Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Kućišta, napajanja i modding > Case Modding
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 30.07.2008., 06:57   #31
Juggernaut
Registered User
Moj komp

Datum registracije: Sep 2006
Citiraj:
Autor Neo-ST Pregled postova
Pozdrav svima...
Ja već neko....

....kakva otprilike?

Hvala
Da, to kuciste je dobro ako ti se ne zahebava s brusenjem, i kemijanjem po njemu; vec imas ugradjen kiler i samo stavis ostatak skalamerije unutra...

Tu je sistem:

Treba se docolati za:

- 2 I reduktora ( zbog radijatora, jer on ima cijevi manjeg promjera od onog kojeg ces vjerovatno koristiti )
- 10 shelni ( 2 na blok, 2 na pumpu, 2 na rezervoar, 4 na reduktor ( po 2 s obje strane )

Citiraj:
Autor Razer Pregled postova
Kao njegov glasnogovornik ti mogu odmah odgovoriti na tvoja pitanja....ali...

Uvjet je taj da daš tu beštiju (CPU, naravno) iz kompa na jedan dan za bench party

( tek sam se ustao, a zurim na posel pa je ovo zbrljana slika nabrzinu )
Juggernaut je offline   Reply With Quote
Staro 30.07.2008., 08:04   #32
LUXX
Vodenjak :)
Moj komp

LUXX's Avatar

Datum registracije: Feb 2008
Uff jeste se raspisali....
Uglavnom odluka je pala za vodeno.
Baš iz razloga što cesto mijenjam hardver nisam uzeo blok za NB.
CPU i GPU cu hladit a kad uzmem drugu maticnu(možda ju cak i narucim odma s vodenim ) onda se lako krkne blok na NB i stvarcica radi.
Želju za vodenim sam oduvjek imao.
Jednostavno je tiša mogucnost hlađenja od zracnog.
A što se tice boljeg hlađenja nekim zracnim hladnjacima nebi baš rekao.
Kod zracnog pokreneš li prime95 temperatura naglo poraste i hladnjak s time postaje glasniji kad razvrti okretaje.
Vodeno hladi u tom trenutku puno bolje kolko sam cuo pošto temperatura ne skoci tolko naglo nego raste postepeno i pomalo (dakle nekakav linearan rast temperature)
Pošto volim dizat procove kao i Razer upravo to mi i treba
Tu dosta prevladava i jednostavna želja za vodenim.
Zracno više ni sam neznam koje bi uzeo ali vecinu sam isprobao i vec su mi iskreno receno dosadna
Volim puno ceprkat i šarafit po kompu tak da mi vodeno super dođe za takvo što.
Vidjet cu još u vezi maticne dal cu ju odmah uzet ili malo pricekat.
Uglavnom moglo bi vodeno i drugacije djelovat da baš zbog njega izgubim volju za stalnim šarafljenjem.
Uglavnom odluka je pala.
LUXX je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 30.07.2008., 09:50   #33
Gradjanin
Premium
Moj komp

Gradjanin's Avatar

Datum registracije: Aug 2007
mozes slobodno racunati i na moju skromnu pomoc, mada su jugg i njunjo ipak u tome punooo duze. slazuci ovaj sli vodenjak, bome sam naucio sve i svasta.

i onako. nije da nisu u pravu da su danas zracnja hladenja na svom vrhuncu. i da hlade sasvim pristojno. no, opet svi ti tornjevi bez venta nisu nikaj na ljetnim vrucinama.

jeftinija solucija jesu, to definitivno stoji. 1-0 air vs h2o

tisa..hmm..iako imam vodeno, opet imam i dva venta u kucistu cisto da se zrak protjeruje nutra-van. ako stavis zrak, opet je korisno imati ventove zbog protoka. znaci, nekako egale bi rekli.po naski nerjeseno.mada recimo pumpa daje svoju prevagu na stranu vodenog, pa ga nekako poglasnuje (ako cemo iskreno o cujnosti vodene pumpe-mada je jos nisam cuo s ovim novim plexy pokrovom-kazu puno je tisa). 1,5-0,5 air vs h2o

ugradnja i zamjena..pa iskreno, isprobah i jedno i drugo, i onak, cak je kompliciranije skidati neki uber tower od cpu hladnjaka nego odserafiti dva serafa za vodeni blok..no sve to povaditi(pogotovo sli s dve prepre ogromne graficke) je vec druga prica..no iskreno se nadam da se takvo sto rastavlja samo u krajnjoj potrebi(prodaja ili nedaj boze kvar). no, ako se uzme u obzir SAMO vodeno s gpu i jednom karticom, cini mi se da je komponente lakse skinuti s vodenog. ajd opet popola 2-1 air vs h20

po ovome do sada, hmm vodeno fakat ispada za entuzijaste. no, sada bi mogli reci i par stvari koje NIKADA neces moci dobiti s zracnim hladenjem, a to ipak zagovaratelji zracnog uvijek rado izbjegnu.

to je temperatura komponenti i sistema, a to je ipak ono najvaznije, kaj ne?

znaci, ljeto. najmanja temperatura koju mozes dobiti je temperatura okoline. ok, to stoji. upalis komp, a u vecini slucajeva je on ispod stola ili nekako u nekom kutu, kaj ce reci u najvjerojatnije nepovoljnom polozaju za prirodno prozracivanje iz okoline, rekli bi izoliran od cirkulacije zraka. s vremenom, sistem dode na radnu temperaturu okoline, i sad krecemo.

zrak-sto duze pc radi, sve vise i vise grije okolni zrak. znaci nakon nekog vremena, zbog polozaja, topli zrak oko kompa se grije i sudjeluje u hladenju kompa. svakim trenom je ta temp sve visa i visa, te vent vise ne dobiva svjezi zrak, vec pocinje upuhivati sve topliji i topliji zrak, pa s vremenom sistem jednostavno zagrije zrak oko kompa te pocne raditi na visim temperaturama od radne okoline. 8800gtx kartice, a pogotovo sada ove nove G2xx (ati necu ni spominjat-pecnice) isijavaju toliko topline da im je ZRACNA radna temperatura vrlo blizu 100°C. znaci, 80-90°C zagrijanu karticu ti hladis zrakom koji je sve topliji i topliji. osobno se sjecam temperatura donje grafulje u sliju, koja je teze hladena zbog manje zraka, pa je dostizala usred ljeta tempove vise i od 90°C. pogotovo kad se u to sve uplete kipuci zrak s NB i SB koji znamo da je kod 680/780 zbog njihovog grijanja jednostavno prevruc i vrlo je tesko ohladiti ga.
znaci, zrakom hladeni sistemi postizu vrlo visoke temperature, i jedino je rjesenje pojacavanje ventova na visoke okretaje,koji u vrucim danima ionak nemaju neke koristi jer su jednostavno odvojeni od dotoka friskog zraka i moraju to raditi s vec unaprijed pregrijanim zrakom, pa se na kraju pokaze da uz buku koju dobijes velikim brzinama ventova, dobijes i jednostavno preslabo hladenje komponenti. pogotovo OCanih.

no, zato vodenim hladenjem to sve svedes na najmanju mogucu mjeru. ista prica stoji za polozaj kompa, i za okolni zrak. no, recimo u mojem slucaju, okolni zrak grije samo NB i SB, i sam hladnjak vodenog, dok su isijavanja samih komponenti po meni zanemariva. naravno, tu dolazi i zagrijavanje od napajanja, no necemo njega previse uplitati u pricu, mada je i ono jedan od vecih grijaca zraka u ljetnim danima.
i tako, dodes do spoznaje, da s vodenim drzis konstantnu temp cijelog sistema nesto visom od okoline, dok zrakom to jednostavno nemozes dobiti. u vodenom graficke NE PRELAZE 50°C (35-45°C iz iskustva do sada), CPU je do 40°C (prema everestu jezgre oko 30°C). Topli zrak koji se isijava is NB-SB-killer-napajanje prema iskustvu, ne utjece previse na temp vode u sistemu, pa samim time ne zagrijava previse samo vodeno.

ako sve to uzmemo u obzir, vodeno je upravo zbog ovoga puno bolja solucija. zrak je kako sam rekao, jeftiniji(to je izgleda najvaznija stvar ), jednostavniji za ugradnju te za nekakvo mjenjanje komponenti, i to je sve kaj bi za zrak rekao.
dok s druge strane vodeno, i skupo je, i tesko za ugradnju, opasnije zbog mogucnosti curenja i ostecivanja kompa, ali svojim djelovanje je jednostavno daleko bolje od zraka. prvenstveno zbog toga jer drzi nekakvu konstantnu temp sistema, dok zrak malo pomalo postaje sve zagrijaniji.

mada, iskreno,ako je SAMO do hladenja cpua, vodeno je neisplativo. no, za hladnje cpua ali i gpua, pogotovo u sli ili cross vraijanti, vodeno je jednostavno must have.

uglavnom,nekako mi se cini da je DIY vodeno rjesenje za OCere i jake kompove a gotova rjesenja su za neke HT masine. vodeno treba voljeti, treba puno uciti o njemu, treba se vodenome posvetiti, ako se zeli iz vodenog dobiti maksimum.

za sve ostalo je zrak
Staro 30.07.2008., 09:55   #34
žile
Banned

žile's Avatar

Datum registracije: Feb 2005
Citiraj:
Autor Gilbert5 Pregled postova
Ovaj hladi bolje i od najboljeg TUE, sa nekim ventom na niskim okretajima.
Jel znaš kako se taj high riser ponaša u odnosu na TRUE?
Zanima me informativno,vjerujem da se ne ponaša toliko bolje da bi prelazak bio isplativ.
Inače,2500kn je overkill.Vidim da imaš matičnu od 400kn i trpaš vodenicu od 2500.Ne ide to tako.
Mislim ok,i mene to na neki način privlači,ali ja bi sebi samo cpu slagao,ali u ovoj situaciji bi vodeno čekalo na bolju ploču.
Ili još nešto kontam,gpu blok od 100€ ti zbilja nema smisla...
žile je offline   Reply With Quote
Staro 30.07.2008., 10:05   #35
Gilbert5
Agent 0
Moj komp

Gilbert5's Avatar

Datum registracije: Feb 2007
Citiraj:
Autor žile Pregled postova
Jel znaš kako se taj high riser ponaša u odnosu na TRUE?
Na TRUE sam i mislio , samo mi se R izgubio.

Evo pogledaj u čemu je najbolji: Oni koju briju na tišinu, a da temperaturu budu ok - njihov izbor je HR-01 . U tablici je vidljivo da bolje hladi od TRUE sa ventom na 5V, 12V je svakako previše za neki 24/7 rad za večinu.

Cijeli test - Link
Gilbert5 je offline   Reply With Quote
Staro 30.07.2008., 10:07   #36
LUXX
Moj komp

LUXX's Avatar

hebiga kad nema drugih.
Taj je ocigledno napravljen baš za moju grafu pa ga moram uzet.
To sa maticnom nije frka pošto cu prije il kasnije uzet novu,bolju.
Do onda ce ova držat.
Zato sam za sad i uzeo tripple radi + CPU blok + GPU blok.
Znaci neovisno koju maticnu imam cpu i gpu cu hladit vodom.
A kad mi pukne lako ja uzmem NB blok i hladim cijeli komp vodom(što je i cilj kad tad)
Samo CPU hladit vodom ne vidim smisao toga pošto kompleti jednostavno nisu ono što obecavaju a slagat vodeno samo za CPU je preskupo.
Odluka je jednostavno takva imalo to smisla ili ne.
Staro 30.07.2008., 10:14   #37
Gradjanin
Premium
Moj komp

Gradjanin's Avatar

da..zile ti dobro prica. mozda da procjenis dali je bas ta tvoja konfa zeljna vodenog. pogotov ako toliko mislis dati SAMO za procesor. ako vec slazes, slozi si da imas vodeno za cijeli stroj.
a onako, savjet bi ti bio, da ipak prvo razmisljas da hladis vodom grafiku, a ne proc.zracni tower moze ohladiti koliko toliko proc, no grafe ne.
znaci,preporucio bi ti da si slozis vodeno ukljucujuci u njega i graficku. ovako, dobiti ces h20 hladeni proc, no opet ce ti ostati prevruca ati kartica koja ce ti kvariti opci dozivljaj vodenog (tisina,hladenje).

blok gpua nije jeftin, no ako vec uzimas, razmisli i o tome. no, ipak da te opomenem, kako god ti ja tumacio da je to super, ima jedna nezahvalna stvar ako u sistem ukljucis i graficku. a to je da je blok za cpu univerzalan, znaci hladiti ce i intela i amd i bilo koji socket, dok ce blok za graficku odgovarati SAMO TOJ GRAFICKOJ i ni jednoj drugoj. naravno, to se tice blokova koji hlade i gpu i mosfete i ram. ako zracno hladis mosove i memu na grafickoj, onda mozes uzeti vodeni blok koji ce poslije pasati na neki drugi gpu(li-la ).

jbga, zahebana stvar.koliko god je vodeno dobro, ipak ima tih nekoliko stavki na koje moras racunati.od gubitka cijene do toga da blokovi vise manje pasu samo na odredene komponente i da pri zamjeni istih moras rastaviti vodeno da bi sve ponovo pripasao s novim hardwerom.

eto...to ti je to s vodenim. puno muke i brige, no krajnji rezultat je ipak prije svega toga.a on je ipak na strani vodenog hladenja
Staro 30.07.2008., 10:18   #38
žile
Banned

žile's Avatar

Citiraj:
Autor Gilbert5 Pregled postova
Na TRUE sam i mislio , samo mi se R izgubio.

Evo pogledaj u čemu je najbolji: Oni koju briju na tišinu, a da temperaturu budu ok - njihov izbor je HR-01 . U tablici je vidljivo da bolje hladi od TRUE sa ventom na 5V, 12V je svakako previše za neki 24/7 rad za večinu.

Cijeli test - Link
Hvala,to me zanimalo.
Znači da bi ga stišao za 6dB izgubim 7 stupnjeva.
7>6,znači neisplativo
Staro 30.07.2008., 10:31   #39
LUXX
Moj komp

LUXX's Avatar

Ma nije mi toliko frka oko sveg toga.
Lovu imam i uzet cu CPU+GPU hlađenje.
Nova maticna ima još vremena(možda mjesec dva )
Onda odma uzmem NB hladnjak k njoj i deri.
Toliko love slobodno spucam i odlucio sam za vodeno pošto si to uvijek želim.
Sve ostalo u kompu zadovoljava moje potrebe pa i nije nužno mijenjat(zasad)
Staro 30.07.2008., 10:46   #40
Neo-ST
Buying Bitcoin
Moj komp

Neo-ST's Avatar

Datum registracije: Feb 2007
Citiraj:
Autor Juggernaut Pregled postova
Da, to kuciste je dobro ako ti se ne zahebava s brusenjem, i kemijanjem po njemu; vec imas ugradjen kiler i samo stavis ostatak skalamerije unutra...

Tu je sistem:

Treba se docolati za:

- 2 I reduktora ( zbog radijatora, jer on ima cijevi manjeg promjera od onog kojeg ces vjerovatno koristiti )
- 10 shelni ( 2 na blok, 2 na pumpu, 2 na rezervoar, 4 na reduktor ( po 2 s obje strane )
Vidim da nisi stavio ventilatore ni radijator...znači li to da je ovaj radijator od Kandalfa dovoljan? Kad sam davno pričao sa Tomri-jem o tome, rekao je da je EK-ov radijator bolji jer stvara manji otpor kod protoka vode (ili tako nešto).
Što se tiče ovih reduktora i shelni (btw. šta je uopće to? ), gdje da to nabavim?
Neo-ST je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 30.07.2008., 11:58   #41
yedwy
Beskorisna bitanga...
Moj komp

yedwy's Avatar

Datum registracije: Aug 2004
Citiraj:
Autor Gradjanin Pregled postova
...a onako, savjet bi ti bio, da ipak prvo razmisljas da hladis vodom grafiku, a ne proc.zracni tower moze ohladiti koliko toliko proc, no grafe ne...
Mora da se šališ?

Mislim jesi ti pogledao kou grafu on ima? Nju može ohladiti VF900 a da ne pričamo o Acceleru s1...

A ako pričaš pasivno u caseu kao što je moj npr možeš toranj i accelero i bez ventilatora držati btw kolko ja znam i na radijatoru od vodenog imaš ventove isto kao i ja u kanti, osim ako misliš radijator stavit na balkon neznam kako to izbjegneš, ja recimo imam 5 komada na 500 RPMa i iskreno jako sumnjam da ti imaš tiši setup na radijatoru od mene na caseu...

Jedino što je kod vodenog bolje je to da je ipak par C niže tj moguće je malo veće napone držati jer bolje dampa skokove i ništa drugo, na krajnje korištenje stroja ne utječe nimalo jer ne vjerujem da ima iko ko 24/7 drži CPU na limitu danas, jednoostavno nema potrebe za time više...
Staro 30.07.2008., 12:04   #42
LUXX
Moj komp

LUXX's Avatar

Ma na njoj je VF700 i hladi ju super(35 idle, 60 load)
Ali to je i najglasniji ventilator u kucištu kad razvrti.
Uglavnom ugradit cu tripple radi sa 3 venta i svi 3 @ 5 ili 7V
Usis i ispuh na kucištu bit ce i dalje 120mm ventovi @ 7V

Na limitu nece proc radit sigurno ali ni na normalnom taktu.
Tiho ce bit a i hlađenje ce bit bolje nego zracno.
Uglavnom odluceno je.
Samo se nadam kad dođe nehalem da ce CPU blok pasat.
Ostalo me ne brine toliko
Staro 30.07.2008., 13:44   #43
Gradjanin
Premium
Moj komp

Gradjanin's Avatar

Citiraj:
Autor yedwy
Mora da se šališ?

Mislim jesi ti pogledao kou grafu on ima? Nju može ohladiti VF900 a da ne pričamo o Acceleru s1...
vise sam rekao da hladi grafu bez obzira koju ima jer su one koje god bile veliki generatori topline, a bogme s njihovim stock coolerima i buke
i moze on nju ohladiti, no ta toplina mora nekud otici, a ide direktno u kuciste(pasivac recimo na grafulji).a onda to ide ukrug oko kucista pa sve ispocetka. samo svakim trenom sve toplije i toplije.i sigurno je radna temp okoline zracnog visa nego kod vodenog.

Citiraj:
Autor yedwy
A ako pričaš pasivno u caseu kao što je moj npr možeš toranj i accelero i bez ventilatora držati btw kolko ja znam i na radijatoru od vodenog imaš ventove isto kao i ja u kanti, osim ako misliš radijator stavit na balkon neznam kako to izbjegneš, ja recimo imam 5 komada na 500 RPMa i iskreno jako sumnjam da ti imaš tiši setup na radijatoru od mene na caseu...

Jedino što je kod vodenog bolje je to da je ipak par C niže tj moguće je malo veće napone držati jer bolje dampa skokove i ništa drugo, na krajnje korištenje stroja ne utječe nimalo jer ne vjerujem da ima iko ko 24/7 drži CPU na limitu danas, jednoostavno nema potrebe za time više...
neznam, ali nekako se ne slazem s tvrdnjom. imam dva venta na hladnjaku, kontrolirana kamamasterom,znaci, lako podesim omjer tisine i hladenja.
dva su venta u kucistu-upuh i ispuh, isto tako kontrolirana, znaci bez problema ih utisam jer ionako imaju simbolicnu funkciju uvodenja i izvodenja zraka za NB i SB.stoga..buka je najmanji problem kod vodenog

a u svakom slucaju, kako god da je toplo ili hladno, komp ne prelazi 45°C(45 grafe a 30ak cpu). a i neznam zakaj tumacis da vodeno jedino dampa skokove. fakat smijesna tvrdnja.

neznam tvoje iskustvo sa vodom i zakaj si toliko protiv nje, no ja probah svakojaka zracna hladenja, izmedu ostalog ninju tower zadnji. i sve je recimo pet dok ne odigras par sati neku 3d zahtjevniju igru na zrakom hladenim gtx-ma. em su one uzarene, em buce em dignu okolnu temperaturu za dobrih pa rekao bi i dvadesetak stupnjeva. treba probati kaj puse iz njih iza kucista. ono, noge se znoje.

dok s vodom toga jednostavno nema.a sve to sa zrakom jednostavno podize ukupnu temperaturu cijelog sistema.mozda da je komp na propuhu, ili na balkonu, a ne pod stolom, stvar bi bila bolja, i hladenje bolje, no u mojoj varijanti kad je komp tu gdje je, zrak naprosto nije dovoljan da ohladi tu silnu toplinu koju isijavaju komponente, a koja se s vremenom nakupi oko kompa te pocne kruziti i dodatno zagrijavati cijeli sistem.

to je i poanta cijele price. vjerujem da jedan proc s slabijom grafickom zapravo ni ne treba vodeno. no kad treba hladiti vise komponenti, tu je vodeno fakat nenadmasno prema zraku, koliko god je zrak u danasnje vrijeme postao dobra solucija za hladenje.

naprosto je ponekada vodeno bolji odabir zbog raznih popratnih stvari o kojima mozda ne razmisljas u ovom trenutku. no kad se isproba i jedno i drugo, dode se do zakljucka kaj je bolje ili isplativije. meni se cini da sam puno vise i utisao ali i ohladio komp s vodom.a prema tome sam i isao. nisam bio nezadovoljan zrakom (osim bucnih grafickih koje ionak ne cujem kad nafrljim sluske ), no da je razlika vidljiva je. i cujno i osjetilno.

u svakom slucaju kaj se mene tice, za vodeno.
Staro 30.07.2008., 13:55   #44
žile
Banned

žile's Avatar

Koliko god se slagao ili ne slagao s tobom,moram ti priznat kako ti je post uvijek jedno 3 kartice teksta.
Ima smisla to što pričaš,ali u isto vrijeme nema mi smisla kupovina bloka koji mu dođe više od trenutne cijene kartice...
Staro 30.07.2008., 13:58   #45
LUXX
Moj komp

LUXX's Avatar

Citiraj:
Koliko god se slagao ili ne slagao s tobom,moram ti priznat kako ti je post uvijek jedno 3 kartice teksta.
Ima smisla to što pričaš,ali u isto vrijeme nema mi smisla kupovina bloka koji mu dođe više od trenutne cijene kartice...
Ma slažem se ja s time da je blok preskup.
Al šta ceš?
Jeftinijih nemaju.
Karticu necu ionak mjenjat pošto ne igram toliko puno novije igre a i na 17 incnom monitoru ide sve još neko vrijeme s tom karticom.
Dakle nema smisla mijenjat nju.
Staro 30.07.2008., 14:03   #46
žile
Banned

žile's Avatar

Pa jel makar univerzalni blok ili 3870 only?
Staro 30.07.2008., 14:08   #47
LUXX
Moj komp

LUXX's Avatar

Citiraj:
Pa jel makar univerzalni blok ili 3870 only?
ovaj je:

http://www.hardveraj.hr/shop/product...roducts_id/124

dakle 3870 only.
Ima i univerzalnih al neznam kolko je to dobro.
Staro 30.07.2008., 14:20   #48
Gradjanin
Premium
Moj komp

Gradjanin's Avatar

koliko sam vidio, univerzalni su blokovi za grafe oni koji hlade SAMO gpu, dok se na mosove i meme ljepe raznorazni jezeki i slicno.

oni koji hlade sve u kompletu su only za doticnu karticu(i to je ta glupa i preskupa stvar kod blokova za grafe).i to je iz razloga jer su dizajnom sve grafe razlicite, pa im je polozaj komponenti na plocici razlicit.zivi kupleraj kojeg ne vidis dok ne pokusas sloziti vodeno .
zato je i glupava takva visoka cijena za blok,pogotovo ako hoces dati toliko love za neku jeftiniju karticu koju ces uskoro mjenjati.
Staro 30.07.2008., 14:23   #49
žile
Banned

žile's Avatar

Neznam,vjerojatno da je nešto bolje taj samo za 3870.
Ali vodi računa da ga možeš bacit kad budeš mijenjao karticu,jer je prodat tako nešto patnja.
Ja bi prije išao na onaj dtek zbog potencijalne iskoristivosti poslije.Ne kure se mem čipovi toliko.
Staro 30.07.2008., 14:26   #50
Gradjanin
Premium
Moj komp

Gradjanin's Avatar

Citiraj:
Autor LUXX Pregled postova
ovaj je:

http://www.hardveraj.hr/shop/product...roducts_id/124

dakle 3870 only.
Ima i univerzalnih al neznam kolko je to dobro.
ako nades dobro rjesenje za hladenje memorije i mosfeta, onda je samo gpu blok ok rjesenje. no do sada sam vidio ta rjesenja samo u jez-varijantama hladila za te sklopove, a koliko su oni dostatni, fakat nemam iskustva.

mozda je ova tvoja grafa s manje mem chipova i mosova pa bi neko takvo rjesenje bilo sasvim ok.

recimo primjer zalmanovog bloka samo za vga uz jez dodatke (nije za ati seriju 3xxx)

Staro 30.07.2008., 14:32   #51
LUXX
Moj komp

LUXX's Avatar

Ma necu ništ kemijat.
Onaj univerzalni je malo samo jeftiniji a jel je bolji je upitno.
S ježicima mi se neda igrat.Onda bi morao još jedan vent stavit da puše po svem tom.
Onda se opet gubi smisao vodenog.
Grafu necu ionak još prodat a kad ju budem prodavao lako ja ponudim sa VF700 i GPU blokom.
Ko hoce uzet ce.
Ak nece ostat ce u ormaru za uspomenu
Staro 30.07.2008., 15:00   #52
yedwy
Beskorisna bitanga...
Moj komp

yedwy's Avatar

Datum registracije: Aug 2004
Citiraj:
vise sam rekao da hladi grafu bez obzira koju ima jer su one koje god bile veliki generatori topline, a bogme s njihovim stock coolerima i buke
i moze on nju ohladiti, no ta toplina mora nekud otici, a ide direktno u kuciste(pasivac recimo na grafulji).a onda to ide ukrug oko kucista pa sve ispocetka. samo svakim trenom sve toplije i toplije.i sigurno je radna temp okoline zracnog visa nego kod vodenog.
E sad si ga fakat da ne kažem što...

Ok ajmo ponovit zakone termodinamike pa se javit iza toga...

Citiraj:
neznam, ali nekako se ne slazem s tvrdnjom. imam dva venta na hladnjaku, kontrolirana kamamasterom,znaci, lako podesim omjer tisine i hladenja.
dva su venta u kucistu-upuh i ispuh, isto tako kontrolirana, znaci bez problema ih utisam jer ionako imaju simbolicnu funkciju uvodenja i izvodenja zraka za NB i SB.stoga..buka je najmanji problem kod vodenog
Znači imaš 4 venta na kolko su okretaja? I btw moji su ventovi na autoregulaciji spojeni - 500-1200 idu i 99% vremena su na 500 čak i kad se radi, pa čak i sad po ljeti...

Citiraj:
a u svakom slucaju, kako god da je toplo ili hladno, komp ne prelazi 45°C(45 grafe a 30ak cpu). a i neznam zakaj tumacis da vodeno jedino dampa skokove. fakat smijesna tvrdnja.
Bila smješna ili ne konačna temperatura je određena temperaturom okoline i odnosom protok/discpiacijska povrišna, dakle ako neki radijator na vodenom ina na sebi krica površine recimo kvadratni metar, onda je njegova mogućnost predaje topline okolini jednaka kao i kod odvojenih coolera koji imaju zbrojeni tu površinu - kužiš?
Posebono se briše razlika kad je radijator unutar kante pa se zapravo ponaša upravo kao cooler na CPU ili grafi, jedino što je s njim slučaj da ne ometaju druge komponente protok do njega pa se može malo homogenije rasporediti strujanje zraka preko njega i to je sve, tj malo manja površina radijatora će imati efekt kao malo veća povrišna običnog coolera i to je sve, od toga i dolazi onih par C razlike koji postoje...

Osim toga imaš samo damping efekt koji proizlazi iz toga da voda ima daleko veći kapacitet od zraka i da joj treba više vremena da se zagrije ali s obzirom da ti voliš navoditi par sati igranja u komadu taj efekt ti je nebitan jer je ideja da je do onda već postignuta ravnoteža...

Citiraj:
neznam tvoje iskustvo sa vodom i zakaj si toliko protiv nje, no ja probah svakojaka zracna hladenja, izmedu ostalog ninju tower zadnji. i sve je recimo pet dok ne odigras par sati neku 3d zahtjevniju igru na zrakom hladenim gtx-ma. em su one uzarene, em buce em dignu okolnu temperaturu za dobrih pa rekao bi i dvadesetak stupnjeva. treba probati kaj puse iz njih iza kucista. ono, noge se znoje.
1. Ja uopće nisam načelno protiv vode, samo nevolim čitati bajke...
2. On NEMA 2 GTX u kanti i ne misli ih imati...

Citiraj:
vjerujem da jedan proc s slabijom grafickom zapravo ni ne treba vodeno
Dobar jutar...

Citiraj:
naprosto je ponekada vodeno bolji odabir zbog raznih popratnih stvari o kojima mozda ne razmisljas u ovom trenutku. no kad se isproba i jedno i drugo, dode se do zakljucka kaj je bolje ili isplativije.
Gle oko ovoga kaj je isplativije se uopće nema kaj raspravljati jer zrak je isplativiji i ako se nešto gadno ne promjeni u cjenama tako će i ostati...
Staro 30.07.2008., 15:24   #53
Juggernaut
Registered User
Moj komp

Datum registracije: Sep 2006
Citiraj:
Autor Neo-ST Pregled postova
Vidim da nisi stavio ventilatore ni radijator...znači li to da je ovaj radijator od Kandalfa dovoljan? Kad sam davno pričao sa Tomri-jem o tome, rekao je da je EK-ov radijator bolji jer stvara manji otpor kod protoka vode (ili tako nešto).
Što se tiče ovih reduktora i shelni (btw. šta je uopće to? ), gdje da to nabavim?
Nisam imao direktno taj radijator pa ne znam, Tomi ima vise iskustva sto se njega tice...

Ne sjecam se vise da li je on taj radijator ( od EKw-a ) ugurao umjesto onog u Kandalfu.. ( ako je, onda ovoj racunici dodas jos triple radijator i 2 uvodnice )

Juggernaut je offline   Reply With Quote
Staro 30.07.2008., 15:51   #54
žile
Banned

žile's Avatar

Je,TomRi je ugurao u to ležište magicool radijator.
Staro 30.07.2008., 16:02   #55
LUXX
Moj komp

LUXX's Avatar

Uglavnom se veselim toj akciji.
Dogovaram sa Juggernautom preko ICQ sve detalje.
U hardveraju sam poslao upit dal imaju sve na lageru al nema još odgovora.
Kad sve dođe javim Juggernautu i on dolazi k meni i imamo dan šarafljenja.
Uglavnom gladan i žedan nebu.
Sve bu fino slikano i dokumentirano pa postam sve tu sa rezultatima.
Staro 30.07.2008., 18:05   #56
Beshtya
Premium

Beshtya's Avatar

Datum registracije: Feb 2006
dobio sam ja tvoj mejl ali sam sad na terenu pa ću poslati navečer ili rano ujutro ponudu ako nije bed?ovako napamet mislim da imamo sve odmah na lageru za isporuku...pozdraf
Staro 30.07.2008., 18:13   #57
LUXX
Moj komp

LUXX's Avatar

Citiraj:
Autor Beshtya Pregled postova
dobio sam ja tvoj mejl ali sam sad na terenu pa ću poslati navečer ili ranoooo ujutro ponudu ako nije bed? pozdraf
ah konacno se javil šef.
Ma glavno mi je da imaš sve na lageru.
Negdje u petak il subotu dobivam lovu pa onda definitivno narucujem.
Znaš kak je kad nekaj uzmeš da ti se neda previše cekat.
Svrbi u prsticima.

Ponuda inace uvijek zvuci zanimljivo
Staro 30.07.2008., 18:27   #58
Beshtya
Premium

Beshtya's Avatar

Datum registracije: Feb 2006
Citiraj:
Autor LUXX Pregled postova
ah konacno se javil šef.
Ma glavno mi je da imaš sve na lageru.
Negdje u petak il subotu dobivam lovu pa onda definitivno narucujem.
Znaš kak je kad nekaj uzmeš da ti se neda previše cekat.
Svrbi u prsticima.

Ponuda inace uvijek zvuci zanimljivo
je pogotovo kad su u njoj popusti
Staro 30.07.2008., 18:31   #59
LUXX
Moj komp

LUXX's Avatar

To volim cut.
Ipak je to hrpetina robe koja se ne prodaje svaki dan.
Uglavnom sviđa mi se ponuda hardvera kod tebe(daaa malo se uvlacim )
Doma je vec opce veselje.Jedva cekam da to sve dođe
Staro 01.08.2008., 11:45   #60
LUXX
Moj komp

LUXX's Avatar

Eto mali update stanja.
Javljeno mi je da taj radijator iz naruđbe nemaju kao i spojnice.
Ali dolaze za 10 dana.
Poslao sam im e-mail da mi onda vele konacnu cifru da uplatim lovu i da mi ostatak stvari koje imaju pošalju a tih 2 koje fale onda naknadno pošalju dok stignu.
Tak se nemože desit da se u zadnji cas predomislim i uzmem ipak nešto drugo samo zato kaj nemogu cekat
Sad samo cekam na odgovor sa cifrom koju treba uplatit i podatcima.

Nadam se da ce doc cim prije.
Onda bar mogu poslikat sve i malo se pomazit s mojim novim ljubimcom
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke