|
![]() |
#31 |
-------
Datum registracije: Aug 2005
|
Svi smo zaboravili na jednu vrlo bitnu stvar.......čovjek je lijepo rekel da ima komp tek nekoliko dana (čini mi se oko 5 dana) plus onolko dana kolko su komponente stajale na policama. Naravno da ne bude sve od prve delalo kak treba, treba malo pričekati da se komponente ''naviknu'' na sve te napone i frekvencije. |
![]() |
![]() |
![]() |
#32 |
Rabotnik
Datum registracije: Feb 2003
|
Pa nije to garažirani Trabant iz 87' koji nije 18 godina vidio sunca pa nece upaliti iz prve .
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#33 |
Premium
Datum registracije: Sep 2005
|
Lijepo se je zbudim danas, popijem kavu itd. i idem pogledati da li je neko napisao neki post kad ono ![]() Ok, super, ljudi žele pomoći čovjeku pomislim, kad ono :mad:, ne želim komentirati dalje osim da većina postova i nema direktno veze, no što se može... @MRKONJA Hvala što vidiš kaj mislim. Stvarno mi je bolje da sam si uzeo 2gb value + 7800GT, nego da nisam šparao na RAMu pa kupio 6800GT +2gb OCZ koji bi clocknuo na više i ispalo bi sporije. Vidim da i ti pokušavaš da ljudi prestanu mi nabijati u glavu to kaj sam kupio 4x512MB a ne 2x512MB makar im obrazložim i objasnim lijepo da to mi nije bila opcija... @McG Nemam love na bacanje, pa ako sam morao na nečemu ušparati očito je bilo da bu to bio RAM (a i ovako nije užasno loše na 223MHz HTT-u), a ne na grafičkoj ili procu (kažem, stvari kupujem na 3-4 g min). @E.T. Startup VID na 1.425, CPU VID na 1.425 sam probao, Throttling sam isključio i prije prvog pokušaja OC-a, razlike u OC-u nema. Rekao sam da je vjerojatno RAM, ali ipak hvala na pokušaju. Imaš neki prijedlog uz RAM voltažu i timinge (možda onaj DRAM drive strength - ta dva settinga mi se čine da pi pod velikim memory loadom a.k.a ovih 2GB bi možda stabilizirala OC?) @Codiac 2x512MB uredno radi na 1T, 3x512MB radi (no Dual Channel then) na 1T, 4x ne radi, to je poznato ograničenje u A64 mem kontroleru zbog velikog broja memory bankova. Zeznuo sam se što sam uzeo 3500+ , a ne recimo 3000+ ili 3200+? Da ih clocknem na ovaj HTT bili bi sporiji od ovoga proca, jer NIJE PROC što zadržava već je RAM (uspio sam da mi proc radi stabilno na 1.6GHz(1.425v) tako da mi ram radio na 198MHz što mi baš i nije ludo)... Stvarno ne vidim kak sam fulao :confused: divideri mi baš i ne rade- tolko su mi bugoviti, da mi se ne isplate... čitajte postove, barem moje ljudi... @SVI Imam A64 sad 6 dana, ali sam se pobrinuo da se raspitam i dobim neko znanjem o cijelol toj temi. Što se tiče 1T vs 2T tu vidim takve provale da je nevjerovatno ![]() 1T je logično brži, ali kojih prokletih 20-30%! , najveća vidljiva razlika u 1T vs 2T je u Sandri, a to često nije ni 20% (10-15% max prije bi bilo), u igrama je realno 1-3-5% kao što je već netko rekao, s tim da je 5% stvarno max maximuma. Ako hoćete, jedan dan kad sam slobodan ću odvojiti kojih sat vremena i za vas ću benchati 1T vs 2T pa postati sve s screenshotovima itd. Memorija s hetspreaderima ne mora davati bolje rezultate uopće, kolko sam vidio na npr. XS forumu, sami čipovi su puuuno važniji. Imate za kupiti hs-ove za non-hs memorije pa sumnjam da time dobijete i 3MHz na 1:1 OC-u. Što se tiče nekakvog 'burn-in'/razrade- prockasima to u pravilu i ne treba, a RAM se razradi da se 1-2 dana pod nešto većom voltažom gazi. Sad ga već dan držim na 2.76v na 223MHz HTT, iako to mi radi i sa 2.6v u biosu. Ajde ljudi molim vas ostanite direktno na temi, a ne tipa da vam je post totalno nevezan - 'di mogu tih 2x1GB OCZ-a nabavit???', ako stvarno nemate neki prijedlog da je povezan s temom, nemojte razgovarati o nečem trećem tu, nego si onda lijepo pošaljite PM-ove ili mailove npr. ? Ostanimo civilizirani - bez vrijeđanja/kurenja/provociranja itd, a ne sada - OMG you 4r3 teh SuX0r cause you b0uGht 4x512MB VS RAM, rekao sam ništa od komponenti neću mijenjati/prodavati ili nešto treće pa molim konstruktivne i smislene prijedloge koji bi mogli pomoći. BTW, ponoviti ću pitanje koje izgleda nitko nije pročitao, ili barem nitko nema odgovor - koji je tip memory čipova na Corsair VS DDR400 ramu - TCCD,TCC5,BH5,UTT.... ili nešto treće(što bi objasnilo slab OC)? |
![]() |
![]() |
![]() |
#35 |
Premium
Datum registracije: Aug 2004
|
arcanum, pošto si rekao da imaš problema ako koristiš memorijski djeljitelj, čini mi se da imaš većinu (sekundarnih) memorijskih postavki u biosu na 'auto'. ajde ovako, postaj screenshot a64 tweakera *bez* memorijskog djeljitelja (dakle 1:1) i zatim postaj screenshot a64 tweakera koristeći *166 djeljitelj*. u oba slučaja neka primarni timinzi budu isti, recimo 2.5-3-3-7. najbolje rješenje za tebe je da držiš memu s djeljitljem, ali pošto si rekao da u tom slučaju imaš problema već s memom na ~200mhz, čini mi se da imaš sekundarne memorijske timinge na 'auto' koje u tom slučaju ploča automatski 'zateže' kada koristiš djeljitelj što tvoja mema (očito) baš i ne podnosi. |
![]() |
![]() |
![]() |
#36 | |
Premium
Datum registracije: Feb 2005
|
Tesko je reci bez slike, ali bi mogli biti mosel vitelic ili mozda infineon b-5. Citiraj:
![]() |
![]() |
#37 |
Premium
|
@Zond Sorry, digitalca nemam, a frendovi mi isto nemaju digitalni T.T (uf što smo napredni). Jedino kaj ti mogu je izvaditi RAM i napisati što piše na čipovima, i možda još nešto dodatno ako se čini važnim. @VedranP Da settings(memory tj.) su mi svi na auto, primjetio sam kad ram spustim auto mi logično postavlja niže timinge(vidim u A64 tweakeru), pa vjerojatno to bloka OC memorije preko jadnih 200MHz na divideru. Da ti screenshotove postam s OC-om (HTT na 223MHz , stock voltaže) ili da spustim na stock? Sa 166 misliš na 5/6 divider = 166/200 = DDR333 , valjda? @Gigi1 Pa to se i meni sve više čini, jer ak si pročitao prvi post - nabacim 2.8v (u biosu monitoring prijavi 2.85v) i nakon welcome screena u XP-u instant reboota ![]() Hvala na odgovorima koji imaju veze s temom ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#38 | |
Premium
|
Citiraj:
što se čipova tiče, moguće je da su mosel ili infineon (ce-5 možda, bt-5 teško, već neko vrijeme se ne proizvode više) u igri. i to čipovi koji nisu prošli testiranja za 'bolje' proizvode te tako završili na value memi. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#39 |
Premium
|
@VedranP Kad sam rekao da spustim RAM mislio sam s dividerom, primjetio sam da inače ne mijenja timinge. ![]() Evo tu su slike - sve mem settings su postavljeni na auto osim CPC koji mora biti disabled (ili ti ga 2T Enabled) i dividera. HTT je na 220MHz, multi je 11x. Prva slika (divider na 1:1 ili 1:01 = 200): ![]() Druga slika (divider 5:6 = 166) ![]() Samo se tri stvari razlikuju na auto (osim memclk koji pokazuje divider) - Trc, Trfc i ReadPreamble. Inače tajminzi mi izgledaju 'opušteno', barem se meni tako čini. |
![]() |
![]() |
![]() |
#40 |
-------
|
Isključi DEP (Data Execution Prevention). Zbog DEP funkcije ti automatski restarta komp kad hoćeš povećati takt HT sabirnice. U Folder Options pod View stavi kvačicu na Show Hidden Files i makni kvačicu sa Hide Protected Operating System Files. Nakon toga nađi datoteku boot.ini (nalazi se na C:\) i umjesto noexecute=optin upiši noexecute=alwaysoff. Restartaj komp i u BIOS-u isključi Cool 'n' Quiet Support. Probaj sad povećati takt HT-a. Zadnje izmijenjeno od: McG. 19.03.2006. u 18:07. |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#42 |
Premium
|
dobro, za početak ovako: dynamic cycle counter uključi, trc i trfc ručno postavi na vrijednosti na kojima su kad ne koristiš djeljitelj. dakle, trc=13 i trfc=15. edit1: ![]() edit2: uglavnom, jesi provjerio kako se ponaša sa djeljiteljem kad koristiš 2 sticka? Zadnje izmijenjeno od: Vedran. 04.09.2005. u 15:02. |
![]() |
![]() |
![]() |
#43 |
Premium
|
@VedranP Samo da ti prvo kažem prije nego što probam tvoj savjet : imam 4 sticka od 512MB (stickovi su indentični), ploča ima 4 utora, kaj misliš u kojima su? ![]() sorry kaj je ispalo ko kurenje, ali sam barem 5 puta napisao da imam 4x512MB, a ne znam koja ne-serverska ploča ima više od 4 utora za RAM. Sad idem probati dynamic counter (makar kao da sam pročitao negdje da to spušta max oc, oh well) pa ću javiti. Edit: ok, postavio sve - pokrenuo prime95 na 238.5MHz HTT (RAM na 200MHz gdje bi inače fail-ao na torture fft testu 1 (max grijanje i potrošnja struje) nakon cca 1min - zasada je prošao sva 4 prva testa (1024K FFT) pa mislim da će biti dobro ![]() Zadnje izmijenjeno od: Arcanum. 04.09.2005. u 14:54. |
![]() |
![]() |
![]() |
#44 |
Premium
|
@VedranP Ma nema problema, Što se tiče sa dva sticka - ako nije vrlo važno ne bi htio isprobavati, ionako trebam ovolko RAM-a za posao pa mi je svejedno da li bi onda se manje 'bugovito' ponašalo. Ako mi je max za RAM 223MHz , onda bi mi na ovom divideru to bilo 268MHz na HTT-u (2950MHz na procu sa multi 11x ![]() Radije bi htio da mi divider 9/10 (360) ide normalno pa da memoriju nabijem na izgleda njenu granicu (223MHz) ili manje a da mi HTT bude 235-245MHz pa proc da radi na 2.6GHz, ali 9/10 kad sam prvi put probao još je bugovitiji (čitaj: ranije restartao na 19x MHz na RAM-u). Prvo ću probati isfurati ovaj divider pa ću onda javiti. Edit: Sorry na double postu, minutu prije, tvoj post je bio iznad ovog :confused: |
![]() |
![]() |
![]() |
#45 |
-------
|
Probaj s novim BIOS-om.......službena beta verzija BIOS 510-1 (http://www.techpowerup.com/articles/other/114). Smanji (ako već nisi) monžitelj HT sabirnice s x5 na x3. Memoriju stavi na 166Mhz (DDR333), a latencije na 2-3-3-7. Množitelj procesora (o)stavi na x10. Probaj sad povećati takt HT sabirnice....malo po malo. Provjereno........procesor je radio na 2500.6 MHz, memorija na 200.9 MHz (2-3-3-7), a HT na 250 MHz. Nadam se da buš uspel naterati HT na željene MHz-e. |
![]() |
![]() |
![]() |
#46 | |
Premium
|
Citiraj:
p.s. spojio sam bitno iz svoja dva posta u gornji. ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#47 |
Premium
|
@McG Flashao sam 623-3 bios, kao što piše u prvom postu. A to je noviji od ove 510 bete. 704 je još noviji ali zbog vcore problema ga ne diram. @VedranP Imaš pravo da je bilo takvih situacija, čitao sam na dfi streetu, ali je fora u tome kaj imam 4 sticka,a 2 utora su žuta 2 narančasta. Sad, ljudi kažu da su jedni utori bolji za BH5/UTT, a drugi za TCCD/TCC5, ne sjećam se koji. Pošto imam 4 sticka, stvarno mi ne igra ulogu, jer su svi isti. Da ako ne bi sa 2 sticka na divideru, teško da će s 4, ali bum prvo probao zdurati ovo. Komp mi se smrznuo kad sam probao nabaciti 204MHz na RAM, pa sam spustio LDT na 3x i cpu multi na 9.5x za svaki slučaj, sad isprobavam na 204MHz RAM 5/6 divider. |
![]() |
![]() |
![]() |
#48 |
-------
|
Znam da je stariji ali s 510-1 betom clock provjereno ide onak kak sam napisal. |
![]() |
![]() |
![]() |
#49 |
Premium
|
Nisam imao previše sreće na 5/6 (166) divideru, 205MHz max, iznad toga Prime95 prijavi failure na torture fft test 1 1024K. 9/10 (180) mi uvijek zmrzne dođem do 200MHz (prije dynamic countera bilo je 197-8MHz)... Izgleda da mi ovaj dynamic counter daje par MHz na HTT-u, a u Sandri nisam izgubio niš na bandwidthu. Uz dynamic counter na 1:1 mi je sada max 224MHz, pa nije ko' da nisam ništa dobio (yay, 1MHz) , još 6 takvih stvarčica da mi daju po 1MHz i zadovoljan sam ![]() BTW, podignuo sam i voltage chipseta i ldt-a za o.1v, ali niš posebno, ni 1MHz. |
![]() |
![]() |
![]() |
#50 |
Premium
|
sad mi je palo na pamet, ajd probaj opustiti max asynch latency na bar 10ns recimo. dodatno možeš probati twtr i twcl na 2. trc i trfc si probao kao što sam ti prije sugerirao? |
![]() |
![]() |
![]() |
#51 |
Premium
|
Max asynch sam probao prije pola sata, očito bi trebalo pomoći u asinkronom radu (a.k.a sve što nije 1:1), a tako piše i na dfi street-u, no fora je 10ns = no post, 9ns = ne boota Windowse :confused: (to je bilo na 5/6 divideru). Ako probam prek A64Tweakera u bootanim Windowsima = zmrzne se komp, isto kad probam npr cas baciti sa 2.5 na 3 - smrzne, a kad ga povisim u biosu OC mi je identičan u 0.1MHz, sve ostalo mi ide iz A64Tweakera bez problema. Opustiš timinge i lošije radi nego prije :confused: , čudna stvar... Twtr i twcl bum sad probao. BTW, kad mi ne post-a i čuje se ono bipanje, čuo sam da na ovim DFI pločama mogu startati nekak komp, a da ne napravim Clear CMOS (setiram jumper i pričekam 5min, pa vratim)? Jer bi mi dosta pomoglo u ovom - već sam morao 5-6 puta clearati CMOS Edit: probao twtr ide, sada testiram s prime95-icom , twcl = zmrzne se sekundu poslije (inače twcl dosta ljudi ne može staviti na nijednu drugu vrijednost osim 1, bez obzira na kvalitetu RAM-a, komp se jednostavno smrzne, ili ne posta ako setiraš to u biosu). Edit2: twtr mi niš ne daje, ni 1MHz, failao prime na 225 nakon 5 min. Da li sve ovo pokazuje da je max RAM-a (ali da nemre prek 200 na 9/10 :confused: ?!), ili sam možda dobio venice kojemu je memory controller u $%/$ ![]() ![]() Zadnje izmijenjeno od: Arcanum. 04.09.2005. u 23:05. |
![]() |
![]() |
![]() |
#52 |
bycod
Datum registracije: May 2004
|
Nego arcanum ja imam jednu jaaaaako dobru ideju ![]() Posto vedran p ima dosta duze a64 od mene i dosta se bolje kuzi ![]() ![]() ![]()
![]() |
#54 |
Premium
|
@Codiac Ma ideja je dobra, samo kaj stvarno izgleda da je ovo max Corsair VS-a (barem u 4x512MB kombinaciji). Ne bum čovjeka gnjavio da dobijem još max 1-2MHz koliko izgleda (ako i tolko), a i piše da je u zg-u samo vikendom, pa ne bum mu išao trošiti vikend. Doduše, ak se sjeti još nečeg kaj stvarno upali, šaljem mu sixpack i poštom ak treba ![]() @ivan os 1. Nisi na temi, sorry, ali već sam te upozorio - ponoviti ću, ak nije povezano s temom - ili otvori novi topic, ili pošalji čovjeku PM(Personal Message/Privatnu Poruku) na forumu, ili mu šalji na mail ako ga nije skrio. Stvarno nije teško. 2. Jesi probao moj savjet iz svog topica? Off-Topic: 3. Taj OCZ Titanium 2x1GB, ako ga nabaviš - nemoj očekivati čuda, ljudi ne prelaze 235MHz HTT, tak da bu ti OC sigurno bio niži (barem u usporedbi s ovim u sigu), jedino ak trebaš više od GB RAM-a za rad... Ak trebaš ljude pitati o RAM-u za OC-anje pitaj na XS forumima -imaju forum samo o OC-anju RAM-a, a barem desetak ljudi tamo će ti rado pomoći, pitaj ih koji 2x1GB za OC i sigurno će ti reći samo najbolje (Redline,Crucial,Mushkin, OCZ Gold anyone?) samo kaj su ti to skupe stvari (oko 400$ jedan takav kit = overkill), to ide dosta visoko - jedan je svoj RAM(2x1GB) uspio dići na 285HTT 1:1 stabilno, samo tajminzi poslije 240HTT moraju biti barem 3-3-3-8... Edit: pošto mi se sve više čini da više od ovog teško da bum dobio (osim ak VedranP ili još neko se nečeg dosjeti , hint , hint) imam dva pitanjca: 1. Pošto mi na 5/6 (166) divideru uredno radi RAM do 'čak' 204MHz, je li mi tih 2650MHz na CPU (253HTTx10.5multi u tom slučaju,sa 11x multi bi bilo 2783MHz, a ne znam da li mi to proc uopće može s 1.5v ili manje, ne isprobava mi se baš ) s ram-om na 204MHz brže od trenutnih 2450MHz (1:1, 223HTTx11multi), ram naravno na 223MHz??? 9/10 divider bi bio bolji od 5/6 kad bi radio prek 198MHz na RAM-u ![]() 2. Za ovaj RAM, koja bi bios verzija bila najbolja -1 , -2 ili -3 (trenutno je 623, -3 verzija). Znam da vjerojatno nije TCCD,TCC5,BH5 ni UTT, ali čemu je najsličniji? Zadnje izmijenjeno od: Arcanum. 05.09.2005. u 12:18. |
![]() |
![]() |
![]() |
#55 | |
Premium
|
Citiraj:
zbilja mi trenutno nista vise ne pada napamet, mozda bi neki dfi vlasnik mogao vise pomoci. ![]() btw, u zg-u nisam vikendom (i preko ljeta), vec radnim danom. ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#56 |
Premium
|
Oops nisam vidio da piše ',vikendom doma' , samo zg,vikendom ![]() Čuj ok taj superpi, ali me za to boli briga - većina takvih proggya je čista sintetika uperena u samo jedan mali dio koji mjeri . Znam da će Pi biti sigurno brži zbog većeg takta, ali zanimaju me prave situacije. AV editing mi i ovak ide zadovoljavajuće, pa me zanima kaj će biti s igrama u drugoj situaciji (s dividerom), jer gubim 20MHz na memoriji (40 efektivno), a dobivam 200MHz na procesoru (a kolko znam to se ne odnosi 1:1 po dobitku/gubitku). Sa ovim novim athlonima nisam upoznat koliko MHz dobitka da procu je jednako gubitku MHz na RAM-u kad se koristi divider. Ako su performanse u drugom slučaju unutar 5% u usporedbi sa 1:1, radije uzimam 1:1, jer mi je proc na stock voltaži i stabilno u prime-u barem 6h koliko sam ga ostavio. Još imam dva dana slobodno, pa bum probao nešto benchati. |
![]() |
![]() |
![]() |
#57 | |
Premium
|
Citiraj:
na k8 koristenje djeljitlja ne rezultira padom perfomansi kojeg bi realno mogao osjetiti. po meni je upravo to jedna od ljepota k8 arhitekture - fleksibilnost po pitanju nacina rada. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#58 |
Premium
|
Na super pi nisam mislio sintetički kao sandra, nego da samo mjeri kako si rekao 'golu računsku snagu' pa samo veći takt procesora uz pad na ram-u bi trebao na njemu smanjiti vrijeme, ili ne? Koristio sam ga uvijek kao stability test, a ne bench pa možda i griješim. Ovo što si rekao da nema velikog pada, thnx spasio si me pol sata googlanja ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#59 | |
-------
|
Citiraj:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#60 |
Premium
|
Hmm, malo sam benchao na 3DMarku2005: Pobrinuo sam se da sve bude isto što se tiče grafičke - high-quality u cp-u, bench na defaultne postavke: 1st run - CPU@2650MHz, 250HTT, RAM @ 202MHz : score: 6831 3DM05 Marksa 2nd run - CPU@2450MHz, 222HTT, RAM @ 222MHz : score: 6845 3DM05 Marksa 1:1 je dobio 14 Marksa više, s tim da to lako može biti u rangu varijacija (+-20 Marksa). 1:1 su mi sve stock voltaže, a na divideru mi je jedino onda procesor na 1.47v da mi bude 100% stabilan u prime-u (ide i s 1.45v, ali ovo je sigurno). Svi govore da je GeForce 7 linija ograničena procesorima, dignem 200MHz i isto(ako ne i zanemariv pad)? Znam da ovaj 3DMark se JAKO oslanja na GPU , ali 200MHz više na procesoru, pa možda čak pad u score-u? |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|