|
![]() |
#31 |
3.14zda ®
Datum registracije: Nov 2005
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#32 |
Guest
|
Evo svježi primjeri temperatura iz mog kućišta, mjereno dok sam igrao STALKERa, početak mjerenja nakon 20min igranja, kraj nakon 2h igranja (procesor je cijelo vrijeme pod ~100% loada): GPU: min. 44°C max. 59°C GPU Ambient: min. 42°C max. 49°C CPU: min. 41°C max. 45°C Konfa je: AMD Athlon 3000+, AM2 @2000mhz, hlađen Freezerom; Sapphire Ultimate X1950Pro @stock, hlađena pasivno Accelerom. Jedan najobičniji 80mm vent naprijed i jedan isti takav za ispuh, kućište zatvoreno. ![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#33 |
Premium
Datum registracije: Feb 2007
|
ovo je kod mene vruće vruće tako da i ja tražim nekakav savjet oko venta odozada ima za 120 ali naprjed nema ništa nikakvih rupica ili neš slično tako da sam mislio naručiti ovo http://www.links.hr/index.php?naziv=...kl=050.909.139 znam da je šatro ali kad nemaš ništa bolje onda je i to dobro pa recite jeste za ili ne
![]() |
#34 |
3.14zda ®
|
Prijatelju, tebi ploca poprilicno laze jer da imas temperaturu ploce od 83°C vec bi odavno osjetio miris spaljene plastike. Apdejtaj BIOS, ako postoji noviji, ovo su 101% fake temperature za CPU i maticnu plocu. |
![]() |
![]() |
![]() |
#35 | |
Premium
Datum registracije: Aug 2007
|
Citiraj:
![]() pa se moram izluđivati sa molexima i improvizacijama sa 5/7v Anywayz, ja sam svoje kuciste izbacio na balkon, pocupao sve van, rasporedio kabele, prestekal par ventova. Glasnije je, ali barem se grafa i chipset ne kuhaju vise ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#36 |
.
Datum registracije: Dec 2005
|
Ma sve na stol i doviđenja...ja sam se toliko naviknuo na konfu na stolu da se jednostavno više nemogu vratiti na konfu u kućištu, iako ga imam i stoji mi prazno pored ormara mjesecima... |
![]() |
![]() |
![]() |
#37 | ||
3.14zda ®
|
Citiraj:
![]() Citiraj:
![]() Da ne spominjem kurvinski lazljive senzore za temperature na toj ploci... |
||
![]() |
![]() |
![]() |
#38 |
Why so serious
Datum registracije: Nov 2007
|
A nemrete i ovce i novce, ploču dobiš za tri gajbe piva(i manje) i kaj je onda za očekivat, da možeš podešavat okretaje? ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#40 | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Premium
Datum registracije: Apr 2008
|
Informacije o senzoru: -->
Tip senzora Fintek F71882F (ISA 600h) Tip GPU senzora Analog Devices ADT7473 (NV-I2C 2Eh) Naziv matične ploče MSI MS-7327 / 7373 / 7376 / 7388 Temperatura: Matična ploča 37 °C (99 °F) CPU 54 °C (129 °F) 1. CPU / 1. jezgra 62 °C (144 °F) 1. CPU / 2. jezgra 61 °C (142 °F) GPU 62 °C (144 °F) GPU memorija 54 °C (129 °F) GPU okolna temperatura 52 °C (126 °F) Seagate ST3500320AS 43 °C (109 °F) Seagate ST3500630AS 48 °C (118 °F) Hladnjaci: CPU 2121 RPM Naponi: CPU jezgra 1.34 V +3.3 V 3.38 V +5 V 4.80 V +12 V 11.97 V +3.3 V Standby 3.36 V VBAT baterija 3.26 V GPU Vcc 3.31 V Nakon stavljanja Kama Flexa i smanjivanja u BIOS-u na 50% brzine jer je buka katastrofa sto je vjerojatno radi svih silnih otvora po kucistu (i ovdje je isto tako radio Prime95):
Misteriozno se drugi HDD ugasio tj. tocan razlog je sto nisam imao odgovarajuce s-ata kablove pa sam obicne stiskao iza sa kucistem i shebao kabal. Sada sam opet okrenio harove onako kako trebaju biti (unatoc estetici) jer se inace drugi hard gasi tj. dolazi do prekida negdje na samome kablu. Isto tako me brine ovo iz Everestovog izvjestaja: Hladnjaci: CPU 1028 RPM Kučište 1474 RPM -> nemoguce jer se vent vrti na 1500 RPM, a u BIOS-u sam ga smanjio na 50% jer su stvarali buku (uzrok brojni otvori na kucistu i sacasti dio iza zadnjega venta koji radi dodatnu buku kada vent radi propuh) Napajanje: 762 RPM!?! -> kakvo veze ima sada napajanje sa time jer se vent na napajanju vrti normalno na 1500 RPM ili...!? Naime, na slikama cu pokazati kako sam to prvo spojio, ali posto nisam mogao samanjiti brzinu zadnjega venta dok je bio spojen na "fan 4" konektor, morao sam spojiti isti na "fan 2" konektor i onda se pojavila ta kao brzina venta na napajanju!? Isto tako mi nije jasno kako ne mogu regulirati vent koji je spojen na konektor "sys fan 4", vec samo na ova prva dva!? ocito je greska na BIOS-u ili nesto!? Da stavim novi BIOS....ovaj trenutni je onaj koji je dosao sa plocom. Uz to sada kada mi je vent spojen na "fan 2" konektor, moram razvuci onaj produzni i onda mi sve to izgleda koma u kucistu.....a i njesra sto je sada sve pohebano sa tim ventovima i vise ne znam sta i kako da reguliram!? Dali ima mozda kakav software za to ili....ili moram bas uzeti onaj regulator brzine ventova posebno!? Slike: Ovako je bilo prvobitno zamisljeno i sve je super uredno bilo sa kablovima (koliko to trenutno moze biti dok ne uzmem nove kablove za hdd): ...i sada dok je sve shebano i dok vise ne znam sta i kako radi....u PM... ![]() ![]() ![]() ![]() Pomagajte ekipa...sta se desava...kakva brzina napajanja, zasto ne mogu regulirati hebenu brzinu venta kada je spojen na "sys fan 4"......i zasto se ova druga brzina pokazuje krivo? ![]() P.S. I evo slika kako su ventovi okrenuti...te dali sam ih dobro okrenio!? Kupio dva Kama Flexa i evo izvjestaja:
Prije nego sto sam ih stavio, Prime 95 cca 2 h radio: Informacije o senzoru: Tip senzora Fintek F71882F (ISA 600h) Tip GPU senzora Analog Devices ADT7473 (NV-I2C 2Eh) Naziv matične ploče MSI MS-7327 / 7373 / 7376 / 7388 Temperatura: Matična ploča 37 °C (99 °F) CPU 54 °C (129 °F) 1. CPU / 1. jezgra 62 °C (144 °F) 1. CPU / 2. jezgra 61 °C (142 °F) GPU 62 °C (144 °F) GPU memorija 54 °C (129 °F) GPU okolna temperatura 52 °C (126 °F) Seagate ST3500320AS 43 °C (109 °F) Seagate ST3500630AS 48 °C (118 °F) Hladnjaci: CPU 2121 RPM Naponi: CPU jezgra 1.34 V +3.3 V 3.38 V +5 V 4.80 V +12 V 11.97 V +3.3 V Standby 3.36 V VBAT baterija 3.26 V GPU Vcc 3.31 V Nakon stavljanja Kama Flexa i smanjivanja u BIOS-u na 50% brzine jer je buka katastrofa sto je vjerojatno radi svih silnih otvora po kucistu (i ovdje je isto tako radio Prime95):
Misteriozno se drugi HDD ugasio tj. tocan razlog je sto nisam imao odgovarajuce s-ata kablove pa sam obicne stiskao iza sa kucistem i shebao kabal. Sada sam opet okrenio harove onako kako trebaju biti (unatoc estetici) jer se inace drugi hard gasi tj. dolazi do prekida negdje na samome kablu. Isto tako me brine ovo iz Everestovog izvjestaja: Hladnjaci: CPU 1028 RPM Kučište 1474 RPM -> nemoguce jer se vent vrti na 1500 RPM, a u BIOS-u sam ga smanjio na 50% jer su stvarali buku (uzrok brojni otvori na kucistu i sacasti dio iza zadnjega venta koji radi dodatnu buku kada vent radi propuh) Napajanje: 762 RPM!?! -> kakvo veze ima sada napajanje sa time jer se vent na napajanju vrti normalno na 1500 RPM ili...!? Naime, na slikama cu pokazati kako sam to prvo spojio, ali posto nisam mogao samanjiti brzinu zadnjega venta dok je bio spojen na "fan 4" konektor, morao sam spojiti isti na "fan 2" konektor i onda se pojavila ta kao brzina venta na napajanju!? Isto tako mi nije jasno kako ne mogu regulirati vent koji je spojen na konektor "sys fan 4", vec samo na ova prva dva!? ocito je greska na BIOS-u ili nesto!? Da stavim novi BIOS....ovaj trenutni je onaj koji je dosao sa plocom. Uz to sada kada mi je vent spojen na "fan 2" konektor, moram razvuci onaj produzni i onda mi sve to izgleda koma u kucistu.....a i njesra sto je sada sve pohebano sa tim ventovima i vise ne znam sta i kako da reguliram!? Dali ima mozda kakav software za to ili....ili moram bas uzeti onaj regulator brzine ventova posebno!? Slike: Ovako je bilo prvobitno zamisljeno i sve je super uredno bilo sa kablovima (koliko to trenutno moze biti dok ne uzmem nove kablove za hdd): ...i sada dok je sve shebano i dok vise ne znam sta i kako radi....u PM... ![]() ![]() ![]() ![]() Pomagajte ekipa...sta se desava...kakva brzina napajanja, zasto ne mogu regulirati hebenu brzinu venta kada je spojen na "sys fan 4"......i zasto se ova druga brzina pokazuje krivo? ![]() P.S. I evo slika kako su ventovi okrenuti...te dali sam ih dobro okrenio!? |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#41 |
Premium
Datum registracije: Nov 2007
|
Za ostale probleme neznam, ali ove ventove si dobro okrenuo. Jedino evo ja bih stavio ovaj vent koji je kod diskova između maske i prve stranice kućišta (naravno ako ima mjesta), ako ništa hardove jedan ispod drugog skroz gore do prvog slota i ispod njih vent za usis. I još jednog takvog gore u kavez od optike i fdda jer kolko vidim stao bi ti tamo jedan. Za buku jbg, gle, ljeto je, konfa se grije, treba joj hlađenje čak i po cijenu buke. Ma priviknut ćeš se s vremenom ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#42 |
Extrema Thule
Datum registracije: Feb 2005
|
Everest krivo čita "brzinu venta na napajanju" jer to nije napajanje. to je bug. izvuci zaključak, imaš na CPU , ispuhivanje i upuhivanje. dakle, jedan od njih sporije vrti što si u biosu smanjio 50%. sad imaš dobar propuh i ne moraš svaki put gledati koliko ventlator vrti. i bok
__________________ |
![]() |
![]() |
![]() |
#43 |
Premium
|
Ok...sve to stoji, ali ne kuzim zasto ne mogu regulirati vent koji ukljucim pod "sys fan 4", vec samo pod "sys fan 1" i "sys fan 2"!? Ovo sa razvlacenjem kablova mi se ne svida bas jer mi je recimo "sys fan 4" odmah pored venta......a kada tu ukljucim vent uopce mi ga MBO u BIOS-u ne vidi pa ne mogu smanjiti brzinu....sada sam stavio novi BIOS i opet nista..... Dali postoji opcija sa ne znam cime da stavim kod venta, a da smanjim buku? Znam da sam dosadan sa time, ali 16-ak god sam uz kompove i buka mi pocela jako ici na zivac....uz to sam podstanar i komp je u boravku, a znate kakve su zene...hehehe..... ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#44 |
3.14zda ®
|
Neke ploce mogu kotrolirati sve ventilatore, neke 1-2 komada, neke nijedan ![]() ![]() Na stranu sala, i abitice su prije imale kontrolu samo 2 venta iako je bilo 4 prikljucka na ploci, kao naprimjer na IC7, samo su top modeli ala IC7-MAX3 imali kontrolu svega pristekanoga. Otkad se pojavio µGuru cip(rebrandani winbond) to se promijenilo i sve ide preko BIOS-a ploce. |
![]() |
![]() |
![]() |
#45 | |
Extrema Thule
Datum registracije: Feb 2005
|
Citiraj:
Nope, jedina šansa je da kučište smjestiš lijepo na pod a ne na stolu gore gdje je ravnomjerno dolazi buka do glave.
__________________ |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#46 | |||
Señor Audiophile
Datum registracije: Jan 2007
|
Ajmo po redu ![]() Sto se tvoje maticne tice, stanje je ovako: "As you can see in BIOS (H/W Monitor) the only Fan Header that allows fan regulation is SYSFan1." Citiraj:
Citiraj:
Citiraj:
![]() Sto se tice ovog ispuha odostraga ... on nije reguliran preko MBO vec je spojen na 5V (crvena zica) i to je sasvim ok. Ovaj drugi (kod diskova) je spojen preko 3-pin konektora na header koji nema regulaciju brzine i tu se ne moze puno napraviti. Jedino sto mozes s njim (osim kupovine potenciometra FanMate ili MFC1) je isto spajanje na 5V preko ukljucenog molexa (crvena i crna zica). Sto se tice ocitavanje brzine preko te zute zice, to je po meni manje bitno (bitno da je komp hladan). Osobno imam MFC1 (sa onim LED-icama) kod kojega frekvencija blicanja odrazava okretaje venta (te je ujedno i dijagnostika ukoliko vent ne radi).
![]() |
![]() |
#47 |
Premium
|
Hebem ja plocu koju sam platio cca 1300 kn, a da ne moze regulirati ventove na ploci!! Kupujem onaj regulator brzine ventova ako mi bude to sve islo na zivac, samo moram naci neki ok.....a to znaci da ne izgleda kao radio za auto i da ne bljesti i svijetli na sve strane.... ![]() E da...onaj Fan Mate je samo za jedan vent? |
![]() |
![]() |
![]() |
#48 | |
3.14zda ®
|
Citiraj:
Imas one razdjelnike Sharkoonove u Linksu za par kn u koji mozes ubost 2 venta i spojiti na plocu. Takodjer tako mozes ubosti taj razdjelnik u Fanmate i iskontrolirati 2 venta odjednom. ![]() http://www.links.hr/index.php?option...kl=050.912.037 |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#49 | |
Premium
|
Citiraj:
![]() Nema opciju upravljanja ventovima.....ali zato ima more drugih, a o stabilnosti i jos brdo stvari ne trebam ni pricat. Netko je stavio sliku tu od svoga kompa sa istom plocom pa moze reci kakva mu je ploca.... ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#51 |
Premium
|
Kuciste sam napokon nekako smjestio ispod stola...tisina.....blazena tisina... ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#54 |
Premium
|
|
![]() |
![]() |
|
|