|
![]() |
#31 |
Señor Audiophile
Datum registracije: Jan 2007
|
Vidim da ima puno polemika oko trajnosti Tagana, pa da se malo pozabavimo i ovom temom. Osnovni problem koji se pojavljuje kod elektricnih krugova jest njihova trajnost. Ovo je zapravo cista matematika (bolje receno formula prema nekim modelima predvidjanja - npr. Arrheniusov model). ![]() Ovdje se uzima u obzir radna temperatura sklopa, tolerancije el. elemenata, te Duty cycle (odnosno postotak ukupnog vremena koristenja). U ovaj model se ubacuju uvjeti poput vrste koristenih kondenzatora, integriraca i tranzistora (odnosno njihovim tolerancijama na povecani napon/temperaturu). Kao sto se vidi sa slike, temperaturna ovisnost je eksponencijalna. Kada gledamo Taganov dizajn, ovo je kriticna tocka (iz vise razloga): Dakle, kao sto se vidi sa slike radi se o kondenzatorima koji imaju toleranciju od 85°C i 200V peak voltaze. Samo za usporedbu, vrlo popularni model Corsaira 450VX koristi kondenzatore s tolerancijom od 105°C i 400V. Kada jos uzmemo u obzir da su ti Taganovi kondici stavljeni u neposrednu blizinu toplog/vruceg heatsinka, stvar postaje jos gora. Ne treba valjda niti spominjati da je ova suma el. elemenata, hladnjaka i zica kroz koju prolazi zrak, vrlo zahtjevan zadatak za ta dva mala 80mm venta. Uza sve navedeno se jos dodaje cinjenica, da velik broj ljudi (ne samo s ovog foruma) koristi PSU kao jedini ispuh toplog zraka iz kucista i to uglavnom na vrhu gdje se skuplja sav ugrijani zrak ... i sami mozete zakljuciti sto dalje slijedi. Pregrijavanja, izlazak iz tvornickih specifikacija, skracivanje zivota el. elemenata unutar PSU kucista i kao konacan rezultat njegov odlazak u vjecna lovista ![]() BTW: Evo jednog primjera zivotnog vijeka PSU-a. Ukoliko taj Tagan ima MTBF od 100,000h @25°C, to bi znacilo da ce na nekakvih 50°C (uz Duty cycle od 40-50%) imati zivotni vijek 4-5 godina.
![]() |
#32 |
Premium
Datum registracije: Jul 2007
|
Ja taman jučer prominija kondiće na svome Taganu TG380-U1. Stavija sam Rubycone MBZ i Panasonicove KZJ. Radi ko nov. Dizel iznenađen sam da taj tvoj Tagan radi bez problema jer vidim da ta dva mala (koja se jedino razaznaju na slici) od 16V 470mF su TNR Fuhyyju. Neće ta dva probit nego ti veći lijevo od njih koji su pokriveni hladnjakom ako su Fuhyjuu. Zna Tagan koristit i Jenpo kao što je slučaj s još jednim Taganom što ga imam (TG330-U1) i taj mi radi bez problema iako sam pronaša slike s interneta na kojima su i ti Jenpoi probili. Uglavnom kod mene je taj Tagan sa Fuhhyjuima probija i također jedan Neone ali dosta kvalitetnije proizvodnje nego ovi današnji jer je također koristija Fuhyyju kondiće. Kondići nisu vidljivo oštećeni već se vidi da je taj elektrolit iscurija i zaljepija se po svim okolnim komponentama. U početku sam mislija da je to neko ljepilo što drži komponente da ne diraju jedne druge ali to isto ljepilo je bijele boje na drugim mjestima pa tako mislim da to može biti jedino elektrolit. Naravno napon od 11.4V sam govori o problemu i nemogućnosti napajanja da više drži stabilno komp. Imam još taman 4 Rubycona MBZ od 3300mF 6.3V da po dva stavim u paralelu jer mi trebaju 2 od 6800mF. Dizel nisu ti prsti otpali sad kad si ga pogleda i sad ćeš sigurno spavat. Ako koriste Fuhyyju na svim mjestima ja im osobno ne bih virova pa ti govori šta god hoćeš i kako god oni izgledali. Fuhyyju je poznat na badcaps.net-u kao najgora marka kondića. Da sam bar ja stavija slike probivenih kondića no bacija sam ih kako sam ih vadija tako da jedino mogu uslikat zamijenjene. Vjerojatno ću i slikat da drugima pomognem u slučaju da trebaju recapat ovakvo napajanje. Evo i jedan link usput da ne bude da ja izmišljam. Obratite pažnju na ovu sliku. U ovom slučaju su Jenpo kondići u TG380-U1. |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#33 |
Premium
Datum registracije: Jan 2006
|
Moj 2Force 430W je dugo radio olično dok nije eksplodirao kondić samo tako. Nakon toga je zamijenjen s nekim iz chipoteke i nakon toga je radio sretno više od pola godine. Mislim da sad radi sretno kod Max-a.
![]() |
#34 |
Moderator
Datum registracije: Apr 2005
|
U01 je serija koja je dovela Tagan na glas kao pouzdano ali vruće napajanje Sa U22 i U15 je priča drugačija oni odlaze dok si reko keks i kad odu they are gone with a bang. Velika većina kad crkne doslovce eksplodira i nerijetko povuće gro stvari za sobom. Mislim da ne moramo ponovo ponavljat priče od prije godinu dvije. U33 pak ima groznu iskoristivost i nije se iskazao niti sa regulacijom napona Za te pare koje Tagan košta imaš boljih solucija, druga je stvar što do prije par godina kod nas nisi mogo kupit pošteno napajanje a da je koštalo manje od Tagana. Sad je priča sasvim drugačija.
![]() |
#35 |
Premium
|
dh41400 sve to stoji samo ti primarci se uglavnom i koriste general purpouse koji i mogu biti za 85C (u mnogo napajanja se ovakvi koriste i to bez ikakvih problema). Oni rijetko odlaze. Problematični su oni što se ne vide tu na slikama, tj. oni što sam i ja nave kao sliku. To su kondići na izlazu za filtriranje napona koje komp dobiva. Da temperatura je problem i neki s temperaturom imaju više problema nego drugi. Samo mislim da neki proizvođači dosta štede u proizvodnji kondića zato oni i pucaju (pogotovo u blizini izvora topline). |
![]() |
![]() |
![]() |
#36 |
3.14zda ®
Datum registracije: Nov 2005
|
Ne znam kako kod drugih, ali moje kuciste je odlicno rasladjeno i Tagan sigurno nikad nije sluzio za izvlacenje toplog zraka iz kucista, tako da tih 85°C na koliko su bazdareni veliki kondenzatori sigurno nikad nije dosegao i ne vidim mjesta paranoji za tih 105°C i vise iako su svi mali koliko vidim upravo deklarirani na tih famoznih 105°C. Evo jos jedna slike iz galerije koju nisam uploadao: Meni se cini da je spora vrtnja ta 2x80mm venta od 500RPM max cak plus sto se tice uvlacenja prasine u samo kuciste napajanja(manje se grije uslijed manje prljavstine), a i misljenja sam da je jedno od najtisih napajanja s aktivnim hladjenjem uopce. Samo ciscenje od prasine napajanja, kad sam ga otvorio jucer, se sastojalo od samo jednog ispuhivanja ustima na prozoru i to je to. Cisto kao novo. Tagan je trenutno vani i pogoniti ce drugu konfiguraciju jer ovaj Sharkoon 350W sa 120mm LED ventom je uzas koliko je glasan, pas mater. A ta konfa je upravo namjenjena za 24/7 i prilicno sam siguran da ce Crni Jack Tagi tu nastaviti svoju dominaciju ![]() Moja najveca zamjerka tom TG480-U01 je ogromna kolicina railova koje nisam nikako uspijevao posteno "zamotati" i sakriti u kucistu, a to je donekle i problem samog Centuriona 5. |
![]() |
![]() |
![]() |
#37 |
Premium
|
Facelessone nije preporučeno ovakve kondiće (pogotovo one na matičnoj) mijenjati s kondićima iz Chipoteke. Ti kondići što ih prodaju u chipotecu su "general purpouse". Svaki proizcođač ima brdo serija za različite primjene. Kod računalnih komponenti se koriste kondići za visoki ripple i niski ESR. Ovi general purpouse podnose znatno manji rippl i možeš ga lako preopteretit pa će i on probit kao i ovaj prije njega. |
![]() |
![]() |
![]() |
#38 | |
Premium
|
Ma u praksi svi kondići podnose 2000 sati na 105C (neki i više). Sa svakih 10C koliko spustiš temp. život se udvostručuje. Nema straja za primarce. Vidite taj (M) na njima to je Matsushita electronics, tj. Matsushita-Panasonic. To su kvalitetni kondići i dobro upotrebljeni jer oni ne obavljaju tako težak posao. Največi problem je nekvaliteta kondića. Tu se Fuhhyju stvarno pokazao. Dizel: Koji komp pokreće taj Tagan? edit: Corsair CX400 za primarca koristi Hitachijevog 85C 400V 270mF. Nema tu problema. Mislim (nisam 100% siguran) da ti primarci služe za Hold-Up time, tj. vrijeme od nekoliko ms potrebno da UPS preuzme posao u slučaju nestanka struje. edit2: Pronašao sam što sam i mislija na jednom drugom forumu: Citiraj:
Da se ne misli da je 200V premalo. Zadnje izmijenjeno od: n4d44. 15.06.2009. u 10:08. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#39 |
3.14zda ®
|
Do prekjucer sam ga gazio u glavnim konfiguracijama (Pentium D 945@4GHz 24/7, E6850@3.5GHz 24/7) i dosta dugo je radio sa CrossFireom 2xHD3870 bez problema. Uglavnom je bio porpilicno opterecen za svojih 480W. Od sutra ce pokretati slabiju konfiguraciju da ga malo rasteretim nakon 5 godina (Celeron 430@2.35GHz, 6600GT) i to mu dodje kao neka zasluzena PTSP penzija ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#40 |
Premium
Datum registracije: Jan 2006
|
Nije kod mene više nego kod Max-a. Neznam dali je on mjenjao šta.
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#41 |
Super Moderators
Datum registracije: May 2002
|
Tvoj je onaj malo noviji koji ima i 6-pinske za grafu?
![]() |
#42 |
3.14zda ®
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#43 |
Super Moderators
Datum registracije: May 2002
|
Ja imam onaj prvi bez toga. Šljakao je preko 4 godine po 18-20 sati dnevno dok nije bio malo jači kuršlus ![]() Radi i dalje ali sam ga umirovio i služi samo za servis...
![]() |
#44 |
woot!!!
Datum registracije: Aug 2005
|
A kakvo je stanje sa Tagan 420W i-Xeye (TG420-U02)? Moj ce sad uskoro navrsiti 4 godine te pogoni konfu iz moj komp nesto vise od godinu dana, a prije toga je bila ne tolko zahtjevna konfa tak da bas i nije bilo nekog naprezanja. |
![]() |
![]() |
![]() |
#46 |
Premium
|
Pusti ga malčice da leži da se dobro isprazne oni veliki kondići da te ne opali struja (ne diraj ih prstima - nije plastika na njihovim vrhovima bezveze stavljena). Pogledaj kondiće koji se nalaze kod izlaznih žica da li cure? Jesu li nabrekli? Popucali? Ljepilo je bijele boje. Ako se elektrolit razlija on bude narančaste boje. Kondići znaju probit i s donje strane. Nije uvijek vidljivo da je kondić neispravan. Nekad im opadne kapacitet što nije lako ustanoviti bez odgovarajuće opreme. No ako su kondići otišli znači da ne rade svoj posao dobro i trebao bi se pojaviti veći (možda i puno veći) ripple. Provjeri napone s multimetrom. Kako nemaš osciloskop (jer je to skup aparatić). Pogledaj pod punim optrećenjem i u idleu 12V i 5V i to prebaci multimetar na AC (izmjenicnu struju). Elektronika koristi istosmjernu struju. Te "greske" u naponu poznate kao ripple se pojavljuju kao izmjenicna komponenta i trebale bi se moći ovako izmjeriti. Multimetar bi barem trebao dati ekvivalentnu istosmjernu vrijednost (neka me netko ispravi ako grijesim). Tu ekvivalentnu pomnoži s 2 i mislim da po ATX specifikaciji taj ripple ne smije prelaziti 100mV, tj. +- 50mV. Jučer sam testirao svog TG380 kojem sam prominija kondiće i maksimalni ripple koji sam izmjerija je 40mv uglavnom je varira oko 20-30mv (na 12V) dok onaj na 5V je bija oko 10tak mV. Nisam siguran može li se ovo i izmjeriti s bilo kojim multimetrom ja koristim jedan skupi Fluke. Najlakše je provjerit napone s everestom. Ako 12V,5V,3.3V ne odstupa previše (5% gori/doli - što je iirc ATX spec.) onda je to napajanje najvjerojatnije dobro napajanje. Svaka čast Dizel, 3870x2 na ovom Taganu. Dobro je znat da Tagani mogu potegnit kad triba. Sad mi nije žao šta sam potrošija zadnje rubycone MBZ koje je skoro nemoguće nabaviti. edit: Kondići upitne kvalitete su ti TNR i TMR to su ti serije proizvođača Fuhjyyu (obično će prvi popustit oni od 2200-4700mF, one manje ne trebaš uglavnom ni gledat). Malo progugla Fuhjyyu. |
![]() |
![]() |
![]() |
#47 |
3.14zda ®
|
Ne zaboravi, E6850 na 3.5GHz, 2xHD3870 u CrossFireu, 5 ventilatora(2x40mm, 2x120mm, 1x80mm), 4 diska, DVDRW i jos masa USB picajzli koje takodjer cuclaju struje. Tako je radio sigurno pola godine po 20-ak sati dnevno, ako ne i vise dok me "drzao" CoD4 ![]() Sto se mene tice, Tagan je penziju posteno zasluzio i zaradio. |
![]() |
![]() |
![]() |
#48 | ||||
Señor Audiophile
|
Kljucan dio ... Citiraj:
Citiraj:
EDIT: sad vidim da ima dva "M" (onaj uokvireni), da vjerojatno je Matsushita u igri. Citiraj:
![]() Citiraj:
Dakle radi se o ovoj promjeni: ![]() ![]() Kazu da produzuje Hold-up Time za 80%. Koliko vidim nesto je povecan njihov kapacitet, te je tolerancija na temperaturu veca za 20°C. U svakom slucaju, lijepo za vidjeti da se netko brine o svojim proizvodima. EDIT: Bas se sad sjetih svoja 2 (vrlo slicna ovima iz Tagana) "M" 33,000uF kondica (ostali viska) koja su u biti dio ulaznog filtera uz Greatz za ispravljacki dio pojacala u A klasi koje sam jos davno radio. Kako to pegla napon sa sekundara toroidalnog 500VA transformatora (izlaz je bio 35W - najcisca A klasa) ![]()
The Secret ... Zadnje izmijenjeno od: dh41400. 15.06.2009. u 15:05. |
||||
![]() |
![]() |
![]() |
#49 |
woot!!!
Datum registracije: Aug 2005
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#50 |
Premium
Datum registracije: Apr 2006
|
Evo da se i ja pohvalim. Moj TG480-U01 je skoro navršio pet godina kad je prošli tjedan otišao na elizejske poljanje zajedno sa matičnom. Ali se nemogu žalit na njega, da ga nije okinul grom, još bi radil. Barem je otišo sa stilom. ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#51 | |
Premium
|
Citiraj:
Tribalo bi bacit oko po našim dućanima koji drže tog Corsaira. Kondić se može vidit kroz otvor ventilatora. Iako mislim da to nije nešto toliko bitno za napajanje. Bitniji su oni sekundarni Ostor RLS/RLX. Samo će vrijeme pokazati koliko drže. Nadam se da će dugo jer ih više kompanija koristi zadnjih godina. Znam da su krepavali kao i Teapo na matičnim pločama, dok u napajanjima rade ok. No dobro sve te kompanije prije ili kasnije imaju svoje sjajne trenutke. Dosta napajanja na primaru ima ove 85C velike kondiće. Koliko sam čita oni skoro pa nikad nisu problem. Evo još malo na poslu, a kad dođem doma imam recapat jednog Neonea koji je koštao 300kn u svoje vrijeme. Dosta klasičan stariji dizajn koji ne djeluje uškopljno. Fuhjyyu kondići su procurili. Poslužit će za nekakav HTPC. ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#52 |
3.14zda ®
|
Mislim da je ipak potpuna glupost generaliziranje na ovom forumu tipa "Tagan je smece" zato jer je to idol Đoniguru rekao. Uvijek postoji iznimka, a zanima me koliko ce ova nova ueber-mega-turbo VX/HX/GTX/TDi napajanja za cca 5 godina imati iznimki ![]() Zadnje izmijenjeno od: Dizel. 18.06.2009. u 12:08. |
![]() |
![]() |
![]() |
#53 |
Premium
|
Istina je to Dizel. Takve stvari je nemoguće znati. Mi sad svi preporučamo Corsaira CX400, a u biti on nije tako dugo na tržištu da itko može dati nekakvu realnu procijenu o njegovoj trajnosti. Tko zna kakvi će biti naponi i ripple nakon dvije/tri/pet godina konstantnog korištenja. |
![]() |
![]() |
![]() |
#54 |
Señor Audiophile
|
Sto je najzalosnije, na Taganovu kvalitetu nitko nije upozoravao. Sto se pak tice GTX/GTI napajanja tice, na njih svi skrecu paznju kao napajanja koja koriste poprilicno kvalitetne dijelove (naravno nisu jedini brand). Sukladno tome za ocekivati je da ce im i vijek trajanja biti dulji, a rad ostati kvalitetan (sto samo vrijeme moze pokazati). Ja sam uvjeren toliko da sam vec odavno potrgao naljepnice na njemu, a sto se tice crknutih primjeraka ... jedini kojeg se sjecam je onaj na kojeg je bio spojen akumulator od auta ![]()
![]() |
#55 |
Moderator
Datum registracije: Apr 2005
|
Dizlo daj više shvati da ovdje ljudi ne pljuju stare Tagane iz U01 serije i stare X-Eye nego novije serije počevši od prvih Easycona i 2Force (U15 i U22) Nitko ne govori da je stari Easycon kenja nakon 5g ... on je kenja odma nakon kaj ga raspakiraš isto ko i U22 yebote pa moj 430W U22 je bio takvo sranje od napajanja da je to užas sa 6800GT na s939 konfi naponi su padali ko da sam spojio štednjak na njega btw trebao bi pogledat koliko Tagana rikava... pa bi okrenuo priču...osobno sam vidio police i police pretrpane skurenih Tagana.... i kao što velim bilo bi sve OK da riknu kako treba a ne da eksplodiraju i povuku za sobom pol kompa Iskreno bmk hoće li mi PSU crknut ili ne ali kad crkne ima da ode samo PSU. odi Vex-u (mislim da je on bio u toj priči) pa mu reci kako je Tagan dobar, liku je 580W Easycon eksplodirao i povuko ploču, proc, ram i grafu i to ne jeftilen komponente Ne kužim zašto se se sad po ne znam koji put našli mljet o stvarima o kojima se već gro puta mljelo mislim ima toga ko' dreka na forumu http://forum.pcekspert.com/showthrea...ighlight=Tagan http://forum.pcekspert.com/showthrea...ighlight=Tagan http://forum.pcekspert.com/showthrea...ighlight=Tagan http://forum.pcekspert.com/showthrea...ighlight=Tagan
![]() |
#56 |
Registered User
Datum registracije: Jul 2006
|
Jel ima tko kakvih iskustava s ovim napajanjem: Napajanje 780W, TAGAN SuperRock Series TG780-U33II, 120mm vent.? |
![]() |
![]() |
![]() |
#57 |
Premium
Datum registracije: Mar 2006
|
Jel se može znati kakvu ti to konfu imaš da ti je neophodno 780W?
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|