|
![]() |
#31 | |
Señor Audiophile
Datum registracije: Jan 2007
|
Citiraj:
Sitaucija je kod RAID malo slozenija, pa ukoliko nisi 100% siguran sto radis, bolje nemoj jer align kod RAID-a ukljucuje i ponovni format diskova. BTW zaboravio sam ti odgovoriti u drugoj temi ... Privremenim iskljucivanjem RAID ne gubis podatke i integritet polja, vec ih samo privremeno onemogucujes. Tako da mozes komotno isprobat boot bez RAID-a, samo sa SSD-om. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#32 | ||
Premium
Datum registracije: Apr 2007
|
Citiraj:
Citiraj:
![]() |
||
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#33 | ||
Señor Audiophile
|
Citiraj:
To je ipak vise namijenjeno korisnicima kojima je bitnija sigurnost ili brzina u OS okruzenju (ovisno o vrsti RAID-a), nego sam proces bootanja. Citiraj:
![]() |
||
![]() |
![]() |
![]() |
#34 |
EMP moderator
Datum registracije: Apr 2005
|
__________________ "Kako su krojači novog svjetskog poretka uspjeli u tako kratko vrijeme slomiti intelektualne sposobnosti društva, uništiti kritičku svijest i ljudima nametnuti izvrnutu logiku?"
|
![]() |
![]() |
![]() |
#35 | |
Premium
Datum registracije: Nov 2005
|
zna li netko sa sigurnosti koliki je erase block na Intelu G2? (negdje se spominje 128, negdje 512) .... bilo bi lijepo pronaci taj info u nekom Intel-ovom pdf-u. EDIT: nasho sam ![]() Citiraj:
Zadnje izmijenjeno od: danij3l. 16.04.2010. u 02:29. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#36 |
Premium
Datum registracije: Sep 2005
|
Može netko meni njubu objasnit koje su benificije (ili u čemu je fora) ovog disk alingmenta? Promjenio sam u zadnjih deset godine preko 50 diskova, particionirao ih na sve moguće načine s raznim alatima (partition magic, acronis...), radio merge, clone i resize particija i diskova, nikad nisam negdje posebno morao podešavati ovo, a sve je uvijek radilo bez greške...
let my people go! Zadnje izmijenjeno od: Jerry Drake. 16.04.2010. u 11:50. |
![]() |
![]() |
![]() |
#37 |
Premium
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#38 | |
Premium
Datum registracije: Feb 2006
|
Citiraj:
Kažem mali, inače je teorija u praksi nekad znatno kompleksnija.
![]() |
![]() |
#40 |
Premium
Datum registracije: Feb 2006
|
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#41 | |
Premium
|
ma zapravo stvar za krajnjeg korisnika je super jednostavna: Citiraj:
Code:
1024K (x2) -S 16 -H 128 -S 32 -H 64 512K (x1) -S 8 -H 128 -S 16 -H 64 -S 32 -H 32 256K (x0.5) -S 4 -H 128 -S 8 -H 64 -S 16 -H 32 -S 32 -H 16 128K (x0.25) -S 2 -H 128 -S 4 -H 64 -S 8 -H 32 -S 16 -H 16 -S 32 -H 8 ako odaberete da vam erase block(ovo ovisi o vasemu ssd-u) bude jednak veličini cilindra (128k...512K itd) iz gornje tablice onda je doslovno NEMOGUCE dobiti disk koji ce biti neporavnat. Naravno VRLO VAZNO je da se prvi cilindar ostavi prazan jer on sadrzi prvi sektor koji je MBR kod diskova koji ga sadrze (vjerojatno ga svi imate jer svi koriste SSD za boot). ovim postupkom se izgubi samo 512K prostora na disku, ali je za uzvrat SVAKA particija poravnata bez obzira kojim alatom i kako je kreirate dok god se postuje pravilo da particija pocinje na pocetku cilindra (round to cylinders). SVE ISPRAVKE SU DOBRODOŠLE P.S. kako ce uvijek biti SW koji pravi sranje preporucio bi da ipak napravite i malu particiju od 1 cilindra na cilindru 2 da slucajno neki program ne pokusa ustediti prostor i krenuti s cilindrom 1. (naravno moze i bez ovoga, ali prva particija NESMIJE POČETI NA 1. cilindru) dakle: |cilindar1(sadrzi MBR(512B)na 1. sektoru)|cilindar2(da osiguramo poravnanje)|cilindar3...n(sve ostalo savrseno poravnato) EDIT: zaboravio sam izvor ![]() Zadnje izmijenjeno od: danij3l. 16.04.2010. u 16:09. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#42 |
Premium
Datum registracije: Jan 2006
|
Nisam baš razumio, što ako imamo dvije particije na disku? Jednu sistemsku i jednu podatkovnu. Ovu sistemsku poravnam prema ovome, a kako poravnam ovu podatkovnu koja dolazi iza nje? Samo "razvučem" do ove primarne-sistemske? |
![]() |
![]() |
![]() |
#43 |
Premium
|
ako govorish o ovome sto sam ja napisao.... da, vazno je samo da prva particija ne pocne u "sredini" cilindra ako se postavi geometrija diska po ovome iz tablice. sve ostale particije su sigurno poravnate |
![]() |
![]() |
![]() |
#46 | |
Premium
Datum registracije: Oct 2002
|
Citiraj:
Dakle, nikako micati diskove iz RAID polja, vec alignaj particije koje radis na tom RAID polju...
![]() |
![]() |
#47 |
Premium
Datum registracije: Nov 2007
|
Oprostite na bumpanje teme, imam pitanja u vezi poravnanja. Naime htio bih to napravit na svom disku, međutim problem (za mene) je kaj mi je prva particija u biti ona od 100 MB koju radi Win 7. E sad, od kud da počnem? Od te ili od 2. odnosno moje sistemske?
![]() |
#48 |
Premium
Datum registracije: Oct 2002
|
Ako sam dobro vidio, Vista i Win7 ne trebaju podesavati alignment bas zato jer krecu sa iskoristivim particijama nakon te prve particije od 100MB koja se maltene ni ne koristi...
![]() |
#49 |
Premium
Datum registracije: Nov 2007
|
ThePortnstar, šta kaže diskpar, koliko imaš HiddenSectors? Uglavnom, ako netko ima Vistu ili 7-icu, ne mora značit da je alignment dobar. Isto tako, ako netko ima XP nemora značit da nije dobar. |
![]() |
![]() |
![]() |
#52 | |
Señor Audiophile
|
Citiraj:
![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#53 |
Premium
|
Isprika na dizanju stare teme. Radi se o WD20EURS 2TB disku formatiranom u Popcorn hour A-300 playeru. Na taj player se ljudi jako žale jer u radu s HDD-om se često smrzava kao i meni uostalom. Pročitao sam temu ali nisam siguran, čini mi se da first sector u prvoj particiji ne bi trebao biti 63? Ili? Jedan forumaš je već iznio ovaj problem ali moderator traži još nečiju potvrdu (na Popcorn forumu, neznam jel dozvoljeno da stavim link na taj forum s ovom temom). Prije nego što tamo postam da ovdje provjerim jesu ove vrijednosti ok! Parted magic očitava: 1. sda1 First sector: 63 Last sector: 1975994 Total sectors: 1975932 File system: EXT3 Size: 964.81 MiB. 2. sda2 First sector: 1975995 Last sector: 2988089 Total sectors: 1012095 File system: Linux-swap Size: 494.19 MiB. 3. sda3 First sector: 2988090 Last sector: 6907949 Total sectors: 3919860 File system: EXT3 Size: 1.81 GiB. 4. sda4 First sector: 6907950 Last sector: 3907024064 Total sectors: 3900116115 File system: EXT3 Size: 1.82 TiB. 5. Unallocated First sector: 3907024065 Last sector: 3907029167 Total sectors: 5103 File system: unallocated Size: 2.49 МiB. Hvala i poz! |
![]() |
![]() |
![]() |
#55 |
Premium
|
Hvala na tako brzom odgovoru! Nevjerojatno da se ljudi već više od 3. mjeseca žale na smrzavanje i usporen rad tog playera kad se formatira disk u njemu a oni nisu skužili problem. Idem na njihov forum. LP |
![]() |
![]() |
![]() |
#57 |
Does youer dewg byte?
Datum registracije: May 2006
|
Ne mora nužno biti dijeljiv sa 4, samo u slučaju da se radi o SSDovima, te novijim diskovima sa takozvanim advanced formatom, odnosno 4kB sektorima. Za vulgaris diskove koji nisu u nikakvim redudantnim poljima u principu nema nikakvog utjecaja na performanse. http://diskat.net/background-en.html I nešto referentnija točka : http://support.microsoft.com/kb/929491
![]() |
#59 |
Premium
|
Evo proslo je vec tri dana a player i HDD s ispravnim formatiranjem rade savrseno, rad preko mreze radi bez greske. I prije je znao jedno vrijeme radit ok onda se odjednom podje smrzavat i radit usporeno, narocito kod pokretanja nekih aplikacija s HDD-a i kopiranja materijala. Kopiranje preko mreze je bilo vecinom stabilno ako kopiram u Computer > share (\\A300) (Z: ) > , ali ako kopiram u neki "podfolder", recimo u Computer > share (\\A300) (Z: ) > Filmovi HD > kopiranje pokušava započeti duže vrijeme i ako krene onda je ok ali često nije uspijevalo pa se Popcorn A-300 smrzne i onda se mora napravit restart uređaja. Sad kopiranje preko mreze pocinje istog trena kad kliknem i kopirao sam jedno tridesetak testnih datoteka u ova tri dana i nijednom se nije smrznuo tako da mislim da je problem rjesen ![]() @ m4dm4n Ovdje i pricamo o disku sa takozvanim advanced formatom: Western Digital AV-GP WD20EURS. Hvala i poz! |
![]() |
![]() |
![]() |
#60 |
Premium
Datum registracije: Jun 2005
|
decki moze potvrda jer sad nakraju nisam siguran. ako se koristi RAID0 (2x320 gb) jel treba napravit allignment prije polja na svakom disku zasebno ili nakon kreiranja polja ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|