|
![]() |
#31 |
do you speak it?
Datum registracije: Mar 2003
|
prva recenica na pocetku je: iskustva jednog korisnika znaci imam 9800pro i imao sam 6800LE da 6800LE valjda nekom q ostavio bi ga i prodao 9800pro koji je "losija" i slabija kartica da slabija je u 3dmarku05 za tocko 5 markova, who gives a shit, kada je tisa, manja/kompaktnija, manje struje pije itd itd itd. nemoze niko komentirati ovo ili ono, kada budete imali obje kartice, stavite ih jednu kraj druge, i usporedite SVE, ne samo ono sto pise na papiru... velika je razlika izmedju kartice koja radi na 42C pod full load-om i 75C (dize temperaturu u kucistu za nekih skoro 10C iako imam 120mm antec vent) - sramota a ne kartica... |
![]() |
![]() |
#32 | |
PC Ekspert šerif
Datum registracije: Feb 2002
|
Citiraj:
IMHO je malo nefer uspoređivati karticu sa Silencerom sa karticom na kojoj je tvornički hladnjak. I daj mi nekaj reci. Kakve ti igre igraš točno? |
|
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#33 | ||||
PC Ekspert šerif
|
Citiraj:
Citiraj:
Sve u svemu nije mi jasno zakaj se mi svađamo oko stare generacije kartica. ATI je izvukao deblji kraj i to je to. nVidia je zasrala i stvar ispravila sa GF6 serijom. Nije li to istina? Citiraj:
Citiraj:
ATI to ne bi nikad učinio jer je lakše slizati se, biti tiho, vidjeti kaj drugi rade i na kraju to isto izvesti pod drugim imenom. Na kraju bih samo želio naglasiti jednu shemu za sve newbie koji čitaju ovaj thread. Trenutno i nVidia i ATI rade odlične grafičke kartice, a rekao bih da se to neće promjeniti u skorije vrijeme. Mi ovdje diskutiramo i pjenimo se oko detalja kojima se obični pa čak i napredni korisnici ne bi trebali previše zamarati. |
||||
![]() |
![]() |
#34 | |
do you speak it?
|
Citiraj:
|
|
![]() |
![]() |
#35 | |
Super Moderators
Datum registracije: May 2002
|
Citiraj:
Gledao sam dosta custom demoa za benchanje DOOM-a i u svakom je razlika između Nvidie i ATI-ja MANJA nego kad benchas u šljuka-testu iz igre. Zanimljivo. Normalno da nitko ne spori da je Nvidia brža u toj igri-samo nije baš istina da ATI ima baš tak "katastrofalano loše" OGL drivere. Ono kaj mene smeta je to da kad se Nvidia pokaže slabija u nekoj igri, onda se piše da ta igra izrazito voli ATI grafe ili "da Nvidia još nije sredila drivere", muljalo se sa optimizacijama, pa ta spika oko DX-a, a kad je ATI loš- e onda se vidi koliko je Nvidia "moćnija"... Bogme nisam još vidio da je napisano kad je Nvidia lošija u nekoj igri da je "ATI moćniji", eventualno je komentar da je lijepo vidljivo koliko su ubrzanja ATI-ju donjeli najnoviji driveri ![]() A ono da je " lakše slizati se, biti tiho, vidjeti kaj drugi rade i na kraju to isto izvesti pod drugim imenom." ti ne stoji ni malo, Nvidia je ta koja je uvijek bila bahati monopolist, drmala je tržištem sve do FX serije, pokušavala silom natjerati neka svoja rješenja...sve do izlaska R3xx serije. Kaj je to ATI vidio kod Nvidie, popalio i napravio pod drugim imenom? Nekaj iz R3xx, R4xx serije...ne kužim...:confused: Ajd, priznaću da se je možda popalio neke fore za optimizacije ![]() ![]() ![]() |
|
![]() |
![]() |
#36 | ||||
PC Ekspert šerif
|
Citiraj:
Richard Huddy: If you want a multi-chip ATI based card you can already go to companies such as Evans & Sutherland, SGI, and Alienware who have demonstrated or announced multiple VPU solutions using ATI chips. The truth is that these kind of exotic arrangements are of interest to only a iny minority of gamers. Almost all of the X800 boards that are sold will go into a standard PC. Putting several chips onto one board, or several boards into one machine makes the system very expensive and most people won’t go there. Also note that the SLI system from NVIDIA is another example of an unbalanced design. It will draw an amazing amount of power (for most people that will necessitate a new power supply) and will generate a massive amount of heat and noise. As a technology demonstration it is interesting, but as a gaming setup - it’s crazy! Vid' vraga ![]() nVidia 1. The Way It's Meant To Be Played 2. Dawn 3. MXM 4. SLI 5. TurboCache 6. Prve kartice koje zauzimaju dva utora zbog hlađenja ATI 1. Get in the Game 2. Ruby 3. Axiom 4. Multi-Rendering 5. HyperMemory 6. X850 XT PE Citiraj:
![]() Ja bih rekao da ATI ima lošije OGL drivere dok nVidia šepa u DX-u. Citiraj:
Nemam sad nikakvih ATI-ca pri ruci, ali budem probao prvom prilikom pa ću moći komentirati prema praktičnim iskustvima. Citiraj:
Naravno, Doom III nije neka brilijantna igra (meni je super, ali ja sam brijač svoje vrste), ali treba imati na umu da će se Doom III engine licencirati u tri lepe... |
||||
![]() |
![]() |
#37 |
Premium
Datum registracije: Mar 2004
|
masterX gle ti nisi iskoristio puni potencijal 6800LE kartice (2.2ns memorija, mogućnost zvijerskog overclocka jezgre od MINIMALNO 370-400MHz....a tek onda mogućnost otključavanja) tako da IMO kao ni da ju nisi imao druga stvar je kao što je beren rekao unfair usporedba kartice sa silencerom sa karticom sa stock coolerom (btw samo skidanje paste i žvaka sa memorije bi ti spustilo temperaturu GPUa za 5-7°C...meni sa silencerom i vcoreom@1.4V ne prijelazi 57°C) |
![]() |
![]() |
#38 |
PC Ekspert
Datum registracije: Sep 2000
|
Jelc, Kada mi pisemo "XXX igra jako voli ATi kartice" to ne znaci da kazemo nesto negativno. Jer pod tim ne mislimo da je doticna igra optimizirana za ATi ili bilo kakvu mutez vec da za tu igru ATi kartice imaju ono sto se trazi. Drugim rijecima to je pohvala - doh! Hm, ne znam, cini se meni da ti malo rupicasto citas clanke jer bas se sjecam par mjesta u zadnjih par clanaka di sam napisao stvari poput "Bravo ATi" i sl.
#39 | |
Super Moderators
|
Citiraj:
![]() |
|
![]() |
![]() |
#40 |
Super Moderators
|
Eh, Beren-koliko mene pamćenje služi (kaj se tiče SLI fore) dok su ATI i 3DFX imali takva rješenja, Nvidia je imala kitu ![]() Izgleda da si zaboravio MAXX model ATI-ja??? To je u ono vrijeme bio Atijev odgovor na 3DFX-ov SLI. Istinabog da se tu radi o jednoj od najpopljuvanijih ATI-jevih grafa ikad, samo to nema veze sa ovom pričom, ono kaj je bitno je to da ti ne stoji tvrdnja o krađi ![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#41 | |
PC Ekspert šerif
|
Citiraj:
![]() Isto kao što nVidijin SLI nema veze sa 3dfxom SLI-em tako ni MultiRenderer nema veze sa MAXX karticama. Ono što je važno je da je ATI popljuvao ideju o SLI-u (kao i još puno drugih nVidijinih ideja) da bi je na kraju implementirao (pretpostavimo da će je implementirati). |
|
![]() |
![]() |
#42 | |
Super Moderators
|
Citiraj:
A-ha, prvo je bila spika da ATI pali Nvidia fore, a sad je već kaj je ATI REKAO kad je Nvidia najavila svoju inačicu SLI-ja ![]() ![]() ![]() Osim toga-X850 XT PE je PRVA grafa koja zauzima dva utora (ako zanemarimo (HIS-ova rješenja), Nvidia se bogme dosta prije mogla pohvaliti sa tim ![]() Meni se čini da će to biti isto onak kako je ATI izjavio za PS3-dok to zaživi na tržištu i mi ćemo imati takvu grafu. Bit će isto i sa SLI-jem. Meni se osobno više sviđa ideja drugih proizvođača matičnih da možeš na ploči upariti bilo koje dvije grafe. |
|
![]() |
![]() |
#43 | |
PC Ekspert šerif
|
Citiraj:
A kaj se tiče alternativnih tehnologija za kombiniranje moći grafičkih kartica - sve je poželjno samo nisam siguran koliko će te tehnologije zaživjeti. Živi bili pa vidjeli. Meni je SLI tak i tak samo fora...niš drugo. Ono što se meni recimo sviđa su dual-core procesori. ![]() |
|
![]() |
![]() |
#44 | |
Super Moderators
|
Citiraj:
Pa nije PS3 Nvidiina điđa, to kaj košta dosta da se sve to skupa implementira je drugi par kobasica, Nvidia je morala izaći na tržište sa nečim dobrim i naprednim pa je to i napravila-ATI-ju nije bilo pod mus pa nije. Ne vidim nikakvu tržišnu logiku da se iz dobrog proizvoda ne izvuče maximalno koliko se može. Da li je zaživjelo u igrama korištenje full 32bitne preciznosti i PS3??? Još nije. Kaj je ATI čekao pri izradi R300 da Nvidia "troši paru na R&D, nadrukava developere i predstavlja nove feature"??? Nije. Ispalo je dobro i odlučili su ga iscjediti koliko god se da. Vidjet ćemo kaj se bude izleglo novog do proljeća ![]() |
|
![]() |
![]() |
#45 |
PC Ekspert šerif
|
Nisi mi komentirao ono otvoreno pismo ATI-je, a niti one dijelove koje sam ja izvukao iz tog pisma i postavio u ovom threadu? Zapravo prihvatio si se SLI-a. Ajmo ovako - da nema SLI-a kako bi komentirao one ostale stvari prema kojima je ATI, prema nekima, kopirao nVidiu? |
![]() |
![]() |
#46 | ||
do you speak it?
|
Citiraj:
![]() Citiraj:
stock 9800cooler se skoro NECUJE vs 6800LE cooler, za koji ti treba dozvola za gradiliste (zbog buke koju proizvodi) nego reci ti meni kakve specijalitete pripremas na 57C ? da i ja malo probam okus janjetine na nv nacin... dobar tek ti zelim... |
||
![]() |
![]() |
#47 | |
PC Ekspert šerif
|
Citiraj:
Ja ne znam kakvu si ti to Radeonku imao, ali sve koje sam ja imao prilike probati su se fino grijale. Pod fino mislim na vruće. Zadnje "mlako" iskustvo je bilo sa pasivno hlađenim Radeonom 9600 na čijem hladnjaku nisam mogao držati prste od temperature. Da ne ispadne da govorim da se ATI-jeve kartice griju... Griju se sve, neke više, neke manje, a Radeon 9800 Pro nije nikakva iznimka. |
|
![]() |
![]() |
#49 | |
Super Moderators
|
Citiraj:
1. The Way It's Meant To Be Played 2. Dawn 3. MXM 4. SLI 5. TurboCache 6. Prve kartice koje zauzimaju dva utora zbog hlađenja ATI 1. Get in the Game 2. Ruby 3. Axiom 4. Multi-Rendering 5. HyperMemory 6. X850 XT PE Na to misliš? Ovo sa X850 je bez-veze, grafa je na takvim taktovima da joj treba bolje hlađenje, ne kužim baš na kaj misliš kad kažeš kopija. SLI je stara fora, ATI je imao AFR, Nvidia je kupila 3DFX, isto nije kopiranje. Ovo sa HyperMemory je koliko se sjećam već bilo spominjano od strane ATI-ja i prije... A demoi-pa njih je uvijek bilo, ovo sa komadima je izbacivano kak su koji predstavili novu grafu, tko je prvi kaj izbacio nemam blagog pojma. A dobavljivost PE-to stoji. Makar-tko ju je htio taj ju je nabavio, Pinsla i ja jesmo ![]() To sa Press Edition je već stara fora...već smo se mi tu na forumu davno zezali na tu temu. |
|
![]() |
![]() |
#50 | |
PC Ekspert šerif
|
Citiraj:
X850 se grije i treba joj ogromni hladnjak. Pa nisam baš ciljao na kopiranje koliko na usvajanje principa na koje se prije pljuvalo. Ne možeš reći da ATI nije pljuvao po dual-slot hlađenju. Na kraju su u nedostatku ostalih sredstava morali posegnuti i za zlim dual-slot hlađenjem. |
|
![]() |
![]() |
#51 | |
Super Moderators
|
Citiraj:
![]() Sve to kaj oni izjavljuju je rekla-kazala dok ne dobiješ grafu u ruke a i onda nisi ziher kaj si dobio. 95% toga je bljezgarenje i prodavanje magle. Pa kaj nije isto tako Nvidia kao jedan od glavnijih fićera najavljivala full podršku za HDTV, a korisnici su dobili kitu??? Tek su nema dugo to ispravili, isto kao i ono sa dekoderom... To ti tak ide, obećavaju i jedni i drugi brda i doline a poslije šute ko pizde ![]() |
|
![]() |
![]() |
#52 | |
do you speak it?
|
Citiraj:
![]() ![]() ma ja se slazem da nisam stigao dosta vremena provesti sa 6800LE, ali uspio sam je otkljucati, nije brza kao sto su je nahvalili na PCE highend vga testu... sto se tice zvjerskog overclocka, trebali bi nVidiu staviti na black listu firmi, koje pridonose globalnom zagrijavanju... mislim kartica kuha na stock frekvama, sta bi bilo da sam je clocknuo, mozda bi mi ministarstvo za male i srednje poduzetnike dalo kakav kredit za takvu modernu saunu... a dobio bi i nagradu za inovaciju... ![]() sve je ovo za mene zajeb*ncija, i boli me q za nv i ati... ali 3dfx rulz... samo se vi zezajte sa voodoo magijom... i dan danas mi suza iz oka krene kada pomislim da sam mogao imati voodoo5 6000 da je bilo malo srece... smijem se postovima u kojima mi beren nesto objasnjava, pa znam dobar dio toga, ali samo se zezam... nazalost na ovom forumu ima preko 50% pacijenata koji ovo dozivljavaju ozbiljno :clap: nisam mislio nikoga uvrijediti, svaka slucajnost je slucajna ![]() |
|
![]() |
![]() |
#53 | |
PC Ekspert šerif
|
Citiraj:
![]() |
|
![]() |
![]() |
#54 | |
Premium
Datum registracije: Mar 2004
|
Citiraj:
no IMHO to otključavanje pajpi je najmanja predost te grafe : 1. samo podizanjem Vcore-a sa 1.1 na 1.2V clock GPUa ide preko 350MHz ziher ,a sa 1.4V bez većih problema probija barijeru od 400MHz 2. o ta prekrasna hynix 2.2ns memorija ![]() 3. istina 6x00 serija se grozno grije i da im stoc ventovi nisu neš posebno (iako je na mojoj grafi vent bio skoro pa nečujan)...no iskreno ni stock ventovi na 9800Pro sa kojima sam se ja susretao (safirke) ne uljevaju puno povjerenja....istina da je cijena third party coolera duplo veća za 6800 seriju (zalman VF700 i NV5) naspram cijene za 9800pro (AC silencer rev 3) no tko ulaže 2k KN u grafu najčešće neće imati problema izdvojiti 100KN više da bi ju dostojno ohladio osobno...da nekom slažem konfu i da unutra ide kartica u tom cijenovnom rangu stavio bi 9800Pro ili 6600GT,ali da sebi uzimam...opet bi uzeo 6800Le jer kao stvorena za insomničare sa viškom vremena ![]() ![]() p.s. drago mi je da se rasprava vratila u normalu...jer prepucavanja i vrijeđanja (bila ozbiljna ili šala) samo zagađuju forum i nikom nebudu od ikakve koristi ![]() |
|
![]() |
![]() |
#55 |
Banned
Datum registracije: Jan 2004
|
potpuno se slažem oko onoga s pajpovima...rade , ali...zato sam i rekao da kod nas dolazi smeće... radi , ali ne kako treba... evo rezultat moje 6800LE 8×1.4 vp !!! dakle nemodana@ 430/900 mhz 1.5V temp@1,5V !...2D kartica 30 GPU 55 3D kartica 50 GPU 65max 70 !!! hlađenje Gainward normal..pasta "klasični kaladont", lošije hladi s Artic Silver 5..ne pitajte zašto !? nemam pojma 2001 17850 2003 8896 2005 3497 i HANS-ov ponos otključana...@12×1.5 vp; AA 4×, AF 16×, 1,5V, 430/900 rezultat 2005 skromnih ali slatkih 2648 bodova normal test (driver 66.93) 4258 bodova u cilju daljnje rekla-kazala rasprave...postajte Vaše cjenjene rezultate pa da vidimo čija riba vunu prede ![]() nemojte samo o perfomansama u igrama ,...jer AA i AF zasigurno u marku izvlače maximalno iz kartica , kojima ni optimaliziranje drivera ni igre ("enđina" ![]() |
![]() |
![]() |
#56 |
do you speak it?
|
ma ja sam otkljucao ispravne (i brze) pipe-ove evo kako... sa 8x1,6vp sam imao nekih 2700markova sa 12x1,6vp sam imao 3000(i nesto) markova - nesjecam se tocno a sa 16x1,6vp sam imao cca3075markova tj tih zadjih 4 pipeline-a su dali nekih 5% ubrzanja a ovi prije po 30-40% ubrzanje... tako da smatram da je 30-40% rezultat ispravnih pip-ova vs 5% koji je rezultat ocigledno usporenih pipe-ova... |
![]() |
![]() |
#57 | |
Džabe si krečio!
Datum registracije: Oct 2004
|
Citiraj:
Ni ja ne kuzim kaj je lik tolko nabrijan... Kartica je odlicna. ![]() |
|
![]() |
![]() |
#58 | |
Džabe si krečio!
Datum registracije: Oct 2004
|
ravno 8000 -->
12x1,6--> 10500 Razmisli malo. Citiraj:
Dobio si losu karticu. Pogledaj kolki sam ja boost dobio: GPU je na 380 svugdje___: 8x1,6 --> ravno 8000 12x1,6--> 10500 Razmisli malo. |
|
![]() |
![]() |
#59 | |
al se nekad dobro jelo...
Datum registracije: Jan 2003
|
Citiraj:
I ti testovi... Ja više vjerujem prosječnom useru koji ima kartu mjesec dana i prolazi s njom sve što bi i ja, znači driveri, flashanja, neko normalno korištenje itd. ,nego rivjuveru koji dobije karticu na 2 dana i onda samo zapisuje 3D mark skorove!
![]() |
#60 | |
PC Ekspert šerif
|
Citiraj:
![]() Istina je da je real-worl usage pouzdaniji i uvjerljiviji način dobijanja dojma o nekom hardveru sa par iznimaka - ne možeš se pouzdati u objektivnost (svako svog konja najviše hvali), procjena brzine određene kartice je subjektivna i na kraju, platforma na kojoj je testirana kartica u većini slučajeva nije pouzdana (s tim mislim na to da novinari pri testiranju koriste čiste windoze na kojima nema ostataka raznoraznih revizija drivera te raznog drugog softverskog otpada). Bilo bi super isprobati karticu u kontroliranim uvjetima, u day-to-day radu mjesec dana, ali to je objektivno za mene ili bilo kojeg drugog novinara nemoguće. Na kraju opet ostaju samo testovi i kontrolirani uvjeti testiranja. Uvid u performanse se ne dobiva putem 3DMarka niti bilo kojeg drugog izoliranog testa već pomoću cijele baterije testova. Na čitatelju je rezultate testova prouči, pročita komentare i odluči da li mu neka kartica paše zavisno o tome što radi na računalu. Npr. nećeš uzeti nVidijinu karticu ako si fanatični obožavatelj Colin McRae Rallya. |
|
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|