koji OS
Xpenology nije ilegalan, barem mislim da nije jer sam negdje citao o tome. Ne mislim da FreeNAS ne moze te stvari, moze ali DSM ima puno bolju podrsku + mobilne aplikacije koje su jako jednostavne uz opcenito jednostavno konfiguriranje samog NASa. Update: Ok, nakon malo istrazivanja ipak se cini da je ilegalan ali svejedno ... ![]() Zadnje izmijenjeno od: icanic. 11.05.2015. u 15:14. |
![]() |
![]() |
![]() |
#36 |
Propali Amigaš
|
Zadnje izmijenjeno od: Nikky. 13.05.2015. u 01:24. |
![]() |
![]() |
![]() |
#37 | |
konjpjukter
Datum registracije: Oct 2007
|
Citiraj:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#38 |
Premium
|
NAS Server, i koji OS
Isprobavao sam malo freeNAS i nije mi se svidio (prekompliciran je po mom misljenju, zelim nesto vise user friendly), nakon toga sam otkrio synology i cak razmisljao o kupnji istoga ali kada sam otkrio xpenology, reko idem prvo malo to isprobat pa ako mi se svidi mozda i kupim synology. Ali kako stvari stoje sve mi se vise cini da cu ostati na xpenology. Uz to postoji jedna meni bitna stvar koju FreeNAS ja mislim nema, a to je Synology Hybrid Raid. |
![]() |
![]() |
![]() |
#40 |
Registered User
Datum registracije: Nov 2009
|
Izgleda da nisam dovoljno pratio razvoj FreeNAS-a nakon razdvajanja na NAS4Free i FreeNas. U samom startu su pokusali preci na Linux zbog lakseg modularnog razvoja (plugin arhitekture). I tu sam ja stao sa FreeNas-om, a firma koja je otkupila FreeNas naziv, se nakon kritika, valjda opet vratila na FreeBSD. Moja greska, hvala na ispravku. EDIT: evo odlične usporedbe FreeNas i NAS4Free NAS-ova (http://arstechnica.com/information-t...vs-nas4free/1/). Zadnje izmijenjeno od: ali_dzi. 17.05.2015. u 22:36. |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#41 |
Registered User
|
Opet (po ko zna koji put) sam to probao (na virtualki) i kroz webmin sučelje TO NE MOŽE (ili sam ja intenzivno glup, što nije nemoguće). Slika 1 (2 stripe virtual device-a (vd1 i vd2) sa po 2-3 "diska"): ![]() Slika 2 (pool p1 kreiran samo od vd1) ![]() Slika 3 (konfiguracija pool-a p1 - gdje dodati vd2 i proširiti pool???) ![]() Jednostavno ne vidim mogućnost (kroz webmin) za dodavanje novog virtualnog devicea i širenje postojećeg pool-a. Vjerojatno kroz CLI može onako kako si naveo, ali ne kroz webmin (za nas koji ne želimo učiti ZFS kroz CLI). |
![]() |
![]() |
![]() |
#42 | |
Propali Amigaš
|
Citiraj:
http://doc.freenas.org/9.3/freenas_storage.html Za nas4free ne znam, ima možda neki sličan window? |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#43 |
Moderator
Datum registracije: Sep 2006
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#44 | |
Registered User
|
Citiraj:
![]() NIJE ISTINA! Sam sam instalirao Owncloud i uspješno ga ažuriram, a kroz Jail (koji se može instalirati i u NAS4Free) se može instalirati svašta drugo, ako imate volje i znanja da to uradite. Dakle, netočna je tvrdnja kako je NAS4Free, citiram: The bad:
Zadnje izmijenjeno od: ali_dzi. 21.05.2015. u 19:51. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#45 |
Moderator
|
Hm, promakao mi je tvoj link ![]() vidi kad je to bilo objavljeno (Jun 2014), nadogradnje / verzije u međuvremenu ? |
![]() |
![]() |
![]() |
#46 |
Registered User
|
Članak i nije toliko star (manje od godinu dana), a u svakom slučaju moj NAS4Free je stariji od njega (20.1.14). Mislim da je NAS4Free imao JAIL sustav još dok je bio FreeNAS, tako da mi se čini da autor nije baš temeljito upoznat sa svim mogućnostima NAS4Free-a. No u jednoj ocjeni se apsolutno slažem - NAS4Free je prvenstveno NAS i taj posao radi savršeno (skoro). Nešto slično svenarodnom autu, Golfu 2, koji ima mnogo mana, ali uvijek ide. Vidim da je NAS4Free izašao i za ARM procesore, tako da se može pokretati i na Raspberry Pi-jevima. Ne znam samo čemu to služi, kad je osnovna svrha NAS-a spajanje mnogo diskova (što više), a RP baš i nema puno takvih mogućnosti!?!?! |
![]() |
![]() |
![]() |
#47 |
Moderator
|
Podrška za ARM cpu nije zbog Raspberry Pi nego da proizvođači mogu složit uređaj oko raznih ARM - ova koji se "guraju" u zadnje vrijeme a dobiju ih za kikiriki. |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|