|
![]() |
#31 |
Premium
Datum registracije: Aug 2013
|
Kako je razlika izmedju razlicitih anexa u pojasu frekvencija rezerviranim za razlicite "radnje", onda se to moze mijenjati sofverski. Na modernim izvedbama je moguce promjeniti anex preko UI-a, a na (nekim) starijim uredjajima se anex moze promjenit samo promjenom firmware-a. Za lakse razumijevanje posebnosti razlicitih anexa-a procitaj ovo i ovo |
![]() |
![]() |
![]() |
#32 |
Moderator
Datum registracije: Sep 2006
|
Prebacivanjem u bridge (ranije sam objasnio), koristiš uređaj samo kao modem, kako tada ne radi neki pametan posao (kao kada je i router) manje se blesira, iza njega staviš svoj router nad kojim samo ti imaš nadzor i postavke (tada ti operater ne može prčkati i daljinski mijenjati namješteno), možeš staviti bolji / pametniji uređaj u odnosu na ove koje dobiješ od operatera, imaš veće šanse da taj "drugi" svoj router možeš koristiti ako promjeniš operatera, ... Iz odr. razloga rjeđi su "univerzalni" adsl routeri odnosno oni koji podržavaju više Annexa. Zašto su kilave specifikacije pitaj trgovce, mnogima ti detalji nisu sasvim jasni i eto pomutnje. Upravo iz tvog primjera za DSL-2640B, potražio sam specifikacije > http://global.dlink.com.sg/site_pdtp...L-2640B_ds.pdf i onda znaš na čemu si. |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#33 | ||
TK
Datum registracije: Mar 2004
|
Citiraj:
Evo recimo kako ja znam po ovim standardima dali bi meni OVAJ radio. Za OVAJ lijepo piše. Dakle na Asusovoj stranici ima 2-3 modela annex a ili b a ostali nisu niti jedno. Na Tp-link stranici je još gore. Imaju samo par Annex B a ostali nemaju annex a ili b podatak. Dali to znači da podržavaju oba ili niti jedan već nešto treće. Citiraj:
Mislio sam da se samo radi o tome na kojem uređaju ću upisati podatke za spajanje i kliknuti connect. A dijeljenje mreže i ostalo bi u svakom slučaju radio na routeru.
![]() |
![]() |
#34 |
Premium
Datum registracije: Aug 2013
|
Jedino pouzdano za tocne podatke o podrzanim anexima pojedinih modela routera ti preostaje samo da kontaktiras proizvodjaca s upitom za tocno odredjeni model koji te zanima. Inace, ako je router u router modu, onda sva podesavanja radis na njemu, a ako je u bridge modu, onda od doticnog routera koristis samo modemski dio, pa sva podesavanja radis na routeru prikljucenom na taj modem od prvog routera. |
![]() |
![]() |
![]() |
#35 |
Moderator
|
Kužim ja tebe u vezi nedoumica šta podržava pojedini uređaj / koji je annex, ovako nekako ide detekcija / selekcija: - ako je navedeno > fino, isto provjeriš - vidi dalje - tražiš specifikacije i/ili user manual > provjeriš šta unutra piše / koje su opcije u konfigu i na osnovu toga zaključiš - tražiš sliku uređaja sa strane gdje su priključci / user manual > pa pogledaš koji / kakav je "ulazni" port pa imaš ove varijante: a) RJ-11 > adsl / vdsl modem, 90% da je Annex A (L/M), preostalih 10% je Annex B b) RJ-45 > isto kao poviše ali obrnuto, adsl / vdsl modem, 90% da je Annex B, preostalih 10% je Annex A (L/M) c) RJ-45 > na ulazu je WAN (Lan) port a ne modem, trebalo bi ih tako i označavati kao WAN (Wireless) Router Recimo proizvođači / trgovci napišu (slučajno / namjerno) u imenu / opisu adsl router, šta si naveo ne piše nigdje koji je Annex, na kraju ispadne da se radi o c) varijanti tj. WAN routeru. Sad bi ti trebala biti jasnija cijela zavrzlama. Da se vratimo na temu / pitanje šta nabaviti, i dalje mislim da ti je najisplativije: 1 - za siću na tržnici nabaviti ispravni adsl Annex A (Wireless) router 2 - popraviti postojeći (zamjena elektrolita) 3a - popraviš postojeći, prebaciš ga u Bridge mode + kupiš svoj WAN (Wireless) Router 3b - kupi novi adsl Annex A (Wireless) router Samo u rijetkim (obično skupljim) slučajevima uređaj ima i adsl / vdsl modem i WAN port pa prilikom podešavanja odabireš sa kojim će raditi, nekad se može podesiti automatski prelaz na backup vezu (poslovna upotreba) ... |
![]() |
![]() |
![]() |
#36 |
TK
|
Hvala što ste se stvarno potrudili pojasniti neke stvari. Vjerujem da će i drugima ova naša rasprava biti od koristi. Stvarno mi nije jasno zašto su proizvođači napravili cijelu tu zbrku umjesto da su routeri jasno podijeljeni sa jasnim nazivima. Išao bi na ovu zadnju opciju za sada ali da ne bude neki pretjerano skup uređaj pa ako promjenim providera koji nije na annex a da ne gubim puno. Bitno mi je da ima bar WiFi 802.11n. Što se tiče solo routera to ću razmišljati tek nakon što se preselim pa kad budem potpuno sređivao stan budem i to uzeo. Dakle sad kad napokon znam što trebam i želim moram odabrati neki model. Recimo ovako nešto.
💻 🎞♫ Zadnje izmijenjeno od: Chome. 02.11.2014. u 20:25. |
![]() |
![]() |
![]() |
#37 |
Moderator
|
Pa baš zbog te univerzalnosti te navodim da osposobiš / nađeš polovni Annex A (modem/router) da može raditi u Bridge mode, a po želji investiraš u dobar WAN Router kojeg ćeš sutra lakše upotrebiti kod drugog operatera, u najgoroj varijanti kao AP i switch. |
![]() |
![]() |
![]() |
#38 | |
Premium
Datum registracije: Jul 2008
|
Citiraj:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#39 |
Moderator
|
Šta se tog detalja tiće, nit bolje nit lošije, modem radi kako može ovisno o kvaliteti linije, sami ping bi mogao biti bolji jer on najvećim dijelom ovisi o drugom routeru koji "drži" vezu i routa promet. |
![]() |
![]() |
![]() |
#40 |
TK
|
Evo mene opet na ovu temu. Za sad moj router i dalje radi. Dobio se i sad ću ga vozit dok ne krepa. U međuvremenu sam razmislio i definitivno bi išao, kako je i preporučeno ovdje, na dobar router i (kad ovaj krepa skroz) običan modem u bridge modu. Za modem lako, uzet ću ili neki jeftini novi ili rabljeni annex a modem. Za router ne znam što bi. Nekako mi se ovaj TP-LINK TL-WR1043ND čini dobar izbor ali zanima me što je još u tom rangu vrijedno spomena ili je ovo best buy? I kad kupim dali odma ići na OpenWRT ili ddwrt, odnosno dali mogu ostati i na tvorničkom a da imam sve potrebno za standardne potrebe manje kućne mreže? Ne znam još puno o tome jer sam se tek počeo zanimati ali kako sam skužio u grubo, sa tim custom firmware-ima dobijem razne dodatne mogućnosti i optimizacije u odnosu na originalni ali isto tako zna biti i problema (bar sam naletio da su neki spominjali sporiju mrežu).
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#41 |
Moderator
|
Za Annex A modem / router ostalo mi u linkovima > http://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=263838 U vezi preporuka novog (glavnog) routera, potraži malo po temama, zavisi i koliko nofčića misliš potrošiti ... Vezano za fw uvijek je pametno prvo upoznati stock mogućnosti i tek ako ne radi kako treba ili ima loše karakteristike a po hw bi trebao bolje ili ti fali neka ključna opcija / karakteristika, tek onda ideš na alternativni fw. |
![]() |
![]() |
![]() |
#42 |
TK
|
Hvala na linku ali nedugo smo zaključili da mi treba annex A a ovo je B ![]() Recimo da mi je do nekih cca 350kn prihvatljivo za router. I mislim prvo vozit na stocku i upoznati mogućnosti i vjerujem da bi bio sa tim zadovoljan dok ne saznam da u nekom alternativnom firmwareu nema nešto dobro što bi mogao iskoristit ![]()
![]() |
#43 |
Moderator
|
Vezano za link i Annex - e zavelo me šta je napisao "dobiven od optime" pa nisam ni provjeravao, bio je još jedan oglas nedavno i baš za Annex A al ti je "ispred nosa utekao". Ovo drugo si ok zaključio, preostaje ti searching, searching, searching ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#45 |
Registered User
Datum registracije: Nov 2008
|
TP-link TD-W8980 N600
Nabavio bih ovaj router i postavio ga kao glavni te izbacio Optimin. E sad, ako bude radio na Optimi sve pet, ali ako ne bude može li se i ovaj model spojiti s optiminim u bridge mod s obzirom da je ovaj model Modem/router. Naravno ako netko ima bilo kakva iskustva s ovim routerom - piši ![]() Koristim O3 paket (tv,tel,int) na anexu B Pozz |
![]() |
![]() |
![]() |
#46 |
TK
|
Za sad ovaj moj modem se dobio i radi i dalje dobro. Sad planiram kupiti TL-WR1043ND, u edigital vidim ima za cca 360kn. Jeli to ok ili ima nešto drugo kaj bi mogao uzeti u obzir? Neki Asus ili nešto?
![]() |
#47 |
Premium
Datum registracije: Apr 2005
|
Postoji li koji ruter kojim bi mogao ograniciti, odnosno zabraniti uporabu torrenta na wirelessu? Mislim da se to relativno efikasno moze napraviti sa pfSense-om, ali zelim izbjeci slaganja cijele masine za pfSense pa mislim da je ruter ipak malo elegantnije rjesenje. TNX! |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|