|
![]() |
#32 |
Freelancer
Datum registracije: Jan 2007
|
A s cime bi ti isao u taj cloud ? Evo sad gledam jedan od zadnjih projekata i folder size je 6.9Gb ? Kad bi se to uplaodalo u cloud na nasim brzinama uploada?
RS1 - MB: WS X299 Asus Sage, CPU: i7 9800X, RAM:128GB, GPUs: 3*RTX 3090 24GB RS2 - MB:Asus X99-E WS, CPU: i7 6850K, RAM:128GB, GPUs: 2*RTX 4090 24GB Zadnje izmijenjeno od: Lewis. 04.04.2013. u 14:43. |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#33 |
Premium
Datum registracije: Feb 2006
|
![]() |
#34 | |
Registered User
Datum registracije: Dec 2011
|
Citiraj:
uostalom, cloud se ne sastoji od konstantnog uploadanja i downloadanja svega i svacega nego o rada u cloudu. bolje uloziti lovu u brzu vezu na internet nego u hrpu servera i diskova, ne? iggy, pitanje je kako, s kim i u sto su isli. na trzistu svi trabunjaju kako nude cloud, a imas zapravo samo par ozbiljnih igraca. sto se tice povjerljivosti, to su price o baba rogama tj. ignorancija. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#35 | |
Premium
|
Citiraj:
A povjerljivost / sigurnost općenisto su svima bitni, potpis ozbiljnog SLA gadno diže cifru, a onda se loptica odbije u vlastiti DC.
![]() |
![]() |
#36 | |
Freelancer
|
Citiraj:
Takodjer ovo tvoja ideja o ulaganju u internet vezu je isto glupost. U kakvu internet vezu da ulozim kad mi operater nudi MAX upload speed od 1MBit ? Ili se ulaganje u vezu smatras i kupovinom novog stana gdje mozda mogu dobit optiku sa WOW od 2-3-5Mbit uplaod speedom ![]() ![]() Ocito reklame dobro pale pa ljudi misle da je cloud nesto tako krasno i divno i da bi svi trebalo u oblake a neki su vec tamo ![]()
![]() |
![]() |
#37 |
Registered User
|
cek mi pricamo o autocadu? koliko vidim u topicu je prica o velicini datoteke od max 20mb. a inace AFAIK to ide do stotinjak. ja dobro razumijem cloud, samo ne razumijem sta ti radis niti kakve topic ima veze s tobom. iggy, regulatori su ok s cloudom jer da nisu ne bi ih koristile firme iz svake grane, ukljucujuci banke. bitno je da pruzatelj usluge zadovoljava norme, druga je stvar sto, kao sto rekoh, skoro svi glume da imaju cloud. pa onda i izmisljaju nekakav "private cloud" sto je obicni contradictio in terminis. |
![]() |
![]() |
![]() |
#38 | |
Premium
|
Citiraj:
![]() |
![]() |
#39 | |
Freelancer
|
Citiraj:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#40 | |
Registered User
|
Citiraj:
cloud sam predlozio jer sam njegov veliki zagovornik, nema stvarno smisla da firme gomilaju servere i vezane troskove kad postoje oni koji to pruzaju kao uslugu. sve sto nije core business mora biti podrska poslovanju, a ne teret. veliki sustavi se tesko i sporo moderniziraju, ali male firme su fleksibilne, samo sto u nas kronicno fali svijesti i znanja. ne samo o tome, zato i nismo konkurentno gospodarstvo. evo iggy stalno komplicira jer valjda slusa ove lokalne "strucnjake". |
|
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#41 |
Freelancer
|
To sto si ti zagovornik clouda (zar je netko i sumnjao u to citjauci tvoje postove ovdje tako da trebas pojasniti ![]() Cloud kod nas I dalje ostaje kao fantazija i puno je neprakticniji od NASa zbog problema koje sam vec naveo pa da se ne ponavljamo sad. I, NE cloud nam nebi pomogo da budemo konkurentniji nimalo jer to je nasa (kao drzave/firmi) zanamriva briga danas bez obzira kolko ti bio PRO clouda ![]()
![]() |
#42 | |
Premium
Datum registracije: Jan 2013
|
Citiraj:
4 diska recimo supermicro kuciste, ploca server grade ovaj kaj prica o cloudu nema pojma sta prica, jer dok god kod nas nema realne opcije sa 100mbita linkom do korisnika, niko pametan nece fileserver stavljat u datacentar |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#43 |
Premium
|
Ja sam radio na par cloud projekata u RH (kad kažem radio, ne koristio već projekirao, izvodio i održavao dijelove istih), no mi imamo isti problem kao i ostatak EU - regulativa, nepovjerenje itd. Problema ima puno, za mnoge korisnike je to još daleko. 100 Mbita nije problem za bilo kojeg poslovnog korisnika, kao ni stavljanje servera u cloud. Problem je brdo stvari, od migracije (ko nije u RH već negdje u EU), availability, cijena, održavanje, backup itd.
![]() |
#44 | |
Propali Amigaš
Datum registracije: Jan 2003
|
Citiraj:
![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#45 | ||
Premium
|
Citiraj:
Nadi mi konkurentan cijenom link od 100mbita Full Duplex, da ti jos olaksam moze biti u Zagrebu. Onda napravi ROI kalkulaciju naprama kupovini pravog servera sa bbu,ups,etc. kojeg stavis u ured i offsite backup servisom nekim, pa onda usporedi. Kosta me manje link iz beca do zagreba 1gbe nego 100mbit do neke glupe zgrade u zagrebu. To je glavni problem u cloud deploymentu. Citiraj:
![]() Zadnje izmijenjeno od: hafthorr. 07.04.2013. u 18:06. |
||
![]() |
![]() |
![]() |
#47 |
Premium
|
metronet : 10Mbit FD (zagreb) ~700-1000 kuna mjesecno 100Mbit FD (zagreb) ~3000-7500 kuna mjesecno najvise ovisi o tome kolko moraju optiku povlacit naokolo, da li moraju to raditi po noci da ih neko ne skuzi i kazni, i tako to Optima 10Mbit FD zagreb ~900-1100 kuna mjesecno ps. mala napomena, metronet te natira, i da samo 2-3 port forwarda, optima ti da otvoreno sve Zadnje izmijenjeno od: hafthorr. 07.04.2013. u 18:48. |
![]() |
![]() |
![]() |
#48 | |
Propali Amigaš
|
Citiraj:
http://www.metronet.hr/wp-content/up...kacija-3.9.pdf Te cijene o kojima ti pišeš je za povezivanje dvije lokacije u Zagrebu, a to baš i nije isto što i pristup Internetu |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#49 | ||
Premium
|
Citiraj:
Kalkulacija je u pravilu dosta jednostavna, cloud vs vlastita oprema je nakon cca tri do četiri godine na nuli. Citiraj:
![]() Nijedan taj cjenik ti ne važi, tu ti je uvijek stvar dogovora u pitanju.
![]() |
![]() |
#50 | |
Propali Amigaš
|
Citiraj:
Kalklacija za što, NAS za 5 korisnika u oblaku, ili poslovanje banke sa 5 milijuna korisnika u oblaku? Ako ovi cjenici ne važe, čemu ih uopće prave? On topic: ja bi za 9k kuna složio vlastiti NAS sa 4 komada ovih diskova i Freenas softverom Zadnje izmijenjeno od: segregator. 07.04.2013. u 21:17. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#51 | |
Premium
|
Citiraj:
To su cijene za internet, za point to point linkove je skuplje, tako da se vise isplati uzet "internet" na dvije lokacije te dignuti IPsec ili neki slicni tunel. Isto tako cijene su sarolike. Ovisi koga pitas, za sta trebas, na kojoj trasi na kolko dugo. Recimo mi pokusavali spojit 2 grada u hrvatskoj sa 1Gbe, dobivao sam ponude otprilike ovako (karikiram brojke) : ISP A : 1kn ISP B : 2kn ISP C : 4kn ISP D : 5kn napominjem svi idu IDENTICNIM vodom, ali je pitanje ko ima kolko zakupljenog praznog kapaciteta i zeli da barem nesto zaradi na njemu. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#52 | |
Propali Amigaš
|
Citiraj:
Jer 100mbps je 4 puta skuplje ako je net u pitanje nego p2p na tom linku koji sam stavio |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#53 | |
Premium
|
Citiraj:
![]() Hvala bogu imamo par datacentara u i oko zagreba, te sa Jaskom koja zjapi prazna ce ici cijena samo nize. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#54 | |||
Premium
|
Citiraj:
Iskreno, ne bih znao, to već deset godina ničemu ne služi i u biti se uvijek ide u pregovore, natječaje i slično (posebno kad su takvi linkovi u pitanju). Citiraj:
Citiraj:
![]()
![]() |
![]() |
#55 | |
Premium
|
Citiraj:
Evo ja ti prodam 100Mbita za 100 eura mjesecno (ne shared, stvarno vuci 100Mbita 24/7 ako zelis). Preuzimas ga na neboderu kod mene doma pa si vuci wirelessom/zicom/optikom di god zelis. Jel to ok cijena ? |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#56 |
Premium
Datum registracije: Jan 2005
|
malo ste otišli offtopic i ukrali mi temu, jelda ![]() Dakle, mislim da se svi možemo složiti da za 10-12 korisnika cloud nije realna opcija, bar dok još malo ne skoče brzine mainstream uploada / optika ne zaživi u većoj mjeri. Možda da pričamo o firmi za red veličine većoj. Caviar red je dobra preporuka, cijena je zanemarivo veća. Bilo bi zanimljivo vidjeti nekoga tko je radio sa ova dva (QNAP 419 i Synology DS412+) da ih može usporediti direktno i reći jel Synology stvarno 50% bolji (sa usporedivim karakteristikama) Što se tiče 10/100 MBps... živo me zanimaju brzine u realnom svijetu, u peakovima korisnika (kraj radnog vremena, kad se i predaje posao i spremaju fajlovi)... |
![]() |
![]() |
![]() |
#57 | |
Propali Amigaš
|
Citiraj:
Test: http://www.storagereview.com/western..._dx4000_review |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#58 | ||
Premium
|
Citiraj:
Citiraj:
Što bolji (čitaj skuplji) uređaj, to bi teoretski trebao raditi bolje.
![]() |
![]() |
#60 |
Propali Amigaš
|
|
![]() |
![]() |
|
|
Oglas